Liten roadtrip

Idag planeras ännu en liten roadtrip för mig och Freddi. Vi ska hämta upp pappa i Linköping som kommer med ett plan från Singapore. Vet inte om vi stannar till någonstans för lite shopping, jag skulle behöva lite nya kläder så det skulle sitta fint. Det beror på vad som hinns med men oavsett kommer alltså Artie vila idag. Eftersom han gick så bra igår passar det väldigt bra i alla fall.

Vi kanske kör någon liveuppdatering senare med mobilen, men den appen brukar ju inte vara så pålitlig så vi får se hur det blir :D

Förra veckan i Linköping
Qarlos vecka

Igår så blev det inget stall, min mor var snäll och tog hand om Qarlos. Han fick en välförtjänt vilodag, han har varit så duktig nu på senaste.

Dessutom så blir det träna av nu för honom; idag så ska hans ägare Elisabeth träna dressyr, imorgon har jag fått en reservplats på Daniel-träningen och på fredag så ska jag träna dressyr för Karin! Mycket alltså, blir en lugn dag på lördag och sen på söndag så är det ju clear round! Inte bestämt mig för vilken höjd vi ska hoppa ännu. 70 eller något liknande tror jag. Blir Qarlos första hopptävling, och jag är inte så rutinerad inom hoppningen. Lätt ska det vara! :D 

Trötter
Vendela gör succe!

Fick ett väldigt roligt meddelande från Emma, som äger min forna stjärna och tävlingskompis! 

Hon och Vendela har tränat både dressyr och hoppning. Dressyrtränaren hade fått rida Vendela och sagt att det var den mest välutbildade ponny hon ridit! Då förstår ni nog hur stolt jag blir :') Hon tror lika hårt som jag på Emma och Vendela som ekipage i framtiden. 

Hoppningen gick också jättebra, jag är så glad att Vendela får chans att träna mer hoppning. Jag satsade så hårt och mycket på dressyren att det varken fanns tid eller pengar till en hoppkarriär. Men nu får hon göra det också, och hon tycker ju att det är så kul! 

Familjen älskar sin nya ponny, och jag kunde inte vara gladare! Tänk att min fina älskade ponny fick det precis så bra som hon förtjänar. Jag fällde en tår när jag fick meddelandet, det gör mig lycklig att Vendela har hamnat så rätt. Dels att hon har det så bra, men också att hon nu kan göra någon annan så glad och lycklig som hon gjorde mig under våra tre år! Allt är precis som det ska vara ♥Freddi & Qarlos


Qarlos igår

Hej gott folk! 

Igår så gick Qarlos så himla bra, bland det bästa pass vi haft tillsammans! Vi höll till i tältet, det gjorde andra halvan av Tävlingsduon också. Både jag och Issa hade en hel del att göra, och jag har det fortfarande. Massa skoljobb som ska vara klart högt och lågt och så vill jag ju hinna med Qarlos och lite annat också. Tyvärr så köper inte lärarna att man vill flytta fram prov och inlämningar för att man vill hinna blogga.. ;) Att det är mitt framtida yrke (good luck!) är det ingen som tar hänsyn till haha. 

Men tillbaka till tältet. Jag värmde upp på långa tyglar, som vanligt nuförtiden. Är noga med mig själv då, igår fokuserade jag på att få rätt tramp i stigbyglarna. Såg på bilderna att mina händer var helt okej, inte perfekt alls, men ska lägga fokus på att få rätt tramp i stigbyglarna nu ett tag, för det behövs. Det kommer ifrån "ponnyridningen", för att nudda dom med underskänkeln fick jag helt enkelt vrida upp och bak foten, och det är klart det sitter i. 

Några steg här och där kände jag "såhär ska det kännas" när jag var helt i balans med Qarlos och hade precis rätt stöd i både tyglar och stigbyglar! Han var pigg och glad igår, han har känts lite matt annars på senaste. Så det var jättekul att rida honom, tror han trivs bra med att vara nummer 1 nu. Han tycker att det mesta är roligt faktiskt, en positiv och glad häst! :) 

Fortsatte med att korta tyglarna i galopp, och han svarade fint på både rakt och böjt spår. Höll galoppen på kortsidorna själv och gjorde sitt bästa. Ibland blev det avbrott, men det har inte att göra med lathet utan helt enkelt att han fortfarande inte riktigt orkar. Jag blir lockad att hjälpa till när jag känner att han ska bryta av, men ibland så lät jag honom hitta balansen själv några steg i trav innan vi fattade ny. Jag VILL ju att han ska ha egen balans och inte bli en sån häst som jag som ryttare måste driva och hjälpa hela tiden. Målet är ju att han ska bli självgående, det är ju det vi jobbar mot! 

Nästa steg just nu känner jag är att börja utveckla hans register, skaffa fler växlar. Vendela var ju som en formel 1 när jag sålde henne. Du hade hur många växlar somhelst att välja på och hon accelererade och bromsade blixtsnabbt för små hjälper. Qarlos har förutsättningar att bli likadan, men det kommer ju att ta minst ett år, såklart. 

Imorgon så ska Elisabeth träna med honom, och idag får han en vilodag! Passar bra nu när han gick så bra igår och han har inte vilat sen i torsdags. Jag har rådfrågat Karin lite i och med att jag inte haft en så pass ung häst förut. Vi har kommit fram till ungefär två vilodagar i veckan, ungefär. Kan aldrig bestämma säkert, men så ser mallen ut. Framåt vårkanten kan man säkert gå ner till en också :) 

På fredag så är det min tur att träna för Karin, och på söndag så ska vi hoppa clear round hemma! 

Nya favoritbilder! :D
Qarlos
Barbacka-debut!

Hej alla kära bloggläsare! Igår så red jag barbacka på Qarlos för första gången! 

Tänkte att det kunde vara lite bra träning för mig, kämpar ju med att spänna av och "låta mig gungas med" på träningarna. Fortfarande lite ovan vid att hann har så stora steg ju. Dessutom tycker jag att det är viktigt att man kan rida barbacka, vet faktiskt inte om någon gjort det på Qarlos. Svårt att tänka mig det eftersom han bara är 5 år och mest har varit hos folk som utbildat honom i dressyr och hoppning. 

Men det gick så bra så idag, han tyckte det var konstigt precis när jag hoppade upp. Tog ett steg och stannade sedan, kollade på mig och sa ungefär; "Öhhu, detta var visst nåt nytt", men sen så skrittade han vidare. Det är typiskt Qarlos, han tar faktiskt det mesta med ro. Det blåste jättemycket idag, så han var dock lite spänd först. 

Men vi jobbade på, jag fick anstränga mig för att sitta korrekt och hitta hans rytm och följa med mjukt. Kände att det var precis vad jag behövde faktiskt, och han också. I förrgår var han så himla matt, så tänkte att jag skulle göra nåt lite mer "light" för honom, men jobbigt för mig dessutom. Vi gjorde en massa övergångar och Qarlos blev riktigt fin faktiskt! Jag är nöjd med att jag red barbacka i alla gångarter utan missöden dessutom, i början gled jag verkligen från sida till sida i traven innan jag hittade någon riktig jämvikt. 

Detta ska jag göra om, fast det dröjer nog lite. Inte helt snällt mot hästens rygg med för mycket barbacka-ridning. Men idag gick det ju bra och tror att Qarlos också tyckte det var lite roligt med nåt nytt! :) 

Jag och Issa barbacka på våra ponnyer, Vendela och Jenny 2010
Ridbilder från i fredags
Snyggast häst

I lördags var vi ju hos Janni och julbakade, vilket var riktigt mysigt! Jag och Janni gjorde varsin pepparkakshäst och hade tävling vems som blev snyggast. Juryn som bestod av Johanna och Freddi fick avgöra och vi fick en vinnare! Men nu vill jag att ni ska avgöra, för vad är inte en bättre jury än våra bloggläsare?

Tänker inte säga vems som är vems förrän ni röstat så blir det mer spännande haha :D
Vilken häst är snyggast?


Free Questionnaires1 år

Idag har det gått exakt ett år sedan jag och pappa åkte ner till Göteborg och hämtade Artie. Tänk att tiden går så fort, känns som om jag har haft honom mycket längre! Har aldrig ångrat en enda sekund att jag köpte Artie, tror inte jag kunnat få en bättre häst än vad jag faktiskt fick. Jag vet själv att jag är väldigt lyckligt lottad och vilken tur vi hade när vi köpte honom. Inte ofta man hittar en så bra häst när man åker själv utan att ta med någon utomstående som tittar på hästen. 

Jag hoppas att jag och Artie kommer fortsätta utvecklas på samma sätt som vi gjort under det här året. Det tror jag absolut vi kommer göra och det ska bli spännande att se vad de kommande åren ger. Artie är trots allt fortfarande rätt ung (okej, nu börjar han bli lite mer mogen, men för mig kommer han alltid vara ung haha) och jag har ju fått börja om från grunden med min ridning. Men vi lär oss av varandra, så vi ska ju fortsätta se hur lkångt vi kan gå. Det känns i alla fall verkligen som vi passar och matchar varandra till 100 %, hade inte kunnat bli bättre!

Tänk under året har vi hunnit med så otroligt mycket. Massor med träningar och tävlingar, men även en hel del bus och uteritter. Vi har hunnit starta ända upp till 115 i hoppning med godkänt resultat. Tagit många vinster och placeringar på i stort sätt varje tävling. Under ett år har det inte varit många dåliga ridpass. Självklart har det funnits de som inte gått jättebra, men däremot tror jag vi inte haft ett enda katastrof-ridpass och det är ju bra! haha.

Artie i transporten i Göteborg, redo att åka


Efter en 5 timmars lång resa kom vi fram sent på kvällen. En liten promenad i ridhuset
Bus i snön


Första tävlingen, 0+0 fel i båda klassernaFörsta placeringen, 4e plats i 1 m. Hade 4 fel i andra klassen som också var 1 m.


Första omgången av div 3, där vi vann lagklassen. Kom 2a i förklassen.
Måånga Daniel-träningar!


Och Karin-träningar också för den delen!


Åkte på Louise Haaga kurs i Maj


Andra omgången av div 3, vinst i förklassen men tyvärr gick det inget vidare för laget


Finalen gick däremot bättre, felfri i förklassen och en vinst i laget. Kom tvåa i totala


Fler träningar


och mys såklart
Sedan har ju bara tävlandet och tränandet fortsatt under hösten, och har gått minst lika bra som i våras. Men det kanske ni kommer ihåg lite mer eftersom det är rätt nyligen ;)

Ja som ni kanske förstår har jag typ 10000 fler bilder än det här, men det var en liten sammandfattning över året som jag haft Artie. Dock ser det ju ut som vi "bara" tävlat under året, men tävlandet har varit en sån himla liten del av allt vi har upplevt tillsammans :)Artie


Bilder del 2


Söndag 27 november

Som Freddi skrev fick jag lite hastigt jobb i stallet idag. Gick alltså upp vid 6 i morse och jobbade fram till klockan 3. Efter det åkte jag ut till en klasskompis där vi var några stycken och jobbade på vårt projektarbete. Det börjar äntligen gå lite framåt, så det ska nog bli nåt av det med ska ni se!

Eftersom jag inte tog med någon lunch till stallet var jag väldigt trött när det var dags att rida, så red ut en sväng i stället för att det skulle bli ett dåligt pass på banan för jag var trött inte orkade rida. Blev en riktigt mysig tur i skogen och Artie gick riktigt bra. Kunde arbeta honom ordenligt och utnyttjade alla kruvor hela tiden och flyttade honom och så. Så det var roligt att det gick bra :D

En av bilderna från i fredags, har fortfarande jättemånga att lägga upp :D
Dagens fråga

Vilket av detta föredrar ni?Free survey

Svara gärna, det hjälper oss!

Minnen a la Tävlingsduon <3


Söndag

Hej bloggen! Issa, jag samt vår vän Johanna var ute hos Janni igår och moffade. Det var hamburgare, godis, naturgodis och sist men absolut inte minst; JULBAK! 

Såhär såg det ut igår:


Det var superkul och vi shared a moment tillsammans. Ni vet, när man sitter och skrattar tillsammans med sina vänner och en känsla av lycka bara sköljer över en? Ett minne för livet, är det något min uppväxt inte saknade så är det fantastiska vänner. Jag älskar verkligen mina fina tjejer! ♥ 

Hoppas att ni är nöjda nu, när ni fick se ridbilder på Qarlos för första gången + att ni brukar vilja ha bilder på mig och Issa tillsammans. När vi då väl anstränger oss och fixar det, och det knappt blir någon respons alls - då är man inte jättesugen på det här med bloggen, det kan jag ju säga direkt. Det kommer fler, så några chanser till har ni på er iallafall ;) 

Nu så ska jag aldeles strax åka ner till stallet (Issa har jobbat där idag, fick rycka in lite hastigt) och rida Qarlos en sväng tänkte jag. Har inte bestämt mig var och hur ännu! Sedan vid 16-16.30 så kommer Kristina in med Bingo för ridning. Ska bli roligt, vi satsar på att hålla igång så mycket så möjligt nu fram till KM. Lika bra att passa på, förra året stoppade snön upp att träning under två månader.. 

Ikväll så blir det adventsmiddag för hela slanten, min mor har blivit så familjär på senaste. Hon påpekade att det var väldigt viktigt att jag var klar i stallet och fräsch till klockan sju. Jaja, lite julmys här hemma sitter väl aldrig fel! Julen är verkligen mys-högtiden no 1, mysigt överallt!

Jag och Bingo under igångsättning i våras :) (hade tävlat innan, därav ridbrallorna)
Nya höstbilder

Var väldigt längsen vi la upp nya ridbilder nu känner vi, så idag hängde Freddis mamma med till stallet och fotade lite när vi red på stora utebanan. Här bjuder vi på de första bilderna, kommer många fler. Vi red runt 2-3 och redan då börjar det ju skymma, så det blir väldigt brusiga bilder. Men det är bättre än inget :DJulbak

Ikväll ska jag och Freddi till Janni för julbak! Vi har haft det de senaste åren faktiskt, så börjar väl bli lite tradition. Kommer bli sååå mysigt i alla fall, jag ser verkligen fram emot det. Vi inte har ju inte någon snö än men vi måste försöka få lite julkänsla ändå tycker jag, hihi. 

Från ett av våra julbak förra året


Annat julbak, också förra året
Sent svarKul att du gillar våra övningar! Vi har varit lite sega på den fronten nu den senaste tiden men absolut ska vi försöka lägga in fler ridövningar om så önskas :)Uteritt 25/11

Både jag och Freddi slutade runt två idag så vi skynade oss så gott det gick till stallet för att hinna rida innan det blev helt kolsvart. Vi gav oss ut i skogen vid 4 och det var faktiskt fortfarande lite ljust då. Så det blev en mysig uteritt, känns som om jag inte ridit ut på evigheter. Vi lät hästarna rulla på i lite friskare tempo, tror faktiskt det uppskattades av både Artie och Qarlos. Artie tyckte det var jättekul i alla fall, han busade till lite då och då.

Blir så att jag inte rider ut alls lika mycket under senhösten, just för det blir så mörkt. När det är snö ute lyser den upp lite så det blir faktiskt enklare då. Men jag och Freddi ska rida på söndag igen men en längre runda då! :D

Fredag

Hej allihop! 

Igår så hann jag inte med någon bloggning, det är många nya arbten uppstartade, så jag hann inte blogga i skolan. Nu har jag en hel del att göra fram till jul känner jag, en mardrömsmånad i skolan är på G. Det drar igång nästa vecka, är inte taggad! 

Blev somsagt ingen ridning igår eftersom jag var med Issa och Madde i Linköping och brände massa pengar ;D

Torsdag 24 november

Hej kära blogg! Idag har det varit samma visa som det känns som mina senaste dagar också haft - totalt fullproppade med saker att göra. Hade som jag skrev igår, prov idag i naturkunskap vilket var skönt att få gjort. Dock har jag ännu ett prov i morgon så jag pluggar för fullt här! Inte skönt att ha två prov dagarna efter varandra..

Slutade vid ett idag, men då åkte jag, Madde och Freddi till Linköping för att släppa av pappa skulle skulle med ett plan. Vi passade på att shoppa lite även om jag inte hittade så mycket. Blev lite smink för min del, inte så kul, men rätt nödvändigt eftersom jag alltid blir stressad när mitt smink börjar ta slut, haha. Så skönt att ha det gjort. Letade efter någon snygg tröja med hittade tyvärr ingen. Freddi däremot var storshopparn och hittade massor, hon visar det säkert senare om ni vill se!

Vi kom tillbaka runt 7-8 och då var det bara att åka till stallet direkt. Eftersom provpluggandet låg och väntade hemma blev det ingen ridning, vilket var väldigt tråkigt eftersom jag var sugen på att rida. Artie såg till och med lite ledsen ut när jag åkte därifrån utan att rida eller så, men tyvärr blev det så nu.

I morgon däremot har jag inget alls att plugga till så ska ägna massor med tid åt honom :)

Grabbarna Grus

Idag gick det så himla bra med båda mina killar. Menar alltså inte Gustav nu, utan Qarlos och Bingo såklart, hästkillarna. Har ju ingen flicka numera, efter min och Vendelas skiljsmässa så är det killar på heltid när vi snackar Freddis hästar! ;) 

Qarlos var först ut, red i ridhuset och gjorde samma sak som igår, fast lite mer "snabbspolat". Han kändes jättefin idag också och jag tycker att jag fick till ridningen även idag. Dock är det svårt att rida så "lite" när man delar en yta på 20x40 med fyra andra ekipage. Men vi gjorde det bästa av det och fick oss ändå ett riktigt bra pass.

Jag tycker att det är jättekul att kämpa på med Qarlos just nu, han tycker att det är roligt och det känns inte längre som en omöjlig uppgift för mig att lära mig att rida och utbilda honom! han ger så bra svar på det jag gör och är min bästa spegel, jag märker direkt om jag gör något fel. Det har Karin lärt mig att avläsa och det är jag så himla glad för. 

Han är en så snäll och go häst, men utan att vara tråkig. Känns som att vi har börjat på en lång resa tillsammans eller nåt. Svårt att beskriva, men jag känner mig riktigt taggad! 

Qarlos hade idag sitt träns från Claridge House, remontnosgrimma (har en aachen också, men rider på remonten just nu) Han var dock mer pigg på att gå in i boxen än att visa upp sin utrustning. Att han är bloggdiva på heltid nu har han inte riktigt fattat. Han är lite trög i starten.. ;)


Bruna dressyrskydd från Showmaster


Vrid på huvet om ni vill se sadeln, en Wellington. Schabraket är creme-färgat med brun kant, från Jacson. Paden är i fårskinn, minns inte vad märket heter..


Näste man ut var Bingo. Han fick hålla till i tältet idag, ridhuset hann bli upptaget. Tur var det höll jag på att skriva! Dom har bytt underlag i tältet, samt målat om sargen. Man känner inte igen sitt gamla sketna ridtält längre. Mamma Mia, det är ljust och fräscht där inne! Bättre än ridhuset till och med. Underlaget var lite tungt i hörnen, men det märktes inte så mycket på ponnybingo. Han är ju inte så tung och har faktiskt byggt upp en bra styrka och balans. 

Red honom mycket framåt idag också, det funkar så himla bra. Det funkar bra mellan oss också, vi är som ett gammalt par som tjafsat och sedan blivit sams. Vi har hittat något som passar oss båda, helt perfekt. Han blir så himla fin och lydig att rida, hans kvaliteer kommer fram på ett helt annat sätt när det är han själv som tar fram dom, istället för att jag får sitta och göra det åt honom. 

Red lite delar ut LB3 och det kändes toppen. Kom på mycket hur jag skulle rida också, Kristina flikade in en kommentar här och var. Hon tyckte jag skulle prova rida med mindre innerhand när galoppvolterna krånglade lite. Provade det, och problemet var löst. Att hon alltid står på marken och ser mig både rida och träna Bingo gör ju att hon kan se sånna saker som jag behöver ändra i min ridning. 

Jag måste lära mig att rida mer med kroppen, inte bara med hand och skänkel. Ni förstår nog hur jag menar. Det är ett långsiktigt mål som jag satt upp för min ridning. Det blir så mycket bättre på Bingo då. Fortfarande glad över hur fin han var idag!! Hoppas det håller i sig, en uppvisning på KM med honom i detta skicket skulle sitta himla fint känner jag..!

Jag och Bingo i tältet, älskar att underlaget är ljust!


Paus i pluggandet

Tänkte bara lite snabbt slänga in ett inlägg här och berätta att jag red Artie ridhuset idag och han gick riktigt bra! Alltid härligt med ett bra ridpass, blir på så mycket bättre humör. Tyvärr är det så att jag har två prov de kommande dagarna så jag ska måste plugga gärnet... Märks det att jag går sista året eller? Aja inte långt kvar innan jag faktiskt gått ut skolan helt och hållet, så bara att bita ihop nu. Kram!

image descriptionVendela har det bra

Kan meddela att jag fått en liten rapport om hur Vendela mår. Hon verkar trivas med sina nya ägare, skönt! Det går bra att rida och hon har skött sig! Fått en massa nya hagkompisar och inte sparkat ihjäl någon. Det betyder alltså att hon har det bra, för annars hade hon ordnat så att hon lämnats tillbaka till mig illa kvickt om jag känner henne rätt.. ;) 

Vendela med sin nya ryttare Emma (snodde denna från hennes fb), precis gått igenom veterinärbesiktningen och påväg till sitt nya hem. Dessa två 98:or kommer att bli toppen tillsammans lite senare ska ni se :D
Tisdag - Qarlos

Idag så gick det så himla bra med Qarlos!

Inledde med att borsta honom länge, rykta och dona. Tunnade ur manen lite genom att rycka den, han tycker att det är sådär, men det går absolut att göra. Mycket lättare att klippa och göra snyggt om den är tunn! Han tycker att lera är mysigt att gegga i, så han var minsann inpackad och snygg innan jag började kan jag berätta. Bytte även borstar, så att han nu har alla "bra-borstar" samt Vendelas ryktväska. Hon behöver den ju inte längre, men jag har inte plockat ur den och borstarna ännu bara. 

Mitt glada humör bidrar verkligen en hel del till att ridningen går bättre också, jag hade ork och energi att återkalla känslan från träningen i fredags. Krävs en hel del jobb och förberedelser för att nå dit, men idag lyckades jag och därför är jag väldigt nöjd med mig själv. 

Red fram på långa tyglar (vi måste se helsnygga ut när vi älgar runt ridbanan) och provade att öva min egen balans. Det är ju en fördel värd att ta tillvara på när Qarlos ändå ska värmas upp "för sig själv" utan min inverkan. Då kan jag passa på att vara noga med att komma tillrätta i sadeln och ta itu med mina issues. Skänkeln är det värsta, måste trampa ner hälen och ha stigbygeln mycket längre ut på tån. Upptäckte att jag dessutom börjat ha den snett på foten, ännu en grej jag måste komma tillrätta med. 

Ponny-ovanorna bort nu helt enkelt, dags att damma av min sanna, snygga sits, även om benen är en aning längre nu förtiden. Övade även balansen genom att ändra lättridningen till två sitt och en upp och tvärtom. Jättenyttigt för att hitta sin egen tyngdpunkt och balans, hade svårt ibland märkte jag. Lätt att falla in i "upp ner upp ner" om jag måste svänga för någon annan på spåret och sådär. 

Började sedan jobba på samma sätt som i fredags och i söndags (på Bingo), med att få Qarlos att trava och galoppera på själv. Han bryter av titt som tätt i galoppen, när jag verkligen bara sitter still och inte driver något alls. Men eftersom han väl galopperar av sig själv när han galopperar, så fattar han galopp själv igen så fort han återfått balansen. Det stärker och utvecklar honom jättemycket när han får göra så mycket själv. 

Men det är svårt för mig att rida! Jag är så van att "göra åt" mina ponnyer hela tiden. Jag har dessutom som ryttare lätt för att gå in och ta över alldeles för mycket av mig själv. Har med "perfektionisten" att göra, det ligger i min natur att ornda saker så att som blir som jag vill ha dom. Inte lita på att Bingo kanske fixar det, då är det lika bra att fixa det åt honom så det blir gjort liksom ;) Qarlos gör väldigt lite själv, han mest "är". Det gör att det är otroligt lätt att gå in och göra en massa åt honom. Svårigheten ligger i att låta honom göra själv, så att han kan lära sig och utveckas! 

Men idag så har han absolut utvecklats och lärt sig något under en timme, och jag också! Längesen jag hade så bra ordning på hela mig själv som jag hade idag. Helt avspänd i kroppen, böjda armar, skänkeln stilla med nedtrampad häl. Stolt över både Qarlos och mig själv! :D 

Måste få mamma eller någon att fota mig och Qarlos någon dag också, får se om det kan bli i helgen. Måste ha lite bilder på oss ju! :) 

Så länge får ni Karin och Qarlos!
Cykeln till stallet

Warrup blog? 

Jag ska precis ge mig ut i det becksvarta, för att på cykel ta mig ner till Qarlos för att rida ett pass. Vet inte om jag nämt att han tappade en sko i lördags, så jag skrittade bara ut då. Bäst att han fick röra sig lite efter att ha gått två träningar i rad! I söndags och igår så fick han helt enkelt vila. Det var en framsko, så ville inte rida honom utan den. Bak brukar det ju gå bra om underlaget är mjukt annars. 

Men igår fick han nya skor överallt (det behövdes) så nu bör han vara fit for fight igen! Ska bli kul, känner mig av någon anledning värsta motiverad till ridningen just nu! Skitsamma vart det kommer ifrån, men tror att det var lektionen för Karin i fredags som fick mig att greppa lite vad jag håller på med och varför. Det känns inte längre som en oooändlig tunnel, utan bara som ett arbete jag gör på lång sikt. Det är ju ganska stor skillnad! :) 

Qarlos när han kom till Trolldal 17/8. Jag hade lååångt hår och mina älsklingsskor var fortfarande hela!
Dagens fråga

Vilket av detta ser absolut roligast ut?

Free surveys

Dags att ta fram min barnsligare sida! :D

Pappa har dock lärt sig att hantera iaf Vendela, så han såg inte riktigt så rolig ut som han gjorde förr när vi åkte och lämnade henne i Norrköping ;)Tisdag 22 november

Visste ni att igår var det bara en månad kvar tills vi får jullov!? Hur skönt känns inte det då? Dock är det ju en hel del skolsaker som nationella prov osv som ska göras innan, men ändå skönt att det inte är allt för lång tid kvar.

Tyvärr har ju jag gått och sjukat ner mig nu. Freddi var ju sjuk förra veckan så kan ha fått hennes förkylning. Hostar och har ont i halsen, så igår fick Artie vila för att det inte ska bli värre. Kändes inte så bra att låta honom vila igen, men som sagt blir det inte bättre av att jag blir sjukare.

Ska försöka ta mig ett pass i dag i alla fall men klä mig riktigt varmt! Vill egentligen rida ut, känns som om det var evigheter sedan, men jag hatar verkligen att rida ut i mörkret. Tycker det är så läskigt och det känns som om hästarna ska gå omkull för man inte ser något. Men men, får se hur det blir och vart vi hamnar :)

Dagens planer - onsdag

Idag så kommer Bingo in klockan fem för ett ridpass, antingen i tältet eller på lilla utebanan. Ska bli kul att rida och fortsätta med mitt arbete. Kristina sa att han gick jättebra igår, så det är bara att tuta och köra på nu! 

Jag och Bingo förra året, efter vår andra tävling tillsammans


Tänkte innan det ha hunnit rida och mocka åt Qarlos. Slutar fem över ett, så det lär inte vara några problem alls. Se om jag hinner rida ut en sväng till och med, kanske att Issa följer med också. Den som lever får se helt enkelt. :)Filmen!Här kommer då äntligen filmen från igår! Ni ser i inlägget längre ner vad vi höll på med. Ha lite överseende med att jag är en mil för lång dessutom, Bingo är, som jag tidigare nämnt, till salu! :) 

Min låtrekomendation; Professor Green feat. Emeli Sande - Read All About It! (stoppades av youtube haha)Kolik eller kvarka 6

Bakgrund: Du har varit i stallet hela dagen, du är trött och skitig efter att ha tagit in hästar och haft dig. Det enda som ligger och gnager i bakhuvudet är att du vill spara ihop pengar, eftersom du vill köpa en ny tävlingskavaj. 

Problem: Vips - så ringer det från ditt extra-jobb på ett cafe! Dom behöver någon som rycker in på en gång, med detsamma! Detta innebär att du måste gå igenom cafeet först, i dina stinkande, smutsiga hästkläder medan alla stirrar på dig. Sedan kan du givetvis byta om, men inte duscha. Du måste ju dessutom ställa dig bakom disken sedan och ta emot folks beställningar. Fast du vill ju hemskt gärna ha pengar till kavajen.. 


Hur gör du?


Free polls

Jag tackar faktiskt nej till detta jobb. Jag går inte ens in på Ica i ridkläder (om det inte är absolut emergency!). Jag vet inte varför, Katrineholm är litet, och dessutom så har jag för tillfället en ridbild som profilbild på fb. "Alla" vet att jag håller på med hästar. Men ändå så tar det emot, det känns som att man verkligen stinker stall när man hamnar bland andra, och hur kul är det att känna sig som en stinkbomb bland folk?

Tips

Inte för att vår blogg är så där överdrivet stor, men tänkte att jag ändå skulle tipsa om en fin ponny som är tillsalu ifall det är någon bloggläsare där ute som letar häst. De flesta av er känner säkert igen Janni som ofta dyker upp i bloggen? Hennes c-ponny Mirran är nu tillsalu, jättefin ponny på 5 år. Startklar LB.

Här hittar ni annonsen.Youtube tycker inte om mig

Såg att youtube stängde av min fina musik så att fimen inte funkar att kolla på.

Fatta hur lång tid det tog att klippa ihop, lägga på "öka-ljus"-effekt samt stänga av ljudet på alla klipp. Jag känner mig förkrossad just nu.. När jag hinner så får jag stänga av ljudet helt enkelt och ladda upp filmen igen. Ni får ha på eran egen musik på Spotify eller nåt! 

Somsagt; fixar det ikväll! 

Nya vinterjackan


Haha, gud vad längesen man hade "egobild-i-spegeln"-period! Jag var värsta nybörjare, men dessa blev någorlunda okej, för att vara min lilla kamera!

Jackan (ni vet, min vinterjacka från Hööks som jag beställde för en vecka sen typ?) kom igår! Ligger mitt emellan XS o S, men tog S eftersom jag vill kunna ha en tröja under. Funderade ett tag på att byta till en XS. Päronen kom dock på att jackan ändå inte ät superduper-tjock, så att det kan vara bra att ha plats för en stor tröja eller två under om man nu ska rida på långritt i -18 grader liksom. 

Så jag behåller denna, tycker den sitter helt okej ändå. Skitsnygg stalljacka är den iaf, riktigt nöjd med den! Kostade 480 spänn efter 20% rabatt :D 

Jag och Vendela i härliga -20 i vintras.. ;)


Helgen i bilder

Jag och min älskade vän Sofie, alltid lika kul att träffa henne ♥


Åååh julstämning inne på Ica Maxi!!!


Lördagenskvällen spenderades med Freddi framför Sex and the City, mys!Bingo 20/11 (+repetition av träningen m Qarlos i fredags)

Bingo gick riktigt bra igår! Testade samma "metod" på honom som jag fick göra på Qarlos när jag tränade i fredags. 

Det går ut på att man värmer upp hästen i skritt, trav och galopp - på lång tygel i alla gångarter. Jag står även i lätt sits, eftersom jag gärna vill bli drivande i sätet, och själva vitsen är att hästen ska vara helt självgående (dvs springa på utan att man driver). 

Sedan kortar man inte tyglarna "bara sådär" utan det gör man i galoppen, och då yttertygeln först. Man söker alltså kontakt på ytter, viktigt att hästen inte bromsar in bara för att man tar kontakt, utan den ska fortsätta i samma tempo. Sedan börjar man inverka pyttelite med innerskänkeln, låter innerskänkel och yttertygel samarbeta lite ett tag, ber hästen att forma sidan lite och ser till att informationen når fram. Fortfarande väldigt små, frågande hjälper. 

Sist av allt så börjar man söka lite kontakt på innertygeln, be hästen forma sig lite i nacken. Fortfarande viktigast att man har fortsatt stöd i yttertygeln! Detta kan alltså ta ungefär tre varv på volten "per hjälp", det är inte så att man rider några steg mellan bara. 

Detta är det som skapar en mjuk och framförallt självgående häst. En häst man inte behöver driva alls för att den ska röra sig framåt. Det är ju precis så man vill ha det, så nu ska jag verkligen kämpa på med detta, både på Bingo och Qarlos! 

För att gå tillbaka till Bingo, så funkade han alltså jättebra med denna typ av ridning (inte alla hästar som gör, Vendela till exempel gick inte att rida såhär). Jag lyckades på nåt sätt lura honom till att arbeta själv, han tyckte att det var jätteroligt idag! Jag också, senaste gången så provade jag ju att vara tuff mot honom, tvinga honom lite. Det blev en massa bråk, och även om jag vann så var det ju inte så jättekul ridpass så att säga. 

Men igår var Bingo med på noterna och bjöd själv, ville framåt och var samtidigt ganska nöjd med livet. Jag rider honom fortfarande med mycket "upp-tänk" i formen. Det betyder att han går ur form ibland för att protestera, men på träning är det så mycket bättre att han gör så än att han får lunka runt i den låga formen, där han vill gå ändå. Han lär sig mer och blir starkare av detta, och så blir det ju lättare för honom att få mer bjudning, till hans stora sorg ;)

Provade lite förvänd och halter + lite vändningar. Men annars var det mest fokus på den egna bjudningen och det egna drivet hos Bingo, att han gjorde själv liksom. Travade själv, utan att jag hjälpte och stöttade med drivande hjälper hela tiden, och rättade honom i formen osv. Han fick känna sig lite "lämnad", han har större ansvar än han tror helt enkelt. 

Starrhult Bingo, connemarahingst f 03 e: Holens Ingolf. 140 cm hög, till salu
Film imorgon!

Hej kära vänner! 

Filmen på mig och Bingo är nu uppladdad och inlägget till är skrivet, men det kommer imorgon istället. Såg att Issa redan skrivit utförligt om sin träning + ridpass, så det blir så tråkigt för er med två sånna långa inlägg på rad. Så det kommer imorgon, ganska tidigt! 

Bättre att få en bra spridning på uppdateringen tycker vi förstår ni! :) Arties ridpass fredag + idag

Hann såklart aldrig berätta om träningen för Karin i fredags, för hade så mycket att göra. Fick besök från Stockholm och hela lördagen gick också bort för det. Men det gick i alla fall jättebra, som det nästan alltid gör när jag tränar för Karin.

Den här träningen la vi mycket fokus på mig. Jag spänner mig gärna när jag rider, särskilt i traven och galoppen. I trav rider jag lätt lite för snabbt och hastigt och i galoppen blir främst min underdel spänd. Det resulterar i att Artie också spänner sig och då spänner jag mig mer. Det blir lite som en ond cirkel alltså. Jag använder dessutom sitsen lite för mycket som drivmedel. Visst för att man ska rida med sitsen, men Artie måste gå och jobba av sig själv. Det blir så att jag sitter och smådriver hela tiden omedvetet.

Därför fick jag verkligen jobba på att inte knipa med knäna, slappna av i hela rumpan och benen. Ha böjda armar och försöka vara i nolläget så mycket som möjligt. Det innebär att jag inte gör någonting alls, tills det behövs eller när vi ska göra något nytt. Om han t.ex. börjar sega då är jag såklart där med skänkeln, men om han gör det han ska är jag mest där utan att göra något. 

På senaste tiden när jag har tyckt att det har gått dåligt har jag liksom varit för aktiv. Jag har inte låtit Artie göra sitt, utan jag försöker göra det åt honom hela tiden. Men nu gick riktigt bra och när jag blir helt avspänd blir även Artie det. Det är lätt hänt när man rider honom att man tycker det är bra när han går lite halvdant, just för att det ser bra ut. Men nu fick han verkligen jobba genom bakbenen och över ryggen, vilket han annars inte kan göra om jag spänenr mig.

Så idag när jag red, fortsatte jag jobba på samma sak. Lite ovant är det såklart att vänja om att inte göra någonting, men jag bestämde mig innan att det skulle gå. Jag red en lång framridning och efter ett tag släppte det helt och han blev så fin! Kan säga att det är rätt mycket skönare att rida när man slipper driva i varannat steg. Vet inte ens varför jag har gjort det, för han går ju av sig själv ändå! haha. Är i alla fall nöjd att jag tvingade mig själv att vänta ut det, för det är klart att det måste vara ovant för honom med när jag ändrar ridning helt plötsligt.

Nu har jag aaaaalldeles för mycket bildbrist, inte okej!!! :(
Later

Yo folks! Ska skriva och visa film från Bingos ridpass idag, fast senare ikväll! Först så ska jag dock få lite annat gjort tänkte jag :) Mutar er somsagt med att säga att det blir film.. 

Svar på frågaFreddi svarar; Jag rider Qarlos varje dag nu ungefär. Enda undantaget är att Elisabeth, som äger honom, vill träna för Karin ibland. Brukat bli ungefär varannan vecka. Nu när jag inte har Vendela så kommer jag att ha tid att satsa mycket mer på honom! 

Förstår att det blev lite förvirrande att Karin red honom nu förra veckan, men det hade bara att göra med att jag sagt att jag inte hann. Eftersom jag visste att Vendela troligtvis skulle flytta (vilket hon ju också gjorde nu i måndags) så ville jag ha tid till bara henne under sista veckan tillsammans. Det beslutet är jag nöjd med. 

Fick höra på träningen igår av Daniel att jag "gjort ett jättejobb, att Qarlos är som en ny häst, och att vi verkligen gjort en utveckling". Fattar ni hur skönt det var att höra det, efter min utskällning på dressyr-träningen som jag skrev om för några veckor sen? Då sa jag att jag aldrig skulle rida Qarlos igen. Tur att jag ångrar mig fort och inte är så långsint.. ;) 

Broddar

Snart kommer snön. (iaf här i lill-Kattnehölm)

Snö och is innebär ett stort dilemma varje år. Jag tror att alla med häst vet vad jag menar. 

Att brodda eller att inte brodda i hagen - det är frågan.

På Trolldal så får man komma överens med sina hagkompisar, så det kan variera från hage till hage. Nu snackar vi alltså främst bakbroddar. Eftersom hästarna springer in och ut från hagen (i upp- resp nerförsbacke) så är det en stor risk att hästarna halkar och sträcker sig om dom inte har broddar bak också. 

Förra vintern så hade Vendela två hagkompisar, och vi var alla överens om att broddarna bak skulle vara kvar på hela tiden. Mer synd om dom andra egentligen, eftersom Vendela var den som var vassast i hagen. Men det gick, precis som året innan, helt smärtfritt. Inte en enda broddskada! 

Jag har bara sett en enda skada orsakad av en brodd, och det var i mitt förra stall och typ fem år sedan. Visserligen så var den riktigt otäck, blödde massa och det såg ju vidrigt ut. Men efter två veckor var den hästen frisk igen. En fläkning (muskelskada, sträckning, tex om hästens bakben glider isär) tar någonstans mellan ett halvår och ett år att läka. 

I år så får vi se hur det blir med broddar helt enkelt. Men jag kommer att rösta för! Hur gör ni i era stall? :) Berätta gärna i en kommentar!


Hur är era hästar broddade i hagen?


Lördag

Mamma fick ponny-abstinens vid tanken på Vendelas mathinkar (vi måste ta hem dom) så hon åkte ut till Kristina för att hjälpa till med hennes ponnyer. Hon lovade att klappa på Bingo från mig, imorgon så kommer Kristina in med honom till Trolldal så då ska jag rida ett pass honom. 

Saknar också Vendela, men den riktiga saknaden har inte riktigt hunnit infinna sig ännu. Det har gått såpass kort tid att det känns som att hon kommer att komma tillbaka snart, att jag bara lånat ut henne en vecka eller så. Men det känns bra än så länge, jag tror att hon blir väl omhändertagen, det har jag ju skrivit en miljard gånger nu. Annars hade jag ju inte sålt henne. Men ändå, ni som sålt en häst förstår nog känslan! Vill så gärna ringa varje dag och kolla om det gått bra att rida, hur hon skött sig osv, men eftersom det inte är min häst längre så kan jag ju inte göra så ;) Får snällt vänta på en rapport helt enkelt!

Vad gäller dagens ridning så vet jag inte riktigt ännu, Qarlos gick jättebra på båda träningarna iaf! Så han ska antingen få sig en uteritt, skrittur eller vilodag. Inte för hårt eller fort fram nu. Om han skrittar eller vilar så kan jag rida ut imorgon antagligen. Får se hur jag gör, det är jättefint väder ute idag iaf! :D 

Mini-bild på mig och Qarlos från hoppträningen i torsdags
Arties provridning

Tänk att det har gått ett helt år sedan jag åkte ner till Göteborg för att provrida Artie. Kommer ihåg att vi skulle provrida 3-4 hästar däre nere hela helgen, men samma dag som jag skulle åka sa de på tvn att det skulle bli snöstorm till dagen efter. Pappa ville inte köra om det skulle vara snöstorm, men vi beslutade oss för att åka och kolla på en häst i alla fall eftersom det var det enda vi hann på fredagen.

Jag tog tåget ner efter skolan och mötte upp pappa som hade jobbat där under några dagar. Vet faktiskt inte det just var Artie vi åkte och kollade på av de där 3-4 hästarna jag skulle provrida. Men jag tror det var för att han lät mest passande till mig, så så fick det bli!

Jag hade inga förväntningar alls på honom, hade provridit flera hästar innan där några varit bra och andra mindre bra. Kommer ihåg att mitt första intryck av honom var hur liten, söt och gullig han var! Gillade hans modell redan från början och så var han ju så lugn och charmig i stallgången.

Ridningen efter gick också bra. Inget fantastiskt men däremot kände jag verkligen att det kunde bli något av oss tillsammans. Jag hade inte ridit på flera månader eftersom Jenny såldes rätt långt innan, så jag var rejält ringrostig. Men ändå gick det bra och Artie var så mysig. Lagom motor och väldigt lyhörd!

Har faktiskt aldrig lagt ut de här filmerna från provridningen förut. Vi har utvecklats så enormt under det här året, det är riktigt kul att se. Nu klippte jag bara ihop några småklipp, har såklart fler. Sedan försökte jag komma på vad för låtar jag lyssnade på för ett år sedan, men kom inte på någon bra så tog en random som jag vet jag lyssnade under förra året.

Artie taggar träning


Diss

Ett riktigt fult mode har börjat smyga sig in i dressyrsporten, särskilt på ponnysidan. Det handlar om Uvex-hjälmen! Helt seriöst nu, hur snygg är den på en skala? Jag får känslan där bomber-hjälm (ni vet en såndär som är utan skärm?) möter cykelhjälm ungefär. Och i dressyr av alla sporter. Vissa har hissat hjälmen och tycker att den moderniserar dressyren osv. 

Men hallå, måste verkligen hjälmmodet inom dressyren moderniseras? Lite klassiskt kan vi väl ändå bevara, nu kommer dressyrkärringen i mig fram. När jag ser dessa ponnyryttare på SM-nivå flyga runt på snygga ponnyer i denna hjälm så känner jag hur irritationen gror. Hjälmskrället pajjar verkligen hela intrycket. 

Den är ju inte ens billig! Haha, om man nu vill rida med en lite mer "modern", mer ventilerad hjälm i dressyr så tycker jag att man ska välja GPA Speed Air Tone in Tone (en sån som min kära blogg-kamrat har). En sån skulle jag hemskt gärna vilja ha att rida i på sommaren! Då blir nämligen min Charles Owen jättevarm och stackars huvet blir helt lök. 

Vet inte varför jag tycker så mycket bättre om GPA än Uvex. Tror att det har med skärmen att göra, själva formen på hjälmen. GPA:n är så mycket snyggare!

Issa i sin speed air
Svar på frågaFreddi svarar; Ja, det stämmer. Bingo är även han till salu, fast endast till rätt hem. Fru Palm är petig och det inte inte vem som helst som får komma och rida på hennes ögonsten. Jag är stolt som har blivit accepterad! ;)

Nejmen, som jag har uppfattat det så är Bingo mycket riktigt till salu. Men risken att jag rider och tävlar honom även nästa år kanns ganska stor.. Livet ändrar sig fort, och man vet ju verkligen aldrig, han kanske blir såld om en vecka. Hur som, om det skulle bli så att någon kommer och tittar så har jag lovat att visa honom åt Kristina! 

Och inte för att vara sån, men han är ju bra fin..!Filmer från igår

Det är så jobbigt att det en sån himla tid att ladda upp filmerna på youtube. Men här kommer några stycken i alla fall. Artie var superfin verkligen och hoppade toppen. Det var mest fokus på vägarna att hålla galoppen i svängarna och det är ju precis vad jag och Artie behöver. Såklart blev den sista filmen (när vi hoppar högst och han hoppade finast) ur fokus, men kolla bara hans bakben på sista hindret! Tror det ligger runt 130-140 och bakbenen är långt över. Så fin så!
Har egentligen fler klipp från igår, men hinner tyvärr inte lägga upp dem nu. Ska försöka göra det snart om ni vill se dem också.Dressyrträning på schemat

Precis som Freddi ska jag också träna för Karin idag! Ska bli riktigt kul särskilt eftersom jag inte tränade förra gången. Så nu var det ju ett tag sedan, hoppas det går bra i alla fall. Älskar att träna för Karin, brukar alltid gå så himla bra. Man får alltid jobba igenom problemen på ett bra sätt och tips hur man ska fortsätta arbeta själv.

Det tycker jag nästan är det viktigaste med en tränare. Visst för att man vill att det ska gå bra när man tränar, men de andra resterande sex dagarna av veckan då? Det är ju då man vill att det ska fungera, så därför tycker jag är viktigt att en tränare lär en att rida självständigt och det gör verkligen Karin :DKort sammanfattning

Träningen gick superbra och Artie hoppade jättebra! Det var en riktigt rolig träning, tänkte berätta mer om den i morgon och då kommer även filmer upp. Har dessutom massa filmer på Freddi också som tränade med i samma på Qarlos, och det vill ni väl också se? :D

Här ska tränas

Inget sparande på krutet här inte! Jag har inte ridit sedan i söndags (dock red ju Elisabeth igår) och jag är med nöd och näppe frisk.

Idag så ska jag och Qarlos hoppträna för Daniel igen! Det ska bli jätteroligt, fast jag är väldigt nervös, det erkänner jag. Får se i vilken av grupperna vi hamnar, senast var vi i ponnygruppen och det var väldigt skönt. Issas grupp känns som ett väldigt stort hack uppåt för oss, haha.. 

Får se hur det blir, men trots nervositeten är det alltså något jag ser fram emot! :D På fredag så ska vi även träna lite för Karin, i dressyr. Känns betydligt tryggare! Men man måste ju våga lite här i livet också, och både jag och Qarlos tycker ju att det är jättekul med hoppning. Att tänka på vad man skriver

Ibland så kan jag tänka att det var tur att inte jag bloggade när jag var yngre! Fy vilken kalabalik jag hade kunnat starta som 13-åring eller så. Ni ska veta att det jag skriver nu förtiden är noga utvalt och sållat, för att kunna granskas av vem somhelst. 

Jag tror att det är det som många yngre bloggare (inte alla yngre, och finns många äldre som inte sköter sig också!) faktiskt missar. En blogg ligger ute på internet och kan faktiskt nås och läsas av hela världen. Klart att det är viktigare att tänka sig för mer och mer ju fler läsare man har. Men på min förra blogg (på tiden den var "fjortis- feat. häst-blogg" ungefär, innan den blev hästblogg) så hade jag kanske 20 läsare. Vet kanske vilka 7 personer var eller något. 

Resten har jag ingen aning om. Jag har ingen aning om vilka det egentligen är som sitter och kikar in på denna blogg heller. Allt jag skriver ska kunna läsas av mina tävlingskonkurrenter, mina tränare, mina svärföräldrar, min farmor, mina lärare, folk som aldrig träffat mig, ja ni förstår själva. Det krävs ganska mycket och tar lång tid (iaf gjorde det för mig) att förstå detta. 

På min förra blogg kunde jag kalla min engelska-lärare "Hitler", klaga över att franska-läraren inte gav mig MVG, skriva att dressyrdomaren var dum i huvet och en massa annat likande. Kom att tänka på häromdagen att jag inte ens låst den. Blir pinsamt i framtiden, men samtidigt så älskar jag att gå in och läsa vad 14-åriga jag har skrivit. Dock blir man ju mindre stolt när man kallat hästen man hade på tillridning för "pissmärr". Jag vill åka tillbaka och skaka om 14-åriga brunett-fjortisen Fredrika Källstrom och fråga vad tusan jag tänkte när jag skrev så på min blogg?!

Som tur var (fast det fattade jag självklart inte då) hade jag en mamma som läste och "höll reda" på mig när jag var yngre, men det är det verkligen inte alla som har! Jag tror att det behöver informeras mer på olika bloggsidor osv hur officiell man faktiskt är som bloggare. Man kan ju välja att begränsa sin blogg, men jag tror ändå inte att det riktigt når fram hur illa det kan gå om fel saker läses av fel personer. 

När man är yngre så gör man lite det man känner för just då och sedan publicerar man det, det hör till lite grann liksom. Living on the edge. Det är det som jag har slutat med nu. Fast jag kan erkänna att jag ibland går in och tar bort rader eller stycken här också ibland, innan ni hinner se det, där jag ser att jag tagit i lite väl hårt. För mina åsikter idag är precis lika starka som dom var när jag var 14, och jag uttrycker mig precis lika moget när jag tänker. Dock säger jag det aldrig högt nuförtiden (utom när jag blir riktit irriterad och riktigt stressad på samma gång.. ;D) Men in my dreams att jag skulle publicera det i bloggen! 

Något jag alltid tänker på när jag läser igenom något jag har skrivit är "kan jag verkligen stå för detta?" Om personen det rör, eller någon annan, skulle gå fram till mig med en utskrift på blogginlägget, skulle jag fortfarande stå för det då? Om svaret blir nej, så skriver jag det aldrig. För här skriver jag bara saker som jag försvarar, saker jag står för, saker som vem som helst får komma och argumentera med mig om. För som bloggare så är det något man måste var beredd på, folk kan ifrågasätta det man skriver. Inte för att dom är dumma och vill mig illa som person, utan för att dom inte håller med mig. 

Just frågan "kan jag stå för detta?" tycker jag att man, så fort man skriver ett blogginlägg, ska ha med sig i bakhuvet. Jag önskar att jag läst ett blogginlägg som detta är jag var yngre och hade för mycket smink om dagarna och var på tok för snabb på tangenterna när jag var missnöjd med något. Därför så skriver jag ett nu! 

Någon kanske håller med mig, någon kanske fick sig en tankeställare och någon kanske tycker att jag fortfarande är likadan nu som då, vem vet? Men en sak är säker, jag står till 100% för allt jag skriver här!

Kortfilm

Haha så himla ovärd film egentligen, men Freddi råkade filma när hon skulle ta kort igår. Ni har ju sagt att ni vill ha fler videoinlägg så tänkte att jag lika gärna kan lägga upp den. Dock hör man knappt alls vad jag säger, jag pratar så otroligt fort. Någonting om en uppkörning hinner jag uppfatta i alla fall, haha ;)

Nationellt prov

Idag ska jag skriva ett nationellt prov i Svenska B hela dagen. Provet håller på i fem timmar, så kommer antagligen vara ganska slut efter skoldagen! Men det ska bli skönt att få det gjort, min klass valde nämligen att ha det i höst istället för i vår då vi redan har tre andra nationella prov då. Hade min muntliga del i tisdags, så efter det här är jag alltså klar med nationella proven i svenska!

Som tur är har jag några timmar att vila upp mig på efter jag slutat tills träningen ikväll som jag har för Daniel. Tror den börjar halv 8, så borde som sagt hinna få tillbaka lite energi tills dess. Ett så här långt prov brukar verkligen ta på krafterna, får se om jag laddar upp med någon Cola eller så!

Jag och Viktoria här om dagen i skolan! :)
Onsdag 16 oktober

Red ett pass på lilla utebanan idag igen. Artie minst lika fin som igår och behövde inte alls lika lång framridning som han behövt den senaste tiden. Utan han kändes bra redan från början, så det var kul! Känns bra att vi börjar komma tillbaka till våra gamla form igen :D

Freddi tog några bilder under tiden jag borstade och gjorde i ordning Artie.

Onsdag - jag mår bättre!

Tjobre! 

Idag så tänkte jag dra mig en liten repa till stallet. Känner mig betydligt bättre, men stannade hemma ändå. Ett typiskt drag jag har är att jag väldigt snabbt tröttnar på att vara sjuk. Igår var jag inte ens utanför huset, hur kul är det? Jag somnade halv 11 igår och vaknade 11 idag, trots att jag alltså inte gjort något alls! Tror att jag var helt slutkörd på alla plan, så denna lilla vila gör mig bara gott.

Qarlos ägare Elisabeth ska rida lektion för Karin på honom idag, tur är väl det, annars hade jag nog tagit mig ett pass oavsett om jag orkade eller inte! Tänkte flytta över honom till Vendelas box idag också. Han har ju stått i sjukboxen, med undantag för när en ridskolehäst fick fång, för då hamnade han i en spilta. Men nu har han alltså "en riktig" plats så att vi slipper att hela tiden vara beredda att flytta honom. Nu brydde inte han sig om att han hamnade på ridskole-sidan i en spilta, men ändå. Dessutom så har klubbmästerskapen (som skulle varit i helgen) blivit flyttade. Kommer att vara KM 11/12 istället! Passar mig bra, eftersom jag inte haft så bra ridmöjligheter på varken Bingo eller Qarlos denna vecka. Nu kan jag blicka framåt tills då istället och ge järnet! eftersom jag är sjuk nu så kan man ju hoppas på att jag inte är det då! 

Som vanligt så är jag så himla sugen på att tävla. Ska bli så roligt och jag ser verkligen fram emot det! Bingo och Qarlos får allt hänga med på noterna. Ska även bli spännande att se hur Qarlos ser ut i knoppar :D

Kolik eller kvarka 5

Bakgrund: Du har köpt en ny häst, Pållan! Äntligen har du hittat den perfekta hästen för just dig - hon har allt. Något dyr var hon bara, fick lägga på några tusenlappar på priset, men det var det värt. Nu gäller det bara att bestämma sig för vilken hage Pållan ska gå i.. 

Problem: I ditt stall ser det nämligen så ut att det bara finns en sto-hage. I den hagen går redan tre andra ston. Riktigt vassa alla tre, stora skrällen. Dessutom så vill dom gärna tränga sig ut om man bara ska hämta ut en av dom från hagen. Alternativet är att ha Pållan i en gruspaddock, ungefär lika liten som tre boxar tillsammans. Inte så kul hästliv så att säga.. Dessutom så måste du betala extra om Pållan tar upp en av dom små hagarna. Fast, åandra sidan vill du ju inte att hon blir sparkad.. 

I vilken hage får Pållan gå?


Free web polls


Denna fråga är enormt svår att ta ställning till tycker jag. Den är väldigt aktuell för mig som står på en anläggning, där finns det nämligen folk som valt det ena eller det andra alternativet. Det är, som jag skrev, väldigt svårt att ta ställning till var gränsen går. Han man betalat 150 000 för en häst så är det klart att man inte vill att den får benet avsparkat det första som händer.

Åandra sidan så har ju inte hästen speciellt roligt på det sättet. Både Vendela, Artie och Qarlos gick/går i större hagar med kompisar. Så jag får väl säga att min häst skulle gå i den stora ändå.

Visste ni att...?

Jag får panik om jag inte hinner borsta Arties man innan jag rider? Jag måste helt enkelt alltid dra igenom den med en piggborste, hur bråttom jag än har eller hur skitig resten av honom är. Även om själva manen är ren måste den borstas och fixas till. Detsamma gäller luggen på hästen. Haha kommer ihåg att det var ett (och jag tror det enda) krav som Freddi fick när hon skulle rida Artie utan att jag var där i stallet. Vet inte varför jag tycker just det är så viktigt, men tror att det är att jag tycker helhetsintrycket blir bättre av en fin man ;)

Har ni också några speciella måsten i stallet? Som ni verkligen måste göra? Vad i så fall? :D

Även om delar av hans man åker över till andra sidan måååste den fixas innan

Jullängtan

Jag börjar verkligen längta till julen nu. Det är så himla mysigt, enligt den mysigaste tiden på året. Nu när det ändå börjar bli kallt tycker jag allt det kan komma lite snö. Visst för att det är jobbigt om det blir för mycket, men när det ändå ska bli hårt och fruset i marken är det bättre med snö tycker jag.

Skulle gärna skippa de där 20-minus-dagarna, men däremot gillar jag när det är runt 5 minus och man kan rida ut på dagen när det fortfarande är ljust. Då brukar ju dessutom underlaget vara bra i skogen så man kan galopperna mycket! 

Längtar ni också efter snön nu? Eller skulle ni heller vilja ha en snöfri vinter?

Tisdag 15 november

Idag kan jag andas igen. Jag hade fyra redovisningar till idag, varav en var nationellt prov i svenska så jag har haft ganska fullt upp de senaste dagarna. Eftersom jag var i Stockholm i helgen fick jag dessutom jobba dubbelt så mycket. Men alla framföranden gick bra kan jag säga i alla fall, så nu känner jag mig riktigt lättad. Känns liksom konstigt att inte ha något plugg att komma hem till!

Som jag skrev tidigare hade jag utvecklingssamtal efter skolan plus att jag slutade sent, så kom ut till stallet förrän vid sju. Red ett pass på lilla utebanan eftersom hela ridhuset var upptaget fram till halv nio. Satte på utebelysningen och till en början var det lite kyligt, men efter ett tag fick jag upp värmen ordentligt.

Artie har inte gått så bra som han gjorde idag på hur länge som helst! Det var bästa passet på flera veckor (förutom när jag tränat för tränare). Det känns som om vi kanske börjar komma tillbaka från vår svacka som jag känt av lite grann, så jag är glad!

När jag red fram tänkte jag mycket på att han inte skulle flyta ut något med bogen. När jag rider ute blir det lätt att han tappar koncentrationen och tittar på annat, så la fokus på det. Det brukar vi även få träna mycket för Daniel att inte tappa ytter, så det var jättebra att jobba på det. Jag red sedan mycket tempoväxlingar och övergångar resten av ridpassetl. Red inte särskilt länge, kanske 30-40 min, men eftersom han gick så bra fanns det ingen anledning till att sitta och nöta. 

Kvällspass

Hade utvecklingssamtal idag efter skolan så det blev sent ut till stallet. Satte mig precis på artie och ska rida ett pass på lilla utebanan :)


Bingos ridpass

Red ju Bingo i lördags också, innan jag hoppade Vendela. Arga-leken blev det. Jag och Bingo hade vilda diskussioner kring hur mycket man ska ta i när det är dags för jobb. Bingo hatar nämligen när man skäller på honom, det har jag upptäckt. Spöet kan han han slå mot, men rösten kommer han inte undan minsann. 

Han var lat redan från början, men jag gjorde inte så mycket mer än att hålla ihop händerna och se till att han vände med ändå. När vi sedan skulle galoppera så höll jag upp huvet på honom, blir han låg så kan han bocka när man vill ha fram honom, nu gick inte det. Så han reagerar med att inte ta skänkeln alls och det betyder ju att han måste sätta sig och galoppera väldigt långsamt istället - jobbigt. 

Inte smart av Bingo alltså ;) Vi fick ta en rejäl sammandrabbning en gång, han gjorde verkligen allt för att slingra sig. Men när vi väl kommit igenom det där så gick han såå himla bra, såklart. Det är så typiskt Bingo, han lär sig aldrig att det alltid är jag som vinner. Hur envis han är, så är jag alltid ett snäpp värre! 

Ska rida honom nu på fredag också, och sen tävla på lördag. han går alltid bättre om jag ridit honom dagen innan också, då är han lite mer övertalad dagen efter (ta i trä!!!!!!) och vi kan samarbeta mer från start. Bingo är så charmig, det är riktigt roligt att hålla på med honom. Han är verkligen en stor personlighet, på gott och ont! 

Bingo, några sinnesstämningar


En älskad vän

Guds tack för att jag sålt min fina vän är en rejäl förkylning. Tack för den du! 

Ert tack till mig är en massa fina kommentarer, fina ord och en massa stöd. Jag är nöjd med mitt beslut att sälja Vendela. Ingen fattade det åt mig, inte ens mamma, detta beslut tog jag själv. Jag kände att det var dags helt enkelt, hjärtat sa till. 

Nu kan jag istället minnas alla mina highlites tillsammans med denna underbara ponny. Men det är klart att jag är sorgsen också. När vi var hos veterinären så märktes fortroendet vi jobbat upp oss emellan så tydligt. Vendela är inte överförtjust i att det kommer fram en främmande person och knögglar ihop benen på henne, men när jag strök henne över nosryggen så tuggade hon och sänkte huvet. Hon litar verkligen på att om jag säger att  något är okej så är det det också. Hon följde mig överallt, utan att hetsa upp sig en enda gång. När jag stannade så stannade hon, och började jag gå så gick hon, utan att jag behövde ta i tyglarna eller smacka. Hon följer mig naturligt. 

Det är en stor del av det jag kommer att sakna, den självklara samhörigheten med henne. Vi var verkligen ett par, ömsesidig tillit. Dit finns inga genvägar, det handlar bara om tid och respekt. Men Vendela är i goda händer, jag tror nog att hon kanske undrade var jag var idag, men det kommer hon nog inte att göra så länge till. Hon förtjänar att få vara number 1 igen, inte någonslags sidekick, som det blivit senaste månaderna hos mig (med undantag för veckan som gick). 

Jag förstår att ni som följt oss länge på vår resa (jag har trots allt bloggat ända sedan jag fick hem Vendela i januari 2009) också kommer att sakna henne! Hennes stora, uttrycksfulla ögon gör att man lätt blir berörd bara av att se henne på bild. Själv tycker jag att det allra konstigaste är att hon inte längre tillhör mig, hon är inte längre min på något sätt. Pengarna är inne, kontraktet påskivet och försäkringen överförd. Jag har ingen rätt till henne längre. Fast, jag ju är välkommen för besök!

Jag fullbordade mitt arbete, med dom mål vi satte upp i våras. Jag hjälpte Vendela att bli en tryggare häst. Igår när vi lämnade henne syntes inte ett spår av att hon skulle vara spänd, nervös eller stirrig. Hon var helt cool och ställde sig och sov i den nya stallgången, trots alla nya hästar och katter överallt. 

Det gjorde mig varm i hjärtat, att hon så naturligt fann sig i sitt nya hem. Där är det bra, och det gladde mig att hon också tyckte det. Det underlättade en hel del att lämna henne själv, så att jag fick se hur hon fann sig tillrätta på en gång. Hon har, som jag redan nämnt, toppenmänniskor runt sig och kommer att få fortsätta leva det liv hon vill leva! Det är viktigare för mig än att hon går höga klasser, men hon har kapaciteten och hennes ryttare är bara 13.. Den som lever får se, jag önskar dom det största lycka till som finns! :) 

Saknar min lilla ponnyHon var allt fin, min lilla Jenny! Hon var svår och envis, men gud så rolig och gullig personlighet. Ibland undrar jag hur jag orkade ha henne i 3 hela år, men när jag kollar tillbaka på gamla bilder och filmer förstår jag hur kul jag ändå hade med henne. En perfekt ponnytid fick jag ♥Svar på frågaJa det har vi! Flera gånger faktiskt, även om det inte alltid varit samtidigt. Vi har alltså bytt under bara ett ridpass men vi har oftare tagit hand om och ridit varandras hästar när den andra inte kunnat.

Både Freddi och jag har ridit "tillsammans" (i samma stall) i flera år, vilket har gjort att vi har ganska lika tänk kring hästar. Vi tränar ju dessutom båda för Karin vilket gör att vi även rider rätt lika. Vi gillar samma typ av hästar och vill nå samma mål med ett ridpass. Av de anledningarna har det gått väldigt bra när vi ridit varandras hästar.

Vi ser ju även den andra rida varje dag och vet hur den andres häst är och hur den brukar ridas. Därför har vi nog en ganska stor fördel när vi byter hästar.

Kul med sånna här frågor, kom gärna med fler! :DAll good things come to an end

Nu är Vendela inte min häst mer.

Hon gick idag igenom besiktningen och åkte till sitt nya hem i Norrköping. Det var jag och pappa som körde henne dit, så vi fick se hur hon kommer att bo. Både stallet och ridhuset är så fint så, och hon kommer att tränas och tävlas i mest dressyr men även lite hoppning. Trodde aldrig att jag skulle hitta ett så perfekt hem åt henne! Hon kommer att bli så älskad och välskött. 

Jag kommer självklart att sakna min stjärnhäst, det känns så sorgligt att det inte är hon & jag längre, vi är inte längre ett ekipage, vårt team är upplöst. Jag känner mig lite halv. Men jag har redan gråtit ut alla tårar över detta, så idag delade jag bara familjen Skärnells glädje över att ha fått hem världens finaste ponny. 

Mina tre år med Vendela har varit så händelserika och utvecklande, jag kommer alltid att minnas henne med glädje! Hon har sitt eget rum i mitt hjärta, den delen som ingen någonsin kan ta. Hon sällar sig nu till skaran av underbara hästar som passerat mitt liv och lämnat sin egen unika prägel på mig. 

Jag älskar dig Cavendish, det kommer jag alltid att göra! <3Beställt!

Klickade hem lite prylar till mig själv
från Hööks igår:

Jackan jag visade förut, 479 kr efter 20% rabatt!


En vit pike som jag spanat på länge, denna kommer bli supersnygg både matchat med marinblått set och vitt set på hästen sen i vår/sommar! :D 169 kr.


Mamma har totaltröttnat på mina baby-blåa Kingslandstrumpor (som är helt paj) så hon bjöd på två st 2-pack nya stövelstrumpor också, 99 kr för ett två pack. 
Någon mer än jag som alltid får en kick av att shoppa? Det maxar verkligen alltid humöret att skaffa lite nya prylar. Hoppas jackan och piken sitter så snyggt som jag hoppas :D Kan visa när jag fått hem dom, nu kommer jag att längta tills det är dags att hämta ut detta. Känns som en evighet sen jag köpte hästprylar, nu har jag haft abstinens!Lite ridpass under helgen

Idag så vaknade jag halv ett, och det var riktigt skönt! Dagen blir ju dock lite förskjuten och jag kom hem från stallet klockan åtta. 

Hann med att övningsköra för första gången idag! Är ju riktigt peppad nu när både Issa och Johanna tog sitt i veckan, så nu ska jag kämpa på fram till min födelsedag den 25:e mars. Jag körde lite på dom två lägsta växlarna + backade lite. Var självklart bara på en parkering, så att ingen skulle komma till skada ;) Nästa steg blir att köra runt kvarteret, får se när det blir, någon gång i veckan som kommer iaf! 

Åkte till stallet runt fyra-halv fem och fixade åt hästarna. Red sedan Qarlos i ridhuset. Värmde upp honom på lång tygel i alla gångarter, som en riktig western-ryttare. Karin har ju haft honom nu i veckan och tyckte att det funkade så bra att rida honom så, då blir han inte tung och seg i handen utan måste bära sig själv och komma själv till stöd. 

Sökte lite kontakt med honom i galoppen och han svarade direkt framåt nedåt, så det gav resultat att flänga omkring lite. Gjorde sedan lite övergångar, tempoväxlingar och halter. Red på bågar, volter och rakt spår. Han var på riktgit bra humör och svarade fint på det jag gjorde. 

Red sedan igenom lite LC2, ifall det nu blir så att jag startar honom i klubbtävlingen på lördag. Bingo ska ju vara med iaf, i LB3. Hoppas på att kunne tävla Qarlos innan, han skulle vara så snygg i knoppar! Jag saknar att tävla egen häst, att knoppa och vara sent i stallet, smörja saker osv. När jag tävlar Bingo så fixar ju Kristina allt hemma hos sig, såklart. Det enda jag gör är att smörja mina stövlar typ, haha. 

Igår så vilade Qarlos, och i fredags så var vi ute på långritt. Första gången jag red ut ensam på honom! Det gick jättebra, han försökte dumma sig en gång; bockade och snodde runt. Jag blev förbannad, röt till och gav honom lite smisk. Han ska göra som jag säger, punkt slud the end. Det gjorde han också resten, så det var ju en bra metod. 

Vi passerade även en skitstor grävskopa, som var igång och hade sig ca 10 meter ifrån oss! På ditvägen så var den avstängd, men när vi skulle hem hade den startat. Hade alltså inget annat val än att rida förbi. Qarlos gick på helspänn, men drog inte eller gjorde något annat dumt. Massa klapp efter det! 

Qarlos ägare Elisabeth såg på bloggen att jag ville ha ett täcke - så hon köpte ett! Detta har fleecefoder och kommer ifrån Jacson, superbra. Låg helt still hela ridturen trots långa galopper, mycket trav och lite bockningar.


Vendela fick vila i fredags  och igår så hade vi superduperkul och hoppade i ridhuset! Maja hade lite lektion för två andra tjejer, så vi slank med på ett hörn. Hon älskar verkligen att hoppa och det gör faktiskt jag också! Varje gång någon som känt mig sen jag var liten ser mig hoppa så får jag frågan "om den lilla hopptjejen fortfarande finns kvar inom mig". Och det gör hon verkligen, det är ju därför jag vill ha en storhäst som kan hoppa också, för att jag älskar det! :D 

Vendela är ungefär likadan, ingen av oss ser några som helst avstånd eftersom vi är så otränade. Vi tutar, kommer fel, och kör helt enkelt. Hoppla! 

I våras, igår hoppade vi 80-90 cm eller något


Så idag så gick jag och mamma en promenad med Vendela, mamma hade även med våran ena hund, Doris. Det var riktigt mysigt, Vendela är ungefär lika behändig som en hund att gå med. Hon är så himla lydig och väldresserad! Inga problem alltså, trots att klockan var 19:15 och det var becksvart ute. Arties outfit för dagen

Ingen speciell utrustning direkt, men tog några bilder på honom efter passet. Han hade på sig sin sin vanliga Lippo-sadel, Equus-träns och ett Kenwood-schabrak på sig! :)

Jobbat hela dagen

Tänkte bara berätta att jag jobbat i stallet hela dagen och det är därför jag inte kunnat uppdatera någonting. Började 7 i morse och trodde nästan jag skulle dö när alarmet ringde. Men väl där ute gick allt smidigt och var faktiskt klar mycket tidigare än jag brukr, så det var skönt! Red ett pass i ridhuset på Artie, tänkte göra ett separat inlägg om det lite senare om jag hinner. 

Just nu håller jag på och pluggar, har en hel hög med inlämningsuppgifter och redovisningar till veckan som kommer. Har lite smått panik, men det ska nog gå bra! ;)

Jag fick sällskap i morse i alla fall under tiden jag fodrade. Stallkatten Mårten hängde med sovandes på hövagnen, haha upptäckte inte honom förrän jag skulle ta den påsen han låg på.


Stockholmsbilder

Åkte alltså till Stockholm i fredags tillsammans med Johanna och hälsade på Sofie. Vi åkte hem redan på lördagen men det blev några bilder från kvällen i alla fall. Om jag inte minns fel så vill de flesta av er ha mer vardagliga bilder som inte är hästrelaterade, så här kommer några stycken :D

Haha såg nu att det bara var massa egobilder, men det bjuuuder vi på såklart ;)Ingen mobilbloggning

Tyvärr fungerade tydligen det inte att mobilblogga i helgen! Jag skrev en del inlägg men det kom inte upp, så nu är vi ledsna på blogg.se ;( Men hoppas det funkar nästa gång så det inte blir så tomt här! :)Friday!

Hann inte alls uppdatera igår eftersom jag hade fysikprov idag, så var tvungen att lägga lite tid på det! Nu ska jag snart åka till Stockholm och hälsa på Sofie, så hinner knappt uppdatera nu heller. Men tänkte mobilblogga lite från tåget och berätta om gårdagens ridpass, för Artie gick toppen! 

Ha det bra, vi hörs snart :)

Fredagsplaner

Idag så slutar jag tidigt och tänkte därför hinna rida båda hästarna! Får se om båda får gå i skogen eller hur det blir. Qarlos har hursom varit inomhus tis-tors och Vendela har också hållit sig innanför staket elelr väggar hela veckan. Kommer dock inte hinna ut med båda innan det blir mörkt. Jaja, den som lever får se! :D 

Igår så gick det riktigt bra med Vendela. Det är verkligen oslagbart när hon är eftergiven och framåt i galoppen. Så reglerbar, lydig, reagerar på minsta lilla. En fantastisk häst verkligen, jag blir så stolt över henne! 

Imorgon så har jag jour i stallet, klockan 8, 14.30 och 20.30. Efter intaget (lär bli runt tre) så kommer Bingo för lite ridning. Ska bli kul att se min svarta pärla igen också! Saknat att rida honom.

Vendela i sitt esse
Qarlos och Karin

Här har ni några bilder från Qarlos tävlingsdebut. Den gjorde han ju med tränar-Karin i början på september. Kunde inte blivit bättre, dom vann LC2 på 71%! 

Karin har haft Qarlos nu under tisdag-torsdag eftersom jag inte hunnit med att rida honom. Skönt för mig att få lite hjälp, senaste träningen så fick jag ju mest en massa kritik för min ridning. Hann inte tänka på vad jag ska göra med Qarlos för att utveckla honom, utan det handlade mest om mig. Så nu får Karin hjälpa honom och sedan mig lite helt enkelt!Kolik eller kvarka 4

Bakgrund: Du vill hemskt gärna festa på fredag, du har taggat huur länge somhelst! En ny DJ kommer till en lokal på stan och du har beställt biljetter tillsammans med ett gäng från din klass. Ni ska vara hemma hos dig och fixa i ordning er osv. 

Problem: Men så, sen på fredag eftermiddag så ringer stallchefen och säger att din häst har mått dåligt. Den har haft kolikkänningar under dagen, men är lite bättre nu. Hon ska nu åka hrm för dagen och råder dig att titta till hästen senare under kvällen. Eftersom ditt stall ligger utanför stan så måste du själv köra dit i så fall, och missa större delen av festen. Du som redan bett din kompis sköta om hästen idag eftersom du skulle festa.. 

Hur gör du?Free web pollSnacka om att man känner sig rannsakad av dessa frågor (okej, jag ställer dom till mig själv) men jag tycker att det är så sjukt svårt att svara. Det är så lätt att välja det "bästa" alternativet, som man alltid gjorde på dessa testet i Min Häst när man var yngre ;) Men i verkligheten ser det faktiskt lite annorlunda ut, fullt så lätt är det inte. Hade nog i detta fall låtit häst gå före fest och kollat till den.


Vendela igår

Igår så red jag min stjärna på lilla utebanan. Ville ha ett bra, lugnt pass där vi båda kunde lämna ridbanan nöjda oh glada. Det lyckdes jag med! 

Red på en 20 metersvolt, har gjort detta på träning för Karin  x 2. Dvs står upp i lätt sits i samtliga gångarter och gör sedan övergångar och tempoväxlingar. Målet är att Vendela ska vara kvar i låg form och inte höja nacken (sänka ryggen) bara för att jag ber henne att korta sig lite. Hennes försvar är att bli spänd, och det gäller att man behåller hennes rygg uppe så att hon arbetar korrekt. 

Man känner sig lagom fånig när man skrittar runt i lätt sits kan jag berätta, men vad gör man inte..? ;D Hon kändes lite spänd igår, det var en som tömkörde + att det kom två andra till sen till utebanan, men vi fick ändå bra med plats på vår volt, så det gick bra ändå. Vendela är så rolig att rida i galoppen när hon verkligen lyssnar. Hon är så himla lydig för sitsen och jag älskar att öka och sedan ta tillbaks henne för enbart säte. Man känner hur hela hästen sätter sig under en! 

Två ville ha mobilbilder och en inte, så igår knäppte jag några efter ridpasset bara för att :) Här hamnade visst Artie med också
Gårdagens ridpass

När jag kom ut till stallet igår var det såklart redan kolsvart ute och dessutom regnade det en hel del. Som tur var var ridhuset ledigt i alla fall så jag kunde rida där. Ännu mer lycka var det när det bara var en till i ridhuset, så man fick massor med plats!

Artie gick ett riktigt bra pass där jag jobbade med tempoväxlingar hela tiden. Red utan stigbyglar största delen av passet, känner själv att jag rider bättre då och verkligen måste inverka med sitsen. Han behövde en ganska lång uppvärmning för att komma igång, men det var ju inte så konstigt eftersom han skrittade/vilade de två senaste dagarna. Men efter framridningen blev han superfin och jobbade på bra. När det går så bra vill man bara fortsätta rida hur länge som helst, haha. Dock avslutade jag honom efter ca 45 min och travade av honom länge lång och låg.

I dag vet jag inte alls vad jag ska hitta på med Artie. Jag slutar redan vid ett, så antingen åker jag ut tidigt till stallet och rider medan det är ljust eller så åker jag hem och blir av allt plugg som jag har hängandes över mig. Ska fundera på det ett tag till så får jag se!

"Han förändrade min karriär. För mig betydde han allt"Så otroligt sorgligt det som hände i söndags med världsettan Hickstead. När jag såg denna bilden så blev jag lite tårögd. Han var inte bara en idol och duktig häst - han var ju någons älskade tävlingskompanjon också. Detta får en att bli smärtsamt påmind om hur snabbt verkligheten kan ändras, hur snabbt allt kan rasa ihop. Aftonbladets lycko-lista

Hittade denna mysiga lista för ett litet tag sedan. Inget hästigt, men absolut värt ändå! 

Hästarna och alla underbara människor runt omkring en är självklart en stor källa till lycka för mig. Denna lista är en liten side-kick med mysiga småsaker i vardagen. Jag tror inte att lycka handlar om att ha mest, utan att uppskatta det man har. Dock så är det väldigt svårt att tänka på det varje dag när skolan och livet känns lite extra tungt i mörkret, det tycker iaf jag. 

Just därför tyckte jag att denna var så bra, det är saker som dessa som kan lyfta humöret en hel del, om man bara uppskattar dom!


"Försiktig med spöet"

Vi har en (för det mesta) ganska vass hoppdomare på våra hemma-tävlingar. Hon är kvick och snabb att säga åt ryttare som inte beter sig korrekt mot sina hästar. Inte alltför sällan har man hört "Nu tar du det lugnt med din ponny, du får inte dra den i munnen sådär" och liknande när ryttare betett sig som as rent ut sagt mot sina stackars ponnyer. 

Något annat hon brukar säga är "nu tar du det lugnt med spöet, det är endast ett hjälpmedel och får under inga omständigheter användas som bestraffning". Detta står i TR, och jag tycker att det är en bra regel, det låter iaf väldigt bra. Klart att man inte ska straffa hästen . Men samtidigt undrar jag lite vad som egentligen är skillnad mellan "hjälpmedel" och "bestraffning"

Men sen så har jag tänkt efter lite på det där. Vissa gånger ryttare som använt spöet blivit varnade så har jag reagerat på att jag tyckt ryttaren gjort rätt. Ibland så ser man ju ekipage som kommer helt rätt på ett hinder, och hästen stannar ändå. Detta är ju förargligt, och ryttaren brukar reagera genom att släppa tyglarna och ge hästen EN smisk på rumpan innan hon/han vänder runt och gör en ny anridning. 

Ibland så blir det ju så att ekipaget återigen kommer helt rätt, både avstånds- och tempomässigt men utan synbar anledning stannar hästen ändå en andra gång på samma hinder. När ryttaren nu ger hästen två smiskar så kommer denna varning. Jag brukar då faktiskt tänka att jag hade gjort likadant. Men samtidigt så är det bättre att dela ut en varning mycket än en för lite. Man väljer ju lite själv hur pass mycket man tar åt sig av domarens varning. Ibland syns det inte från marken hur det verkligen känns på hästryggen. 

Självklart är det toppen att dessa varningar delas ut, man ska då verkligen inte bete sig hur som helst. Om det är riktigt illa så säger hon att ryttaren ska gå till domartornet sedan, och en gång har jag till och med sett en ryttare jagas av överdomaren efter att ha betett sig helt oacceptabelt. Jag tycker att det är grymt bra att det inte kan förekomma dåligt beteende mot hästen ostraffat på våra hemmatävlingar. 

Jag har faktiskt blivir varnad en gång på tävling. "Försiktig med spöet" sa dom till mig på ett meeting 2006 när Nico spang på sidan av ett hinder. Jag kände att han trängde på högerskänkeln och använde spöet på bogen istället. Han ignorerade dock detta och sprang förbi ändå. Sammanlagt blev det fyra slag på bogen, och det kan jag erkänna själv att det är verkligen två för mycket. Dock var det ingen kraft i slagen, på filmen syns det inte ens att jag använder spö överhuvudtaget. Men bättre att domaren är vaken än sitter och sover medan någon stackars häst blir plågad på banan. 

Alltför ofta ser man hästar som är sönderstressade redan innan dom kommer till start. Hästen kommer in med ögonvitorna rullande och spänd andning. Det dröjer inte länge förrän dessa hästar stannar av osäkerhet och får smaka på spö, då är det verkligen toppen med en domare som varnar på en gång! 

Vad tycker ni om detta med att domare varnar ryttare på tävling? Har ni själva blivit varnade någon gång?

Spöet är ett bra hjälpmedel i hanteringen av Bingo, det händer väldigt sällan, men ibland får han något ryck och vill hoppa upp i luften och gnägga och fjanta sig. Då är det en ren säkerhetsfråga att man har med sig ett spö. Men för det mesta är han jättesnäll, som på denna bild!

Videoblogg

Okej kanske inte direkt värsta videobloggen, men en random film från veckan som jag filmade under tiden Johanna gjorde hö, haha ;)

Knoppar eller inte, det är frågan...

I söndags tävlade jag faktiskt för första gången utan knoppar på Artie. Hans man brukar vara aningen längre och då är det enkelt att knoppa, men nu har jag haft manen lite kortare och välvårdad så tyckte inte det behövdes. Jag tycker det är finare med knoppar än utan, för det ser mer stilrent ut. Men jag måste säga att det absolut fungerade ändå, och det var rätt skönt att slippa kolla efter hela tiden om någon knopp gått upp eller så ;)

Okej fast måste bara påpeka att han man brukar ligga på samma sida, haha. Men på dessa bilder blev det helknasigt, men aja ni fattar ;)Annars brukar han se ut så här, vilket jag föredrar! :)
Vad är snyggast?Free surveyArtie på film

Igår fick Artie vila från arbetet och behövde inte göra någonting alls. Filmade honom i boxen när jag mockade, tänkte visa hur han alltid står och busar. Han är verkligen valpig och tror nog han aldrig kommer växa upp, haha. Han ska alltid hålla på med något, ni anar inte hur många gånger han har vält skottkärran när jag mockar! Den där lappen som han tar tag i är Aramis foderlapp och Artie vill alltid bita i den, så konstig som han är! ;)

Vill ha nytt!

Jag har så himla mycket jag vill ha just nu! Dels skol-/vardagssaker som nya jeans, höstskor med klack, en vinterjacka och annat, men också en massa hästprylar!

Känns som att det alltid är på hösten som jag vill ha en massa nytt. När det närmar sig vinter och ständig ridning inomhus i ridhuset eller ute i kylan. Jag vet inte riktigt varför det alltid är så, men det blir fler träningstillfällen. Är väl lite samma sak som att jag varje vår tänker över mina tävlingskläder och alltid vill ha en massa nya prylar! Haha, I-lands problem.

Jag vill ha ett reflexridtäcke åt Qarlos, så att han syns mer när vi är ute. Vendela tycker det är läskigt med bara ett vanligt ridtäcke, så har inte ens försökt klä in hennes bakdel med reflex faktiskt. Men Qarlos är inte rädd för täcken, så med honom så tror jag att det går bra. 

Detta kommer från Hööks


Qarlos är ju en väldigt liten häst, jag tror faktiskt att han bara är 158 eller något sånt. Han är mindre än Dino (hästen jag re hos Janni) och Dino är mätt till 160! Qarlos kan alltså utan problem ha storlek 135 på täcken och alltså behövs det inte så mycket nytt till honom. Elisabeth hade även täcken åt honom som hon skulle komma med. I täckesväg behövs alltså inget till någon häst, Vendela har i två eller tre uppsättningar..!

Måste även köpa en vinterjacka att ha i stallet, det blir ju så himla kallt att rida ute annars! Min med fleecefoder har gått sönder i dragkedjan, så detta är något jag verkligen måste köpa. Även skönt att kunna ha jackan inomhus i stallet, så att man smidigt bara kan ta av sig den sen och ha en lagom tjock tröja under att ha i ridhuset. Känner helt enkelt att det skulle vara skönt med en tjock jacka detta år! 

Denna kommer också från Hööks, dom har 20% på alla jackor tom 13 november - jag borde alltså passa på!


Sen så skulle jag vilja ha en snygg ridväst, fast det skulle faktiskt kunna vänta till i vår, nu är det lite sent faktiskt. Om man inte har den i ridhuset när det är riktigt kallt, det hade jag ju förra året. Har redan en grå och en röd väst, så att köpa en till är ju ärligt rätt onödigt, men jag gillade verkligen denna modell.

Från Hööks


Vill också ha ett par till ridbyxor i stretch, ett par svarta. I så fall så har jag ett par beiga, ett par mörkblåa och ett par svarta (+ ett par ljusare blåa Pikeur) och det känner jag att jag klarar mig bra på. Men ett par svarta ridbyxor som sitter riktigt snyggt är det alltså som saknas i byx-garderoben just nu, sen är den komplett!

Hööks har verkligen uppdaterat med riktigt snygga ridkläder tycker jag, rikigt roligt eftersom det inte är så dyrt heller! Jag har inte råd att lägga ut 3000 på en Kingsland-jacka and that's it. Jag vill ju ha snygga grejer i skolan också, och då är det ofta mina stallkläder som får stå tillbaka helt enkelt. Man kan verkligen inte få allt, så är det bara. 

2009 (på bilden provar jag Vendela andra gången) så hade jag en snygg, svart, skön outfit!


Har ni också en massa inköp ni vill göra inför vintern?KÖRKORT!!

Äntligen har jag tagit mitt körkort! Det har varit en av anledningarna till att jag inte riktigt haft tid med bloggen på sista tiden, då både teorin och körningen har tagit väldigt mycket tid. Men nu är det gjort och det känns toppen! Ännu en sak att kunna bocka av från listan :D

Bild från i slutet av sommaren när vi gled runt i Freddis übersnygga gula bil :D
Gårdagens + lite annat

Igår så red jag Vendela i ridhuset och skrittade ut på Qarlos. I skogen fick vi sällskap av Issa och Artie. Qarlos är ganska mörkrädd, han blir spänd och hoppar till om han ser något läskigt monster. Att det är stenar och skyltar har han ingen aning om. Men han försöker inte vända eller sticka iväg någonstans så det är ingen fara! :) 

Det blev förresten ändrade planer när det gäller Bingo. Ingen ridning på honom imorgon, men eventuellt på fredag istället. Kanske även att jag ska rida honom på lördag också, vi får se hur det blir. 

Idag så ska Karin rida Qarlos, eftersom jag inte har så mycket tid denna vecka och prioriterar Vendela då. Får se vad jag hittar på med henne idag! 

Bingo
Allsvenskan

I år har jag ju varit med i både div III i våras samt div II nu under hösten. Båda divisionerna har gått otroligt bra för vår klubb, med väldigt bra rundor och placeringar. I våras vann vi första och sista omgången och kom 2a i totala. Tyvärr blev vi slagna med en poäng, det var lite surt såklart men vi hade inte de bästa förutsättningarna i andra omgången som gjorde att vi förlorade en massa poäng. Det var väldigt roligt och ett bra sätt för mig och Artie att få komma igång på tävlingsbanorna tillsammans. En lagom nivå att börja på och hitta varandra osv.

Nu till hösten har det ju gått minst lika bra som i div 3. Vi inledde första omgången med att vinna den, men precis som på våren blev det bara tre ryttare i andra omgången då de flesta av oss var hos Louise Haaga (inklusive jag själv). Men de andra som var med kämpade på bra men tyvärr blev det ingen placering där. Finalen vet kanske de flesta av er hur det gick, vi vann den och med det resultatet kunde vi ta hem hela segern för div 2!

Jag tycker personligen att det skulle vara så otroligt roligt att få starta med ett div 1 i vår. Dock har vi troligtvis inte tillräckligt med ryttare som kan gå de klasserna, eftersom det är ett ganska stort hopp från div 2. Men just eftersom det har gått så bra i de tidigare hade det varit kul att testa. ;)Publicitet

Det är roligt att ridsporten syns mer och mer i vår lokala tidning. Igår var det en helsida om helgens tävlingar, dock mest om lördagens ponnytävling men det var för att det var den dagen kuriren kom. Ändå kul att det uppmärksammas över huvud taget! :D

Mobilbilder?

Många av er tyckte att vi lägger upp lite för lite nya bilder, och vi håller absolut med! Men det är väldigt svårt att få någon att fota oss dagligen samt rätt jobbigt att behöva släpa på en kamera varje dag. Däremot har vi ju alltid med oss våra mobiler, som har helt okej kamera. Så jag undrar om ni tycker det är bättre än inget att vi tar mobilbilder eller gör vi det bara i onödan i så fall? ;)

image description

image description

image description

image descriptionArties planer

Efter gårdagens tävling blir det lugnare för Artie idag. Har bara tänkt skritta ut på honom och kommer troligtvis få sällskap av Freddi. Dock är det ju redan kolsvart ute och jag hatar att rida när man inte ser någonting, men det är så det får bli. För några år sedan stod jag i ett stall på landet och då blev det pannlampa varje dag under vinterhalvåret, eftersom vi inte hade något annat val. Nu har jag dock tappat bort min pannlampa och det känns alltid som om hästarna ska gå omkull eller något när det är så mörkt. Men det går säkert bra ändå, vi får försöka hålla oss på de lite större vägarna där det är liiiiite ljusare ;)

Hur gör ni när ni rider ut nu när det är mörkt? Använder ni pannlampa? 

KM 2011

Så var det dags för årets sista tävling. Klubbmästerskapet! 

Kan förövrigt berätta att jag aldrig lyckats bli klubbmästare i något av mina fyra försök hittills. 2006 så hoppade jag och tog en supersnäv sväng i omhoppningen (här skulle minsann vinnas!) Nico hamnade stillastående, men hoppade ändå och klarade hindret. Jag flög en bra bit och hamnade framför sadeln. Höll mig kvar i manen. Nico var en sann hopponny, en sån med vinnarskalle och stort hjärta. Han galopperade vidare, med sin ryttarinna på halsen, och hoppade ett hinder till. Detta var dock fel och resultatet blev därför 0+ute. 

Året efter var mitt och Nicos superår. Vi placerade oss i minst en klass vid varje tävling vi ställde upp i 2007. Men självklart så blev jag skitnervös i just KM och slutade rida helt, så vi rev banans lägsta hinder, det första..! Jag var grymt ledsen och besviken då, men i efterhand så är det lite roligt. Dock synd att jag aldrig vann på Nico. Han var så duktig och hade förtjänat sigg namn graverad på vandringspokalen. Nåväl, han är nog väl ihåg-kommen ändå! 

Jag och min fina Nico Junior 2007


2009 och 2010 har jag ställt upp i dressyren. Båda åren blev det en andraplacering med min fina Vendela efter bra ritter! Bingo kom 2010 tvåa i förklassen och sist i själva KM. LB:3 på lång bana var inte riktigt hans grej förra året ;) 

I år är det dock förbättring, både rid- och konditionsmässigt när det gäller Bingobongo. LB:3 är klassen i år igen och jag kommer bara att rida honom. Eventuellt gör jag och Qarlos debut i förklassen LC:2, det beror på lite olika saker just nu. Men vi håller tummarna allt vad vi har för att det kan bli så också! 

Kristina har haft mycket att göra, och det har ju jag också. Men på onsdag så ska jag rida Bingo igen, och ska se till att rida honom i helgen också tänkte jag! :) Måste även pugga på LB:3 känner jag, var ju ett år sen jag red det sist..

Jag och Cavendish efter en klubbtävling 2009


Starrhult Bingo under KM 2010


Ska bli riktigt roligt faktiskt, hoppas på en bra ritt! Längesen jag tävlade Bingo nu, jag vill så gärna se om det märks skillnad i poäng på hur mycket bättre han går nu. Ska komma ihåg att hålla upp och ihop händerna också! Måndag

Idag är jag hemma från skolan med mina hemska ögoneksem som jag lyckats skaffa mig. Vet inte riktigt hur, men jag ser förjävlig ut. Svider och kliar dock inte lika mycket som igår, Issas snälla mamma har lånat ut lite bra salva till mig så att det har blivit lite bättre. Tänkte att jag skulle skippa att sminka över det iaf en dag, men imorgon blir det skola igen. En extra lovdag gör mig bara gott just nu känner jag, snarare slutkörd än utvilad efter mitt roliga lov! :D

Har passat på att få klart skolarbetet jag skulle gjort på lovet. Legat uppe i tre flikar varje gång jag använt datorn, men jag har inte pallat, haha. Typiskt mig, självdiciplinen är väl lite halvdan. Fast den existerar ju, nu är det skrivet och klart. Slutade på ca 5,5 A4 (ja, jag är stolt). Så nu ska jag läsa ut en liten bok, så att jag sen kan åka till stallet och hästarna med gott samvete idag och inte behöva känna att jag måste skynda mig hem för att göra ditten och datten. 

Det är den jobbigaste känslan som finns tycker jag, när man har en massa plugg att åka hem till, som ligger och trycker i bakhuvet hela tiden. Det är så svårt att ge allt i ridningen då. Brukar lyckas om jag har tävling i helgen, då gör jag upp ett schema och ser till att jag kommer in i ridhuset om jag bestämt att rida där tex. Kan ibland innebära att jag får ta med ridkläderna till skolan och cykla direkt. 

Busy woman ;) börjar förresten ana att mamma slängt dessa ridbyxor utan min tillåtelse, hittar dom ingenstans. Dom var visserligen slitna och fula och satt fult dessutom, men grymt sköna. Hmm..
Resultat Katrineholm

Har inte upplyst er alls mycket om att jag hade tävling igår, men det var finalen av div II på hemmaplan. Dessutom debuterade jag 115 cm för första gången, så det var en riktigt rolig tävlingsdag. Jag nämnde lite tidigare att det inte gått så bra att rida på senaste tiden, förutom när jag tränar för någon. Därför var jag inte supertaggad inför tävlingen, men ville såklart göra det bästa av det. Sedan Daniel-träningen i torsdags har Artie faktiskt gått bra och likaså gjorde han på framridningen igår.

Första klassen var alltså en 110 lagklass där jag, Ida, Maja och Caroline red. Jag var först in av oss i laget och hade bara planer på att ta det lugnt och sätta en nolla. Banan var väldigt lång på 11 språng för att vara en grund, i alla fall jämfört med de tidigare omgångarna. Artie kändes riktigt fin, men tyvärr hade jag alldeles för dålig galopp i svängen till tvåan så han hoppade inte upp sig bra alls. Men efter det gick jag på honom mer och då gick han som klocka! Såklart väldigt tråkigt med ett skitpet men resten av rundan var jättebra. Som tur är var både Ida och Caroline nollor och Maja på 4 fel, vilket gjorde att vi slutade på 4 fel i grunden. Det var ett lag till som slutade på samma resultat (ingen med 0 fel), så det blev en omhoppning för oss mot Nyköpings RS.Till omhoppning var jag riktigt taggad och ville verkligen nolla! Gick in och red på i ett friskt tempo, med lagom stora svängar. Inga snäva men inte långa heller direkt. Artie var med på hugget och gick toppen, och vi satte nollan! När tre av våra ryttare hade ridit låg vi på 4 fel och det andra laget på 12 fel på fyra ryttare, vilket innebar att Maja som red sist inte behövde rida. Vi tog hem segern för omgången och även för hela Div II!! :DNästa klass var alltså vår debut i 115. Artie kändes lite matt efter att ha gått två rundor redan och dessutom var det en väldigt lång bana i den här klassen framför oss. Men vi kämpade på och han kändes riktigt fin inne på banan. Vi nollade grunden men tappade galoppen lite i en sväng i omhoppningen, så fick med oss en bom då. Men jag är oavsett supernöjd, han gick toppen och det var enkelt en bra debut!

Stöd och utbildningsskalan

Hej på er! 

Vad kul att såpass många tagit er tid och energi att svara på våra frågor om bloggen, det hjälper oss att veta vad vi ska förbättra samt peppar igång oss lite igen. Jag ska göra mitt bästa med uppdateringen, men absolut inte mer (vilket jag gör ibland..)! 

Jobbade på våra hoptävlingar igår, Issa var riktigt grym! Grattis till henne och till Katrineholms lag, så himla roligt när det går bra för hemmalaget. Dom vann ju även div 3 finalen hemma i somras!

Har ridit Vendela idag och igår, två bra pass! Jag tog mig samman och skaffade lite motivation och såg till att lösa problemen. Vi har gått bakåt i utbildningsskalan känns det som, jag har försökt rida samling utan att ha stöd och schwung. Det blir ju inte så bra, men jag såg till att få fint stöd idag. Man kan kontrollera hur mycket stöd man har genom att lätta på handen (föra dom några cm framåt alt länga tyglarna några cm) - följer hästen med framåt-medåt så har du ett bra, avspänt stöd. 

Hästen ska absolut inte dra tyglarna ur händerna på dig, eller hänga i handen. Den ska bara suga i på bettet, lagom så att det känns skönt för dig. Du ska inte bära upp hela hästen i tyglarna, det blir för det första jobbigt för dig. Du sätter dig oftast fel, lutar dig bakåt för att orka med. Dessutom så blir hästen stum i munnen av att hela tiden ha en massa tryck i bettet mot mungiporna. I detta läge är det också svårt att få hästen engagerad i bakbenen.

Denna beskrivning är det läge som Qarlos har en tendens till att hamna i, Vendela är precis tvärtom. Hon är en sån häst som istället kanske inte följer med ner när man lättar, utan isf slår sig fri, ökar takten eller liknande. Det har att göra med att hon isf vid tidpunkten inte är riktigt avspänd och lösgjord genom kroppen, bakifrån och fram. Det handlar främst om lösgjordhet, här får man istället rida fram ett stöd snarare än "ta bort" det, som man får göra på en häst som Qarlos. 

Hoppas att detta kanske kan ha varit till hjälp för någon! Här är hela utbildningsskalan, det är efter den jag och Karin tillsammans utvecklat och utbildat Vendela, alla stegen. Karin från marken som tränare och jag som ryttare på ryggen. Vad stolt jag blir nu! Såhär fina mellantraver (fick en 8 på denna i LA:P1!) har Vendela utvecklat med hjälp av detta!


Och såhär fin samlad trav, massa power och uttryck


Vendelas trav var förut väldigt symaskinaktig - kort och trippig. Hastig i takten, hon gillar ju att springa. Galoppen har alltid varit utöver det vanliga när det gäller hennes gångarter. Men traven har vi själva byggt upp och förbättrat genom hårt arbete. Takten, styrkan, påskjutet. Det är helt annat idag än för ett år sedan tack vare detta! Vill bara uppmuntra er lite extra att kämpa på efter denna skala, man kan inte hoppa över något steg. Allt från början till slut helt enkelt - mycket viktigt!

Där fick ni veta lite mer om hur jag tänker och arbetar kring mina hästars utbildning och utveckling, hur gör ni? Duktiga hästar!I morgon berättar jag mer om dagens resultat! Ska försöka komma tillbaka till bloggen nu, har haft ett skönt lov och bara tagit det lugnt. Men nu känner jag att det är dags att komma tillbaka, eller vad tycker ni? Kolik eller kvarka 3

Bakrund: Du har taggat till hemmatävlingarna i månader, och äntligen ska det bli av! Du värmer upp, hoppar fram och din häst känns toppen. Du har hoppat felfritt och närmar dig sista hindret, känslan är på topp, ni ligger helt rätt och du ser distansen framför dig. 

Problem: Så plötsligt står din bästa kompis bakom hindret och krattar! Hon har missat att det är det hindret du ska hoppa och vill bara göra vägen för dig lite lättare, men nu stannar din häst eftersom den blev skrämd av din bästa kompis bakom hindret, såklart. 
Lämnar du in en protest, trots att det var din bästa kompis som stod ivägen?


Free online polls


Jag tror att jag skulle pratat med min kompis innan jag lämnade in protesten, antagligen så skäms man ju skapligt när man gjort en sån miss. Protesten drabbar ju inte min kompis personligen, så det är ju ingen fara!Frågor till er läsare

Hej kära blogg! 

Som ni märker så räcker inte min tid till att blogga, jag har för många järn i elden helt enkelt. Hade typ en miljard nya händelser på fb osv, ett tecken på att man inte sitter vid datorn som man brukar ;) Har varit i stugan med Gustav, sovit hos Issa, jobbat i stallet, haft hästarna att rida och ta hand om osv. Har nog varit hemma i mitt hus totalt två timmar sedan jag kom hem från Belgien haha!

Jag tänkte passa på att fråga er som läser några saker, ni gör det bättre både för er själva och för oss om ni svarar, detta orkar ni, det vet jag! 

1. Varför läser du bloggen Tävlingsduon? 
2. Vad tycker du är bra med bloggen? 
3. Vad tycker du är mindre bra (vad formellt det där blev, vi tar något i min stil i stället!) Finns det något på bloggen som suger, som du vill att vi ska fatta att det måste bli bättre NU PÅ EN GÅNG? 
4. Vad tycker du är det allra, allra superbästa med just våran blogg? 

Pallar ni inte svara på alla så kan ni väl iallafall svara på fråga 1 och 3? :D 

Träning för Daniel

Idag var det hoppträning för Daniel på kvällen. Jag var inte så överdrivet taggad på det, eftersom det känns som om jag är lite i en svacka i min ridning. Men det gick oavsett superbra, så det kändes skönt! Det är bra när man får hjälp att komma ut sånt, annars brukar det bara bli en ond cirkel.

Vi hade en lång framridning utan stigbyglar idag. Gjorde lite olika uppvärmningsövningar. Den första var travbommar på ena långsidan, med galopp på andra sidan där vi skulle jobba självständigt med att flytta hästarna och tempoväxla. Vi gjorde sedan lite liknande men höll galopp runt hela fyrkantspåret, med ett hinder och bommar framför och efter.

Artie kändes superfin redan från början! Han blir dessutom riktigt bra av att få värma upp länge, så det var perfekt för honom. Vi jobbade öven på en båge med två sockerbitshinder, där vi skulle reglera galoppen och verkligen ha dem runt innerskänkeln.

Efter det fick vi ta stigbyglarna och hoppa en bana. Först på lite lägre höjd och sedan en sista på 120-130. Artie var superfin och hoppade toppen! I helgen ska vi starta på hemmatävlingen, så det känns bra inför det!

Dagens outfit

Whitakerbyxor, Roeckl handskar, KL-väst, random tröja. Schabraket vann jag på någon tävling, vet inte märket ;)


I skogen

Artie får gå ett pass i skogen idag. Uppdaterar direkt från hästryggen, väldigt säkert och bra! Igår var jag på halkan hela dagen så Sofie tog hand om och red Artie. Det hade gått bra, så idag blir det lite lugnare för honom :)