Nackspärr

Salut! Ca va? 

Skoooja. Här ligger jag med nackspärr i en soffa i Belgien, så det kan gå! Vi har haft en rolig dag med shopping (tror detta var enda gången någonsin som Gustav lyckats shoppa mer än jag), lite sightseeing och god mat. Avslutade med att se den nya Tintin-filmen i 3D. Herge, som ritat Tintin är ju belgisk, så det är ganska stort här nu med filmen och så. Jag och Gustav har gått mycket och haft en allmänt mysig dag, vi har det så bra så. 

Men, tänkte berätta att hästarna blev motionerade igår av min snälla mamma. Båda två fick bli tömkörda, och det hade gått bra med båda två. Dock hade Qarlos tydligen tyckt att det var väääldigt roligt och börjat galoppera fortare, fortare och fortare tills han slet sig och sprang in i utestallet som ligger vid utebanan. Mamma skyllde på att hon glömt att stänga grinden, men jag tyckte att det var en ganska rolig incident..! Han hade smidigt blivit infångad iallafall och kunnat fortsätta arbetet. Bushäst!

Vendela hade, som den prinsessponny hon är, arbetat och kunnat spänna av, fast det var längesen (över två år nu faktiskt) mamma tömkörde henne. Jag kan ju inte tömköra och nu är det ju mest jag som haft hand om Vendela och hennes motion, därav bristen på tömkörning/longering. Blev iaf stolt över att Vendela kunde jobba avspänt fast hon tyckt att det var lite konstigt först, hon är ju inte allför välkomnande mot nya aktiviteter alla gånger. Men detta gick alltså toppen i både skritt och trav! Mamma skulle nog våga sig på lite galopp nästa gång sa hon :) 

Men men, nu så ska Gustav få hjälpa mig lite till med att hämta lite diverse, eftersom jag är totalt handikappad, haha. Jag hoppas verkligen att detta har gått över tills imorgon, då det blir ännu mera sightseeing och sen en utekväll!

Vet att Issa också hade mycket att göra på lovet, så ni får nöja er med mina, nästan obefintliga inlägg just nu..! ;D

Lille Qarlos, kolla vilket påskut han har helt naturligt!


Finns fler duktiga också, en liten svart hingst tillexempel :)


En duktig Vendela som vågat sig ner och nosa i vattnet


Haha, det är såhär det blir när jag saknar hästarna lite grann. Random-bilder som är totalt tagna ut luften om man kollar på vad jag har skrivit och så någon rad om hur duktig hästen är. Typiskt mig, låter som en gammal svennemorsa som snackar om ungarnas student ungefär.. ;) Hästfolket alltså, vilket speciellt folkslag vi är egentligen!Kolik eller kvarka 2

Bakgrund: Du ska visa upp din häst för ett par tänkbara köpare, självklart så vill du visa hästen från sin bästa sida. Du borstar, putsar och donar tills allting blänker! Du vill ju verkligen få hästen såld nu, idag kan vara dagen d!

Problem: Du hittar dock inte dina vita lindor, en viktig detalj för helhetsintrycket. Köparna står ju i stallet, så att spendera närmsta timmen letandes efter ett par lindor är otänkbart. Du hittar däremot sura tanten Berits sprillans nya vita Mias-lindor.. Berit är väldigt rädd om sina lindor vet du, eftersom hon alltid tar hem och tvättar dom efter varje pass osv, och dessa är ju helt nya. Du ringer Berit för att fråga om du kan låna lindorna, men får inget svar. 


Vad gör du?Free online poll
Jag vet faktiskt inte vad jag skulle gjort. Det är väldigt lockande att ta lindorna, hoppas att ingen ser och sedan bara lägga tillbaka dom och låtsas som inget. Samtidigt så vet jag att jag aldrig skulle haft samvete till det. Att ta en utskällning från Berit är det ju inte värt, så jag hade nog fått stå mitt kast och visat hästen utan lindor.
Bonjour!

Hej kära läsare, eftersom jag jobbade i stallet igår så blev det ingen uppdatering alls från min sida.

Har även inte hunnit berätta att jag och Gustav har åkt till Belgien. Det är alltså där jag befinner mig just nu :) En mini-semester med lite shopping och sightseeing, inget hästrelaterat. På onsdag runt lunch är jag hemma igen! 

Igår så red jag ut på Qarlos tillsammans med mamma och Vendela. Mysigt att vi kunde ta varsin häst faktiskt, det gick så bra så. Vendela vill ju alltid framåt och Qarlos hakade på. 

Bloggar jag läser

Jag läser faktiskt väldigt, väldigt många bloggar dagligen. Både hästbloggar och ohästrelaterade bloggar som jag följer! Kan börja med att visa mina topsites på datorn som visar de bloggar jag kollar först och främst.Kenzas, Egoinas, Victoria Törnegren, haha vår egen hamnade väldigt högt upp den med ;), Derssyrmupparna, Kristina Warg, Rosanna Zimdahl och Vickan i min klass.

Sedan har jag en del flikar på datorn som jag också kollar, har delat upp dem i kategorierna Hästbloggar, Mode och Bloggar, men tänkte att det kanske räcker med att visa hästbloggarna jag läser.De tre första är samma som top sites, och resten ser ni ju själva vad de heter. Vad som krävs för att jag ska följa en blogg är att den ska vara seriös, inte en massa slang och överdrivet mycket smileysar. Självklart kan man få flika in någon här och där, men det värsta jag vet är (som Freddi redan skrivit en gång tidigare) xD-smileysar och stavningar som mää, dää, oooo. haha.

Sedan tycker jag det är viktigt med fina bilder, som helst ska relatera till inlägget. Jag tycker inte alltid det behöver vara nya och fräscha bilder, men inte allt för gamla och redan använda hundra gånger förut.

Självklart spelar det sedan in hur bloggarens personlighet är. Jag gillar ödmjuka personer som kan ta både fram- och motgång på ett bra sätt, och vara en bra förebild för sina läsare. Alla de bloggar jag läser uppfyller inte dessa krav, så det finns ju undantag! Men kan säga att det viktigaste är att den ska vara intressant och helst inte som alla andra, utan sticka ut lite.

Måste dessutom påpeka att jag läser säkert ett 10-tal fler hästbloggar än de jag skrivit upp här men dessa är de jag har "sparade" på datorn. Läser de flesta av våra läsares (de som kommenterar) bloggar och sedan alla bekantas :DLördag 29e oktober

Idag är en skön lördag med inte allt för mycket planer. Ska strax ner på stan med mamma för att inhandla lite ohästrelaterade saker. Fick en del presentkort och sånt när jag fyllde år, så har lagt ögonen på en del grejer jag vill ha.

I eftermiddag kommer Sofie ner från Stockholm för att hänga med oss här i kära Kattne. Vi har lite planer för kvällen, som förhoppningsvis kommer bli grym!

Ridmässigt har jag tänkt rida ett markarbetspass idag på stora utebanan. Vill helst ha lite bommar och småhinder för att verkligen få igenom Artie i kroppen. Klockan tre har jag dessutom insläpp tillsammans med Freddi, som för övrigt jobbar idag om ni undrar varför hon inte uppdaterar ;)

Förvänd galoppFörvänd galopp är när man har den motsatsa galoppen i det varvet man rider, alltså om jag rider i höger varv har jag vänster galopp och i vänster varv höger galopp.

Svårighetsgraden är väldigt variende beroende på vilka vägar man rider, ju snävare svängar desto svårare är det. Jag är väldigt ny på den här fronten och har inte ridit mycket förvänd alls tidigare, men det är otroligt stärkande för hästen så nu ska jag börja införa det lite mer i mina ridpass. Hästen måste vara välbalanserad och ha en bärig kropp när man ska rida det. 

Freddi är mycket mer erfaren i det här ämnet, eftersom hon har lärt Vendela att utföra det och har jobbat mycket med det. Hon kanske skulle förklara bättre, men jag gör ett försök i alla fall!

Det finns flera alternativ hur man kan rida förvänd galopp såklart, men det fick börja med på min träning senast var att göra serpentinbågar. Jag kommer alltså i t.ex. höger galopp och rider in i en serpentinbåge, och när jag ska rida vänster båge fortsätter jag ha hästen högerställd i höger galopp för att sedan rida ut i den sista höger bågen. Dock är det inte alls lika lätt i början som det låter, utan det är viktigt att verkligen sitta korrekt och "lura" hästen lite när de inte är vana att göra det. Man får låtsas att man fortsätter till höger men gör sedan en svag vänster sväng.

När jag tränade gjorde jag stora bågar, som knappt såg ut som serpentiner just för att det är rätt svårt i början. Man får helt enkelt anpassa det till vilken nivå man ligger på och förhoppningsvis kommer han bli starkare och orka göra riktiga bågar sen.

Andra alternativ på vägar man kan rida förvänd är runt spåret, på voltspår, vända rakt upp osv. Finns helt enkelt massor med olika vägar men här var några exempel i alla fall.Dagens outfit nr 2


Dagens outfit nr 1


Direkt från stallet

Håller på och skrittar av Artie efter ett bra pass i ridhuset. Lite svettig är han allt, börjar bli dax för klippning!


Qarlos från marken

Qarlos blev kollad i munnen av en veterinär i förrgår. Visade sig att han hade sår på vänstersida i munnen och att tänderna hade vassa kanter som verkligen behövde raspas, så det är fixat nu. Tur att Qarlos bara haft remontgrimma så att inte nosgrimman legat emot och tryckt och gjort det hela ännu värre. 

Därför så har jag inte ridit honom nu på hela veckan, han fick ju två vilodagar efter en tuff träningshelg och sedan detta med tänderna i onsdags. Har dock sysselsatt honom från marken istället, utan träns. I onsdags så var vi ute och gick på ridbanan, ensamma i mörkret. Qarlos tycker inte så mycket om att vara ensam och för mig är det viktigt att kunna rida ut själv också, så han måste vänja sig. 

Vi jobbade lite NH-aktigt med min zon och hans zon, att han inte fick inkräkta på min så länge jag inte "bjudit in honom". Han kan bli lite bufflig ibland med huvudet, så han måste bli mer uppmärksam på var han har mig och vad som är okej att göra och inte. Det är bland annat inte okej att försöka använda mig som kli-träd. Nej, ska han klias så är det jag som bestämmer hur och när. 

Vi övade också mycket på skritt-halt från marken. Han ska kunna gå när jag går och stanna på en gång när jag gör det, utan att jag tar i grimskaftet eller att han går förbi mig. Han ska respektera att det är mig han ska följa och inte ifrågasätta mina beslut. Väldigt formellt detta, men det är så det måste vara om man vill ha en väluppfostrad häst! 

Tränade även skritt-halt-rygga. I början så vände jag mig om och petade lite på honom och berömde honom när han gick bakåt. Stegrade nivån allteftersom han lärde sig, Qarlos är faktiskt väldigt lättlärd och rolig att arbeta med, han är en positiv häst. I slutet så kunde jag gå, stanna och sedan rygga honom utan att se honom ens. Jag bara gick, med blicken rakt fram och sedan stannade jag, och utan att jag ens höll upp handen så stannade Qarlos också. Sedan började jag gå bakåt, och det enda jag hörde var hur han ryggade bakom mig! Duktig häst det där! Detta arbete höl vi på med i ungefär 20 minuter.Igår så var vi ute och gick i skogen tillsammans med Johanna som skrittade på sin häst Mia. Vi blev både mötta och omkörda av bilar och det gick jättebra! Qarlos hade dock svårt att förstå att jag ville att han skulle trava ikapp. Han fattade verkligen inte att han skulle trava, och mitt viftande och smackade gjorde honom mest förvirrad. Det går ju inte att dra en häst framåt, så jag fick låna Johannas spö så att jag kunde driva honom framåt med det. 

Då förstod han direkt och hoppade framåt för att sedan trava och få en massa beröm. Nu när han förstod så tyckte han att det var roligt istället. Mia skrittar både stort och fort, så vi fick trava ikapp några gånger. Kunde lämna tillbaka spöet eftersom Qarlos förstått vad jag ville och efter det travade så fort jag började springa.

Snacka om att jag får respons av honom på det jag gör, det är så himla roligt att det går så mycket framåt. Som jag skrev så är det väldigt viktigt för mig att hästen är väluppfostrad och fungerar på ett bra sätt från marken också. Det ska inte vara läskigt att hantera Qarlos, utan han ska fokusera på mig och känna sig trygg. Viktigt och förberedande inför när man kommer till tex nya platser, är han trygg med mig som ledare så kommer han att lita på att jag tar hand om situationen och på så sätt bli mycket lugnare. 

Dessutom så ska man inte behöva ta emot en massa buffar och knuffar, hästen måste veta sin plats och vad som är tillåtet och inte inom den platsen. Det är bara nu i början som jag behöver vara lite mer strikt med detta, Qarlos har redan blivit mycket bättre på att respektera mig och att jag inte vill bli knuffad hit och dit. Han skulle aldrig knuffa på ledarhästen i hagen bara sådär, för det vågar han inte. Samma sak ska gälla med mig! :) Tomt i huvudet

Som ni kanske har märkt har jag total bloggtorka just nu. När jag har knappt om tid och inte heller har någon aning om vad jag ska skriva om, blir det så att struntar i det i stället. Men så vill vi ju inte ha det! Så snälla, kom med massa tips och förslag. Gör som Freddi gjorde för ett tag sedan, jag kommer göra ett inlägg om allt ni tipsar om!

Vill ni ha mer bilder, filmer, outfits, åsiktsinlägg? På och om vad? Kom med förslag kära vänner!

Pass i ridhuset

Åkte ut lite senare än vanligt till stallet idag, efter att ha hunnit med att köra tre timmar (inte i sträck dock), haft en lektion, kollat på en musikal samt pluggat matte hemma. När jag kom till stallet såg jag att hela ridhuset skulle bli upptaget om en timme, så jag skyndade mig att göra i ordning Artie och en kvart senare stod han klar i ridhuset för att ridas.

Eftersom han vilade igår, blev tömkörd i förrgår och gick i skogen dagen innan det lät jag honom få en väldigt lång uppvärmning. Ville bara få honom helt igenom i kroppen, lösgjord och eftergiven. Man känner ganska tydligt på Artie att han inte är helt avspänd när han inte tar ett ordentligt stöd i handen. Så gjorde mycket serpentiner och flyttade honom på de böjda spåren och lite tempoväxlingar där emellan, för att få det där suget på bettet.

Jobbade honom så här med mest uppmjukning hela passet förutom på slutet när jag gjorde lite förvänd galopp. Vi fick testa på det för första gången förra träningen för Karin. Det är otroligt bra för hästarna, både stärkande uppmjukande. Artie tycker ju att han är en hopphäst och vill helst byta galopp när det blir i "fel" varv, men ändå tycker jag han gjorde jättebra ifrån sig! Han är ju faktiskt inte så stark, så jag tycker han är riktigt duktig. Än så länge gör jag bara väldigt snälla svängar och idag satte han alla superbra.

Avslutade honom med en låång avtravning i låg form, där han var jättefin verkligen. Var ett roligt pass, men har tänkt "fortsätta" på det i morgon med lite mer avancerat eftersom det var rätt mycket basic idag.

Artie idag
image descriptionKolik eller kvarka 1

Tänkte börja med en ny kategori, lite som pest eller kolera. Självfallet är allt hästrelaterat och därför får den heta såhär! Denna kategori går ut på att ni måste ta ställning till vilket av två dåliga alternativ som ni skulle välja. Hoppas att ni tycker att det är en kul ide! :)

Historia: Du har bokat en ny tränare, en superdyr sådan. Det är bara du som ska träna och träningen är inte på din hemmaklubb utan en timme bort. Glad i hågen lastar du in hästen och alla saker (tror du) och förbereder dig på äventyr! Men när du sedan kommer fram så upptäcker du att du har glömt ridhjälmen hemma. Eftersom tränaren står på marken och ni befinner er i ett ridhus där det inte finns stall i närheten så finns det ingen hjälm du kan låna. Du får alltså välja att antingen träna utan hjälm eller att inte träna alls och ändå betala tränaren.

Motivera gärna ditt svar i en kommentar!

Skulle du träna utan hjälm?


Get a free poll


Jag skulle livrädd sitta upp på min häst (inte Bingo dock eftersom han kan vara lite i luften) och genomföra träningspasset utan hjälm. Det skulle vara för kostsamt att betala ändå och inte få ut något alls av det. Dock så skulle jag nog be om att få jobba främst i skritt för att minimera risken så långt så möjligt! HÄR kan ni läsa om var jag står i hjälmfrågan. 

Gårdagens ridövning

Tänkte att jag skulle visa en övning som jag värmde upp Vendela med igår. Den är lösgörande i och med att det är sidvärts inblandat via skänkelvikningar. Dessutom så är det stor variation eftersom man rider på både rakt och böjt spår, samt även sidvärtsrörelsen diagonalt. Man hamnar även automatiskt i båda varven.

Svårighetsgraden kan man variera lite, voltens storlek går att anpassa. Samma sak gäller i skänkelvikningarna, hur mycket tvärning man begär har med hästens utbildningsnivå att göra. Själva övningen rids på sä sätt att man kommer in på kortsidan, gör en hörnpassering och sedan en volt. Direkt ur volten så gör man sedan en skänkelvikning längs diagonalen.

Viktigt är att verkligen forma hästen för innerskänkeln i volten. Den innersidan är ju den som blir yttersida sedan i skänkelvikningen och många hästar har, precis som Vendela, en tendens till att glida ut med ytterbogen. Volten är alltså en extra check för att få koll på den blivande yttersidan. Viktigt också att man ser till att det verkligen är runt skänkeln hästen är formad, att förböja halsen genom att rida med för mycket innerhand snarare stjälper än hjälper sen i skänkelvikningarna.

Vill man förenkla lite (jag värmde ju somsagt upp med denna, så detta gjorde jag o början) så gör man en halvcirkel istället för kortsida med hörnpasseringar i början. Sedan så krävde jag dock rak häst och ordentliga hörn, men det var ungefär en kvart in i uppvärmningen. Vendela tycker att det är sådär med skänkelvikningar, men detta fungerade bra. Jag berömde henne mycket när hon gjorde något bra för att hålla hennes självförtroende uppe. Om det krånglar för er i sidvärtsrörelsen - var noga med att välja ut något ni vill ha.

Om hästen både förböjer sig, tappar ytterbog och tappar bjudning samtidigt så är det svårt att rätta till allt på en gång. Välj då något att fokusera på (förslagsvis takten, bjudningen, eftersom det är det första steget på utbildningsskalan), så att du kan berömma den för det sedan. Annars är det lätt att det blir på tok för svårt, och då blir det inte ett dugg roligt, varken för dig eller hästen.

Kom ihåg att dressyr ska vara roligt, och att man för att komma någonstans hela tiden ska hålla sig på gränsen till sin förmåga. Om ni väljer att göra övningen tidigt i ridpasset, som jag gjorde, så får ni räkna med att hästen kanske inte gör sina finaste skänkelvikningar på en gång. Låt det ta lite tid, och låt övningen hjälpa er att bli bättre! :)Testar bloggappen

Hej på er! Fick hem lite sena födelsedagspresent idag, nämligen en iPhone så tänkte att jag skulle testa blogg.ses app för att se hur den fungerar.

Artie fick vila idag för jag har haft fullt upp med matteplugg och övningskörning. Men självklart åkte jag ut och gosade med honom och gav honom massa äpplen.

Känner att jag varit väldigt seg på bloggfronten den senaste tiden, men har väääldigt fullt upp hela tiden. Ska bättra mig så fort jag får tid, men just bu går det tyvärr inte riktigt ;(

Lilla artie idag


Onsdag

Tack så jättemycket för era kommentarer! Blir jätteglad att ni är ett så fint stöd för mig, det betyder nog mer än vad ni tror kära läsare <3

Idag så ska jag först och främst skriva klart min historieuppsats, om det så krävs att jag sitter kvar i skolan efter skolan. Har jättemycket att göra just nu, uppsatser och redovisningar innan lovet. Antar att jag inte är ensam om det..? 

Ska iallafall ner till trafikskolan sen och göra mitt syntest, så att jag kan skicka in min begäran om körkortstillstånd. Ska sedan även ner och hinna rida båda hästarna idag. Lille Qarlos har fått vila två dagar nu, men idag så tänkte jag rida honom ett pass tänkte jag. Han gillar ju att bli riden, så jag tror han kommer vara på glatt humör. Dags att börja ta tag i hans träning så gott jag kan och förmår, jag ska göra mitt bästa. 

Två bilder på mig och min stora (lilla) stjärna våren 2010


Tömkörning för Artie

Kom ut så sent till stallet idag så hade ingen lust att rida, så istället tömkörde jag Artie. Dock var ridhuset upptaget och likaså var lilla utebanan, så det fanns bara stora utebanan kvar eftersom tältets underlag inte är riktigt klart än. Det var väldigt mörkt där men liiite av lilla banans belysning nådde dit, så det var i alla fall inte helt kolsvart.

Artie tyckte tydligen det var väldigt roligt idag, då han började busa och hålla på i galoppen. Jag som inte har tömkört ordentligt på ett ganska bra tag blev lite feg och vågade inte riktigt fortstätta. Tyckte det var lite obehagligt när det inte var någon bra belysning och så. Men han fick sig ett litet pass i alla fall, så det fick duga!

Film från Bingos träningTycker har gick så himla bra i söndags! Grymt nöjd med honom, Öljemark hade hunnit bli lite gladare och var också nöjd! :D Så stolt att han klarade den förvända så fint i båda varven. Visst börjar han dessutom se ut som en riktig dressyrponny nu istället för en omskolad hopponny? Freddi svarar

Hur gammal är du?
- Jag är 17 år gammal, född år 1994. Fyller 18 i mars nästa år. Vill bara påminna er igen att våra bilder i menyn är klickbara presentationer, där står det mer info om oss om ni vill veta! Tror att jag ska fixa så att det står i menyn att ni kan klicka på bilderna, inte jättelätt att veta kanske :)

Vad rider du i för sadlar?
- Haha, bra fråga! Nejmen det blir en del olika eftersom det är en del hästar jag rider just nu. 

Den sadel jag rider i allra mest är den jag rider dressyr på både Vendela och Qarlos i. Den är utprovad åt Vendela förra året och passar henne jättebra. Qarlos får ha den så länge, då den ligger helt okej på honom också. 

Den sadeln är en Crown Roella i kalvskinn
Bingo rider jag i två olika sadlar, den ena passar honom och den andra mig kan man säga. Den jag tävlar honom i är min älsklingssadel! Det är en Prestige Lucky Dressage, hade en sån till Vendela ett tag, men den passade inte henne alls, tyvärr. Den är som anpassad till oss ponnydressyrryttare som nästan alltid rider med lite för korta läder eftersom vi blir så långa på ponnyerna. Här får vi bra stöd och plats ändå! 

Prestige Lucky Dressage


Sadeln som passar Bingo bra är en Jensen Gladiateur. Den får honom att komma upp mer med ryggen och arbeta i en bättre galopp. Jag har dock svårt att få plats i den, knäna hamnar utanför och kommer inte åt så bra med sporren heller, så det blir inte optimalt. Men händer att jag rider honom i denna också, tävlat i den några gånger. 

Jensen Gladiateur, buffelskinn


Sedan har Vendela en sadel som jag hade på Nico när jag var liten hoppryttare. Denna är en ponnysadel köpt år 2005. Passar henne helt okej med en "uppbyggnads-pad" som gör att sadeln inte hamnar i bakvikt! Sedan har Qarlos en egen, utprovad hoppsadel. Kommer inte ihåg vad det är för märke på den, men det är något jag kände till sen innan har jag för mig :) 


Att vända kritik till något bra

På söndagens träning så vet jag inte riktigt vad det tog åt Karin (Öljemark alltså, inte Öman). Hon gick bananas på mig fullständigt och ställde aldeles för svåra krav. Hon höjde ribban från ponny till unghästutbildare på proffsnivå ungefär. Vet faktiskt inte vad hon tänkte, men en massa kritik fick jag. Det gällde mina händer och skänklar framför allt. Mina ovanor att "rida för mycket". 

Helt ärligt så är jag faktiskt lite skeptisk. Jag ska ta tag i ovanorna (red tex med tygelbrygga på Vendela sedan när jag kom hem, kan visa hur en sån ser ut för er som inte vet) men det går inte att bli av med så fort. Hon var inte hård, inte sur, nej hon var totalt förbannad på mig. Kändes ungefär som att hon slog till mig, och inte bara en gång utan sedan bara fortsatte och fortsatte. Att jag blev jätteledsen noterade hon inte. Hon bara fortsatte att begära mer än vad jag kunde utföra. Hon var inte nöjd med mig en enda gång under hela träningspasset med Qarlos tror jag!

Jag kan för hela mitt liv inte förstå vad som hände. Men jag har släppt det nu, det tog hela söndagen, men nu är det släppt. Jag har först gråtit och sagt att jag aldrig mer ska rida Qarlos, eftersom jag ändå bara förstör honom, och sedan blivit förbannad för att hon fick mig att känna så och sen till sist tagit tag i problemet för att göra detta till min första och sista Öljemark-utskällning. 

Har ni någonsin blivit utskällda av eran tränare? Jag har inga problem med att ta kritik, inte alls. Men det som träffade så hårt var att hon verkade tro att jag sket i det hon sa när jag i själva verket försökte allt vad jag kunde. När hon sa "nej nu blir jag arg! SLÄPP HANDEN" så trodde jag att jag redan släppt handen osv. Jag lyssnade på henne och gjorde så gott jag kunde, men hon såg väl inte det eller något. Vi är uppe på en hög nivå med minimala nyanser nu ska jag tillägga, det var inte så at jag satt och vråldrog i tyglarna. Men det är just det som är grejen, jag tycker att hon la träningen på en för hög nivå för mig just där och då. Det blev bara kritik och inget beröm. Jag fick bara ta och ta och ta en massa tillrättavisningar, ganska hårda sånna också. 

Hon var även på mig en hel del för att hon inte tyckte att jag red Qarlos på ett korrekt vis för att vara en unghäst. Det gjorde mig också ledsen, jag är varken van att rida stora elelr yngre hästar. Bara äldre ponnyer. Qarlos är en ung storhäst - både och är nytt för mig. Jag försöker lära mig något på honom, men hon lät som att hon förväntade sig att jag skulle förstå alla knep och regler som finns runt unghästar, men så är ju knappast fallet. Hon fick det verkligen att låta som att jag totalt förstört Qarlos och det gjorde så fruktansvärt ont, det kan ni ju förstå själva. Jag vill ju inte honom något illa, jag vet ju bara inte bättre och det är därför jag tränar - för att lära mig något!

Ni får förstå mig nu, Karin Öljemark har lärt mig så otroligt mycket och är en jätteduktig tränare. Jag skriver inte detta för att klaga på henne eller hennes undervisning, för hon kan sin sak. Men min åsikt står fast vid att när eleven gråtande hoppar av hästen efter träningen och säger "jag vill aldrig rida en meter till på denna häst, jag kommer bara att förstöra ännu mer" så har något gått snett. Något blev nog fel i kommunikationen. Hon måste trott att jag sket i henne eller något. Men jag kan ju bara inte bättre!

Men jag vill också visa er att mina tränigar inte alltid består av "bra, kanon och super" utan att även jag gör mindre bra pass som jag sedan får skäll för. Precis som alla andra som rider och tränar. Det skrivs aldeles för lite om när det går dåligt i hästbloggarna runt om i Sverige. Så här har ni lite bevis på att jag är precis som ni - misslyckad ibland. Jag tvingas också rida inför publik med tårarna droppandes ner på sadeln, jag tvingas också lyssna på hur dåligt jag rider och hur negativt det påverkar hästen, jag tvingas också inse mina egna brister och ta ansvar för att göra något åt dom. Jag tvingas också inse hur fruktansvärt svårt det är att rida.

Elisabeth som äger Qarlos ville att jag ska fortsätta rida honom iallafall. Det trodde jag faktiskt inte att hon skulle vilja, efter att ha hört hur dåligt jag rider hennes häst. Nu ska jag inte gå tillbaka till det ledsna och sura igen, men jag tror ni förstår att kritiken verkligen träffade hårt.

Men, nu är den omvandlad till motivation och jävlar anamma! Nästa gång ska jag chocka Karin Öljemark med min racer-utveckling, det har hänt förut så det kan hända igen!Stillbilder på Bingo

Ikväll så kommer en film från Bingos träning att komma upp! Han var en riktig liten dressyrstjärna vill jag lova, så fin och duktig. Jag tycker även att han klär bra i Vendelas vita benskydd, det blir så himla snyggt på en svart häst! 

Himla synd att vi inte kunde tävla nu i helgen, när han känns så himla fin. Men åandra sidan så har vi en tävling kvar, KM hemma den 17 november. Mästerskapsklassen är LB3, på lång bana alltså. Nya utmaningar och nya mål! Förra året tyckte Bingo att det var lite väl jobbigt med långa banan, så han bockade sista mellangaloppen i ren protest, 58% fick vi ihop då. Får se hur det går i år! :)Vendela igår och idag

Igår så red jag ett himla bra pass på Vendela i ridhuset, så nöjd med henne. Var lite mör i kroppen själv, eftersom jag tränat både Bingo och Qarlos innan. Men det gick an med min prinsessa, hon tyckte det var roligt att få göra något igen efter vaccineringen i torsdags. Tanken var att jag skulle ta det lugnt, men på Vendela har jag en tendens till att inte kunna hålla mig. Hon är ju så arbetsvillig! 

Red med tygelbrygga för att tvingas hålla ihop mina händer. Fy tusan vad det är svårt! CD tyckte det var lite konstigt, hon är ju van vid att jag rider på ett sätt nu liksom. Men hon jobbade på bra ändå, även om jag fick övertyga hennes oroliga själ med lite extra beröm ibland. Fick till så himla bra galopparbete på henne igår, kom verkligen intill med benen och nu när jag inte kunde fuska med handen så fick jag verkligen jobba för att få henne runt skänkeln. Riktigt bra och nyttigt, jättekul! Känner mig riktigt motiverad till att fortsätta detta arbete med mina händer!

Idag så red vi ut en sväng med Issa och Maja. Hösten är här nu med kyla och mörker, men det gick ändå. Vendela var lite pigg, men det är hon ju ute och särskilt på hösten.. ;) Hon skötte sig riktigt bra idag, så jag är så nöjd så. Får se vad jag hittar på med henne imorgon! 
Grymma Artie


Gårdagens övningar

Jag sa ju igår att jag red flera olika övningar, så tänkte förklara dem lite mer nu, med mina snygga skisser! Kan vara lite svårt att förstår dem, för hinderna stod inte exakt som på bilden. Men jag gjorde så jag kunde! Kort sagt är de ihopsatta strecken galopp, de streckade trav och de utan vitt på kanterna är markbommar.

Första övningen var två räcken, med galoppbom både framför och bakom. Nu blev volterna lite ojämna på bilden, men egentligen var de lika stora och runda, haha. Det går helt enkelt ut på att flytta hästen på de böjda spåren för att verkligen få under bakdelen. På långsidorna gjorde jag tempoväxlingar, och tog sedan ihop honom innan hindret.Andra uppvärmingsövningen var en studs på diagonalen, för att sedan flytta ut hästen lite för att komma rakt på nästa hinder som var ett räcke. Jag hade dock inte galoppbommarna som bilden visar, utan dem tog vi bort. Sedan precis innan man vänder upp till det sista räcker ska man bryta av till trav, där hästen ska gå i balans och fortfarande vara framme för skänkeln. Vi hade en travbom framför, men glömde rida dit den. Om traven inte blir bra, kan man lägga en volt innan hindret just för att slutföra övningen ordentligt.Som bilden visar kommer man på en serie med galoppbommar och avslutar med ett räcke. De första streckade linjerna är inte trav, utan där flyttar man hästen för att komma rakt på oxern. På innerspår var det 17 m, så man får avgöra hur man vill rida där. Jag red de flesta gångerna på fyra lite framåt språng. Sedan bryter man av och rider slalom i trav samtidigt som man flyttar hästen. Vi hade bommar som jag red mellan.
Presenter i hästväg

Fick två jättefina presenter av mina vänner i födelsedagspresent i fredags! Precis vad jag önskade mig, blev så glad. De känner mig så bra min bästaaa ♥

Fick ett Kingslandpannband och ett par handskar. Annars fick jag faktiskt inget mer i hästväg, av mina föräldrar eller så. Men känns som om jag, trots allt, har rätt mycket hästgrejer haha.


Hoppning i ridhuset

Idag hoppade jag som sagt i ridhuset för Sofie, min bästa tränare haha! Vi hade fokus på galoppövningar, eftersom det är mest det jag behöver träna på.

Började med att rida flera olika uppvämningsövningar, väldigt tekniska, precis som jag älskar det! Alltså mycket flytta hästen hela tiden och tempoväxlingar för att kolla av hela tiden. Artie var såå fin och jobbade på riktigt bra, fina killen!

Dessa övningar jobbade vi med i kanske en timme, med flera pauser såklart. Hoppade bara de här hindrena på låg höjd från 50-80 cm. Jobbade alltså verkligen igenom Artie ordentligt, så att han blev helt lösgjord och lyhörd och verkligen var under sig.

På slutet hoppade jag en bana på 120-130 som gick lika grymt! Han var så fin och hoppade super. Eftersom vi jobbade på länge med de grundgörande övningarna blev banan lika enkel, så det var riktigt kul!

Film från sista rundan
Söndag 23e oktober

Hej på er! Som jag förklarade igår har jag varit väldigt upptagen i helgen. Fyllde år i fredags och därför kom Sofie ner hit och bodde hos mig, så har inte haft någon tid för datorn.

Tyvärr måste jag meddela att nästa vecka inte kommer bli bätte, för jag har fullt upp med skola och körlektioner. Där emellan ska ju dessutom hinna med Artie, så det kommer bli tajt. Såklart ska jag försöka uppdatera så gott det går, men ibland måste man prioritera för att få saker gjorda.

Idag hoppade jag för min bästa tränare Sofie och det gick sååå bra! Ska skriva om det strax, och då kommer det dessutom en film.

Lite opassande bild på något sätt, men den är från födelsedagsfirandet i fredags! Min älskade vänner överraskade med en superfin hemmagjord prinsesstårta!
Have a nice day

Nu drar jag iväg på träning - först Qarlos och sedan Bingo! När jag kommer hem igen så ska jag rida Vendela samt fixa med hästarnas täcken, ta hem sommartäcken osv. Sedan väntar sam-plugg, prov imorgon..

Vi hörs, ha en bra dag! :D 

Tre filmer från idag

Nu får ni äntligen se hur Qarlos ser ut! Många av er har önskat detta länge, och jag förstår er. Så här har ni min kompanjon, på tiden att han presenteras. 

Inte så jättebra utspridning på mina inlägg just nu, men Elisabeth som äger Qarlos ville så himla gärna se hur det gått idag, så jag lägger upp allt så fort så möjligt! :)Träningen

Träningen idag gick jättebra, så det var riktigt kul! Så skönt att få hjälp med hur jag ska rida Qarlos, hur jag ska hjälpa honom att utvecklas. Jag har ju inte tränat ordentligt på henom ännu eftersom jag varit bortrest och sådär. Det har bara blivit att Karin kollat till mig någon gång och inflikat lite hjälp här och var. 

Jag ska rida honom i en lägre form, med längre tyglar. Hon sa att "du ska alltid ha lika mycket häst framför dig som bakom dig". Jag har försökt korta honom för mycket i formen innan han riktigt orkat bära upp sig i en lägre form ens. Känns jättebra att ha fått reda på hur jag ska få honom att bli starkare. Jag har inte listat ut det själv nämligen, så det är ju det som är så bra med att få träna och lära sig nya saker och nya lösningar. 

Jag måste även spänna av mer själv och låta honom gunga mig mer, jag måste rida mer i hans takt och jobba med honom istället för mot honom. Detta har till viss del fortfarande att göra med att jag inte är helt van vid hans stora steg ännu. Han är storhäst och har dessutom en stor trav med mycket rörelse, den är jätteskön att sitta i när man hittar harmonin, men den ska man ju hitta också. 

I galoppen så ska jag hålla honom kortare på yttersidan, men fortfarande vara passiv och inte hjälpa honom för mycket. Fortfarande en ganska låg form. Mycket fokus på detta med att jobba i ett team med honom, när han bryter av till slängtrav (han är fortfarande svag ännu) så ska jag vara beredd på det och fortsätta följa hans rörelse, även om det är jättesvårt. Jag får inte kura ihop mig och sända ut "åhnej, detta är jobbigt" till honom, utan bara sträcka upp mig och rätta till felet utan att göra en stor affär av det. 

Övergångar och igångsättningar tycker jag funkade bra idag, Qarlos är rätt lydig och dessutom duktig på det. Han lyssnar fort och korrekt på allting, så det gör honom väldigt rolig att rida och träna. Det ska bli jätteroligt att träna honom imorgon också, och befästa det här nya vi lärt oss ännu mer!

Lite "snygga" bilder från idag, haha. Hade hjälmen på huvet bara för att slippa bära in den i stallet, skiitsnyggt med hjälm på utsläppt hår ja ;) Men Qarlos är ju fin iallafall


Lördag 22/10

Hej! Måste ursäkta min frånvaro lite grann, men som ni såg fyllde jag år igår så har varit rätt upptagen fram tills nu! Idag fick Artie ta det lite lugnt och bara gå på promenad, efter att ha tränat två dagar i rad. I morgon tänkte jag i stället rida ett lite hårdare pass på banan.

Tränade för Daniel i torsdags och för Karin i går. Hann aldrig skriva om någon av dem men kan kortfattat säga att hoppträningen inte gick särskilt bra men dressyrträningen gick grymt! Kan skriva lite mer om dem senare.

Kan dessutom berätta att min födelsedag var grym, och den kunde inte firas på ett bättre sätt än med mina underbara vänner :D
Vad hände?

Nu får ni läsa noga så ni hänger med! 

Igår
så ringde Kristina, som äger Bingo, och sa att hon fått 40 graders feber. Hon kunde inte åka och tävla idag alltså, så det blev inget tävlande. 

Idag så ringde Sussie, som hade tid för Karin Öljemark, och sa att hon helst ville sälja sin träning eftersom hon hade en massa andra planer för dagen. Jag befann mig hos Gustav och kände mig lite off, eftersom jag ställt in mig på att åka ut sent nu när det inte blev någon tävling. Men sagt och gjort; jag tränade Qarlos för Karin Öljemark idag!

Imorgon
så får vi se hur det blir med träningarna, Qarlos ska iaf träna klockan 12. Bingo är osäkert fortfarande, det beror på hur Kristina känner sig. 

Jag och Qarlos idag
Cavendish

(Kopierade denna från TLOP)

Namn: Cavendish

Smeknamn: Brukar bli Vendela. Men sen har vi alla sorters varianter; Tullan, Vendulla, CD, Cavendishan osv

Mankhöjd: 147 cm

Kön: Sto

Ras: Ridponny (okänt)

Födelseår: 1998

Färg och tecken: Brun med stjärn

Utbildningstståndpunkt: FEI/LA:P1 dressyr LB hoppning (tidigare tävlac LB+5)

Meriter (med mig): Mängder av vinster och placeringar upp till LA:1 dressyr. Seger Sparbanken Rekarne Ponnycup Mellanrundan 2010. Tävlat div 3, 2 samt 1. 78 % LB1, 72 % LA1, 61 % LA2, 62 % Lag-03, 65 % LA:P1. Kvalad till nationellt i sina två första starter.

Temperament: En riktig tjej. Ambitiös men samtidigt skeptisk till nya saker. Vendela är känslig och det krävs en viss förståelse för att kunna få ut hennes maxkapacitet. Mycket runt henne handlar om att få hennes tillit, då gör hon verkligen allt för sin ryttare. Hennes liv går ut på att göra rätt, hon älskar beröm och hatar att göra fel. Detta präglar hela hennes personlighet, hon är snäll och väluppfostras (även om hon är en ponny såklart). Hon är väldigt okomplicerad på ett komplicerat sätt. Hon hatar bland annat ridspön.

Att rida: Vendela är alltid ambitiös i allt hon gör. Hon är känslig för hjälperna och mjuk i såväl sidor som mun. Hon får ofta beröm för sin härliga energi på tävling, även om jag ofta tonar ner henne hemma. Jag vet att det finns där och väljer ofta att fokusera på det avspända i låg form, eftersom jag vet vad hon kan. Hon har mycket ljud för sig, grymtar tex nästan alltid när man fattar galopp! Hon älskar verkligen att bli riden, vilket smittar av sig när man sitter på henne. Hon känns "alltid redo" tycker aldrig att det är tråkigt med ett pass i ridhuset, en positiv häst. Samtidigt så är hon lite orolig och accepterar inte vad som helst. Man måste alltid vara lugn när man rider henne, eftersom hon inte tål att man viftar uppe på henne, något har hänt som gjort henne rädd tidigare.

Vår resa: I april 2009 började vår tävlingsresa. Den blev ingen succe; 56 % i LC1. Dock gjorde vi ett lyft till LC2 och fick 62 %! Redan i vår andra tävling knep vi en placering i LC2 och sedan dess har vi fortsatt uppåt i klasserna med en massa placeringar. En riktig framgångssaga som det ligger ett hårt arbetande team med en vilja av stål bakom. Karin Öman heter vår stöttepelare, hon har sån förståelse för oss båda och vet hur vi fungerar, både enskilt och som ekipage. Vi nådde toppen av vår framgång med att ta två elitkval under våren 2011. Mellan detta har vi alltså resutlaten jag nämde tidigare. Jag är så stolt över resan jag gjort tillsammans med min ponny, verkligen jobbat och kämpat hela vägen. 

Vendela har även gjort en resa på det psykiska planet, hon är idag inte alls lika spänd, utan kan utan problem stå tryggt i stallgången och hanteras av främlingar. Numera kan jag til och med ta av mig jackan uppe på henne utan att någon håller i, eftersom hon litar så mycket på mig. Det förtroendet jag byggt upp hos henne är också guld värt, vår resa har handlat om så mycket mer än alla tävlingar.

Vendela kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, och jag ska se till att hon får fortsätta sin resa mot toppen nu tillsammans med rätt ryttare <3

April 2010

Grattis Isabelle 18 år ♥

Idag fyller min allra bästa vän år, så detta är hennes dag! Skulle kunna skriva en hel uppsats om varför just Issa är så himla bra och underbar, men då hinner jag inte med hennes födelsedagsfirande ikväll, så det får bli en kortare version. 

Issa och jag är inte så lika, jag är ljus och hon är mörk. Hon hoppar och jag rider dressyr. Men det är det som gör att vi går så bra ihop, handen i handsken. Vi kompletterar alltid varandra, tillsammans blir vi en helhet, en oslagbar duo. För någonstans i alla dessa olikheter så är vi ändå lika, det är det som är så roligt. Vi har samma åsikter runt ridningen, i en grupp så håller vi alltid ihop med vad vi tycker, utan att ens ha frågat varandra innan. Vi bara vet. Det är så, en självklar vänskap som övervinner allt. 

Vi känner varandra så bra att det sällan behövs sägas något alls ibland och ändå har vi aldrig tråkigt i varandras sällskap. Aldrig känns det invant eller tråkigt mellan oss. Även om vi sågs dagen innan så har vi en hel massa att säga varandra när vi träffas! Har vi inte hörts av på en hel dag så är det något som känns konstigt, det blir så tomt. När vi rider ut tillsammans så är det verkligen aldrig tyst en minut ens, våra munnar går i ett och det är så himla mysigt. Samma sak gäller alla cykelturer till stallet, aldrig har så få haft så mycket att säga på så kort tid så möjligt!

Issa är en rolig person som vet vad hon vill och alltid ser till att komma dit. Jag beundrar hennes förmåga att tänka positivt i alla situationer! Issa har lärt mig massor, hon är en av mina förebilder i livet. Låter kanske konstigt att ha sin bästa kompis som förebild, men det har jag. Issa är snygg, smart och snäll på samma gång. Hon har en förmåga att lyckas med det hon tar sig för, är ödmjukoch hjälpsam. För mig är det självklart att hon är en människa som jag ser upp till. 

Jag älskar verkligen min bästa vän , och jag kommer alltid att finnas där för henne. Ur och skur, vått och torrt, kärlek och sorg, braceface or not. Alltid kommer jag att stå vid hennes sida, precis som hon gör vid min! I flera år har vi varit världens bästa vänner, oskiljaktiga. En vänskap som vår är sällsynt och jag är så himla glad att jag får uppleva den och dela den med just Issa!

Alla gånger vi skrattar åt konstiga saker, filmar fula klipp och sedan dör av skratt. Alla gånger vi fixar och donar med mockningen samtidigt som vi pladdrar om livets bekymmer. Vi har växt upp tillsammans, vår historia är så lång. Så långt tillbaka i tiden och vägen är nu en oändlig framtid, det som ligger framför oss. Jag är så lycklig och tacksam för allt vi har att minnas och dela. 

Så nu Isabelle så hoppas jag att du får en underbar dag med massa presenter! Vi ses ikväll när jag kommer och firar dig. Jag älskar dig alltid, alla dygnets timmar varje dag året runt! Allt vi har gjort, allt vi gör och allt vi kommer att göra ♥Att kombinera skola och ridning

Har för mig att vi redan skrivit om detta tidigare, eller i alla fall tänkt skriva om det. Om vi redan gjort det tänkte jag att vi kunde göra ett till och lite nya uppdateringar och tankar.

Som ni kanske redan vet går jag mitt tredje år på teknikprogrammet, vilket är en linje med väldigt mycket plugg. Det är mycket matte och fysik, så det kräver ju sin tid. Särskilt om man har lite ambitioner och satsar på högre betyg. Om man sedan har hästar och ridning som intresse, kan det vara väldigt svårt att få tiden att räcka till. Inte nog med att man ska sköta om hästen, oftast tränar man ju i veckorna och har tävlingar på helgerna. Dessutom vill man hinna träffa sina vänner, ha lite extra tid framför datorn samt kanske bara lite slapptid för att ta det lugnt? Sedan har ju flera av oss, precis som jag, ett extra jobb för att casha in lite på sidan om.

Ja, det är ju mycket som ska hinnas med. Ibland undrar man varför dygnet bara har 24 timmar, själv skulle jag mer än gärna ta emot 2-3 extra timmar om dagen. Men tyvärr går ju inte det, så istället för att hänga läpp är det bara att tag i saker och göra det bästa av det.

För att få det att fungera tror jag man måste hitta sin egna teknik som är anpassad till sig själv. Jag har två punkter som är extra viktiga för mig, som gör att mina vardag fungerar. För det första krävs det planering. Ingen nyhet direkt, men så är det. Min kalender är en av mina närmsta vänner, hänger med på de flesta ställena. Där skriver jag upp så fort det är någonting jag ska göra. För mig blir det som en trygghet, för då slipper jag hålla koll på allt i huvudet.

Men en kalender ska man ju inte ha bara för att ha, utan det ska användas. Alltså använd den som ett hjälpmedel för att planera. Ska du hoppträna och plugga samma dag? Skriv dit båda två, vilken tid och hur länge. Jag brukar nästan alltid göra så, även om det kan tyckas lite töntigt att skriva upp tid för pluggning. Men för mig fungerar det verkligen, då vet jag att jag SKA plugga då och då gör jag det.

Det andra som krävs att det ska fungera är självdiciplin. Det säger ju sig själv ganska bra egentligen. Man måste kunna ta tag i saker, kunna ta tag i sig själv och faktiskt göra saker. Mindre annat mer verkstad helt enkelt. Om man inte gör det man ska är det ingen ide att planera och då faller ju hela grejen. Man måste helt enkelt bara lära sig att när det väl gäller, gäller det också! Inte tänka senare, "den får framtids-Isabelle göra". Man är fortfarande samma person veckan efter, jag lovar, och det är minst lika jobbigt att göra uppgiften då.

Skulle vara intressant att höra era historier, hur ni gör? Hur fungerar er vardag? Skjuter ni upp allt till sista minuten eller är ni, som jag, planerartypen?Hoppträning idag

Rom rubriken lyder har jag hoppträning ikväll för Daniel! Slutade vid ett idag så har tagit tag i lite skolarbete sedan dess, så nu är jag pluggfri resten av dagen! Känns riktigt bra, särskilt eftersom jag inte kommer ha tid alls i morgon att plugga något. Gäller bara att ta tag i sig själv så man gör det, då blir det jättebra.

Har alltså lite slapptid här hemma nu innan klockan 6 när jag ska börja dra mig ner mot stallet. Hoppas träningen går bra, känns som om det var evigheter sedan jag hoppade senast. Så det blir nog superkul! :D

Slut på fina bilder :(

Har tänkt på att det börjar dra mot sitt slut med fina bilder från utomhus. Visst för att det är jättefint med bilder när det är snö ute, men det är inte lika lätt som att kunna fota en träning under våren/sommaren. Samma sak gäller ju med hösten, det kan vara fint om man får till det med alla höstfärger! Då kan det bli riktigt coola bilder, men det är lite svårare att stå ute i kylan och fota.

Dessutom flyttar man in sina ridpass mer och mer nu, så det blir färre chanser att kunna ta bilder. Vi brukar ju bjuda på fler filmer under vintern än på sommaren, just för att det är det enda som ger hyfsad kvalité inomhus. Kommer verkligen sakna att kunna ta fina bilder, men lite får man ju alltid ihop. Om man ger sig ut tidigt en helgdag innan det mörknar brukar det bli bra!Dagens planer

Kan förresten hälsa att Elisabeths lektion på Qarlos igår hade gått toppen, hon var nöjd. Så det var ju bra, Qarlos sköter sig och gör framsteg hela tiden! 

Idag så tar mamma hand om hästarna eftersom hon är ledig, tack för det! Jag kan alltså välja om jag hinner rida idag eller inte, Qarlos isf. Får se hur det blir, jag har en hel del skolarbete att göra.. En bok ska vara utläst till på måndag + ett prov samma dag. Vi måste även ta tag i Vendelas klippning. Min ponny börjar snarare likna en pälshög nu, så kan vi inte ha det. Om det inte blir av nu i helgen, vilket jag inte tror att det blir, så blir det iallafall nästa vecka tänkte jag, ska kolla upp det!

Min stjärna igår, innan ridpasset (rättade till schabraket sen, haha)


Mina ridpass - igår

Idag så var Bingo på lite sämre arbetshumör, så det krävde en större insats av mig. Men det gick det också, fick lägga ner lite mer tid bara. Dock var han idag helt inställd på att snällt rygga, så det var nemas problemas! Idag så var det vänsterförvända som knackade lite. Han tjurade ihop lite i galoppen och var lätt i baken. När han kom ut till väggen (i LA1 vänder man halvt igenom och sedan halva långsidan i förvänd galopp) så tyckte han att han var kalr helt enkelt och bröt av. 

Detta har vi inte råd med i programmet, en sabbad förvänd innebär massa dyrbara poäng borta efterosm det är kofficient på den. Bingobongo, det måste han förstå, trots att han är en häst. Efter ett tag så tycker jag att han gjorde det också, eller iallafall gjorde som jag ville. 

En klar positiv grej är att travprogrammet är så himla mycket bättre nu! Han travar med jämnt, fint stöd och bra bjudning. Just därför som jag kan fokusera extra på att slipa galoppen, eftersom traven funkar. Skänkelvikningarna är en akilleshäl för både honom och mig, jag har en reflex att dra tag i innertygeln om det börjar toka sig, vilket får helt fel effekt. Dock är den undan höger riktigt bra nu, det är jag nöjd med! :) La även ner mycket jobb på Vendela, ville lösa det bra med henne innan vaccineringen imorgon. Det lyckades jag med och det gjorde mig glad och stolt över mig själv faktiskt. Nöjd att jag behöll tålamodet och var positiv hela tiden, väntade ut henne bara. Något jag vet är lösgörande är galopp-trav övergångar, så det gjorde jag på volt. Var noga med att sitta mjukt (satt ner för att kunna reglera takten lättare, så att hon inte blir hastig) och bara låta övningen lösa det hela. 

Jobbade henne sedan ett tag i skritt-låg form. Funkade utmärkt, så jag gjorde lite slutor sen, bara för att det funkade så bra i söndags när jag red henne! Och tänka sig att det skulle visa sig vara ett vinnande koncept idag igen. Fick jobba lite, men gud vad bra hon blev! Galoppen sen efter, traven. Energi, takt, power. Alla hennes kvaliteer kom fram igen, la lite galoppserpentiner bara för att njuta av hur avspänt och lekande lätt hon gjorde det. 

Nu ska alltså Vendela få ta det lugnt resten av veckan! :)

Supertraven
Onsdagsplaner

Idag så ska jag rida Bingo och Vendela! Bingo ska få sig en genomkörare av LA1 inför lördagen, är riktigt taggad nu! Han kommer att kunna gå så bra om han tar sig samman, vilket jag tycker att han gör mer och mer. Han har blivit så himla fin under hösten, känner mig verkligen nöjd över honom och hans prestationer. Nu är det ju inte jag som rider honom i veckorna, så jag hoppas att Kristina också känner sig nöjd med Bingo. 
Vendela gick inte bra igår i det smockade ridhuset, hoppas på att kunna rida henne under bättre förutsättningar idag, så glömmer vi gårdagens pass. Det gäller att bryta ihop och gå vidare, tror att Vendela kan göra detsamma. Karin Ömans beskrivning av mig och Vendela är verkligen helt underbar; 

"Ni två tillsammans är som en boxdörr. Hakar den snett så fortsätter du att pressa och pressa, så att den bara blir mer och mer kärv och svårare och svårare att haka tillrätta igen. Men när den väl är i sitt spår så går det hur lätt som helst och det blir oslagbart"

Lite så är det faktiskt när det gäller oss, av alla placeringar vi har tillsammans så är den absolut största andelen segrar. Tänkte på det, vi har faktiskt bara placeringar 1-3. Ytterligare bekräftelse på "boxdörrseffekten" - går det bra så går det verkligen bra och när det istället inte går så blir det inget istället! Att ta sig samman och ta tag i saker

Hej kära blogg! 

Ber om ursäkt för att jag uppdaterat dåligt, var helt enkelt tvungen att skriva min historieuppsats som ska vara klar nästa vecka! Lika bra att ha det gjort eftersom jag har en massa annat som också ska vara klart till nästa vecka, prov och en uppsats till bland annat. Lärarna passar på nu, vill inte ha en massa som ligger och väntar över höstlovet. Efter det så har vi projekt i två veckor, så då lugnar det förhoppningsvis ner sig lite! Då hinner jag uppdatera er som vanligt igen :)

Tror att ni som bloggat själva känner igen er ganska mycket i den situation jag har lyckats sätta mig i just nu. Har inte hängt med alls på vissa genomgångar eftersom jag har suttit och bloggat istället. Fått till inlägg jag varit jättenöjd med och som ni uppskattat, men lektionerna är ju till för att jag ska hänga med för min egen skull och inte för lärarens. Detta har inte riktigt gått in i huvet på mig förrän nu. 

Nu slår detta tillbaka med full kraft, jag har inte hängt med alls i det som jag ska ha prov på på måndag, så det gäller att göra en rejäl uppryckning nu. Känns asjobbigt, kunde ju lika gärna hängt med från början och inte haft alls lika mycket att göra nu. Att jag dessutom förväntar mig höga betyg gör inte saken bättre.

Gjorde ungefär samma sak när jag var yngre, då sköt jag alltid upp att "rida ordentligt" och hoppades att det skulle lösa sig på nästa träning. Låter smart va? Eller inte. Sen förväntade jag mig alltid att det skulle gå bra på träningen sen också, att tränaren skulle lösa problemen "åt" mig genom att komma med superråd typ. 

Nu har jag iallafall kommit så pass långt i mitt ridtänk att jag tar ansvar för min egen utveckling själv. Tar hjälp av tränare såklart, men det mesta hänger på mig själv, på det arbete jag lägger ner mellan träningarna. Det är så det är med livet, man kan ta hjälp av andra, men i slutändan så är det man själv som bär det yttersta ansvaret för att man kommer dit man vill. Jag nöjer mig inte med att vara bra, jag vill vara bättre än så. För det krävs mycket jobb och det har jag insett, och dessutom lagt ner det jobbet som krävs för att nå mina uppsatta mål. 

Nu måste jag bara överföra detta till skolarbetet också. Nu har jag iallafall kommit till stadiet där jag inser att jag måste lägga ner jobb för att komma dit jag vill. Nu krävs det att jag lägger ner det jobbet också, annars kommer jag inte att uppnå mina mål. Jag är en ambitiös människa i största allmänhet, jag gör inget halvdant (utom franskan då). Jag vill vara en framgångsrik skolelev, en framgångsrik ryttare och en framgångsrik bloggerska. Samtidigt. Inte helt lätt att uppnå alltså, jag får ta det i omgångar helt enkelt. 

Tänkte skriva detta för att skippa det vanliga "äääh massa pluuuugg jag döööör"-inlägget som man ofta ser hos andra bloggar. Det säger ju inte så mycket till omvärlden. Därför tänkte jag att jag lika gärna kan skriva något ordentligt istället! Kanske att det kan ha något att göra med min personlighet..? ;D

Två härliga bilder, förknippade med glada minnen <3


Schema resten av veckan

Onsdag: Uteritt i skogen 
Torsdag: Träning för Daniel
Fredag: Träning för Karin
Lördag: Skogen/tömköra
Söndag: Skogen/tömköra
Lite funderingar om bett

Jag och Freddi pratade för några dagar sen om det här med bett. Vet att väldigt många andra varierar bett regelbundet. En del gör det var tredje dag och andra mer sällan. Själv byter jag faktiskt nästan aldrig bett på Artie, utan rider på ett tvådelat näst intill varje dag. Ungefär 2-3 gånger i månaden rider jag ut på ett tredelat ifall jag tar mitt ful-träns, och några gånger om året skrittar jag ut på ett hackamore för att "vila"  munnen.

Jag kan förstå att det är bra för en häst att få gå på olika bett just för variationens skull. Dock förstår jag inte riktigt varför man håller på och byter "bara för att". Om man hittar ett bett som hästen fungerar bra på, vill man inte rida med då? Är det inte det man strävar efter, att hitta ett så bra bett som möjligt som hästen trivs med och kan gå med i de flesta lägena?

Sedan har ju t.ex. dressyrrttare inte riktigt samma "problem" eftersom de inte alls har lika många bett att välja mellan, i alla fall inte när det kommer till tävling. Vet att vissa brukar köra på metoden att rida på det lite sämre bettet som hästen inte går lika bra på ena dagen, och ta det bra bettet dagen efter för att hästen ska gå ännu bättre. Det förstår faktiskt inte riktigt det, varför inte ta det bettet som hästen går bra på hela tiden? Jag kanske bara tänker så för att min häst är rätt okomplicerad, och som sagt alltid funkar på ett enkelt tvådelat.

Jag måste ju bara inflika att jag verkligen har förståelse om man har en lite hetare och starkare häst, som behöver ha respekt för att starkare bett och därför inte kan gå på samma hela tiden. Det skulle vara kul att veta vad ni rider era hästar på för bett, hur ofta ni varierar dem och vilka de går bäst på!

Artie i sitt tvådelade messingbett


Tredelat


Min ponny Jenny däremot var inte alls lika okomplicerad när det gällde bett. Gick bara att rida henne på hack eftersom hon ogillade bett i munnen.
Dagens ridpass

Tyvärr blev det heelt ändrade planer mot vad vi hade tänkt. Våra planer var ju att hoppa/markarbeta i ridhuset, någon bra övning och både jag och Freddi var taggade för det. Eftersom det är teorivecka för ridskolan skulle ridhuset vara helt ledigt, men tror ni inte då att de ska använda det för att löshoppa??

Ja så var fallet, så alltså blev bara halva ridhuset ledigt vilket innebär att man inte får hoppa. Eftersom tältets nya underlag inte kommit än kunde vi inte hoppa där och utomhus var inget alternativ när det spöregnade! Vi fick ladda om och ta ett dressyrpass istället. Dock var det väldigt många på Trolldals anläggning som tänkte likadant, så vi fick den lilla halvan med många andra.

Måste säga att det gick helt okej ändå, men jag måste erkänna att man är väldigt bortskämd efter sommaren. Man är liksom van att ha hela stora utebanan att breda ut sig på, och kunna ta hur mycket plats som helst. Det är en väldigt stor omställning att behöva se upp så mycket hela tiden, men antar att det bara är att vänja sig. Det är ju så det är hela vintern, så det gäller ju bara att acceptera.

Tillbaka till ridpasset så var Artie rätt fin faktiskt, det var nog jag som var lite okoncentrerad. Som sagt var jag tvungen att hålla så mycket koll på de andra, än mig själv och Artie. Men försökte jobba vidare så gott det gick, och på slutet lossnade det faktiskt och han blev superfin. Så det kändes ändå bra att avsluta passet på ett bra sätt i alla fall :)

Hästhelg

I helgen så händer det mycket på hästfronten! 

Lördag
Ev. Vendela
Rida Qarlos
Tävling med Bingo, Flensbygdens RF LA:1 div 2 final

Söndag
12.00 Träning för Karin Öljemark med Qarlos
12.30 Träning för Karin Öljemark med Bingo
Ev. rida Vendela

En fullspäckad helg med andra ord, min finaste bästa vän och bloggkollega fyller ju år på fredagen också, så det ska självklart firas med dunder och brak ;D Ni kanske får se några bilder, om dom blir acceptabla..

Anledningen till att det bara är eventuell ridning på Vendela är för att hon kommer att bli vaccinerad nu på torsdag. Då ska dom ju oftas bara motionsridas i några dagar efteråt, och då kanske hon får vila eller promenadridas av mamma, just när jag har så mycket annat på G med dom andra två! Ni lär märka hur det blir :) 

Detta blir mitt och Qarlos första "officiella" framträdande och jag ser fram emot att få hjälp att komma vidare med honom. Ska bestämma vad han ska ha på sig också bara, lutar åt att han kanske får låna Vendelas vita lindor hihi. Förhoppningsvis så filmar mamma en del också, så att ni kan få se Qarlos in action någon gång! Det känns lite som på tiden ;)


Ett förslag till skolan

När jag frågade mina lärare hur många timmar dom förväntar sig att jag ska lägga ner på plugg efter skolan så fick jag mig en smärre chock. 2-3 timmar! 2-3 om dagen, fatta hur mycket tid det är. Jag har verkligen inte tid med det, I'm sorry, men alltså. 

Jag tycker att skolan är så himla mycket dubbelmoral ibland, för på idrottslektionerna låter det annourlunda. Det predikas om motion hit och dit, livsstil och kondition - det är grejer det. Man ska ta hand om sig och motionera för att må bra. Min idrottslärare (och jag själv) var mycket stolt när jag var sist kvar i klassen på beeptestet för två veckor sedan. Men hur kommer det sig då? Har jag lyckats träna upp mig genom att sitta och plugga? 

Självfallet inte! Jag har ett intresse i vilket jag får en massa motion och träning varje dag, men det tar väldigt mycket tid. Tid som alltså går bort från mina studier, jag har inte möjlighet att plugga så mycket som föreslås. Jag är inte osmart eller dålig i skolan på något sätt - tvärtom. Men jag har höga ambitioner och krav på mig själv, detta gäller både häst- och skolprestationer. 

Jag tycker att man borde kunna få hitta en smidigare väg att lösa detta. För det är tråkigt om jag ska behöva dra ner på mitt intresse, på det jag gillar allra mest, det som motiverar mig till att orka och ser till att jag vill framåt i livet. Det är inte så det ska vara, någonstans tycker jag att det blivit fel. 

Något jag därför tycker att minst en gymnasieskola i varje kommun ska erbjuda är ett val om man vill ha sin utbildning på 4 eller 3 år. Jag skulle då, men mitt krävande sportande och intresse, valt en 4-årig utbildning. Exakt samma samhällslinje med samma kurser, men utdragen på ett år extra i skolan. På så sätt skulle jag bara gå halvdagar och därmed hinna med så himla mycket mer utan att stressa eller skära ner. Visst för att jag skulle gå ett år till i skolan, men det skulle jag inte tveka på att göra en sekund!! 

Någon som tänk i samma banor någon gång?


Dagens planer

Idag så ska jag och Issa hoppa i ridhuset hade vi tänkt, lika bra att passa på nu när det är teorivecka på ridskolan så att det är tillåtet att hoppa i ridhuset! 

Jag ska rida Vendela hade jag tänkt, har inte hoppat med henne sedan i juli! Så det ska bli riktigt roligt att skutta med henne igen, slår vad om att hon delar min åsikt. Hon hoppades lite förra veckan och det tyckte hon var toppen! Hopphästen som bor inom henne vaknade till igen helt enkelt, ska bli kul att bygga vidare lite på den nu. 

Jag är ju även för varierad träning, och Vendelas galopp kommer att stärkas och må bra av att få hoppa lite. Dessutom så får hon använda andra muskler än i dressyren, så det är positivt på många plan. Hoppnigen tar även fram en massa energi och power i henne, hon är alltid jättefin att rida dagen efter jag har hoppat! 

Exakt vad för slags hoppning det blir lämnar jag över till Isabelle, så jag antar att ni kommer att få se det lite senare!Får se hur jag gör senare, ska jobba på under min historialektion nu så att jag förhoppningsvis hinner rida honom också idag! Det är lika bra att passa på nu när ridhuset är så tillgängligt. Imorgon så ska hans ägare Elisabeth rida lektion på honom för Karin, så det vore ju bra om jag hann med att rida honom lite idag för hennes skull :) 

Imorgon så ska jag rida Bingo inför lördagens tävling, så det passar bra att Elisabeth tar Qarlos. Då hinner jag rida Vendela och njuta av hur gott hoppningen gjort henne! 

Gårdagens ridpass

Jag och Freddi gav oss ut i skogen en sväng igår, för att rida fram hästarna där. Det börjar verkligen bli himla mörkt, nu är det riktig höst. Man har vetat det ett tag, men inte riktigt tagit in det bara. Nu är det gjort, det är höst! Dock fruktar jag inte hösten/vintern lika mycket som jag gjort förr, utan tycker det ska bli riktigt mysigt att få tända ljus och sitta inne och mysa, hihi.

Tillbaka till ridning, både Artie och Qarlos var pigga och glada. De jobbade på så bra så. När vi kom tillbaka tänkte vi att vi skulle tända lamporna på lilla utebanan och rida där, men ändå kollade vi i ridhuset ifall det skulle vara ledigt. Till vår förvåning är det teorivecka heeela veckan, så hela ridhuset är ledigt! Snacka om lycka, haha!

Jag jobbade Artie till mesta del i galopp inne i ridhuset. Jobbade först att han mest skulle vara avslappnad och bära sig själv, i en aktiv galopp. Gjorde en en del tempoväxlingar samt övergångar, där han jobbade på riktgit bra. Han kändes jättefin idag, så det var kul :D

Hittade en bild sen i våras, har veerkligen bildbrist just nu
Måndag

Hjäääälp vad blogg.se är segt! 

Innan vi börjar;
1. Du som kommenterade och undrade vad Vendela longerades med för inspänning - jag har noterat frågan och ska svara i ett inlägg!
2. Du som hade Chantina nu och undrade lite om henne - jag har svarat på mejlen!
3. Du som kommenterade och sa att det inte gick att rösta i "vardags-inläggs-frågan" - jag röstade och det gick utmärkt nu, såg att flera andra gjort likadant! :)

Sådär ja, behövde få detta här sagt. Idag så var en såndär dag då jag till och med sa högt till Issa när vi cyklade hem "fan vad jag INTE känner för att åka ut och rida idag, vill bara baka något gott och sedan lägga mig och titta på TV för att sen ta tag i lite plugg, ungefär det liv mina klasskompisar lever!" Men inte då, det mockas inga boxar framför TV:n, det är ju ren logik. 

Dock så piggade Tävlingsduons mellis upp mig fullständigt, så sen var jag glad hela eftermiddagen ch kvällen! Red bara Qarlos idag, tiden räckte inte till för min lilla ponny. Jag och Issa red först ut en bit i skogen, skritt och trav bara, som uppvärmning. Var väl ute 20-30 minuter eller så. Sedan, kära vänner, inträffade något underbart; HAPPY WEEK! 

Med andra ord, ridskolan har teorivecka = heeela ridhuset (20x80) ledigt heeela dagarna heeela veckan! Mer lyx kan det inte bli, så underbart. Så jag och Issa red runt där inne, för säkerhetsskull så hade vi reflexerna på oss ifall någon skulle ha svårt att se oss i det stora rishuset. Eller så hängde det ihop med att vi inte orkade plocka av dom efter skogen, ni får tro vad ni vill! ;) 

Qarlos kändes iallafall riktigt bra idag, så jag är nöjd. Han känns fortfarande fylld med energi ända sedan sin mini-vila när vi åkte till England. Härligt tycker jag! Det enda jag känner just nu med honom är att allt funkar lite väl bra faktiskt, nu måste vi vidare så att vi inte står och trampar vatten och nöjer oss. 

Framför allt måste han skaffa lite fler växlar! Både ponnyerna har för närvarande större register än han, åandra sidan kan jag inte jämföra en 5-åring med en 13-årig FEI-utbildad ponny, men ändå. Ni fattar grejen, han kan galoppera. Lite fortare och lite långsammare, ändra språnglängden något. Men jag vill ha mera. I traven har jag lättare att reglera honom faktiskt, lättare att komma till rätt ridning. 

Gjorde lite enkla byten idag, mest för att få lite kvickare rekation av honom. Tog ner honom i skritt ganska bestämt, det är inte tillåtet att ta en miljon travsteg innan man bestämmer sig för att sakta av faktikst. Det förstod Qarlos snabbt, så det var inga problem. En fin, bärig galopp växte fram dessutom. Tror han tyckte det var lite kul med något nytt och blev lite intresserad helt enkelt! 

Jag och lite Qarlos för någon vecka sen eller två :)


/Freddi (blogg.se hade visst gjort sitt för idag, så ni får klara er utan min logga ;D)

Dagens fråga

Skulle ni vilja läsa mer om vårt "vardagsliv"? Dvs, icke-hästrelaterade outfits, händelser och inköp tex?


Free QuestionnairesNya skor på gång

Idag ska Artie bli skodd, så får se om jag hinner rida. Kanske kan ta en sväng efter men det blir ju mörkt så snabbt nu! Annars får jag ta och tömköra, lovade ju mig själv att göra det regelbundet. Så egentligen passar det rätt bra, men får se hur det blir ;)

LäsarfrågaJättebra fråga och svaret är att det kan jag verkligen göra! Förr kände jag dock av det mycket mer, så fort ett hinder var över en meter och ibland även lägre kunde jag tycka det kändes högt. Särskilt under min ponnytid blev jag påverkad av höjdskräck. Det kunde gå i perioder hur det kändes och så, särskilt eftersom hoppning en färskvana. Ju mer man hoppar högt desto "modigare" blir man.

Nu på senare tid har helt ärligt inte känt av det på länge dock. Tror det är en kombination av att jag verkligen känner mig trygg på Artie och att jag hoppar rätt högt på alla mina hoppträningar. Men bara för några månader sedan tyckte jag att 110 skulle kännas högt på tävling, men just med all träning jag har fått har jag kommit över det. Så precis som jag skrev ovan tror jag det går i perioder, vad man har för häst och på vilka höjder man tränar på. 

Ett tips på en bra övning om man känner att man är höjdrädd är 5,5an. Den bygger verkligen upp självförtroendet eftersom man i princip alltid kommer rätt på hindret.

Riktigt kul när ni skickar såna här frågor, fortsätt med det :D

Englandsbilder 2011

Vet att dessa inte är hästrelaterade, men hoppas ni vill kolla på dem ändå! Förra helgen var alltså jag, Freddi, Johanna & Sofie i London från lördag till måndag. Vi hade såå kul, saknar det verkligen! Åt gott, shoppade mycket och hade det bara bra. Kommer definitivt bli fler resor i framtiden med dessa roliga figurer ♥

Har såå mycket fler bilder men blev bara dessa nu ;)Vendela igår

Igår så glänste min häst igen. Jag var nästan lite tårögd. Trodde faktiskt att jag inte skulle hinna uppleva den ridkänslan på henne igen, men jag är lycklig att jag fick det.

Började med att skritta ut en liten bit och red sedan på lilla utebanan. Kände lite what the hell och tränade lite slutor. Först försiktigt med baken in på ett voltspår och sedan lite mer längs långsidan och slutligen på diagonalen som dom ligger i LA:P1. I vänstern så flyter hon fram, man bara flyttar bak skänkeln för omtaget och så dansar hon åt sidan. Riktigt så lätt har hon inte i höger varv, utan där får man jobba mer. Hon tycker att det är jobbigt, men igår så frustade hon, och det gjorde mig så himla glad! 

Det är tecknet på att hon är avspänd fast det tar emot, det är ett sånt enormt framsteg i hennes personlighet. Hon har kunnat bli så låst i sig själv, låst i "detgårintedetgårintedetgårinte" och så har jag fått sitta och försöka övertala henne mitt i det spända. Ni som följt oss från starten vet precis vad jag pratar om. Just därför blir jag så himla glad och stolt att hon gått ifrån det och numera är så trygg att hon kan lita på att det går ändå. Lita på att hon får misslyckas också, att det är värt att försöka göra som jag säger. 

Fattade galopp sedan, en superfin fattning till en rund, mjuk och eftergiven högergalopp på en gång. Värmde henne lite innan jag gjorde ett enkelt byte till vänster och red henne lite där också. Bytte sedan tillbaka till höger igen och la en båge, sedan byte vänster och en båge. När Vendela frustar mitt i den förvända bågen i vänster galopp, då vet man att det är bra, bättre, bäst! 

Och det är precis vad det var. Hon dansade fram och jag bara gled med, gjorde några mellantraver som blev toppen med lagom påskjut och eftergift och jag vet inte vad. Hon satte alla moment och svåra saker, precis som vanligt. Samma känsla var tillbaka och jag har verkligen saknat den och välkomnar den tillbaka! 

Godnatt

Får be om ursäkt för min dåliga uppdatering, ni vet att jag alltid gör vad jag kan i bloggväg! Tyvärr gör jag lite för många blogginlägg och lite för få mattetal/samhällsuppgifter/läxor i allmänhet för det mesta..

Nu innan höstlovet så börjar verkligheten hinna ikapp mig och jag måste verkligen ta tag i skoljobbet också! Med två hästar så blir tiden ännu knappare, men jag tror inte att ni märkt av det så mycket hittills, eftersom jag prioriterat bloggen lite för ofta. Men det är ju så himla roligt när ni kommenterar en massa och bloggen bara växer och växer! 

Ville bara förklara hur det låg till, tänker inte skrämma er genom att skriva alla uppgifter jag har framför mig i skolan, men det är en hel del. Imorgon så tänkte jag skriva ett inlägg runt detta med skola, läxor + hästliv där jag tar upp några funderingar. Håll utkik!

För någon kväll sedan, tänkte ha den dom profilbild på fb ända tills jag upptäckte att jag hade myströjan på mig hahaha
Helgen

Hejhej kära blogg och kära läsare! 

Nu har jag varit väldigt off känner jag, ber så mycket om ursäkt. Firade Janni i fredags (vilket ni redan sett) och igår så var det födelsedagsmiddag hos Gustav som fyllde år i veckan. Nästa vecka fyller Issa år, lite roligt att mina två bästa kompisar och pojkvän fyller år i oktober alla tre! Fattig månad detta ;)

Men, tänkte nog sluta svamla om födelsedagar och just nu hålla mig till det intressanta eftersom jag borde gå och räkna lite matte. Det är prov på tisdag och en viss Källström är inte klar med kapitlet ännu - bådar gott! 

Fredagens stora stjärna var Vendela, som lyckades med ett riktigt bra ridpass! Jag stog upp i lätt sits för att verkligen få upp ryggen till 100% på henne. Gjorde i det tempoväxlingar där fokus ligger på att hon inte får sänka ryggen och höja formen, framförallt när man tar tillbaka henne. 

Detta gjorde jag på en stor volt, och det funkade toppen. Självklart så kunde jag inte låta bli att utmana henne lite, denna gången höll det. Vi följde fyrkantsspåret i ridhuset i Vendelas starka, runda samlade galopp! Gud vad skönt det var att hitta den känslan igen, jag var så nöjd med henne!I lördags så red jag ut på en mysig tur med Vendela i solskenet. Vi hoppade ett litet hinder som står uppe bland annat och det var mycket uppskattat! Märktes att prinsessan tyckte att det var roligt att få komma ut lite :)

Qarlos var (som Issa redan skrivit) med och markarbetade. Det gick riktigt bra, under uppvärmningen så provade jag honom lite och gjorde lite förvänd. Hupphupp sa han och galopperade på. Han har en skön inställning till livet ibland, en typisk valack som sällan blir upprörd. Dock fick jag säga till honom att det var dags att vakna när vi skulle komma på bomserien. Det blev raket-fart efter att jag använt spöet en gång rejält. 

Super att han har sån respekt för spöet iallafall, det är viktigt att det finns motor att hämta. Bomserien gick faktiskt helt okej, fast jag tyckte den var lite skräckinjagande. Qarlos kan vara lite klantig ibland, så jag såg framför mig hur han snubblade och gick omkull med bommarna flygande åt alla håll. Men det gick bra, han tyckte det var jobbigt och ville göra sig lång bara. Jag hade svårt att komma till ridning i mitten-slutet av serien. Kom in jättebra, men sen så tappade jag honom lite. Måste träna på det, jag är ju inte så van att använda bommar på det sättet, men det sk ajag ändra på! :)Idag så red jag först Bingo. Fick säga åt honom att "detta är uppladdning för LA - inte någon lekstuga" och sen så gick han så bra så. Han har blivit så himla stark och dessutom lite smått medgörlig. I och med att han orkar mer så protesterar han inte längre om jag vill göra en volt till exempel, utan hänger faktiskt med bra. 

Han flyttade sig snällt åt sidan och den förvända galoppen är nemas problemas! Det som han hade en del åsikter om är ryggningen. Han kan rygga, inget snack om saken, men han ska ju protestera först och visa att han hellre vill stå still eller gå rakt fram. Tyypiskt Bingo verkligen. Så smart men samtidigt så otroligt korkad. Kristina fick hjälpa till och gå framför oss med spöet så att busen tvingades backa, men det tog ett tag där också. 

Tragglade på, de tär det som gäller. Envisast vinner, idag vann jag. Som alla andra gånger, kan jag tänka, men det tänker inte Bingo utan han vill alltid göra ett försök ändå ;) Han vill gärna göra en ful "skruv" till vänster istället för att gå rakt bakåt. Detta därför att han inte tar vänsterskänkeln, så jag ryggade honom i högervarv utmed staketet först. Då kunde han inte gå till väsnter, så då ryggade han hur fint som helst. Men när jag ville lägga den på medellinjen så ville han konstra igen. 

Gjorde, gjorde och gjorde om det. Blev faktiskt bättre och bättre, till och med Bingo fattade att livet blev enklare om han snällt backade dom där 6 stegen jag begärde istället för att fjanta runt. Det är ju inte ens ansträngande att gå bakåt? Satte en perfekt ryggning, så sen fick han en massa beröm. 

På det stora hela ett väldigt bra pass, var lite orolig inför lördagen just i och med att vi inte tränat så mycket teknik och rörelser på senaste utan mer styrka. Men det gick så bra så, ska rida Bingo igen på onsdag så att vi hinner slipa lite till! Funkade så himla bra inför senaste tävlingen, så det konceptet behåller vi! :) Några idag som frågade om Bingo var en liten frieser! Det är han ju inte, han är connemara, men jag förstår varför dom frågade när jag ser bilder som denna


Vendelas pass får ni läsa om imorgon, annars blir detta en hel uppsats!


Dagens ridpass

Skrittade ut med Malin ca en timme i skogen. Hennes häst är skadad så ska alltså skrittas, så då hängde jag på. Bra för hästarna att få skritta länge, stärker ju väldigt mycket! Artie tyckte dock Latina var lite för snabb så ibland fick trava ikapp, men annars gick det bra.

När vi kom tillbaka red jag ungefär 10-15 min på banan. Jobbade honom lite över gårdagens övning i galopp, alltså 17-17 som fortfarande stod uppe. Han var jättefin, känns bra att han inte tappade något över huvud taget när han vilade i nästan en vecka. 

Arties outfit söndag

Nu när det är älgjakt fick relfexerna åka fram och invigas idag! Väldigt omatchig outfit måste jag säga, med svart träns och brun sadel, haha! Men men, ibland blir det såå!Mina rutiner under en tävlingsdag

Kan tänka mig att alla gör på sitt sätt, men tänkte skriva hur en tävlingsdag ungefär ser ut för mig. Man får ju in en del rutin så brukar göra allt i en viss ordning.

När jag kommer till stallet på morgonen är Artie alltid knoppad och nyduschad. Allt är färdigputsat från dagen innan så pappa packar in alla grejer och hästmaten i bilen/transporten. Jag brukar borsta igenom Artie en sista gång, få bort spånet ur svensen och knoppa eventuell knopp som gått upp. Sedan lastar vi och åker iväg.

Väl framme på tävlingsplatsen öppnar vi transportdörren samt gardinen där bak. Pratar lite med Artiepartie och ser till att han mår bra. Vi brukar att ha gott om tid när vi kommer fram, särskilt om det är en ny tävlingsplats. Det är viktigt att inte bli stressad utan då brukar vi kunna gå och kolla in stället. Hitta seketariatet, visa vaccinationsintyg osv.

Därefter går jag banan, antingen själv eller med någon annan om jag känner någon på samma tävling. Sedan beror det ju på vilket startnummer jag har, om jag börjar rida direkt, hinner se några ekipage innan eller om jag redan ridit fram innan jag gått banan. Brukar i alla fall räkna med ca 20 ekipage när jag börjar rida fram.

Rider fram, hoppar fram och in på banan. För mig handlar det mycket om att vara lugn hela tiden och aldrig bli stressad. Även om planen inte går som den ska, t.ex. om man räknat fel och man får mycket mindre tid att rida fram på. Istället för att stressa upp sig gör man det bästa av situationen.

Beroende på hur många det är i klassen ställer jag antingen in Artie i transporten igen inför nästa klass. Annars brukar pappa/jag gå med honom medan vi väntar. Sedan följer samma sak med bangång, framridning osv.

När tävlingsdagen är slut lastar vi in Artie och åker hem. Brukar alltid äta i bilen på vägen hem, har blivit av en vana. Riktigt mysigt med piknick i bilen tycker jag! Väl hemma i stallet tar jag ur knopparna och oftast hinner jag släppa ut Artie i hagen. Han galopperar alltid i full fart ut till de andra i hagen och busar, hihi.

Så här brukar alltså en tävlingsdag oftast se ut för mig. Självklart kan det bli lite annorlunda från tävling till tävling, men ungefär i den här ordningen brukar det vara :)

Skönt när det är hemmatävling och man kan chilla i stallet mellan grunden och omhoppningen! ;)
Arties ridpass

Som planerat red jag och Freddi på stora utebanan. Vi gjorde en kombination av två övningar jag lagt ut tidigare (den här och den här). Alltså på ena långsidan hade vi 6 galoppbommar på böjt spår och på andra långsidan hade vi min favoritövning 17-17. I länken står det 17,5 m, men vi använde oss av 17 m som jag oftast brukar göra.

Artie var jättefin genom hela passet, började med att rida fram på serpentiner och flytta honom på de böjda spåren. Gjorde även övergångar för att få honom uppmärksam och kvick. Som sagt var han riktigt fin redan från början och allt kändes som det skulle.

Sedan jobbade jag honom över våra bomövningar i galopp. Även det här gjorde han jättebra, haha känns lite enformigt att skriva men han gjorde faktiskt allt som han skulle. Svårigheten med t.ex. 17-17 är att först gå få galoppsprång för att sedan lägga till fler samtidigt som hästen fortfarande är avspänd och lyssnar på små förhållningar. När jag först skulle komma på 5-6 ville han dra lite mot sista bommen, så fick göra en lite större halvhalt för att sedan komma igen så lyssnade han bra. Det är så man får jobba och sen fram och tillbaka med längden på galoppsprången, så blir det super.

17-17

Galoppbommarna


Dagens planer

Idag har jag tänkt rida ett markarbetspass på Artiepartie. Vet inte riktigt vilken övning än, så tänkte ta en titt i vår ridövnings-kategori. Så himla bra att man har ett arkiv med bra ridövningar som man kan gå tillbaka och kolla i när man får hjärnsläpp.

Har för mig att Freddi och skulle rida med på Qarlos, så det blir roligt. Alltid bättre att vara två när man ska bygga och släpa bommar, haha ;) Skulle vara kul om någon kunde fota oss, var ju ett tag sedan vi bjöd på bilder. Dessutom är det riktigt fint höstväder så det skulle passa perfekt. Får helt enkelt se om det finns någon som kan.

Lördag 15e oktober

Igår kväll åke vi ut till vingåker för att fira Janni som fyllde år för några veckor sedan. Blev lite uppskjutet firande i och med England och sådär. Vi hade i alla fall en mysig kväll framför Idol och bara tog det lugnt. En riktigt lyckad kväll, som det alltid blir när det är vi! :D

Riktiga snyggingar igår kväll
Inspiration


Skillnad i färg

December 2010
Oktober 2011
Synd mycket mer i verkligheten med det är sjukt stor skillnad på färgerna. När han är klippt blir han så mycket ljusare, vilket jag tycker är snyggare. Eller så är det bara för att jag tycker han ser mer välvårdad ut då ;) Måste oavsett klippa honom snart, men har inte bestämt än om jag ska våga mig på att klippa honom själv eller låta någon annan göra det. Hur burkar ni gör? Klipper ni själva eller ber ni någon annan?Gårdagens ridpass + lite annan info

Igår så red jag (som ni kanske såg på bilden) Qarlos i ridhuset. Bestämde mig för att rida utan spö. Jag är så himla lat som ryttare ibland, framförallt när jag sitter på en lite halvlat häst med ett spö i handen. I t.ex galoppfattningar, där Qarlos ibland gärna provar om det går bättre att trava lite fortare, så petar jag då istället till med spöet och så fattar han galopp så snällt. Men det går ju inte att ha en häst som inte tar galoppskänkeln men fattar utmärkt för spö! 

Men jag tycker att det gick jättebra utan också, jag fick jobba lite mer bara, men det behövs det också. Blir så trött när jag rider Qarlos, inte van vid att använda hela min kropp så som jag ska på honom. Benen sträcks ut på ett annar sätt vilket gör att musklerna tycker att det tar emot en hel massa att bara sitta. Men jag är verkligen van nu vid hur han rör sig, att det är större än vad jag är van vid. Känns inte alls konstigt att sitta upp på honom längre. 

Det jag måstr träna på är att få med mig hans yttersida när jag rider, jag svänger för mycket på innertygeln fortfarande + att Qarlos gärna glider ut mot väggen, så det blir svårt för oss båda det där. Fick lite mer kläm på det i slutet av passet, då fick vi till en snygg vändning upp på medellinjen och sådär. Gjorde mycket halter och övergångar igår för att få honom lite lydig. Han är tvärtom mot Vendela - dvs saktar av så snällt men tycker det skönare att stå kvar där han står än att snabbt trava igång igen. 

Gjorde som jag gjort innan när han vill sega sig, det blir ju aldrig bra om jag bara sitter och fjuttklämmer lite på honom, så jag la in all benstyrka jag hade i en rejäl ponnyspark så att han hoppade framåt i trav. Då red jag lätt och klappade honom, helt rätt reaktion ju! Sedan var det ur världen, han gjorde superfina igångsättningar och fick mycket beröm. Han är rätt lättlärd, det gör honom rolig att rida på. Det är inte ett dugg kul att rida på en häst som inte ger en gnutta respons på det man gör, men det gör faktiskt alla tre hästarna jag rider just nu. Vendela fick vila igår, både jag och Issa var på stalljobbmöte igår också, så det fanns inte tid till att rida henne. Men Tullan var så himla duktig i förrgår, så det gör inte så mycket. Idag ska jag dock rida henne hade jag tänkt, mamma ska rida Qarlos. 

Får se vad jag hittar på med min Tulla, det kanske ni hinner märka! :) På södag så kommer Bingo in till Trolldal för att få sig ett pass. Det har varit mycket nu runt Vendela + att jag prioriterat att hinna med Qarlos också. Var ju dessutom borta hela förra helgen, så han har fått hålla sig i skymundan så länge. Men den 22 oktober, nästa helg alltså, så ska vi rida finalen i div 2 som går i LA:1. 

Det blir vår andra LA:1 tillsammans och Bingos andra LA:1 någonsin. Senast red vi ihop 60%, men jag har inte sånna förväntningar nu eftersom jag inte ridit honom så jättemycket på senaste. Ska se om jag inte kan klämma in honom på ett pass till i veckan som kommer så att vi hinner slipa lite till. Jag är mest nöjd om Bingo galopperar där han ska och iallafall inte fortsätter springa rakt fram där det ska vara skänkelvikning.. ;) Där fick ni förresten uppställningsbilder på alla tre, visst är lite lite roligt att dom är så himla olika? En valack, ett sto och en hingst. Häst, D-ponny och C-ponny dessutom! Men dom har alla sin egen charm och personlighet, vilket gör att det är jättekul att rida dom! När jag var yngre så hade jag verkligen fastnat i att jag bara kunde rida en valack, ett sto skulle jag aldrig ha. Dom var "bara sura och brunstiga hela tiden", haha så det kan gå, jag köpte ju Vendela. Fast var bra motvillig i början, men hon hade så fina ögon så jag gav mig och åkte och tittade iallafall ;) Dagens ridpass

Ridhuset var ledigt idag så jag valde att rida där. Känns som om det var ett tag sedan jag red där, har hållit till väldigt mycket utomhus annars. Men idag var det riktigt kyligt ute så det var lockande att vara inne. 

Artie kändes så fin redan från början. Om jag ska vara ärlig var jag lite orolig att sätta mig upp på hästryggen igen, att volta så där sätter sig verkligen i hjärnan. Men jag gjorde det ändå, och så fort jag kom upp kändes det som vanligt igen. Har dock fortfarande rätt ont i benet så kunde inte rida lätt för då stötte knät emot hela tiden, så jag fick faktiskt sitta ner hela ridpasset. Kanske inte det bästa att sitta ner redan frpån uppvärmingen men så fick det bli! JAg satt så lätt som möjligt då, så tror inte Artie dog av det.

Började med att rida lite lösgörande på stora böjda och bara känna på dagsformen. Han var så fin, trots att jag inte ridit på flera dagar. Kan väl knappt räkna med i tisdags som ett pass. Vet inte hur mycket tömkörningen gjorde, men tror han påverkades positivt av det i alla fall eftersom han kändes så fin.

Jobbade sedan med tempoväxlingar och övergångar, där han var jättefin. Särskilt i övergångar var det stor skillnad från hur han har varit. Det kan ju ha med att vi raspade hans tänder förra veckan, för nu tog han jättebra stöd och höll kvar formen i övergångarna.

Det var kul att få till ett bra ridpass efter i tisdags, vet inte vad jag hade gjort om det gått dåligt faktiskt. Så det var skönt iaf :D

Jag och Freddan idag i ridhuset
Fashion

Skrattade lite igår när jag såg mina skolkängor bredvid Issas stalljodphurs! 

Stallet börjar helt enkelt bli fashion, längtar tills jag ser höslingor i håret på Kenza och att Paris Hilton lanserar nya doften "Stable at morning" typ ;)

Dagens fråga

Brukar du tömköra/longera regelbundet?Free web polls

Jag har varit alldeles för dålig på det sen jag fick Artie, men ska ta tag och börja göra det lite oftare. Många hästar tycker ju det är rätt kul plus att det är bra som omväxling för hästarna att slippa ha ryttare varje dag.

Vendela fick stå för bilden idag
Gårdagens ridpass - Qarlos

Igår så red jag bara Qarlos och det gick väldigt bra! Vet inte vad det var, tror det spelar in att jag saknat pållarna och helt enkelt känner mig väldigt taggad för ridningen. I förrgår så gick ju Vendela också toppen, ren tur kan det inte vara. Qarlos kändes som att han tyckte det var kul att få göra något iallafall, han har bara vilat under helgen. 

Måste träna med honom känner jag för att komma vidare dock, men ska fortsätta jobba på detta sätt ett tag till. Måste börja be honom mer och mer om korta steg, han vill ju gärna stövla på med långa älgkliv. Idag var han inte det minsta seg i takten utan det var fatktiskt lite drag i honom. Inte som Vendela på ferrari-humör kanske, men absolut en bil istället för en cykel. Nu ska vi vidga utbudet av växlar ytterligare - vet att det finns där! 

Flyttade honom lite några steg, det har han härligt lätt för. Flyter lydigt undan utan att ändra varken takt eller form, bjuder på som vanligt. Jättekul att han har så lätt för sig, dessutom är han glad och vill lära sig saker! Fick honom rätt bärig i galoppen också, red lite innanför spåret efterom han gärna tar massa stöd av väggen annars. Handlar lite om mig själv också, fulridningen med att svänga för innertygel hänger i ännu. Men på Qarlos får jag till "vridet" mycket bättre känner jag. 

I största allmänhet får jag till det mesta mycket bättre på Qarlos, eftersom han är en häst som storleksmässigt är perfekt åt mig. Hela min position, hållning, handställning, skänkelläge och allt möjligt blir bättre på honom än på ponnyerna. Fast Vendela och Bingo är duktiga, roliga hästar fast dom är pyttesmå, så det går an att rida dom ett liitet tag till ändå :) 

åååh, glömde vända på bilden. Jaja, som ni ser så har Qalleqalleqarlos hamnat i spilta så långe. Kiwi på ridskolan har fått fång och måste stå i sjukboxen, där Qarlos ju annars bor.
Motion för Artie

Som jag skrev tidigare tömkörde jag Artie för första gången idag. Hade helst velat att någon skulle gå med honom något varv först för att se hur han reagerade eftersom jag aldrig gjort det med honom. Men fanns ingen där som kunde hjälp mig, så jag fick testa lite försiktigt själv. Dock var det inga problem alls, utan han måste ha varit tömkörd hos tidigare ägaren för annars var han en riktig naturbegåvning! 

Han var superduktig, räckte med en liten smackning så lyssnade han farmåt och lika lyhörd tillbaka med ett litet ptro. Jenny var ju väldigt svår att tömköra eftersom hon inte ville gå fram till bettet samt hade otroligt svårt för att söka sig neråt. Artie var precis tvärtom, dvs hur lätt som helst. Ska göra det lite oftare nu eftersom han gjorde det så bra, kan ju vara kul för hästarna att få lite omväxling :D

Onsdag 12e oktober

Idag har jag tänkt testa tömköra Artie. Mitt ben är helt svullet och jag kan inte gå ordentligt, så tror inte ens det är någon idé att försöka rida. Har aldrig tömkört Artie förut, men det blir spännande att testa. Är ju väldigt nyttigt och jag gjorde det rätt mycket på Jenny när jag hade henne.

Slutade redan vid tjugo i ett i dag, men kan inte åka ut förrän vid fyra när mamma kommer hem. Hoppar över cyklingen idag eftersom jag knappt kan böja benet, så det blir en latversion idag!

Snygga benskydd

Tänkte bara tipsa om ett par skydd som Qarlos har, jag älskar dom! Så mjuka och dessutom jättesnygga. Kommer från Hööks och kostar 259 kr för ett par. Event har samma modell av skydd, men jag tror att dessa är snäppet billigare än Event. Skitbra, dom ser ju likadana ut. 

Sitter jättebra, snurrar eller glider inte alls. Lätta att använda och dessutom smidiga att borsta av om dom blir lite skitiga. 

Enda nackdelen med dessa är att dom inte finns i vitt, bara i svart och brunt. Qarlos har brunt träns och ska nog ha en brun sadel sen också, så han har bruna skydd :) Svar på kommentarerHmm, asså svårt att förklarar haha. Men typ som artig, fast utan g:et. Så det blir som Aarti. Kan göra ett videoinlägg där jag säger det som ni vill ;D
Det jag köpte kostade 799, så det var ett riktigt fyndpris. Vet inte hur länge Sharpman säljer det för det priset, så passa på nu tycker jag. :)Gårdagens pass

Igår så tog jag mig ett pass på Vendela direkt efter skolan. Snacka om att jag kände mig mycket piggare när jag kom till stallet direkt från franskaprovet som slutade kvart i fyra. Hade faktiskt energi till att verkligen ta mig an Vendela ändå idag faktiskt, hon kändes så mjuk och fin. Min snälla mor skrittade henne igår men annars har ohn vilat förstår ni. 

Ska visa hur jag red i skritt och trav igår i en övning i ett inlägg senare idag, kan absolut vara värt att se, för det funkade bra för oss, fick in dom moment jag ville och nådde det resultat jag ville. Flyttade henne för skänkeln och fick in mycket raka spår utan att det blev enformigt. 

Är förövrigt väldigt nöjd med galoppen! Hon kändes riktigt bra mot slutet igår, energisk och stark, just like old days - innan hon halkade i hagen eller vad hon nu gjorde i juli. Fixade en superfin serpentin i förvänd i båda varven. Jag var verkligen nöjd och glad med Vendela igår och det var så roligt! Framför allt för mig, i och med att hon är till salu och sådär så har jag känt mig lite pressad över att jag inte riktigt fått till den feeling jag vill på henne. Men igår fanns den ändå där och det var en enorm lättnad. 

Jag var också så glad och positiv hela ridpasset, pratade mycket glatt med Vendela och sådär. Det var bara vi i ridhuset så då gick det an! :) 

Skrittade bara en kort bit på Qarlos, eftersom jag inte hade mellis med mig så orkade jag inte mer. Men idag så ska jag inte rida Vendela, utan det blir bara Qarlos! Så då kan jag lägga fokus på honom och känna att jag gör något vettigt. 

Hi guys

Hejsan allihopa! Som Freddi redan skrivit är vi hemma i Sverige nu igen och har haft det superbra i England. Vi har shoppat massor och det har varit ca 20 grader ute, så rätt stor skillnad från här hemma. Allt har gått toppen och rullat på bra!

Tyvärr fortsatte det inte gå lika bra när jag kom hem. Var riktigt taggad på att rida så bestämde mig för att ta ett lösgörande pass på stora ute banan. Artie kändes så fin och tog verkligen stöd på bettet i den låga formen. Kändes som att det var skillnad sedan innan vi raspade tänderna, så det var positivt. Gjorde övergångar och flyttade honom och han var såå härlig att rida.

Sen i galoppen snubblade han till och råkade hamna på framknäna. Eftersom bakbenen sköt på gjorde det att hela bakdelen voltade över och jag fick Artie på mig. Båda mår bra men jag har rätt ont i ena benet. Det viktigaste är i alla fall att Artie inte blev skadad, hoppas bara att mitt ben läker fort så jag inte får för stort uppehåll från ridningen.

Avslutar det lite ledsna inlägget med några härliga bilder från London i stället.
Tillbaka

Tillbaka till kalla Sveriget igen, idag blir det en ridtur eller två tänkte jag. Ska åka ut direkt efter skolan så att jag hinner med båda hästarna hade jag tänkt! Det är jätteskönt att åka bort på semester några dagar och bara bekymra sig om vardagliga saker som hur håret ser ut och vad man ska ha på sig dagen efter. 

Okej, det där tänker jag på varje dag, det jag syftade på var att åka bort från hästägandet några dagar. Bara sisådär en två-tre dygn typ. Sen saknar man ju dom fyrbenta vännerna och undrar hur man någonsin kunde tycka det var skönt att komma bort från dom. Så det är vad jag gör nu, dags att mocka bajs och bli lite sådär lagom ridsvettig igen - har saknat det! 

Såg att storbloggarna skapat en rejäl hjälmdebatt. Känner att jag sagt mitt, dom kan kalla mig tant eller vad dom vill. Jag tycker INTE att dom har rätt att publicera vad dom vill i så stora bloggar som så många yngre läser, även om det är "deras ensak" om dom vill bära hjälm eller inte.

Tummen upp för att mocka hästbajs och för att vara en 17-årig tant. Jag trivs!
Oktober 200814-årig jag på min fina Sunshine, vår enda dressyrtävling. Fina Sulan, hoppas du har det bra i ponnyhimlen och att inte Nico J ger dig för mycket stryk varje dag! ;) Saknar mina gamla ponnyer, stjärnor som föll på tok för tidigt <3

När det kommer till mig själv så tycker jag att mycket har förbättras. Detta var precis i övergångsstadiet från hopp- till dressyrryttare. Men en sak ser jag; jag var mycket duktigare på att hålla händerna ihop här! Alltid värt att ta i beaktning när man tittar på gamla bilder, se vad som förändrats och försöka lista ut varför osv. 

När jag ser dessa bilder så tänker jag (förutom alla fina minnen med Sulan) på att oktober faktiskt inte alltid är så farligt. Det ser tvärtom väldigt härligt ut med alla fina färger och soligt väder. Lätt att deppa ihop nu när man rider häst nummer 2 i mörkret och det börjar bli kallt. I år är faktiskt första hösten som jag inte deppar, känner mig snarare glad och peppad på livet. Trivs så himla bra där jag är just nu ändå! :) Ärevarv NTRK

Freddi & Qarlos för Daniel Svensson

I torsdags lyckades jag hinna med att filma Freddi när hon tränade hoppning. Tyvärr blev det bara två filmer, men bättre än inget skulle jag säga. De är så duktiga hon och Qarlos, har för mig att det var tredje gången de hoppade tillsammans!
En vanlig dag i Isabelle Carstensens liv

06.45-09.00 Ringer alarmet
Beroende på vilken dag det är vaknar jag, på mån-, tis- och torsdagar har jag sovmogon medan på ons- och fredagar börjar jag vanlig tid 08.25.

5 min senare..
Upp ur sängen, byter om och gör mig skolredo. Äter frukost framför tvn och oftast är det någon serie som nöts ut om och om igen.

20 min före skolan börjar
Cyklar till skolan, anländer 5-10 min innan första lektionen börjar. Lagom snygg av fartfläkten från cykelturen och möter upp de flesta från min klass i något grupprum.

Fram till 15.45 (mån, tis) och 14 (ons, fre) samt 13 (tors)
Är i skolan, går tredje året av Teknikprogrammet. Softar mycket vid datorn och alldeles för mycket Facebook. Däremellan jobbar på lektionerna (hehe) och umgås med vännerna.

Därefter
Kommer hem, äter något sorts mellanmål. Oftast tillsammans med Freddi, antingen hos henne eller hos mig.

Ca 30 min senare
Byter om till ridkläder och cyklar ut till stallet med Freddi

Mockar
Som Freddi skrev i sitt inlägg mockar vi nästan alltid först, gör hö och mat åt hästarna. Vi har boxarna mitt emot varandra vilket gör att det oftast tar 5-10 min längre att mocka, just för att vi pratar så mycket ;)

Rider
Jaa, det säger ju sig självt.

18.30-20.00
Cyklar hemåt tillsammans med Freddi och brukar då vara hemma någon gång under den här tiden. Äter middag, framför tvn och någon bra serie. Tar alltid en frukt till efterrätt.

Därefter
Duchning + plugg. Beror ju på hur mycket skolgrejer jag har men efter det brukar det antingen bli sitta vid datorn eller titta på tv.

Ca 21.30-22.00
Lägger mig i sängen med datorn i knät. Bloggar, Facebook osv.

23.00
Släcker lampan och godnatt!


Hur jag tycker en bra tränare är

Jag har tänkt väldigt mycket på det här ämnet kring tränare. Det är en så otroligt viktig faktor för att man ska kunna lyckas och bli bättre. De tränare jag tränar för i dagsläget är jag väldigt nöjd med och de kompenserar upp varandra på ett perfekt sätt för att jag ska få så allsidig träning som möjligt. Under mina år som jag har hållit på med hästar har jag hunnit träna för flera olika instruktörer. Både bra och dåliga, duktiga och mindre kunniga. Jag funderade ett tag på vad jag tycker gör en tränare bra.

För det första måste kommunikationen fungera. Jag tror det måste finnas någon sorts personkemi där emellan, just att man är på samma nivå när kommunicerar. Ibland kanske det inte spelar någon roll hur många meriter en tränare har eller hur hög status den har. Så länge man inte förstår varandra går det inte att komma vidare till nästa steg och kunna utvecklas.

Enligt mig måste en tränare våga vara ärlig. För att kunna utvecklas måste man ju förbättra de svaga punkterna och det är dem instruktören ska framhäva och jobba med. Det behöver inte betyda att tränaren är otrevlig eller så, utan det kan alltid framföras på ett ödmjukt sätt. Jag tycker det är viktigt att mina tränare är envis och håller på sin sak. Gjorde jag inte övningen bra gör man den tills den sitter.

En viktig egenskap som en tränare ska ha är att den kan anpassa träningarna/övningarna till det individuella ekipaget. Visst för att flera grupper i rad kan ha samma övning, särskilt när det handlar om bommar/hoppning. Men t.ex. när det kommer till dressyr kan omöjligt alla behöva träna på exakt samma sak. Ett bra exempel tycker jag är min dressyrtränare Karin. Hon vet att jag är hoppryttare och därför tränar vi inte på dressyrprogram eller att jag ska rida i dressyrsadel men långa läder. Istället diskuterar vi ofta den föregående hoppträningen, hur det gick och vad som jag behöver träna på i hoppningen. Utifrån det brukar hon sätta upp en övning som är lämplig som hjälper mig i hoppningen - utan hinder.

Det finns många olika punkter som gör en tränare bra, men tänkte inte rabbla upp alla nu för då blir det här inlägget alldeles för lång. Men här var i alla fall lite kortfattat vilka egenskaper jag tycker en tränare ska ha. Ursäkta om inglägget blev lite luddigt, men ni fattar det mesta av vad jag menar i alla fall ;D

Jag och Karin under en träning
Min favorit-outfit

En läsare undrade om min favorit-outfit! Det är bara Vendela än så länge som har fått äran att på allvar matchas in med mig ännu, Bingo har inget på benen när jag rider och Qarlos har inte hunnit riktigt än. 

Qarlos har mycket brunt, tur att jag har en brun fleecetröja.. Hans skydd är så grymt bra och snygga dessutom, ska länka dom i ett inlägg och rekommendera tänkte jag! 

Min favorit är utan tvekan denna!


Sen så fullkomligt älskar jag min egen tävlingsoufit också! Har samma på båda hästarna, fast olika schabrak. Vendela har ett Mias och Bingo ett Eskadron har jag för mig. Skitsnyggt ihop med min svart/vita klädsel!
Beställt nytt

I veckan beställde jag ett nytt täcke till Artie. Passade på nu när Sharpman hade fri frakt och lite olika erbjudanden. Är ju i stort behov av nya vita ridbyxor också men behöver nog testa dem innan jag kan köra nya. Så nu fick det alltså bara bli ett halstäcke inför vintern. Mina andra täcken har bara avtagbar hals men har upplevt att de har ganska dålig passform så ville testa med fast hals nu.

Hur gör ni, har ni halstäcken på era hästar under vintern? Och i så fall, avtagbar eller fast hals? Kan vara intressant att veta vad andra har och hur man tänker med täcken osv. 

Nu lyfter vi

Vi ses när vi kommer hem! Kram på er ♥

Dagens ridpass - Vendela

Idag så red jag Vendela, Issa var snäll och mockade undertiden så att det bara var och cykla hem sen. Bortskämd värre är vad jag är, tack fina vän! <3 

Mitt hjälm-inlägg väckte mycket reaktioner, härligt det. Just detta är något jag velat ha sagt länge. Det jag trycker mest på är alltså att jag inte tycker att dom personer som har chansen att synas som mest i bloggvärlden tar vara på vilken chans det är. Skulle hellre se lite mer hästvett i toppen faktiskt. 

Nåväl, tillbaka till mitt ridpass. Idag gick det rätt bra tycker jag. Först kändes Vendela lite halvseg, hon har ju sin kvart att starta maskineriet där i början, men idag galopperade jag henne ändå relativt snabbt eftersom underlaget var så dåligt i ridhuset (vi ska snart byta). Ville inte nöta en massa på henne. 

Det lossnade för oss när jag stod upp i galoppen och lät henne rulla på några varv i friskt tempo. Då var det som hela mekaniken vaknade igen och energin kom tillbaka. Efter det kändes hon faktiskt riktigt fin emellanåt, red förvänd även idag och det kändes riktigt bra. Fick ibland till några riktigt fina vändningar där hon verkligen satte sig på rumpan och tog i för allt vad ohn var värd! 

Nu åker ju vi till England och det är min kära mor som tar hand om hästarna undertiden! :) Ha det bra så länge kompisar :*

Borta över helgen

Som några av er kanske redan gissat när ni såg mitt veckorschema så ska jag och Freddi iväg under helgen. Därför ska alltså pappa gå med Artie för er som undrade. Vi ska till England tillsammans med några vänner och bara shoppa och ha kul!

Vi har tidsinställt en hel del inlägg under tiden i alla fall, vi vill ju inte att bloggen ska dö helt även om inte vi är hemma. Ni kommer nog inte märka allt för mycket att vi är borta så hörs vi när vi kommer hem.

Förra året när vi var i England
Ögonblicket gör så mycket

Samma hinder, samma språng - bara någon tiondelssekund efter varandra.
Helt sjukt egentligen hur stor skillnad det gör! Jag vet i alla fall vilken av den första och andra som jag tycker är snyggast ;)Dagens fråga

Jag och Freddi har ju tillgång till en dator näst intill hela dagen, eftersom vi har "fått" datorer av skolan. Därför sitter jag nästan hela tiden inne och kollar på olika bloggar osv. Men jag undrar, vilken tid på dygnet brukar ni läsa bloggar/sitta vid datorn?

Vilken tid på dygnet brukar du sitta vid datorn?

Free web poll

Mina fina Mac som står för många av bilderna ;D
Gårdagens ridpass

Sköm stämning här nu - härligt hörrni! Precis som det ska vara. Ryttare är trevliga människor för det mesta, med mycket åsikter och skinn på näsan. Men tack vare närheten till hästar får man också ofta lite gratis ödmjukhet också, aldrig fel! Det gör det trevligt att driva en hästblogg. 

Klippte av mig 20 cm hår igår förresten! Så ni inte tror att vi tagit in en praktikant som påminner extremt mycket om en Freddi, fast med kortare hår..! ;)


Igår var en seg skoldag, mycket nu. Men jag hade tur, först så sms:ade Issa och sa att hon mockat åt Vendela och sen erbjöd sig mamma att åka med och sköta resten åt båda hästarna. Väldigt tacksam för det, båda två! 

Hann rida båda hästarna igår också, hade egentligen bara lust att rida Qarlos men kände att Vendela behövde sitt pass. Hon kände av att jag inte var helt motiverad och gick inte så bra. Det blev till en ond cirkel, vilket det lätt blir när det blir så. Jag vill att hon ska gå bra så att jag kan avsluta, och hon fattar inte vad hon gör för fel, varför jag inte blir nöjd och blir istället spänd och går ännu sämre. 

Tycker vi kom ur det på riktigt efter att jag ridit förvänd dock, måste få igång aktionen i högergaloppen. Hon vill bli antingen lite fyrtaktig och gå i ett samlat tempo eller så vill hon skippa eftergiften och spjärna lite. Men i förvända så tvingas hon sätta igång aktionen av sig själv för att ens kunna hålla igång överhuvudtaget. Det gör att jag kan fokusera på eftergiften istället och då blir det jättebra! 

Är ändå nöjd någonstans med gårdagen, Vendela presterade inte dåligt utan det var det faktiskt jag som gjorde. Känslan av belåtenhet tror jag kommer ifrån att hon såg fin ut ändå och att vi har en väldigt hög lägstanivå nu. Kan inte klaga på hur hon gick, det var faktiskt riktigt bra. Det sa dom som såg oss iallafall. Perfektionisten i mig vill bara hitta tillbaka till känslan jag hade strax innan hon blev skadad. Men det är trots allt oktober nu och hon sträckte sig i slutet av juni. Juli, augusti och september har gått utan att hon blivit korrekt genomriden i sin galopp eftersom jag inte vågad. Måste få ta ett tag för henne att komma igång! 

Men det är alltid så lätt för mig att skriva det här och låta så logisk, sen sätter jag mig upp och blir besviken när känslan inte stämmer överens riktigt med den jag vill uppnå. Måste bli bättre på att känna av vilken häst jag har just idag, just nu, och släppa hur det kändes för tre månader sen. Ridning är verkligen en färskvara och min och Vendelas nivå är väldigt hög. Det betyder att små skillnader i eftergift tex kan verka enorma fast dom egentligen inte ens syns för en som står och tittar.. :) Qarlos överraskade positivt igår! Han var taggad för ett pass i ridhuset och det var jätteroligt att rida honom. Han var inte ett dugg seg eller långsam utan travade på med raska steg. Tempoväxlade lite på rakt och böjt spår och han kändes verkligen fräsch. Konstrade dock lite när jag skulle sitta upp, så fick skälla lite på honom. Han har en ovana att gå iväg när man sätter foten i stigbygeln, det klarar inte jag av. Han ska stå stilla tills jag säger att han får gå punkt slut. 

Igår så kom han på att han kunde svänga istället (eftersom jag håller tyglarna i ena handen och kan bromsa honom från att gå rakt fram iaf). Så jag fick säga till på skarpen och sen gå-stanna-rygga lite grann med honom så att han förstod vem av oss två som är den som fattar besluten om vart vi ska gå. Han svarade jättebra på det, och sen funkade det så bra så! Qarlos är faktiskt också en himla ambitiös och lättlärd häst. 

Idag ska jag inte rida Qarlos, eftersom Elisabeth som äger honom ska rida lektion för Karin på honom! :)

Rapport om tandläkarbesöket

Det var ju en tandläkare som kom till stallet och kollade på Arties tänder idag. Det gick bra och hon hittade några ställen som behövdes raspas ner. Annars såg det bra ut sa hon, så det känns ju skönt. Längst bak hade han tendens till små sår av tänderna som skavt så nu ska han få vila några dagar från bettet så det kan få läka. Sen ska jag fortsätta rida som vanligt så får vi se om jag märker någon skillnad.

Jag har inte känt av någonting tidigare utan vi kollade bara det här som en rutincheck. Men det var ju bra att vi gjorde det, så om ett år ska han kollas upp igen.

Bra hästbloggar jag läser

Elinore Jonsson
En av dom första hästbloggarna jag kom in på. Har läst den i snart två år faktiskt. Trevlig tjej detta, superfin ponny! Dessutom rider hon på samma nivå som jag och har träffat henne på tävling - lika glad och trevlig där. Följer henne och Missy med stor spänning :D

Karro Grape
Även läst denna blogg väldigt länge, hon har nyligen köpt en jättefin häst som det ska bli roligt att följa! Träffat henne också på tävling, trevlig tjej. Gillar hennes åsikter och tänk, skriver aldrig bullshit!

Ponnyprinzarna
Jag gillar denna blogg också, framförallt Katrines inlägg. Ambitiös, vettig tjej med en superfin ponny som jag hoppas får vara frisk nu! Vill gärna följa hennes och Caspers utveckling framöver. Den andra tjejen bloggar också riktigt bra och har en söt ponny tycker jag. 

LV-dressyr
En duktig tjej som rider elit-allsvenskan på sin ponny. Ponnyn heter Vicky och är halvsyster till Bingo, e: Holens Ingolf. Skriver bra och är också en trevlig, vettig bloggerska!

Lizzylover
Bra uppdatering, jättesnäll och trevlig tjej med bra tänk. Har verkligen blivit bättre blogg på senaste dessutom!

Ohjuliet
Jättevettig tjej med en himla söt, snygg häst som hon fött upp helt själv! Jätteroligt att följa deras framsteg tillsammans, tycker det är riktgit intressant.

Detta är dom lite mindre bloggar jag läser som jag tycker förtjänar en läkning, jag läser självklart en del störra bloggar, ni vet nog själva vilka som tillhöt toppen! Men jag tänkte passa på att lyfta fram lite mindre, dock ännu duktigare bloggar :D 
Man gör INTE som man vill!

Jag har aldrig ridit utan hjälm. Aldrig någonsin under mina 13 år på hästryggen. Jag tänker inte bryta den trenden heller. Team SL och Dressyrmupparna är trötta på folks tjat om att dom borde ha hjälm på sig. Kommentarsfältet går bananas med folk som dels klagar på bristande säkerhetstänk och dels folk som tar storbloggarna i försvar. 

Där måste jag sätta ner foten, säga stopp, så att folk fattar att det inte är försvarbart att rida utan hjälm. Aldrig någonsin! Jag tycker att det är förskräckligt att man inte tar vara på den underbara chans man har fått att få bli någons förebild. Genom en stor blogg når man ut till otroligt många människor och många yngre ser upp till en. Varför struntar man i det är min fråga? Varför skriver man och klankar ner på dom som faktiskt säger till en att det är dags att vakna och fatta hur mycket man påverkar hästsverige. 

Mitt säkerhetstänk har skärpts dom senaste åren, tack vare min flytt till en ridskola. Förut kunde jag sitta upp i stallet om det regnade tex, för att undvika att sadeln skulle bli blöt.. Men tack vare en bra, tänkande ridskolechef som håller ordning så har jag insett att jag med min häst faktiskt blir en förebild för yngre ridskoleryttare. Detta gör att jag är medveten om vad jag gör och vad jag skickar ut för signaler till andra. Den gången jag råkade hamna med på en ridlektion med Vendela hade jag faktiskt säkerhetsväst på mig för omväxlingsskull eftersom jag ridit Qarlos innan. 

Men tillbaka till storbloggare utan hjälm. Försvararna tycker att det är deras ensak - men det ÄR det faktiskt inte. Det sänder ut helt fel signaler. Även om yngre inte är dumma i huvet, klart alla fattar att man ska ha hjälm. Men om duktiga ryttare inte bär hjälm så skickar dom ut att hjälm, det har man ju bara om man inte är så duktig. Det känns så himla fel, det är inte så det ska vara. 

Om jag någongång blir känd så ska jag förespråka användandet av både hjälm och säkerhetsväst! Jag vill så gärna visa att det är himla bra grejer båda två, som används av duktiga ryttare också. Någonstans vill jag bara vädja till er med större bloggar - sluta visa er på en häst utan hjälm i bloggarna. Ni bestämmer själva över er egen säkerhet. Men ni påverkar andra också, och det är värt att tänka på! 

Tandkoll

Idag ska en tandläkare komma och kolla på Arties tänder. Hon ska bara titta efter att allt är som det ska, en vanligt konrtoll helt enkelt. Har för mig att man ska kolla det ungefär en gång per år och senast var ca ett år sedan hos hans förra ägare. Så nu är det dags igen, hoppas han inte tycker det är allt för jobbigt.

Tandläkaren kommer att komma till vårt stall, så det är skönt att vi slipper åka. Man sparar ju rätt mycket tid av det, så det är bra! Jag slutar vid ett och tandläkaren kommer vid två så det blir perfekt.Nytt schabrak

Förra helgen i Norrköping vann jag ett schabrak i första klassen och invigde det i söndags. Själv tycker jag det var riktigt snyggt, tycker Artie passar så bra i marinblått. Har ju redan 3-4 blåa schabrak men det här var lite annorlunda med den beiga kanten.

Vad tycker du om schabraket?


Free web pollDagens ridning

Idag så red jag dubbelt, händer lite då och då nuförtiden ju, fast jag egentligen alltid sagt att jag aldrig skulle orka med två hästar. Men det är helt okej faktiskt, ingen tillvaro jag vill ha på sikt dock. Det tar tyvärr aldeles för mycket tid när jag vill hinna med bra betyg, mina fina kompisar och min kära Gustav också. Om jag bodde på landet och hade eget stall i min ensamhet, då skulle det vara lagom med två! Men nu är ju så icke fallet..!

Men just nu så går det bra, red ut Qalleqalleqarlos med Maja och hennes 4-åring, Calle. Rutinerade gänget med andra ord, Qarlos är ju bara 5. Vi hann bara konstatera det innan hästarna blev rädda för något och slängde sig! Vi satt kvar, men ett gott skratt blev det haha. Blev en mysig ridtur, Qarlos var jättesnäll hela vägen och skötte sig så fint så. Han har inte bockat något alls sen vi var ute första gången, utan han bara sköter sig och går från klarhet till klarhet på alla plan! 

Vendela fick sig sedan ett pass på banan, hon kändes lite spänd och seg idag faktiskt. Undrade varför, men sen kom jag på att jag ju var i skogen med henne igår i blåsten. Hon var inte så avspänd med andra ord och musklerna kände nog av det, så hon fick lite tid till att bli mjuk. Jobbade på volten idag, för att mjuka upp sidorna. Vendela är väldigt mjuk i sig själv nu, men jag är ju såå himla petig när det gäller henne, hur hon känns osv. Vet hur hon är när hon presterar som bäst, och det är den känslan jag vill uppnå. 

Tempoväxlade en hel del i både trav och galopp, kändes bra. Högergaloppen är lite som den är, men jag hoppas på att den snart är lika stark som vänstern igen! Hon har ju trots allt bara ridits "fullt ut" i en vecka. Klart att hon måste få en chans att hitta tillbaka! 

Qarlos idag efter ridturen


Vilodag för Artie

Precis som rubriken lyder så ska Artie vila idag. Därför tänkte jag åka ut lite senare efter middagen så kan jag ta det lite lugnt nu. Ska bara mocka o sånt i stallet och ge Artie en ordentlig borstning såklart.

Hur man vill uppfattas som bloggare

Vad skiljer egentligen en hästblogg från en modeblogg? Egentligen inte så jättemycket, en bra blogg är en bra blogg. Det handlar om att visa sina inköp på rätt sätt, ha lagom variation på inläggen och dessutom vara duktig på att uttrycka sina åsikter på ett läsvärt och intressant sätt. Gärna ska man uppröra lite också, antingen få folk emot sig eller med sig. Det är två vägar och man väljer själv vilken man ska gå. 

Vi föredrar att få er med oss faktiskt, vi är inte så mycket för en provocerande attityd, mest för att vi inte har den personligheten någon av oss. Vi föredrar att uppfattas som trevliga helt enkelt, både i livet och i bloggen. Ibland har tanken slagit mig att jag egentligen borde börja hacka lite på andra, jag sitter inne med en hel del åsikter angående andras bloggar. Stora som små, alla bloggar jag läser har jag en åsikt om. För det mesta positiv, men jag kan säga att jag stör mig något sjukt på vissa bloggar jag läser varje dag. Och så stör det mig att jag måååste gå in och kolla fast jag inte vill höja statistiken på den bloggen!

Det bevisar ju att personernas attityd, som är otrevlig och stör mig, lyckas! Vafan, jag blir ju irriterad och måste gå in och läsa hur det gick för personerna på tävlingen. "Helvete hon placerade sig nu igen, det var hon inte värd så som hon beter sig" kan jag faktiskt helt ärligt sitta och tänka elakt här bakom min datorskärm i lilla Kattne. Jag är en sån person som har åsikter om allt och alla, faktiskt. Tror det är rätt vanligt att man bryr sig lite för mycket om vad andra gör ibland, annars skulle ju ingen blogg bli läst. Om ni sket totalt i vad jag och Issa har för oss på dagarna så skulle ni ju inte läsa detta? 

Det gäller alltså att göra sin blogg intressant. Det ÄR svårare att göra den intressant genom att alltid vara schysst faktiskt, men det är det värt. Vi får leva på våra tävlingsframgångar och på att vi tränar mycket + uttrycker åsikter här och var, tar mycket bilder osv. Men visst, tanken har slagit mig att jag kanske skulle skriva ihop något riktigt elakt. Något taskigt om någon hyfsat stor bloggare, antagligen skulle många av er dela min åsikt också, men jag väljer att hålla den inne. 

Jag skulle aldrig kunna tänka mig att hänga ut en annan människa. Det går emot allt jag någonsin lärt mig om hur man ska bete sig och vara mot andra. Men jag vill ändå säga att jag gärna har lust ibland, ta någon som exempel, eller bara uttrycka mina åsikter om någon bloggare inför alla er som läser. Men ändå får något mig att hålla det inne. Det är väldigt skönt att ha den spärren faktiskt, jag har aldrig någonsin skrivit något som jag behövt ångra senare tack vare den! 

Det jag också vill säga är att vi i Tävlingsduon förespråkar en trevlig stämning överallt. Både här i vår egen blogg och i hästbloggvärlden överhuvudtaget, överallt! Ha en bra attityd mot din häst, dina föräldrar och dina läsare. Hellre älskad av 100 personer än hatad av 1000 va? Till och med allas vår egen Kissie har ju lagt djävulshornen på hyllan nu. Jag förstår henne. Våran blogg blir nog aldrig lika stor som hennes, men vi får heller inga elaka kommentarer och påhopp. Det är värt allt!

Någon av er läsare bad mig lista vilka bloggar jag läser, så det ska jag göra i ett inlägg lite senare idag. Kommer då bara lista trevliga personer med en schysst attityd till såväl oss läsare som till sina hästar och föräldrar! :)Gårdagens skrittur

Blev en mysig barbackatur i skogen ifår tillsammans med Freddi och även Johanna som följde med oss halvvägs. Det blåste rätt mycket men Artie var som vanligt ganska oberörd över det. Han och Vendela lunkade på duktigt medan ryttarna babblade hela vägen ;)

Artie i Nyby-Torshälla

Hittade bilder på den här hemsidan från tävlingen i söndags. Vissa var jättefina så ska nog ta och beställa hem någon, har faktiskt ingen bild på Artie i mitt rum än. Vilket tycker ni är finast? :)Jag gillar nog den näst längst ner mest, vilken är er favorit? :DTvå gamla filmer

Hittade två filmer med bilder och klipp på mig och Vendela, känns så längesen. Den ena är två år gammal och den andra ett..! Är glad att jag gjort dessa, kan verkligen blicka tillbaka på tre underbara år med min häst! <3
Vendela igår

Tog mig tid att rida Vendela också igår fast jag egentligen ville åka hem. Skrittade ut med Johanna en bit i skogen först och red sedan på banan. Vendela blir ju lite snabb på vägen hem, så väl inne på ridbanan så hade hon en massa energi! 

Lyckades omvandla den till stora steg med lite lugnare takt och massa power istället! Hela ridpasset gick inte bäst, men jag fick så himla fina lägen och steg här och var så jag är jättenöjd med henne verkligen. Kände även på den förvända för första gången sen skadan. Jag tycker inte riktigt att hon är bärig i högergaloppen ännu, hon tappar lite takt och aktion. Men när jag red förvänd så hittade jag läget för hur mycket jag måste rida just nu för att hon ska hitta tillbaka till sin aktion även i ett samlat, eftergivet läge. Så den hjälpte verkligen och det känns jätteskönt. 

Hon var även fin i vänstergaloppen, både rätt- och förvänd. Övade i både trav och galopp på att komma ut på rakt spår. Så fort hon kändes lite spjärning eller spände till så la jag en volt för att hitta tillbaka och följde sedan fyrkanten igen. Volterna blev färre och färre och jag gladare och gladare. Vendela känns på helt rätt väg just nu, idag är det en vecka sedan hon friskförklarades!! 

Mitt hjärta
Ridplaner för dagen

Eftersom Artie gått hårt de två senaste dagarna ska han bara få skritta idag. Blir nog skönt för honom, han har gått så otroligt bra den senaste tiden! Jag hoppas på att få sällskap av någon, brukar bli lite roligare då även om det är mysigt att vara själv ibland också.

Hoppningen

Igår så hoppade jag ju med Qarlos för Daniel. Jättekul var det och Qarlos var så duktig så! 

Det var svårt för mig bara, jag är inte så van att hoppa och när jag väl hoppat så har jag ju mest gjort det på Vendela. Och hon och Qarlos är så himla tvärtemot varandra. Vendela är liten och snabb på alla sätt och vis. Hon är snabb i takten, kvick och lyssnar fort. Qarlos är stor och långsam, lite seg ibland till och med. Vendela går gärna för högt med huvudet och han går för lågt. Allt är tvärtom! 

Ändå tycker jag att det är jätteroligt att rida båda hästarna, finns något bra hos båda helt enkelt. Qarlos klarade hoppträningen galant. Har aldrig hoppat vattenmatta och sådär med honom tidigare, men han bara gled över utan att ens titta till lite grann. Han är verkligen en sköning till häst, han chillar med livet. Dock måste han väckas upp lite för att kvicka till sig, han blir gärna seg och långsam. Som Daniel sa "Han har det i sig, men han tar inte fram det själv" så det gäller att jag jobbar för att få Qarlos snabbare.
Men hoppar gör han, utan problem! Han tycker att det är jättekul och hoppar allt man styr på, har gjort hittills iallafall. Jätteskönt att jag verkligen kan känna mig riktigt trygg uppe på honom. Han måste dock lära sig att lyssna bättre, både framåt och bakåt. Blev dock mycket bättre när han verkligen kom igång med galoppen mer i slutet, då kändes han riktigt lydig faktiskt. 

Vi gjorde ingen speciell övning igår, utan hoppade mest lite olika banor. Qarlos hoppade kanske runt 80-90 cm på slutet, lagom för oss båda! 

Måste ta fler bilder på Qarlos så ni får se honom!Dagens fråga

Vilka sorts inlägg föredrar du? :D
FreePollKit.comHoppträningen igår

Som jag berättade igår kunde inte Daniel komma på torsdag så träningen blev framflyttad till igår i stället. Vi började med att hoppa fram på långsidan med galoppbommar och ett litet hinder. Syftet var att hitta rytmen och komma med lika jämna språng. Jag tror alla fortfarande har lite problem att ställa om från att ha tränat ute på stora banan till att komma in till lilla ridhuset. Artie kändes jättefin men det viktiga är bara att jag kommer ihåg att hålla om med benen hela tiden och särskilt i kurvor och svängar.

Mycket av träningen handlade just om det, att verkligen hålla igång galoppen ända fram till hindret. I samband emd det fick vi jobba med att hålla ut vägarna ordentligt. När man har en liten yta är det viktigt att se till att utnyttja det mesta som går. Artie var i alla fall jäätefin och hoppade toppen! Jag måste bara komma ihåg att alltid ha mer ben än hand så går han som en klocka!

Ärevarv med stil är för mesar

Älskar att mamma garvar medan jag utsätter mig för livsfara. Pappa tyckte att jag skulle sträckt upp ena armen i luften "som en riktig Lucky Luke". Känner mig lite tveksam, men jag satt ju kvar iaf! 

Hoppträning på G

Idag händer något som vanligtvis händer ungefär en gång i halvåret, fast nu är det ännu längre sen. Jag ska hoppträna! Det blir Qarlos som får äran att bära mig över alla hinder, helst tryggt också. Maja skulle träna sin 4-åring så jag tänkte att vi kunde haka på dom lite. Varken jag eller Qarlos är ju jättevana, tror nog till och med att han är dukigare än jag fast han bara är 5.

Ska bli jättekul iaf, ska rida Vendela innan också. Hon har gått mycket på banan nu så får se om vi vågar oss ut i skogen något. Kanske gör något ordentligt annars och skrittar med Issa och Artie imorgon.. Får se hur det blir. Gillar att jag kan dra nytta av min kompis veckoscheman här i bloggen haha ;D


Artie 110

Hoppträning ikväll

Brukar vanligtvis ha hoppträning på torsdagar, men nu på torsdag kunde inte Daniel komma så den blev framflyttad till idag i stället. Hoppas Artie inte är allt för trött efter gårdagens tävling men efter idag kommer han få ta det rätt lugnt några veckor. Har nämligen inga tävlingar på 2-3 veckor, så då kommer det bli lite mer chill för honom.

Ska bli kul i alla fall, jag får aldrig nog av hoppning haha. Jag tycker det är så roligt, skulle gääärna hoppa varje dag om det gick ;) Dock hoppas på att det är någon tekniskt träning och lite lägre och inte så mycket stora banor, just eftersom vi tävlade igår. Men vi ska ju vara inne och har bara halva ridhuset så någon stor bana lär ändå inte få plats.

Film från LB1


Jag är nöjd med ritten, både jag och Bingo presterade bra. Vi kan bättre, absolut, fick inte riktigt ihop honom som jag hade velat. Men det är alltid svårare på tävling. Ni ser missen i andra serpentinen också, rent missförstånf bara, tyvärr kostade det oss andraplaceringen (skiljde 1 p!!) men Bingo klär i gult kom vi fram till ;)


Min sits
Första bilden är tagen 18e december 2010 och den andra 26e augusti 2011.

Det som har förbättrats:
• Mitt överliv är mer upprätt
• Bättre tramp i stigbygeln
• Blicken mer upphöjd

Det som främst behöver förbättras mer är:
• Böjda armbågar - höjda händer
• Inte glida över till högersidan


Veckoschema för Artie, v 40

Den här veckan har jag faktiskt inte så strikt schema för Artie. Eftersom vi inte har några tävlingar inom kort får det bli lite som det blir de här dagarna. Kan vara skönt det också att inte alltid behöva planera in i minsta detalj.

Måndag: Hoppträning
Tisdag: Skritta ut
Onsdag: Uteritt/dressyr (kan hända att det blir vila också)
Torsdag: Uteritt/dressyr/markarbete
Fredag: Dressyrträning för Karin
Lördag: Pappa går med Artie
Söndag: Pappa går med Artie
Resultat Gripens RF

LB:1 - 186 p 64,14 % 3:e placering!

Bingo kändes supertaggad på framridningen, han gjorde en massa luftsprång i galoppen och kråmade sig en massa innan han kunde spänna av lite och komma tillbaka till mig. Härligt att han tyckte att det var så roligt att vara ute och tävla igen!

Tyvärr så dippade formen lite inne på banan, han blir ju gärna lite lat och framtung. Men jag är supernöjd med min egen ridning - behöll min positon i sadeln med höga händer och vinklat bäcken. Dessutom så hade vi inga missar, alla galoppfattningar satt och Bingo blev till och med överlydig en gång och bröt av i en serpentin pga missförstånd. Klappade honom fort så att han bara travade vidare. 

Högergaloppen kändes riktigt bra, gud vad fin han var. Längde t.o.m till sig en 7:a på mellangaloppen, vilken stjärna va? Domaren var lite tråkig, mycket 6:or. Men slutkommentaren var bland annat "Trevlig ponny och ryttare", haha det är mitt leende där som jag alltid tjatar om - se så trevlig hon tyckte jag var! ;D

Bingo körde rodeo på prisutdelningen och vi fick det på film, där har ni nåt att se fram emot! Ni ska få se hela ritten också hade jag tänkt :)

Film från första klassen

Resultat Nyby-Torshälla

Blev en tidig morgon i morse så det var inte lätt att komma upp ur sängen kan jag säga! Men upp kom jag och iväg åkte vi, till Nyby-torshälla som ligger lite mer än en timme ifrån oss.

Till första klassen (100 cm) hann jag inte riktigt rida fram så mycket som jag hade velat. Tempot på tävlingen var lite snabbare är jag räknat med, så fick skynda mig lite på framhoppningen. Han kändes ganska spänd både på framridningen, framhoppningen och även inne på banan. Men hoppar gör han ju bra ändå, i alla fall när det är så lågt så kommer han ju över utan större ansträngning. När han var spänd fick jag inte ihop honom mellan hand och skänkel så det blev lite för mycket framåt hela tiden. Vi nollade oavsett både grunden och omhoppningen och med vår tid vann vi klassen :D

Inför andra klassen (110 cm) såg jag till att jag fick gott om tid att rida fram innan jag skulle in på banan. Där kändes han riktigt fin och avspänd, gjorde mycket tempoväxlingar för att få honom uppmärksam och på bakbenen. Framhoppningen gick okej, men av någon anledningen kändes det som om många andra ryttare var i vägen en del. Vi vara bara fem som man ska vara, men fick inte riktigt igång galoppen förrän de sista sprången som kändes bra. Väl inne på banan var han något mer avslappnad än första klassen, men fortfarande rätt spänd. Försökte rida vidare men hittade inte riktigt det där läget där man bara kan rulla på i samma tempo, utan det blev ganska mycket av och på.

I efterhand har jag insett att i de lägena när jag tog tillbaka honom glömde jag att ha om benen samtidigt, just för att han kändes så spänd/pigg. Men det var en helt okej runda, absolut inte vår bästa men ingen katastrof. Kom för nära in i kombinationen, jag hamnade efter på b-hinder så vi rev det. Annars en helt klart godkänd runda, men inte mer än så.

Har filmer från båda klasserna som kommer upp senare :)
Godmorgon

Idag så ska jag jobba i stallet från klockan 7 och sedan visa Vendela, så det kommer att ta ett tag innan ni får veta hur det gick på tävlingen..!

Grattis Janni <3

Idag så fyller våran allra finaste kompis Janni hela 16 år! Respeeeeekt. 

Janni är en av dom skönaste människorna vi känner, ingen kan skratta så fult och ingen får ur sig så höga ljud på mornarna. Hon är dessutom en stjärna på att baka och fixa i köket - hon blir en bra fru! 

TD + Janni och Sofie


På Grönan för två år sen


Janni we love you <3Startlistor inför i morgon

100 cm, med typ 8 efteranmälda110 cm, med typ 12 efteranmälda

Startlista för dagen

Ska bli så roligt att komma ut igen, inte tävlat sen juli nu! Håll tummarna för Katrineholms RF också, dom var bara två i förra omgången. Shit happens - nu är hästarna friska och vi har lite att ta igen! :D Klippklipp

Jag och Maja ska försöka ge oss på att klippa Artie idag. Han har huuur lång päls som helst, så vore skönt att få det gjort innan tävlingen. Det ska bara hinnas med under min fullspäckade dag, men det ska nog gå. Snäll är han ju i alla fall, så det underlättar ju :D

Artie så fin i vintras när han var klippt
Jobb

Idag kommer jag spendera näst intill hela dagen i stallet. Börjar jobba kl 7 (det här är tidsinställt), och måste fixa allt innan tävlingen för i morgon. Ska försöka slänga in något inlägg när jag kommer hem, men ska bort så får se hur mycket som hinns med! :)