Spegeln är tillbaka!

Och nu så pass långt ner att Kala har hittat en by kompis!


Längesen

Känns lite konstigt att ha trappat ner såhär mycket på bloggandet, men lite skönt också. Ett tag för lite mer än ett år sen så kände jag stor press över bloggen och uppdateringen, så det är skönt att det släppt. Den blev ju aldrig någon storblogg tyvärr. Fast jag måste (partisk som jag är) säga att den var en av dom absolut bästa hästbloggarna när den var helt igång och antingen jag eller Issa tävlade varje helg ;) 
 
Men men, nu har den gått till hobbynivå och jag trivs! Nåt mer jag trivs med är Kala. Hon har varit en utmaning senaste veckan! Mycket i huvet, blivit rädd för allt och inget men samtidigt gått så himla bra också. Idag så hade vi träning för Karin och fick börja med lite sidvärts. Kala behöver gå vidare i sin utbildning nu, så vi fick lite att jobba på idag. Troligtvis därför hon busat så mycket; hon behöver få mer information nu. 
 
Mest därför jag bloggar idag, för att kunna se när vi började med detta. Blir kul att se tillbaka på sen! Idag så fick Kala nya skor också, men snösulor och fyra brodd i varje. Ingen halka i vinter! 
 
 

Vilken stjärna!

Åh min lilla häst! Jag har nu haft honom i min ägo i ungefär två år och en månad och han lyckas fortfarande överraska mig. Han förvånar mig över hur underbar han är och sån härlig personlighet han har. Jag kommer aldrig hitta någon annan häst som passar mig så bra ridmässigt som han gör. Känns som Artie passar mig 100 % i alla lägen, älskar verkligen honom av hela mitt hjärta.
 
Anledningen till denna hyllning är av den enkla anledningen till ett toppenpass vi hade idag! Vanligtvis brukar vi ha Daniel-träning varannan torsdag men den blev inställd p.g.a för många som inte kunde. Men istället valde jag, Maja, Saga och Emma att hoppa själva. Blev mest markarbete eftersom Artie inte gått fullt ut senaste veckan och även därför trodde jag han skulle vara otrimmad. Alltså lite för mycket energi som han skulle lägga på annat t.ex. titta på andra saker, inte riktigt lyssna och kanske försöka göra allt på något knasigt vis, haha. Men han var såå fin min kille! Han hoppade superbra, lyssnade och tog alla förhållningar och busade såklart efter hindrena men det gör ju inget eftersom han inte hoppat på några veckor nu heller! Han är en riktig glädjespridare, är så glad att jag fått lära känna honom och haft så kul med honom under de här åren ♥
 

 

Tisdag

Igår så vann jag och mina två kompisar första pris för bästa UF på julmässan här i Kattne! Så kul, men knappast en slump eftersom vi jobbat (och fortfarande jobbar) rövarna av oss. Igår var jag hemma vid sju, Kala fick vila. Idag så har vi planerat och köpt grejer, planerat lite till och gjort massa annat så idag var jag hemma vid sex. Tar på krafterna! 
 
Blev ett sent pass i tältet med Kala idag, igår fick hon vila. Jobbade mycket i skritt och såg till att hon vände med yttersidan när jag vände i mina fyrkanter. hon kändes engagerad och fokuserad; klev på med fin bjudning och öronen rakt ut, lyssnade efter signaler att följa. I traven sedan så kändes hon superpigg istället och inte alls fokuserad. Mitt mål för ridpasset blev då att kunna inverka med skänkeln överhuvud taget. 
 
Fortsatte att vända, och var noga med att rida lätt i långsam takt utan att lämna sadeln för fort. Hon lyssnade fint tillbaka på det, även om hon var väldigt laddad. Blev bättre och bättre och började kunna fråga om lite lätt ställing inåt och göra lite böjda spår. Sedan fick hon galoppera några varv med mig i lätt sits innan jag satte mig ner och kortade upp henne lite på yttertygeln. Hon svarade fint med egen bjudning fram till handen och jag kunde be om lite formning av innersidan med min inre skänkel, hon svarade på det också och jag kunde bara ta ett litet tygeltag inåt och så var hon sååhäär fin! Egen bjudning och fram till handen.
 
Red likadant i andra varvet nnan jag travade av och var nöjd. Kunde inverka fint med skänkeln att jag kände att vi nåt målet med ridpasset, trots att det bara tog 20 minuter. Kala var lite svampig i ett bakben idag, men efter att både Lisa och Maja känt på det och sagt att det antagligen inte var nåt så kände jag att jag kunde rida ändå! :) Imrogon blir det träning för Karin, längesen nu. 
 
 

Dålig uppdatering

Åh, en vecka som denna så är det tur att jag inte försörjer mig på bloggandet! Min dator vägrar för det mesta att ansluta till internet, bloggappen på mobilen har totalvägrat att ens logga in och så har jag jobbat halvt ihjäl mig med vårt UF! 
 
Kala gick som jag skrev toppenbra i onsdags, sen fick hon två vilodagar eftersom jag helt enkelt inte hann. Gjorde henne tydligen gott eftersom hon flöt fram som aldrig förr i ridhuset igår! Så fin och mjuk, sån takt hon har dessutom. Hon är så lätt och luftig i sina rörelser, när man väl hittar läget på henne så är hon helt underbar att rida verkligen. Bitarna faller på plats mer och mer. Igår så var galoppen superfin i båda varven och jag hade koll på yttersidan också. 
 
Det är svårt att samsas med andra i ridhuset på en vinglig unghäst bara. Kala klarar balansmässigt inte av så små volter och snabba vändningar, dessutom så är det inte säkert att hon har en nödbroms heller. Ibland fattar hon inte vad jag menar när jag säger sväng heller, så det är lätt att vi hamnar ivägen för andra som rider. Lite jobbigt såklart, men jag ber om ursäkt och folk förstår ju fullt ut när jag säger att Kala är en grön fyraåring. :) 
 
Idag så tog vi en härlig adventsritt tillsammans med Elin, Maja och Annette! Första gången Kala får vara i en lite större grupp och det tyckte hon vas askul. Bockade och hade sig, men bara glad och nöjd med livet. Jag kände likadant, fick i och med detta känna på både piruettgaloppen (trava är ju tråkigt när man kan galoppera?) och passagen (varför trava normalt som alla andra när man har överskottsenergi?) så jag känner att mitt framtidshopp tar sig mer och mer. 
 

Vinterbilder

Fick en kommentar om att det börjar bli dags för oss visa nya, fina ridbilder och visst håller jag med om det! Nu när snön har kommit blir det dessutom enklare, enda som är att vi måste hitta en dag när vi kan dagtid. Men jag ska försöka jobba på det för att kunna bjuda på lite fint.
 
Något i den här stilen som vi tog med Jenny 2009 och Artie 2010?
 
 

Känns så långt borta

 
Nu känns det helt ofattbart att det ens kan vara sådär varmt och grönt. Känns så sjukt långt borta, även om jag själv tycker det kan vara riktigt mysigt med snö och vinter. Men det ska vara i lagom måtta. Är i alla fall riktigt glad att jag har sånna här fina bilder på Artie sparade, är alltid kul att gå tillbaka och titta ♥
 

Onsdag med snökaos

Kaos i Kattne. Snö överallt, en halvmeter! Det första jag ser när jag kliver ut i köket på morgonen är att vår stora jättebjörk har ramlat. Ren tur att den ramlade åt rätt håll - dvs inte krossade vårt hus! 
 
Dagen har bestått av att jobba häcken av sig inför en kommunmässa som vårt UF ska vara med på imorgon och på fredag. Just nu så är det kaos eftersom vår leverantör inte har rätt material inne och ve behöver grejer NU inför den riktiga mässan på måndag! Ingenstans finns de, så vi kommer bara att kunna ta beställningar på mässan. 
 
Blev en sen vistelse hos Kala idag, fina tjejen. Så söt! Red i tältet och hon kändes framåt och fin. Var så kul att rida idag när hon kändes så fräsch, hon var inte ens spänd trots att det blåste och fladdrade en hel del i väggarna + ramlade snö från taket. Bra inför kommande kaosiga framridningar att ha en häst som är van vid mycket känner jag! 
 
Hon kändes fin väldigt fort idag, annars så brukar det ta ett tag innan hon känns som hon "ska". Fortsätter att ta med yttersidan i mina fyrkantsspår. Kunde efter ett tag börja våga be om lite ställning inåt också. I höger kändes hon lite seg, tar inte riktigt den innerskänkeln och vill inte i nacken heller. Provade efter att ha knackat till med spöet att ta ett lite mer bestämt tag med innertygeln och höll kvar istället för att ge efter, då släppte hon faktiskt igenom. Hade ju redan gjort förjobbet med yttersidan och högerskänkeln så det var rätt move av mig helt enkelt - härligt! 
 
Galoppen kändes riktigt bra idag och Kala överlag var flashig, mjuk och härlig! 
 
Går inte att ladda upp bilder, så får ta en gammal. Igen. 

5 december 2012

Efter att Artie vilat i tre dagar verkade det som han hade fått nog, han hade massor av överskottenergi och blev sådär översocial. Jag skulle försöka longera honom här om dagen efter att ha gått i ridhuset med honom, men han blev helt till sig och gick knappt att få honom att skritta. Så igår bestömde jag mig för att rida lite på honom, endast skritt och något varv trav. Han kändes helt ren så det var en lättnad. 
 
Idag var det snökaos i Kattne så fanns inget annat ställe att rida på än ridhuset, om man inte ville blåsa bort förstås. Jag jobbade mest med att flytta Artie, ställa och arbeta för att verkligen få honom förljsam. Skrittade länge och flyttade in och ut bakdelen och varierade hela tiden för att se att han var med. Travade även lite och gjorde samma sak där och han kändes riktigt, riktigt fin! Tog ett varv i galopp och där märkes det verkligen att han vilat några dagar, där kom energin fram och han bockade lite grann. Ville inte galoppera för mycket eftersom han nyligen varit ofräsh, utan ville mest känna på alla gångarter.
 
I morgon åker jag till Stockholm så återigen kommer uppdateringen från min sida bli lite seg. Kan försöka slänga in ett ohäst-relaterat inlägg om ni vill det? Under helgen jag är borta har Amanda hand om Parte, så han är i goda händer ;D
 
Sjukt mycket snö när jag skulle hämta Artie i hagen. Såklart stod han längst bort och på vissa partier i hagen var snön upp till knäna! Allt åkte in i stövlarna....

Tillbaka

Min dator har haft problem med internetanslutningen och är fortfarande seg, så jag har inte kunnat blogga på ett tag. 
 
Igår så blev Öljemark-träningen inställd för min del, ett av hjulen på transporten hade frusit fast (-17 här i Kattne BURR). Väldigt irriterande när tre av hjulen faktiskt rullade, men efter 45 minuter gav jag och päronen upp. Eftersom tältet var fruset (och likaså utebanorna) och jag inte var sugen på att ge mig ut själv i mörkret igår så blev det vila för Kala. 
 
Idag red jag ett pass i ridhuset däremot. Gick bra tycker jag, känner mig nöjd! Så SVÅRT att rida bara. Sitta stilla med händerna, inte fixa och inte rätta. Bara vara. Största utmaningen för mig som är perfektionist och vill fixa allt själv in i minsta detalj! Fortsätter att rida fyrkantigt och få med yttersidan. 
 
Började lite knackigt, Kala tittade lite och jag red halvdant. Stramade dock upp mig och tycker att det blev ett bra pass. Fick till många fina steg i både trav och galopp med rätt känsla. Kala flyter så lätt, hon är helt underbar när hon hittar sitt läge. Dock mindre underbar när hon inte hittar det. Men somsagt; longeringen har hjälpt henne massor och hon hamnar inte i "studsläge" i galoppen, där man nästan får känslan att hon lättar fram, längre. Hon tar för sig fint, frustar och går fram. Duktig tjej! Hon har även slutat att dra sig utåt så mycket, förut var det svårt att rida på den öppna delen av volten. Hänger antagligen ihop med att jag nu har sån koll på yttersidan!
 
Ska bli kul att få fortsätta rida och träna henne, hon är riktigt rolig att hålla på med :) 
 
 

Första advent

För några dagar sedan var ena Arties ben lite svullet och han kändes ofräsch. Han hade även ett litet sår i ansiktet så troligtvis har han väl busat i hagen och vrickat sig när marken nu frusit. Idag såg det som tur är mycket bättre ut, så förhoppningsvis var det inte något allt för allvarligt. Ska låta honom vila några dagar till och ösa på med kylgele och hoppas att det blir helt bra. Idag gick jag med honom i ridhuset i 40 min och bara efter att ha vilat 3 dagar har han fullt med överskottsenergi. Så söt, han blir översocial och busar till för minsta lilla. 
 
Fina Artie och jag mars 2011, helt sjukt vad min sits blivit bättre!