Ny frilla

Var så duktig att jag kom ihåg att ta en före-bild när jag klippte manen på Kala! Som ni kanske ser så var hon väldigt road ;)
 
 
 
 

Dagar som gått

Skrev ett långt inlägg som mitt internet fuckade upp, så nu är jag riktigt sur! Efter 2,5 timmes religionsplugg så kunde jag inte bli annat heller.
 
Har ridit ut, Kala har vilat och jag har ridit ett toppenpass i ridhuset denna vecka! Både jag och hon var så fokuserade, första gången vi verkligen var i en gemensam bubbla. Glad känsla, nöjd tjej som satt av i onsdags! Red fyrkantigt, med tydliga vändningar för att få med yttersidan, så som vi red mycket på Qarlos också. Gick toppen i alla tre gångarterna. Kala frustade till och med i galoppen, direkt efter fattningen! Inga hopp eller slå med huvudet och studsa. 
 
Idag så longerade jag i galopp, lång-låg med goughen, Tror det stärker och hjälper henne mycket i galoppen, framför allt med att just hitta sin form och bärighet. Hoppas på att studsandet hon tar till när hon inte förstår i galoppen försvinner snart, hon blir ju så härlig när hon tar för sig framåt och är fram till handen! Hade tänkt ta 3x2 min i varje galopp idag (1 min skrittvila emellan varje intervall). Råkade tabba mig med timern dock så blev 1x2 och 1x4 (!!) istället. Tyckte allt hon kämpat på länge, så visade klockan 4.10, alltså 2 min och 10 sek för mycket.. Stackars Kala, då fick hon längre återhämtning. Jaja, blev ju samma galopptid som det var tänkt! Nästa vecka så får det bli 3x3, vilket är "det riktiga" :) 
 
Nu är det vinter, som Issa redan berättat! Kala i sitt mysiga täcke häromdagen :)
 

Vila för Artie idag

Fick ett sms av en av stallpersonalen vid insläppet att Artie hade ett litet sår i ansiktet. Så när jag kom ut kollade jag till det och det hade placerat sig precis där sidoremmen (heter det så?) på tränset skulle sitta. Det var inget allvarligt, men eftersom det var helt öppet skulle tränset har skavt så Artie fick vila idag. 
 
Jag gjorde rent såret och umgicks med Artie idag istället. Han är ju så otroligt social, tror nästan han aldrig får nog av mänsklig kontakt. Hela tiden ska han puffa till en eller slicka på handen. Borstade honom lite extra länge och gav honom några extra äpplen. Fina fina killen, finns inte ord som kan beskriva hur mycket jag älskar honom ♥
 
Just det! Kommer ni förresten ihåg när jag för några veckor sedan jämförde hur Artie såg ut i kroppen när jag provred och nu? Hittade bilder från våren 2011, tycker det är så kul att jämföra! Att han inte bara har ändrats sedan jag köpte honom utan han har fortsattit att utvecklas och bli finare. Just runt bogen tycker jag det syns, eller vad tycker ni?
 

Onsdag 28e november

Som planerat red jag i ridhuset idag. Underlaget var lite konstigt, tror de håller på att fixar till det eller något. På ena sidan var det alldeles för djupt, medan andra var helt okej. Dock skulle ridskolan ha den bättre delen så privatryttarna fick hamna på den sidan som kändes som en sandstrand.
 
Men, trots det gick Artie riktigt fint! Jag red ett väldigt mjukgörande pass, ville få honom helt igenom i hela kroppen. Flyttade, tempoväxlade och gjorde mycket övergångar. Han kändes så himla fin, så det var riktigt kul!
 

Snö

Vaknade imorse och insåg att det låg ett tunt lager med snö utanför huset. Jag som älskar allt som har med julen att göra faktiskt lite småglad! Värst är väl bara allt jobb med broddar och snösulor, men Artie ska skos i veckan/nästa vecka så då får han sin vinterutrustning avklarad i alla fall. 
 
Igår jobbade jag hela dagen så Amanda hade hand om Artie. Idag däremot är jag ledig så har nog tänkt rida ett pass i ridhuset. Var längesen jag red ett ordentligt trimm-pass på honom, så är lite taggad för det!
 
 
Hoppas på arr kunna ta så här fina bilder i år med
 

Helgen

Hej igen bloggen! 
 
Har haft mycket att göra. Med Kala är det däremot bra! I fredags så red vi dressyr i tältet och det gick helt okej tycker jag. Igår så tog vi en jättehärlig ridtur tillsammans med Therese som har Solan i samma stall. Solan går även med Kala i hagen, så nu har Kala två kompisar; Solan och Aqua. De har även fått en större hage att gå i, så det känns jättebra. 
 
Idag så provade vi på en ny träningsform; longering. Kala visste dock hur man gjorde, så det var ju tur eftersom jag är sämst på det haha. Men vi löste det! Longeringen skedde med goughetygel som inspänning, för att Kala ska hitta rundheten i sin galopp och även hitta formen. Tanken är att jag ska göra detta en gång i veckan, galopprogrammet kallas det. Tre gånger tre minuter galopp i båda varven, skritt emellan i en minut. Dock så mjukstartade vi lite idag med två gånger två minuter i varje varv istället + lite längre paus. Bättre att skynda långsamt. 
 
Kala gick till en början och spjärnade i goughen innan hon ibland hittade sitt djupa och avspända läge. När hon blev lite tröttare så provade hon med att släpa mulen i marken för att slippa undan, men det gick ju inte. Längtar tills hon blir såhär stark och rund i ridningen också, hon kommer bli så fin! 
 
 

Bra pass i tältet

För en gång skull (!!) gick Artie riktigt bra i tältet. För mig är det ett helt under, för det senaste året har han varit rätt jobbig där. Inte direkt extremt, bara att han har gått så himla mycket bättre på alla andra ställen, så jag fattade inte varför det skulle vara så svårt att gå bra där. I tältet har han tittat till vid utgången och även vid andra kortsidan där det finns bommar, och som ni förstår blir det ju ett störigt moment när han tappar koncentrationen vid varje kortsida liksom.
 
Även i ridhuset kan han titta till i hörnen ibland där det står en del grejer som grepar och sånt, men inte alls på samma sätt som i tältet. Första perioden när jag hade Artie var det inga problem, sen gjorde han väl helt enkelt det till en grej eller något.
 
Hur som helst, både i söndags på framhoppningen och idag under hela passet gick han fint! Brydde sig inte om vart han var utan var sitt vanliga bästa jag och gick precis som han skulle. Jag red lite skänkelvikningar, mycket tempoväxlingar, väldigt mycket "basic-saker" och kolla av att allt satt där det skulle. Helt enkelt ett vanligt trimmar-pass och det gick så bra så. Red inte så länge, tycker det är onödigt att dra ut på saker om han redan gjort det han ska. Rider hellre ett kortare och effektivt pass än tvärtom.
 
 

Träning för Karin 21 november

Hej igen! 
 
Nu har jag precis skickat in en uppgift som egentligen ska vara inne imorgon. Det betyder att jag nu kan ägna mig åt de två proven jag ahr nästa vecka istället - jippiiii! Dessutom ska jag göra en affisch för vårt UF också + en snygg prislista. Haha, bråda dagar detta. 
 
Igår så gick det i alla fall dåligt att rida, fick inget flyt och både jag och Kala var ofokuserade på lilla utebanan. Borde hållit planen och ridit ut! Idag var det träning för Karin i alla fall och det kändes sådär i början. Karin ville prova och det var så skönt att hon gjorde det. Hon red Kala i alla gångarter och kunde när hon satt av konstatera att "ja det det ser ju mycket bättre ut än det känns i alla fall!". Så skönt att hon fick känna samma problem som jag upplever när jag sitter på Kala. 
 
Nu har vi lagt upp en lite annan plan för hur jag ska rida Kala, vad som är fokus och vad jag ska leta efter. Jag satt upp och red själv sedan och det kändes så mycket bättre. Kala måste gå själv md luftiga steg och med röreöse genom hela kroppen. Rättas hon ner med handen så kommer hon aldrig att lära sig detta, så mycket viktigt att handen är helt stilla och låter henne gå.
 
Det är helt enkelt mycket jobb kvar innan Kala blir den angenäma häst att rida som jag vet att hon har kapacitet att bli. Men det visste jag när jag köpte henne och jag är beredd att lägga det jobbet också, för hon är en så fin häst. Bestämt nu är i alla fall att Kala ska longeras en gång i veckan, galoppera med goughetygeln för att lättare hitta formen. Varannan träning så rider Karin för att checka av, och visa Kala vägen ännu mer. Eftersom jag inte vet, så är det svårt för mig att lära Kala, och det handlar om så små detaljer att inte ens tränar-Karin kan förklara för mig hur jag ska göra - då förstår ni svårigheten! ;)
 
Kala idag
 

Onsdag

Idag står det jobb på schemat, arbetar 11-18 så kommer inte ut till stallet förrän mot kvällen. Som ni förstår är detta ett tidsinställt inlägg, så förmodligen jobbar jag på som bara den i kafét just nu ;) Men ville bara hälsa till er och hoppas ni har en bra dag. Vad har ni för planer för dagen? 
 
 

Tillbaka igen

Jag tog en kort lite paus från bloggen några dagar, då jag kände efter tävlingen i söndags behövde jag det. Jag hade faktiskt helt glömt berätta om att jag skulle tävla första tävlingen på ett år, men tur var väl det för det blev tyvärr en stor besvikelse. Hur som helst kommer jag till det i ett mer utförligt inlägg senare.
 
Idag hade jag en ovanligt lugn dag och det utnyttjade jag verkligen. Var bara hemma och kollade på olika serier och chillade framför datorn. Åkte inte ut till stallet förrän eftermiddagen/kvällen när Freddi slutat skolan. Vi red båda ett pass på lilla utebanan då de idag håller på och fixar underlaget i ridhuset. Artie var riktigt fin redan från början. Mjuk och följsam och lyssnade superfint. Han kan bli något passiv i galoppen och höjer inte riktigt ryggen ordentligt, så där kan han behöva bli påmind ibland. Men allt kan ju inte vara perfekt, så jag är överlag riktigt nöjd med passet. Dessutom var han väldigt pigg och glad så det var positivt!
 
 

Mitt liv sen sist

Hej bloggen! 
 
Har varit en upptagen helg, och upptagna dagar. Skolan äter upp mig innifrån just nu. Jag vet att det finns sååå många som har det sååå mycket värre än mig som bara dras med lite skolarbete, men ska passa på att klaga lite (och förklara varför jag inte uppdaterar). Har så mycket att göra med skolan helt enkelt! Sen så vill jag ju hinna leva lite såklart. I söndags till exempel så var jag hela dagen på Trolldal och kollade på KM i hoppning - det hade jag egentligen inte tid med. Men jaja, hade kul iaf! 
 
Kala då? Hon har gått såå bra i ridningen och lyckats med många bravader! I fredags så gick hon så fint i ridhuset (men det kanske jag hann skriva om förresten?) och i lördags red vi ut själva i mörkret. Och vi kom igenom tunneln under 90-vägen!! Helt själva, Kala som bara gått där två gånger förut och det var flera veckor sen! Stolt jag blev haha. Känslan under ridturen var så bra också, gjorde övergångar skritt-trav och tog en lång härlig galopp också. Hade korta tyglar mesta delen av tiden, ett bra tips om ni har hästar som är lite ängsliga, då har dom gärna lite kontakt istället för att bli övergivna på lång tygel. 
 
 
Igår så hände en olycka. Stod och borstade Kala i boxen, och Frazze stod tillfälligt i boxen bredvid och dom hade hälsat och allt, så därför gick jag in igen. Mitt när jag borstar ett bakben så bestämmer sig Kala för att sparka Frazze, men tyvärr så var ju jag ivägen. Hennes arga bakhovar slog till rakt på min höft, FY FASAN VAD ONT DET GJORDE!! Går nu som att jag hade bajsat på mig ungefär, haltar likt en åldring fram på Kattnes gator. 
 
Red ändå och det var ju tur för att det gick sååå himla bra! Kala hittade formen i alla gångarter, bjöd framåt och kändes jämnare än någonsin. Hon går från klarhet till klarhet och det är så himla kul! 
 
 
 
 

Intag

God middag allesammans!
 
Föreläsningen i torsdags var härlig, inget jättenytt eftersom jag hållit på lite med mental träning förut. Johan Plate var superduktig som föreläsare; rolig, underhållande och mitt i prick! Eftersom jag åkte vid 17 och var hemma 23.15 så hann jag inte med att rida Kala något.
 
Hon fick sig däremot ett pass i ridhuset igår. TIll en början så var hon så springig att vårt 20x80 ridhus kändes för litet, men efter lite galopp så blev hon en häst igen och kunde jobba fint. Jag fick väldigt bra känsla både många och långa stunder. Så pass långa tror jag aldrig att dom varit förut, varken på böjt eller rakt spår. Det är det som är det roliga med Kala! Eftersom hon är såpass outbildad, men ändå så talangfull så utvecklas hon hela tiden och jag får känslan av att minst en sak vid varje ridpass blir hennes nya personbästa, om ni förstår hur jag menar? Igår så satte hon personligt rekord i både trav och galopp och var så fin!
 
På Öljemark-träningen i måndags så började vi att försiktigt tempoväxla lite i traven, bara be om pyttelite längre steg på nån långsida ibland om hon känns jämn i stöd och bjudning. Ofta så blir det galopp, men ibland så förstår hon vad jag vill och använder sina lååånga ben till att ta stora kliv. Duktig tjej! Idag så har jag insläppet så jag ska ut till stallet snart, blir en liten tur i skogen idag. Gäller att inte trötta ut lillhästen med för mycket väggar och staket!
 
 
 

Fredag

Jag försökte posta ett mobilinlägg tidigare idag, men blogg.se:s app har aldrig velat samarbeta med mig och idag var inget undantag. Vet inte vad som är fel, men tycker de borde försöka fixa den för på något sätt strular den alltid!
 
Men det jag ville berätta var att jag jobbar i eftermiddag så det fick bli en tur med Artie i förmiddags. Skrittade bara ut efter han gick så himla bra igår på träningen. Det var en riktigt pigg och glad häst jag satt på, vet inte riktigt vad som tagit åt honom men han pinnade på i en snabb takt. Tror han dessutom gillade att gå ute i dagsljus, är sjukt stor skillnad att rida ute då än när det är mörkt.
 
Nu är jag hemma och ska strax fixa någon lunch åt mig innan jag åker till jobbet. Jag slutar runt 20 och då ska jag träffa Janni och ev. Freddi. Hur ser er fredag ut?
 

Lyckad träning

Dagens träning avslutades helt fantastiskt så Artie hoppade som en gud! Vilka fin språng han tog alltså! Men ska börja med att berätta om hela träningen och inte bara slutet.
 
Idag hade vi banhoppning eftersom ridskolan har teorivecka vilket innebar att vi kunde använda hela ridhuset (80*22 m, annars har vi bara halva). Var riktigt stor skillnad att få använda hela istället för att trängas på en liten yta och detta tyckte även Artie. Alltid när vi ha hela brukar han bli extra sprallig och det var inget undantag idag. Jag brukar tycka det är okej att han busar så länge han fortfarande lyssnar på mig men idag ville han gärna tänja lite extra på gränserna. Helt enkelt lyssnade han inte riktigt tillbaka så som han brukar, så under hela passet la jag in lite extra tempoväxlingar hela tiden så han fick börja bli lite mer uppmärksam. 
 
Det första vi gjorde var att rida fram på en sorts båge med två hinder, där vi la vikt på vägen, landa i rätt galopp och hålla yttertygeln sträckt. Artie kändes helt okej! Jag tyckte som sagt att han inte riktigt var under sig så i bågarna flyttade jag honom och på de andra ställena tempoväxlade jag. 
 
Vart efter fick vi hoppa olika linjer, vägar och kombinationer och Artie blev finare och finare hela tiden. Tillslut sattes allt ihop till en bana på 11 hinder, 13 språng. Artie hoppade såå fint, nu lyssnade han precis som vanligt och gjorde allt som han skulle. På något hinder red jag iväg honom men han gjorde vad jag sa, så när det blir fel är det oftast jag som gör fel.
 
Här är filmen från sista banan, fick ta om ett hinder där jag red i väg honom, men kolla hur fint han hoppar!! 
 
Både mamma och Maja filmade, så här är ett klipp 
 
 
 
bakbenen på min prins <3

Föreläsning

Efter lite om och men så snubblar jag, tränar-Karin och hennes son in på föreläsning med Johan Plate. Mental-träning på schemat!


Hoppträning ikväll

På dagens agena står hoppträning för Daniel. Den är dock inte förrän ikväll så har hunnit med en hel del nödvändigt här hemma innan. Städat mitt rum, lagat lunch och dessutom gått en långpromenad. Hälsade på farmor på vägen som jag inte träffat på evigheter, så det var mysigt. Blev bjuden på fika och pratade om allt möjligt.
 
Funderar nu på att kanske åka till stallet och fixa klart mockningen och sånt, så kan jag åka dit ikväll och bara rida. Men får se hur jag gör. Det är skönt att bara ta det lugnt några timmar också ;)
 
 

Titta vem jag hittade

I Lerbo, där vi tränar för Karin Öljemark, så bor numera min föredetta kompanjon Qarlos! Det är tränar-Karin som rider honom nu. Han är alltså inte kvar på Flyinge som skolhäst på unghästutbildningen, utan bor strax utanför Katrineholm. 
 
Han är precis lika gosig och snäll som vanligt och han kände igen mig! Som ni ser så gillar han också att rulla sig.. 
 
 
Jag och finafina Qarlos i våras. (Kan avslöja att en del av mig faktiskt fortfarande hoppas lite grann på att det inte är riktigt sluttävlat på Qarlos ännu..!)
 
 
 

Mer info om Kalas nya täcke

Täcket är inköpt på Ingvaldstorp Häst & Fritid utanför Katrineholm. Såhär skriver Hansbo på sin hemsida; 
 
"Exklusivt stalltäcke med 400 g foder och rivstarkt yttertyg med andasfunktion. Modellen levereras med avtagbar magplatta. Finns i storlek 115-165 cm. Ytterligare detaljer; Glansigt foder för bästa komfort i andbart nylon i Lagningspåse. 70 D. Andbarhet>3000 mvp. Elastiska bensnören. Dolda kryssgjordar med elasticitet och gummiring. Högt skuret bogveck för bästa rörelsefrihet. Dubbla reglerbara snabbspännen i fronten i zink med nicklelbeläggning. Kardborreruta i fronten"
 

Riktigt fetto-täcke och jag har bara lust att hoppa i det själv! Hoppas Kala kan ha det och kommer att trivas i det! 
 

Onsdag

Hejhopp! Väntar med träningsinlägget tills jag fått bilderna (dock från mobilen så förvänta er inget haha) och nån lite film som mamma lyckades ta. 
 
Så länge kan jag berätta om dagen. Kala och jag har satt höjdhoppningsrekord! Hela 10 cm har vi tagit oss över idag haha. Kala galopperade så snällt efter Artie och märkte inte ens bommarna på marken först, men hon tyckte att det var kul i alla fall. 
 
Resten av ridpasset kändes också bra, Kala var pigg och framåt, gjorde några luftsprång här och var. Just dessa är också en av anledningarna att jag köpte henne, hon har så härlig uppförsbacke, lätt i framdelen. Det kommer att göra att hon svävar fram på banorna så småningom. Tills vidare använder vi den dock mest till att hoppa kråka i ridhuset. 
 
Jag var lite mer strikt mot henne idag vad gäller formen, Karin sa det i måndags att jag ska vara som en inspänningstygel med handen. Inte hård, men inte ge efter heller när hon vill dra. Jag ska helt enkelt visa vägen till ett jämt och bra stöd. Kala och jag hade många riktigt bra steg idag i ridhuset, så jag är jättenöjd med henne. Galoppen kändes bättre än någonsin förut och även traven var väldigt bra lite längre stunder än vanligt. Också "hoppningen" såklart! Nästa gång så ska vi prova med ett riktigt hinder tänkte vi, eftersom hon var så orädd. 
 
En bild från gårdagens promenad och så två bilder från dagen :)
 
 

Fina hästar idag

 

Bommar i ridhuset

Eftersom Artie gick i skogen igår fick han gå i ridhuset idag. La upp två bommar med 17 meter emellan, min favoritövning som ni kanske märkt ;) Så himla simpel men ändå så effektiv. Även idag visade den resultat då Artie i början inte alls kändes bra. Han kändes riktigt seg och svarade inte ordenligt på mina hjälper. Men jag som ryttare försöker alltid att rida igenom problemen istället för att göra en stor grej av det, och så blev det även idag.
 
Utnyttjade bommarna och varierade med 4-6 galoppsprång emellan. Tyckte inte han kändes riktigt fram till bettet i början och jag tyckte nästan han stod emot bommarna först. Så brukar han aldrig göra, men ju mer jag tempoväxlade desto finare blev han. Så förhoppningsvis var det bara dagsformen som var lite rostig då han på slutet kändes jättebra och var fint framme til handen.
 
 

Nytt

Måste verkligen plugga, så ska inte ens in på bloggen från datorn just nu. Men hoppas på att kunna uppdatera om både träningen och denna dag lite senare!

Måste bara visa detta - täcket vi köpte till kala var för litet så jag och issa var och bytte det idag. Fick då detta supertjocka mysiga hansbotäcke!!


Cavendish

Idag är det ett helt år sedan jag sålde min fina lilla ponny till Emma, som bor utanför Norrköping. 
 
Jag saknar min Vendela mycket såklart, och ibland när jag tänker på allt vi gjorde tillsammans så kan en liten den av mig längta tillbaka till 2010 och att vara 16 år igen och vinna alla LB-klasser man ställde upp i, hoppa barbacka på stora utebanan och lägga upp träningarna för att satsa mot SM i dressyr. Dock så längtar jag inte tillbaka till att takta på tvären i skogen, ha för korta stigläder för att benen var för långa eller jaga min envisa häst i hagen haha! 
 
Med detta vill jag säga att var sak har sin tid. Nu bor Vendela hos Emma och placerar sig i LB-klasser, hoppar och satsar mot SM i dressyr, precis som hon gjorde hos mig! Hon lever ett superbra liv som tävlingsponny och får all uppskattning hon behöver (och lite till). Det har blivit exakt som jag ville, därför kommer jag aldrig någonsin ångra att jag sålde henne. Det är också vetskapen om att hon har det så bra som gör att jag inte saknar henne lika mycket heller. Även om jag skulle få, så skulle jag inte vilja åka och hämta hem henne, för hon tillhör Emma nu. 
 
En del av henne kommer dock alltid att tillhöra mig, och den delen glömmer jag aldrig. Det är alla minnen hon och jag delar tillsammans. Och det bästa är att dom gånger jag träffat henne nu efteråt, så vet jag att hon kommer ihåg hon också. Varken hon eller jag glömmer tiden vi hade tillsammans, även om den aldrig kommer tillbaka. 
 
Här kommer en enorm bildbomb från våra tre år tillsammans! 
 
 

Ny header

Igår slängde jag ihop en ny header lite snabbt till oss. Tyckte det var dags eftersom Freddi inte har kvar någon av hästarna som var på den gamla och dessutom hade vi haft den lite väl länge. Den är väl inte vår snyggaste direkt, men duger tills vidare. Eller var tycker ni? :D
 
 
 

Då & nu

November 2010

Oktober 2012
 
Synd att jag inte hade någon bild utan ridtäcke, men tycker allt det syns ändå hur mycket han har biffat till sig. Jag har faktiskt tänkt på det rätt mycket den senaste tiden hur fin Artie har blivit i kroppen, särskilt kring rumpan men också bogen och halsen. Han är ju väldigt nätt i typen, men märks stor skillnad från när han var unghäst och jag precis köpt honom. Sen kanske inte den översta bilden är tagen i den fagraste vinkeln, men det var den enda helkroppsbilden jag hade från provridningen. Kul i alla fall att se att det fortfarande går framåt :D
 

Uteritt

Blev inte riktigt som jag tänkt, utan istället för att åka ut sent utnyttjade jag och Johanna solen och åkte ut till stallet vid 13. Vi red ut en mysig tur och Artie gick bättre i skogen än han gjort på länge. Har tyckt att under galoppen har han spänt nacken lite och inte lyssnat riktigt, utan mest kört sitt egna rejs. Men idag var han så avspänd och fin och lyssnade på alla mina tempoväxlingar direkt. 
 
Eftersom jag inte har någon passande bild fick det bli en på coola mig när jag och Sebbe var i Prag.

Dagens planer

Idag är jag ledig så har egentligen inga direkta planer om jag ska vara ärlig. Enda som står på schemat är att Artie ska få gå en runda i skogen. Solen skiner så vore perfekt att åka ut strax, men tycker det är mycket roligare att åka ut tillsammans med Freddi så kommer antagligen vänta tills hon slutat. Tills dess har jag lite småsaker att fixa här hemma så får nog bli så.
 

Toppenpass!

Efter att ha varit med min fina Sebastian hela helgen åkte han hem nu i eftermiddag. Åkte då nästan direkt till stallet och red ett ridpass på utebanan faktiskt. Har inte ridit på någon av våra utebanor på evigheter, särskilt inte nu när det är mörkt. Men som tur är finns det ju lampor som kan lysa upp, så tänkte att det skulle vara bra varitaion för Artie istället för ridhuset (gillar nämligen inte riktigt att rida i tältet).
 
I och med att jag inte ridit ordentligt ute på ett tag hade Artie massor med energi och det visade han tydligt. Använde energin till något positivt och lät honom då och då ta något glädjesprång, hellre det än att ta bort hans glädje. Värmde upp med att flytta honom på diagonalen och en 20 metersvolt vid varje kortsida där jag varerade steglängden vart tredje steg. Han var som sagt väldigt pigg, men istället för att bromsa så lät jag honom gå i lite övertempo. Det enda jag kände som inte riktigt satt 100 % var jag själv, då jag inte tyckte jag var tillräckligt kvick och snabbtänkt. Dessutom blir jag så irriterad på min sits, tror man blir lite hemma-lat, att man inte riktigt tänkte på det hela tiden. Man behöver nästan någon som tjatar på en hela tiden ;)
 
I galopp jobbade jag honom på en stor volt där jag red tempoväxlingar och även en hel del övergångar. Kände det här ridpasset när han hade så mycket energi att han behövde ha saker att göra hela tiden. Så jag såg till att jag aldrig fastnade i samma tempo eller gångart för länge. Han kändes riktigt fin faktiskt, är väldigt roligt när han visar så mycket glädje. Han brukar alltid bli lite busigare när vi går mot kallare årstider, men tycker bara det är kul när han är sån.
 
 

Träningsdags

Idag så ska jag och Kala träna för Karin Öljemark för första gången tillsammans. Jag hoppas att Kala kan tycka att ridhuset i Lerbo är helt okej att vara i (det är ju i alla fall inte riktigt lika mycket saker att titta på där som hemma). Är annars mest beredd på att få ganska mycket skäll själv faktiskt haha, har ju bara hunnit med två träningar för Karin Öman sedan juni, så känner mig lite rostig fortfarande. 
 
Igår så red jag Kala i ridhuset och hon blev väldigt distraherad av katten som skuttade runt på läktaren och att näten hängde nere på båda sidorna (fast inte ihopsatta). Hon släppte det efter ca en halvtimme och då hade hon redan slösat massa energi på att hålla koll på såväl kan som nät att hon var ganska trött i knoppen. Lite bra delar hann vi faktiskt med ändå, men det blir ett projekt att lära henne var fokus ska ligga under ridpassen!
 
18.00 tränar jag, så ska snart åka ner till stallet och förbereda Kala och all utrustning. Har bestämt mig för att vi kör på blått idag, tror jag. Antingen det eller svart-vitt haha.. Hoppas hinna uppdatera idag om träningen, men ska hålla muntligt (nationella proven) i svenska imorgon så jag måste lära in det helt också!
 
 

Det är något speciellt med hästaffärer

Lukten av läder, känslan när man tar på schabraken, bläddrar bland upphängda täcken. M-m-m!


Mys i stallet

Igår fick Artie en välförtjänt vilodag. Han har gått väldigt bra en lång tid nu så därför tyckte jag det passade in bra igår när jag ändå inte riktigt hade tid. Men även om han vilade åkte jag såklart ut och myste med honom och på något sätt verkade han liite besviken över att inte få bli riden, haha. Idag däremot har Amanda hand om honom så då lär han få ha kul, så det gjorde nog inte allt för mycket att han fick vila en dag.
 
Här är lite bilder från i torsdags när Lisas (som har häst i samma stall) dotter hängde med till stallet. Hon var så söt och matade och pussade Artie massor. Så kul att se hur försiktig han är mot henne bara för hon är så liten.
 
 

Torsdag 8e november

Började denna dag med att jobba fram till 16 och efter det rullade jag och Freddi bilen mot stallet i mörkret. Helt sjukt att det vänder om så plötsligt och blir svart på en gång! Men precis som Freddi skrev för några inlägg sen är vi inte dugg höstdeppiga vilket känns superskönt. Jag är själv rätt taggad på träningar och framtida tävlingar, vintern för mig blir oftast väldigt träningsfokuserad. Innan jag stod på en annläggning blev tvärtom och man fick trappa ner p.g.a underlaget och träningsmöjligheterna minskade rejält. Men med en anläggning blir det så mycket enklare att hålla hästen fullt igång med tillgång till ridhus osv.
 
Idag hade jag inte direkt någon plan på vart jag skulle rida, så det passade perfekt när Elin och Maja kom och frågade om jag vill markarbetshoppa med dem. Vi ställde fram några hinder, en rätt simpel bana med en kombination och relaterat avstånd och något enkelhinder. Hoppade inga höga höjder alls utan rullade bara över några gånger. Artie kändes till en början inte alls fram till handen, men har faktiskt lärt mig att just när det kommer till uppvärmningen har han en ganska lång startsträcka (längre än vad man tror i alla fall). Så jag red mest vidare, lite tempoväxlingar och flyttade honom och så. Efter ett tag började han släppa och blir riktigt fin och efter att ha tagit några språng blev han helt igenom i kroppen :D Tycker verkligen hästar blir så lösgjorda av hoppning, så det var väldigt kul!
 
 

Snart fredag!

Just nu är det mycket att göra. Utöver Kala så har jag och två klasskompisar precis börjat komma igång med vårt UF + att det snart är dags för nationella prov i både svenska och engelska. Heja heja! 
 
Mycket att göra med ett UF, men jag hoppas och tror att det kommer att bli värt det i slutändan. Lyckas man bara komma på en affärsidé, har hyfsade förutsättningar och hittar minst en kompis som siktar på samma sak som en själv så är det så roligt också. Senare kommer ni antagligen få höra mig klaga ihjäl över hur jobbigt och tidskrävande det är, men än så länge är jag glad haha. 
 
Idag så ska Kala få ta det lugnt. Promenad/skrittur eller liknande. Kanske en uteritt annars. Vi har inte riktigt kommit tillrätta med hennes foderstat. Eftersom hon är för tunn just nu så måste vi banga på med ganska mycket mat, men hon får ju inte bli en bomb i huvet heller. Just nu så står hon på 1,5 kg kraft rider, 12 kilo hösilage och 0,5 kg lusern om dagen. Tanken är att hon ska upp i en liter lusern (vi började med det förra veckan). Hon har ju varit väldigt pigg, men igår så blev hon rätt trött av träningen och därför verkar det inte vara någon fara att ge henne lite mer mat! 
 
Se om jag hinner smörja grejerna idag, annars får det bli imorgon. Skitigt just nu och det gillar vi ju inte! 
 
 

Film från provridningen

Tänkte visa två filmer så att ni får se Kala riden! Tycker faktiskt redan att hon rör sig bättre nu, mer luft i gången.
 
Galoppen framför allt är bättre, hon är inte så guppig med huvudet utan mer stilla även om hon fortfarande har lite svårt att bli riktigt rund annat än några språng här och var. Men även traven känns mer luftig och framförallt mellan hand och skänkel när vi får våra moments, här rinner hon iväg lite. Jag skulle behövt skjuta fram magen mer och vinklat om bäcknet för att fång upp henne. Inte tittat på dessa alls sen vi köpte henne, så jag tyckte det var så kul att se!
 
Ni får titta på helheten, så kanske ni ser samma stjärna som jag ser? 
 
 
 
 

Träning för Karin 7 november

Idag var det dags för träning! 
 
Andra träningen, och Karin tyckte redan att det såg mycket bättre ut. Härligt, eftersom jag och Kala bara dressyrat en dag sen senast pga hosta och uteritter. Beror nog mycket på att Kala hunnit landa lite mer på vår anläggning i stort (utom i ridtältet då såklart haha..) och kan spänna av mer. Jag har även hittat mer balans på henne, hon har så stor trav att det varit, och fortfarande är, ganska svårt att följa henne när hon själv tappar balansen lite grann. 
 
Idag så fick jag i alla fall fortsätta med mina mjukare bågar och på fyrkantsspåret. Fortfarande noga med att inte passa henne, utan rida i nolläge. Som Karin sa: Jag har köpt en fin häst som jag har alla chanser i världen att forma själv. Nu gäller det att lära henne att jag bara visar vägen, berättar vad jag vill, och sedan är stilla och låter henne sköta uppgiften. Jag har som ryttare väldigt lätt att gå in och ta över och "göra åt" mina hästar, istället för att lita på att dom gör åt mig. Fungerade dock ganska bra idag tycker jag. 
 
Kala är en bäbishäst, hon vet inte riktigt hur hon ska bära sig, var hon ska ha huvudet osv. Det resulterar i att hon ibland blir för hög i formen, ibland för låg. Ibland hänger i tyglarna, ibland inte ger något stöd alls. Ibland så springer hon till och med med huvudet i luften några steg. Detta förklarade Karin är en helt normal process i Kalas inlärning och att det (som jag skrev igår) är viktigt att jag inte rättar henne med handen, utan mjukt kramar med skänklarna först och låter henne hitta sin egen balans. Det är när hon hittar den som vi når dom där magiska stegen som gjorde att jag köpte henne. När hon kan hålla den takten, den balansen och den känslan ett helt pass så kommer jag att sitta på en stjärnhäst. Tills dess nöjer jag mig med att utbilda en blivande stjärnhäst ;) 
 
Finaste Kala när jag provred henne
 

Ihopsläpp

Idag så blev det lite mer stall (och lite mindre plugg hehe) än jag tänkt. 8 imorse så ringde Annette och frågade om vi inte skulle släppa ihop Aqua och Kala idag. Kala har fått gå själv hittills därför att stoflocken redan är så många och dessutom vassa, så hon skulle antagligen bli mos. Eftersom vi visste att Aqua (som är fyra år precis som Kala) skulle komma tillbaka så valde vi att vänta så att Kala kunde gå ihop med henne istället. 
 
Själva ihopsläppet gick bra. Hästarna sprang runt lite, men inte så farligt. Kala gick först undan, men sen så provade hon att se lite sur ut och då flyttade Aqua på sig. 40 min senare (när jag mockat och fixat klart allt) så betade dom sida vid sida och såg så mysiga ut. Hästar ska ha hagkompisar! 
 
Det mycket vackra täcket har Kala fått ärva av "storebror" Qarlos ;) Hon har två nya egna, men dom är för tjocka att sätta på medan det fortfarande är plusgrader på dagarna
 
Eftersom vi var lite osäkra på hur det skulle gå så fick hästarna ha skydd på sig, för säkerhets skull bara. Tyvärr så hade mamma tagit ut mina fula ponnyskydd till sin häst i Starrhult = Kala fick ha sina fina dressyrdamasker ute.. Jag har nu tvättat av dom i spolspiltan, och hängt upp dom i torkrummet. Håll tummarna nu för att dom kan bli sig själva igen!! 
 
 

Tältet

Idag så red jag Kala i tältet, hann tyvärr inte in i ridhuset innan det blev upptaget av ridskolan. Haha sånt är livet när man är seg gillar att borsta sin häst ;) 
 
Gick ett varv med Kala (som nog aldrig sett ett ridtält i hela sitt liv, ännu mindre varit i ett) och hon verkade tycka det var okej. När jag istället kom upp på ryggen så blev hon spänd igen, för nu skulle hon ju ta sig runt själv. Efter att ha hoppat och sprattlat några skutt och nästan trasslat ihop sina långa ben så upptäckte hon dock att hon överlevt. 
 
Kortade tyglarna relativt fort för att hon inte skulle känna sig osäker och övergiven på långa tyglar (fått tipset av Karin) och gjorde lite olika lätta bågar. Kala hade stenkoll på utgången, eftersom lilla utebanan syns där i från så var det en häst som sprang förbi då och då. I traven så var Kala spänd och sprang med huvet rakt upp, för att kolla på väggarna, och såklart hästen på utebanan. Bara att försöka hänga med, komma ihåg att ha avspända axlar och böjda armbågar. 
 
Efter lite övergångar och någon båge här och var så började Kalakusen komma ner på jorden igen och jobbade på riktigt fint. Efter galoppen kändes hon bra, inte toppen men betydligt bättre än när vi först började trava. Fortsatte arbetet med övergångar skritt-trav och olika lätta linjer (snett igenom, vänd över ridbanan tex). Blev ett bra pass! :) Skrittade av för hand och kunde sedan släppa henne och hon följde mig så snällt. Från att inte våga gå alls till att sen snällt följa med kändes som ett stort framsteg.
 
 

Novembermörker

Idag vräkte regnet ner och det var mörkt när Tävlingsduon klev ur bilen på Trolldals leriga parkering. Dock var vi glada ändå och konstaterade senare att ingen av oss är så värst höstdeppig i år! Så skönt, hur har ni det med höstdeppandet? 
 
Medan vi mockade så blev Kala skodd fram (vi hann bara sko bak förra veckan, eftersom hon blev öm så hastigt så fick hovis "rycka in" fort). Hon är lite skev i ena fram (och i ena bak också för den delen) så det blir något att rätta till på sikt. Hovis-Stefan sa dock att han sett både bättre och sämre hovar, så någon katastrof är hon inte. Dock hade hon bajsat i vattenkoppen, så det var ju mindre mysigt att städa upp. Livet som hästägare är inte bara en rosa "I Love Horses"-affisch, utan man måste ibland stå där och äckla ner hela händerna för att kusen prickan den kvadratdecimetern av boxen som är vattenkopp. Shit happens eller?
 
Trotsade vädret och red ut i skogen. Första gången Kala fick gå i tunneln under nya 90-vägen som blev klar för några månader sedan. Hon tyckte den var läskig, men eftersom Artie gick så var det bara för henne att gå också. Det var beckmörkt så vi skrittade och travade bara, glatt pratandes som alltid. Kala kändes fin trots att hon tagit det lugnt och hon ger så härlig ridkänsla att det inte går att vara annat än glad. En lyckad ridtur i riktigt novembermörker! 
 
Själv har jag en del att göra (utöver stallet och Kala) med bokrecensioner, UF-företag och nationella förberedelser just nu. Skola, ni vet. Har dock en del motivation nu efter lovet, speciellt till mitt UF. Snart är det bara ett halvår kvar innan jag får ta studenten och känna mig fri! 
 
Jag och Kala förra veckan (innan nya täcket och grimman blev helt nerlerade haha)
 

Kala kan själv

Haha, igår när jag la in en spånbal hos Kala så glömde jag kniven, så fick gå och hämta den. När jag kom tillbaka så upptäckte jag att Kala tydligen tagit saken i "egen mule" så att säga ;) Hon fick hål på den helt själv! 
 
 

Fortsättnig på dagen

Skrittade ut Kala idag med Johanna och Mia, Johanna var klar när jag kom till stallet så fick snabba på för att hinna med. Självklart hade Kala lerat ner sig ordentligt och det blir så tydligt hur dammig hon är när hon är svart! 
 
Ridturen gick bra, skönt för Kala att ha Mia med sig. Passade på att rida en sväng Kala aldrig gått förut, men det gick jättebra. Hon är fortfarande mycket fokuserad på omgivningen (såklart) och kliver inte riktigt på. Efter Vendela (som visserligen aldrig tittade på något, men taktade och hetsade desto mer) så är jag tacksam för allt ute som inte är halvpassage eller skuttande på tvären! :) 
 
Efter skritturen som tog ca 45 min så fixade jag åt Kala och hon var så gullig när jag mockade och hon ville gosa. Hon är så snäll och mysig, så lugn fast det är myckt nytt. Mitt framtidshopp det där! 
 
Lite bilder från senaste veckan
 

Söndag

Dagar som denna är jag glad att jag har en blogg + läser massa bloggar! Inget motiverar en så mycket som bloggar tycker jag. Fina bilder, fina hästar och fin utrustning, och såklart bra beskrivningar av ridpass och andras åsikter och tankar kring ridningen. Har spenderat en och en halv timme nu i sängen med att bara läsa bloggar. 
 
Alla som följer mig på instagram (@fredrikakallstrom - följ ba följ!) vet redan att jag varit i Stockholm i helgen tillsammans med Gustav och träffat Sofie, som vi bott hos, och även Issa och Sebbe. Var riktigt roligt och kommer absolut att göras om! (Skulle lägga upp en bild från min insta men har tydligen glömt lösenordet haha)
 
Samma dag som vi åkte så smsade Linn från stallet och sa att Kala hostade väldigt mycket. Det hade hon gjort dagen innan också, men då såg hon ut som att hon satt i halsen så jag la ingen vikt på det utan red ut, då sa hon ingenting alls. Hon har ingen feber i alla fall, utan vi tror att det rör sig om en lättare halsinfektion ungefär. Tydligen är det ganska vanligt att det blir så när man flyttar unga hästar, att dom får lite nedsatt imunförsvar och jag noterade att Kala var lite snuvig redan när vi hämtade henne i Tingsryd, så det är säkert något som legat ett tag som nu brutit ut. Så typiskt nu när hon blev bra i benet.. Får se om jag skrittar/joggar lite eller om vi promenerar, för hon måste ju få röra på sig lite, annars blir livet för tråkigt. 
 
Finaste Kala
 

Hoppträning 1a november

Idag var det dags för träning för Daniel igen efter ett litet uppehåll på nästan fyra veckor. Förra träningen blev inställd p.g.a att vi hade kvarka i stallet, men idag kunde vi köra på som vanligt!
 
Vi värmde upp idag med travbommar på en volt. Artie kändes inte riktigt fram till handen till en början, men jag försökte att inte fastna i det utan bara rida på. Se till att han gick bra över bommarna och efter ett tag lossnade det. Kan vara så väldigt ofta på Artie, att han behöver en ganska lång startsträcka.
 
Efter travbommarna gjorde vi likadant fast i galopp. Här hade vi nu kommit igång med och då kändes det riktigt bra. Är verkligen kul när man kan reglera så pass mycket att vi kommer rätt varje gång. Kommer ihåg när jag red på ponny att bara galoppbommar kunde vara en svår övning, medan nu är det perfekt uppvärmining för att få igång hästen (eller som övning över huvud taget såklart).
 
Vi jobbade sedan på en svag båge med tre hinder där det normalt skulle vara tre galoppsprång emellan. Till en början när hindrena var låga gick vi på fyra korta och vart eftersom höjdes mitten hindret och då varierade vi också galoppsprången. Alltså kom vi några gånger på fyra mellan de två första och tre mellan de sista. 
 
Mot slutet hoppade vi bana med den här övningen inblandad i. Artie kändes riktigt, riktigt fin och hoppade toppenbra! Det är så himla roligt när det går så bra och man får beröm av tränaren. Jag fick faktiskt en hel del positiv kritik om min sits, vilket var väldigt kul att höra! Sånt uppskattar man alltid :D
 
 
 

Sen sist

Hej igen!
 
Mycket har hänt sen vi hördes senast. Kala har hunnit flytta till Trolldal, och redan första dagen i nya hagen så ringde Linn från stallet och sa att Kala stod på tre ben i hagen. Såg riktigt illa ut först, men sen så var det troligtvis en vrickning + ömma sulor bak (marken var stenhård och ojämn). Nu har Kala skor på bakfötterna också och verkar må bra. Håll tummarna att det fortsätter så! 
 
Har hunnit med första träningen också, igår. Karin tyckte att det var en jättefin prinsesshäst jag köpt och det är jag beredd att hålla med om! Så roligt att Kala blev omtyckt, Karin sa att jag skaffat mig ovanligt bra förutsättningar för en mjuk och korrekt ridning eftersom Kala är så känslig och svarar snabbt på hjälper. Desstom berömde hon också Kalas gångarter, och sånt är ju alltid kul också! 
 
Fick träna på att hitta mitt noll-läge i både trav och galopp. Red på tok för mycket, framför allt i galoppen. Måste lita på att hon håller den själv utan min hjälp, och bryter hon av så gör det inte så mycket. Målet är ju att hon ska galoppera helt självbärigt! I trav så fick jag vara nogrann med min takt i lättridningen eftersom Kala gärna drar iväg lite, hon hamnar lätt i obalans. 
 
Gjorde väldigt basic övningar eftersom Kala inte är utbildad ännu. Red på fyrkantsspåret och 20 metersvolter, vilket är aldeles lagom för oss än så länge. Dock är både jag och Karin hoppfulla inför framtiden! :D 
 
Bild som Issa tagit på mig och Kala, kommer fler senare! :)
 

Klippning

Igår klippte jag en häst för andra gången i mitt liv. Det var Elins ponny Voice, som aldrig har klippts förut. Hon skötte sig superfint och stod helt stilla hela tiden. Var lite tveksam till maskinen men efter att ha nosat på den och fått höra ljudet några gånger var hon jätteduktig! Såklart glömde vi ta en efter-bild innan täcket åkte på, men ni ser ju lite skillnad i alla fall.