Uttöjda ridstövlar

Gick tillbaka lite i vårt arkiv och hittade fina bilder från gamla träningar men kunde inte missa hur mycket bättre mina ridstövlar satt förra året? Gillar verkligen mina stövlar, men när man kollar tillbaka såhär så sitter de inte alls bra längre. Men antar att det är så med läder att det tyvärr töjer sig, särskilt när de är gjorna i lite mjukare material.
 
Bild från augusti förra året
 
 
Jag nu med mina för pösiga stövlar :(
 

Bilder

 

Ridhuset 29e oktober

Fortsatte på samma sätt som jag red igår, dvs mycket med tempoväxlingar och övergångar. Han kändes lite okoncentrerad i början, men tror det var för jag ställde för höga krav redan från början. Alltså jag tänkte att han skulle kännas som när jag avslutade passet igår, men självklart krävs det lite mer än så. Men efter bara ett litet tag kändes han lika fin som alltid, så var glad att jag inte hade stört mig och fastnat för mycket vid det lite sämre. Var ett riktigt bra pass! :D Freddi hann dessutom ta nåågra bilder innan kameran dog.
 
 
 

Prag och mycket annat

Som ni märkt har jag varit väldigt frånvarande den senaste veckan. Det kan förklaras med att jag faktiskt inte varit hemma. Förra söndagen fyllde jag år och på kvällen åkte jag upp till Stockholm till min pojkvän. Dagen efter åkte vi tidigt till Arlanda för att sen åka vidare til Prag. Vi tog helt enkelt en liten minisemester och bara tog det lugnt, åt gott, shoppade lite och kollade runt. Var riktigt skönt att få släppa allt och åka iväg på en mysig resa.
 
Under tiden jag var borta tog Amanda hand om och red Artie. Jag kom hem till Stockholm i torsdags men åkte inte hem till Kattne förrän dagen efter. Sedan dess har jag hunnit med en lång uteritt i lördags och ett toppenpass igår. Red i ridhuset och jobbade på det jag tränade på förra träningen, mycket med nyanser och tempoväxlingar. Få honom helt lös i sidorna och verkligen höja ryggen och jobba med hela kroppen. Han kändes superfin och jag jobbade även en del på min sits.
 
På slutet gjorde jag övergångar galopp-skritt-galopp. Var riktigt roligt när han var så eftergiven, och kunna göra dessa endast med sitsen. Fina häst!
 
 

Ridtur i mörkret

Tycker bara mer och mer om min fina häst! Hon har nog allt faktiskt. Så fina proportioner i kroppen och så ett tilltalande huvud, utstrålning och så gång på det. Dessutom är hon supermysig att hålla på med, snäll och vänlig och älskar att bli borstad. Tycker att det är okej att skryta lite, i alla fall när man inte haft sin häst en vecka ens! 
 
Något jag har som filosofi med mina hästar är att vi ska "utsätta oss". Självklart inte passera tvärs över en motorväg eller rida över en ranglig hängbro, men jag menar att man inte ska hoppa över allt som känns lite jobbigt och problemskapande. Idag var en sån dag som jag övervägde att hoppa över det jobbiga, nämligen att rida ut på Kala i beckmörkret. 
 
Var ju som gjort för en konflikt att på en flockbunden unghäst sätta sig upp och försöka få henne att lämna stallet för - totalmörker där man knappt såg vägen? Alltså haha, var ju så att jag blev mörkrädd själv. Vet inte hur ofta jag kommer att rida under liknande förhållanden egentligen. Men det kommer inte att vara några problem, för det var det inte. Kala sa inte ett smack om att gå. Här hade jag stålsatt mig för en fight med snarare två men i marken än fyra and so on, så lättnaden var stor när vi lämnade stallplanen som om vi aldrig gjort annat än traskat i mörker. 
 
Snäll och duktig häst! Vi både skrittade och travade utan problem och hon var såklart spänd i kroppen, men inte tittig eller så för någonting. Stannade inte upp eller något! Duktig häst och stolt matte som skrittade hemåt. Blev mycket mys och en massa godsaker när vi kom tilbaka till stallet sen. Så stolt över Kala, att hon fixade detta! 
 
Kala och jag när vi hämtade henne
 

Torsdag

Idag har jag några uppgifter i skolan som jag bara MÅSTE göra klart. Jag tänker inte tillbringa mitt höstlov kollandes på debatter mellan Obama och Romney, bäst att få klart det där nu. Jag har blivit proffs på att skjuta på saker, och det blir ju aldrig bra. Skönt med en veckas break snart! 
 
I övrigt har jag en glad nyhet! Ingen mer häst på Trolldal har blivit sjuk så stallet öppnade idag och det är fritt fram för Kala att flytta in när som helst. Ska prata med mamma och se när det kan ske. Jag hoppas på redan i övermorgon, dvs på lördag. Då har jag hela lovet på mig att vara där nere och se att hon trivs, rida osv. Vore ju underbart! 
 
Men nu så ska jag sluta skriva här, för jag måste verkligen få klart den där uppgiften. Så tråkigt bara, igår var jag så mycket mer motiverad när jag gjorde en tredjedel (som blev två a4 lång, gotta love Samhällskunskap C) Mamma och pappa tog varsin bil imorse, därför har jag inte varit hos Kala än fast jag slutade vid 14.30. Idag så ska vi ta det ganska lugnt, blir en runda i skogen, en promenad, eller longering. Någon lättare form av aktivering så att säga.  
 
Gustav och Kala i söndags <3
 

Rider på

Tjo alla läsare. 
 
Igår så provade jag att rida ut på Kala eftersom Kristina ändå skulle ut i skogen med Electra. Solen sken och det var ljust och fint ute, så det passade ju utmärkt. Kala var spänd först, inte tittig och inte hoppig, utan bara spänd i hela kroppen och gick och såg sig omkring. Men hon var beundransvärt duktig och gjorde ingenting, bara skrittade och travade så snällt. Fick gå både först och sist och det funkade toppen. Red henne lite på ridbanan sedan också och det fungerade även det. 
 
Idag var vårt absolut bästa pass! Skrittade ut själv en runda, var så stolt när jag kom tillbaka. Duktiga Kala, hon blev himla rädd för ett jakttorn som stod uppställt. Hon gör ingenting, bara står och råglor helt paralyserad och så kände man hur hjärtat bankade där inne. Stackars bäbishästen, men det var ju ingen fara! Förberedde mig på att fö övertala henne att gå ner till ridbanan, kompisarna i stallet är lockande tycker hon. Men icke sa nicke! Vi kom ner på ridbanan tryggt och lugnt utan att ha kastat runt eller stegrat, eller ens ifrågasatt varför vi skulle dit. Duktig häst! 
 
Ridpasset gick också bra, är kvar i "kännfasen" ett tag till. I början var hon spänd och "hård", svårt att göra något annat än att rida på. Plocka med handen och greja är inte min deal. Satsade på att ha henne ställd åt motsatt håll längs fyrkanten i förvänd öppna, passade bra. Då får jag en uppgift att ge henne och fokusera på istället för allt som finns runt ridbanan. Efter ett tag blev hon så mjuk och fin och båda galopperna gick så bra idag! Efter dom så orkade hon något varv i riktigt fin trav där jag verkligen fick känna på den kapacitet hon besitter. Fina hästen, hon kommer att bli så duktig! <3 
 
Bilder från idag och igår! 
 

Vendela-update

Hej bloggen! 

Vad kul att vi närmar oss vår "gamla" statistik igen - roligt att många uppskattar blogge! Och tack för allt beröm Kala fått också! Ska strax åka ut till Kala och rida innan solen går ner (iaf försöka), ska prova longera henne innan passet idag, får se vad hon tycker om det. 
 
Vill passa på att berätta något roligt bara. Vendela var och tävlade med Emma i helgen och det gick jättebra sa Emma. Dom kom på en fin fjärdeplacering i LB1 på 64 % och red på 60 % i sin första LA1 tillsammans! Känns så himla roligt att dom trivs så bra ihop och jag känner varje gång jag ser nya bilder på dom att jag gjorde rätt som sålde Vendela till Skärnells. Även om en del av mig fortfarande saknar tiden med Cavendishan, såklart. 
 
Finaste ponnyn :)
 
 

Första ridpasset

Nu har jag ridit på min häst! 
 
Oj vad roligt det var att pyssla och passa in alla nya grejer. Kala har verkligen en fin outfit nu, allt i brunt. Tränset är lackat och så har hon skydd med teddyfoder. Och så är hon ju själv en riktig svart skönhet. Blir glad bara av att titta på henne! 
 
En ny häst är alltid svårt. En ganska stor (ca 167 ändå), ung, rätt outbildad, överladdad fyraåring är RIKTIGT svårt. Inte så svårt att jag undrar vad jag gett mig in på, men så pass svårt att jag fick tänja mycket på ryttarregistret. Allt gick smärtfritt till en början, ända tills jag gjorde en halt från skritt. Då kom Kala på att hon kunde ju ruska på huvet och resa sig och "studsa" med framdelen istället. Sen försökte hon helt enkelt springa hem till stallet igen (upp från ridbanan). Dock var det ju jag som satt på och Kala kommer att få inse, precis som mina andra snorkusar, att när jag rider - då blir det som jag vill. Punkt slut. 
 
Vid utgången försökte hon verkligen konstra. Reste sig gång på gång, slängde sig, bockade. Ett tag var jag rädd att hon skulle försöka bli av med mig på riktigt, men hon var bara frustrerad och det stannade där. Hon är trots allt inte dum i huvet, bara ung och otålig! Efter den dusten (som ni själva listar ut vem som vann) så var det lugnt ett bra tag. Inget tjafs ens vid utgången. Kunde både skritta och trava, göra övergångar och halter. Om än lite svajigt på spåret, men jag var så nöjd så. Är noga med att berömma allt som är framåt, och att inte smygbromsa själv. 
 
I galoppen blev hon jätteglad och studsade en massa igen, luftsprång är det hon gör. Inga läskiga, men jag fick vänligen med bestämt be henne galoppera. Då fick hon rejsa runt några varv och sen var det lugnt. En paus las in, men sen började hon konstra lite i vänstergaloppen igen. Då drog hon sig innåt mitten och studsade och blev otålig när jag ville ha henne kvar på voltspåret. Men det löste sig det också med lite övertalning. Hon tycker faktiskt att det är roligt att bli riden! Hon måste bara komma på det själv också. Lätt för allt har hon också, så jag är inte ens orolig. Jag ska bara få henne mer "med mig" så att hon känner sig trygg och jag slipper övertala henne så ofta. 
 
Slutade passet med en bra vänstergalopp och sedan fina skritt-trav övergångar. Ville inte att hon skulle tycka det var för jobbigt, utan det ska ju vara roligt att vara med mig på ridbanan! :) 
 
Här får ni se min nya grymma fleecejacka från Pikeur! Ashäftigt med blanka partier fram och bak och så fleece i armarna. Skön och varm är den också. Gick loss på 1250 kr egentligen, men betalade 399 på Börjes rea! KAP
 

Uppdatering

Hej kära läsare! 
 
Jag har en del rolig uppdatering att komma med framöver. För det första så ska jag självklart presentera min nya häst. Kan göra det kortfattat först. Hon heter Kala och är ett sto född 2008 e: Figaro R - Sack. Hon är alltså fyra, snart fem, år gammal men ligger lite efter i utbildningen. En typisk Freddi-häst; känslig med mycket motor men samtidigt mjuk och ett bra huvud. Hon är född på stuteri Degerhaga i Tingsryd och stod på tillridning hos mina kompis Anna och Alice. Roligast är att vi kännar varandra eftersom jag köpte min Vendela av dom också haha. 
 
Just nu så står hon hos Kristina eftersom Trolldal är stängt pga kvarka hos ridskolan. Inte så lägligt, men sånt som händer. Igår så var jag och Gustav ute och tittade till henne och gick på promenad i skogen. Det var mycket att titta på tyckte Kala, inte så att hon hoppade till eller skyggade, men hon såg sig omkring hela tiden. Vi mötte bilar och klev i vattenpölar utan problem i alla fall. 
 
Kala låg ner i boxen igår och äter och dricker som hon ska, så trots att det är påfrestande för henne så är det inte värre än att hon kan slappna av någorlunda. Känns självklart skönt! Idag så ska jag prova att rida lite, får se hur det går! 
 
 

Isabelle 19 år!

Idag fyller min bästa vän hela 19 år. Vet inte vad som känns konstigast; att hon fyller 19 eller att det är ett helt år sen hon fyllde 18!? 
 
Och vilket år det varit, så händelserikt på alla sätt och vis. Många roliga dagar i stallet och många mysiga kvällar! Det är så roligt att vi fortfarande har detta tillsammans, trots att ett "livet" närmar sig. Studenten, som Issa redan tagit och som jag har mindre än ett år kvar till. Körkort. Pojkvänner. Mitt i allt detta så är jag så lycklig att jag har min bästa vän vid min sida, så som jag haft i fem år nu. Låter som en gammal tant nu, men alla som varit med om det vet nog vad jag pratar om. Det jag ville få fram är nog egentligen detta:
 
Grattis min fina vän och tack för att du finns, jag kommer alltid att finnas vid din sida vad som än händer! Älskar dig! <3
 

Åh

Känslan när nya hästen är ännu finare än man mindes henne. Nu är hon min!


Dressyrträning 19/10

Träningen igår var ett riktigt toppenpass, som det alltid är när man rider för Karin. Hon får alltid fram det bästa hos en som ryttare att även om hästen inte känns hundra från början avslutar man alltis bra!
 
Innan igår var det ett bra tag sedan jag tränade dressyr, så kände att jag behövde en update kring det mesta. Bara checka av min sits, Arties form, min inverkan osv. Det mesta satt där det skulle, förutom att mina händer hade sänkts en aning vilket är bland det viktigt på Artie, att man har en buren hand. Blir lätt att bli lat när man rider omkring själv och inte riktigt tänker på det.
 
Igår jobbade vi till en början på en åttvolt med nyanser och att nästan vara övertydlig med mina hjälper. När man rider kan man tänka sina hjälper på en skala 0-10. Då är alltså 0 att man inte gör någonting och 10 att man tar i allt vad man har. På Artie kan man oftast bara rida på 2or i alla hjälper, men ibland är det bra att kanske ge några 4or just för att vara övertydlig. T.ex. red jag på en 20-metersvolt och halva volten skulle jag trava och halva galoppera. Vid övergångarna i början kunde jag ge en liten starkare/tydligare hjälp för att vara extra tydlig vart övergången skulle ske. 
 
Under mesta delen av passet arbetade vi med tempoväxlingar och uppenbara nyanser. Artie kändes riktigt fin och verkade tycka det var superkul att få träna igen. Varje gång han får skjuta iväg och länga steget flyger han iväg och ibland busar lite grann, haha. 
 
Tyvärr har jag inga nya bilder, men ska fixa det så snart det går.
 

Födelsedagsmiddag

Eftersom jag fyller år på imorgon hade jag en liten födelsedagsmiddag igår. Hade bara mina närmaste här så det var riktigt mysigt och roligt! Hade bästa kvällen på länge och bästa presenten som jag inte hade förväntat mig överhuvud taget. Tack så hemskt mycket mina bästa vänner! ♥
 
Efter middagen drog vi ut på krogen och skakade rumpa, träffade härliga människor där ute också så måste säga att kvällen var maxad. På grund av allt detta hann jag aldrig uppdatera om dressyrträningen igår men ska alldeles strax skriva ett inlägg om det :D
 
 

Dressyrträning idag

Lite senare idag har jag träning för Karin. Var faktiskt ett bra tag sen jag tränade för henne, så det ska bli riktigt kul! Är lite osäkert om tävlingen på söndag nu blir av, men om den blir det passar det perfekt att kolla av hur allt sitter. Trots att tävlingen isåfall är hoppning och träningen dressyr tycker jag det hjälper så otroligt mycket. Oavsett ska det blir kul att få träna igen! :D
 
 

Hoppning torsdag

Skulle egentligen ha varit träning för Daniel idag, men den blev inställd så istället hoppade jag lite själv hemma. Fick hjälp av Sofie som är på besök hos mig just nu. Blev mest fokus på lydnad och övergångar till en början. Började med en linje av tre små hinder med 21 meter emellan. Eller istället för ett hinder i mitten har vi tre travbommar, vilket gjorde att efter första hindret blev det ett avbrott till trav och sedan fattning igen.
 
Jobbade ett tag med det och bara efter en kort stund blev han mycket finare än i början. Övergångarna gör att hästen blir så lösgjord och med hjälp av bommarna är man tvungen att vara bestämd i ridningen och göra avbrott på rätt ställe.
 
Sedan satte vi upp så jag kunde komma på en båge med tre hinder. Här kunde man då reglera avståndet till hindret genom att flytta hästen lite grann, så att man kom rätt på hindret. Med hjälp av uppvärmningen så var Artie väldigt fin och lyssnade bra. Det jag dock kan göra ibland är att bli lite loj, och tänka att det redan känns bra istället för att verkligen rida och sätta igång galoppen.
 
Tog ungefär två lite större språng på hela ridpasset och resten jobbade vi bara på låga gymnastikhöjder. Det är ju det som stärker så viktigast är att man lägger fokus på det istället för höjden.
 
 

Dagens outfit

 
PosarN var inte så villig idag, var tydligen väldigt svårt att ta fram öronen när kameran kom fram. Men det stoppade inte oss utan vi fick några bilder, även om resultatet inte blev det bästa. Här har ni iallafall vår outfit från dagens hoppning, skriver om ridpasset senare.
 
Träns: Equus
Sadel: Lippo
Schabrak: Vann det på någon tävling, så kommer inte ihåg märket 
Skydd: JW
Ridtäcke: Mias RS
 
Hjälm: GPA
Ridbyxor: JW
Tröja: Lacoste
Jacka: Vero Moda om jag inte minns fel
Stövlar: Moutain Horse
Handskar: Roeckl
 
 

Arties röda outfit

La här om dagen upp Arties blåa hag-outfit, men idag fick det bli den röda. Tror jag har lite för mycket fritid när jag från dag till dag ändrar täcke och grimma för att det ska matcha ;)
 
 

I början av varje ridpass

Skrev ju lite fint och filosofiskt igår om lite grann hur jag lärt mig tänka vid ridning. Tänkte att jag skulle fortsätta att dela med mig lite grann av både det jag redan lärt mig och det jag hela tiden lär mig. Karin och Karin (mina tränare) är båda två så duktiga på att motivera och inspirera. Just detta med den mentala biten "ridtänket" är så lätt för mig att dela med mig av här på bloggen också. Tänka rätt kan alla göra oavsett ålder och nivå!
 
Något annat som jag fått lära mig är att i början av varje ridpass fråga hästen "hur känns det idag?". Hur känns det att gå framåt med större steg? Hur känns det att ta kortare högre steg? Hur känns vänsterställningen? Hur känns högerställningen? And so on. Börja alltid helt basic. Hästen ska gå fram. Gör den inte det, fine, där har du dagens arbetsuppgift.
 
Din uppgift blir sedan att bjuda in hästen i det svåra. Inte försöka "rida in den" i det med hårda hjälper, utan bara sitta där och visa att allt bli mycket mjukare och skönare om hästen väljer att följa dig. Är det svårt att ställa vänster så har du till uppgift att få hästen att tycka att det är jättebra att ge efter i sin vänstra sida.
 
Där ska jag nog ge mig för ikväll. Har en hel del motivation till att skriva fler rid-inlägg så imorgon (om jag hinner för allt skoljobb osv) så kommer det nog ett till! :)
 
 

Dagens planer

Jag har en helt ledig dag idag, vilket känns superskönt. Att slippa ha något man måste skynda hem till från stallet osv. Jag vaknade kl 9 av mig själv så härligt att inte sova bort hela dagen men ändå vara utvilad.
 
Idag är jag lite sugen på att markarbeta i ridhuset, bra att passa på när man kan vara där innan alla andra kommer ut. Har kollat runt lite på övningar nu på morgonen, så lite liknande som den här nedan tänkte jag. Huvudsyftet med den här övningen är att öva på övergångar.
 
 

Lite allt möjligt om dagen

Att ni inte säger till?! Har sett att jag i flera rubriker skrivit fel datum/dag, haha så fult! Särskilt när det blir så uppenbart. Men eftersom ingen kommenterat det kanske ni inte heller tänker så långt!
 
Jag började iallafall denna dag med ett tidigt ridpass. Var ute i stallet innan hästarna gått ut, men Artie har faktiskt ett väldigt bra morgonhumör så han var villig att hänga med på en runda. Red i ridhuset och målet var mest att få honom avspänd och följsam i kroppen. Tyckte han kändes väldigt fin, men har faktiskt lite brist på idéer på övningar. Går lite i perioder sådär tycker jag, men idag gjorde iallafall jag skänkelvikningar på diagonalerna, galoppfattning vid A/C och jobbade på någon volt och sedan avsbrott och fortsatte sedan ut på digonalen igen. Under hela tiden gjorde jag tempoväxlingar, väldigt viktigt för att få Artie aktiverad. Som sagt kändes han fin så jag var nöjd med passet!
 
Anledningen till varför jag var ute så tidigt i stallet var att jag började jobba 11.30, sedan slutade jag inte förrän vid 20. Så efter jobbet åkte jag och pappa ut en snabbis för att hälsa på Artie, se till att rätt täcken var framme för imorgon plus att de var torra eftersom det regnat hela dagen. Under tiden jag var på jobbet blev även Artie skodd, så nu har han fina hovar, har rätt nyligen vaccinerats och är nyklippt. De två kommande helgerna väntas våra första tävlingar på ungefär ett år, så vi kunde inte vara med taggade :D
 
Bilder från förra året :)
 
 

Information/Kunskap

Jag måste faktiskt erkänna att jag är en hästnörd, som jämför mycket med hästar. Oavsett om det är en bebis eller ett skolarbete så kan jag dra en lämplig parallell till hästarna direkt.

Fast just nu är det ganska bra också. Jag pluggar till mitt förhör i filosofi imorgon. Jobbigt, segt och tråkigt. Mest bara en massa begrepp som ska definieras och skit rent ut sagt. Men så hittade jag ett stycke (ett intressant stycka av 44 sidor - tjoho ;D) Det stycket handlade om skillnanden mellan information och kunskap.

Detta tycker jag var lite roligt. Kan verkligen dra en parallell med den utbildning som skett av mig och mina fyrbenta kompanjoner de senaste åren. Det står att information är något vi får. Antingen läser vi det, slår upp det eller får det berättat. Ett exempel är när man tränar, då får man ju information hela tiden. Både bra och dålig kritik samt instruktioner på vad som ska utföras.

Kunskap är när vi införlivat informationen i vårt tankesystem och och själva kan tillämpa den. Först då har vi förstått informationen och på så vis skapat oss kunskap. Ganska intressant va?

Ännu mer intressant blir det när jag ser parallellen mellan detta och utbildning av hästar. Om du hela tiden driver med skänkeln så blir det bara information för hästen. Den kommer aldrig att kunna bilda någon kunskap eftersom den inte ges något utrymme. Dvs; en häst som drivs hela tiden kommer aldrig att kunna lära sig att gå framåt utan drivning. Den kommer att behöva information från ryttaren som säger "gå fram!" hela tiden, eftersom det är så den har fått lära sig.

Lite filosofiskt såhär på kvällskvisten. Tyckte det var värt att skriva! I övrigt så är Filosofi inte en sådär skitkul kurs om jag ska vara ärlig ;)

Blir en filosofisk bild

Lutande plattor

Något som jag fick rida i när jag provred Kala var lutande stigbygelplattor. När jag fick syn på dom så tänkte jag att "åh vad obekvämt det där ser ut". Satt sedan upp och det var hur skönt som helst! 
 
Jag brukar ha problem med fotens placering i stigbygeln och får ofta ont i knäna och vaderna av belastiningen. Detta kändes ingenting trots att jag red med mycket stöd i stigbyglarna! Viktigt eftersom Kala inte är jättevan vid att man sitter ner i traven ännu, så det blir mycket lättridning och sedan viktigt att man har kvar vikten i stygbyglarna för att sitta mjuk och göra det behagligt för henne. 
 
På bilden kan ni se både världens finaste Kala och så den svängda plattan, som
finns att köpa här
 

Tävlingsdagar

Idag har jag varit speaker på våra hemmatävlingar mellan 8-13, sedan blev jag avbytt. Tur var det, för jag var ute igår med Gustav (som fyllde 18, äntligen stor!) och hans kompisar. Tyckte jag lyckades hyfsat med mina 3,5 timmes sömn i kroppen som energikälla ;)

Speaker är ett bra jobb, jag satt och kunde överblicka en hel del hästar och en hel del ridning under dagen och snappa åt mig viktiga saker. Det som stör mig mest är folk på regional MSV som slarvar med vägarna. Jag förstår inte hur man kan låta en volt blir för stor, en åtta blir en femma och guldet blir till sand. Hur kan man lämna så mycket åt slumpen? Perfektionisten i mig vaknade till!

Eftersom jag även hissade upp alla protokoll som kom från ridhuset så kunde jag kika på bedömningen också. Det drogs av båda domarna ner en hel del på om hästen gick bakom lod; bra tycker jag! Kort sagt så var det en bra dag, trots att det var pain in the ass att masa sig upp. Sov många timmar när jag kom hem istället.

Arkivbild på mig och Cavendishan

Söndag 14e Oktober

Det blev en uteritt idag i det gråa, men ändå ganska sköna vädret. Vet inte om det bara är jag, men har verkligen börjat gilla hösten mer och mer. Är riktigt mysigt att man fortfarande rida medan det är ljust, men ändå är det höstigt ute. Blev en ganska lagom tur på ca 40 minuter och Artie kändes fin. Måste säga att det är mycket roligare att rida när hästen är klippt och välskött. Detsamma tycker jag gäller om utrustningen, och därför har jag blivit väldigt mån om att smörja den regelbundet.
 
Här är även Arties blåa outfit för dagen i hagen
 

Dagens outfit

 
Red en kort stund på banan, mest som ett joggingpass för att känna igenom honom. Som jag skrev igår vaccinerades han för bara några dagar sen, så han får ta det lugnt någon dag till innan jag börjar rida som vanligt.
 
Han kändes iallafall väldigt fin, den lilla stund jag red. Han var lite seg i början och ville inte riktigt gå fram till bettet, så red serpentiner och varierade med avbrott och tempoväxlingar. På så sätt blev han mer alert och tog för sig bättre.
 

Nyklippt

Äntligen har jag tagit tag i att klippa min hårboll. Blev sjukt stor skillnad, Artie hade verkligen satt en ordentlig päls. Var första gången jag klippte en häst, men fick lite hjälp av Janni med halva hästen så skött jag resten när hon var tvungen att åka. Men måste faktiskt säga att han blev riktigt fin och han stod helt still hela tiden så det var inga problem.
 
Bjuder på min snygga klippar-outfit! Bilmekaniker är mitt framtida yrke, eller vad säger ni?!
 
 
Före
 
 
Efter
 
 
Klippte även manen, så nu är han fit for fight!
 
 

Riktig höst

Nu är verkligen hösten här. När jag vaknade imorse visade termometern runt noll grader och med det börjar det även bli dags för att klippa hästen. Artie har redan satt en ganska rejäl päls så imorgon har jag planerat att han ska klippas. Förhoppningsvis blir det inte allt för fult eftersom det är första gången jag klipper! Om det blir det har vi iallafall några dagar tills nästa tävling, och dessutom har Janni lovat att hjälpa mig.
 
Idag har jag näst intill haft en heldag i stallet. Jag och Johanna åkte ut och mockade strax före 11. Vi är ansvariga över funktionärerna till nästa hemmatävling, så vi jobbade en del med det också. Vi åkte sedan hem och lagade lunch och jag fick även en hel del nya täcken, som inte passar Johannas häst. Var riktigt smidigt, då Artie faktiskt är i behov av några nya då flera gick sönder förra året. Det måste vara det värsta med att ha en valack, att de busar så mycket i hagen. Tror jag fick slänga 4-5 täcken förra året, och nya täcken är inte direkt det roligaste att köpa enligt mig!
 
Vi åkte tillbaka till stallet på eftermiddagen och skrittade ut en lång tur. Artie vaccinerades igår så idag fick han bara ta det lugnt. Imorgon blir det lugnt igen, men antagligen lite trav också :)
 
 

Ä N T L I G E N

Inget är klappat och klart förrän kontraktet är påskrivet och hästen står i boxen hemma, men nu är det nära! Denna vackra dam har nämligen gått igenom besiktningen och jag har provridit i två dagar och trivts jättebra på hennes rygg. Avslöjar mer sen, ni tjuvtitta lite så länge: 
 
 

Hästbrist

Just nu så saknar jag verkligen att trimma, borsta, smörja och gosa. Jag saknar en häst. Jag behöver verkligen en fyrfoting att ta hand om NU! Det är akut. Jag har hästbrist och det är jättetråkigt. Jaja, när jag så småningom hittar en tävlings- och träningskompis så kommer jag att köra igång mer laddad än någonsin! Både här på bloggen och i mitt riktiga liv.
 
Tänker tillbaka på förra året när jag var 17, då var jag så bortskämd att jag hade två fina ponnyer att tävla med. Det var himla bra! En härlig tid, men inte så att jag längtar tillbaka. Trivs bättre med att vara 18 och ha körkort och bara ett år kvar i skolan! Var sak har sin tid helt enkelt. Och nu är tiden inne för mig att hitta en häst! Det var det jag ville säga med detta inlägg haha. Vi hörs! :)
 
 

Kavaj

I torsdags tog jag Johanna en spontan roadtrip till Ikea och självklart blev det ett besök på Hööks då. Hittade en kavaj som jag tyckte var riktigt snygg. Liknar lite Spooks-kavajerna, med de vita detaljerna på fickorna. Dessutom var materialet stretchigt vilket är väldigt mycket skönare att rida i, särskilt om man rider med väst. Jag testade den dock aldrig, för min storlek fanns inte i någon av färgerna. Därför vet jag inte hur passformen är, men på bilderna ser den ju ut att sitta bra. Kavajen ligger på 599 kr, vilket jag skulle säga är väldigt bra!
 
 

Gårdagens ridpass

Vill börja med att berätta något tråkigt. Hästen vi hittat gick inte igenom besiktningen så det blev inget köp och jag är fortfarande hästlös. Dags att ta nya tag, tillbaka på ruta ett igen. Någonstans där ute finns en fin, frisk häst som är till just mig. Det vet jag :) 
 
Saknar såklart stallet och stämningen där jättemycket nu när jag inte är där så ofta. Så i förrgår blev längtan för stor och jag frågade Kristina om inte Bingo behövde ridas. Han bor på trolldal nu som valack, ni som hängt med ett tag vet ju att han varit hingst förut. Jag hade tur och fick ha Bingo både igår och idag! 
 
Igår så red jag ut med Issa och Johanna och det var jättekul. Bingo instämde totalt och gjorde diverse bocksprång och lufthopp i ren glädje. Han har bara varit ute med sällskap ett fåtal gånger i sitt 9-åriga liv och aldrig galopperat sådär med andra hästar, så han satte av allt vad han hade första galoppen. Mot slutet blev han lite tröttare, men inte värre än att han fortfarande klarade av att bocka några rejäla språng. Tur att jag satt kvar! 
 
Var som jag skrev jätteroligt, och att rida ut med sina bästa kompisar är det bästa av det bästa, det är ju därför man ska ha häst! :) 
 
Såhär glada var vi igår också

Tisdag 2a oktober

Idag jobbade jag hela dagen i stallet, eller snarare att hjälpa till att leda hästar på någon aktivitet några skolor i Katrineholm hade. Var som en sorts ponnyridning där småbarn fick testa på ridsport. Vi var utomhus och det var riktigt kallt, dock måste jag säga att det var skönt att det inte regnade. Så dagen var helt okej trots allt.
 
Kom tillbaka till stallet vid halv 2 och skrittade då ut en lång runda tillsammans med Johanna. Var riktigt trevligt med sällskap och väldigt skönt för hästarna att få ta det lugnt efter ett rätt så tufft pass igår. I morgon har jag och Johanna planerat att rida ut och sen ska även all utrustning få blir putsat. Bäst att schemalägga det så det verkligen blir av, annars kan jag bli lite slarvig med det ;)
 
 

Hoppträning för Daniel 1/10

Kom hem från Stockholm i eftermiddags och tog något snabbt att äta och åkte sen direkt till stallet för att vara med på hoppträningen för Daniel. Vi brukar ju ha träningar på torsdagar men denna gång blev den tydligen flyttad till en måndag. Fokus idag låg på att använda vikten på rätt sätt i ridningen. I kombination med det övade vi mycket vägar och lydnad. De går ju lite hand i hand med varandra.
 
Så vi började med att bara få rida små serpentiner och flytta hästarna med hjälp av vikten. Vi fick hålla tyglarna i en hand för att inte ta hjälp och styra med handen. Vi fortsatte med en del sånna här övningar i både trav och galopp, dock fick vi ha båda tyglarna i galoppen. ;)
 
Artie är väldigt känslig för sitsen och svarade därför direkt och bra på övningarna. Däremot märktes det ganska tydligt att han har lite svårare för detta i höger varv, men det är något jag redan är medveten om och jobbar på. Det kändes mest av när vi skulle samla galoppen och rida över en upphöjd bom, där han ville springa iväg lite mer i höger galopp.
 
Mot slutet hoppade vi några banor, där vi skulle använda det vi precis tränat på men i ett mer banhoppningstempo. Artie kändes riktigt fin hela träningen så det var väldigt lyckat :D Jag tyckte själv det var ganska svårt med så mycket teknik, men det var bara roligt att man fick tänka till lite extra!