Hejdå blogg.se

Nu så ska vi äntligen avslöja vår lilla hemlighet: vi ska börja blogga åt våran lokaltidning Katrineholmskuriren!

Ska och ska förresten, vi har precis börjat. På vår nya blogg så kommer det att se lite annorlunda ut, men vi hoppas att ni snart finner er till rätta. Det är svårt med nytt i början, ungefär som när facebook bytte design. Då hatade man den i början, tills man vant sig efter en vecka och insåg hur mycket bättre och smidigare det faktiskt är med det nya :)

Vi hoppas därför att ni följer med oss på nya äventyr i vår nya blogg, som givetvis kommer att vara precis samma som denna. Med detta inlägg säger vi inte hejdå till Tävlingsduon eller er läsare, men vi säger hejdå till blogg.se.

Vår nya bloggadress är: http://kkuriren.se/bloggar/tavlingsduon

Tack för att ni följt oss så troget här, vi ses där borta!











Samarbetet

Vi vill passa på att meddela att vi kommer att kunna avslöja vårt nya samarbete för er läsare väldigt snart! Ikväll kommer ni förhoppningsvis att ha fått reda på vad det rör sig om. 

En hel del förändring rörande bloggen kommer alltså att ske och det blir mycket nytt. Vi tycker att det ska bli riktigt roligt och hoppas att ni läsare fortfarande hakar på! Bloggens innehåll kommer att förbli detsamma. Samma bilder, samma budskap, samma upplägg, samma uppdatering osv. Kanske att vi t.o.m växlar upp ett snäpp till, vem vet..!?





Några fler bilder

min lilla snygging!




haha failbild! Kom heeelt snett på hindret, men Artie var så snäll och duktig och hoppade ändå :)


Hoppa kan han ju iaf!



Träning för Daniel 30/5

Idag var det ett riktigt hårdpass, både för mig och Artie. Vi red fram på en liten serie/studs med tre små hinder. Här var han otroligt fin, lyssande super och gjorde verkligen vad jag bad honom om. Eller snarare var det så att jag red rätt och då gör alltid Artie rätt. Vilket fall kändes det som om jag fick stor nytta av de senaste dressyrträningarna för Karin. Han blir så himla mycket mer reglerbar när han arbetar korrekt. 

Sen hoppade vi ett räcke med en bom två galoppsprång framför. Tog ett litet tag innan jag fick fatt på hur jag skulle rida, med efter det gick det jättebra! Jag måste se till att få en bra galopp, men när jag väl har det ska jag sitta helt stilla och vänta. Jag vill gärna störa Artie och ha 100 % kontroll på allt hela tiden! Måste träna bort det och låta hästen sköta lite av jobbet.

På slutet skulle vi komma en bana på 8 hinder, men gud så jobbigt det var. Dels var det väldigt varmt men också kändes banan rätt svår. Även här vill jag ha alldeles för mycket kontroll och tar på mig allt jobb. Jag ska släppa det där bekvämläget där jag hela tiden hittar avstånden och Artie halvjobbar. När det blir högre måste jag få igång galoppen och sen bara sitta och vänta, så hoppar Artie super! På slutet fick vi till några riktigt härliga språng! :D

Jag kan inte påstå att det var en av mina bästa träningar, men däremot var den väldigt givande! Ska träna massor på det Daniel sa nu till nästa gång. Är kul när man vet vad man ska jobba på och se hur det utvecklas!

Pappa fotade träningen, haha men vissa bidler är väl snyggare än andra ;)










Fler bilder kommer ikväll! :D



Nu börjar min träning!

Idag har jag hoppträning för Daniel och förhoppningsvis börjar den nu! Om vi har tur har jag lyckats övertala någon att fota träningen också, så då kommer ni mötas av massa nya bilder när jag kommer hem! Ses snart!





Dagens fråga

Vilken modell på Mias RS schabraken föredrar du?


Free web polls
Nr 1

Nr 2.


Nackdelen med dressyr

Kollade just startlistorna inför Dyltabruk-tävlingen som jag sk tävla med Vendela på torsdag. Hamnade mitt i en div 1 final givetvis, så det är en massa starter i LA:P1. Klassen har 36 startande och vi fick startnummer 4!! Startar 12:13 och sista start är 16:47.

Nästan så att jag i ren ilska funderar på att stryka mig. Nej men ärligt, dom kunde fakiskt satt mig i slutet eftersom jag inte ens har några lagkompisar att kolla på eller något alls. Såg inte en kotte jag känner på startlistorna heller, och dom två superfina ponnyerna som vann senast startar givetvis allra sist. Alla lagryttare går ut i andra halvan av startfältet, och jag förstår inte varför.

Nu ska jag rycka upp mig! Det är ju kul att tävla, dags att tagga till! Coolt att jag och Vendela ens kan starta medelsvår utan att göra bort oss, nej nu ska jag sluta vara tjurig. Jag kom ju iallafall med överhuvudtaget, vilket inte är alla förunnat.




Iväg på möte

Nu ska jag och Freddi iväg på ett möte som har med bloggen att göra! Vi vill fortfarande inte avslöja vad det är, eftersom vi inte är helt hundra på hur det kommer bli. Men ni ska få mer information när vi vet mer! Det är i alla fall något som kommer påverka bloggen positivt! ;D

Gammal bild




Mycket på gång

Idag har jag inte mycket tid över, utan det är skola, bloggmöte, hoppträning och plugg som gäller! Har tidsinställt några inlägg så bloggen inte ska stå helt still, men annars har jag lite svårt att blogga idag. Jag har nämligen inte med mig datorn till skolan. Men ni brukar ju vara snälla och ha förståelse! 

Vi syns ikväll! :D





Nyfriserad

Idag så kunde Vendela verkligen inte vara ful i håret. Varför tänker jag inte avslöja, elakt va? Men ni kommer att få reda på det inim snar framtid och frillan kan ni ju få se! 

Lite småsurt eftersom det kommer bli skitsvårt att knoppa på torsdag eftersom manen är så rak i topparna nu, men Vendela blev skitsnygg så det får det väl vara värt! Har fortfarande ganska lång man på henne (över två handflator på tvären), också för knopparnas skull. 

Om ni inte listat ut det - ja, fina knoppar är viktigt för en dressyrryttare. Vår kära stallkompis Lisa är det som lärt mig att göra Flyinge-knoppar, och sendess så har jag hakat upp mig lite och vill nå perfektion så gott det går..!





Vilken som är före och efter får ni se själva, lite spänning sådär i vardagen är aldrig fel :D



Söndagsmys

Hejsan gott folk! 

Tillbaka från min minisemester, har hunnit träffa Issa på kvällskvisten också, himla mysigt. Vi har det så trevligt i vår duo!

Var även ute och tog hand om Vendela vid 19, hon tyckte allt att jag var lite väl sen och gnäggade välkomnande när hon hörde min röst komma runt hörnet. Det tyckte jag var väldigt gulligt, lite som i en hästbok sådär. Hon är ju ett typiskt sto annars, lite reserverad och inte så "gullegrisig" och gosig av sig. Men idag verkade hon vara glad att se mig, det värmer ju i ryttarhjärtat!



Hon fick en vilodag idag, dels för jag inte hade tid och dels för att hon ska gå lite hårdare nu måndag-onsdag och sedan tävla nu på torsdag. Så då passade det ju himla bra idag för båda två. 

Igår så gick hon alltså riktigt bra, gjorde lite skänkelviningar som inte blev så pjåkiga. Hon har verkligen skärpt upp sig för den sidförande skänkeln och flyttar fint. Gjorde även lite galoppserpentiner och kände att jag fick igen att jag jobbat så mycket med den förvända på volt dom senaste två veckorna. Hon svarade kanon och jag var så nöjd så. 

Ren lycka att någon tappat en femma i ridhuset också! Gissa vem som hoppade av och tog upp den..? Haha, jag är lite konstig ibland :D




Andra delen av bilderna












Stora utebanan + bilder

Red ett pass på stora utebanan idag som gick riktigt bra. Artie kändes fin redan från början och det höll i sig ända till slutet. Jag började med att rida fram på böjda spår och hade honom låg i formen. Ställde en del utåt och flyttade lite för skänkeln.

Efter att ha ridit fram i alla gångarter jobbade jag på det jag fått träna på för Karin. Det kändes som om att han börjar få kläm på vad jag vill nu, i alla fall mer än tidigare. På slutet tog jag två språng på ett litet hinder, ett i varje varv. Superfina språng båda två, är sån himla skillnad när han verkligen är på bakbenen.

Pappa kom dessutom efter ungefär halva ridpasset och fotade lite:













Resten av bilderna kommer ikväll! :D



Bilder från dagens ridpass kommer

Här är en liten sneakpeak så länge!





Söndag 29/5

Hej hej! Jag har faktiskt spenderat den senaste timmen med näsan i kemiboken. Jag har mitt sista prov i tvåan på onsdag så jag försöker kämpa den sista biten. Tänk att sen är det inte långt kvar fam till sommarlovet. Jag känner på mig att det kommer bli precis som förra året, en grym sommar, om inte ännu bättre! 

Det ska bli jätteroligt att flytta ut till Morjanå igen. Ni som har hängt med ett tag kanske kommer ihåg att förra året flyttade jag och Freddi, med hästarna, ut till vår sommarstuga! Det är så härligt att bara ta tag det lugnt hela sommaren, rida, bada, sola och ha det kul! Vad har ni för sommar planer?

Nu ska jag sluta dagdrömma och ägna några minuter till åt kemin. Därefter tänkte jag nog ta och smaka lite av mammas kärleksmums som hon gjorde igår.. Låter väldigt lockande! ;)

Lite bilder från förra sommaren













Bra på att rida?

Är du bra på att rida? Är jag bra på att rida? Vem är egentligen bra på att rida? 

Detta är en fråga man som ryttare ofta får av omvärlden, alltså av folk som är 0 % insatta i hästsporten. Jag och Issa såg Klara-filmen igår (förövrigt ganska dålig film, böckerna är mycket bättre!!) och där kom också frågan upp. 

Ahmen är du bra på att rida då?

Vi som rider och faktiskt är någorlunda hajja på ämnet hästar och ridsport undrar givetvis vad personerna menar. Frågan kan tolkas på så himla många olika sätt. Bra hit och bra dit. Ridning handlar mycket om teknik givetvis, en del teknik, en del talang men allra störst del känsla. Detta är ju svårt att förklara för någon som inte har en aning. 

Det är bland det coolaste med ridsport tycker jag, att den är så himla bred. Man kan vara bra på så otroligt mycket! Man kan vara bra på att rida yngre hästar, bra på att se avstånd när man hoppar, bra på att få dom lite latare hästarna att bli på alerten. Bra på att rida ett dressyrprogram korrekt, bra på att plocka bort galoppsprång i en omhoppning, bra på att känna av hur hästen reagerar i olika sitationer.

En bra ryttare för mig är någon som känner av en situation och tillräckligt fort känner vad som behöver göras. Fattar beslut uppe på hästryggen innan en svår situation kan uppstå. En annan sak som jag tycker är riktigt bra är dom ryttare som kan rida på vilken häst somhelst. Detta är väldigt få förunnat och tar flera år att träna upp. 

Vår dressyrtränare Karin är faktiskt den typen av ryttare. Jag har sett henne rida alltifrån sin egen fina dresyrhäst till ridskolans fulaste häst. (man ska inte döma hästen efter håren, men vi alla vet att vissa hästar är vackrare än andra, så är det bara) Men Karin lyckas på något sätt rida bort det fula ur alla hästar.

Det tycker jag verkligen är beundransvärt, det skulle jag aldrig klara. Jag har en gräns för vilka hästar jag kan rida och inte, det finns hästar som jag inte klarar av. När dom inte tar skänkeln, inte bjuder själva och bara tar bettet och inte vill samarbeta. 

Men visst är frågan lite rolig? Jag ler alltid när någon frågar mig om jag är bra på att rida. Mitt svar brukar vara att det är som med det mesta; Det finns dom som är sämre än jag, men också dom som är betydligt mycket duktigare också. 

Som ryttare är man bra på olika saker, man kan vara duktig för sin ålder "men hon är ju bara 8 år och har redan egen balans", duktig för att ha ridit ett visst antal år "han har ridit ett år och vågar redan göra det här och det där" eller duktig på en viss häst "hon får den här hästen att bli en helt annan". Det finns så oändligt mycket att vara duktig på!

Och det tycker jag gör vår sport så himla rolig och intressant! Det finns så mycket att vara duktig på, något för alla. Alla ryttare kan någon gång få känna att "detta är jag faktiskt bra på", och det tycker jag att vi ska ge cred till ridsporten för. 

Ridsport fostrar bra människor! 











Take off

Nu så ska jag åka bort, blir borta tills imorgon! 

Red Vendela idag och det gick riktigt bra, trots vila och uteritt senaste dagarna. Det gjorde mig på topphumör trots lite småtråkigt väder! 

Har dock lite ont om tid, så det blir fattigt med inlägg från min sida imorgon. Men tänkte iallafall när jag kommer hem visa lite bilder från idag (friserade Vendela) och sedan göra någon liten summering av min vår med hästarna!

Ha det riktigt bra nu kära läsare :)





Transport

En rätt viktigt detalj för att kunna tävla är en transport. Skulle bli rätt svårt att ta sig fram till både träningar och tävlingar utan en. Jag har en Christ Comet Alu som jag är väldigt nöjd med. Den har en inbyggd sadelkammare som är otroligt smidig. Vet faktiskt inte hur jag skulle klara mig utan den, då det är jätteskönt att slippa ha sadlar och sånt i bilen. Sen har den öppningsbara fönster (i flera olika vinkar) som jag tycker är ett stort plus, då vi utnyttjar det varje gång vi är ute och åker, beroende på väder.

För övrigt är den väldigt ljus inuti vilket jag älskar! Visserligen syns smuts rätt tydligt då, men jag har turen att ha en perfektionist till pappa så han brukar faktiskt städa den rätt ofta. På det sättet ser den alltid fräsch ut!

Så här ser alltså hela ekipaget ut, med både bil och transport:



Har fortfarande inte ändrat texten sedan jag sålde Jenny... haha






Snart sommarlov

Det är inte bara för oss människor sommarlovet börjar närma sig, utan även för hästarna. Själv har jag bara en tävling kvar denna termin och det är finalen av div 3. Den går på hemmaplan den 19e juni. Efter det kommer vi flytta Artie till Morjanå för lite semester.

Överlag tycker jag att jag och Artie har haft en grym första säsong tillsammans! Jämna resultat och i allmänhet bra rundor. 

Lite bilder från vårens tävlingar:

Hemkomna efter vår första tävling tillsammans


En kall hemmatävling


Vår första placering knep vi i Vikbolandet


Grym tävlingsdag i Vingåker


Senaste tävlingen i Nyköping




Lite sjuk

Jag känner mig inte riktigt på topp just nu. Är lite småsjuk och väldigt, väldigt trött. Har redan varit i stallet och mockat och fixat Arties mat, men det blev ingen ridning för min del. Hade tänkt hoppa lite grann vilket jag egenligen var riktigt sugen på, men eftersom jag inte har orken skulle det antagligen inte blivit något bra ridpass. Får helt enkelt vila upp mig och trimma i morgon i stället. Om jag mår bättre ikväll åker jag ut då och rider.





Mina nästa inköp

Jag är verkligen sugen på att köpa ett par nya ridbyxor. Har velat ha ett par i strechtyg rätt länge nu, så det känns som om det är dags att införskaffa sig det nu. Har letat runt lite och hittat ett par från Equipage som jag gillar. Har tänkt köpa dem i marinblått i så fall. Hade väldigt gärna velat åka till Norrköping idag och inhandlat lite, men tyvärr är inte pappa hemma så de planerna gick inte i hamn. Däremot har jag och Freddi snackat lite löst om att dra och shoppa någonstan nästa vecka eftersom vi har långledigt. Så jag hoppas det blir av så jag kan få ett par till ridbyxor i min samling! 



Sen är jag dessutom i stort behov av nya ridstrumpor! Jag antar att jag inte den enda som fastnat för stövelstrumporna och har väldigt svårt för att använda de klassiska (tjockare) ridstrumporna nu för tiden. Har en del olika stövelstrumpor i olika färger och älskar verkligen att rida med dem. Enda nackdelen är att kvalitén inte är den bästa och de flesta av mina går sönder efter någon/några månader. 

Har i alla fall tänkt köpa likadana som jag redan har, men i lite nya färger! :)





Ett år sedan



Den här bilden togs för ett år och en dag sedan. Känns som om det var mycket längre sedan än så. Många saker har hänt och jag har utvecklats så otroligt mycket som ryttare under året. Jag hoppas jag kommer fortsätta i denna takt som jag har gjort tillsammans med Artie, så får vi se vart jag står om ytterligare ett år. 



Förändringar på G!

Det kommer att ske en hel del nytt på bloggen, förhoppningsvis i början på nästa vecka. 

Vi kommer självklart att avslöja mer för er när det är mer bestämt exakt när det blir av, men vi kan avslöja att vi är supertaggade och tycker att det ska bli jättekul. Vi hoppas att ni läsare kommer att dela vår glädje och följa oss med samma härliga entusiasm som ni gör just nu!

Somsagt; vi kommer att komma tillbaka till detta när det närmar sig ännu mer, men vill ändå avslöja att det finns väldigt stora planer för bloggen Tävlingsduon..!

Dags att rulla ut Röda mattan för Tävlingsduon! Eller..? ;)


Självfallet inte; vi kommer självklart att fortsätta med samma stil som vi har kört med hela tiden, och där passar en stallgång betydligt bättre än en röd matta!






Långtur

Idag red Tävlingsduon ut på en långtur, skönt för både två- och fyrbenta att komma ut lite. Båda hästarna skötte sig jättebra, Vendela funkade kanon på gramanen och Artie är ju skötsam av sig ;) 

Blev en riktigt mysig tur med mycket prat om bl.a. bloggen. Vi hade sån tur att det ösregnade precis innan vi red iväg och precis när vi skrittade in på stallplanen.

Som önskat kommer här lite "vardagsbilder" från ridturen.






Freddi tyckte det var så kul att min klädsel matchade Arties grimma, så vi var tvugna att fota det (riktigt snygg och proffesionell pose, eller hur? ;)).




Gotta get down on Friday



Hola! 

Idag så kommer Bingo in till Trolldal för att bli riden. I slutet på juni-början på juli så ska han ju först gå Connemara Riks och sedan även Sparbanken Rekarne ponnycup. Så nu är det lite hårdkörning som gäller, Kristina kämpar för fullt vet jag, men han måste ju gå på ridbana också. 

Så imorgon blir det alltså av, och det ska bli roligt. Ska galoppera mycket, det är lite det jag får passa på att göra när han är inne, skritt och trav går ju lika bra att jobba i Starrhult. Det är galoppen som kräver mer av underlaget för att det ska funka. 

Ska ju innan dess rida Vendela också, och får se vad jag gör. Detta inlägg är tidsinställt och när jag skrev detta igårkväll så hade det mulnat på igen + börjat blåsa lite. Får se om jag avvaktar med uteritten, beror på. Ska isåfall låna en graman någonstans tyckte Karin, för att se hur hon funkar på det ute. 

Hjälptyglar tycker jag är jättebra som hjälp, om det blir rätt och används rätt! 





Rätt svar

Det var lite blandade gissningar på det här inlägget, men tror faktiskt att de flesta svarade rätt! Det är nämligen så att det är Freddi som är slarvmajan och Issa som har ordning och reda! Dessa egenskaper känner man nog till väl om oss, om man träffar oss i verkligheten. Men det kanske är svårare att avgöra det genom bloggen? Oavsett så brukar det alltid vara Issa som har kollen och är i tid, medan Freddi är en liten tidsoptimist ;)

Så här ser våra skåp ut egentligen med hjälmarna och stövlarna i! Freddis är alltså till vänster och Issas till höger.





Torsdag 26/5

Det gick bra att sko Artie, förutom att nu börjar myggorna komma och störa! Han tyckte de var riktigt jobbiga, så han hade svårt att stå still. Efter skoningen gick jag och pappa på en promenad på 20 min med Artie. Det verkade han uppskatta så det var mysigt!

Artie vill inte riktigt vara still på bild..


Suddig mobilbild






Andra bilder från tävlingen i lördags

Jag älskar verkligen att tävla i lag, att umgås på tävlingsplatsen. Så himla härlig stämning, och alla är glada och taggade!

















Av alla hästar så tror jag att Starrhult Bingo är mammas absoluta favorit någonsin




Fint väder igen!

Jag lever som ni märker! Jag klarade mitt livs jobbigste, tråkigaste och svåraste prov! Sköönt att ha det ur vägen :D

Cyklade ut tidigt och tog en promenad med Vendela, hon har gått nu i fyra dagar och skött sig bra. Imorgon ska jag rida ut om det är fint väder, får se om min blogghalva hakar på! Jättefint väder idag iallafall, passade på att sola benen i ett par shorts i stallet.

Klättrade med Vendela idag, tio gånger upp och tio gånger ner i klätterbackarna. Jobbigt för mig också, gick bredvid henne istället för att rida. Men lite mysigt också, och på så sätt fick ju Vendela lite motion och stimulans även fast jag inte red :)

Påvåg in från hagen insåg Vendela att nöden inte har någon lag.. ;)




Haha skulle ta kort mitt i backen, men Vendela ser ju ut som en tax när jag är mycket högre än henne!






Saknar inte vädret

Kommer så väl ihåg när dessa bilder togs, men gud vad jag inte saknar kylan och snön! Känns himla bra att sommaren är på väg och snart är skolan sluut! :D

Måste också säga att jag tycker det är stor skillnad på Artie nu och då. Både hur ridmässigt och kroppsligt. Han tar mycket mer för sig nu och trampar på bättre, arbetar mer korrekt alltså.










Tävlingsduon i media

Skickade in helgens toppresultat till tidningen, och det kom med. Skickade in en fina bilder också, på olika ekipage.

Det som hände var att dom valde min bild, tror att det kan ha att göra med att jag var omnämd förra veckan också efter mitt kval med Vendela. Hm, dom klippte dock bort Bingo och passade på att zooma in lite extra på mig. Så nu står jag där i tidningen au naturelle och ler lite falskt åt hela Katrineholm, så det kan gå..! ;)





Bilderna på Isabelle och Artie och mig och Bingo som jag skickade med, älskar dessa bilder!






Träningsbilder på Bingo

Issa knäppte lite bilder på mig och Bingo när vi red fram innan träningen i fredags. Var ju superfint väder, så bilderna blev riktigt bra. Tänkte att ni skulle få se dom här.

Synd att jag glömde dra upp håret ur säkerhetsvästen . Hatar när man gör någon såndär miss som man sedan ser förstör på bilderna. Men shit happens..! ;)













Nya skor

Tur som jag har kunde hovslagaren komma redan ikväll, så Artie får nya dojjer på alla fötter. Vet inte om jag låter honom vila eller tar ett lugnt pass innan, för vill inte att hoven ska börja gå sönder. Avgör nog det när jag kommer till stallet.

Måste säga att det var himla skönt att min hovslagare kunde komma på så kort varsel. Det är så jobbigt när man måste ta en paus i sitt ridschema och dessutom har jag träning på måndag som jag vill vara fit for fight för! 





Gissa skåpet!

Hur väl känner ni läsare oss egentligen? Ens förvaringsskåp i stallet kan säga mycket en persons personlighet. Så nu upp till bevis, vem är den ordningssamma och vem är den slarviga? Vems skåp är vems? ;)

Vi tog bort hjälmarna och stövlarna, för annars skulle det blir för lätt.





Lilla utebanan 25/5

Jag fortsatte arbetet från träningen igår och la upp passet liknande. Det som var väldigt roligt idag var att det märktes stor skillnad att Artie var mer med på noterna vad han skulle göra. Tog inte alls lika lång tid innan han började jobba korrekt och förstod vad jag ville. Han kändes riktigt fin hela passet igenom, så det känns som om vi börjar vara inne på rätt spår igen! :D

Det stora problemet nu är jag - jag är alldeles för svag. Måste bli starkade i både kondition och styrka, så jag orkar sitta emot mer. Men det är ju sådant som byggs upp med tiden så det är lite svårt att skynda på. Borde egentligen försöka ta tag och springa mer, men jag måste erkänna att det är rätt svårt att hinna med allt: skola, ridning, plugg och ta det lite lugnt någon minut också. Men jag hoppas att när skolan slutar ska jag ta tag i det. Jag och Freddi får väl helt enkelt peppa varandra att orka! 

Så här snygga var Freddi och Vendela efter dagens pass


Haha Artie vill rymma och käka upp grannens mat ;)






Blåst in Vendelas ass

Idag så var det blåsigt när Tävlingsduon entrade lilla utebanan. Ponnyn Cavendish tyckte synd om sig själv, hon gillar inte när det blåser i rumpan. 

Försökte att göra det bästa av det, men hon kändes lite spänd och trippig. Frågade Issa om hon kunde se något, gjorde halt medans jag frågade och bad henne kolla. Ibland kan det ju se annourlunda ut än det känns, så det var det jag ville ha hjälp med. Men när jag sedan började trava igen så kändes hon faktiskt fin och Issa sa att hon inte såg det minsta spänd ut. 

Kunde fortsätta jobba med tempoväxlingar. Hade henne mot slutet på en ganska liten galopp-volt där hon riktigt fick gå in i handen i en hög form och sätta bakbenen långt inunder sig. Funkade jättebra, utmanade henne och kollade hur små galoppsprång hon kunde ta liksom, hur kort och hög hon kunde göra sig energimässigt. Blev jättebra, hon börjar bli riktigt stark och bärig nu. 

Gjorde lite galopp-skritt på denna volt också, och det funkade prima! Hon skötte sig bra och ingen stress trots blåst. Gjorde lite förvänd också, och lät mig inte avskräckas när hon ville bli hög och spänd, utan löste det där och då, i den förvända liksom. Vänstervarvet vi snackar om nu förresten, högervarvet är ju supertoppen!

Nu så ska jag lägga in lite film och bilder åt tränar-Karin på hennes USB :)





Lös sko

Hörde igår efter träningen att ena Arties baksko klinkade i stallgången! Den var knappt lös, så hoppas den inte är lösare idag så det ändå går att rida. Blir alltså att ringa hovslagaren och hoppas på att hon kan komma så snart som möjligt! Har nämligen hoppträning på måndag och vill inte ha ett avbrott i ridningen nu när han går så bra! Är så tråkigt när det händer såna här saker... 





Min tävlingsoutfit

Någon har tidigare frågat mig om vad jag har på mi när jag tävlar, men jag har ju gjort mycket förnyelse denna vår. Faktiskt så är det bara hjälmen och sporrarna som är samma som förra våren, resten är nytt. 





Hjälm - Charles Owen Wellington Classic
Hårnät med rosett - Rider's Company
Plastrong - Schabraket (mamma köpte den när hon tog studenten, tror inte detta märke finns längre)
Kortärmad skjorta - Mountain Horse
Kavaj - Pikeur Epsom
Handskar - Roeckl Meredith Michaels-Beerbaum
Ridbyxor - Mountain Horse Serena
Stövelstrumpor - Kingsland
Ridstövlar - Cavallo Grand Prix Plus

Min tävlingsoutfit är något jag slipat på i ett år nu, och nu börjar den verkligen närma sig perfektion enligt mitt eget tycke. Jag är verkligen tacksam över hur mycket mina föräldrar lagt ner på denna, men jag tänker även avböja stämpeln som spoiled kid. 

Hjälmen har jag fått i julklapp, ridbyxorna i födelsedagspresent och handskarna har jag betalat själv. Sålde min gamla kavaj, och pengarna las in i priset på den nya. Bara för att förklara lite :) Men självklart så står mina största och trognaste sponsorer mest bakom detta - och det ska dom ha ett stort tack för!



Det där med knoppar..

Visste ni att jag är faktiskt rätt bortskämd när det kommer till att knoppa Artie innan tävling? Det är faktiskt så att Freddi alltid brukar knoppa Artie dagen före. De brukar hålla hela dagen efter och är dessutom riktigt snygga! Min älskade dressyrryttare vet vad hon gör! ;)

Men på senaste tävlingen knoppade jag faktiskt (hör och häpna) själv, haha! Kan verkligen inte påstå att de blev i närheten av lika fina och jämna som Freddis, men godkänt kan väl hoppryttaren få i alla fall? ;D

Mina knoppar i söndags:




Freddis knoppar i Vingåker:






Ledig

Idag lyckades jag ta ledigt från skolan, hade bara en lektion. Och vi är klara med nationella och allt i engelskan, jag ska bara skriva klart en text, som är min extrachans till ett högre betyg. Min mentor är så himla snäll faktiskt, hon är inte hästintresserad men förstår ändå. 

Tycker annars att skolan ibland har en så himla negativ inställning till ridsport! "Det är ingen sport", "det är ju hästen som springer", "du sitter ju bara på, tränar ju ingenting". Men min mentor har låtit mig byta grupp på administrationen (som annars är sista timmen på fredagar) så att jag har kunnat sluta tidigt båda terminerna nu. Det är ju min enda chans att kunna träna för Karin med både Vendela och Bingo, och villkoret är att jag måste sluta vid ett på fredagar för att hinna. 

Det är verkligen skönt att faktiskt få lite respekt för sitt idrottande. Det fanns ett ridgymnasium i vår kommun förut, men det la dom ner för att man inte hann komma dit. Anledningen? Kommunen ville inte betala bussar. Men det är inte heller alltid lärarna som är negativa, utan klasskompisar som "också vill sluta tidigt". Detta är också en orsak som gör att lärarna kan vara lite negativa tror jag. Men tycker allt att dom får ta lite ansvar och stå upp för sina beslut isåfall - istället för att fega och säga nej. 

Men just nu så tycker jag att jag har det jättebra, och det har ju verkligen gett resultat i min egen utveckling att jag fått hinna träna och sådär. Skolan blir faktiskt inte så lidande av allt ridande heller, och det är ju också anledningen till att jag kan få lite förmåner. 

Så, nu ska jag faktiskt göra mitt jobb och fixa klart den där texten. Ska även hinna åka och handla lite godis. Mitt enda hopp för att jag ska överleva franska-nationella imorgon. Tre timmars prov i franska, jag tror faktiskt inte det kan bli värre! Men sen ska det bli så skönt att få pusta ut lite, så det kan det vara värt. 

En bild på mig och Bingo från helgen




Freddis ridpass - tisdag

Haha, jag är knäpp. Failade med tidsinställningen såg jag, så att mina inlägg kom med en minuts mellanrum - braa Freddi! Just nu så sitter jag dessutom med en halvsats kladdkakesmet och gottar mig! Blev såå himla sugen, men orkade inte baka och vi hade inget hemma, så det fick bli en nödlösning. Min bloggkollega kommer att skaka på huvet när hon läser detta. Issa om någon vet att jag är svag för kladdkakesmet..!

Hann med att rida både Vendela och Bingo idag, så det var ju skönt! (kan jag vara värd denna smet) Red ett snabbpass på Vendela i ridhuset, hon kändes lite avig först. Det blåser fortfarande jättemycket, så jag tror att det har lite med det att göra. Sen har jag ju bytt träns, och hon har gått i nästan 2,5 år med samma innan. Hon måste få vänja sig lite.

Jobbade inte så länge eftersom jag hade ont om tid, och red fram "som vanligt" med serpentiner och fick sedan igång maskinen med galopp-trav övergångarna. Gjorde faktiskt lite skänkelvikningar också, det var ett tag sen. Pressade henne lite sedan i vänstervarvet på volt, hon vill ju så gärna vika halsen och köra ut högerbogen. Hade henne därför högerställd i vänstervarv först för att riktigt få in yttersidan. Rätade sedan ut henne och hon blev såå fin av det! 

Avslutade med lite tagen bakdel i högervarvet, det hon har så svårt för. Men idag hittade jag världens läge med hur jag skulle sitta, och då gick det super. Kunde i slutet ställa höger och rida henne i högersluta längs voltspåret i skritt! Alla tiders faktiskt, jag är så nöjd med det. 

Travade av henne sedan, eftersom jag kände att det fick räcka så. Skönt att hon kunde avsluta så bra :D



Bingos sadel är kanonskön, älskar den verkligen! En Jensen Gladiateur mycket riktigt, och Bingo trivdes också i den. Han jobbade på bra efter lite övertalning. Jag rider honom ju mest på Trolldal nu och inte lika mycket hemma hos honom, i Starrhult. Så väl på hemmaplan vill han kolla och se om han kan få slippa. 

Men icke sa Freddi, han fick en strikt ram, infångad av bestämda tyglar, skänklar och spö också. Han trängde som bara den utåt i båda varven och ville sedan bryta av galoppen för att inte krascha i staketet - glöm det. Han får skylla sig själv när han vägrar svänga och försöker springa åt andra hållet. 

Men när han väl insett hur det låg till så tog han verkligen i, lite som han gjorde på träningen i fredags. Kunde verkligen sätta honom lite och rida galoppen på en lite mindre volt. Jobbigt för både häst och ryttare, men nyttigt. Han blev riktigt fin, så det var värt lite tjafs. Vi brukar komma överrens faktiskt, jag och den lille svarte :)





Dressyrträning tisdag

Så himla synd att jag inte hade med mig en fotograf idag, då vi tränade på en av ängarna och jag tror att bilderna hade blivit riktigt fina. Dessutom gick Artie toppen så det hade ökat chanserna ännu mer att bilderna skulle ha blivit bra. Får försöka locka med mig en fotograf nästa gång istället.

Idag hade jag alltså träning med gruppen men två personer var borta så vi var bara fyra stycken. Var faktiskt rätt stor skillnad då alla fick mycket mera tid och hjälp av Karin. Alla red rätt individuellt och tränade på det man själv behövde träna på. Jag fortsatte jobba på det jag tränade på (för Karin) i fredags, dvs aktivera bakbenen. 

Började med att rida fram i en låg (men inte lång!) form så att han blev lösgjord. Det är viktigt att Artie inte blir lång, då det där han helst vill gå. Även om han ska vara låg är det viktigt att bakbenen är med och inte släpar efter. När han kändes bra började ta upp honom lite grann, men fortfarande rätt låg, och flyttade in bakdelen. Red fram i den låga formen i alla gångarter och han kändes riktigt fin.

Efter en liten paus började jag korta upp honom, i den mer höga och samlade formen. Det tog ett tag innan jag fick kläm på det, eller snarare att Artie verkligen förstod vad han skulle göra. En del satt kvar sen i fredags (vilket var jättekul!!), men lite fick vi börja om. Dock tog det inte alls lika lång tid innan han kom till rätta som senaste träningen. Fick en härlig känsla i båda varven i alla gångarter innan jag avslutade och la ner honom igen.

Har som sagt inga bilder från idag, så lägger upp några bilder från i fredags, som jag förövrigt älskar då jag tycker Artie har sånt himla fint uttryck! :D











Tränset

Hästfolk gillar att ha åsikter, och denna blogg riktar sig till hästfolk!

Så, nu när min stjärna har ett nytt träns så tänkte jag faktiskt att ni skulle få avgöra vilket som faktiskt passar henne bäst. Jag är ju helt klart för det nya, jag älskar det verkligen och kommer inte att byta tillbaka. Vendela röstar också för det nya, för hon fick skav bakom örat av det gamla. Verkligen superglad att jag fick tränset av Kristina..!

Det gamla tränset, remontnosgrimma och pannband med hjärtan


Nya tränset, rundsytt med bred aachennosgrimma och strasspannband





Vilket träns passar Vendela bäst?


Free web polls


Det blir Bingo

Idag så har Bingobongos nya sadel kommit! Har för mig att det är en Jensen Gladiateur, men är inte 100%. Kristina ville gärna att jag skulle prova den och se vad jag tycker, så det ska jag göra. Ska se om mamma kan ta några kort, men det är tveksamt. Hon brukar somsagt föredra att prata framför att fotografera så att säga.. ;)

Ska se om jag inte kan omplacera rumpan från datastolen till cykelsadeln så att jag hinner rida Vendela också. Får se om jag hinner med, ibland blir det ont om tid. Men ett litet pass hoppas jag på faktiskt, hon kändes så härlig igår mot slutet!

Snart kommer jag även att avslöja vårt sommar-äventyr. Har skrivit om det innan - men nu är det ju bestämt..!

Jag och svarta hingsten senast jag var där ute :)





Sparbanken Rekarne Ponnycup 2011

Kanske dags att avslöja vad det är för stora planer team Fredrika Källström har planerat..

Det är såhär att den 1-3 juli så har ju Gripens RF sitt meeting, Sparbanken Rekarne Ponnycup. Ni som följt mig från min förra blogg minns kanske att jag var där med Vendela förra året också. Då så red vi Mellanrundan i kat D och tog faktiskt hem det hela!



I år så kommer vi inte att försvara vår seger, utan vi deltar i Stora rundan. Kommer alltså att rida en LA:1 första dagen, Lag-03 andra och sedan avsluta med en LA:P1 tredje dagen. 

Ännu roligare komer det bli i och med att Bingo också följer med! Han kommer att starta Lilla rundan kat C, och går därmed LC:2, LB:1 och LB:1 dessa tre dagar. 

Dessa klasser ligger så himla rätt för båda hästarna, verkligen precis i takt med deras utbildningsnivå. Kommer alltså bli start med Bingo på morgonen och sedan Vendela på kvällen. Perfekt att jag kommer att hinna vila upp mig och chilla runt, kolla på andra ekipage.

Just i dagsläget så står vi i kö till boxplats på Zegers ridcenter (tävlingsplatsen) med båda hästarna, och hoppas på att få boxar där :)

Dessutom så vet jag att minst tre av er läsare ska dit - fy vad kul det ska bli att träffa er!







Nu börjar min träning

Det här är ett tidsinställt inlägg. Nu börjar min träning med gruppen, hörs efter! :) 





Dagens fråga

Var längesen vi hade en dagens fråga, så nu kör vi en tycker jag!


Vad föredarar du i hoppning rent utséendemässigt?




Free polls

1.


2.


3.
(bild från Hööks)


4.





Ni är för härliga

Statistiken ökar och fler och fler fina kommentarer ramlar in på bloggen! Det är så kul när ni ger så mycket respons, både jag och Freddi uppskattar det enormt. Vi blir så motiverade, så trots Freddis lilla bus så behöver ni inte vara oroliga att vi ska sluta blogga, haha. Vi älskar det verkligen! Vill bara tacka er och fortsätt som ni gör - det får oss att vilja fortsätta.













Film från 20/5

Ni kanske kommer ihåg att jag tränade för Karin i fredags? Pappa filmade i alla fall också, så tänkte att jag skulle lägga upp en liten snutt. Kan vara kul för er att se, då ni oftast får se bilder från träningarna. Påföljden blir ju (såklart) att jag väljer att lägga ut de finaste bilderna. Därför får ni se lite mer hur det kan se ut när jag tränar. Höj gärna ljudet lite, så hör ni vad Karin säger också.

Det här filmklippet är från i slutet av träningen, så Artie började bli lite trött. Vid något tillfälle tar jag en lite för hård förhållning - men som sagt är det så här det kan se ut, det går inte perfekt hela tiden. Själv tyckte jag träningen gick jättebra och fick verkligen en fin känsla mot slutet, hoppas ni orkar kolla ända dit ;)

Jag tycker det är väldigt viktigt att ni får se att varken jag eller Freddi är felfria. Alldeles för många bloggare vill ha bilden av sig själva som perfekta och överlägsa. Målet med vår blogg är precis tvärtom - vi vill att ni ska få se våra svagheter och se dem utvecklas! Vägen till att bli ännu bättre.

Nog pratat nu, haha! Här kommer filmen!




Dagens ridpass - Artie

Idag red jag ut en sväng tillsammans med Maja och Ida. Var en riktigt mysig tur med toppenväder. Har varit lite mulet här hela dagen, men på eftermiddagen/kvällen klarnade det upp. Artie var pigg och glad och verkade uppskatta att få komma ut. Han busade en hel del i galoppen och pinnade på rätt bra i traven med faktiskt, haha.

Fina killen igår ♥




Måndag i nya tränset

Haha, såg allt att jag skrämt upp några av er igårkväll! Tack för fina kommentarer, det värmer alltid lika mycket att höra att ni gillar bloggen så mycket, det är ju därför vi orkar fortsätta med uppdatering och ragga upp någon att fota. 

Idag så red jag Vendela ett pass i ridhuset faktiskt, trots solsken utomhus. Det blåste ju så himla mycket, och jag somnade till 40 minuter när jag kom hem från skolan, och hade ont i huvet. Så jag kände att jag inte ville göra det svårt för mig just idag och rida ute, man får välja sina fighter helt enkelt. 

Jag fick övertala henne inne också, och jag är glad att jag inte var ute. Hon kändes sådär spänd och hög i nacken igen, och jag blev rädd att det var tränset. Men när hon sedan hoppade till för att någon kom in i ridhuset så förstod jag att hon bara var lite på tårna, hon brukar vara stabil annars faktiskt. 

Red henne på serpentiner med volter i varje båge, och tänkte på det Karin sa på senaste träningen. Jag måste låta mer av jobbet gå till Vendela istället för att fixa det själv. Bara slappna av, släppa ner axlarna och sluta stödja henne hela tiden med en skänkel här och ett tygeltag där - låta henne sköta sig själv och lita på att hon gör det också.

Löste sig idag jättebra, fick henne dit jag ville i en låg, avspänd form. La sedan fokus på galoppen, och ökade och minskade henne på volt och fyrkant. Tränade på att få henne att gå från samlad till väldigt samlad, annars brukar hon ju få gå från mellan- till samlad galopp. Men detta är ju svårare eftersom det kräver ännu mer styrka och energi från henne. Hon bröt av några gånger, men det var bara att fatta ny. 

På ett sätt var det ju bra att hon bröt av, då vet jag ju att jag pressade på henne och inte bara red i bekvämläget hela tiden. Krävde ju en rund form också, eftersom hon inte gick igår och jag ville ha massa rygg upp så ville jag inte chansa på att plocka upp henne en massa i formen. Hon tyckte det var asjobbigt! Ska fortsätta jobba med detta.

Likaså den förvända som jag gjorde sedan, jäklars vad fin hon kändes. Rund och fin, märks att hon börjar bli starkare och slipper stressa upp sig så mycket över den, utan kan känna att hon orkar. Stöd och massa ridning av mig krävs ju, till skillnad från uppvärmingen. Här får jag verkligen inte lämna henne i sticket.

Jättenöjd med dagens pass, hon var så mycket finare när jag slutade än när jag började, och jag känner att vi båda fick ut väldigt mycket av detta pass. Underbart när jag kan känna att jag också tar ansvar för vår utveckling och inte bara överlåter den till Karin på träningarna!

Här kommer lite bilder på min prinsessa i sitt nya träns! Jag älskar det! Alltså ett Gold Medal Artemis, finns på Hööks



Ska göra något åt nosgrimman, den är lite lång. Tills vidare får det bli nödlösning..! :)








Säkerhetsväst

Nu så ska vi alldeles strax cykla ut till stallet, hoppas vi inte blåser bort bara..! 

Fick en anonym kommentar för ett tag sedan "Rider ni aldrig med säkerhetsväst?". Detta tycker vi är en jätteviktig fråga och väljer därför att svara! Tittar man så ser man direkt på headern att Isabelle har säkerhetsväst på sig, så redan där går det ju faktiskt att se för att vara ärlig egentligen. Men ett förtydligande:

Vi har alltid väst på oss vid all ridning utom dressyr. Utöver det så har jag alltid väst på mig när jag rider Bingo, eftersom han kan vara lite studsig.

Både jag och Isabelle hade säkerhetsväst på oss under dom första månaderna vi hade våra egna hästar, innan vi lärt känna dom. Anledningen till att jag slutade är att jag inte tävlar dressyr med väst, och eftersom jag var så van att rida med den stadga man ändå får av sin väst så hade jag svårt att hitta min egen hållning på tävling sedan. 

I början så red jag bara utan väst när jag tränade för tränare, men sen så försvann den mer och mer från min vardagsridning på Vendela, faktiskt. Inget jag är stolt över, skulle känna mig så mycket bättre om jag skrev "självklart - jag har alltid väst!" - men man ska inte låtsas vara något man inte är. Issa får väldigt ont i rygg och nacke av att ha säkerhetsväst, så det är därför hon väljer att dressyra utan hon också. Men när hon hopptävlar så måste hon ju ha den eftersom hon är under 18.

När vi hoppar, hemma som på träning så har vi självklart alltid säkerhetsväst på oss. Likaså när vi rider ut i skogen! Säkerhetsväst är en bra och billig försäkring. Tror dock att det kan vara lätt att lura sig, framför allt på mig. Ni ser ju nästan bara bilder frånnär jag antingen tävlar eller rider på ridbanan, och då är det klart att det är lätt att skapa sig uppfattningen att jag inte använder väst. 















Monday morning

Idag så slutar både jag och Issa tidigt, åh så skönt det är! Älskar denna rubrik också, tänker på den ett år gamla vårlåten med Melanie Fiona. Solade mycket till den försommaren 2010!

Ska rida lite dressyr på Vendullan idag och tänkte ta med kameran, så att allmänheten kan beskåda min skönhet i sitt nya träns. Ska mest rida lite lågt och avspänt hade jag tänkt, inte så mycket teknik. Hon fick ju vila igår, och gick sådär dagen innan. Träningen i fredags var ju bara bra, så jag hoppas att jag inte ha alltför mycket att reda ut. Men jag tycker jag lyckades få bukt med spänningen i förrgår, så att jag lagt in vilodag borde ju inte betyda något då.

Men man vet aldrig med hästskrällen.. ;)







Godnatt <3

Karin och Mikesch gjorde bra ifrån sig idag, 61,6% och alltså bara 0,4% ifrån ett kval till msv B. Helt fantastiskt med tanke på att hon ridit Mikesch i två veckor, och han är ridskolehäst annars. Dock så red virr-Karin fel, och när hon blev avblåst så utropade hon något i stil med "ja juste, shit alltså!" ingen strikt dressyrtant där inte.. ;D

På kvällen så hade Tävlingsduon krismöte hemma hos mig. Vi planerar att lägga ner bloggen. Vi orkar inte längre nu, har tröttnat båda två. 

SKOJAA! Vi åt massa gott och kollade på Morden i Midsomer och hade det allmänt trevligt, vi älskar bloggen och kommer att ha den länge till :D

Tävlingsduon avslutar med detta inlägg en för oss båda väldigt framgångsrik helg!






Film från första klassen

Här är filmen från första klassen. Det var en A:0/A:0 95 cm, fick 0+0 fel som räckte till en seger! :D





Laget

Igår så vann ju även vårt lag andra omgången av div 3! Jättekul, och vi ligger nu tvåa inför finalen som går i Trosa den 18:e juni. Tyvärr så kan inte jag och Bingo vara med då, eftersom Connemara SM gå samma dag i Norrköping. Men ändå himla härligt att vinna med laget igår, Katrineholm kör hårt just nu.

Therese Persson - Godiva's Twist 66% och segrare i kat D
Elise Revai Vognild - Ramona 59%
Moa Strandberg - Comparettia 62%
Jag och Bingo fick ju som bekant 67% och kom tvåa i kat C






Några fler bilder från Nyköping












:D

Kan förresten avslöja att den 1-3 juli så är det nu bestämt att hela mitt glada tävlingsteam (bestående av mig själv, mamma, Kristina, Vendela och sist och faktiskt minst Bingo) ska ut på ett stort äventyr! Mer om det senare..







Resultat Nyköping

Klass 1, 95 cm A:0/A:0 - Vinst
I första klassen var han lite spänd och tittade lite utanför banan på saker som låg där. Men han hoppade fint ändå och var riktigt taggad. Jag missade lite i första svängen i omhoppningen, men trots det räckte det till seger! :D

Klass 2, 95 cm Laghoppning - 6:e plats
Även denna klass var han rätt spänd, vilket märkes lite tydligare. Fick inte till lika bra språng och samma rytm. På samma sätt som första klassen tittade han på några saker på ena långsidan, vilket gjorde att vi kom vingligt på den linjen som låg där. Kom helt enkelt lite konstigt på andra hindret så vi rev det. Annars gick resten av banan bra!

Ida på Beebop gick felfritt och Sussie på Geisha fick 4 fel hon med. Vi slutade alltså på 8 fel och kom på 6:e plats.



















Ida kom två i förklassen, Katrineholm är grymma!!





Andra gänget bilder

För att kommentera gårdagens ritt så kan jag säga att jag stod för prestationen, haha. Vi vet inte riktigt vad som hände med Bingo, men kanske att parkeringen var i en hage där det kanske gått brunstiga ston eller något. Han flippade lite igår och var övertaggad. Precis vid framridningen så stod en häst i en hage och gnäggade en massa, så Bingo var tvungen att försöka överrösta den och dessutom hålla koll på dom andra hästarna på framridningen. 

Mupphäst, men vad gör man? Inne på banan sen så blev det ju bensinstopp eftersom han förbrukat den ork han har på att fåna sig borta på framridningen. Jag var nog illröd i ansiktet när jag kom ut, för jag skulle både se till att han travade och galopperade där han skulle (Bingo ville helst skritta) och dessutom hålla upp huvet på honom eftersom han dippar rejält i formen när han blir trött. 

Bara att göra det bästa av det, så jag red arslet av mig, och Binog lyckades faktiskt göra det han skulle! Utom på ett ställe där han bröt av i galoppen och jag struntade i att bråka med honom och fatta ny, så vi fick en 1:a (!!) på det momentet.. 

Haha, tror inte domaren såg att han var lat, det ser man nog mer om man sett honom när han faktiskt har lite bjudning. Bingobus, han var också död när han kom ut. Men efter 40 minuter så hade hingsten vaknat till liv igen, men jag vågade ha med honom på prisutdelningarna ändå. Hoppas på atthan lägger sin energi på rätt saker nästa gång..!











Djupdykning








Godmorgon

Ni håller väl tummarna för vår hoppryttare och hennes lag idag? :D Det gör iallafall jag!!

Själv så ska jag alldeles strax ner till stallet för att rida Vendela, ska ta med kameran så att jag kan visa hur hon ser ut i sitt nya träns också. Hon gick sådär igår när jag red, det blåste en hel del så hon var spänd och ville inte sänka sig i formen. Tillslut så fick jag henne att slappna av i nacken och sänka, men det tog ett bra tag. Idag så blir det något liknande, så att hon inte har en massa spänning i kroppen.

Ska sedan med tränar-Karin på tävling. Egentligen så har jag inte riktigt tid med det, men eftersom Sid är halt så ska Karin rida en ridskolehäst, Mikesch, istället. Hon vågar inte åka själv med honom, eftersom hon inte riktigt vet hur han reagerar, och det kan man ju förstå. 

Hon fick dock inte tag på någon som kunde åka med (det är ju Norrköping Horse Show idag bland annat). Hon har bearbetat mig hela veckan, så igårkväll så kände jag att jag faktiskt kunde ta och ställa upp ändå. Karin hjälper ju mig med Vendela och sadlar och allt möjligt i tid och otid jämt. Hon och Mikesch ska iaf starta Medelsvår C:2 idag tror jag, eller om det är C:1. Något Medelsvår C-program är det iaf!

Karin startar 16:57, som nummer 20, så det borde gå hyfsat fort :)

Karin och hennes Sid




Tävling i Nyköping

Idag är det andra omgången av Allsvenskan! Vi är tyvärr bara tre ryttare i laget, men vi ska göra vårt bästa och se hur det går. Innan rider jag en förklass på 95 cm. Janni hänger med som fotograf också, så det kommer bilder i eftermiddag.

Det här är ett tidsinställt inlägg så förmodligen sitter jag i bilen på väg till tävlingen nu.




Första gänget bilder
















Resultat

Nu så ska jag redigera dagens bilder - det blev några stycken! 

Resultat: 188 p - 67,14 % i LC:2, andra placering ind. och seger med laget!







Träning för Karin 20/5

Som ni kanske vet har jag haft lite problem med hur jag ska göra för att aktivera bakbenen på Artie, så igår låg träningens fokus på det. 

Hela grejen är att jag ska få fram energi och använda den uppåt i stället för framåt. När han arbetar så jobbar han rätt. För att verkligen få med bakbenen var det tre saker jag skulle tänka extra mycket på:

• Balansen mellan skänklarna och handen
• Vända för ytterhjälperna och ställa inåt
• Ha vridet i kroppen och inte åka över på vänster sida

Vad jag menar med balansen mellan skänklarna och handen är att handen måste möta upp skänklarnas styrka. Jag skulle göra små, små halvhalter hela tiden och vara lika snabb med benen. Förut har jag ridit med alldeles för lite hjälper, nöjt mig med att travar i friskt tempo. Men nu fångade jag upp energin och använde uppåt i stället för bara framåt. Karin förklarade det som att mina händer och skänklar ska vara som lärkvingar. Nästan trumma på honom, och det är där jag tycker det är svårt att ha rät balans mellan hand och skänkel.

Artie har en tendens till att flyta ut när man går på en volt så var vi väldigt noga med att vända för ytterhjälperna. Ett litet tag släppte jag innerhjälperna och red bara för ytterhanden och ytterskänklen. Genast hamnar jag i en bättre position i sadeln och han följer mycket bättre. Jag hade bara lite svårt att sen se till att hela tiden var inåt ställd. Viktigt att även där hitta någon sorts balans, mellan hur mycket ytter-och innerhjälper jag ska använda.

Den tredje saken som jag skulle tänka extra på var att hela tiden behålla vridet i kroppen och se mot svansen. I höger varv var är även viktigt att jag inte åkte över till vänster sida. Jag var hela tiden tvungen att kolla av det så jag satt åt höger.

Jag jobbade hela träningen på mittvolten, i alla gångarter. Sedan tränade vi sakerna ovan och jag fick en riktigt bra känsla. Träningens fokus låg på min ridning, hur jag ska göra på bästa sätt för att Artie ska jobba korrekt. Det är viktigt att koppla till ryttaren när det går på ett visst sätt. Jag har upplevt allt för många gånger när ryttare skyller på sina hästar, när det i själva verket är de som gör "fel".

Jag är så otroligt nöjd med gårdagens träning. Artie fick en helt annan gång och blev verkligen jättefin!

Hade tänkt ladda upp en film också, men pappa har mobilen där filmen ligger så det får vänta tills senare :)





Nytt träns!

Förresten så fick jag en jättefin present av Kristina (som ju äger Bingo) igår! Hon hade köpt ett jättefint träns som jag fick. När man kliver in i sadelkammaren i Starrhult så kan man direkt konstatera att det nog är hennes stora passion, för där hänger en lång rad träns i alla möjliga färger och former. Och alla är superfina!

Så hon tyckte att jag då rakt inte får tävla nationell dressyr med en remontnosgrimma (vilket jag kan hålla med om, det är inte det snyggaste) och tog helt enkelt saken i egna händer. Jag blev ju verkligen jätteglad eftersom att jag ändå tänkt köpa ett nytt träns åt prinsessan! Så det var verkligen en toppenpresent - något jag velat ha länge och faktiskt behöver!

Ska se om jag kan ta ett kort på Vendela i det, för det passade verkligen henne perfekt. Det smala, lite svängda blingpannbandet kommer ge henne prinsess-looken full ut!

Tränset finns hos Hööks och är ett Gold Medal Artemis. Måste verkligen ge cred till Hööks för detta fina kvalitetsträns, blankt, mjukt och smidigt läder. Nosgrimman är jättesnygg och har mjuk stoppning, och nackstycket likaså. Detta är verkligen precis vad jag ville ha, ska verkligen tacka Kristina !! 





Bilder från gårdagens träning


























Nu startar vi!

Anledningen till att jag ändå behövde skynda mig lite är att jag åkte till tävlingen med Therese, som är medi laget. Som lagledare så har jag lovat att hjälpa dom som vill, så då kan jag ju inte ligga hemma och sova istället. 

Men detta är alltså tidsinställt och satt till min starttid med Bingo! Vi startar alltså en LC:2 och är Katrineholms sista lagryttare. Sista start är 18.31, och därefter så vet vi hur det har gått både för mig och Bingo och för laget :D

Stillbilder från senaste tävlingen








Bilder från träningen

Jag tänkte skriva om hur träningen gick och så i morgon. Så länge får ni ett gäng bilder som Freddi tog.





















Resten av bilder kommer i morgon! Har dessutom några filmer från träningen om ni är intresserade av det?



Lördag - tävlingsdag!

Godermorgon!

Jag skulle gått upp för en halvtimme sedan, men jag är inte den snabbaste, speciellt inte på mornarna. Idag så ska jag ju tävla med Bingo med laget i Smedstorp, och det ska bli riktigt roligt!

Han gick supertoppen på träningen igår, vi satte lite press på honom framförallt i galopp. Minskade volten lite och fick honom att sätta sig mer och samla ihop sin galopp lite grann. Karin tyckte nämligen att han så snabbt var "klar" i skritt och trav, så därför fick galoppen mer fokus. Jag har ju också tyckt att han känns fin på senaste, så det var skönt att ha Karins kvitto på det. 

Och nu när jag varit så nöjd med honom så är det helt enkelt dags att höja ribban för att komma vidare. Både jag och Bingo fick jobba hårt igår, men det gick så bra och jag har ännu mer kläm på hur jag ska rida. Bingo trivs bra i Vendelas sadel också, vilket antagligen bidrog till att det blev lyckat.



Anledningen till att jag ska upp nu är att jag har tänkt hinna rida Vendela innan jag åker och tävlar. Hon fick också press på sig igår, och blev riktigt fin hon också. Vi blev dock väldigt frustrerade båda två när det kom till högerslutorna. Vi hamnade på en volt i skritt där jag fick jobba stenhårt för att ens få in bakdelen på henne. Tog lång tid och det blev lite konfliktläge när Vendela blev spänd och vägrade gå eller rent av försökte börja trava med huvet i vädret för att slippa.

Men hon har verkligen utvecklats mentalt, för trots all spänning så lugnade hon sig när hon fick klapp. Förra året hade det tagit kanske 20 minuter innan hon var "normal" igen när hon väl hetsat upp sig så mycket. Så alltid något! Dessutom så funkade det att ha henne högerställd med bakdelen innanför voltspåret till slut. Där har vi verkligen jobb kvar, men jag är glad att vi löste uppgiften igår. 

Gjorde även förvänd som gick toppen och öppnor som också funkade väldigt bra, til och med till vänster. Jag lärde mig väldigt mycket om hur jag ska rida, så jag tycker det var en jättebra träning igår! Antagligen så har hon lite träningsvärk idag, så det är därför jag vill hinna rida henne. När hon nu är så duktig och alltid ställer upp så får ju jag ge något tillbaka!





Bilder kommer!

Träningen gick jättebra! Nu ska jag och Freddi bort, men lägger upp ett smakprov från alla bilder som togs. Lägger upp resten sen :)





Dressyrträning

Idag är dressyr som gäller för hela slanten. Jag ska träna för Karin vid kl 6, och innan mig rider Freddi på både Vendela och Bingo (också för Karin). Freddi sms:ade mig förut om att jag skulle ta med mig kameran, så ni kan nog vänta er lite bilder i kväll. Jag hoppas vi rider ute, eftersom bilderna blir såå mycket finare då. Men samtidigt är det bra att ha spegeln inomhus, så vi får helt enkelt se hur det blir :)





Det bådar gott

Oavsett hur det går för laget verkar det som om det blir fint väder på söndag i alla fall. Bra väder på en tävling förbättrar verkligen dagen! ;D






Ändrade planer för söndag

Laget har ändrats lite inför andra omgången av Allsvenskan som äger rum nu på söndag. Maja som red Grandini kan inte vara med så Sussie på Geisha hoppar in som reserver. Jannis häst Urandi är halt, vilket betyder att vi bara kommer vara tre ryttare. Självklart jättetråkigt, men det är sånt som händer! Vi får helt enkelt göra det bästa av situationen och se hur det går. 

Jag ska bara försöka rida på samma sätt som sist då det kändes riktigt bra. Jag har varit i Nyköping förut och gillar deras anläggning. Dock har de ingen ordentlig framridning vilket är lite jobbigt, men det funkar. Hoppas bara vädret är på vår sida nu! ;D







Nyttigt vetande

Igår så var jag och Issa på en föreläsning/möte/privatryttarträff med vår kära tränare Karin. Det pratades mycket om upplägg för träning, och vad som krävs för att nå framgång. 

Det sas mycket bra och viktigt, och det mesta har jag ju redan i ryggen i och med att jag tränat för Karin i ett och ett halvt år nu. Tänkte skriva lite om det här i bloggen i olika inlägg!

Först och främst så tänkte jag bara ta upp något som jag faktiskt inte visste, och som jag kommer att kunna dra nytta av själv nu när jag rider. Jag skrittar ju fram Vendela i skogen/på asfalt i princip varje dag nu när det är vår. Något jag inte visste är att jag måste skritta några varv på ridbanan sen också, ändå!

detta är för att Vendelas ben måste vänja sig vid det "nya" underlaget som är på ridbanan, alltså räcker det inte med att ha skrittat på asfalten. Jag brukar ju annars tycka det är smidigt att kunna trava hyfsat fort efter att ha skrittat fram ute, men det är alltså inte så värst bra. 

Bra och nyttig fakta detta tycker jag - något jag kommer att tänka på!

Inte tillräckligt, det måste skrittas på banan också sen!




Dagens ridpass - Vendela

Idag så blev det ett sent pass för Tävlingsduon på lilla utebanan. Vi samsades systerligt om platsen, hoppas jag. Jag är ju annars mardrömmen att dela ridbana med, van vid framridning och där gäller det att ta plats om man ska få något gjort så att säga. Aktar man sig för alla andra kan man knappt skritta fram. Måste dock skärpa mig hemma och börja visa andra lte respekt när jag rider, för annars är jag överallt i alla möjliga gångarter. Hänsyn på ridanan, Fredrika!

Men tillbaka till passet, Vendela kändes toppen redan från början. Älskar när hon verkligen suger i bettet när jag kortar tyglarna. För att inte fastna i det där sköna som kallas bekvämläge så red jag fram på mycket rakt spår i trav. Hade henne eftergiven i sidorna fast hon var rak, och det är faktiskt rätt svårt. Speciellt i vänstervarvet känner jag. Där vill hon vika halsen, och glida ut med högerbog.

Det är ju detta som kommer tillbaka i allt sedan - vänster öppna, höger sluta, vänster förvänd! Grunderna är allt, det hela korthuset är byggt på. Men vi jobbar ju på det, så det kommer nog att lösa sig. 

Gjorde sedan mina trav-galopp övergångar, gud så svårt det är. Vendela vill bli spänd och trippig och höja nacken. Gäller verkligen att rida vidare utan att fippla för mycket med händerna. Men hon blir verkligen fin av detta när man jobbar vidare. Gjorde sedan lite skolor, vänsterslutan var såå bra! Lyckades även behålla eftergiften i högerslutan nästan halva vägen med bra tvärning. Det är ett framsteg i sig, så jag är nöjd!

Gjorde sedan lite förvänd. Hon kändes avspänd och bärig idag, så jag var glad. Ska jag se över passet så kanske hon skulle vilat mer på steget i traven. Hon var lite hastig idag, men det blåste en del +  att hon vilade igår, så jag tycker inte det gör så mycket. Bara jag själv vet varför det blir som det blir så känns det liksom mer godtagbart. 





Startlistor inför söndag

Det är bara 18 startande i förklassen på söndag och jag startar som nr 13. Känns lite konstigt att det är så få som anmält sig, då de flesta brukar hoppa förklassen. Dock kan det vara många som efteranmäler eftersom det var så kort varsel inför denna tävling. Det är i alla fall med 10 lag och Katrineholm startar som nr 4. 





Torsdag eftermiddag

Med gud, hur kan det redan vara torsdag? Dagarna går hur fort som helst och sommaren är snart häär! Uppgifterna från skolan börjar avta och veckorna blir bara softare och softare. Har precis skrivit klart min 13 sidor långa rapport som ska in i morgon. Sen har jag bara ett kursprov i kemi om två veckor, sen är jag faktiskt fri! Åh så härligt!

Idag har jag antingen tänkt markarbeta eller rida ut. Kan inte riktigt bestämma mig faktiskt ;) Har dressyrträningen i morgon och han gått på banan sen i måndags. Får helt enkelt se hur jag gör.

Startlistorna har dessutom kommit inför söndag, så ska lägga upp dem när jag kommer hem. Har också lite ny info om laget, det har nämligen blivit lite ändrade planer.. Mer om det sen!





Mitt nuvarande pannband

Har fått frågor tidigare ang. Vendelas pannband. Har ju inte vetat alls vad det är för något, eftersom det satt på tränset jag fick med när jag köpte henne. Men nu så såg jag det på annons för ett tag sedan!

Det är ett Claridge House-pannband, faktiskt med äkta swarovskistenar i hjärtat i mitten. Dock så vet ju dom flesta att jag planerar att köpa in ett nytt träns, och nytt pannband. Men tycker ändå om detta med små hjärtan. Gulligt och tjejigt, utan att vara för mycket!

Dock gillar vi alla nya grejer, och nu har jag ridit med detta träns i två år - dags för nytt :D






Sommarjobb

Gud vilken tung vecka, massa jobbigt att göra, prov tar så hårt på hjärnan tycker jag. Man blir helt slut!

Ska på sommarjobbsmöte sen iallafall. Tre sista veckorna av sommarlovet så ska jag jobba som utomhusarbetare på en kyrkogård. Inte det roligaste, men inte heller det tråkigaste - och 7000 rikare sitter ju inte helt fel :D

Ska sedan cykla ner och rida Vendela tänkte jag, ett dressyrpass. Har inga direkta planer, utan hoppas på att hon känns så fin som hon gjort nu på senaste. Ska mest checka lite knappar och eftergift inför träningen imorgon. Tråkigt om hon inte känns igenom ridmässigt för att jag inte förberett henne tillräckligt!

Har nån tänkt på hur skönt det faktiskt är att ha hästarna och stallet ibland? Igår så var jag så sur när jag kom hem, efter att ha pluggat i två timmar, kvar ensam i skolan. Ont i huvet och totalt otaggad på livet bara. Men så åkte jag ut till Bingo, och så kändes det genast mycket lättare att andas! Tror att icke-hästfolk går på promenader eller kopplar av på annat sätt, men det är verkligen skönt att ha stallet som omväxling!

Att rida, eller bara mocka kan vara sån härlig konstrast mot att sitta och plugga eller traggla med en uppsats. Man kan släppa allt och bara vara. Jag brukar ju prata om mitt "dubbel-liv", en Stallfreddi och en annan Freddi. För lite så blir det ju faktiskt :)




Jag börjar tro att vi kan gå genom eld



Slängde ihop en lite random bild igårkväll. Såga mig inte nu, längesen jag gjorde nåt liknande, haha. Synd att jag inte orkade klippa klart riktigt, men sånt händer. Passar ju till rubriken iaf ;)



Trögt

Det går segt med startlistorna inför lördagens tävling. Det irriterar mig rätt mycket, för det som saknas är en laguppställning för Trosa RS. Herregud Smedstorp - det är ju bara att göra listorna och sedan lämna tomt och skriva "Trosa RS ryttare 1" osv på de platser där som sedan kan sättas in!

Förresten så kan jag lika gärna gnälla lite till när jag ändå är i farten. Jag tycker det är illa att man måste skicka in sin laguppställning så tidigt som innan klocka 12 på måndagen samma vecka som tävlingen är! Jag och min kära mor, som föreställer Katrineholms lagledare, har missat båda gångerna, haha. Fattar att man måste kunna göra startlistorna, men lite mer tid tycker jag allt att man kan få på sig. 

Nu hoppas jag att dessa listor kan poppa upp snart - jag är ju nyfiken :D

Jag och Bingo i höstas :)




Ridning på Bingo

Guud, idag satt jag kvar i skolan för att plugga till historiaprovet som är imorgon. Hade inte ens börjat, men nu kan jag alla 30 frågor rätt bra. Detta kostade mig två timmar och lite huvudvärk. Var sådär lagom seg när jag kom hem sen, men letade ändå upp dammsugaren och dammsög mitt rum, bara för att jag hade lite tid över. 

Sedan så åkte jag och mamma ut till Starrhult för att jag skulle rida Bingo. Provade att ha min sadel på honom idag - och jösses vilken skillnad! Eller ja, först så var han på tjurbulle-humör. Trängde mot utgången och var lite allmänt fånig och istadig, så jag blev faktiskt irriterad. Han fick lite smisk och protesterade med att slå bakut några gånger. 

Bestämde mig sedan för att det skulle bli ett bra pass ändå, och galopperade på en åttvolt, bröt av i mitten och fattade den andra galoppen. En ovana jag har är att jag tar sån tid på mig att få honom i ordning i galoppen. Fattar galopp och sedan tar det ungefär en halv volt innan jag börjar rida ordentligt. Tänkte att jag skulle försöka fixa till det lite, och det blev verkligen toppen!

Han svarade jättefort och verkade tycka att det var roligt med så pass mycket omväxling av både varv och gångart. Var ju lite jobbigt för oss båda, men så nyttigt. Verkligen precis var vi behöver! Han blev sedan jättefin i traven och Kristina var så nöjd med att han höjde svansen, han gillade verkligen sadeln. 

Gjorde lite skritt-halt och trav-halt innan jag avslutade honom också. Kom åt mycket bättre med innersidan av låren i min sadel, så då blev halterna toppen! Just när jag kan ha benen om honom just det där allra sista också, inget tjafs i handen alls! 

Så det blev ett riktigt bra ridpass till slut, och på fredag blir det alltså träning för Karin och på lördag tävling i Smedstorp!

Mamma var snäll och tog lite kort idag, och ser ni att inte ens när jag har ett superpass så ser det perfekt ut på alla bilder! Tänkte ursäkta mig först, men tänkte att det kan vara bra att visa också :)

















Dagens ridpass - Artie

Idag kändes det faktiskt riktigt bra att rida. Jag red på stora utebanan i det varma vädret. I början tittade Artie på något längs staketet och försökte dra därifrån varje gång vi kom dit. Men i stället för att hetsa upp mig och bli arg, red jag där fram och tillbaka längs staketet tills han inte tittade längre. Artie brukar inte direkt vara tittig och fjanta sig men idag var det väl några spöken där. Men det kändes i alla fall så himla bra att jag lyckades komma över problemet och bara fortsätta rida.

Det gjorde mig på bra humör, så resten av ridpasset gick super! Han kändes jättefin så det var kul! På fredag är det också dressyrträning för Karin, så det ser jag fram emot. 

Nu blir det ännu mer träning för min del, för jag ska ut och springa med Madde! ;D





Kür

Hohoho, ska kolla upp reglerna lite mer nogrannt, men det är så himla svårt att hitta regler kring kval tycker jag. Men jag har dragit lite egna slutsatser, och dom är följande; man behöver två ritter över 62% i LA:P1 för att kvala till nationella elitklasser. Det har vi, och dessa klasser vi kvalat är FEI-klasserna. 

Dessa klasser är tre program (inledande, lagtävlan och mästerskap) + FEIs ponnykur. Alltså borde jag och Vendela vara kvalade till kuren också!? Har frågat bättre vetande (duktig tjej detta förövrigt) för att se om det stämmer. Gör det det så är det ju grymt! Då ska jag lätt se till att försöka rida en kur innan jag passerar bäst före-datumet som ponnyryttare!

Dock så skulle jag kunna tänka mig att man måste kvala ytterligare i FEI-programmen innan man får starta kuren, det är iallafall så det känns. Men jag hittar verkligen inget alls om några särskilda regler för att det skulle finnas kvalgräns för att få rida kuren. Skulle verkligen finnas tydligare anvisningar ang. kval på förbundets hemsida!





Veckoplaner

Idag så ska jag plugga inför mitt historiaprov som är imorgon. Vilken tur att jag har börjat i tid! Fast nä, det har jag ju inte. Har knappt börjat alls, blä. 

Ska nog sitta kvar i skolan någon timme eller så för att verkligen se till att få saker gjorda. Hemma är det så lätt att distraheras och göra annat, tycker iallfall jag. Svårt att verkligen ta mig samman, även om jag lyckas ibland faktiskt. 
Ska sedan eventuellt rida Bingo ikväll, tror att det blir vila för Vendela, välförtjänt + att jag inte är säker på om min tid räcker till.

Jag och Bingo ska ju tävla i Smedstorp nu på lördag, andra omgången med div 3 laget. Vi kom 4:a av 3 placerade senast, fyra poäng ifrån bara, så nu är vi riktigt laddade. Blir en LC:2, precis som förra gången, och denna gång går det utomhus. Jag hoppas starkt på att någon av dom andra mupparna kan tänka sig att fota lite, för det blir grymma bilder isåfall! Bingo brukar ju dessutom inte ha några problem med att göra sig på bild så att säga ;) 

På fredag så ska jag träna för Karin med båda hästarna, Vendela först vid två-tiden, och sedan Bingo kvart över fem. Ska bli riktigt roligt, längsen jag tränade stjärnorna på rad så!







Perfektion








Gårdagens ridning - Vendela

Som Issa skrev så tillbringade jag gårdagen med matten, gick faktiskt över förväntan. När dom flesta av er läser detta så sitter jag nog och skriver nationella i matte A. Jobbigt med nationella hit och dit, ska bli skönt sen när det är över!

Red ett pass i ridhuset på Vendullarulla igår, och hon var kanon. En såndär dag då man sitter upp och får den där "yes - detta är min häst!"-känslan. Hon är lite småtjafsig i början när jag gör galopp-travövergångarna. Springer ärligt talat med huvudet rakt upp ibland och tränger mot innerskänkeln. Men har ju lärt mig att bara rida vidare, och det ger sånt himla bra utslag efter kort tid. 

Hade henne mest i låg form igår igen, hon ska ju inte tävla förrän om två veckor, så hon har en lite lugnare vecka nu. Blev så mycket teknik inför förra tävlingen. Men det gav ju resultat - höjde ju båda vänsterskolorna med en poäng, så det känns ju roligt! Nu ska bara högern med också. 

Men igår så valde jag att jobba mycket i galopp istället, låta henne rulla i låg form på både böjt och rakt spår, tempoväxla för att öka elasticiteten. Hon svarade bra och jag gjorde lite förvänd på 20-metersvolt. Vänstern var tillslut den bästa vänsterförvänd jag ridit. Hon är lite nonchig ibland och jag höll på att krocka med min kära Isabelle flera gånger, dels för att jag är klantig, men dels för att Vendela tränger innåt. 

Blev dock bra sen ju, och hon kändes sådär super när jag travade av! Karins "nu-kan-du-göra-precis-vad-du-vill"-läge. När hon är helt igenom med gott påskjut och härlig bjudning, allt jag behöver göra är att vrida mig åt det håll jag vill så är hon med på noterna. 





Lite bilder från 2009

Jag mår inte på topp just nu, så istället för att skriva lägger jag in lite blandade bilder på fina minnen. Skulle också berätta för er att Freddi har nationella prov i matte i morgon, så det blev massa plugg för hennes del :)













Film + protokoll från LA:P1 i Örebro












Vi lär oss förvänd (2009)

Herregud är min första tanke när jag ser denna film. Minns träningen så väl, och jag var så nöjd efteråt. Vendela springer all världens väg med huvudet i luften ibland må jag säga. Det roliga är att första tanken är "åh, vilken skillnad på henne, nu är hon ju jättelugn".

Men hon är precis likadan fortfarande. Lite grann har hon lugnat sig, men det är precis samma häst, med precis samma hetsiga huvud nu som i augusti 2009. Vår utveckling har inte handlat om att ta bort energi, bara att omvandla den till ett påskjut och en samling. Och det är ju det vi börjar se resultatet av nu, ett och ett halvt år senare. 

Titta på filmen nu, och tänk att detta ekipage 1,5 år senare har kvalat nationell dressyr. Det omöjliga är sällan omöjligt - kom ihåg det!




Gårdagens träning

Jag känner mig lite frustrerad efter gårdagens träning faktiskt. Det jag får höra från alla tränare är att jag behöver arbeta med att aktivera bakbenen på Artie. Jag försöker verkligen jobba med det, hela tiden, varje dag! Jag har ambitioner och mål som jag vill nå. Jag vill hela tiden bli bättre och utvecklas och jag tar alltid åt mig det mina tränare säger.

Igår blev det lite bakslag och jag fick nästan börja om från början. Fick gasa och verkligen sätta upp ett högt tempo. Artie blev upprörd och började sparka bakut massor (vilket han inte gjort på länge nu). Jag antar att jag inte är tillräckligt hård mot honom i vardagsridningen, trots att jag tycker att jag kämpar med det varje dag. Blev ingen bra rytm och kändes nästan flängigt när jag var tvungen att rida så. 

Mot slutet kändes det dock mycket bättre och han kändes nästan som vanligt. Dock började jag slarva då och inte rida några bra vägar. Alltid är det något.. 

Jag antar att om ett år kommer jag se tillbaka på det här och se det som något positivt. Man måste möta motgångar för att få framgångar, eller hur? Idag har jag i alla fall tänkt prata med Karin hur jag ska gå till väga med mitt träningsupplägg i framtiden. Känner att jag behöver lite tips och övningar som jag kan arbeta med. Dressyrträningen idag var dessutom inställd pga teorivecka, lite otur med tanke på att jag verkligen skulle behöva det.

Här är en filmsnutt från början av träningen. Tror hindret ligger på ca 130 cm.




Gårdagens ridning - Vendela

Igår så red jag Vendela ett pass på stora utebanan. Värmde upp med lite klättring faktiskt, och det tyckte hon var rätt kul. Lite onödigt dock, hon ville hellre gå hem än kasta sig nerför stup högt och lågt. 

På utebanan sen så hade hon världes energi, vet inte varifrån den kommer. Tävlade ju i lördags, och red ut 1,5 timme i söndags. Hon borde ju vara lite trött i skallen, men icke! Duracellkaninen brukar Karin kalla henne, det passar rätt bra faktiskt. 

Hon flög lite åt alla håll för fåglar, gångare uppe på asfaltsvägen och var lite allmänt spänd. Gjorde övergångar trav-galopp-trav för att få till eftergiften i sidan. Hon var grundmjuk, inte sådär som hon kändes när vi hade en svacka för några veckor sen, när hon inte var igenom någonstans. Hon trängde dock innåt mot vänsterskänkeln i trav, medans hon i galoppen var superfin. 

Har mycket att göra med att jag har mycket lättare att korrigera min sits i galopp, glider över till höger så mycket, och då blir ju vänsterskänkeln klen. Hon svarade bra på detta, men kändes lite hastig i travstegen, ville ha mer vila liksom. Fick dock ett väldigt härligt sug framåt i bettet i en låg, rund form. Hon stretchade även bra i sidan. 

Gjorde lite övergångar trav-skritt-trav, så som jag gjorde första gången jag red för Karin Öljemark. Super att kunna gå tillbaka och repetera! Skulle luta mig framåt och verkligen gå med i övergången för att behålla ryggen upp. Vendela blir ju gärna lite spänd och höjer nacken + sänker ryggen. Tyckte detta gick jättebra idag, det har gått framåt sen i höstas! 

Jobbade sedan med skritt-halt, Vendela undrade vad det var frågan om. Hon är ju så van att göra skolor, förvänd och längningar hit och dit. Så skulle hon  plötsligt bara skritta och sen stanna. Det hade hon svårt att förstå. Inte ens en ryggning eller framdeslvändning skulle det vara, bara stilla! Haha, efter ett tag uppfattade hon uppgiften och skötte sig kanon. Men lite komfunderad var hon allt. 

Skrittade henne sedan lång och låg, innan jag travade likadant. Hon kändes toppen, perfekt stretchingform med härligt påskjut, rätt energi och superfin form med lika stöd i båda tyglarna. Tycker vi fick ut så mycket av detta grundpass, så jag är jättenöjd!





Morgondagens bloggning

Ber så hemskt mycket om ursäkt för min uteblivna uppdatering. Det är ju så att jag är skapligt dränkt i skolarbete just nu, prov dom kommande tre dagarna i olika ämnen. Dagens ridning var kanon och vi fick ut mycket av passet, det inlägget kommer imorgon!

Det värsta jag vet är ju att skjuta på saker som har med bloggen att göra. Lovar jag bilder, så vill jag lägga upp bilderna sen också. Gillar inte att ni läsare får vänta. Tyvärr så får ni nu göra det på min tävlingsfilm. Men den + protokollet kommer imorgon klockan 20.00!  

imorgon kommer filmen med vår förvända galopp. Rekomenderar den till alla som vill någonstans med sin ridning! För om man jämför oss där med oss idag så snackar vi utveckling. Inga mirakelfoder eller annat. Bara två enorma viljor och ett antal träningstimmar, med svett, glädje och tårar. 

Jag och min stjärna i lördags <3


Med detta inlägg så säger jag godnatt :)



Film från träningen

Lägger upp en liten film från dagens träning för Daniel. Tror banan ligger på runt 100-110 cm. Tänkte skriva om hur träningen gick lite senare.






Nytt träns

Funderar starkt på att köpa ett nytt dressyrträns till Vendela. Ett riktigt snyggt dressyrträns vill jag ha! Och jag är riktigt kär i lackat, har därför en liten idé på hur jag ska göra. 

Detta finns i en hästaffär en bit utanför stan, kostar 700 tror jag


Sedan så hade jag tänkt beställa ett av dessa pannband till, för det där uppe var ju inte så snyggt! Beställer isf härifrån, för 323 kr (inklusive frakt)


Är nog mest förtjust i det första pannbandet, älskar hur mycket det glittrar! Men tycker även att dom delade är jättefina, så jag tänkte faktiskt fråga er läsare om råd! Numren är i den ordning hon visar upp pannbanden :)


Vilket av dessa pannband tycker ni är snyggast?




FreePollKit.com



Sjunker in

Godermorgon!

Kan nu överlämna det mycket glada beskedet att videofyme samarbetade duktigt igår! Så tävlingsfilmen från när vi tog vårt elitkval kommer att komma upp på bästa sändningstid ikväll, tillsammans med protokollet! :) 

Kommer även att lite senare dyka upp en film från när jag och Vendela gjorde vår första förvända galopp 2009. Vendela ser mer vild än tam ut emellanåt, vill bara springa fort och inte bryta av. Viktigt att komma ihåg sånt, det är lätt att bli fartblind annars, att missa sin egen utveckling eftersom den pågår hela tiden.

Känns så stort att jag och Vendela lärt oss allt detta vi gör just nu tillsammans. Jag har utbildat henne och hon mig, vi har gått denna väg. Tränat, kämpat och bitit ihop. Det börjar sjunka in lite mer nu att vi på två gånger red ihop våra två kval till nationellt. Det som jag tänkt ägna hela året åt tog inte ens en månad. 

Jag är stum, finns inget kvar att säga, inget att skriva. 





Bingo idag

Det spöregnar i Kattne, längesen man såg så mycket regn! 

Som ni redan läst så red jag ut idag på Vendela med Issa och Artie. Jättemysig ridtur, lång och härlig. Vendela skötte sig faktiskt fint också. Hon är som hon är att rida ut på, bara att acceptera, men idag var hon duktig för att vara hon! Skrittade hela vägen hem, och höll inte på med det där att springa på tvären så mycket alls heller. 

Sedan blev det bråttom, för Kristina hade kommit in med Bingo, som skulle ha lite motion! Han kändes riktigt fräsch idag i traven, friskt tempo och härligt stöd fram till handen. I galoppen är han faktiskt lite lat, men jag var tuffare mot honom idag än senast. När han inte tar min innerskänkel, utan tränger in på ett mindre voltspår så får han ju inte sedan bryta av för att det blir för jobbigt att gå på liten volt. 

Nej nån måtta får det vara för små biffar också, har man muskler så kan dom användas! Bingo blev faktiskt finare sen och jobbade på riktigt bra. Gjorde lite halter och övergångar också, han gör verkligen toppenuppställningar. Himla synd att han går emot hand lite grann, men det ska vi allt träna bort! 

Han kändes mycket bättre idag än senast jag red honom. Kristina har klättrat mycket med honom i backar. Han fick ju en behandling till hus equiterapeuten för sin knäckning som han hade i höften (det som gjorde att vi ställde in förra tävlingen) och nu är han snart helt bra. Märks bara att han är lite svagare i vänstergaloppen, men inget som märks så tydligt. 

Nu så ska jag fixa Vendelas tävlingsfilm, håll tummarna för att videofyme fungerar som det ska! Sedan så ska jag plugga lite mer hade jag tänkt. Mycket på G med både hästarna och skolan just nu, blir ont om tid..!

Jag och världens bästa Bingo i Nyköping :)




Härlig uteritt

Efter att jag ridit rätt mycket på banan på sista tiden tyckte jag Artie förtjänade en lång uteritt! Vi fick sällskap av Freddi och Vendela också.

Det var riktigt skönt väder ute, aningens för varmt med jackan men det är väl bara positivt! Artie verkade väldigt glad över att få komma ut, han hade spetsade öron hela tiden och busade en del. Vet faktiskt inte exakt hur länge vi var ute, men vi red en väg som kallas Strångsjörundan.

För övrigt var det en väldigt mysig ritt och hästarna skötte sig bra! Den kommande veckan blir det återigen lite hårdkörning, med hoppträning i morgon, dressyrträning på tisdag samt tävling på söndag. Men det är bara kul! :D

haha hittade en bild från när vi red Strångsjörundan i vintras! Kan lova att det inte såg ut så idag!!




Stillbilder

Ska ladda upp filmen lite senare, men här kommer lite stillbilder:





Hon har verkligen förbättrat sin samlade trav!


Mellantraven har kommit tillbaka!








Fick 9 på min uppridning!!




Resultat

LA:P1 - 247 p, 65% och därmed så är vi färdigkvalade till elit!!

Vendela kändes fin på framridningen, lite spänd sådär som hon kan vara när det är många andra hästar omkring henne. Hon är ju som hon är och gillar inte att bli omgalopperad, och håller råkoll på alla dressyrspön som swischar förbi. Men jag vet ju om att hon är sån, och därför lyckas jag hålla mig lugn ändå och bara rider vidare.

Gjorde inget speciellt igår på framridningen mot vad jag brukar göra när jag rider, och det funkade bra. Det enda jag gjorde var att klappa henne oftare och sådär, så att hon skulle känna sig lugn och trygg. La in små pauser också, var ganska varmt i ridhuset. 

När vi sedan kom in i collecten så kändes hon lite spänd. Dom har ju två banor i Örebro, varav på bana A vi gjorde en kanonritt och vann senast vi var där, och på bana B flippade vi ur eftersom det flög ut papper ur domarbilen osv för det blåste så mycket. Ni kan ju gissa vilken vi fick rida på igår, såklart! ;)

Vendela var spänd när jag red in, öronen var rakt fram och hon kändes lite "hård" att sitta på, spänd genom kroppen. Jag red lätt och la ner henne för att få upp ryggen, och det hjälpte mycket faktiskt. Klappade och pratade med henne, så när vi väl fick startsignal hade hon faktiskt lugnat sig. 

Första stora missen kom på en gång, i högeröppnan fattade hon galopp. Hjälperna för galopp och öppna är ju väldigt lika, så hon missförstod mig bara. Fick tyvärr en spnd öppna i fortsättningen, Vendela blir ju så orolig när hon missar sådär.

Sedan flöt programmet på, jag tyckte hon kändes spänd, men försökte att verkligen rida fram henne till handen. Vi fick en till stor miss - förvända galoppserpentinen till vänster. Fick ett omslag, och sedan lite trassel. Höll dock huvudet kallt och travade en liten bit innan jag fattade ny, och på så sätt så räddade jag det enkla bytet som kom sedan. 

Haha, det första jag sa till mamma när jag red ut var "Fan vad illa det gick!" Utan besvikelse eller ilska, det var bara ett konstaterande från min sida, för detta var verkligen inte vårt bästa. Enkla bytena, vänsterslutan och sista mellantraven var nog det som faktiskt funkade bra. Annars kändes ritten lite spänd och ofokuserad.

Ser nu på filmen att min känsla inte syns, och det är ju härligt. Jag hade tippat på 55% och när jag sedan fick 65 så trodde jag att dom räknat fel. Var 4 ynka poäng från att knipa femteplaceringen, trots dom missar jag hade.. Hallelujah!





Dagens ridpass

Idag red jag på stora utebanan igen. Efter att det "bara" gått okej igår var jag mer beslutsam att det skulle gå riktigt bra idag. Hade planerat hela passet mer och redan från början kändes han fin. Red fram på ungefär samma sätt som vi gjorde hon Louise, dvs red utan stigbyglar och gjorde många övergångar. Han lyssnade bra hela tiden och var uppmärksam.

I galoppen arbetade jag över tre bommar med 17 meter emellan. Varierade att ha mellan 4-6 galoppsprång. Han hade lite svårare att korta sig till tredje bommen, alltså ha 5 mellan de två första och 6 till sista. Men efter ett tag gick det mycket bättre! Hade velat kunna vara liiite mjukare i handen till sista bommen, att han skulle vänta på mig mer. Men annars gick det toppen! Jag kommer använda mig av den här övningen rätt mycket då den är väldigt nyttig. Både att den aktiverar bakbenen genom tempoväxlingarna men också väldigt mycket lydnad.

Jag känner mig riktigt nöjd över dagens ridpass. Artie var superfin och jag lyckas nå målet jag satte upp innan. 

Några bilder när jag släppte ut Artie i hagen :)






Nu startar vi!

Håll tummarna kära läsare!

Kamerorna är med, så det blir mer uppdatering sen, såklart :D





Lite bilder

Under tiden jag är i stallet kan ni få se några bilder från förra helgen som jag inte lagt upp tidigare.













Film

Här är en lite filmsnutt från andra dagen hos Louise Haaga.





Gult är fult

Gårdagens pass var ett bra pass faktiskt. Travarbetet gick bra tycker jag, och jag har dagens upplägg för framridningen helt klart för mig. Kommer att utnyttja övergångarna galopp-trav-galopp mycket. Funkar bättre än att tempoväxla i enbart trav just nu, för att få fram den där pangpangboom-traven som jag vill visa upp! 

Bara vänsteröppnan som krånglade, jag gav mig till slut. Inget som går att fixa på en dag, ingen panik över det. Så länge jag inte tappat tålamodet (vilket jag inte gjorde!) så är ingen skada skedd. Vendela spände till lite såklart, blev osäker. Men så fort hon fått trava ett varv på volt under lättridning så hittade hon tillbaka och vi kunde fortsätta. Har svårt att få in henne på tre spår, hon vill vika halsen och lämna höger framben kvar på spåret, inte riktigt sätta sig på baken och samla ihop sig. 

Galoppen funkade inte fullt så bra, fast hon var grundfin. Och det är det viktigaste, att hon är lösgjord och avspänd. Men jag har ju glömt att lägga ner lite tid på dom enkla bytena på senaste. Klantigt! Dom ligger ju på kort diagonal, och hon tror att hon ska länga i mellangalopp (som jag skrivit tidigare vet hon ju att det är så på diagonalerna) vilket gör att jag sitter där uppe och någonstans mitt i lite halvt tvingas dra i nödbromsen och vråla "skriiiiiitt hallååååå". Ni kan ju tänka er själva. 

På volt blev galopp-skritt dock toppen, så jag får lita på att hon är lydig och faktiskt väntar på mig idag. Gör hon inte det så vet jag varför, och att det är mitt fel. Så äsch, egentligen ingen skada skedd här heller. Det där inlägget jag skrev igår om min nervositet fick faktiskt effekt på mig! Kul att ni var några stycken som känner likadant också dessutom. Är man fler är det lättare med det mesta :)


Förresten iaktog en av våra läsare utan blogg, Johanna, att jag hade mina gula örhängen på dessa bilder (från Laxå förra året). Fult som stryk - jag vet! Skrattar bara nu när jag ser det, när jag först såg det på bilderna blev jag lite irriterad på mig själv att jag inte tagit ut dom. Men Johanna (och alla ni andra) kan vara lugna; idag blir det pärlörhängen, vita klassiker ;)




Nästa omgång av div 3

Som jag berättat tidigare blir det en andra omgång för oss i div 3. De hade nämligen svårt att hitta en arrangör, men nu har Nyköping tagit på sig det jobbet! Pappa ska egentligen utomlands då vilket betydde att jag inte hade någon skjuts, men nu ska han troligtvis ta ett plan på måndagen istället så jag kommer nog dit i alla fall! Så har anmält mig till förklassen som är 95 cm. Tävlingen är söndagen den 22:a maj.

Såklart hoppas jag att det går lika bra som förra omgången, men det inget man ska förvänta sig. Alla kan ha en dålig dag, hästar som ryttare! Vi ska helt enkelt försöka rida på samma som sätt sist och se vart det leder oss! :D

Maja som red Grandini kommer dock inte vara med i laget den här gången, utan istället rider en som heter Sussie. Maja ska nämligen tävla sin andra häst på en annan tävling, men det kommer nog går grymt ändå! 







God natt



Blev inte så mycket uppdatering på eftermiddagen och kvällen, men det beror på att jag har varit upptagen med annat. Red ett pass på utebanan på Artie, som gick helt okej. Inte dåligt, men inte superbra. 

Tänkte bara skicka en liten godnatt-hälsning innan jag somnar!



Dagens fråga

Igår tog jag itu med att smörja mina grejer, vilket kändes ganska välbehövligt. Kom att tänka på hur olika det är från person till person hur ofta man smörjer sin utrustning. Senast jag gjorde det var i fredags innan jag åkte till Louise Haaga, dvs ungefär en vecka sedan. Jag brukar försöka hålla det så att smörja en gång i veckan (med undantag för stövlarna som får lite oftare). 

Men nu undrar jag, hur ofta smörjer ni era grejer?


Hur ofta smörjer ni er utrustning?






Free surveys


Dagen innan tävling

Jag hatar verkligen att rida dagarna innan tävling. Jag blir så himla stirrig och det känns som att minsta lilla fel kommer att spela in på vår senare prestation. Detta är givetvis lite galet, och det gör ju bara att jag rider sämre än vad jag skulle gjort annars.

Har iallafall lyckats träna bort min irritation på senaste, lyckas hålla mitt nervösa jag så pass i schack att jag kommer ihåg att berömma och klappa Vendela även om jag inte får den ridkänsla jag vill ha. Det var lite så jag fick rida igår, för egentligen så gick det inte dåligt, det gick bara inte fullt så superbra som det gick dagen innan. Och det fick jag ha i bakhuvudet när irritationen ville ut i ett lite för tydligt tygeltag eller en alltför stark skänkel. Det löser ju inga problem, bara förvärrar.

Så idag så ska jag verkligen ta ett djupt andetag och bara rida på. Känslan jag vill få imorgon vet jag hur jag ska rida fram, hur det än känns. Om Vendela sedan blir spänd för att det är ute eller något annat i den stilen, så hade jag inte kunna förbereda oss bättre än vad jag har gjort nu.

Vissa saker kan man inte rå för, men sitt humör kan man mycket väl styra över. Därför är det ju väldigt onödigt av mig att göra det till ytterligare ett problem. Det borde ju räcka med det som uppstår när man rider ändå, problem som ska lösas, saker som ska förbättras, hinder man ska komma över. Det hela blir inte bättre av att jag sitter där uppe och störs av att det inte får mitt livs ridkänsla, för om jag ger min irritation plats så vet jag innerst inne att jag inte kommer att få den känslan heller.

Det är så himla lätt att sitta här i skolan och vara logisk, sedan när jag väl sitter uppe på hästen så är det lätt att glömma. Men nu ska jag verkligen försöka tänka på detta, känns redan som att tankarna klarnat lite av att skriva detta!

Som ryttare behövs jag till att lösa problem - varför då skapa dom?




Popular

Får ursäkta min frånvaro, men har pluggat och tittat på ESC. Himla tur att Eric Saade klarade sig, var sjukt nervös när han knep sista platsen!

Trimmade igenom Vendela lite grann idag, ute på stora banan, men måste nog vara nogrannare med framridningen imorgon. Hon var lite mer ofokuserad idag, så det gjorde ridningen lite svårare. Jag blev inte irriterad på henne, stort steg framåt bara det, men det är klart att det är mycket skönare när allt bara funkar två dagar innan tävling. 

Ska ta ett nytt trimpass imorgon tänkte jag, och rida fram bättre. Vet ju själv att det lönar sig sedan! :)





Mys

Det här är det mysigaste med att vara borta! Gå ut och gå med hästarna på kvällen tillsammans med kompisarna. Nästan lite samma känsla som att vara på meeting. Det var underbart väder hela helgen så det kändes nästan som sommar. Fick ta på mig västen på kvällen, men på dagarna var det shorts som gällde!

Hade en otroligt rolig och fartfylld helg, och vill tacka mina underbara vänner som gjorde den så grym!











Torsdag

Artie fick chilla lite idag och bara ta det lugnt. Jag skrittade lite på banan men ångrade mig sen, så jag red en sväng till vattnet tillsammans med Malin och Mikaela. Bredvid vattnet finns det en hage som vi travade lite grann i. Tyckte han förtjänade lite lugnt efter att ha gått så hårt i helgen. Visserligen vilade han igår, men det blir hårdkörning nästa vecka så det gäller ju att ladda batterierna.

På måndag är det träning för Daniel, då den är flyttad från torsdag. Dagen efter är det dressyrträning med gruppen för Karin. På söndagen är det andra omgången av div 3 (Nyköping tog sig an som arrangörer!), dock är inte pappa hemma så jag är lite osäker på hur det blir för min del. Men jag hoppas att det löser sig, annars får laget bara tre ryttare!

Nu ska jag fortsätta ta tag i min rapportskrivning som ska in nästa vecka! Liiite panik över allt som är kvar innan sommarlovet :S





Bilder från helgen - dag 2

Som ni ser är kvalitén på bilderna från dag 2 betydligt bättre än från första dagen. Det beror på att jag ställde in kameran mitt på dagen första dagen och red inte fören kl 18 och då hade ljuset ändrats ganska mycket. Bilderna från andra dagen är inte heller överdrivet bra, men bättre i alla fall.

Om ni vill läsa om hur träningen gick och vad vi gjorde kan ni läsa det här.
























Dressyren - webbtidning

Administrationen har tagit en rolig form - nu ska vi göra webbtidningar! Min grupp är rätt sportig, så vi har valt att skriva om våra sporter. Detta är vad jag skrivit om dressyren;

Dressyren är en av tre olympiska grenar inom ridsporten, och huvudsyftet med dressyren är att se till att hästen är användbar och skön att sitta på. Dagens klassiska dressyr är ett minne från 1800-talets militära krav på praktisk ridning. Dressyren var från början en stridskonst, ett sätt att försvara sig och sin häst i krig sedan århundraden tillbaka.

Idag så ser tävlingsformen av grenen lite annorlunda ut; kort sagt så går det ut på att ryttare och häst rider ett visst program (beroende på klassens svårighetsgrad) och blir bedömda av en domare. Dels för varje enskilt moment, och sedan även för det allmänna intrycket. Poängskalan som används är 0-10 där 0 motsvarar ”katastrofalt/ej utfört” och 10 ”Utmärkt”. De lättaste dressyrklasserna kallas Dressyrryttartest är mer som en slags introduktion till grenen. Det lättaste dressyrprogrammen för ridhäst är LC-klasserna; LC1 och LC2, och de svåraste är Grand Prix klasserna. Ponnyerna har samma lätta klasser, men sedan finns specialutformade program för dom, där de högsta är FEI-klasserna.

En dressyrtävling går till så att man först rider fram (värmer upp) sin häst på en framridningsbana tillsammans med sina medtävlande. När det sedan är dags att starta så rider man ensam in på tävlingsbanan. Ridbanan är uppbyggd av olika bokstäver som ligger på linjer, så att man vet var man ska rida. Programmet kan man alltså redan innan man kommer till tävlingen. Sedan så utför man rörelserna som finns i programmet så noggrant och korrekt man kan, och blir poängbedömd av domaren.

Efter ritten så får man tillbaka sitt protokoll, så att man kan läsa domarens bedömning och se vilka poäng man fått. Den ryttare med högst poäng vinner dressyrklassen.

Om ni tycker jag kan ändra eller lägga till något, kommentera gärna! Det jag tänkt på är att dom som ska läsa detta är helt lost på hästsport, så därför har jag hoppat över vissa regler osv, för att texten ska bli lite mer läsvänlig.




Kanonpass med Vendela

Idag så gick min prinsessa riktigt, riktigt bra!

Eftersom min genialiska packning glömde inkludera en t-shirt, och jag inte gärna ville ha blusen jag haft i skolan, så fick jag ha tjocktröja på mig. Att rida ute då i 24 grader var inte att tänka på, så det blev ridhuset.

Tänkte redan från början på att hon skulle ha lite mer skritt, inte släpa benen efter sig när jag skrittade fram. Och hon svarade riktigt bra, efter arr ha stannad och kissat först, kom på då att jag inte släppt in henne i boxen innan jag ställde henne i gången. Men det gick ju bra att gå på toa i ridhuset också, tydligen. 

Hon kändes så himla mjuk när jag tog tyglarna sedan. Travade henne låg och var nogrann med sidorna, växlade även tempo så att hon fick tänja lite på stegen. Gick sedan över till galopp-trav övergångar på volt i båda varven, Karin fick mig ju att gå tillbaka lite till det nu på träningen i fredags. Jag höll ju på mycket me det i vintras, och traven blir verkligen super!

Himla bra att jag valde ridhuset idag ändå, Vendela kändes så himla konstig i traven, kändes som att hon bara sprang och jag satt där uppe utan kontroll och flaxade. Men kom på att det var ungefär så det kändes när Karin Öman la i "Braaaaaaaaa"-vrålet i fredags. Och jag gjorde detsamma när jag såg spegelbilden, gud vilken trav hon har fått! Riktigt dansade fram, så jag passade på att göra lite mellantrav på diagonalen faktiskt.

Och äntlingenäntligenäntligen så fungerade det igen! Det var så längesen vi verkligen fick till en riktigt jävla bra travökning på diagonalen. Hela tiden har jag vetat att dom är runt hörnet, och att det finns att hämta någonstans, men jag har inte hittat hur. Och idag kunde jag till och med reglera henne, och hon var så himla med på noterna. Även om vi inte får till det lika bra på lördag så ser jag detta som en liten seger, att vi faktiskt verkligen har gått framåt och blivit starkare. 

Denna var tillbaka - fast snäppet bättre i form och eftergift!


Sedan fick hon skrittpaus, innan jag fattade galopp för att träna lite upptagningar. Red mellangalopp på volt och gick sedan ner till arbets- och slutligen samlad galopp. Gjorde detta i båda varven, och hade hjälp att behålla eftergiften genom att jag red på det böjda spåret. Bröt inte av, även om Vendela gjorde det självmant några gånger.

Det är ju detta som är problemet - att hon vill föregå mig på tävling och bryta av för tidigt, så att jag istället väljer att knappt visa någon upptagning alls för att slippa ett för tidigt avbrott. Har inget att göra med att hon är lat, hon vill bara "hjälpa till" så gott hon kan och vet, och hon vet att på en diagonal ska man skjuta på lite mer och sedan bryta av, för det har hon räknat ut själv efter allt tävlande. Så därför kan jag ha mitt största tålamod när jag tränar detta, hon vill ju inte vara dum, bara hjälpa till!

Funkade faktiskt helt okej, ville inte gå på henne alltför mycket när hon missförstod mig. Det skapar bara spänning, bättre att hon får räkna ut själv med tiden vad det är jag vill, för då kommer hon att göra så också. Får helt enkelt fortsätta med detta arbete, inget som löser sig på några dagar. 

Mellangalopp


Är så himla nöjd med dagens ridpass, och stolt över Vendela som är så fin! Gud vad glad jag är tack vare att det kändes så himla bra! Skrittade av henne en halvtimme i skogen också, klättrade och gick över stockar. Red mycket utanför stigen. Eftersom jag bara gått med henne nu så har det mest blivit på väg, så tyckte att hon skulle få lyfta lite på benen. Hon verkade tycka att det var lite roligt faktiskt, och det var ett nöt ekipage som skrittade hemåt sedan. 

Nu ska jag bara se till att hålla detta. Det känns verkligen häftigt att det är min egen häst jag har i tyglarna när det är såhär bra, speciell känsla på något sätt. Jag hoppas att vi kan behålla formen tills på lördag, just nu känns vi verkligen på topp. Men det är trots allt årets första utetävling, så jag ska inte ta ut något alls i förskott! 



Bilder från helgen - dag 1

Här kommer en liten del 2 från i lördags.

























Bilder från helgen - dag 1

Här kommer första bunten av bilder från dag 1 från Louise Haaga-kursen i helgen. Har redan skrivit om hur det gick och det inlägget hittar ni här.

Uppvärmning utan stigbyglar


Strechar innersidan genom att ställa utåt och flytta ut bakdelen








Markarbete med småhinder








Galoppbommar innan hinder, där en bom togs bort i taget








Dagens fråga

Vi vill ju gärna ha detta inte bara som hästblogg, utan även få med lite av vår vardag - med och utan häst. Roligare att skriva det man känner för än att sitta och researcha för bra hästinlägg, dom kommer av sig själv när man har lust. 

Vad tycker ni om att vi skriver om/ visar bilder från våra "vardagliga" liv ibland?




Free survey





Startlista till lördagens tävling



Detta är jag nöjd med, och kollakolla starttiden - gud vad skönt! :D 





Lite utvärdering av helgen

När man har varit iväg på en sån här träningskurs som jag var i helgen, eller haft en träning över huvud taget, tycker jag att det är väldigt viktigt att man tänker efter vad man har fått ut av den och vad man behöver träna på.

Under första dagen insåg jag hur viktigt det var på Artie att verkligen ställa igenom sidan när jag gick på böjt spår. Han blev så mycket mer avspänd då och det gick att rida mycket bättre. I lördags tittade han lite på banken som var på sidan av banan, men så fort jag ställde ifrån den kunde han gå förbi helt vanligt.

Jag visste sedan tidigare att det jag behöver jobba med är att aktivera Arties bakben mer, särksilt i galoppen. Själv tycker jag det är lättare sagt än gjort! Men fick med mig lite tips och övningar från Louise som jag kan använda mig av hemma. Hon rekommenderade att lägga ut tre bommar med 17 m emellan. Där ska man sedan variera mellan att första rida på 6-6 galoppsprång, sen 5-5, 4-4, 6-6 igen. Sedan kan man gå vidare till att rida 4-5, 5-6 osv. De här tempoväxlingarna gör att bakbenen auotmatiskt måste aktiveras och användas. Om man vill kan man ha små hinder i stället för bommar. Denna övning lär jag garanterat rida rätt mycket i framtiden.



Bättre med Bingo

Bingo var förresten på återbesök hos equirerapeuten igår, och han var mycket bättre. Kristina sa även att hand känns bättre och bättre när hon rider eller tömkör också, så han går åt rätt håll just nu!

Han är anmäld till Smedstorp nästa helg (21:a maj) där han får gå en LC:2. Andra omgången med div 3 laget, ska bli roligt. Tycker om att tävla i lag! :D





Utan hjälm - inte i denna blogg

Något jag ofta ser på diverse hästbloggar är allt detta ridande utan hjälm högt och lågt. Det rids utan hjälm på asfalt, stränder, fält och jag vet inte vad. Väldigt sällan under träningspass, nej detta gäller "mysridning" - oftast utan sadel också. 

Alltså, vad är grejen med detta? En ridhjälm förstör faktiskt inte ridbilderna, snarare tvärtom. Det stör mig något så enormt med alla dessa kala huvuden till häst. Jag vet inte riktigt anledningen till varför man skippar hjälmen, är det lathet? Orkar man bara inte hämta hjälmen? Kanske. 

Vanligare tror jag då att det är med bilder där man rider barbacka i klänning och då vill ha håret utsläppt. Tas bilderna av en duktig fotograf så kan dom bli helt fantastiska, men oftast der det faktiskt bara rätt töntigt ut när man rider runt i klänning utan hjälm på sin häst. Ser ut som att man missat något liksom, jag får bara lust att peta till personen på bilden och säga att "hallå du glömde ridgrejerna typ". 

Men allra vanligast tror jag faktiskt att det är att man vill visa upp något. "Titta på mig, jag och min häst har ett såå startk band att jag kan rida utan hjälm" typ. Ganska vanlig hästblogg-attityd faktiskt. Starka band hit och dit true love whatever - en häst är en häst. Till och med den snällaste ponnyn som man haft i 7 år kan bli rädd och hoppa åt sidan utan att mena det. Hästar är djur, och för djur finns inga garantier. 

Nej - på med hjälmen gott folk, annars kan ni lika gärna bli fotade bredvid hästen! Det kan bli riktigt snyggt däremot, porträtt på häst och människa. Mycket mer kärlek och känsla i sånna bilder än dom där man flänger runt utan hjälm på hästen. 

Ja till hjälm :D




Godermorgen

Nu så är det hög tid att cykla till skolan, ska bara packa ridkläderna så att jag kan åka direkt! 

Skönt väder idag också, tack så jättemycket väderguden. Idag blir det alltså lite ridhusridning. om det inte känns okej att rida ute, isåfall så gör jag nog det. Eftersom det är lösgörande arbete i låg form så har jag inte jättemycket hjälp av spegeln idag, och då känns det ju ovärt att rida inomhus faktiskt, det har jag ju gjort hela vintern (typ).

Har förberett lite inlägg under dagen, bland annat en dagens fråga, så det blir update även fast jag draggar till stallet på direkten efter skolan :)

Well, dags att packa!



Hahaha, skulle göra någons slags puss, men det blev ju bara jättefult! Äh vafan, här får ni en fulpuss kära readers :*




Godnatt-hälsning

Eurovision hade stora problem med ljudet, så mitt stackars favoritbidrag från Ungern vara bara ett av många som sabbades. Modern teknik ni vet, funkar ju så bra ;) Orkade inte se klart, känner mig lite trött, så ska bli skönt avv sova faktiskt.

Ännu skönare att det är sovmorgon till kvart över tio imorgon. Funderar på att ta med mig ridkläderna till skolan och sedan cykla direkt till stallet. Ska bli 24 (!!) grader imorgon, så kan vara skönt att vara inne faktiskt. På torsdag håller vi oss nog ute ochpå fredag inne igen, så att jag kan checka i spegeln tänkte jag! Slutar kvart över ett, så det blir nog ganska bra faktiskt. 





Ändrade planer

Blev en promenad istället idag, kändes bäst så. Bättre att ta uteritten efter tävlingen för att slippa ha tidspress om det skulle bli lite spänt. 

Det var en mysig promenad, Vendela lunkade avspänt på med sänkt huvud och verkade tycka att det var mysigt. Mamma och Dylan gick med också. Vet inte om jag har sagt att Dylan bor på Trolldal sedan några veckor? Han är alltså en av Kristinas unghästar, som min tränare Karin rider åt henne ibland. 

Bingo får ju inte bo på anläggningen eftersom han är hingst, lite tråkigt, men så är det. Kommer han lös så blir det ju kaos, det är därför :)

Jag har ju nämnt tidigare att Vendela svettas lätt, kolla hur hon såg ut idag när jag kom! Hon hade bara stått inne i boxen, och hela hon var bara en stor lööök!




haha, Vendullah tyckte jag var en knäppis som vände mig om och toig kort på henne




Tagga tävling

Senast 20.00 ikväll så ska startlistorna inför lördagens tävling finnas ute. Jag hoppas på ett sent startnummer, jag hade sån himla tur senast! 

Känner mig verkligen jätteladdad och har gjort upp veckans pass också. Det funkade så himla bra med Karin Öljemark träningarna precis innan senast, så jag ska försöka kopiera dom så gott jag kan nu torsdag-fredag tänkte jag. Idag blir det alltså uteritt och imorgon så blir det ett lite lättare pass med fokus på lösgjordhet och lite lägre form tänkte jag, så kan jag sätta henne mer i hög form och teknikträna dagarna efter. 

Känns skönt att ha lite klart för mig hur jag ska rida, tror jag ska prata med Karin också om jag träffar henne, och se vad hon tycker jag ska satsa lite på. Min gissning är ju vänsteröppnan, men lite sista-minuten tips är ju aldrig fel!





Paddex

Våra hästar springer ut och in från hagen, och det är ju snabbt och smidigt. Men lite läskigt när det legat lite stenar i gången, och det är även lite backigt. Men när jag hämtade Vendela häromdagen så upptäckte jag att man lagt paddex på det - toppenbra tycker jag!





Underbar tisdag

Hejhejhej kära blogg!

En härlig dag idag, nationella läs- och hör i engelska A, det var riktigt svårt och jag fick nog några onödiga fel här och var. Bara att hoppas att uppsatsatsen var tillräckligt bra. Franskan var bakflyttad så att vi slapp det långa hålet, och kunde därför sluta tio över två (då franskan annars börjar) istället för halv fyra.

En dag som denna sitter det verkligen fint att kunna gå tidigare, och jag har hunnit sola en hel del ute på trädgården + gjort klart historiauppgiften jag inte riktigt hann färdigt med på lektionen. Igår så ägnade jag mig åt svenskan och idag så blev det alltså lite historia. Ska se om jag börjar plugga på frågorna lite när jag kommer hem.

Hem ska jag givetvis från stallet, till vilket jag alldeles strax ska cykla tänkte jag. Ska ta någon macka bara. Tror att Vendela ska få ta det lugnt idag, tänkte rida ut faktiskt! Hon är verkligen såå mycket lugnare nu när det är varmare ute, konstigt att det verkligen hänger ihop. Men det är klart, jag är också hellre ute nu än i vintras.

Min stjärna innan ett pass för några dagar sedan. Ursäkta manen, men kan inte klippa den nu eftersom det blir så fula knoppar på lördag då ;D


Klockan 9 är det TV-tid här hos mig i Katrineholm, helig sådan. Första delfinalen av Eurovision ju! Funderar på att förbereda något gott till mig själv också. 

Kati Wolf - What about my dreams (Ungern) är en av mina favoritlåtar just nu, älskar att lyssna på den när jag springer!



Louise Haaga-kurs dag 2

Tänkte berätta om ridpasset dag 2 hos Louise.

Efter att första dagen ha ridit igenom hästarna ordentligt var det dags för lite mer hoppning andra dagen. Då började vi med att komma på två hinder i en svag båge med ca 50 m emellen. Vi fick komma 3-5 gånger var och räkna hur många galoppsprång man tyckte kändes bra för sin häst. När man bestämt sig skulle man komma på det antal galoppsprång man sagt. Det var faktiskt ganska svårt, för på så långa distanser gör otroligt små förhållningar väldigt mycket. 

Vi skulle även komma på ett räcke med en bom 5,5 meter framför. Alltså skulle man ha ett kort galoppsprång innan hindret. Jag tycker Artie är väldigt duktig på att komma rätt på såna här typer av övningar, så det gick riktigt bra. Det jag behövde jobba med var att få igång bakbenen. Tänka uppåt hela tiden i stället för framåt.

På slutet sattes alla hinder ihop till en bana. Artie hoppade verkligen super hela banan igenom. Jag kom efter på något språng, men annars satt allt. Känns så kul att jag börjar hitta knapparna nu!

Lousie gav Artie beröm också för att vara en himla fin häst, vilket jag verkligen uppskattar. Jag tar verkligen åt mig av så fina kommentarer! Han har rätt sorts psyke och gör rätt så fort jag gör rätt. Han har bra inställning till allt och krånglar inte till något. Han är väldigt bra, min häst! ♥

Här är en liten film från sista banan. Bilder kommer också :)




Favoritbilder - Stillbilder

































Helt enkelt våra bästa ögonblick frysta ifrån filmer. Tänk om man haft dessa tagna i riktigt bra kvalitet..!



Måndagens ridpass (+bilder)

Red på Stora utebanan idag, och jag tycker det var ett riktigt bra pass! Vendela känns jättefin just nu, så jag planerar mest att rida på som jag gör och försöka förbättra det som går tills på lördag.

Tog tag i läxan och gjorde minsann lite skänkelvikningar och framdelsvändningar undan vänster skänkel samt framdelsvändningar undan densamma. Allt för att skärpa upp henne på den sidförande, vilket jag kommer ha igen i både höger sluta och vänster öppna sedan. Hon brister lite i respekten på min vänstra skänkel.

Gjorde även förvänd galopp på volt, och i vänster var det svårt idag. Fast sen så rätade jag upp mig, hittade jämnvikt och plötligt så gick det så mycket lättare! Det var en skön känsla och vi fick en halv riktigt fin volt! Högern blev riktigt bra, som att rida i rättvänd faktiskt. 

Gjorde lite skolor och galopp-skritt också och det funkade fint idag. Ska ha henne mer formad i innersidan i skolorna bara, måste tänka mycket på det. Det och spårningen, det är mycket som ska klaffa! I galopp-skritt var hon verkligen toppen-lydig idag, så det var roligt att göra. 

Från det ena till det andra - sitter med springkläderna på mig, så nu blir det en halvtimmes kvällsjogg tänkte jag!

Mamma tog lite bilder, och det var snällt. Tyvärr så saknar hon fotografegenskaper, haha. Men jaja, lite bilder fran idag blev det iallafall, vissa bättre än andra.. ;)




















Bilder på Bingobuset









Tråkigt att inte filmuppladdningen ska funka, fattar inte! Första bilden var väl inte sådär väldigt fager, men äh, kan inte vara snyggast jämt!

Får bli lite mysbilder istället, inne på gästkontot utan Photoshop, så dom är "au naturelle" eller vad man ska säga ;)



Mitt tävlande

Ni som följde mig under förra året vet ju att jag alltid red två klasser när jag tävlade förut. Dels för att jag tyckte det var kul, dels för att vi samlade rutin och dels för att Vendela ofta spände av lite mer till andra klassen. 

I år så tänker jag lite annorlunda. Just nu så ligger min prioritering att först och främst kvala med Vendela till elit. Därför så åker jag i princip bara ut och rider LA:P1, eftersom jag tycker att det är ett jättebra program för henne - inga tråkiga transportsträckor, och det krävs mycket styrka och koncentration av henne för att genomföra rörelserna, så då fokuserar hon mycket bättre!

Jag hade ju tänkt rida Lag-03 en del nu också, men eftersom jag inte är med i något lag i div 1 i år så "behöver" jag ju inte rida det. Rutin är aldrig fel, men vi har ju trots allt varit med i två år nu. Dessutom så vill jag lite grann lägga ner skänkelvikningarna ett tag, dom har varit en sån himla press för oss, att det ine funkat. Och nu på senaste så har det blivit jättebra istället, när jag vet att vi inte ska tävla och kan spänna av lite mer. 

Sedan när vi väl kvalat så kommer jag nog att rida några LA:P1 till, för att uppehålla tävlandet såklart. Bara för att vi lyckats kvala så betyder det inte att vi är redo för FEI-programmen på nationell nivå riktigt ännu. Vi har en hel del teknik- och styrkearbete kvar innan det blir aktuellt. Mycket träning kommer det alltså bli!

En annan sak som ligger lite till grund för detta med att rida en klass är givetvis tiden - jag slipper spendera timmar av väntan mellan klasserna. Detta är ju skönt för mig, mamma och Vendela att slippa. Eftersom jag tävlar med Bingo också, på andra tävlingar än med Vendela, så blir det ju en hel del tävlande. Jag vill ju ha tid att vara med Issa och mina andra kompisar, och såklart Gustav också, så det är skönt att kunna göra som jag gjort nu!

På så vis så hinner jag med allt jag vill hinna med (nåväl, nästan iallafall) och kan ändå tävla med två ponnyer på olika tävlingar!





Direkt från trädgården

Nu så kom jag just in from my garden; underbart är det enda jag har att säga! 

Låg ute i två timmar och solade i min nya bikini, och läste grekiska gudar samtidigt, riktigt givande faktiskt. Nu har jag ganska bra koll på provet, som är på onsdag nästa vecka. Känns skönt att slippa det där tokpluggandet dagen innan som jag ofta hamnar i annars!

Min dator och Videofme måste utkämpa något krig, dom vägrar samarbeta, något är fel! Kan inte ladda upp filmen på mig och Bingo, så det får bli lite bilder senare istället..

Nu så är det off to stable som gäller, men först lite macka! Har förberett lite inlägg också! :)

Doris fick vara med också ;)










Bilder från igår


Älskar mobildbilder där hästens huve blir typ enormt, haah!










Umgicks med Gustav hela dagen igår, och åkte sedan ut direkt till stallet och Vendela. Gick ut en sväng med henne, och det var riktigt mysigt. Hon är så snäll att leda, så jag gillar att gå med henne. Mockade sedan och sådär såklart också, och som bilderna avslöjar så bjöds det på alla hästars favoritmåltid; vårgräs!

Vet tyvärr inte vad som tog åt blogg.se igår, men publiceringen av inläggen fungerade inte, och inte heller att kommentera ibland, eller ladda upp bilder. Bajs eftersom statistiken var riktigt bra igår, och så blir det så.

Idag är en bra dag, över 20 grader och sol! Så nu borde påskmusten, som jag la in i kylen för en halvtimme sen, vara kall och redo att drickas. Tänkte byta om till bikini och sedan plugga lite i solen samtidigt som jag får lite färg. Två flugor i en smäll, nice huh..? ;D

Vendullis ska få sig ett litet pass senare hade jag tänkt också, och mamma ska skritta Artie eftersom Issa har åkt bort :)



Vi ses snart!

Jag kommer att vara borta i några dagar framöver - men har tidsinställt lite inlägg under tiden. Dock funkade det inte att ladda upp bilder när jag tidsinställde, så bilderna från Louise Haaga-kursen får ni se när jag kommer hem! :) Vi ses!





Louise Haaga-kurs dag 1

Ridpasset dag ett handlade i korta drag om att få hästarna helt igenom i sidorna samt att få dem lyhörda. Första dagen var det inte så mycket hoppning, utan mest markarbete.

Det första vi gjorde var att gå på en stor volt och göra halt ca. var 5-10:e steg, för så små hjälper som möjligt. Det här har jag och Artie tränat på ganska mycket, särskilt att han inte ska ta huvudet över tygeln. Därför tycker jag att det gick väldigt bra att göra den övningen. Vi fick sedan släppa stigbyglarna och jobba hästarna i trav, fortfarande på volten. Vi varierade mellan att göra olika tempoväxlingar och övergångar. Vi strechade även hästarnas sidor genom att ställa dem utåt samtidigt som vi flyttade ut bakdelen. På det sättet stäcker man ut innersidan, dvs i vänster varv strechar man vänster sida och i höger varv tvärt om.

Vi fick även rida lätt ett tag utan stigbyglar - herrejöses vad jobbigt det var! Verkligen något som jag måste fortsätta träna på för att bygga upp min kondition och styrka. I galoppen fick gjorde vi många övergångar till skritt. Vi galopperade alltså ungefär 7-8 galoppspång innan vi bröt av till skritt. Skrittade några steg innan vi fattade galopp och gjorde om det igen. Jag har tidigare haft lite problem med övergångar från galopp, men nu funkade det riktigt bra. 

Vi gick sedan över till att hoppa små, små hinder på böjt spår. Mellan hindrena var det 21 meter, där man varannan gång skulle komma 6 galoppsprång och varannat 7. Eftersom Artie är så lätt att reglera tyckte jag att det gick riktigt bra. Den här övningen ska jag också använda mycket hemma hade jag tänkt, eftersom jag kan komma på allt mellan 5-8 galoppsprång. En väldigt nyttig övning som de flesta hästar behöver.

Efter det fick vi komma först på två räcken med 14 meter emellen samt två oxrar med 14 m emellan. På båda skulle vi ha 4 jämna galoppsprång. Det kändes mycket trängre mellan räckena, så där gällde det att man verkligen red ihop hästen innan.

Sista övningen vi gjorde var att komma en kryssoxer med 4 galoppbommar innan. När man har bommar framför kan man näst intill inte komma fel på hindret. Men för varje gång vi hoppade tog hon bort en galoppbom men viktigt då att man inte tog bort ett galoppsprång. Tillslut var alltså alla markbommar borta och man skulle då försöka komma bra på hindret. Den här övningen var riktigt rolig tycker jag och den gick super. Artie var så duktigt och väntade verkligen på mig.

Sammanfattningsvis tycker jag att det var en riktigt bra träning. Framförallt var den nyttig och jag fick många tips som jag ska med mig vidare.

Tyvärr dampar blogg.se nu, och det går verkligen inte att ladda upp bilder!! Blir så arg! Men aja, ni får dem så fort det går att ladda upp igen!



Hemma!

Nu är jag hemma efter en otroligt rolig helg hos Louise Haaga! Har haft det grymt och träningarna har gått jättebra. Tror det togs 600-700 bilder (med min kamera) plus några få filmer från dagens pass som pappa filmade. Har tänkt lägga in bilderna på datorn nu och kolla igenom dem. Ska skriva om ridpassen också hade jag tänkt, men det kan ta ett tag så de kanske kommer upp i morgon.

Ska som sagt fixa lite bilder till er nu, för det vill ni väl se? :D





Jag och Vendela på fältet 2009


















Favoritbilder - in action
























Nice väder

Underbart väder idag igen, tack för det!

Nu så ska jag gå och fixa till mig lite, tandborstning och kanske byta ut pyjamasen typ, klockan är ju bara 12.. ;) Ska sedan möta upp Gustav för att göra stan i solen! 

Vendelas dag hänger lite på mig, men det blir något lugnt. Vi har jobbat mycket nu denna vecka faktiskt, så det kan vi behöva båda två. Tänkte inte åka ner innan halv fyra iallafall, så att hon får vara ute och njuta av vädret så länge så möjligt hon också! Tog ju in henne lite tidigare igår och i fredags (eftersom jag skulle rida) och hann inte släppa ut henne sedan, så idag ska hon slippa det.

Har förresten kollat proppen till connemara SM som Kristina skrev ut till mig, blir nog en riktig hästfest detta! Jag får ju välja vad jag vill göra med Bingo, men LB1 i dressyr ska jag absolut rida eftersom jag och domaren har kommit väldigt väl överrens vid tidigare tävlingar..! Ska skriva mer om det lite senare när det är mer spikat exakt vad vi ska vara med på!

Bild från en härlig seger vi tog för ett år sen!




Nattinatt

Kom hem för ungefär en timme sedan och har förberett lite fler inlägg tills imorgon, ifall jag skulle rycka ut på fler äventyr med Gurraboy eller kanske åka ut till stallet. 

Vet verkligen inte vad som är fel med videofyme, men min förvänd-galopp-film vägrar sparas! Har laddat upp den fyra gånger, och varje gång så står det att den ska komma inom tio min, men det händer aldrig. Bajsprogram, ska då aldrig göra som man vill fast man sitter där snällt och väntar under uppladdningen. 

Hästarna gick bra idag båda två tycker jag, jag är nöjd. Bingo kändes fin, men i vänstergaloppen märktes det att han hade lite problem med att få med sig ytterbak + att han tjafsade mycket mer än vanligt mot hand i höger varv. Fast det senare blev bättre ju mer jag red, så det kan ha varit lite lathet också. Lätt att övertolka minsta lilla som tecken på att han har ont. 

Vendela fick en snabbspolning av gårdagens träning, och jag tyckte det funkade super. Hade hörlurarna på mig, älskar känslan av att man är med i en musikvideo, haha. Råkade sitta och sjunga med också, missade ridskoletjejerna som lekte vid ridbanan. Dom fick en liten gratiskonsert, stackarna! Men Vendela var så duktig så, bärig och fin. Öppnorna funkade jättebra idag tycker jag, så det känns skönt!

Jag och prinsessan i Hageby för ett år sedan :)




Godnatt kära läsare :*



Friendship



En gammal bild på oss från 2009. Älskar denna!



Ärevarv

Här är en liten film från ärevarvet till lagklassen i lördags. Lite svårt för pappa att hålla koll på vem av oss han skulle filma, haha, men här kommer den i alla fall.






Favoritbilder - mysbilder

Tänkte bara lägga upp några favoritbilder som jag tycker är så mysiga!















(gillar att jag driver med min egen sport.. ;D)
















Lite bilder







Med en något ovillig modell + en kamera som bara fokuserar om man zoomar ut blir det som det blir..!

Har fler bilder att visa senare + filmer på Bingo! Men nu så ska jag åka till Gustav, så det får bli lite senare :)



Vi lär oss rygga (2009)

Detta är alltså mina och Vendelas första ryggningar någonsin! 

Vi lärde alltså Vendela genom att jag gav hjälperna samtidigt som Cecilia visade henne försiktigt med ett spö vad vi ville, så blev det lättare för Vendela. Hon svarar jättebra, och Cecilia behövde peta mindre och mindre på henne minns jag. 

La till vår senaste tävlingsryggning i slutet - den fick vi ju en 8:a på!





Framtiden

Jag kommer att sälja Vendela när jag själv inte kan tävla henne längre, dvs i slutet på 2012/början på 2013. Det beslutet tog inte många sekunder att fatta, det är en självklarhet för mig. Klart att det känns lite svårt att tänka på, att vår tid håller på att rinna ut, och att vi inte kommer att vara "the dreamteam forever". Men samtidigt så känns det rätt. Jag kommer att gå vidare tillsammans med en annan häst, och hon med en annan ryttare.

En ryttare som jag och hon kommer att välja ut tillsammans. För jag tror mycket att de som tvekar med att sälja är rädda att ponnyn ska få det dåligt. Men sköter man försäljningen själv så kan man självklart förvissa sig om att det är helt rätt. Och känns det rätt, så är det rätt. Ungefär så kommer jag att göra. Vendela är en tydlig häst, det är svårt att missa vad hon tycker och tänker om personen som hanterar/rider henne. Hennes signaler kommer givetvis att hjälpa mig jättemycket. 

En annan rädsla många har tror jag också är det omvända - att min gamla ponny gå mycket bättre med sin nya ryttare. Men så tycker jag verkligen inte att man kan tänka, om Vendela skulle gå super med sin nya ryttare skulle jag vara glad och stolt till att ha hjälpt till att ta fram en sådan häst, och inget annat! Tänk vad roligt att titta på henne på ponny SM, vad stolt jag skulle vara över min prinsessa, även om jag skulle sitta på läktaren. 

För jag skulle ju minnas ponnyn jag fick i januari 2009, som vägrade skritta, och vägrade bryta av från en snabbare gångart, medan alla andra skulle se den fulländade dressyrponnyn dansa fram på banan med sin ryttare. Det är faktiskt en riktigt härlig tanke jag har, något som gör att jag faktiskt kan tänka på och även skriva om att jag och Vendela kommer att gå skiljda vägar utan att bryta ihop. 

För jag vet att Vendela hör hemma i ponnyklasser. Hon har tillräckligt med kapacitet för att hävda sig på en hög nivå bland ponnyerna, och därför vill jag inte klassa upp henne som storhäst. Jag vill inte att hon kritiseras för att hon inte har samma förutsättningar, utan jag vill att hon ska fortsätta tävla i sina klasser mot sina motståndare. Och kan inte jag vara med henne i det (vilket jag efter 18 inte kan), då kommer jag att hitta någon annan som vill och kan ta sig dit med min Vendela. 

Men än så länge så har jag och Vendela tid kvar tillsammans! Vi har ett elitkval kvar innan det blir FEI-klasser att rida, och sedan börjar ju vårt kval mot SM. Detta är alltså dom mål jag har med min ponnytid, min tid tillsammans med Vendela. Vi har alltså en hel del arbete kvar, och det känns också roligt att tänka på. Att Vendela bara blir säkrare och säkrare i sin personlighet är också roligt, och det kommer ju också att underlätta för henne i sitt nya hem sedan. 

Det var Karin Öljemark som introducerade detta tänket hos mig, att min uppgift med Vendela kanske inte är att ta henne ända fram, men om jag lyckas med det så är det en stor bonus! Men min uppgift är framförallt att göra henne till en säker dressyrponny. Någon riktigt trygg läromästare blir hon aldrig, men en rutinerad och rätt riden häst som är välutbildad och säker på sina saker. Och det är alltså det jag också kämpar för att uppnå, och sedan tävlar jag ju givetvis också däremellan. Att tävla är ju något som vi båda tycker är jättekul, så det är en viktig del för att vi ska få ut max av varandra!

Ville bara skriva lite om hur jag tänker och resonerar kring framtiden, kanske någon av er som t.om undrat men inte vågat fråga. Och mamma - oroa dig inte! Jag vill inte sälja Vendela nu, hon är min älskade ponny, och det kommer hon att vara i ett bra tag till! 




Stallet nästa!

Nu så ska jag alldeles strax cykla ut till stallet, något försenad. Inte så förvånande dock, det är lite min stil att vara seg och göra annat, ungefär som nu. Borde borsta tänderna men sitter vid datorn istället.

Dock så har jag förberett två roliga filmer till er att titta på. Dom är från en Cecilia-träning i augusti 2009. Den träningen som Vendela började lära sig rygga och även våra första halva långsidor i förvänd galopp. Hon ser mer vild än tam ut på den filmen stundtals, hade faktiskt helt glömt bort hur het hon var!

Så jag har ju tittat på dom, och nu känner jag mig väldigt nöjd med den utveckling vi faktiskt har gjort tillsammans. Fortfarande lite av charmen med att ha utbildat sin ponny själv; snacka om att vi verkligen gjort en lång resa. Dessutom är den ju inte slut än!

Jag och Vendela på fältet i Morjanå 2009





En annan rolig sak är att båda mina kameror ligger på laddning just nu, så förhoppningsvis så blir det lite nytt här under dagen eller så. Känns som att det behövs lite fräscha bilder, så nu får allt mamma ta och rycka ut hade jag tänkt! Jättefint väder idag, så det blir nog toppen.

Några sötisbilder lär det ju bli :)






Freddis lördag

Morning folks!

Lät klockan ringa tidigt idag, eller ja, vid 10, haha. Klockan ett så ska jag nämligen rida Bingo som kommer in till Trolldal! Ska bli roligt, men absolut inget jobbigt pass. Pratade med Kristina igår och hon tyckte att han kändes bättre men inte helt bra i den där muskeln. Han ska tillbaka på ny behandling hos equiterapeuten på måndag, men ska alltså ridas och hållas igång hela tiden. 

Det ska bli riktigt roligt att rida Bingo igen, han är så himla härlig. Saknat hans grymma attityd och utstrålning, han ger verkligen en speciell ridkänsla den där lilla hästen. Förhoppningsvis så ska han vara bra till den 22:a maj, så vi kan tävla andra omgången av div 3 i Smedstorp!



Ska även rida Vendela idag hade jag tänkt. Karin brukar alltid vilja att jag ska rida dressyr dagen efter vi har tränat, just för att känna på och befästa lite själv, medan träningen fortfarande finns i bakhuvudet. Dessutom kommer Vendullis förhoppningsvis inte att behöva så lång uppvärming innan hon blir varm och mjuk, och då blir det inte ett så långt pass.

Jättebra faktiskt, tycker jag. Vendela var ju så himla grym igår, så det ska bli så kul att känna på henne idag. Ska ta itu med mina läxor också; förvänd galopp på volt för att stärka henne i den förvända och på så vis öka hennes säkerhet i den och skänkelvikningar och framdelsvändningar till vänster för att skärpa upp henne för vänsterskänkeln!





Allt klart!

Artie fick sig en rätt lugn tur i skogen. Vi lunkade på utan några högre krav. När vi kom tillbaka packade jag allt inför helgen. Duschade även Artie och smörjde all utrustning lite snabbt. Blev en hel del grejer som ska med, men hellre för mycket än för lite. Om de inte kommer till användning får de väl ligga kvar i transporten helt enkelt.

Vi ska åka från stallet vid nio i morgon. Tror klockan får ringa runt sju så kan jag snooza lite ;) Men jämfört med en tävlingsdag är det ju rena sovmorgonen! ;D

Jag kommer inte kunna uppdatera under tiden jag är borta, men jag kommer ju hem på söndag em/kväll så jag tror ni klarar er. Har tidsinställt något inlägg så Freddi inte ska behöva blogga tokmycket själv! Kameran hänger såklart med och jag hoppas det blir lite bilder som jag kan visa er sen. Det vore väl roligt?

Ni får ha det så bra så hörs vi på söndag. Kram!





Fredagsmys

Nu så ska jag bege mig mot Issa tänkte jag, lär bli lite TV och kanske något gott till det..!

Har fram tills nu haft en jättemysig kväll här hemma, vädret har vänt lite och jag ahr suttit ute med päronen och pratat + hoppat med Dill och Doris. Dom är så ambitiösa så, när jag var 10 så gick jag faktiskt en kurs med Dill. Så hon vet hur man gör, och Doris hakar glatt på. Hade jag tid så skulle jag vilja ta upp det igen, men man hinner inte allt..!



Har varit på toppenhumör hela dagen idag, och dagens kanonträning gjorde mig bara ännu mer uppåt. Issa åker ju till Louise Haaga imorgon (som hon skrivit tidigare) så det lär bli en riktigt härlig kväll detta! En sak är iallafall helt säker; tyst blir det INTE! :D

Liten och korthårig Tävlingsduo :*




Träning för Karin

Ååh, träningen idag gick verkligen jättebra! Gud vad vi behövde detta, både jag och Vendela. 

Började rida fram som vanligt, och det kändes fint från början, lite som det gjorde igår när jag red. Ska låta henne galoppera med lite mer aktion bara än jag gjort nu tidigare. Hon fick ganska snabbt upp den där härliga traven, och var helt igenom. Det är i det läget som Karin säger "Nu kan du göra vad du vill!".

Sagt och gjort, och vi tog itu med öppnorna. I skritt gick det jättebra, tre spår med lagom böjning i sidan. I trav sedan så hände något, jag hann inte riktigt med att rida som jag skulle. Hann inte korrigera ig själv liksom, framför allt i vänster. Precis som jag skrev igår så blev resultatet att Vendela gick i vänster sluta istället för öppna. 

Men vi kom efter mycket analyserande fram till att en lösning finns; jag ska vara lättare i ytterhanden genom hörnet, och sedan ska jag rida själva öppnan med mjukare hand, inte vara så kontrollerande och ta tillbaka så mycket. Ska också rida mer för vänsterskänkel och höger tygel. Har tidigare tagit för mycket vänstertygel och böjt halsen. 

Vendela har bytt sida också, nu är höger svår och vänster lätt. Ett steg till närmare rakriktning (hon har bytt en gång förut) men det visar ju bara på att jag jobbar rätt med henne, så Karin tyckte det var jättebra. Slutorna gick bra idag också, det var mest vänsteröppnan som krånglade, men det har jag ju uppmärksammat jälv i veckan också. 

Galopperade sedan, och hon kändes så himla fin! Runda härliga språng, så Karin körde lite med oss och krävde lite mer samling. Men idag fixade vi det utan problem båda två, och sedan gjorde vi lite serpentiner och volter i förvänd. Gick riktigt bra, och jag fick det i läxa nu. Ska rida mer förvänd på volt, för nu vet jag hur jag ska lösa det om hon spänner till lite grann. Jag ska själv känna i vilket läge jag ska ta och lätta, och hela tiden stödja henne med min skänkel. 

En riktigt bra och givande träning idag alltså! Och gud vad roligt det ska bli att tävla med Vendela igen. Bara jag andas lite fel så bryter hon av eller tom gör halt. Hon börjar nästan bli lite överlydig och verkligen tolkar allt jag gör där uppe. Men det ska man inte klaga över - alla gånger man beklagat sig över en ofokuserad ponny. På tävling så lyssnar hon ännu ett snäpp till, snacka om att jag kommer kunna rida helt osynligt, underbart!

Bjuder på en bild från 2009




Slutspurten

Nu börjar man faktiskt kunna se slutet på denna temin. Bara några få veckor kvar, sedan är det frihet! Men innan jag kan fira har jag en hel del uppgifter och prov kvar. Det är lika bra att ta tag i högen så det blir gjort någon gång. Eftersom jag blir borta hela helgen är det bäst att göra allt innan, så jag inte behöver ha det hängandes över mig när jag kommer tillbaka. Skickade in en uppsats igår och har gjort klart två till nu! Känner mig riktigt duktig faktiskt! Tänkte skriva klart en engelska grej bara innan jag åker ut till stallet. Lär vara där hela kvällen, så det är inte brådska ut.





Louise Haaga-kurs

Som jag berättade igår så ska jag på träningskurs i helgen till Louise Haaga. Hennes gård ligger i Västerås där vi kommer ha två uppsuttna träningar samt en teorilektion. Jag har aldrig tränat för henne tidigare, men känner flera som tycker gott om henne. Hon är a-tränare i hoppning och har många fina meriter.

Vi är tolv stycken från klubben som åker, så det kommer blir jättekul! Vi har gemensam avgång i morgon klockan 9 och det är mycket som ska packas innan dess. Funderar till och med på att duscha Artie innan eftersom han är rätt dammig. Har faktiskt också gjort en packlista så jag inte ska glömma något och jag kan lova er att den inte är kort ;)





Godnatt

Hohojaja!

Nu har jag sprungit, eller ja, jag kom in för ett tag sedan, men måste bara löka lite innan det är värt att duscha. Riktigt kallt ute faktiskt, ska bli skönt att duscha. 

Något som också ska bli skönt är morgondagen! Sovmorgon till klockan 10 - sweet, och det innebär lite morgonmys framför MTV, börjar nästan bli tradition för mig nu ju. Lady Gaga har varit med i 3 from 1 två dagar i rad dessutom, så jag är lycklig! Sedan så blir det skola och efter det cyklar jag direkt till stallet och tar in Vendela. Slutar vid kvart i ett och träningen för Karin börjar klockan två.

Jag och Karin på tidigare träningar




Imorgonkväll så har jag inga planer faktiskt, får se om det kanske blir stallhäng. Alla muppar som ska till Louise Haaga lär ju campa där nere, så det är bara att haka på den goda stämningen! Älskar när det är hög stämning där nere i vårt stall, och det är det rätt ofta ska ni veta. Underbart ställe, jag trivs verkligen så himla bra!

På lördag så kommer ju iallafall Gustav hem efter en hel vecka borta i Tyskland. Har saknat honom, så det ska bli kul att se honom igen <3 

såhääär rolig tycker jag att jag är när jag fjantar mig, såhääär platt är mitt hår när jag inte gör nåt med det och såhääär söt är min babe :*


Nej, nu säger jag godnatt, sov gott alla läsare :)



Dagen ridpass - Artie

Som jag skrev tidigare idag fokuserade jag dagens ridpass på grunderna. Började med att vara noga med min egen inverkan. Försökte sitta så korrekt som möjligt och hela tiden vara medveten om mina hjälper. Red fram på en 20 meters volt som jag varierade genom att flytta ut bakdelen, göra tempoväxlingar samt övergångar. Viktigt att han hela tiden var formad i sidan och tog min innerskänkel. Tyckte inte han var riktigt igenom i vänster sida i början, så då var extra viktigt att jag verkligen red ordentligt. Tog bara en liten stund innan han blev fin där med.

För att verkligen få ryggen att arbeta ställde jag mig upp i lätt sits i traven. Ett väldigt bra sätt för att få hästen att skjuta på mer med bak och höja ryggen, då man "gungar" med hästen. Man ska nästan tänka som att man försöker lyfta upp magen med benen om ni förstår vad jag menar.

När han kändes bra i alla gångarter släppte jag volten och red lite andra övningar. Satte mig ner utan stigbyglar och jobbade på. Fick någon liten protest från Arties sida när det blev jobbigt i galoppen vid ett tillfälle, men annars gick det jättebra. Han kändes riktigt fin och jobbade på bra. Så det var väldigt kul och jag kände mig nöjd.

Skittade av honom i skogen tillsammans med Freddi och Vendela.





Viktproblem

Idag så blev det ett dressyrpass igen, Vendela skötte sig verkligen bra. Så bra att jag kunde inse att vänsteröppnorna är mitt fel - jag har ett viktproblem. Jag glider över till höger, och då tror Vendela att jag vill ha en sluta och tar in bakdelen istället för tvärtom! 

Herregud vilken tur att jag ska träna imorgon så att vi kan komma till rätta med detta fort som ögat. Vendela blev nämligen lite spänd idag, just för att jag blev lite irriterad när det inte fungerade, innan jag förtsått vad det var frågan om. Känns lite dumt, men jag är inte förvånad. Vi människor tjatar då alltid om vad hästarna har svårt för, och glömmer bort våra egna svagheter.

Fick tillslut en avspänd och fin vänsteröppna också, så då var jag nöjd med det. Dom andra skolorna satt fint idag, högerslutan också faktiskt. Riktigt skönt, och jag var jättenöjd. Växklade lite tempo i trav och galopp också och avslutade med galopp-skritt på volt. Det gick riktigt bra, det var längesen hon verkligen var så tillbaka oh verkligen lyssnade på mig i övergången, så jag var inget annat än nöjd idag!

Just nu så ska jag gå in på glosboken och göra lite franska, tråkigt, men sånt man måste ibland. Sedan ska jag se om jag hinner springa en runda och eventuellt baka något(!) Känns som att det var ett tag sen. Vet inte vad det är just nu, men jag är verkligen sugen på något gott jämt och ständigt, fast det är väl alla egentligen? Får se vad klockan blir, jag hoppas ju allt här alltså, hihi..





Dags för stallet

Idag så blev det ingen jobbig dag i skolan, superskönt. Passade på att göra klart min samhällsuppgift, så nu är den ur vägen. Ska bara finjustera den lite på lektionen imorgon, men gud vad skönt att jag slipper jobba hemma!

Vendela ska få gå ett dressyrpass idag, i ridhuset om det regnar, men annars ute tänkte jag. Det ska bli så himla roligt att tävla henne igen, nu är det ju snart bara en vecka kvar! Imorgon så blir det Karin-träning, så jag hoppas att vi kan få lite hjälp med skolorna nu, måste lära mig riktigt känna när hon är trespårig osv. 

Mer om det senare, nu så ska tävlingsduon cykla ut till stallet!





Träningskurs i helgen

I helgen blir det inget tävlande för jag ska nämligen på träningsläger. Vår klubb har anordnat så elva (tror jag) ryttare från föreningen får åka på en helgkurs till Louise Haaga. Kommer att bli så roligt och otroligt lärorikt. Tänkte berätta mer om det i morgon.





Update från skolan

Tänkte bara skicka en liten hälsning direkt från skolan. Jag slutar tidigt idag då jag inte behöver gå på sista lektionen. Jag höll nämligen mitt tal förra veckan så jag slipper gå på lektionen denna vecka.

Idag har jag tänkt rida på någon bana och verkligen jobba igenom Artie. Ska vara noga med grunderna och se till att han är helt igenom i sidorna och framme till handen. Kände både igår och förrgår att det behövs. I morgon ska han däremot få ta det lugnt och ladda upp inför helgen! 





Dagens planer + gårdagens ridpass

Igår så blev det inget bloggande, för jag åkte nämligen hem till Issa och åt tacos. Såg sedan lite på film innan jag åkte hem och duschade. Blir rätt trött av medicinen jag fick mot infektionen i tisdags, då jag somnade sen. Idag ska jag till tandläkaren och se så att mina tänder ser fina ut (tog ju bort tandställningen för lite mer än en månad sedan) och inte har åkt tillbaka eller så. Sovmorgon på det - franskan är inställd! DET är lycka på hög nivå! 

Igår så red jag och Issa ut iallafall, och det gick faktiskt helt okej. Vendela fick ha sin goughe på sig, men jag tror att jag ska byta ut den mot en annan inspänning som är lite enklare. I galopp så drar hon väldigt mycket i goughen, och nästan gör luftsprång som protest när hon tror att det är jag som håller in henne, när det egentligen är hjälptygeln hon drar i. Då känns det som att den bara skapar ännu mer spänning, och det är ju verkligen inte det resultat jag vill ha ut av den.

Gick bra annars, hon skrittade hela vägen hem när hon väl lugnat sig, så det var jätteskönt! Red lite på ridbanan sedan, och jag tycker att det gick bra. Hon blir så mycket mer avspänd på ridbanan verkligen, så det var jätteskönt. Dessutom så kommer jag inte att ha lika mycket att reda ut idag, när jag ska rida dressyr!





Nya transportskydd

Så bra gissat att mina nya transportskydd låg i det stora paketet. Jag är väldigt förvånad över hur snabb leveranstid hemsidan jag beställde ifrån hade. Jag skickade iväg ordern i måndags kväll, så det tog alltså bara två dagar! Stor hiss för det tycker jag! Dessutom tyckte jag det var väldigt bra pris, 395 kr + frakt på 79 kr fick jag betala. Mycket billigt för ett par transportskydd och enligt mig är kvalitén rätt hyfsad också! Har inte testat dem än, så vet inte hur passformen är men materialet känns bra.

Jag har tidigare beställt schabrak av samma märke och ställe och det har jag varit mycket nöjd med. Så kan faktiskt tipsa om Haglunds om man är ute efter prylar med lite lägre pris än de flesta andra webbutiker. Och som sagt: stort plus för snabb leverans!

Så här såg de ut! Själv tycker jag de var snyggare i verkligheten än på bilden på internet.




Glad överraskning

Det här glada paket kom hem till mig idag, kan ni gissa vad det är? :D





Onsdagsrapport

Två lektioner idag, och en tretimmars håltimme däremellan. Låter som en skapligt soft dag, men det var det inte ritkigt. Nationella var en rolig skrivuppgift, så det var skönt. Men att sitta och skriva i 80 minuter tar på krafterna. Gjorde sedan lite historia-arbete, skönt att ligga lite före. Har ju en del tävlingar framöver, och nu när betygen ska sättas, så jag vill inte behöva plugga ihjäl mig senare och dra ner på stalltiden. 

Vädret idag är då verkligen inte att lite på, men tänkte våga mig ut på en joggingtur iallafall. Helt slut i huvet, så tar igen mig lite framför MTV just nu. Farligt detta, någonslags 10-topplista just nu. Jag är så sjukt nyfiken av mig att jag alltid måste sitta och titta vem som är etta, haha. Självklart så är Doris med och tittar också.

PS - imorgon så kommer videon till Judas ut! Det är tydligen världens dyraste musikvideo (över 10 miljoner dollar kostade den), ska bli riktigt roligt att se vad Lady Gaga hittat på :D

Gammal bild, men vi ser ungefär likadana ut just nu ;)


Tror nog att det lutar åt uteritt idag, med om det är okej väder kanske vi hamnar på utebanan. Fast hoppträningen som skulle vara imorgon är inställd pga Louise Haaga-kursen, så då får vi plats där imorgon! 

Två bilder jag också hittade i vintermappen, söta Vendullis






SRPC 2011

Proppen till Gripens meeting har kommit ut! (<-- Logga in i tävlingsdatabasen för att läsa, om inte direktlänken funkar)

Om inte något oväntat inträffar (man vet aldrig!) så är det bestämt att jag ska rida Vendela i stora rundan i år, gud vad roligt det ska bli! Det är alltså tre-dagars och hon kommer att gå en klass om dagen, eventuellt två första dagen, det beror lite på. 

Kan förklara för er som kanske kan tänka er att åka iallafall; tävlingen består dels av fristående klasser som rids varje dag. Olika för dagen, kolla proppen HÄR. Dessutom så kan man välja att rida en "runda" och deltar då i Sparbanken Rekarne ponnycup. Man får olika poäng beroende på placering i klasserna som rundan rids i. I lilla rundan så rider man dag 1 en LC2 dag 2 en LB1 och dag 3 även här en LB1. Mellanrundan går i LB1 LA1 LA1 och så stora rundan i LA1 Lag-03 LA:P1. 

Roligt va? Ett meeting på både lokal och regional nivå, där man dessutom stallar upp hästen antingen på näsbyholm eller Zegers (tävlingsplatsen) och lär känna nya människor med samma intresse! Det var så sjukt kul när jag lärde känna Janina och Sara förra året, vi pratar fortfarande på facebook och håller kontakten. 

Vad gäller Bingo så har vi inte riktigt kollat upp det, varken med Kristina eller med tävlingsplatsen (om det skulle vara aktuellt) eftersom han är hingst. Men jag ska ju rida honom i connemara SM 18:e juni (kommer att skriva mer om det sen!) så tror inte han kommer att gå cupen. Hade väldigt gärna ridit honom i Lilla rundan annars, tror han hade gjort det galant. Men förhoppningen är ju att han kanske kan vara med någon dag, någon klass, även om han inte går någon runda.

Jag och Vendela lyckades med att vinna mellanrundan förra året! Fortfarande något jag ser som en stor merit, och är väldigt stolt över :')






Jag, Janina och Sara :D




Wednesday

Idag så har jag nationellt prov i Engelska A, uppsattsdelen. Jippi, 80 minuter! Fiskgratäng sen i matsalen efter, får se om vi äter hamburgare eller kebab eller något istället, jag och trion. Det kan man vara förtjänt av då, hihi. Svenska står sedan på schemat, och vi har prov onsdag nästa vecka, ett stort sådant om antikens litteratur. Eftersom jag fått urinvägsinfektion (! :S) så missade jag en timmes genomgång igår, så måste jobba på lite. 

Vi ha haft bajsväder i Kattne med snöblandat regn igår - hörde dock att vårvädret är tillbaka snart. Härligt eftersom jag saknar mina brills B)


Nu ska jag sluta pladdra om skolan, det är inte roligt att läsa om! Vendela är roligare, och vad gäller henne så har jag inga planer för imorgon. Tänkte kanske rida ut i skogen. Egentligen så ville jag nog rida i ridhuset, och ta skogen på torsdag. Om det uppstår någon spänning så kan jg ju då få hjälp att lösa den på fredagsträningen för Karin. 

Fast åandra sidan så ska jag ju inte ta för givet att hon ska dampa och spänna sig en massa, hon har varit jättesnäll vid vår dagliga skrittur nu på senaste. Skrittar av henne i skogen så gott som varje dag nu när det är härligt väder på våren, och man kan vända och fortsätta skritta utan att hon taktar och försöker springa hem! 

Dessutom så såg på vädret igårkväll (vuxenpoäng!) och det ska regna på torsdag enligt dom. Och då lär jag ju inte vilja rida ut ändå. Tänk vad bortskämd jag blivit med ridhus och tält ändå!






Ett fint minne

Under den fem nästan sex timmars långa bilresan som jag och pappa åkte för att hämta hem Artie när vi precis köprt honom underhöll vi oss med att lyssna på Radio Egoina. Som ni förstår var det ganska långtråkigt att åka fem timmar ner till Göteborg och sex timmar hem. Därför var det perfekt att koppla in datorn i bilhögtalarna och lyssna på Egoinas härliga podcast där varje avsnitt är ca. 30 min. Tycker det är tråkigt att Egoina bara gjorde tio avsnitt, då hon verkar som en riktigt härlig prick!

Hittade nu hennes podcast på datorn, så sitter och lyssnar om alla avsnitt. Så blir lite nostalgisk när jag hör den igen och minns den långa bilresan. Ni förstår ju känslan när man precis hämtat hem sin nya häst! :D Det känns så otroligt längesen fast det bara var fem månader sedan. Man var ju så glad, men om jag ska vara ärlig är det nästan roligare när man haft hästen ett tag och lärt känna den. Fast såklart, upplevelsen när man är på väg hem med sin nya häst är obeskrivlig!

Bilderna är från när jag provred Artie












Dagens ridpass - Vendela

Min häst var så himla fin idag, så vi gjorde lite annat tekniskt!

Jag är ju väldigt "tävlingsfixerad", på så vis att det jag vill träna är det jag senare ska rida på tävling. Jag har ju nu ridit LA:P1 en gång, och vill ju allra helst förbättra mitt resultat. Det jag fick dåliga poäng på förra gången var ju famförallt skolorna - och det leder ju till att jag vill träna mycket på dom.

Men det som drog upp mitt resultat så mycket förra gången var ju "allt det andra", det utan kofficient. Mycket 7:or, någon 6:a här och var och även att det fanns två 8:or! Därför får jag inte fastna i skol-jobbet nu, för isåfall så kommer jag ju att tappa mycket av kvaliten i det andra jobbet. Så idag så tränade jag gången, genom att göra tempoväxlingar.

Hon kändes riktigt härlig redan från start, kanon! I trav så gjorde jag lite mellantraver, men behöver tränarhjälp för det känner jag. Det blir inte så jättebra, och jag vet vad som är fel, men inte hur vi ska åtgärda det. Skönt med träning på fredag! Gjorde istället fler tempoväxlingar och var lite tuffare mot henne när det gällde eftergiften i innersidan. Annars brukar jag tacksamt vara glad när hon länger/kortar, men idag ville jag inte att hon rätade ut sig. Vendela var med på noterna, så det blev jättebra. 

Galoppen blev det största arbetet idag. Gjorde lite som jag gjorde för Karin Öljemark senast, dvs samlade rejält några språng här och var, och red sedan vidare när jag kände att hon tyckte det var jobbigt. Det roligaste var att jag kunde samla fler och fler språng per gång jag gjorde övningen i båda varven. Högern är riktigt stark, till slut så valde jag att rida vidare när hon hade samlat sig superfint en hel långsida. Vänster är svagare och det blir inte lika många språng innan hon blir trött.

Först gick det knappt i vänstern, utan hon bröt av till trav, men då fattade jag ny galopp och klappade henne så att hon inte skulle bli spänd av missförståndet. Så efter ett tag så förstod hon och anträngde sig riktigt mycket, och hon blev bara bättre och bättre. Riktigt nöjd med passet, hon var så fin!

Jag och prinsessan i somras, mycket har hänt sedan dess




Dressyrträning tisdag

Idag hade jag dressyrträning med gruppen. Vi var bara 5 stycken i stället för sex, så det var skönt. Träning gick överlag bra, men själv tyckte jag det var rätt svårt.

Vi började med att rida på tre serpentinbågar över ridbanan. I skritten skulle vi flytta ut bakdelen i bågarna och göra halt på medellinjen. I halten var det viktigt att hästarna fortfarande var eftergivna i nacken, annars skulle man ställa och lirka lite åt sidorna så de gav efter. Artie ville först gärna ta upp huvudet och slå sig fri, men efter ett tag blev han riktigt fin. Räckte med att jag satte mig lite tyngre så gjorde han en jämn halt och var fortfarande eftergiven.

I traven hade jag lite svårt att få fram den energin jag ville ha. Han ska inte gå så mycket fortare än vad han gör, men mer aktivitet i bakbenen. Mer rörelse i ryggen liksom. Jag måste blir stadigare i min sits så jag kan sitta emot mer och driva. Blev helt slut i benen nu, haha.

Innan vi tog galoppen gick vi tillbaka till skritten ett tag. Nu skulle vi rida med tagen bakdel i bågarna, dvs flytta bakdelen inåt. Det här tyckte jag var det svåraste. För inte bara ska bakdelen in, utan han ska ju fortfarande var formad i innersidan. Lite lurigt att hålla koll på allt, min sits, halvhalter, han ska vara formad, bakdelen in och sedan få en bra balans mellan allt det. Men det svåraste med det tycker jag är att jag inte riktigt vet hur det ska kännas när jag gör rätt. Har inte gjort så mycket sådant här tidigare, så måste veta från Karin varje gång jag gör rätt. Det är något måste träna på helt enkelt.

Galoppen var lite liknande traven idag, jag saknade energi i bakbenen. Vi red till största del på stora mittvolten och varierade mellan arbetsgalopp, lite samlad samt mellangalopp. Men mot slutet tyckte jag han blev riktigt fin, när han var helt igenom i sidorna.

Blev ett långt inlägg idag, men så blir det ibland. Idag var ett sånt analys-pass som jag kände att jag behövde skriva av mig. Kanske låter som att passet gick lite halvdant, men överlag är faktiskt nöjd. Artie är så duktig hela tiden, det är bara jag som behöver träna upp mig lite, haha! :D





Sommarkvällar


























Lokala nyheter

Så här stod det om helgens tävlingar i vår lokala tidning Katrineholms Kuriren igår.










Ingen arrangör



Tyvärr verkar det som att det bara blir två omgångar för oss denna gång. Dock har jag hört lite andra rykten om möjliga arrangörer, men eftersom inget är säkert väntar jag med att berätta det. Finalen kommer i alla fall gå på hemmaplan i Katrineholm, så det taggar vi till! :D



Gårdagens ridning - Vendela

Idag så var Vendela riktigt fin, så det blev ett ganska tekniskt pass! 

Märks så tydligt hur mycket allt hänger ihop, med den lite svåra högersidan. I höger öppna så vill hon inte riktigt böja igenom, och i vänster öppna vill hon förböja sig och inte riktigt träda in på tre spår. Men med hjälp av speglarna så kunde jag rätta in henne ganska bra idag.

Höger sluta är svår, men tycker att det gick helt okej idag ändå, det kommer det också. Vänster sluta är det lättaste just nu faktiskt, lättaste skolan alltså! Får fint, jämt flyt med lagom tvärning och härlig eftergift. Alltid skönt att något fungerar! Galoppserpentinerna satt också fint idag, likaså lite galopp-skritt och galopp-halt. Ska dock träna lite mer på galopp-övergångarna känner jag, kan alltid slipas lite och jag har ju tid på mig.

Vet inte om ni minns att jag skrev i vintras att det "blivit så jobbigt att rida"? Det var när vi höll på att lära Vendela att lägga i ytterligare en travväxel, men mer påskjut och schwung i stegen. Då fick jag verkligen rida till mig det, kämpa stenhårt hela ridpasset för att få några svävande steg i slutet. Nu har jag dom från början, om allt klaffar som det ska. Helt underbart, kom att tänka på det när jag skrittade av idag. En jättefin trav med härlig energi och mycket påskjut, men samtidigt en fördröjning i stegen som ger en fin schwung!

Det är så lätt att man bara går vidare, och fastnar i nya problem som kräver lösningar undertiden man tränar. Man glömmer bort hur svårt man haft för saker som man idag gör ens utan att blinka. Men det är många runt mig som hela tiden påminner om vår utveckling, och vilken resa vi faktiskt gjort, jag och min häst. Jag har väldigt lätt för att bara se frammåt, tänka på vad som måste förbättras osv. Det är mycket det tänket som tagit oss så långt (för Vendela är lite likadan), men ibland blir ambitionerna till frustration när det inte funkar, och då förstörs så mycket för oss båda.

Väldigt mycket utav Vendelas dressyrutbildning har jag faktiskt gjort själv, bara en sån sak. Att hon kan det hon kan, gör det hon gör. Jag blir alltid lika stolt när någon säger till mig att Vendela är fin, duktig, eller när hon får beröm i sina protokoll. Jag är helt enkelt väldigt nöjd med och stolt över min fina ponny <3











Beställt nytt

Nu är dessa transportskydd på väg till mig! Jag hoppas de kommer snart, men det brukar väl ta i alla fall fem dagar innan de landar i brevlådan. Tror de kommer passa bra då de har rätt många kardborrespännen, vilket gör att de får mycket bättre passform än om de bara har tre stora spännen. Självklart beror det på vilket märke det är och så, men med tanke på att jag inte kunde känna på dem ville jag inte chansa. 





Ny klocka i stallet, haha



hahah, katten Ester hälsar också! :D




Fin häst

Efter lite om och men hamnade jag på lilla utebanan idag. Det hade tidigare regnat lite grann och banan var nysladdad, så underlaget var perfekt. Började mest med att jogga honom med en del tempoväxlingar som jag brukar göra. Han hade väldigt mycket överskottsenergi och gick inte riktigt fram till handen. Dock var det inte något jag störde mig på eftersom jag visste vad det berodde på, då han bara skrittades igår. Han hade mycket glädje och busade en del i galoppen också, söta häst! Lät honom busa av sig lite innan jag började jobba honom ordentligt.

Red då en övning med skänkelvikning i trav, övergångar mellan alla gångarter samt tempoväxlingar. Och guud vad fin han blev! Energin användes till något positivt och han jobbade på super. Vid såna här ridpass vill man bara rida och rida och aldrig sluta, haha! Men trots det behärskade jag mig faktiskt och red bara i 40 min. Har ju dressyrträning i morgon, så kände att han inte behövde jobba järnet idag.





Läget med Bingo

Dom hittade ett muskelfäste på Bingo som var lite sådär, så han behandlades för det, och svarade på en gång med att bli bättre. Så det lutar ju åt att det är det som har ställt till det lite för honom, lite typiskt att det skulle komma just vid tävlingen, men det är sånt som händer när det handlar om levande djur. 

Han ska iallafall ridas undertiden, och kommer in till Trolldal istället nu på lördag. Ska inte rida värsta passet på honom, men lite lösgörande klarar han av tyckte Kristina när jag pratade med henne förut. Härligt att det inte verkar vara någon fara med Bingo iallafall! 





Dyltabruk

Min snälla mamma, som faktiskt hjälper mig en hel del när det gäller att hitta bra tävlingar med rätt klasser, och håller mycket koll på anmälningstider osv, gjorde en iaktagelse att det redan börjat droppa in en del ekipage till en tävling som jag tänkt åka på med Vendela. 

Så, nu är vi anmälda iallafall! Eftersom det är ont om regional ponnydressyr, så blir dom ju fulla snabbt. Skönt därför att vara anmäld så att man vet att dom kommer med! Älskar att dom gjort så istället för det idiotiska med bortlottning, där man kunde bli bortlottad samma vecka, och inte hitta någon tävling istället. Skönt att anmäla och sedan veta att man får tävla!

Det blir en LA:P1 med Cavendishan den 2:a juni :D






Ny vecka

Idag är det en ny vecka (ifall någon missat det, så vet ni det nu ;D), och jag tänkte dela med med mig av lite planer.

Idag så ska Bingo till Tschranke, som är en Equiterapeut. Faktiskt är det han som har själva Equiterapeut-skolan här i Sverige, så alla equiterapeuter är utbildade här i Katrineholm, lite kul sidofakta sådär! Vi får se vad han säger om Bingo, hoppas att det går att ordna. Ifall det är något som går att "knäcka till" eller liknande på bara den gången, så ska vi eventuellt efteranmäla till LB1 i Kiladalen. 

Om det blir så, så ska jag tävla nu på lördag alltså. Men det är bara lite löst sagt, så vi får la se hur det hela utvecklar sig, Bingo måste ju först och främst vara frisk och kry. Jag ska iallafall träna på fredag, med Vendela, det är säkert. Ska bli riktigt roligt, jag hoppas på att hon är fin under veckan så att vi kan köra lite teknikst inför hennes tävling, som är om två veckor!

Annars så vet jag inte riktig vad som händer nu, det är ju ridning av Vendela som vanligt. Har inga prov, förutom det nationella på onsdag, men har lite mer nästa vecka, så det gäller att ta tag i saker och ting i tid om man vill hinna med att rida som vanligt. Lär nog umgås med min vän Isabelle en del, det brukar ju bli så av någon anledning, hihi! Gustav är i Tyskland, och kommer hem på lördag.

Issa och Janni + massa andra KRF:are drar på hoppläger nu i helgen (hon kommer nog att informera er om det senare), så till helgen blir det rätt ensamt på anläggningen. Bara dressyrknuttar kvar typ, jag och Karin, ahaha. Okej, nu överdrev jag en aning, men ni fattar grejen ;)







Tidig kväll

Nu så tänkte jag stänga av datorn faktiskt, blir alltid så sent när jag har den med mig i sängen..! Ska läsa lite om Antikens litteratur nu tänkte jag, gud vad roligt, kunskaper jag kommer ha nytta av resten av livet! Elleeer..?

Jaja, engelskaläraren är borta, så det är sovmorgon imorgon iallafall + att måndagar är en kort dag eftersom jag slutar klockan ett. Skönt med en sån mjukstart, det gör det faktiskt lite lättare att gå upp på måndagarna. Issa slutar också tidigt, så vi kommer ut till stallet i tidigt också. Ska bli skönt helt enkelt, är man positiv så blir allt så mycket lättare, bättre såhär än att gå och gräva ner sig för att helgen är slut - det är Tävlingsduons filosofi ska ni veta!





Finaste JG

Det var så kul att träffa Jenny igen! Hon är så söt och gullig att jag bara ville ta hem henne igen, hihi. Älskar verkligen hennes personlighet och jag saknar att rida henne. Men det var kul att se henne och hon mådde finfint! Lagom rund om magen och massa päls kvar, haha. Älskade Jenny Girl ♥













finaste ponnyn ♥


Lite seg

Har känt mig lite seg idag, det har varit kallt och blåsigt. Tog en promenad med Vendela tillsammans med Issa som red Artie. Eftersom Vendela inte kändes 100 igenom på en gång igår i högergaloppen så hade jag gärna tagit det idag, men Hästens Dag var överallt, så därför fick det bli som det blev. Det var mysigt det också, och det var skönt att gå. 

Kollade sedan på världscupfinalen i hoppning, älskar Malins häst Tornesch! Så grymt snygg, och hoppar verkligen jättefint. Prydligt också, utan att det blir för segt eller hetsigt. Riktigt snyggt ekipage! Somnade dock när det drog ihop sig, haha. Vaknade tidigt imorse, så skyller på det. Har verkligen varit trött hela dagen, så det blir en tidig kväll.

Måste ta tag i lite skoljobb också känner jag. Det är nationella i Engelska A på onsdag, och jag skulle gärna sätta en riktig fullträff där. Får kämpa på lite helt enkelt.

Finaste




Video nr 2

Här är filmen från lagklassen i lördags. Har en film från omhoppningen också, men den lägger jag upp senare. Tar sån himla tid att ladda upp dem. 






Hälsa på Jenny

Nu ska jag åka och hälsa på min gamla ponny Jenny! Har inte träffat henne på ett bra tag, så det ska bli jätteroligt. Hon står ca 40 min härifrån, så det är inte så långt :)







Nytt schabrak!

Titta vad som kom häromdagen; mitt nya tävlingsschabrak! Ett Mias RS, som jag beställde HÄR ifrån! på extrapris dessutom, kanon!







Hästens dag

Idag så ska Trolldal ha "Hästens dag", precis som förra året! 

Det ska bland annat bli rasparad har jag hört, och uppvisning i bland annat brukskörning. Kringaktiviteter som loppis och ponnyridning finns det ju såklart också. Ska bli roligt, alltid kul när det händer saker på anläggningen!


Jag på Vendela och min tränare Karin på Sid hade ju uppvisning förra året :)












Bra Valborg

Kom nyss hem ifrån stugan, och snart ska jag och Issa cykla ner till stallet och hästarna.

Hade en great Valborg tillsammans med Issa och Janni igår. Bättre och mer värd Valborg kan man inte ha, och inte bättre vänner heller, vi har verkligen alltid så himla roligt tillsammans vad vi än hittar på! Ingen brasa blev det, det var så himla kallt ute igår, så dom som brukar ha den valde att inte tända iår. Lite av en tradition, förra året var det också kallt, och regnade dessutom.

Nästa år får vi hålla tummarna för att stackars Morjanå får en fin och varm valborg, med majbrasa och allt!

Bästa vänner <3




Film 1

Här är filmen från första klassen. Det var alltså 95 cm med bedömning A:0/A:0.