Arties ridpass 30/9

Artie bjöd på ett riktigt toppenpass idag! Red på banan igår där det gick lite halvdant. Han gick absolut inte dåligt men inte i närheten av sitt bästa. La fokus på galoppen där det är mest arbete. Han var fin när jag avslutade men kände att Artie behövde en dag till på sig att verkligen komma igenom kroppen.

Så jag fick helt enkelt ändra mina rida ut-planer och hamnade i ridhuset i stället. Jobbade mest med lösgjordhet och avspänning till en början. Märktes att jag hade jobbat honom mycket dagen innan i alla fall för han kändes mycket bättre redan i början av passet. Flyttade ut bakdelen på böjda spår för att verkligen få honom att höja ryggen och sänka nacken.

När han kändes fin och avspänd gjorde jag en övning med en 10 metersvolt i varje hörn och ökade steglängden på långsidorna. Jag gjorde den här övningen ganska mycket i våras och då hade vi rätt svårt att få till alla tempoväxlingar, utan att han blev lång eller stark. Men nu märktes det hur mycket mer välriden han har blivit. Han lyssnade superbra på alla mina lätta hjälper och var riktigt fin. Det är så kul när man ser utvecklingen så konkret :D

I våras när jag gjorde övningen för Karin
Nya sporrar

Eeey bloggläsare, ni som vill se mer av utrustning som jag använder! 

Kan avslöja att jag gjorde ett inköp idag direkt efter skolan. Mina sporrar gick ju sönder i söndags, så lånade Issas till Bingo-ridningen medan Vendela har fått bli riden utan. Funkar bra det också, men skulle gärna ha ett par längre nu. Inte för att hon är lat utanför att jag ska nå bättre med mina för långa ben. 

Men nu har jag iaf inhandlat ett par rundade 15 mm sporrar att ha när jag tävlar Bingo imorgon. Blev ett par Globus som ska få hjälpa mig att få Bingo på framåt-humör! Tror dom är exakt likadana som mina förra typ, men dom höll länge och jag var nöjd med dom så det är luugnt. 59 riksdaler för dessa, känns skapligt överkomligt faktiskt. Inget svidande i plånkan här inte! 

Himla smidigt att vi har en lite butik här i stan, om man behöver just något sånthär litet viktigt fort som ögat så är det bara att åka och köpa! :)

Kom på mig själv med att sitta och försöka se söt ut bredvid sporrarna


Sådär ja, nu liknar det något! Tortyrredskap till höger om mitt ansikte, nu jäklar ska den lilla ponnyn springa fort och göra som jag säger, annars jääävlar!! Gaaarrrhhhgg!


(jag älskar att skratta åt mina egna skämt förresten!)Dagens ridplaner

Idag så ska jag rida Vendela ett pass igen hade jag tänkt, får se om jag vågar mig på lite förvänd idag. Har faktiskt saknat att svischa runt i stadig, förvänd galopp. 

Får se hur hon känns dock, känns hon inte igenom i galoppen så håller vi oss i rätt galopp helt enkelt. Annars sänker hon ryggen och blir för hög i formen. Varken bra eller kul att svischa runt i, så ska vi helt enkelt inte ha det. Men hon kändes verkligen back och track igår, på helt rätt väg så vi får se hur det blir. 

Måste komma ut mer på rakt spår efterhand känner jag, innan hon sträckte till sig så var hon så himla trevlig oå både rakt och böjt, något jag jobbade mycket för. Nu är hon fin på böjt men svajar lite fram till handen på rakt, så vi har lite kvar att jobba igen såklart! Var ju ett tag sen vi jobbade "på riktigt" somsagt. 

Mina ridbyxor

Senaste gången jag köpte ridbrallor så tog jag en risk och köpte två par likadana, fast i olika färger. Hade sån enorm brist att det var lika bra helt enkelt!

Riskade också och köpte knäskodda, fast jag alltid föredragit att rida i helskodda. Tyckte dessa var så himla sköna att ha på sig, som pyjamasbyxor nästan.

Ridbyxorna är av märket Domino och jag köpte dom på Invaldstorp Häst och Fritid i Katrineholm.Jag älskar båda mina par!! Den enda nackdelen är att jag skulle vilja att dom var lite högre i midjan. När jag cyklar så visar jag lite av ryggen, absolut inte asscracken (hallåå vem fan vill se min bajsränna lix?) men jag tycker ändå inte att det är bekvämt. Känns lite obehagligt liksom, när jag har jacka på mig så ingår det inte att visa hud någon annanstans punkt slut. 

Men det kan nog vara för att jag ville ha dom supertajta och köpte storlek 34, kanske behöver 36 egentligen efter allt gott denna sommar bjöd på ;) Men det går aldeles utmärkt att rida i dessa byxor kan jag berätta. Jag har suttit kvar genom bockningaf och bakutsparkar hit och dit, inte halkat ur sadeln ett dugg. Trivs verkligen jättebra i dessa byxor. 

Om jag ska klaga på något mer så är ett at knappfästena på dom beiga jätteknepigt att haka ur. Jobbigt om man måste på toa, man får stå och pilla ett tag med det innan man kan dra på sig byxorna igen. Inte det allra smidigaste, men jag är så opass fåfäng att jag tycker det är värt det. Båda dessa par var verkligen ett stort lyft för hela min stall-outfit. Jag ser så mycket bättre ut nu helt enkelt om jag ödmjukt får säga det själv!

Skulle absolut rekomendera dessa sköna, snygga och bra ridbyxorna helt enkelt, ett tips från mig! Dessutom var dom väldigt billiga för att vara stretch; 420 för dom blå och 535 för dom beiga! :)Bingo 28/9

Vet förresten inte om jag nämnt att jag red Bingo igår? Tror jag missat det.

Han gjorde iallafall ett kanonpass den lille! Gud vad han kan när han sätter den sidan till, framförallt galoppen är det som känns bättre och bättre för varje pass. I våras så gick det inte att göra hörnpasseringar och sådär när man galopperade på honom, utan det handlade om att hålla igång galoppen så han inte bröt av. 

Igår så följde vi fyrkanten i samlad galopp med härlig energi. Dock inte utan diskusion kan tilläggas, Bingo sa både ett och annat och spark innan han gick med på vad som gällde. Det handlar om att få honom över gränsen för vad han anser sig klara av. Han tycker att det räcker med att ta i på en viss nivå, det gör honom svårare at jobba med än Vendela till exempel. 

Vendela tar emr än gärna i, för mycket också. Bingo har en gräns, som ligger under han egentliga förmåga. Han föredrar bekvämläget och när det inte är bekvämt så protesterar han. Men igår så var jag iskall mot honom och något i hans attityd har faktiskt ändrats radikalt sedan Karin Öljemark träningen. Man ska inte förmänskliga hästar, men det är nästan som att han får "dåligt samvete" nu när jag tillrättavisar honom. Tidigare så har han struntat i vad jag sagt, sparkat bakut och bara sagt "I don't need this, fuck this shit". Nu gör han inte så längre. 

Det kommer några bakutsparkar ibland, men aldrig oprovocerade, utan nu är dom mot en smisk eller en pet med sporren. Och han fortsätter galoppera istället för att bryta av, börjar inte heller dra i handen. Han säger helt enkelt bara att det är jobbigt, eftersom han har ett stort behov av att uttrycka sig.

Men igår så fick jag honom verkligen med mig! Han hittade en växel till i galoppen, uten hjälp så galopperade han nästan på stället på en liten volt. Eftergivet och med tillräcklig energi, jag är fortfarande imponerad. Trodde inte han besatt den styrkan och registret att gå så pass långsamt och ändå hålla igång mekaniken. Men minsann, det har han!

Och vilken ridkänsla han ingav. Jag med höga händer och rätt lutning på bäckenet fick honom i uppförsbacke. Helt totalt självbärig. Tänk er sedan hingstnäcken och den långa svepande manen. Tur att Kristina såg alltihop så att någon faktiskt vet att det hänt! Han hittar jättefin takt i traven här och var nuförtiden också. Det gäller att jag reglerar honom i sätet och inte i handen bara. Tygeltag stör bara hans egen takt och balans, och det är ju den jag vill hitta när jag rider honom. 

Bingo ska ju tävla på lördag och det ska bli såå kul! LB:1, andra omgången med laget i div 2. Hoppas han går som han gjort på senaste, det vore underbart!Vendela 29/9

Idag så fick Qarlos en välförtjänt vilodag och jag red bara Vendela. Tog oss ett pass på lilla utebanan och det var så härligt så! 

Det var riktigt roligt att rida min prinsessa idag, hon är ju min andra halva. Hästen som är känslig på precis rätt sätt och formad efter mig. Idag så var hon lite kärv i högersidan, men det var ju ungefär två månader sedan jag la full fokus på ett pass med Vendela fullt ut så det tycker jag att hon får komma undan med. Släppte mer och mer under passets gång iallafall, allteftersom vi nådde avspänning i såväl knopp som kropp. 

Red på stora bågar i början, svängde lite högt och lågt för att få henne med mig. Men det var hon faktiskt idag, skrittade henne länge i låg form så att hon hade redan dragit på sig jobbminen (ni vet den med öronen rakt ut?) och gått in i full fokus. S¨å det var bara att rida på, Vendela hängde med på allt. 

Jag hade glömt vilken fantastisk takt hon har i sin trav. Dam-dam-dam, helt jämna steg och Karin, som stod och tittade, la kommentaren "hon är såå rörlig nu!" Och det har hon verkligen helt rätt i, Vendela är överlag supermjuk och trevlig att rida. Massa härlig energi, hon hade verkligen roligt idag när hon fick utnyttja sin kapacitet lite mer. 

Samlade galoppen lite mer i slutet av passet, utan att hjälpa henne med drivande hjälper mer än att hålla igång galoppen. Hon är verkligen världens bästa att jobba med, som hon tog i och arbetade! Den arbetsglädjen och energin hon besitter, det är det som kan ta henne hur högt somhelst..!

Ny webshop

Sharpman har äntigen öppnat en webshop, det var på tiden! De närmsta veckorna har de några erbjudanden utan frakt osv, så det gäller ju att passa på. Jag har en del grejer jag behöver köpa, så får se om jag kanske lägger in en beställning. Jag har bara varit på Sharpman en gång tidigare för det är ju en väldigt bra bit bort. Så det passar utmärkt att man kan handla via internet, vet att de har rätt stort utbud av allt.Mer ikväll

Har fått önskemål om att visa lite prylar ur min ridgarderob, så det ska jag göra tänkte jag! Sitter dock i skolan just nu och ska räkna matte. Så det är därför min bloggning kanske blir lite svag under dagen,  nu vet ni det! :) 

Men det kommer alltså mer ikväll! 

Oj då!

Såg nu på resultatlistan att jag blev placerad i andra klassen också i söndags! Jag rev ju ett hinder i grunden, så trodde inte jag hade någon chans men tydligen knep jag sista placeringen, haha. Jaa, det var ju kul det synd bara att jag missade prisutdelningen :( Så himla typiskt att vi inte kollade det.. Duktiga, duktiga Artie ♥

Artie i Norrköping

VideoVisst blev håret perfekt? :DOnsdag 28e september

Idag red vi ut tillsammans en runda i skogen. Der håller på och byggas en väg mitt i skogen, så vi möttes av flera maskiner som tog upp hela ridvägen. Vi fick alltså vända och rida en annan runda, men det gick lika bra det. Vi red först över ett kalhygge vilket var bra så hästarna fick lyfta på benen! Annars brukar vi ju bara rida på grus- och asfaltsvägar så det var ju bra att hästarna fick variation.

Dessutom skötte sig Qarlos exemplariskt utan att bocka en enda gång, så det var en riktigt lyckas ridtur! :)

Vendela är till salu

Det är redan en del av er som listat ut hur det ligger till. Jag gav en liten förhint genom att sätta en lätt förvirrande rubrik, som några reagerade på. Men Vendelas tillfrisknande var början på slutet. Det är sant, vi ska nu gå skiljda vägar och hon är till salu. Känns bättre att säga som det är, ni brukar alltid vara så himla snälla och stötta mig i det jag gör. 

Det känns bra nu, jag har haft lång tid på mig att tänka och känna efter. Jag och mamma har tillsammans med Karin kommit fram till att det är rätt att sälja henne nu, jag är för lång för att nå ultimat inverkan. Dessutom så har jag ett år kvar som junior sedan på storhäst om jag väljer att gå upp nu, eftersom jag fyller 18 nästa år. 

Jag kommer inte att uppdatera så mycket kring Vendelas försäljning, jag tycker inte att det känns rätt helt enkelt. Jag kommer att rida henne som vanligt, träna och sådär. Kanske anmäla oss till någon LA1 eller så om det känns bra. Jag ser tiden med henne nu som en bonus, det är nu jag ska njuta av vilken fantastisk ponny jag hjälpt till att göra henne.  

Men trots att jag är nöjd med mitt beslut och nöjd med den annons som ligger ute så är det klart att det känns konstigt. Min fina älskade ponny som jag gjort en så lång resa med. Hon ska nu få komma till någon som vill fortsätta på den resan tillsammans med henne. Det är fakta att hon har en kapacitet och en vilja som kan ta henne till ännu högre höjder än vad hon nått med mig. Men det allra viktigaste för mig är att hon kommer till någon som älskar och uppskattar henne för den hon är. Jag ska se till att hon får det minst lika bra som hon haft det hos mig, det har jag redan lovat henne! <3 
I swear in the day still left
We will walk in fields of goldHur det ligger till med Qarlos

Elisabeth Jansson har fött upp Qarlos och äger honom. Hon vill dock ha hjälp med att rida honom, så hon bad Karin  Öman (i bloggen känd som den Karin vi tränar dressyr för) om hjälp att rida honom.

Karin red honom i några veckor, men tyckte sedan att jag lika gärna kunde rida honom för att få känna på en storhäst lite mer och Vendela var skadad så att jag behövde hålla min ridning igång. Det var helt enkelt så att Qarlos var en häst som behövde ridas och komma igång efter sommaren och jag behövde rida - så på den vägen är det! Han står på Trolldal och går i Arties hage med dom andra valackerna. 

Det är alltså lite luddigt och förvirrat detta, blir väldigt tvära kast ibland och det kan vara svårt att involvera er läsare så att ni är fullt uppdaterade i allt som händer hela tiden, men jag gör mitt bästa, jag lovar. Om ni fortfarande inte riktigt förstår så är det bara att kommentera detta inlägg! 


RidövningEn ganska simpel övning som går ut på att ha två hinder med tre (eller fler) galoppbommar innan. Den här övningen är bra för de flesta hästar, då den med lite långsammare rörelser blir kvickare. Medan den lite hetare som gärna vill springa iväg tvingas bromsas upp av bommarna och hindret. 

Man hittar enklare rytmen fram till hindret och om man har svårt med att se avstånd är den här perfekt. Oftast kommer man rätt på hindret, just för att bommarna innan hjälper en.

Louise Haaga rekommenderade den här övningen för mig och Artie, bara för att han behöver bli rappare i sina rörelser. Man kan ställa ut hindrena hur man vill, men det är smart att göra som på bilden ovan som en åttvolt. Då kan man rulla på i båda varven och hitta den takt och det tempo man ska gå i.Gårdagens ridpass på Artie

Red som planerat bommar på stora utebanan igår. Jag och Maja satte upp två små hinder med tre galoppbommar innan och red som en åttvolt över. Bommarna innan hjälper till att aktivera galoppen och få Artie kvick (som jag alltid tjatar om att jag behöver träna på).

Vi hade hindrena på ungefär 50 cm, men Artie som tycker det är så kul att hoppa rusade igenom serien lite för fort. Hela syftet försvann alltså så jag höjde upp hindrena till kanske 90 cm, så han skulle bromsas upp mer automatiskt. Jag tyckte fortfarande det egentligen var lite för lågt för att han hinderna verkligen skulle bromsa mer, men ville inte höja för mycket eftersom vi tävlade i söndags. Det hjälpte i alla fall mer, så han inte sprang ifrån arbetet.

Jag tyckte i alla fall Artie var fin och arbetade på bra. Han är så snäll fina killen :)

Min storhäst

Ett av era önskemål på inlägg, som jag lovat skriva, var vilka egenskaper jag söker hos min nya storhäst. 

Jag vill ha en framåt häst, med egen motor. Mjuk och fin, ingen häst som man behöver ta i bettet högt och lågt för att få ner huvet på, utan där ska den vara av sig själv. Vissa saker går att rida till, det viktigaste är att den har en bra skritt och galopp, eftersom traven är den gångart som går att utveckla mest (kolla bara på Vendela!)

Exteriören ska gärna vara korrekt, men så länge det inte påverkar hästens prestationsförmåga så spelar det inte jättestor roll. Men ska jag vara ärlig så vill jag helst ha en vacker häst med ett tilltalande ansikte, en söt häst haha. Färg och tecken är ganska oviktigt för mig, men är det något jag har dille på så är det en snygg överlinje. Mycket nacke är det snyggaste sopm finns tycker jag! Visst för att det inte måste vara en Bingo-hals, men det gör mycket för att jag ska falla pladdask. 

Det vitktigaste för mig är att hästen har en bra arbetsmoral, en positiv inställning till att jobba. Att vara på jobbet ska vara det roligaste som finns och inget nödvändigt ont för att få gå in i boxen och äta mat. En häst som älskar sitt arbete brukar utstråla det också, inget vispande på svansen eller bakåtstrukna öron. En häst kan väga upp väldigt mycket genom att var positiv till arbete. Vendela har övervunnit många hinder av ren vilja. 

Jag vill antingen ha en yngre häst som har kapacitet och fina gångarter eller en lite äldre som gjort mycket och kan ta mig uppåt i klasserna med sin rutin. Vill ha en häst som jag kan utvecklas med och även utveckla, det är viktigt. Den ska vara snäll att rida ut på och även kunna hoppa ca 1 meter utan problem. Jag älskar ju att hoppa när jag väl kommit igång, så det är viktigt att den klarar det också. 

Ganska svåra krav va? Låter som drömhästen och det är det ju också. Någonstans i en hage betar den, får se när jag hittar den bara..! :)

Min fina Nico var en riktig drömponny <3 Snäll, fin och duktig!


Qarlos 27/9

När vi kom hem med Vendela idag så fixade jag allt åt hästarna, dom fick spån och sådär båda två. Min mobil är knas dessutom och har "ingen tillgång till nätet". Faaan vad jag hatar 3 som mobilabonnemang, det ska alltid strula och hålla på.

Men tillbaka till lille Qarlos, som kom och mötte mig i hagen! Konstrasten mot Vendela, som måste mutas med en näva godis, var tydlig. Han var så glad så, stack till honom en näve pellets som tack för den typ. Han följde snällt med in i stallet och stod så snällt så, fast han var helt själv på privatsidan. 

Skrittade ut honom en bit i skogen innan vi gick in i ridhuset för ett pass. Började med att göra situps, eller nej förresten, trava på serpentinbågar i nedsittning var det ju, fast för min stackars mage så blev det situps! Han har så enorm trav när han får till dom sega, lite spända stegen. Men han blir kvickare när han spänner av lite längre fram så det är bara att hålla ut och inte spänna sig själv. 

Galopperade honom sedan på lite fyrkant och volt. Gjorde tempoväxlingar och lite mindre volter i den stora volten. Tycker han har utvecklats, förut kunde han mest bara galoppera. Nu har han faktiskt två eller tre olika växlar också, vilket jag tycker är duktigt av honom. Han ska både förstå vad jag vill och orka utföra det ju, så det blir lite att hålla reda på för honom. Men han tycker att det är roligt och kämpar på så gott han kan! 

När jag saktade av i galoppen första gången så ville han sega sig lite i stora steg eftersom han tappar balansen. Så jag rätade upp mig samtidigt som jag petade till honom med spöet på rumpan. Och jäklar vad fin han blev! Där kom det, härlig takt med luftig trav som bara flöt på. Jag satt still, avspänt och snyggt och bara gled med. Qarlos är lite rolig på det sättet, när det funkar så funkar det verkligen super och sen när det inte funkar så blir det pannkaka istället. 

Visst är han fin i sina nya skydd som hans matte köpt åt honom? :D


Det här är slutet på vår film

Vendela är ju longerad och sprungen med, böjd och kollad. Helt utan anmärkning på alla ben! Aaaah, fatta vilken lycka!! Hon är frisk nu, min häst är helt frisk igen :D:D 

Gud vad jag är glad över detta, en sten som bara släpper, slutar tynga ner hela min tillvaro och istället ramlar ner på marken och försvinner. Veterinärens ord var "Jag är mycket nöjd med resultatet på din ponny". Både behandlingen i baknäet och blisterlinimentet har alltså gjort sitt nu och Vendela är hel och fräsch igen! 

Som extra grädde på moset så fin min stjärna beröm för att hon är så behaglig. Hon är så himla lydig att springa med, longera osv. Stod dessutom blixtstilla och halvsov när hon blev böjd, reagerade ingenting verkligen, bara lutade sig lite mot mig med huvudet. Lastade dessutom både i och ur henne helt själv idag, hon går alltså in själv och backar ut själv, lös. Fina älskade lilla Vendela <3

Mitt hjärta <3
Tisdag 27e sep

Sitter i skolan och har multimedia, lite segt med sista lektionen..! Ska bli skönt att få komma hem och äta för att sen åka till stallet. Har tänkt köra ett rätt så lugnt markarbetspass på stora utebanan. Artie skrittade ju bara igår så hans kropp ska mest få komma igång och mjukas upp idag. Jag hoppas att hinna rida innan det blir allt för mörkt, så Artie i alla fall ser bommarna ;)

Veckoschema för Artie, v 39

Måndag: Skritt i skogen
Tisdag: Markarbete, lugnt pass
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Markarbete, "17-17"
Fredag: Skogen + ev. lite trim på banan
Lördag: Skogen
Söndag: Tävling Nyby-torshälla 100+110 cm
God morgon

Hejsan alla glada! Tisdag idag och för mig är det veckans jobbigaste skoldag. Kan i alla fall glädja mig åt min sovmorgon men resten är det rätt tungt faktiskt. Slutar sent och nu börjar det verkligen märkas hur mycket tidigare det blir mörkt. Igår åkte jag och Freddi hem vid halv 8 från stallet och då var det så gott som kolsvart.

Hösten är helt enkelt här och det är bara att acceptera. Lite mysigt är det allt, när man kan sitta inne och fika med tända ljus. Bara jobbigt när man måste börja med täcken och allt blir blött! På tal om täcken - Artie behöver verkligen klippas snart..! Han ser mer ut som en skogsmulle än tävlingshäst för tillfället. Måste ta tag i det och klippa honom någon dag.


Dagen D

Idag 11.00 får ni hålla tummarna lite extra är ni snälla. Vendela har då tid för återbesök hos veterinär Åsa Frykman. Vi hoppas på det bästa <3 Skritt + Hopplektion 26 september

Idag så skrittade jag ut på Vendullarullan och det gick bra, gich gem halva vägen. Det är ju den årstiden nu.. ;) Hon blir så lugn så, bara man snällt kliver av på hemvägen. Knäppishäst, men härligt att ha något som funkar! 

Qarlos och jag fick oss en hopplektion idag av min kära Issa idag - den ni! Den 13-åriga hopptjejen vaknar inom mig varje gång jag styr på ett hinder och känner mig säker. På Qarlos rygg kan jag verkligen känna mig säker om något, han tycker verkligen att detta med hoppning är skitkul och det finns inte riktigt i hans världsbild att stanna. Fatta vad härligt!! Han bara hoppar fast han kommer lite fel. 

Fick låna en övning hon fick av Louise Haaga. Hade två galoppbommar innan hindret för att få honom lite kvickare + att det gör det lättare för mig i anridningen. Jag har ju sisådär 0,5 % förmåga att se avstånd, så tack vare bommarna så kan jag luta mig tillbaka och Qarlos kunde ändå komma rätt nästan varje gång. En gång snubblade han och rev, men det var bara att komma igen så var det glömt. Han tog det bara coolt och stressade inte upp sig. Hoppade faktiskt en oxer på 80 cm och ett räcke på 90 cm, riktigt högt för att vara jag. Andra gången jag hoppar Qarlos, som är fem år dessutom! (Han är hoppad innan, så sätt inte i halsen ;D)

Han var väldigt fin att trava av sen, kändes väldigt spänd och seg innan vi kom igång med hoppningen. Hade svårt att nå honom med mina korta hoppläder kände jag, men fick verkligen fram motorn med hindren sen!

Haha, det blev himla mörkt som ni ser. Men jag lovar, det är jag och Qarlos som hoppar även om man mest ser min vita tröja gunga runt typ. Passade låt också tänkte jag ;)
Artie 26e september

Som vanligt fick Artie bara skritta dagen efter tävling. Fick sällskap av Freddi och Johanna, vi var ute ungefär 35-40 min i skogen. Var riktigt mysigt att bara ta det lugnt faktiskt. Efter vi ridit hjälpte jag Freddi på banan, hon kommer säkert berätta mer detaljerat om det senare :)

Eventuellt film

Tror att mamma kan ha fångat mig och Bingo på film igår, vore ju kul isåfall.. Får se när jag hämtat kameran i stallet senare, fortsättning följer..! 

Bra priser

Något som jag tycker är viktigt och höjer upp en tävlingsarragörs betyg är vad man får för priser när man blir placerad. Om jag ska vara ärlig var inte NORF den bästa anläggningen jag tävlat på. Underlaget var väldigt dåligt på framhoppningen osv men sedan fanns det ju andra saker som var bättre, t.ex. priserna. Vill inte klaga och verka värsta dryg och bortskämd, jag vet mycket väl att olika klubbar har olika förutsättningar. Men det jag vill komma åt är att vissa saker var mycket bättre än vad jag upplevt på andra tävlingar.

I min första klass när jag vann, fick jag ett riktigt snyggt schabrak samt ett presentkort på Avantia Fritid, plus en blombukett och rosett/plakett som man alltid får. Tyckte det var kul att jag både fick schabrak och presentkort, det känns som om det brukar bara vara det ena eller det andra. 

På en annan tävling vann jag en huva till hästen - utan schabrak, inte så genomtänkt alltså. Har också några gånger vunnit den klassiska borsten, som man nästan aldrig får nytta över. Då tycker jag personligen det är bättre med anmälningsavgiften tillbaka, men som i det här fallet i helgen var det mycket roligare med hederspriser.

Så helt enkelt en stor hiss till bra priser på tävlingarna ;D

I Vingåker i våras vann vi ett varsitt Equiline-täcke i lagklassen, ganska generöst skulle jag säga!
Artie 110

Film från första klassen

Mina ridpass

Idag blev det stressigt eftersom mina sporrar tyckte att dom gjort sitt och den ena gick av på mitten när jag skulle sätta på mig den. Fick ragga nya och kom upp på Bingo en halvtimme för sent mot hur jag planerat. 

Bingo gick iallafall som en liten stjärna idag, gud vad han var duktig! Han var riktigt med mig hela tiden och väntade på mina signaler med nästa uppgift. Gjorde mycket serpentiner i trav, kände på någon längning och halt-övergång också. Han svarade toppen. I galoppen så struntade jag i att låta honom galoppera på medan jag stod i lätt sits först, utan satte honom i arbete på en gång. 

Tror det var bra gjort, han behöver ingen rastning nu längre och var så pass igång att han genast gick in i jobb. Var en riktigt härlig känsla, halvvilda Bingo börjar bli en riktig dressyrponny nu, han är så ambitiös så. Kunde bara sitta och låta honom i ett rätt samlat tempo följa fyrkanten och göra 15 metersvolter på långsidorna. Gud vad härligt att han börjat kunna galoppera själv nu, för egen motor och egen bjudning. Allt jag behöver göra är att sitta där uppe och se så snygg ut så möjligt - yeah! Vendela var inte sitt bästa jag idag. Hon var lite seg och spänd, ville inte riktigt komma igneom i sidorna. Det var dåligt underlag i ridhuset, alldeles för hårt. Eftersom hon har/haft en inflammerad led så ville jag inte chansa och rida en massa på det hårda underlaget men lite hann vi med. Gjorde serpentiner med volter i, basicövning för att hon skulle känna igen sin uppgift och på sätt bli trygg och spänna av i knoppen iallafall. 

Galopperade bara något varv i varje galopp och hon kändes fin! Frustade tom i högergaloppen, jag börjar få mer och mer hopp om att veterinärbesöket på tisdag kanske blir positivt ändå.. Man ska aldrig hoppas för mycket, men samtidigt är hoppet det vi människor lever för. Svårt det där, gäller att hitta rätt balans. 

Avslutade Vendela i trav i lätt sits för att få upp ryggen på henne lite mer. Rörde lite på bettet med händerna långt framme så att hon kunde släppa efter samtidigt som hon var kvar i den lååga ruunda formen. Hon vill så gärna göra halsen kort annars om man leder henne för mycket med innerhanden just när hon inte riktigt kommer igenom. Funkade faktiskt riktigt bra idag och kunde även tempoväxla lite, med Vendela kvar sådär låg! Duktig pålla, klapp och så var hon klar för dagen. Qarlos hann jag bara rida en snabbis idag, tyvärr. Han kändes fin när jag satt upp och hade gärna ridit honom ett ordentligt ridpass. Men fanns inte tid för det (hade lovat att se Gustavs fotbollsmatch klockan två) så det blev bara ett 20-min pass. 

Repeterade mest träningen i fredags. Där fick jag hitta alla mina egna issues, gör så mycket konstigt när jag rider. Har för låga händer och rättar hästen för mycket med händerna, fick träna på att ha dom höga, som om jag red världscupen typ. Då känner jag själv vad jag måste göra med benen och det blir mycket bättre! Vendela blir dock bara spänd om man rider med så hög hand, så det är därför jag rider med så låg. 

Men både Qarlos och Bingo går mycket bättre med en höjd hand, eftersom dom gärna dippar lite i formen. Dessutom får jag så himla mycket bättre inverkan med benen och sätet när jag behåller händerna där uppe, där dom ska vara. 

Fick också träna på att inte bli spänd i låren och höfterna, fast Qarlos travar så stort. Måste lära mig att låta hela min kropp (utom armarna) gunga med bara, låta mig gungas och inte spänna emot själv. För när jag gör det så blir Qarlos också spänd, långsam och seg och sån vill vi ju inte ha honom. Tyckte alltså att jag hittade några riktigt fina lägen i både trav och galopp under dagens korta ridpass!

En Amanda utan blogg undrade om Qarlos, han är inte min utan jag rider honom bara. Gjorde ett inlägg om honom igår, så om du bläddrar ner lite i bloggen så hittar du det :)


Känns kul att ha lyckats ställa om sig mellan tre så olika hästar iallafall och fått det att funka. Något har hänt sen förra året iallafall, ser det dom ett kvitto på att jag också lärt mig något och gått framåt - inte bara hästarna som utvecklas och blir bättre! :DResultat NORF

Vi behövde inte åka förrän vid 9 i morse, så det blev lite halvt sovmorgon för att vara tävlingsdag. Hann knoppa på morgonen till och med, brukar alltid göra det kvällen innan annars. Det var två klasser före mina så vi kom fram strax före 10 och det var perfekt i tid. Hann ta det lugnt och kolla runt tävlingsplatsen eftersom vi aldrig varit där, men samtidigt behövde vi inte vänta i en evighet till att jag skulle få rida.

Första klassen var 100 cm, där han kändes aningen spänd med samtidigt fin. Fick inte riktigt igång och ihop galoppen helt, just kanske för att han inte riktigt var helt avspänd. Men det gick ändå riktigt bra, för hoppa det kan han! Var felfri i både grunden och omhoppningen. I fas 2 fanns det bara ett enda ställe där man hade flera valmöjligheter av vägen. Jag svängde så mycket innanför jag kunde, men hon som var efter mig stod i vägen så var ändå tvungen att ta runt ett hinder. Men trots det gick det hela vägen hem och vi vann klassen :D

I andra klassen som var 110 cm kändes han mycket finare. Mycket mer avspänd och jag fick mer i flyt och kraft i galoppen. Hittade läget där han verkligen går som bäst, som man kan reglera honom hur enkelt som helt både framåt och bakåt. Dock var jag tvungen att rida fram till 7an i grunden och glömde helt enkelt ta tillbaka honom till 8an. Så han blev lite lång och rev det eftersom det var ett räcke. Lite surt eftersom det var sista hindret i grunden, men jag är ändå sååå nöjd! 4 fel.

Han är en sån pärla min häst, ställer alltid upp i alla lägen. Gud vad härlig han är, bästa bästa Artie ♥

Filmer från båda klasser kommer :)Framridning

Hur man lägger upp sin framridning är väldigt viktigt för prestationen man sedan kommer att göra. Men föreberedelserna börjar absolut inte på framridningen, det är väldigt viktigt att komma ihåg! Både jag och Issa förebereder våra ridpass hela veckan inför helgens tävling när vi väl ska tävla. 

Framridning är även något väldigt individuellt, hur man bör lägga upp sin strategi beror väldigt mycket från häst till häst. Det gäller att lära känna hästen och anpassa sin ridning därefter, oftast så varierar det även vad som funkar bäst just då. Något som jag tycker är viktigt är att ha en lite "basic-övning" som man värmer upp med och även kan gå tillbaka till om det blir strul längre fram. 

Tänkte berätta hur jag rider fram mina hästar, lite kul eftersom dom kräver helt olika strategier verkligen!

Vendela
Duracell-kaninen med omåttlig energi, blir bara bättre och bättre ju längre jag rider. Men brukar börja skritta fram henne 1 timme och 10 min innan jag ska starta, så min aktiva framridning blir ungefär en timme på henne. Hon skulle nog kunna gå längre, men vi är ju två som ska orka fokusera.. ;)

Brukar trava henne i låg form länge, mest för att hon ska släppa alla spänningar i kroppen. Min basic-övning är serpentiner med 10 metersvolt i varje båge. På så sätt mjukar jag upp båda sidorna. Viktigt att jag i början är ganska passiv och mest låter Vendela chilla runt och mjuka upp kroppen innan jag börjar inverka och säga till henne att göra massa saker. Då blir hon bara spänd, och det gäller ju att få henne att spänna av. 

Galopperar henne relativt tidigt, men bara i låg form först. Brukar stå i lätt sits något varv på volt i varje varv för att få upp ryggen på henne lite extra och komma igång. Hon har ju stor galopp med mycket maskineri som måste igång, så även här gäller det att chilla runt. Böjt spår funkar bäst för oss eftersom hon gärna spänner till och blir rak i sidan innan hon värmt upp annars. 

När jag sedan bryter av så brukar jag passa på att sitta ner i traven på en gång, för att dra nytta av energin hon får efter att ha galopperat. Hon brukar bli lite spänstigare med mer tryck och rygg allteftersom och brukar vid denna tidpunkt vara avspänd om jag lyckats med mitt arbete. 

Tar sedan upp formen lite i trav, höjer den från den låga "chill-formen" eftersom hon nu är avspänd om jag fått som jag vill. Gör lite mindre volter och lite skolor (om det ingår i programmet, ananrs brukar det bli skänkelvikningar). Känner lite mer på tempoväxlingar för att få fram mer energi, gör det inte tidigare eftersom hon ibland blir spänd och sänker ryggen om hon blir övertaggad. 

Galopperar henne sedan under lite mer krav, högre form med mer samling längs fyrkantspåret, känner på den förvända. Först längs fyrkanten och sedan i stora, böjda spår. Sist i bågar om det ingår i programmet jag ska tävla. Gör ett enkelt byte i varje varv, inte mer, då blir hon för taggad. Väl på banan brukar hon dick lydigt vänta in mina hjälper sen. 

Sedan får Vendela en liten skrittpaus innan jag fortsätter. Brukar nu ha 10-20 min kvar till start beroende på hur lång tid det andra tagit. Använder den tiden till att träna lite på det jag kanske inte var riktigt nöjd med, eller till att lägga ner henne lite i formen och rida lätt i trav för att få henne extra avspänd. 

Sen hoppas vi att Vendela travar såhär fint på banan sen!
Bingo
Är en riktig latmask med inte så jättemycket energi, den han har får man spara på. Vi håller även tummarna för att han lägger den på rätt saker, dvs prioriterar jobbet framför alla brudar som är där. Dock brukar han faktiskt vara skärpt, så det är sällan några problem! 

Bingo lastas ur ungefär 40 min innan start, och får gå ledas runt tävlingsområdet för att skaffa sig koll, så är han lugn. Travar honom relativt snabbt när jag sitter upp, jogging på serpentinbågar och stora volter. Små volter (som Vendelas serpentinvolter) passar inte Bingo förrän senare. 

Galopperar honom så fort han känns uppvärmd, för att få upp mer energi. Står i lätt sits och följer fyrkanten två varv innan jag sätter mig ner och tar in honom på en volt. Saktar då oftast av till skritt och låter honom pausa något varv. Små pauser är viktiga för att behålla Bingos motivation. 

Travar honom sedan, lite mindre volter och flytter honom några steg här och var. Ser till att han är "med mig" och inte kikar på en massa annat. Galopperar honom sen, lite programdelar och tempoväxlingar. Får upp energin ett snäpp till. Sedan är det paus igen och så fortsätter arbetet beroende på hur mycket tid som är kvar. 

Visst är det ganska stor skillnad på hästarnas uppvärming? Detta är un ungefär uppskattning, det är inte alltid min ridning ser likadan ut. Detta är inte heller en planering, jag planerar sällan mer än att se till att Vendela har en basic-övning. Hon är en spänd häst som vill kunna känna igen sig i sina vanliga rutiner. Framridning handlar annars om att känna hur hästen känns för dagen, och det är alltså den känslan jag jobbat för hela veckan. Det gäller att inte lämna något åt slumpen! :) 
Freddis söndag

Härligt med en massa respons ni gett oss på senaste! Jag ska svara på alla kommentarer när jag hinner, "trevliga svar" var det ju jag ville ha, så då får jag se till att hinna ge några själv också! Ni är så härliga kära läsare, man blir lite varm i hjärtat över vilken trevlig skara jag och Issa samlat på oss.

Kan berätta att min dag kan bli en aning ihop-pressad i början. Bingo kommer in klockan tio för att bli lite motionerad. Han har gått jättebra nu har Kristina sagt, så det ska bli roligt att rida honom igen. Ska nog rida honom på onsdag också, och på lördag så ska vi ju tävla! 

Bingo på connemara SM, fasan vad fin han var denna tävling!
Tänkte försöka rida Vendela och Qarlos också. Mamma och jag tog nämligen en roadtrip igår, och en riktigt lyckad sådan så jag är gladare än gladast! Kom hem vid halv sju och mockade och fixade åt båda två. Issa var kvar och frågade om jag ville hänga med hem till henne eftersom hennes mamma lagat massa god kinamat. Hade egentligen tänkt rida Qarlos, men kunde bara inte tacka nej till ett sånt mat-erbjudande! 

Han är ändå 5 år och mår bra av att vila två dagar i veckan, så det gör honom inget. Vendela fick också lov att klara sig, hon ska få sin motion idag istället. Får hoppas att hon är nådig, Trolldals drottning som hon är. Självutnämnd dessutom, haha. Hon får nog vara inne, någon har viskat i mitt öra att hennes majestät tycker att det är sådär att bli blöt om benen genom att plaska runt på en ridbana..Totalt sett ska jag alltså idag rida en C-ponny, en D-ponny och en häst. En hingst, ett sto och en valack. Lite kul, snacka om att jag får mycket att lägga på erfarenhets-kontot just nu! Viktigt dessutom att lära sig ställa om fort också. Kör jag Bingo-ridningen på Vendela så flyger hon i taket till exempel. Vendela måste dessutom göras lång och låg eftersom hon vill bli kort och hög medan Qarlos är hennes raka motsats. Han vill bli lång och låg istället, så det får han ju inte. 

Hästar alltså, konstigt egentligen. Hela tiden ska man jobba med det dom har svårt för. "Outside the box" som Karin Öman kallar det. Gäller att inte stå still i utvecklingen, nej här ska vi allt framåt! 

Uppdaterar er nog senare ikväll folks, nu vet ni vad jag har för mig iallafall :)Tävling idag

Önska mig lycka till nu, för idag är jag i Norrköping och tävlar! Rider 100 och 110 cm, hoppas vädret är bra och vi kommer hem med fina resultat :D

Bilder på Qarlos

Flera av er undrade lite mer om Qarlos och ni har varit intresserade av att se bilder på honom också, såklart. Er önskan är vår lag!

Qarlos är född 2006, alltså fem år gammal e: Qalle 1046 ue: Martini 744, hoppstammad alltså. Kanske några av er som minns Qalle, Quite Easys godkända son som stod på Flyinge ett tag. Qarlos utbildningsnivå var innan sommaren ungefär LA-dressyr och han hoppade en bana på 110 cm. 

Elisabeth Jansson heter hon som äger Qarlos och hon har fött upp honom själv. Hans mamma är en av Trolldals gamla ridskolehästar som Elisabeth köpte av ridskolan när Madonna, som hon heter, skulle gå i pension. Elisabeth är en av Karin Ömans elever och hon ville att Karin skulle rida och tävla Qarlos åt henne. 

Karin tyckte då att jag kunde passa på att rida på honom jag också, eftersom jag ändå behöver komma över på storhäst och Qarlos är lagom i storlek (162). Så på den vägen är det när det gäller Qarlos, och här ska ni få se lite bilder på honom!Vill du att jag ska läsa din blogg?

Jag älskar att läsa bloggar, att hitta en ny blogg att följa är ju hur kul somhelst! Men jag har dock vissa krav som måste uppfyllas om man vill behålla mig som läsare. (ta följande rader med en nypa salt nu ;D)

Först och främst; bilder. Och inte bara en massa google-bilder på Nalle Puh eller nåt, utan bilder som föreställer vad det skrivna inlägget handlade om. För mig är det inte jätteviktigt att alla bilder är sprillans, det är roligare med fina bilder än nya bilder som är fula tycker jag! 

Variation på inläggen är också viktigt, inte bara dagens ridpass och en snabb genomgång med "idag gjorde vi detta och Polly var fin". Jaha, det är ju skapligt intet-sägande och Fredrika Källström pyser iväg fort som attan för att aldrig mer återkomma ;) 

Var ödmjuk mot oss läsare. Läste en blogg där en tjej klagade på "snål domare" när det gick dåligt. Jag är en läsare av "den onda sorten", självklart sökte jag reda på resultaten från klassen. Visade sig att ettan och tvåan var över 70 % och att mer än hälften var över 60. Bloggerskan själv hamnade tvärsist med 5 % upp till närmsta. Snål domare var det alltså inte frågan om, snarare dålig prestation. Det tycker jag allt man kan ta och erkänna för sina läsare, varför försöka få folk att tro att man är perfekt? 

Smileysar i viss grad, jag använder dom ju själv i mina inlägg. Men helst inte en massa "xd, <3, ^^" mitt i texten, det gör det bara väldigt rörigt och jobbigt att ta sig igenom. Lagom är bäst i vårt avlånga mellanmjölksland!

För i helvete (vissa bloggar!) skriv ordentligt. "Idag äre hoppträning mä bäääästa heesten" Det vrider sig i magen på mig, känns oseriöst och lite fjortis-aktigt på något sätt att skriva sånna meningar, "mä" "dä" "äre" "vare". Vet inte varför, men jag har verkligen fobi för detta, hatar det. Riktiga meningar med så korrekt språk ni kan om ni vill att jag ska läsa det varje dag! Något stavfel eller särskrivning här och var drabbar oss alla ibland, men att skriva på detta sätt är ju något man gör med flit. Förkortningar i viss mängd "mkt" isf" klarar jag lätt, jag är ingen gammal tant. Men somsagt, nej tack till det andra. 

Snygg, tilltalande design. Inte för plottrigt, men en snygg header som föreställer dig och kusen i bästa skick ökar ju definitivt mitt intresse för din blogg! Är du dressyr- eller hoppryttare? Det vill jag snabbt upptäcka i designen. Gärna en liten presentation i menyn (antingen direkt eller som vi har, klickbar) så att jag kan se vem jag egentligen läser om gör det hela mycket roligare. 

Att älska sin häst är jätteviktigt, men att skriva i varje inlägg hur otroligt bra och fantastisk och bäst och sötast din häst är blir ganska tröttsamt att läsa i längden. Självklart kan man flika in något inlägg ibland med bara en textrad till hästen osv, gullighetsfaktorn skjuter ju i höjden då. Men varje dag alltså, njaa.

När du har tävlat - skriv ut resultatet hallå! "det gick jättebra" är inte intressant för mig som läsare, jag vill veta % eller fel och tid. Framförallt dressyrbloggar är skitdåliga ibland på att skriva %, speciellt om det gått dåligt. Men, bara så att ni vet så kollar jag alltid upp det själv isåfall. Ingen slipper undan när jag vill veta hur det gick, mohahaa. Men skriv det redan i bloggen, vi läsare vill ju veta! 

Om du lyckats ta dig så långt som att jag skickar iväg en glad kommentar - svara då trevligt tack. Annars svalnar mitt intresse fort, vill inte gynna en otrevlig bloggare. Folk som inte svarar alls fast man ser att det är typ 3 kommentarer per inlägg känns ju bara lata och sura.Eftersom jag själv bloggar så vet jag ju vad jag vill se, hur jag vill ha det. Det gör mig till en kräsen läsare, men jag brukar försöka skicka glada kommentarer till dom bloggar vars ägare jag gillar och uppskattar :)

Har du en blogg som jag borde upptäcka så är det bara att kommentera så spanar jag in den!Startistor inför i morgon

Har inte så jättebra starttider imorgon, 10a i 1 m och 2a med 4 efteranmälda i 110:en. Men som tur är mina klasser de två sista så tror inte det blir allt för tidigt i alla fall :)

Ryttarkänsla

Att min tränare Karin är min största förebild kanske är svårt att missa om man läst bloggen ett tag. Jag tycker att det är viktigt att ha någon att se upp till på lite närmare håll (klart att jag tycker Edward Gal är fantastisk, men lycka till med att han skulle komma och lära mig en massa grejer liksom). 

Viktigt att ha en mentor att inte bara träna för, utan även prata med. Ibland så går det faktiskt att reda ut problem redan då. 

Men iallafall, Karin säger att en god ryttare kan analysera. För att dra ett exempel så kan vi säga såhär; när jag började träna för henne i oktober förra året så behövde jag hjälp med att reda ut problem som uppstod under ridpasset. Sedan så utvecklade jag och kunde själv reda ut mina problem. Nu är jag snart en så pass bra analytiker att jag kan förutse problemen redan innan de uppstår. 

Detta är inget man kan lära sig, utan det måste tränas upp. Det ska gå på automatik liksom. Jag hinner inte tänka "oj, shit nu spänner hon till och släpper lite rygg, bäst att hålla om med ytterhjälperna kanske!", utan ytterhjälperna måste komma på en gång - pang poff där! Annars är det för sent, och det är därför ridning och dressyr är så svårt. 

Man brukar prata om ryttarkänsla, att det sitter i ryggmärgen. Inte rider jag omkring och tänker på vad jag gör hela tiden. Vissa saker är jag naturligtvis medveten om, oftast de lite svårare (tex inte gå fram med högerhanden i vänstervaret) och jag kanske är extra medveten om jag tänker göra en övergång galopp-skritt eftersom jag vet att det är svårare för Vendela.

Men inte att jag rider och tänker "innerskänkel, ytterskänkel, innerhand, leda, lätta, bra, klapp, förhållning ytterhand", utan det är ju saker jag gör hela tiden. Jag skulle vara ännu mer slut efter ridpassen annars, haha!

Ryttarkänslan behöver ryttaren för att kunna inverka på hästen
* med vikt-, skänkel-, och tygelhjälper i ett väl avvägt samspel
* på rätt sätt
* i rätt ögonblick (handlar om microsekunder!)
* i rätt proportioner
Ihopsläpp

Vaknade strax före åtta i morse för att åka till stallet och vara med när (Freddis) Qarlos släpptes ihop med hästarna i Arties hage. Jag har ju rätt mycket tävlingar och träningar inplanerade så det skulle vara otroligt tråkigt om han blev skadad i hagen. Vi ville helt enkelt vara där och hålla ett öga på dem.

Det är så skönt att ha en valack för det var inga problem alls att släppa ihop dem. Artie är ju äldre så han sa till en gång att det är han som bestämmer och sedan var det inte så mycket mer med det. Qarlos verkade tycka det var rätt konstigt att komma till en sån stor hage för han sprang runt hela tiden. De andra hästarna orkade inte hålla hans tempo så de började beta och tillslut lugnade han ner sig också.

Jag har faktiskt aldrig sett Artie bestämma över någon annan häst, men Beebop som var ledare förut har bytt hage nu så då fick väl Artie ta saken i egna händer. Det var en lättnad att det allt gick bra i alla fall och att det inte blev något bråk.

Två bilder

på Artiepartie hos Louise Haaga :)Träning för Karin 23/9

Träningen för Karin gick superbra idag. Vi jobbade mest i galopp med tempoväxlingar, låter kanske lite enformigt men det är mer än så. Gick faktiskt mest på mittvolten och spåret men just nu behöver jag och Artie hitta de rätta lägena i galoppen. Först och främst gjorde jag många fattningar, där han varken skulle gå ur ställningen eller sega just i fattningen. Jag vill gärna luta mig lite framåt i fattningen och försöka skjuta på honm och göra jobbet åt Artie. Men jag måste lära mig att bara sitta kvar, se till att han fortfarande är ställd och sen fatta galopp.

I galoppen tempoväxlade jag helt enkelt mycket, först skulle han gå med långa steg utan att bli lång i kroppen. Sedan varierade jag mellan att samla upp honom och här var det viktigt att inte tappa aktiviteten. Jag måste jobba på att hålla min sits, böja på armarna och använda magmusklerna.

Artie kändes jättefin genom hela passet. Han blir bara finare och finare hela tiden! Nu börjar vi komma dit där det är ännu viktigare att jag är uppmärksam och analyserar kring hur jag ska rida. Låta honom göra sitt jobb för han börjar bli mer självständig, men samtidigt vara kvick med hjälperna så fort de behövs.

Freddi tog några bilder när jag skrittade av Artie


Första dressyrtävlingen

Hej Nora, vad kul att du ska tävla dressyr! 

Tråkigt bara att höra att hästen är stel och hård i munnen, men det är det många hästar som är, tyvärr. Men dags att göra det bästa av sitationen istället för att hänga läpp! 

Nåväl, du har alltså mest dig själv att tänka på, eftersom det bara är dig själv du kan förbereda om du inte hinner träna med hästen innan. Men för det mesta så brukar hästarna vara snälla inne på dressyrbanan (om dom varit på en dressyrbana förut) så då är det ju ingen fara. Spring programmet hemma på gräsmattan, det gör jag! Kolla även på youtube, sök på "dressyr lc1" för att se någon annan rida programmet. 

Bra om du har någon före dig som du kan titta på också :)

Viktigt att tänka på rent allmänt vid dressyr:

Ha ren och prydlig klädsel/utrustning
Man måste inte kuta och köpa kavaj och hela kitet redan från början, det räcker gott och väl med att se till att ridbyxorna är nytvättade och tröjan ren. Smörj hästens saker så att dom också är rena och fina. Om du har vita risbyxor är det smart att strunta i att smörja själva sitsen på sadeln. Annars kan det hända att din rumpa ändrar färg en aning.. ;) Så lite så möjligt som flaxar, se till att stoppa in ev. långa stigläder, aachen-remmar osv. Dressyr är trots allt en prydlig sport!


Se till att du kan programmet utan och innan
En felridning är bara onödig, men jag får också hjärnsläpp ibland.. ;D Men det är skillnad på att vara nervös och att inte ens kunna det från början. Om du känner dig osäker på någon väg eller så på framridningen så kan du fråga någon som finns till hands. Kanske kan du skriva ut programmet och be någon förälder finnas till hands med det så att du lätt kan fråga om du glömmer? Jag har faktiskt frågat motståndare ibland om jag verkligen rört till det, och dom svarar alltid trevligt också.

Om något går snett - fortsätt med dina vägar
Vägrar hästen tex galoppera, som Bingo gjorde med mig i Gripen, så fortsätter du bara göra volten som kommer efter och försöker få hästen att galoppera. Kastar sig hästen för en blomma eller något så är det bara att låtsas som inget och rida vidare, inte göra så stor affär av det. Om hästen fattar fel galopp så bryter du av och rättar den, fortsätt INTE i fel galopp. Om hästen galopperar där det ska vara trav så bryter du bara av så fort så möjligt, rider vidare och låtsas som inget.
Så då väl till själva programmet, jag har inte ridit LC1 så jättemånga gånger men några tips sitter jag ju på så det delar jag med mig av! 

*se till att lägga övergångarna (dom du gör övermedellinjen i serpentinbågarna) på rätt ställe, inte för tidigt och inte för sent

*få serpentinerna jämna genom att rida så att du kommer ut mellan dom bokstäver som är längs långsidan. Sedan jag kom på detta knep brukar jag få beröm för mina "jämna bågar" :D 

*se till att ha helt lång tygel i fria skritten, inte bara halvlång

*utnyttja dom böjda spår programmet erbjuder (tex serpentinbågarna) till att forma hästen lite extra, speciellt om den nu är stel av sig

*var nogrann med att rida ända ut till andra väggen om volten ska vara 20 meter stor, men du ska bara vara ute vid väggen i två steg precis vid bokstaven, då är din volt lagom stor!

*när du rider in och gör halten på medellinjen, se till att hästen står så stilla det går. Ett vanligt fel som många gör är att lägga halten för tidigt, snegla så att du ser vart du ska göra den, hasten ska ha X under magen. Domaren sitter nämligen så att han/hon ser om du gör halten sen eller tidig, det gäller att vara exakt!

Sist, men absolut inte minst;

Domare gillar bättre en glad tävlande än en sur och sammanbiten - LE när du rider in och upp på medellinjen i början och slutet! Även om korvhästen Bingo försöker dra mig ur sadeln ibland så ler jag som en tok och låtsas att det är det bästa han någonsin gjort..! 


Detta inlägg vad jätteroligt att skriva, så det är bara att fråga igen i en kommentar om det är något annat du undrar över, något jag missat, eller om jag var otydlig någonstans! 

KRAM och LYCKA TILL! :D Kom ihåg att jag inte är född med alla dessa erfarenheter, utan detta vet jag efter all rutin jag har skaffat mig genom åren. Alla börjar vi någonstans, kom ihåg det!!

Uppvärming i båda varven

Denna övning är kanon om man känner att man under uppvärming/framridning ofta hamnar på samma volt och tragglar. Den ger hästen variation, och man växlar varv väldigt mycket och rider på både böjt och rakt spår. Den passar även utmärkt om man inte har så stor yta att jobba på, tex om man är ute i naturen eller om det är många andra i rishuset. Kan ridas av alla i både skritt och trav, och sedan kan man lägga in galopp i tex volten, eller rida förvänd galopp och sakta av innan volten.

Syfte: Rida fram hästen i båda varven, kontrollera att man har yttersidan med (genom att göra volt-tillbaka) och forma igenom innersidan (10-metersvolten). Man kan också lägga hästen i lite djupare form för mera avspändhet fysiskt och mentalt.

Passar för: Dom flesta, om man har en häst som inte är så stark så kan man alltid öka voltens storlek. 

Utförande: Lägg en volt vid C, fortsätt sedan till E eller B beroende på varv och lägg en volt tillbaka. Kom ihåg att ha med yttersidan i volt-tillbakan, och att svänga hästen för ytterhjälperna och inte för innertygeln. Man måste också var snabb i hörnpasseringen i det nya varvet att växla mellan inner- och ytterhjälper så att inte hästen hinner ifrån en. 

Hoppas att ni inte blev avskräcka av min förklaring, det låter alltid så mycket krångligare än vad det är! Kom ihåg att detta "bara" är en uppvärming och inte något att satsa hela passet på, om det inte blir problem förstås!


En bild säger mer än 1000 ord :) 
Dressyrträning nästa

Ska precis åka till stallet för att ha dressyrträning för Karin lite senare. Det är lite kallt ute men solen skiner ju, så det får duga! Ska bli riktigt kul, längesen jag tränade för Karin nu ;D

Här ser ni lite av dagens outfit dessutom ;)
Hoppträningen igår

Var ett tag sedan jag hoppade för Daniel eftersom han var sjuk förra gången. Alltså var det närmare en månad sedan, känns lite konstigt men har ju tränar både dressyr och hoppning för andra tränare där emellan.

På framridningen tyckte jag Artie kändes lite loj, men har lärt mig att inte ta för hårt på det utan han brukar behöva lite tid för att komma igång. Självklart får han inte sacka men han behöver inte gå överdrivet hårt från början. Utan han behöver helt enkelt mjukas upp ordentligt med en ganska lång framridning.

Vi började ganska simpelt med att rida på fyrkantspåret med serpentiner på långsidan i trav. I galoppen red vi runt i lätt sits i ganska lång galopp där vi fick komma på ett litet sockerbitshinder på en volt. Här skulle jag ha haft lite mer galopp i honom, för det tar alltid lite för lång tid för mig innan jag hittar det läget där han ska vara. Men jag antar att det är en vanesak och kommer sätta sig så småningom.

Vi fick sedan komma på ett räcke med en bom framför och efter. Här hittade jag mer galoppen och red igenom svängen så hoppade han hur fint som helt. Vi satte faktiskt nytt rekord då hindret låg på ena sidan 135 och andra 140 cm, haha. Vet att höjden inte är det viktigaste, men lite kul är det ju faktiskt ändå :D

Sedan jobbade vi med en linje med 3 studshinder - 1 galoppsprång - räcke - 1 galoppsprång - oxer. Jag och Artie fick jobba med att hålla rytmen hela tiden och inte öka eller något igenom. Vi fick även komma utan händer, vi gjorde alltså knut på tyglarna och fick släppa över. Jätteroligt att träna sitsen, för det känns som om man alltid får nytta av det.

På slutet hoppade en liten kort bana, där vi helt enkelt fick jobba på vägarna och hålla galoppen trots det trånga utrymmet. Vi är vana att vara på stora utebanan som är 80x80 m, och nu hade vi bara halva ridhuset som är 22x40. Men det är ju bra träning, för snart börjar ju innesäsongen.

Oj ser nu att det blev ett riktigt långt inlägg. Men kortfattar var i alla fall Artie riktigt fin hela passet. Det enda vi måste jobba med är ju galoppen, men vi kämpar på med den ;)

Blev bara en kort film från idag, för minneskortet blev fullt och Freddi visste ju inte om jag lagt över det på datorn. Men bättre än inget :D
Diss Cavallo!

Känner att jag måste lägga en liten diss till Cavallo! 

I oktober förra året så köpte jag mina Grand Prix Plus dressyrridstövlar. En plåga i början, men sedan mina bästa vänner. Snygga dessutom! 

Men förra veckan så gick dragkedjan på den ena sönder? Det måste jag faktiskt kalla dålig kvalitet på en vara som faktiskt kostade 4000. Jag har väl inte skött dom bäst (som mina forna stallkompisar Pernille och Camilla, hujeda mig vad bra dom är på att smörja prylar!), men dom är absolut inte misskötta någonstans. Mina hästar är blanka och fina båda två, men lite skit blir det ju ändå på dragkedjan när man ridit ett pass. 

Har använt stearin på dragkedjan för att få den att glida bättre. Den gick sönder i ett sånt där "väck" som blir på stöveln när man haft den ett tag och den börjar sjunka ihop. Men Cavallo är såpass bra stöveltillverkare att dom faktiskt borde räknat med att det bli väck på stövlarna när man rider. 

Kan inte låta bli att reta mig på detta. Mina andra, kära stövlar från Hööks (klassikern från HH med snörning ni vet?) höll i tre år innan dom brakade ihop. Först båda snörningarna och sen båda dragkedjorna. Men nu har dom hållit sen dess, för skogsridning och hoppning! Har Hööks alltså bättre kvalitet på sina dragkedjor än Cavallo..? 

Det blir ju den slutsatsen man tar efter att ha erfarit detta. Tänkte bara informera allmänheten om att man kanske inte alltid får det man betalar för alla gånger. Min far ska skriva till Cavallo och klaga. Ett år borde ett par 4000 kronors-stövlar allt hänga i! 

Här ser ni väcken som blir
Godmorgon

Kul ideer några av er hade, jag ska ordna fram lite inlägg hade jag tänkt! Lite favoriter ut hästgarderoben och lite mer utrustning överhuvudtaget var på önskelistan såg jag!

Tyvärr så är det svårt att få någon som fotar mig och Qarlos nu på vardagarna, och jag har alltså inga bilder på mig och honom. Förstår att ni är nyfikna. Någon undrade vart han står, han står på Trolldal som Vendela och Artie och han ägs av en av Karin Ömans elever, Elisabeth heter hon. Hon har fött upp honom själv dessutom :)

Qarlos och Karin i lördags
Dagens ridpass - Vendela

Red bara Vendela idag som planerat, vi hamnade utomhus eftersom det var hoppträningar + ridskola i ridhuset och tältet väntar på nytt underlag. Inte Vendelas grej att vara ute i skymningsplasket, men hon fick allt palla idag. Vattenpölar är tydligen inget för prinsesshovar inte. 

Jag red henne på både rakt och böjt spår idag, men hamnade mot slutet mest på böjd eftersom hon spända till lite och hetsade upp sig. Hon är ju som hon är och energin kan ibland spruta lite åt alla håll när det blir överflöd. Hon känns väldigt trevlig i traven nu måste jag säga! Låg i formen, stöd och sug på bettet och härlig i sidorna. 

Galopper i vänstervarv är toppen, såå stadig och igenom i sidan. Höger ÄR sämre, svaret på om det är en rid- eller behandlingsåtgärd som behövs får vi på tisdag. Men hon är mycket bättre nu är för två veckor sedan, det känner jag tydligt när jag rider. 

Det är svårt att rida Vendela, hon upptar så mycket ut mitt register som ryttare. Ena sekunden smackar jag för att hon segar till i en vattenpöl och andra får jag lugna henne när det blåser lite eller skrittar förbi hästar på vägen. Hon är en typisk inomhus-häst, min stjärna, verkligen. Men jag kan ju iallafall rida henne ute nu, så det får jag vara glad för! :)

Min stjärna inomhus, där hon trivs bäst ;)
Mer info

Vill bara förtydliga till er nya besökare att våra bilder i menyn är klickbara! Klickar ni på dom så kommer det upp en presentation om antingen Freddi eller Issa, beroende på vems bild ni klickade på! :)

Det blir ju mycket roligare och intressantare att läsa en blogg när man vet lite mer om dom som driver den, annars är det lätt att den blir intet-sägande och svårt att hålla reda på vem som gör vad och vilken häst som är vilken osv. 

Hoppträning ikväll!

Idag är första inneträningen för Daniel för säsongen. Ska bli kul att och jag hoppas det går bra. Kan försöka fixa film från träningen, vad tycker ni om det? :)

Ridövning - lydnadDen här övningen gjorde jag i helgen hos Louise Haaga, så har förklarat den lite snabbt förut. Den är perfekt att träna på inomhus särksilt nu inför innesäsongen när det blir mycket trängre utrymmen och man måste kunna reglera hästen på ett helt annat sätt.

Övningen går  ut på att man kommer in i linjen där det först är drygt 21 meter mellan hindrena. Bommarna ligger 8,5 meter framför, vilket innebär två galoppsrång. Efter andra hindret är det knappt 17 meter, alltså kort avstånd fram till ett räcke.

Så man ska altså komma över första bommen - 2 galoppsprång - hinder nr 1 - 3 galoppsprång - bom 2 - 2 galoppsprång - hinder nr 2 - 2 galoppsprång - bom 3 - 2 galoppsprång - hinder nr 3.

Vanligtvis brukar man gå på 5 galoppsprång på 21 m och 4 på 17 m, men när man har bommarna lägger man alltså in ett extra språng.

Syftet med övningen är att komma in i lite framåt galopp över de första för att kunna nå fram, och till sista ska man räta upp sig och ta tillbaka. Om hästen inte riktigt tar förhållningarna kan man göra halt innan sista hindret så den verkligen lyssnar. Grejen är den att inte börja bromsa för tidigt utan man måste först låta hästen vara framåt för att sedan ta tillbaka den precis innan hindret.

Övningen liknar lite 17-17 som jag lagt ut tidigare, som går ut på att man ska kunna reglera hästen. Det är helt enkelt viktigt att hästen inte rusar iväg, men samtidigt inte tappa aktiviteten.

Här är film när jag rider övningen hos Louise
Testar nya plattor

Igår fick jag en idé att jag skulle byta ut mina stigbygelplattor! Louise frågade oss i helgen om hur ofta vi faktiskt byter plattorna eftersom de blir rätt slitna när man rider ofta i samma. Hon berättade att hon alltid byter till när hon ska hoppa eller tävla, just för att ha bra grepp just då.

De som är i gummi med små "pluppar" blir mest slitna och behöver bytas oftare än t.ex. de i metall som håller betydligt längre. Innan jag bytte igår hade jag Moutain Horse stigbygelplattor som hör till mina stövlar, alltså de med ett mönster som passar till stövlarna. De har inte blivit ett dugg slitna eftersom det är så tjock gummi, men jag hade ett par stigbygelplattor i metall hemma som hör till mina stigbyglar så tänkte variera lite då :D

Så här ser alltså mina stövlar ut underifrån, så stigbygelplattorna matchade sulan


Helt oanvända plattor trots att stigbyglarna är nästan 4 år gamla och de inköptes samtidigt. Men bättre sent än aldrig! ;)
Viktig info

Jag är bloggsugen men känner mig rätt tömd på ideer. Ni trogna läsare som vet vad jag går för - skicka en kommentar med förslag på vad ni vill läsa om! 

Lovar att skriva om allt ni föreslår! (Shit vad lovade jag just..? Haha) Ni har hur många förslag somhelst var dessutom, generöst va?

Gårdagens ridpass

Igår så red jag ut på Qarlos för första gången sedan han kom till Trolldal. Red tillsammans med Maja och Issa. Han är ju en liten bäbis ibland och tycker det är lite otäckt med vissa saker och vill gärna kolla sig omkring. När vi skulle galoppera så fick han vara sist tänkte jag, men det var himla dumt tänkt.

Han tyckte nämligen att det var väääldigt kul och la av en serie bocksprång! DressyrryttarN goes rodeo, satt kvar iallafall. Fick vara först sen, men han bockade nog nästan mer än han galopperade. Blev lite bättre mot slutet iallafall haha. Tokhästen, skrämmer skiten ur mig, men kvar satt jag iallafall. Får se när jag vågar mig på något liknande igen. Brukar ju vara hyfsat snabb med att vara "på't igen" ;)

Vendela fick sig bara en promenad. Hon hade ju gått två bra normalpass nu två dagar i rad, mer än vad hon gjort på länge. Så tänkte att jag inte skulle chocka hennes kropp med att rida ihjäl henne det första jag gör, även om Vendela gladeligen låter sig ridas sönder. Att vara tillbaka på jobbet är nog happening of her life, tacksammare häst att rida finns nog inte! Onsdag 21a september

Det hade faktiskt slutat regna lagom till när jag skulle rida. Jag red ut tillsammans med Maja och Freddi, så det var kul. Artie var faktiskt fin och jag koncentrerade mig mest på att han verkligen var framme för skänkeln. När vi kom tillbaka red jag 15 min på banan eftersom jag inte ridit honom ordentligen på några dagar. Vi red ju bara ut i 30-40 min så han behöve dessutom gå lite mer.

På banan stod det två sockerbitshinder på en linje som jag kom på. Var noga med att han verkligen var framme för skänkeln och aktiverad bakdel, men samtidigt att han skulle vänta mig och inte rusa iväg. Gjorde halt några gånger efter första hindret så han verkligen väntade. Kom sedan på hela och då var han jättefin :DRegnigt väder

Det har regnat heela dagen, ända sedan jag cyklade till skolan i morse. Just nu sitter jag på religionlektionen i skolan och slutar vid två. Efter jag slutat har jag körlektion och därefter har jag tänkt åka till stallet. Beroende på hur vädret är eller hur mörkt det blivit ska jag rida ut. Om det fortfarande spöregnar lär jag faktikt ändra mina planer och kanske rida inomhus istället. 

Ridövning - "avrastning"

Under kursen jag var på i helgen var det inte bara uppsuttna träningar vi hade, utan vi hade en teorilektion också. Den handlade om tränings- och tävlingsupplägg där bl.a. fick en del bra övningar med oss hem. Tänkte att jag kunde dela med mig av dem då alla är väldigt nyttiga.

Den här övningens syfte är att få hästen rikigt lösgjord. Passar bra att rida om hästen kanske dagen innan gått i skogen eller tagit det lite lugnare och för att helt enkelt komma tillbaka till trim igen.

1. Börja med att värma upp ridpasset som vanligt, med att skritta fram länge samt låta hästens kropp få komma igång och bli varm. Ha inte för mycket krav i början utan låt hästen gå låg i formen och framme för skänkeln.

2. Gör övning A där du går på en åttvolt över travserien. Bommarna i mitten är upphöjda för att hästen verkligen ska få trampa på och använda bakbenen. Under tiden på åttvolten så ska du göra tempoväxlingar, med så lite hand som möjligt.

3. Galoppera. Hitta balansen i galoppen, kanske korta upp hästen lite mer och få den på bakbenen. Om hästen är tillräckligt start, jobba lite i förvänd galopp. Annars är tempoväxlingar och att flytta hästen alltid bra.

4. Övning B som också är travbommar. Här kan det vara lite klurigare att få till det, då hästen verkligen måste lyssna och runda sig runt innerskänkeln. Som ni ser på skissen nedan är avståndet kortare här än på A, och det är just för att man kommer in lite långsammare för att "hinna med" att svänga.

5. Övning C som är galoppbommar upphöjda på ena sidan. Hästen ska inte öka tempot under serien utan bara flyta på. Den här övningen är superbra då den både stärker hästen samt aktiverar galoppen.

Freddis ridpass

Hästarna gick riktigt bra idag båda två faktiskt!

Nöjd Freddi med andra ord, alltid härligt när det känns bra. Vendela gick i ridhuset, Karin var snäll och lät mig trängas med ridskolan som egentligen hade hela. Vendela går så himla mycket bättre inomhus denna årstid, så är det bara. Men hon har ju funkat på utebanan också, så det får gå. Tror inte vi smälte in så bra dock, Tullan trampade på en aningens mer med lite större steg. 

Hon gick kalas idag och Karin tyckte också hon såg fin ut! Jag vet inte vad jag ska säga, vågar inte vara överlycklig fast jag egentligen vill. Vi får se, veterinären om en vecka. Vendela är bättre nu iallafall än vad hon har varit, det är jag säker på efter att han känt på henne nu. Det har gått åt rätt håll, alltid något! Qarlos fick inte trängas med ridskolan, utan han fick fogligt följa med ut till lilla utebanan. Rena äventyret tyckte han och passade på att spana in hästarna i hagen bredvid. Jag fick jobba lite för att få honom fokuserad, har dock viss erfarenhet från en viss Mr Bingo som också tycker andra saker är intressantare än mig ibland ;) 

Qarlos var dock inte så svårövertalad. Gjorde lite övergångar och volter, kände på honom i alla gångarter. Hans trav är verkligen svår för mig att sitta i, känner mig som en flaxande kråka där uppe. I skritt och galopp känns han utmärkt i storlek däremot, för där är Vendela lika stor i rörelserna (hör och häpna). Men jag kommer nog vänja mig, kändes till och med redan bättre än igår. 

Han gjorde fina galoppfattningar och igångsättningar från halt idag, hade ju lite svårt med det innan Karin "tog över" eller vad man ska säga. Hon har alltså gjort ett bra jobb med herrn, härligt för mig. Ska se till att upprätthålla det, så idag blev det massa beröm när han gjorde något bra. Han är ju en valack som tar det mesta med ro, men beröm är aldrig fel ;) 

Får, i brist på Qarlos, bli en bild på CD istället, fina ponnyn <3
Mitt svar på frågan

Att rida ska vara roligt, oavsett om man tävlar eller inte. Oavsett om man bara rider i skogen eller siktar på att ta sig in i landslaget. Är det inte roligt så är det inget värt, det är min åsikt. 

Jag ser inget somhelst fel med att träna och rida utan att tävla. Jag tycker tvärtom att det är lite faschinerande att alla inte har samma behov som jag själv, dvs få ett kvitto på min utveckling via att tävla. Jag vill ha framgångar och prestationer på tävlingsbanan för att känna mig riktigt motiverad till att träna och vardagsrida. Att utvecklas är också en viktig drivkraft för mig, men att tävla är nog lika viktigt faktiskt. 

Detta är till ganska stor nackdel för mig som ryttare, mitt stora prestationsbehov gör att jag lätt blir frustrerad när det inte går som jag vill. Jag ger upp lite för fort ibland, samtidigt som jag kan kämpa in i det sista och ge allt för det jag vill. Jag är född att vinna (enligt mig själv) och klarar knappt av att förlora mot min pojkvän i kortspel eller att få VG när jag siktat på MVG. Det är ett peronlighetsdrag som genomsyrar i princip allt jag gör. 

Allt jag gör med min häst handlar faktiskt om att vinna. Jag försöker räkna ut hur jag ska lägga upp planeringen av ridpassen utifrån nästa tävling. Hur ska jag få Vendela eller Bingo att prestera som bäst? Vad behöver slipas, vad gick snett senast. Vilka misstag får jag inte göra om? 

Jag har fått träna mycket på detta för Karin, träna bort detta sätt att tänka, för det gick till överdrift. Allt jag la krut på var det den senaste domaren jag ridit för kritiserat. Jag tappade fotfästet och kunde inte sålla vad jag faktiskt behövde träna på och vad som bara gått lite snett en gång. Tror att jag sällan skriver om denna del av mig själv, så det är nog bra för er läsare att få upptäcka den också!

Nu svävade jag ut lite (som vanligt ;D), ville ge lite bakgrund till varför jag kanske ibland ger bilden av att tävling är väldigt viktigt, för så är det ju för mig. För att återgå till det du frågade om; nej, det är verkligen inget fel att "bara träna" och inte tävla. Så länge man känner sig motiverad till det man gör och har roligt med sin häst så är det väl inget fel med någonslags ridning, så länge den inte skadar hästen? 

Min tävlingsvilja kommer inte ifrån min mamma iallafall, hon älskar att träna men har ingensomhelst lust att tävla egentligen. Hon rider och gör det hon tycker är kul, dvs tränar och rider ut i skogen. Jag fattar inte hur hon orkar med allt slit som det innebär med ridningen utan att "få hova in allt arbete sen" så som jag gör genom att tävla. Men hon skrattar bara och säger att hon inte har det behovet. Jag kommer aldrig att förstå mig på det där, men jag ser det som en självklarhet att man får göra så också. Det är varken fel eller konstigt, oavsett om jag förstår det eller inte! :)

Jag och Vendela "hovar in" på prisutdelning. Vendela delar dock tyvärr inte min kärlek till prisutdelningar.. </3Veckoschema för Artie, v 38

Måndag: Skritt i skogen
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Hoppträning för Daniel
Fredag: Dressyrträning för Karin
Lördag: Uteritt
Söndag: Tävling i Norrköping, 100 + 110 cm.
q/aHej! Artie har täcke på sig beroende på vad det är för väder ute. På vintern är han ju klippt och har då ett eller två stalltäcken på sig. Tjockleken och hur många beror på hur kallt det är. T.ex. nu har han inget täcke alls inne, men har ett tunt täcke ute om det regnar.

På bilderna har han två täcken på sig eftersom han stod i en utebox hos Louise, och han annars är van att stå inne på Trolldal som är rätt varmt om natten. Det ena är ett stalltäcke men det understa är tunnare och egentligen hade det nog räckt med det ena. Men jag är alltid så nojig och får beslutsångest angående täcken, så då fick det bli båda, haha!

Jag tycker absolut inte att det är fel att rida "bara" för skojs skull! Tycker det är super av dem som tränar och har ambitioner att utvecklas trots att de inte tävlar. Alla är ju helt enkelt inte tävlingsmänniskor men kan fortfarande vilja förbättra sig som ryttare. Vissa tränar för skojs skull, andra för att prestera bra på tävling och en tredje tränar inte alls för instruktör men tycker det är minst lika kul att rida ut i skogen. Det finns så otroligt många sätt och jag skulle inte säga att någon är fel/konstig. Som man alltid säger, det viktigaste är väl ändå att ha kul? ;DVarning

Kommer att rida två hästar om dagen nu i veckan som kommer, vilket innebär att det går åt ännu mer av min tid. Ville bara varna ifall att ni tycker att jag bloggar dåligt :)

Ska självklart att göra vad ajg kan, ni kanske inte ens märker av det alls! Brukar vara lite för duktig snarare med att lägga tid på bloggen istället för läxor och sånt där annat som egentligen är viktigt.. 

Dagens ridpass - Qarlos

Red Qarlos igår också, han hade haft en vilodag efter tävlingen innan jag skulle sätta igång med honom. 

Det gick halvkasst till en början, jag vet att det är viktigt att han inte sackar i takten och släpar bakbenen efter sig. Så jag försökte få honom att bli lite kvickare i takten på alla sätt och vis. Men om jag bad om lite korta höga steg så sa han "ooh vad bra vi saktar av" och det var ju inte riktigt tanken. Han har inte riktigt begripit sig på tempoväxklingar än helt enkelt. 

Hann inte rida så länge innan Karin kom och hjälpte mig och det var ju en himla tur denna gång. Hon lyssnade på vad jag hade att säga och log bara och sa "sluta försöka så mycket, åk lite bara". Så det fick jag göra på en volt, åka häst. Fast Qarlos är rätt jobbig att åka på eftersom han tar mycket större steg än ponnyerna. Min mage protesterade lite, men den måste vänja sig. 

Har lättare att galoppera på honom, eftersom Vendela också har en så stor galopp så är min kropp van vid det rörelseschemat och kan lätt följa med utan att ifrågasätta. Men på slutet gick det bra i trav också. När han fick värma upp lite och spänna av så blev han kvickare i takten av sig själv och hittade mer bjudning. Alltid jag som ska lägga mig i så mycket när det gäller kusarna. Måste verkligen lära mig att bara vara ibland också. 

Dagens ridpass - Vendela

Red min ponny igår faktiskt, ordentligt för första gången på länge. Pratade med Karin som tyckte jag skulle rida henne nu fram till veterinärbesöket så att jag kan skapa mig en bild av hur hon känns och vad som är problemet. 

Så, vad är problemet? Inget idag! Jag fattar inte, hon gick precis som vanligt idag. Klart att hon är lite oriden eftersom hon inte gjort något ordentligt på jättelänge, men det kändes inte någon skillnad på galopperna i sig och i traven var det knappt ens skillnad mellan sidorna. Hon var så mjuk och fin så, och vad roligt hon tyckte det var att få göra något igen. 

Gjorde min egen övning (den jag ritade så fint, som finns i "Ridövningar"-kategorin) fast växlade bara steglängden i trav och galopp och inte gångarterna emellan så som jag visar där. Tror jag ska göra det imorgon. 

Det var verkligen jätteroligt att Vendela funkade så bra idag. Ingen är som hon när hon är som hon ska! Då känner jag att detta är hästen jag själv format dom senaste tre åren för att hon ska passa mig perfekt. Hon är som en gammal inriden stövel med andra ord - sitter som en smäck. Nyare är alltid roligare, men vilka skav man får.. Skönt med den som passar så exakt. 

Jämförde just min krutburk till häst med en gammal ridstövel. Vad tänkte jag med? Vendela har en massa överskottsenergi just nu och blir lite onödigt spänd och hög i formen. Ska rida henne inomhus (var på stora utebanan) någon dag i veckan och se om hon lugnar sig lite :) 

Denna bild får mig alltid att dra på smilbanden 
Måndagsmotion

Artie fick en lugn tur i skogen idag med bara skritt. Han gick ju rätt hårt i helgen så nu fick han bara skritta för att inte få någon sorts träningsvärk eller så. Vi fick sällskap av Maja och hennes unghäst Calle. Han har bara gått i skogen någon gång tidigare, så det passade bra att de hängde med oss eftersom Artie är så trygg och otittig.

Bilder från helgen - del 3

Här kommer sista delen med bilder från Skästa! :)

Fina Latina och Malin :)


Alla våra grejer... Tog väldigt mycket plats!


Vi hade boxarna bredvid varandra, Majas Martell längst till vänster, Artie i mitten och Malins Latina till höger. Mysigt :D


Morgonfodring, söt Artie!
Artie taggad för träning! :D
Fodring

Vi och vår kära vän Janni ska nu laga lite mat. En variant av crabonara blir det, lika mumsigt som alltid. Det är lite av vår specialitet, det och pommes frites, lövbiff och bea-sås! ;) 

Makaroner, ärtor och bacon i en röra tillsammans med lite grädde så att det blir riktigt krämigt och mumsigt. Snabbt, gott och enkelt. Perfekt energi som räcker till en dag i stallet sen! :D

Söta kockar
En vardag i Fredrika Källströms liv

06:45
Alarmet ringer och jag undrar varför jag inte gick och la mig tidigare

ca 07:00 (dock alldeles för ofta lite senare än så..) 
Går upp, trött och lagom vacker möter jag min spegelbild och börjar göra något åt den 

ca 08.20
Anländer till skolan, onsdagar och fredagar i sällskap av min kära bloggkollega!

Fram till 15.45 (må, ti to) eller 13.00 (on, fre)
I skolan, tvåan på gymnasiet inriktning samhäll-samhäll. Virrar från den ena lektionen till den andra, hoppas på god lunch typ. Gillar skolmaten så blir sällan besviken! :D 

Beroende på när jag slutar så kommer jag sedan hem
Brukar äta lite, kanske svara på någon kommentar. Ta det lugnt hemma i 30-40 min kanske. Ibland så äter och och Issa tillsammans innan vi cyklar ut och på onsdagarna så brukar jag och Gustav gå hem till honom och äta innan jag cyklar hem och vidare mot stallet, olike beroende på dag och tid! 9/10 gånger cyklar jag och Issa ut tillsammans iallafall :)

Mockar
Vi mockar i princip alltid innan vi rider, skönast så. Kan man bara åka hem när man fixat klart allt med hästarna efter ridpasset 

Fixar häst och rider
Vad jag gör beror ju också på 

Brukar vara hemma någonstans mellan 18.30-20.00
Äter kvällsmat, oftast själv eftersom familjen redan ätit och kollar på TV eller så. Ibland äter jag hos Issa, hennes mamma lagar så god mat :D Isf brukar jag hänga där till typ halv 10. 

Duschar
Mitt intresse bringar en lukt som icke-hästintresserade i skolan sällan upplever som särskilt väldoftande. Gäller att fräscha till sig!

Pluggar/bloggar
Lite för mycket av det roliga brukar det bli, fast oftast så gör jag det jag ska i skolan. Så det så ;) Brukar sen lägga mig i sängen med datorn och fixa runt. Ja, gör det som man för det mesta gör framför datorn liksom; bloggar, facebook, konverserar, jaa :) 

Ca 23.30 (för seeeeeent) släcker

Detta var lite av min vardag rent allmänt, joggar ibland också även om det var två veckor sen nu. Så jobbigt när det är mörkt. Trivs väldigt bra med min vardag faktiskt, träffar mycket människor och umgås. Rör på mig varje dag i och med cykelturerna + stallet och sådär! :) 

Lite intressant även hur det switchar någonstan hemma, hur jag går från skolfreddi till stallfreddi när jag drar på mig ridbyxorna! Tror det är många hästmänniskor som har det så, man har lite grann av ett dubbel-liv, ett med och ett utan hästar. Roligt och även dubbelt så givande som för dom som bara har det ena tror jag :D


Dag 2 Skästa Ridcenter

Andra dagen fortsatte träningen ungefär där vart första dagens träning slutade. Vi fick komma på samma linje som var lite klurig dag ett, men som uppvärmning denna gång. Fördelen med att träna två dagar i rad är just att kunna fortsätta arbeta på första dagens utmaningar istället för att ha ett uppehåll emellan och kanske tappa en del. Artie var i alla fall fin från början, även om han kändes lite mer matt än dagen innan. Han fick ju jobba rätt hårt så det var inte så konstigt att man märkte av det.

Huvudgrejen jag och Artie fick jobba med var att få igång och aktivera hans galopp. Har skrivit det huundra gånger här på bloggen känns det som, haha, men det är helt enkelt det vi behöver arbeta mest med! Det jag gjorde för att verkligen få igång aktiviteten i bakbenen var att sätta upp en riktigt bra galopp en långsida innan första hindret för att sedan kunna sätta mig och med "åka" med. Så hade jag liksom en galopp att kunna ta och arbeta ifrån istället för att han kortar upp och segar sig.

Vi fick hoppa en bana på 120-130 där Artie var såå himla fin! Om jag bara har den där aktiva galoppen går det hur bra som helst. Allt flöt på super så det var riktigt kul!

Sammanfattningsvis var det en grymt nyttig helg som jag har fått ut massor av. Både träningarna och teorin har gett mig mycket och det känns som om vi har kommit vidare ett steg till i vår utveckling tillsammans. Känner mig riktigt inspirerad och motiverad att tränar och tävla i höst :D


Bilder från helgen - del 2

Eftersom hästarna stog i boxen under hela tiden de var hos Louise gick vi ut och gick promenader med dem ofta. Kameran fick hänga med på kvällsrundan, även om det inte blev så bra bilder direkt. Blev även en riktigt ful film, som mina vänner som är med säääkert kommer uppskatta att jag lägger upp ;) haha min röst är hemskt på film men aja!Maja går med stil :D


Bilder från helgen - del 1

Vid boxarna, gör oss i ordning för träning :D


Maja och Malin är sura vid middagen... :(


Men glada när de får kratta på banan


Utsikt från kafeterianDag 1 Skästa Ridcenter

Första dagen var det markarbete och fokusen låg på teknik och lydnad. Vi fick rida flera olika övningar, men innan dess började vi med en lång uppvärmning. Vi fick rida runt i ridhuset i lätt sits, i en avslappnad och lugn galopp och bara låta hästarna "guppa runt" som Louise uttryckte sig. Vi gjorde lite tempoväxlingar och lät hästarna verkligen få bli varma och mjuka i kroppen.

Därefter började vi jobba dem lite mer, men i samma avslappnade galopp, där vi skulle variera mellan att sitta och stå utan stigbyglar. Vi gick på en volt där halva skulle vara i lätt sits och lite mer framåt och tvärt om på andra halvan. Jag tycker det är jättebra att man värmer upp ordentligt för tränaren och verkligen jobbar igenom hästen innan man börjar hoppa. För vissa instruktörer ska man vara framriden och klar för att direkt kunna börja hoppa när träningen börjar. Visserligen kan det vara bra ibland att göra så beroende på vad man ska göra, men oftast tycker jag det är bättre att bara ha joggat igång hästarna innan och sedan få hjälp av tränaren.

Uppvärmningen var i alla fall nyttig och vi jobbade med tempoväxlingar, flytta hästen, öppna och övergångar. Vi började med att hoppa fram på en liten trekombination där det egentligen skulle vara 2 galoppspång (ca 10 m tror jag det var), men eftersom det var så lågt skulle vi komma på tre jämna och rytmiska galoppsprång.

Efter det jobbade vi på en övning som enligt mig var rätt svår. Det stod tre hinder i rad med först drygt 21 m mellan de första och knappt 17 m mellan de sista. Där emellan var det en markbom 8,5 m framför varje hinder (kommer göra en skiss senare). Övningen gick kort sagt ut på att behöva länga galoppen mellan de första för att sedan vara tvungen att korta galoppen för att få plats med fem galoppsprång mellan de sista. Artie ville gärna dra iväg och inte lyssna till sista hindret, så fick göra halt några gånger efter andra hindret. När han sedan fick fortsatta mot sista hindret väntade han så fint på mig, och det var inga problem att få in de galoppsprången som skulle få plats.


Hemma

Red vid kvart i 10 i morse, så vi kunde komma hem rätt tidigt idag vilket var väldigt skönt. Har haft två grymma dagar borta och har massor att berätta och skriva men måste vila upp mig lite innan jag tar tag i det. Ska softa lite nu sen kommer det massa bilder och främst filmer från mina träningar :)

Galet ful bild från igår kväll ;)
Nu börjar min träning

Klockan är kvart över tio och nu ska förhoppningsvis min träning börja. Vi kommer att åka hem direkt efter jag har tränat och det tar ungefär 1,5 timme så lär vara hemma i tidigt eftermiddag någon gång. Kameran har ju varit med så vi får väl hoppas att jag har massa bilder att bjuda på :D Hörs!

Ny ryttarförening - Nej tack

Jag är uppretad och lite smått irriterad känner jag, deta gäller bara våra lokala läsare, men ni andra kan ju alltid få ta del av mina åsikter också. Jag har sett evenemanget på facebook, den har 48 medlemmar, varav många i nuläget tävlar för Katrineholms RF precis som jag och Isabelle. 

Det var ett himla liv i vintras kring detta, tidningen var inblandad (och i och med att vi bloggar för tidningen så kommer nog vissa av tidningens läsare att se detta inlägg också) och folk bråkade högt och lågt. Detta tjafs fick sig dock ett slut som jag förstod det då och det var ju toppen! 

Jag är inte intresserad av att gå till angrepp högt och lågt och anklaga folk för att vara svikare, även om det kanske är lite det jag anser om man byter klubb. 

Jag älskar Katrineholms RF! Jag har lärt mig rida här, min häst bor här och det är den klubben jag tävlar för. Det har jag gjort sedan 2005 och det kommer jag fortsätta med. Faktum är att vi nog aldrig varit så bra som vi är nu. Vi har en A-tränare i hoppning som kommer regelbundet och även en dressyrtränare med tyska utbildningar högt och lågt som kommer var tionde vecka. 

Vårt div 3 lag för ponnydressyr kom trea i allsvenskan i våras och vårt hästlag i hoppning kom tvåa. Vi har flera duktiga, aktiva tävlingsryttare i föreningen som tränar och är påväg någonstans. Jag tycker att vi har utvecklats så himla bra det senaste året, incidenten i vintras skapade lite mer gemenskap. Alla som gillade KRF gick ihop lite grann och försvarade klubben. 

Katrineholms RF måste dessutom vara den ledande arrangören inom distriktet, vi har gått in och tagit finalerna i både div 3 och 2 för hästhoppning + DM i dressyr för både ponny och häst nu när distriktet saknade arrangörer. Jag frågar mig; var är alla andra klubbar? Varför kan inte dom ha tävlingarna? 

Vill man ändra något inom klubben så går det, om man framför det på rätt sätt till rätt person. Ingenting är omöjligt, det gäller bara att veta hur man ska jobba för att få sin vilja igenom. Jag är inte ett dugg intresserad av att byta klubb. Jag är upptagen med att träna och försöka komma någonstans med mina ponnyer och det går aldeles utmärkt genom min klubb tycker jag. Jag förstår bara inte vad som är problemet! 

Ridskolan tar mycket plats, så är det. Men den behövs den också, föreningen drar in en hel massa pengar på den och dom pengarna behövs verkligen. Det har jag accepterat för längesen, just eftersom att jag tagit mig tid att sätta mig lite in i var pengarna går osv. Hade jag inte brytt mig om att göra det så hade jag nog också klagat, men eftersom jag nu tagit reda på hur det ligger till så gör jag inte det. Folk är så snåla och ska mest bara ha och ha. En förening och en anläggning kostar, så är det bara. Det är dags att vakna och inse det känner jag. 

Stämningen i stallet på Trolldal är toppen, det är som en fritidsgård där alla kan umgås med hästar och må bra tillsammans. Nej, jag har verkligen inget att klaga på som privat- och aktiv tävlingsryttare för Katrineholm. Jag ser ingen som helst anledning till att byta ut min klubb. Jag är stolt över att jag har tävlat för samma klubb så länge, och blivit väl omhändertagen, jag är en del av gemenskapen. 

Svik inte föreningen när den behöver er! Jag kommer att stanna kvar hos Katrineholm och bidra med det jag kan. Jag bygger hinder när det är hopptävlingar och staket när det är dressyr + ställer upp som funktionär. Det är ju nemas problemas! Får god mat och umgås med mina kompisar, vad i hela friden har jag att klaga på egentligen? 

Sluta klaga, det kommer inte att bli bättre med en ny. För att en förening ska överleva och kunna ha tävlingar så krävs en hel massa pengar, pengar som en förening måste få in på ett eller annat sätt. Det är ren fakta. Min klubb erbjuder toppentränare som gör att jag kan prestera på topp med mina ponnyer och det är det jag väljer att fokusera på, för det är det som är viktigast för mig. Fokusera på det bra istället för det dåliga och sluta gnäll helt enkelt!Detta är 100% Fredrika Källströms egna åsikter och tycke. Varken Issa eller mina föräldrar behöver ta det minsta ansvar för dessa ord. Dom är mina och jag står för dom, tack för mig!Lördag är en bra dag

Lyckad dag idag!

Qarlos gick snällt in på banan idag, han vände inte och galopperade hem eller något. Och hela programmet prickfritt! Bättre debut hade det inte kunnat bli, för han och Karin vann idag på hela 71 %!!Sedan kom Bingo till Trolldal och fortsatte i samma stil. Faan vilket pass han gjorde idag, grym grymmare grymmast! Han ahr hittat helt egen bjudning och med den sin egen takt nu i traven. Galoppen är segare, men det är verkligen på G nu. Han är på helt rätt väg verkligen, utvecklas i rekordfart just nu. 

Skulle ta ett hopp på stora utebanan idag. Det blev ett hopp och sen bockade Bingo gärnet över hinder som bara han såg kan jag berätta. Såååhäääääär nära att jag flög idag! Men jag höll mig kvar iaf, tur det ;)

Bingo idag, Kristina som fotat; 

Kolla vilket härligt steg han har fått!
Bingo i landning


Direkt tog han sats rakt upp i detta luftsprång som ni ser.. FYFAN, ni kan ju själva tänka er med denna ansats. Han kan skolorna ovan marken väl vill jag lova..!
Lär er stega

En förutsättning för att kunna mäta upp avstånd är ju att lära sig stega. Jag tror inte jag kunde stega ordentligt, eller i alla fall litade på min egen stegning, förrän till i vintras/våras. En tips på hur man kan lära sig är att mäta upp en sträcka, t.ex. 10 m och sedan gå den med 10 jämna steg.

I vårt stall satte de upp ca 10 koner med 1 meters mellanrum i stallet (det var på ridskolesidan under någon teorivecka). Så där stegade jag och Freddi varje gång vi gick förbi och tillslut lärde jag mig hur långt varje steg skulle vara. Sedan dess har det suttit kvar så det är ju bra! :D

Gammal bild från en tävling 2009


Lathund för avstånd

När man är hoppryttare är det extra viktigt att kunna hålla koll på vilka olika avstånd som gäller för hästen. Under min ponnytid hade jag knappt någon aning, kollade bara upp det när jag skulle göra en speciell övning. Men sedan jag fick Artie har jag blivit mycket mer medveten om vilka avstånd som gäller vart. Jag stegar alltid på relaterade avstånd på tävlingar för att veta hur jag ska rida väl inne på banan.

Det är ju viktigt att ha rätt avstånd under träning också, annars kan det bli kaos och helt fel om man inte håller koll på det! Fråga hellre någon som vet än att chansa! På vår anläggning ligger det en lathund vid hindermaterialet som man kan kika på om man blir osäker.

Dock kan jag tycka det är lite förvirrande ibland att hålla koll på alla olika avstånd som gäller, men viktigast är väl att man vet sin egna hästs steglängd i alla fall. Tyckte Hippsons lathund var bra och enkel så man förstod bra :)Mot Västerås

Idag ska jag till Västerås med Artie vilket innebär att jag inte kommer kunna uppdatera något i helgen. Tror vi kommer hem hyfsat tidigt på söndag, men tidsinställer ändå några inlägg under tiden. Vet att Freddi också kommer vara rätt upptagen så får helt enkelt se till att bloggen inte står helt still. Så de inlägg som kommer upp under helgen från mig är tidsinställda :)

Tror vi ska åka vid 9 från stallet och så tränar jag vid 14, men innan dess är det lunch och samling osv. Ska bli riktigt kul i alla fall, så önska mig lycka till!Lördag

Har inte tid att skriva detta inlägg med det gör jag ändå! jag borde sova, för idag så startar ju Karin och Qarlos sin första tävling tillsammans. Eftersom jag är en sån ängel så ska jag självklart följa med och hjälpa till. Jag är så himla ödmjuk ibland känner jag.. ;)

Annars är dagen full. Ska rida Vendela, Bingo och Grandini! Ska bli riktigt kul att rida slut på sig själv, har ju varit sjuk så det var ett tag sedan. Hästigt värre. Har sedan både insläpp och kvällsfodring eftersom Malin som ska ha det är hos Louise Haaga tillsammans med Issa. 

Får se om jag lyckas släpa med mig Gustav till stallet. Han brukar vara något motvillig annars faktiskt, inte riktigt hans cup of tea detta med hästar och det dom lämnar efter sig. Han mumlade något om "har ingen cykel" men eftersom det finns en extra hos mig så kommer han inte undan på den ursäkten. Nåväl, ska inte tvinga honom faktiskt. Någon stalledräng blir det aldrig av honom, men han är allt bra på andra sätt <3 

Idol ikväll

Som de flesta andra svenskar ska vi spendera kvällen framför Idol. Ska bli jättemysigt att bara ta det lugnt och softa. Allt är dessutom färdigfixat inför i morgon nu, bara att lasta hästen och rulla in sadelskåpet i transporten så kan vi åka. Artie fick sig även en dusch eftersom han var mer skimmel än fux idag när han kom in!

Jag red som planerat ut på Artie, en vanlig runda på 30-40 min. Han var faktiskt jättefin och pinnade på bra :D

Dagens fråga

Jag har bara en liten snabb fundering, hur mycket vill ni att jag ska dokumentera när jag är borta i helgen? Alltså hur mycket vill ni se när jag kommer tillbaka? :)

Hur mycket ska jag dokumentera från träningskrusen?
FreePollKit.com
Gårdagens pass - Vendela

Igår så red jag Vendela ett skritt-pass precis som planerat. Och det var roligt att rida! 

Hon kändes mjuk och fin, stöd i båda tyglarna och riktigt bra i skallen. Inte sådär spänd som hon kändes precis i början, utan jag fick henne i en låg, fin form och kunde variera steglängden som jag ville. Flyttade henne lite och kände även på lite halter. Hon är grymt svår i skritt-halt verkligen, utan tvekan den svåraste övergången för oss. Hon verkligen sänker ryggen och går emot handen vad jag än försöker med, blir spänd helt enkelt.

Men det är bara att fortsätta kämpa, vi har lyckats med så mycket förut, jag och denna häst. Klart vi ska fixa detta också. Gjorde även så att jag i halten kände på eftergiften i sidorna, dvs ställde henne höger och vänster för att sedan rakställa henne och rida framåt igen. Viktigt att hästen inte ryggar eller flyttar sig i denna övning, utan står jämt och stilla och ger den eftergift man vill ha i sidorna. 

Jag är nöjd med Vendela efter dagen, hon är en härlig träningskompis trots allt. Men jag känner att hon tycker att det är konstigt att passet är i bara skritt, det är hon ju inte van vid. Att jag bara hoppar av mitt i liksom, hon tycker nog inte att vi är riktigt klara då.. ;) Har iallafall bestämt mig för att hålla henne igång inför veterinärbesöket för att få en känsla av vad som känns bra och vad som känns dåligt när veterinären frågar. Vendela föredrar nog detta hon också. 

Men om hon fortsätter att kännas sådär kantig i högergaloppen så kommer jag givetvis inte att galoppera i det varvet, känns ju ovanligt korkat om hon visar att det tar emot. 

Jag och min stjärna april -10


april -11
Dagens ridpass - Artie

Jag har de senaste gångerna jag ridit känt att Artie inte riktigt varit fram till handen helt och hållet. Så började med att rida honom så låg i formen som möjligt med stora steg. Ville att han verkligen skulle släppa ut halsen och trampa på. Han kändes faktiskt lite sådär, aningen spänd sådär som Artie aldrig brukar vara. Men istället för att haka upp mig på det red jag vidare och försökte rida igenom det. Jobbade med att flytta ut bakdelen när jag gick på volter några steg då och då. Jag red också övergångar mellan skritt och trav för att få honom lite mer pigg och vaken. För även om man jag ville att han skulle ta långa steg skulle de inte vara sega och långsamma. 

Han blev lite bättre efter ett tag men för att verkligen få honom helt avspänd ställde jag mig i lätt sits och jobbade med tempoväxlingar. Där brukar han oftast spänna av och höja ryggen och jobba på bra, vilket han också gjorde idag.

I galoppen började jag även här med att bara få honom i en avspänd, låg form. Red över bom som var upphöjd 10 cm, bara för att inte bli fast i tankarna och på en volt. Kan lätt bli så och då tycker jag ett litet hinder eller en bom hjälper mycket. Red alltså som en åttvolt i lätt sits.

På slutet red jag den här övningen fast endast med två bommar. Artie blev såå fin efter bara något varv på den! Med hjälp av tempoväxlingarna kom han fram till handen och jobbade igenom kroppen. Det märks så tydligt på Artie om han arbetar korrekt i galoppen, för om han är i uppförsbacke kommer vi alltid rätt på hinder/bommar. Annars får jag jättesvårt att se avstånden, men idag gick gick det som sagt super! Vi varierade mellan 4-7 galoppsprång mellan bommarna.

Dagens planer

Idag så känner jag mig bättre än vad jag gjort på ett tag, så tänkte jobba lite i skritt med Vendela. Hon har ju fått ett break nu ett tag när jag varit dålig. Svårt att veta vad jag ska göra med henne nu fram till veterinärtiden. Vad som är bäst för hennes knä liksom. Att röra på sig ökar ju cirkulationen, så det tycker jag är ett alternativ. 

Det värsta är att Vendela är rejält trött på sitt sjukliv. Hon fattar ju inte att hon har ont i benet och det är därför hon inte får göra något. Hon har en massa överskottsenergi när jag rider och hon blir ju inte direkt trott av att skritta lite, så det är svårt att göra henne nöjd. Bara att göra mitt bästa och se vad som händer! :)

Update 14:09

Riskettan gick bra i morse, det var bara lite långtråkigt. Har nu jobbat på några skoluppgifter, känns bra att ha det gjort. Freddi slutar vid 4, så väntar med att åka till stallet tills dess. Sålänge ska jag bara ta det lugnt och slappa framför tvn.

Tack!

Oj vad duktiga ni har varit den senaste tiden på att kommentera! Det är sååå roligt!! Statistiken ökar dessutom hela tiden och det är också superkul. Vi blir så taggade att fortsätta blogga och uppdatera mer när det är så här. En god cirkel helt enkelt, haha. Fortsätt så hörrni! :D

Banbyggnad ála KRFTorsdag - 15e september

God morgon! Idag är jag faktiskt ledig från skolan för jag har riskutbildning på körskolan hela dagen. Den håller på till klockan tolv så blir inte värt att åka till skolan efter eftersom jag annars slutar vid ett och måste hinna äta lunch. Tror det kommer bli rätt långtråkigt, men det är ju något man måste göra... Bättre att få det undanstökat och sen är det ju alltid skönt att slippa skolan även fast jag förlorar min sovmorgon ;)

När det gäller Artie tänkte jag att han skulle få gå på banan idag. Inte ett allt för hårt pass utan mest trimma lite och se att allt sitter där det ska. Ska försöka hålla mig och inte rida för länge, men på Artie vill man rida och rida och rida, haha. Han är så rolig och positiv hela tiden så man vill aldrig sluta.

Har en hel del plugg att göra idag men ska ändå försöka flika in några inlägg då och då. Det är mycket i skolan nu, den har verkligen kommit igång efter sommaren. Jag som fortfarande tycker att vi håller på och värmer upp sedan lovet!

Borstning och klippning

Eftersom Artie fick vila idag ägnade jag lite mer tid åt borstningen. Tycker det är riktigt mysigt att bara umgås med hästen och ha kvalitétstid tillsammans. Vanligtvis brukar det bli en relativt snabb bortning i veckorna för att man ska hinna med allt som ska göras och då får man inte så mycker "mystid".

Trimmade även manen lite grann eftersom jag klippte av några centimeter här om dagen. Brukar alltid bli bäst om man småfixar lite med den några dagar efter. Sedan fick hovskägget saxen på sig, även om det inte var jättelångt. Men själv tycker jag det är viktigt att hålla efter på man, svans och hovskägg. Hela helhetsintrycket ändras om man har en välvårdad häst ;D

Artie med låång man


Artie med kort och välvårdad man (fast det blåser på bilden, så det var inget bra exempel :( )
Min bästa ritt någonsin

Om någon frågar mig vilken ritt jag är allra mest nöjd med, så är det denna som är svaret. Här klaffade allt, alla 23 punkter eller vad fasan det nu finns i ett program! 

Om jag skulle jämföra så har jag ju gjort betydligt snyggare ritter efter denna, Vendela är finare i kroppen och har bättre gångarter nu än här. Men detta är en av dom få ritter då jag kommit ut från banan och verkligen varit lycklig, inte haft något att säga, inget att klaga på. Jag är perfektionisten no 1 när jag sitter till häst, jag kan reta min stackars tränare galen genom detta.

Så då förstår ni det stora när inte ens perfektionisten har något att klaga på. Detta var helt enkelt en absolut topp-prestation av oss just där och då. Ni som tävlar dressyr vet ju hur sällan det händer att man verkligen lyckas prestera lika bra på banan som hemma!

För att bre på detta ännu mer så kan jag säga att jag vann klassen med 5 % tillgodo, tillika den högsta % jag någonsin ridit ihop; 78,62! Helt galen siffra, hade fyra 7:or och resten 8:or i protokollet. Domaren stod upp och applåderade när jag red ut, sjukt var det. Hon sa även innan jag red ut "Du är perfektionist, det syns!"

Väldigt glad tänka tillbaka på denna tävling och ha den i min upplevelsebank. Den är ett av dom allra roligaste och finaste jag har med Vendela faktiskt! 

Tipsa om ridövningar

Skulle vara jättekul om ni läsare skickade in era bästa ridövningar, så vi också kan ta del av era tips. Vi skulle kunna publicera era beskrivningar och länka den som skickat in det, skulle inte det vara en rolig idé?

Jag tycker i alla fall alltid det är superkul att få nya och insprirerande övningar som man kan träna på. Tanken bara slog mig igår, men om ni inte tycker det är en bra idé så struntar vi såklart i det. Men som sagt, det skulle vara roligt om vi också fick ta del av era egna övningar ;D

Ridövning - hitta avstånd till hinder

Jag har nog nämnt det en del förut att jag har tidigare haft, och än idag, problem med att hitta rätt avstånd fram till hinder. För mig var svårigheten att jag helt enkelt inte såg eller kände om hästen skulle komma bra eller dåligt på hindret förrän vi väl var framme vid hindret. Värre blev det ju också när det blev högre och jag inte riktigt vågade fortsätta rida framåt när jag blev osäker.

Dock har det har blivit mycket bättre nu och en av anledningarna är att jag har tränat med bommar framför hindret. Det allra viktigaste man bör checka av om man har svårt med avstånd är att se till att ha en ordentlig galopp. Den behöver inte vara stor så att hästen blir lång, men mycket tryck i den och att ha hästen i uppförsbacke underlättar.

Övningen går helt enkelt ut på att ha en galoppbom framför hindrena du ska hoppa, vare sig det är ett räcke eller en oxer. Jag brukar också sätta dit en bom efter för gymnastikhoppa hästen lite extra. Då tvingas de att hoppa mer runda språng med ryggen. Bommen före hjälper helt enkelt till så man kommer rätt på hindrena, och om man vill kan man ju ha flera bommar än en framför.
En väldigt simpel övning som kan hjälpa mycket tycker jag. Den är som sagt också väldigt bra, även om man som ryttare inte har svårt att hitta avstånd. Hindrenas höjd kan varieras på den nivå man ligger på. Som växling kan man även sätta bommarna som en båge, så det blir på böjt spår.

Avstånden gäller för häst


Under denna träning hade vi ca 5 bommar framför hindret, där vi efter ett tag tog bort en och en

Ridplaner resten av veckan

Onsdag: Vilodag
Torsdag: Relativt lugnt pass på banan
Fredag: Uteritt
Lördag: Träning för Louise Haaga
Söndag: Träning för Louise Haaga
Övning med tempoväxlingar

Kopierat från min gamla blogg, 15/9 2010 (nästan exakt ett år sedan alltså! :D)

Galopperade henne sedan också, gjorde lite samma övning som igår, fast avancerade den lite till faktiskt, eftersom hon kändes så himla fin + för att få in fler "moment", så att hon inte hann dra iväg, utan hade saker att göra hela tiden. Lät på så sätt även gångarterna dra nytta av varandra. 

Red alltså på en 20-m volt, och gjorde en fattning vid första vändpunkten, galopperade stora språng till andra vändpunkten, där jag gjorde en 10-m volt i volten. Efter halva volten kortade jag sprången, enbart på sätet. Samlade henne sedan mer och mer, och vid tredje vändpunkten  så gjorde jag ett avbrott till kort trav. 

Travade sedan korta-höga till fjärde vändpunkten, och la där en volt till. Efter halva volten så längde jag travstegen och fortsatte att länga tillsjag var tillbaka vid första, och gjorde alltså där en ny fattning.

Denna övning (som jag alltså tog från igår, + la till en del själv) Funkade utmärkt på Vendela! Jag är väldigt, väldigt nöjd med den, känns jättekul! Var ett glatt ekipage som lämnade ridbanan idag för en härlig skrittur!

Nu så har jag gjort denna övning ganska svår på bilden, Vendela var förra året fortfarande ganska långt kommen i sin utbildning och stark i kroppen att det var rimligt att begära såpass mycket skillnad av henne. Jättebra för lite hetare hästar som behöver hjärngympa under ridpasset. 

Man kan göra denna i massa olika varianter, den lättaste är att i bara trav/bara galopp köra halva volten länga och halva volten korta steg/språng. När man sedan tycker hästen lyssnar bra kan man försöka gå ner till kvartar. En volt i volten för lite extra eftergift då och då är aldrig fel heller! :)PS - Som ni ser så är min kollega lite duktigare än jag på att göra fina bilder.. ;) Hon är mer konstnärligt lagd än jag helt enkelt!

Vilodag

Fick en plats i dressyrgruppen lite hastigt igår, så tränade då alltså. Det gick helt okej, varken dåligt eller superbra. Han kändes inte riktigt framme till handen och därför kändes han inte fullt lika fin som han brukar. Men inget jag stressade upp mig för, utan försökte bara att rida vidare. Han var riktigt fin när jag travade av, så då kunde jag vara nöjd med något i alla fall.

Idag ska Artie få en vilodag. Tror han kommer tycka det är skönt, han går ju rätt hårt i veckorna nu för tiden. Jag har ändå körlektion i eftermiddag så det passar bra att han vilar idag. 

Tävlingstaggad

Den 1:a oktober så gör jag comeback på tävlingsbanorna! Det blir på Bingo, andra omgången av div 2. Upptäckte just att en av mina favoritdomare dömer LB1 (lagklassen), blev ännu mer taggad på att verkligen sätta en superritt nu! Bingo känns som att han är redo att visa vad han går för, så nu får han ta och göra det också.

Känns väldigt bra med Bingo efter helgens succe-träningar. Vi pratade om det efteråt också, det var skönt att jag tränade båda dagarna så att det inte var "en engångshändelse" att det gick så bra liksom. Nej precis som det var - så ska det vara också! Jag red toppen, Bingo gick toppen och vi tillsammans fungerade helt enkelt toppen!

Det är faktiskt svårt att rida honom, man måste vara så fruktansvärt envis och kunna bara sitta kvar och fortsätta be om det man vill när han protesterar genom att dra, sparka, bryta av eller vad han nu hittar på.. Men jag och Bingo har varit ett team rätt länge nu, så jag har börjat lära mig honom och han skrämmer mig inte längre med att bocka. Dessutom så är jag alltid envisare än honom och vinner alla fighter, men han tror varje gång att han ska vinna och måste prova. Det är Bingo det! :D

Det enda jag och Bingo alltid är helt överens om utan diskussioner är att han är en riktig snygging! ;)

Två filmer på Bingo


Två filmer från träningarna i helgen. Känns bra att jag inte red med spöet så mycket, funderar på att släppa det tidigt på framridningen nästa tävling. Han vet ju att jag inte har det på banan sen ändå.. Får se hur jag gör, är han på bra humör så behövs det iallafall inte. Och det är klart att han är på bra humör, det har jag bestämt! :D Träningshelg

Nämnde förra veckan att jag kommer vara borta hela den här helgen. Jag ska nämligen på träningskurs hos Louise Haaga. Ni kanske kommer ihåg att jag var där i våras också? Det ska i alla fall bli riktigt kul, två från klubben kommer också åka så då är det ännu roligare.

Tyvärr innebär det här att jag kommer missa andra omgången av div II, men anmälde mig till denna kurs redan innan datumen för allsvenskan kom ut. Laget kommer ändå kunna starta, dock bara på tre ryttare eftersom Maja också ska till Lousie. Men jag tror ändå det kommer gå galant för dem, de är ju så grymma! :D 

Det var lite kort om vad som händer i helgen, kommer säkert berätta mer om det sen :)

Senast jag var på Skästa Gård
Ridövning - "aktivera"

Ett av mina allra största problem för några månader sedan, och som jag fortfarande jobbar med, var att "aktivera" bakbenen på Artie. Han jobbade helt enkelt inte så kvickt med dem utan hade långsamma rörelser och kunde ibland släpa dem efter sig.

Jag jobbade mycket med detta för alla mina tränare, men det var alltid svårast när man red själv utan att nån såg på. Jag frågade då en av mina hopptränare i våras om bra övningar som jag kunde göra för att lättare få till det.

Det är en väldigt enkel övning som går ut på att lägga tre bommar efter varandra med 17,5 meter emellan. Om man vill kan man ha hinder istället, men om man bara har bommar kan man göra den här övningen flera gånger i veckan eftersom bommar inte sliter mer än vanlig galopp. Sedan ska man komma på bommarna i normal galopp och räkna sprången. Variera sedan antalet mellan bommar, så att du först kanske kommer på 5-5, 5-6, 6-7. Det går att variera i stora mängder, du väljer själv.

Genom dessa tempoväxlingar tvingas hästen att sätta under sig och aktivera bakdelen. Och som sagt, fördelen med övningen är att man kan göra den ofta och på nästan vilken häst som helst. 

Behöver nya ridbyxor

Nu är det så att mina bästa vita ridbyxor börjar ha gjort sitt. Resåren har börjat släppa vilket gör att jag måste dra upp dem konstant och de sitter helt pösigt. Tog fram mina andra vita i söndags för att använda dem i stället, men struntade i det när jag insåg att de inte var mycket bättre. De är nämligen helt svarta på insidan av benen efter en regnig tävling för några år sedan. Sadelns avfärgning gick helt enkelt inte bort i tvätten.

Så nu letar jag alltså efter ett par nya vita ridbyxor. De ska vara i strechtyg så de sitter tajt och sen ska priset inte vara allt för högt. Jag funderar på JW byxorna eftersom de har bra pris, men vill helst inte ha den där texten på benet. Så har ni några förslag, vad har ni för egna vita byxor? :)

Mina nuvarande Riders Company


Vill dock isf ha de som det bara står JW på... :)
Tisdag

Gjorde det värsta av det värsta idag; jag missade en fucking sovmorgon! Kunde ha börjat kvart i tio istället och värt att nämna är att mitt schema inte innehåller några somhelst sovmornar detta läsår. Hur sorgligt är det inte? Gör inte saken bättre att jag sitter helt själv i klassrummet nu, forever alone..

Tur att skolan gett mig UFO-hörlurar så att jag kan dunka musik iallafall! Ser galen ut på bilden, men det är jag nog också så den visar bara mitt rätta jag


Vet inte vad jag ska göra med Vendela idag, får se om det blir något alls. Hon har iallafall fått veterinärtid den 27:e september, så då ska vi se vad veterinären har att säga om mitt hjärta. Jag vill så gärna att hon ska bli frisk. Min häst Cavendish är aldrig skadad, hon gör inte illa sig. Hon är en stålponny som klarar allt. Ack så trevligt det vore va? Fast jag är väldigt tacksam över hur länge hon var helt utan skador innan. Fina häst <3

Någon frågade om Qarlos, förstår att ni undar. Han kom ju in här i bloggen för att försvinna ut igen lika fort. Men jag och Karin har gjort upp en deal nu om det där. Hon tränade för Öljemark på honom i helgen (jag var tillfrågad att ta andra dagen, men nöjde mig med att träna Bingo denna gång) och Karin ska även starta honom i Björkvik nu på lördag. 

Även denna gång fick jag välja om jag ville tävla honom, men jag känner att jag hellre låter Karin göra debuten med honom. Schysst va!? ;) Haha, det är utomhus och Qarlos kan vara lite tittig ibland, Karin har ju tävlat en hel del så hon kommer att reda ut det mycket bättre än jag. Detta innebär att hon rider honom denna vecka också. 

Men sen så är tanken att jag ska rida honom på heltid, så det ska bli roligt! Ska prova hoppa lite mer med honom, rida ut och massa annat. Ser fram emot att få göra upp lite mål och komma igång och träna med honom, lära känna hästen lite mer på riktigt. Öljan gav nämligen Qarlos tummen upp "om Freddi tycker att det är roligt att rida honom" och det har jag ju tyckt hittills så detta blir bra hörrni! 
Dagen efter tävling

Brukar oftast bli en lugn skrittur i skogen för mig och hästen dagen efter en tävling, och idag var inget undantag. Fick sällskap av Freddi och Vendela så det var riktigt mysigt. Såklart pratade vi utan avbrott hela vägen, men så är det när Tävlingsduon är igång! Vi har helt enkelt alltid så mycket att säga till varandra trots att vi träffas varje dag.

Såg dessutom idag att Arties man hade vuxit alldeles för mycket, så saxen fick åka fram. Trots att vi bloggat i sju månader på denna blogg kan jag fortfarande inte komma ihåg att vara en duktig bloggare och ta en före/efter-bild på manen! Men klippte bort ungefär fyra centimeter så nu är han nyfriserad och snygg.

Gammal ridbild från i somras
Varför jag valde Vendela

Det har jag själv undrat såå många gånger i mitt liv. Det största felköpet vi någonsin gjort (förutom att beställa in äcklig mat på resturang eller köpa en ful lampa vi aldrig använt då..) är nog ponnyn Cavendish. Hon var ju precis vad jag INTE skulle ha då, när jag var snart 15 år gammal i januari 2009. Jag skulle ha en snäll och lugn ponny som jag kunde tävla på direkt och som kunde lära mig en massa saker. 

Hon såg väldigt bra ut i annonsen, söt och duktig, hennes ögon fastnade direkt i hjärtat på en. När jag skulle rida henne så minns jag att det var skapligt många som hjälpte mig upp, det var nämligen inte Vendelas starka sida med uppsittningar, eftersom hon är så bakskygg. När jag väl satt på hästen så hann jag tänka "vilka långa tyglar till en så kort hals, och vad spänd hon känns" sen drog hon järnet. En långsida senare fick jag stopp på henne och kunde få henne att skritta någorlunda. Men jag var en aning omskakad. Jag undrade vad nu detta var för skrälle. 

Men sedan så red jag henne lite, kommer faktiskt inte ihåg så mycket från första dagen jag provade henne. Men hon överraskade mig genom att vara väldigt rolig. Minns att jag hade svårt att galoppera på henne, mina ponnyer var sådär så att man sa "galopp" och sen galopperade dom. Vendela behövde mer följsamhet av mig för att galoppera eftersom hon har så mycket galopp. Andra dagen jag red så provade jag henne i dressyrsadeln och red hur länge somhelst. Jag hade jättekul, varför vet jag inte. Men jag kände att vi faktiskt klickade lite, jag och Vendela. Skulle sedan hoppa henne, fast jag vägrade först. Jag var så himla höjdrädd att jag knappt ville ta ett kryss, men det funkade det också sen. Lycklig liten Freddi med sin nya ponny


Vendela var besiktad och klar och vi hade transporten med oss, så vi tog med oss henne hem på en gång. Det var ju trots allt fyra timmar till Växjö, så det var en bit att åka. Hon var supersnäll att lasta och åkte snällt med hela vägen hem. 

Vendela i sin nya box, hemma i Morjanå


Och det var nu vår långa resa tillsammans började, 24:e januari 2009. Vad länge jag har haft Vendela nu när jag tänker efter.. Fina ponny <3

Jag var rädd för Vendela när jag fick henne, det måste jag erkänna. Hon var så spänd hela tiden, som en tickande bomb att vara runt och hålla på med. När jag red ut med Issa och Janni så hamnade jag 100 km för långt fram hela tiden eftersom Vendela gick på som en galning. Hon var helt fel verkligen, aldeles för svår för mig att rida. Jag ville helst skicka tillbaka henne, men något fick mig ändå att fortsätta. 

Jag vet inte vad det var som gjorde att jag valde att ha kvar henne, för hon var verkligen inte ett dugg rolig! Envisa jag, att jag aldrig kan inse mitt eget bästa. Men nu blev det så att jag hade kvar henne, och under våren så började jag tycka mer och mer om henne. Vi började tävla i April 2009, första tävlingen tror jag att ni alla har sett en miljon gånger. Man sitter med hjärtat i halsgropen och undrar om Vendela kommer få något racer-ryck och springa ut från banan och bort från hela tävlingsområdet. Men det gör hon inte, vi kom dock trea från botten på 57 %. Redan i vår andra tävling så placerade vi oss, vi kom tvåa i en LC2 efter att ha fått 64%! 


Restan fram till nu har ni nog sett själva. Vi utvecklades i racerfart hela tiden, visst för att det kom bakslag ibland, men vår dressyrkarriär har varit uppåt och uppåt. 

Detta inlägg skrev jag eftersom en läsare undrade varför jag köpte Vendela. Vad som gjorde att jag valde just henne. Svaret är "jag vet inte". Så fel som i slutändan blev så rätt, jag har denna häst att tacka för så mycket. Något har ändå gjort att jag orkat fortsätta med henne, men jag har varit svindlande nära på att ge upp många gånger.

När hon har taktat hela vägen hen från skogen, sprungit på tvären 24 gånger i upptagningarna i programmen, gått som en stjärna ena träningsdagen för att bara vara tokspänd andra, när vi äntligen skulle kolla igång med skolor och sånt som jag vill göra. Sparkat på andra hästar i hagen, sparkat på folk som ska ta ut henne ur boxen på morgonen, sparkat på mig när jag ska sadla henne. 

Hon är då fan inte lätt, denna kuse. Men det är aldrig lätt när det är svårt och jag är så oerhört glad att jag valt att behålla henne trots allt, alla gånger som hon har varit jobbig. Jag har verkligen lagt ner ett enormt jobb på denna häst och resultatet av mitt arbete är nog bland den största kicken jag fått i mitt liv. Ett stort mål var att kvala nationellt och vi lyckades. Jag fattar inte hur, jag fattar inte varför. Men vi lyckades! 
Kanske kan någon som har det kämpigt med sin häst läsa detta och må liiiite bättre, eller bara fyllas med en gnutta mer energi att orka kämpa. Det är som jobbigast nu när vi går mot mörkare tider! Inte blir det bättre för mig av att Vendela OCKSÅ blir jobbigare, hon hatar kyla och blir ännu värre att rida ut på. Men jag har lärt mig det nu, det är bättre att leda henne hem än att såga, rida i serpentiner, rida på tvären och allt annat jag försökt med. 

Kort och gott; jag vet inte varför jag valde Vendela. Kanske valde hon mig istället. Men något fick oss att höra ihop, meant to be eller något. Låter coolt när man skriver det, kanske är det rätt coolt också. Ett ganska förvirrat svar på en fråga kanske, men det är förvirrat. Men en sak är helt säker; Jag älskar min fina ponny, det kommer jag alltid att göra <3

Dagens fråga

Hur snygg var min avramling på en skala 1-10?


Free Questionnaires

Haha om jag skulle betygsätta mig själv skulle jag definitift ge mig en solklar 10a, tycker nu inte det?! ;) Nu är i alla fall första avramlingen på Artie gjord, var inte värre än lite ont i svanskotan..!Nytt schabrak

När jag för två helger sedan kom tvåa i Nyköping, vann jag ett schabrak med matchande luva. Invigde schabraket igår, men skippade luvan då jag tycker han passar bättre utan. Tyckte det var riktigt snyggt faktiskt, han pssar bra i svart. Första tyckte jag det såg väldigt stort ut mot min lilla sadel, men nu på bilderna tycker jag det ser riktigt bra ut. Eller vad tycker ni? :)

Avramlingen!!

"Det bästa jag sett av er två"

Träningarna med Bingo har verkligen varit sjukt bra, han är på min sida igen! Idag så sparkade han inte bakut en enda gång, utan var riktigt ridbar och samarbetsvillig. Han gjorde galopp-skrit övergångar, travade och galopperade "själv" dvs utan att jag driver ihjäl mig, och gjorde lite skänkelvikningar. 

Kommer nog att skriva mer om detta imorgon + lägga upp lite filmer, eftersom jag ska vara hemma från skolan. Päronen förbjöd mig att gå till skolan eftersom jag har varit sjuk hela dagen idag. Men är man tävlingsmänniska så är man och klart jag tränade ändå, vad tror ni liksom..? ;)We're on the right track baby
Film från första klassen

Resultat Katrineholm

Gud jag är helt förvånad över hur grym, fin och bäst min häst är!! Han gjorde två superfina rundor idag och jag är så himla, himla nöjd!

Första klassen var 100 cm A:0/A:0. Det kändes som den finaste rundan som vi någonsin haft. Hade som mål att få en fin och avspänd runda, eftersom han känts rätt spänd inne på banan de senaste tävlingarn. Men han var såå fin idag, helt avslappnad och uppmärksam. Satsade i alla svängar i omhoppningen, förutom sista som var till kombinationen. Vågade helt enkelt inte chansa där ifall han inte skulle nå ut. Vi slutade i alla fall 2:a så det var kul :D

Andra klassen var vår debut i 110 cm. Även här var han sååå otroligt fin. Allt var så okomplicerat, han bara gick som en klocka. Fram till sista hindret. haha. Sista hindret i omhoppningen var en kombination, där vi kom alldeles för nära in. Jag försökte jaga på och ta det på ett galoppsprång och han la in två, så jag hoppade före honom och åkte av! Låter litekul, men jag är ändå så grymt nöjd över idag! Han river inte ens b-hindret, det var liksom ett missförstånd och om jag bara hade låtit honom sköta sitt jobb hade vi klarat det. 

Jag tycker i alla fall att det var en bra debut i 110. Höjden var inga problem och vi hade ju 0 fel på hinder, det är bara ryttaren som måste hålla i sig ;) Komiskt nog var det inte alls många nollor, så vi blev placerade 6:a med 0+ute, haha!haha finaste bilden på länge!!
Hundarna

Alla ni bloggläsare som vill skaffa hund bör se till att ha någon reserv som kan ha dom och gå ut med dom när ni inte pallar. För this is the fact; hundar ÄR jättesöta, roliga kompisar. Jag älskar verkligen mina hundar, tro inget annat. MEN - jag går inte ut med dom särskilt ofta (sköter ju häst varje dag) och jag är ändå trött på det! 

Dock så kan man ha väldigt kul med hundarna i Photo Booth på macen :D Vet dock inte om det är ett tillräckligt skäl för att skaffa en.. 

Naaw, värsta drömfamiljen


Fast om sanningen ska fram så började Dill skälla, så hon fick skäll


Dilli the sqaredog


För- och nackdelar med Vendela som dressyrponnyFördelar
*en enorm vilja och arbetsskalle
*tilltalande utseende (söt i ansiktet)
*rolig att jobba med, varje dag
*mycket egen motor
*känslig för lätta hjälper
*väldigt lydig
*alltid haft en väldigt bra galopp
*har utvecklat en riktigt bra trav
*kvick i sina bakben
*bra kondition och muskulatur, blir aldrig märkbart trött

Nackdelar
*har lätt för att bli spänd
*halsen; underhals och något kort
*överbyggd
*svårt att skritta ibland på tävling, blir spänd
*blir överlydig ibland och föregår mig ( texlägger halter och fattningar lite för tidigt när hon vet att dom ändå kommer)
*svår att rida fram på, tycker inte om att det är så hög spänningsnivå där, hon blir stressad


Just the way you are

Startistor inför i morgon


Kan någon förklara

Varför i hela friden väljer man att på tävling rida fram med vita lindor? Visst, det ÄR skitsnyggt, ingen tvekan om saken. Jag har själv övervägt att ha lindorna på några gånger, men alltid ångrat mig. Det är ju bara ett orosmoment sedan. Jätteofta ser jag ryttare som gör halt utanför banan för att ropa på en förälder som ska komma och ta av lindorna innan start. Rösten stegras mer och mer, när föräldern inte hör så blir det panik. 

Lindorna måste ju av innan start, punkt slut. Och tar man av dom precis innan så betyder det ju att man måste stå stilla ett tag precis innan medan som tas av, och what's the point!? Jag kanske är trög i skallen nu, men jag har så svårt att se meningen med att ha lindorna på. Skydd tycker jag är en helt annan sak eftersom dom lätt bara tas av med kardborre. Mycket snabbt och smidigt, men jag väljer ändå bort att rida fram med skydd också. Vill minska orosmomentet så mycket så möjligt för Vendela, hon brukar bli orolig om hon får stå still för länge innan start, laddar upp för mycket. 

På prisutdelning däremot, där går lindorna hem alla gånger! Supersnyggt, även om jag väljer skydden eftersom det är smidigare :D

Innan prisutdelning
Vendela LB1 2009

Brukar ju ofta visa filmen från min och Vendelas första tävling. Där är vi helt lost och hon springer åt både ena och andra hållet och är överallt över hela banan. Men vi gick ju framåt som alla andra, och denna film är från september 2009, nästan exakt två år sedan alltså!

Tänkte att det kan vara roligt för er att se hur vi låg till inte preciis i början av karriären, men ändå i starten liksom. Detta är våran 6:e tävling tillsammans: 

Kan avslöja att vi fick 68 % och kom tvåa individuellt och vann med laget! (andra omgången av div 2 2009)


Jobbardag

Idag kommer vi vara upptagna med att jobba på klubbens ponnytävlingar hela dagen. Vi är prisutdelare och sen kommer vi hjälpa till lite där det behövs emellan. Blir lite svårt med uppdateringen som ni förstår, men vi har tidsinställt några inlägg för er i alla fall.

Banbygge

Ikväll ska hela gänget bygga bana inför helgens tävlingar. Vi har en massa nya, fina hinder så jag tror det kommer bli riktigt snyggt faktiskt. Det brukar vara ganska kul att bygga, om det är många som hjälper till. Då kan man liksom umgås samtidigt, utan att behöva bära och lyfta ihjäl sig.

Senaste hemmatävlingen
Dressyrträning idag!

I eftermiddag har jag dressyrträning för Karin. Ska bli riktigt kul, särskilt eftersom att träningen igår blev inställd. Jag älskar verkligen att träna, det är så roligt! Dock hörse jag igår att Karin var sjuk, men jag hoppashoppashoppas verkligen att hon är frisk idag. Så nu får vi hålla tummarna för det tycker jag, så jag får en träning i alla fall ;)

5,5:an

Tänkte att jag kunde lägga in denna övning på en gång, eftersom det är en väldigt bra basövning. Har skrivit mycket om den förut och den kallas för 5,5:an. Den går ut på att komma in i trav över en markbom - ett litet kryss - ett galoppsprång (5,5 m, därav namnet) - ett större hinder.

Den här övningen tycker jag är jättebra för mig, som ibland kan vara lite höjdrädd. Hästen kommer
väldigt sällan fel på den här serien. Eftersom man kommer in i trav och tack vare det lilla hindret blir avståndet till nästa hinder rätt.

En annan bra grej med övning är att hästen blir kvick och få hoppa upp sig. Det är också ett bra sätt som ryttare att lära sig bli följsam, då man mest följer hästen över andra hindret. Övningen är också bra om man har en häst som har för bråttom och behöver bromsa upp sig själv.

Red Bingo igår

Igår så chansade jag och mamma och åkte ut till Bingo! Kristina var i stallet och skötte om ponnyerna (hon har ju sisådär en 10 eller så ;D) och blev jätteglad att se oss. Hon ville gärna ha hjälp att rida Bingo, så det gjorde jag. 

Red honom i en av hagarna där det är klippt som en fyrkant till ridbana liksom. Lite knöligt här och var, men det är super eftersom Bingo tvingas balansera sig väldigt mycket själv i galoppen. Idag var han rätt jobbig kan jag berätta. Jobbade mest i galopp eftersom det var den som krånglade mest. Bruno Mars "The Lazy Song" malde i huvet på mig, för ungefär så kändes Bingo. 

Nu när jag vet att han är 100 % frisk så blir jag skapligt arg när han inte vill samarbeta. Och idag vad han lat och ville inte gå framåt av sig själv det minsta, utan bara springa i nerförsbacke. Hade inga sporrar heller, och hopstövlarna eftersom min dragkedja på dressyrstövlarna pajade igår.. 

Han slog en hel del mot både skänkel och spö idag, den fulingen! Ibland så kände man hur har laddade inför ett hörn och sedan sparkade bakut i hörnet för att slippa sätta sig på baken och jobba. Hittade tillslut en lite ledigare form där det var svårade för honom att få ner huvet och sparka och sura. 

Blev dock lite bättre mot slutet, men han sket totalt i mina försök till skänkelvikningar, haha. Han var trött på mig helt enkelt, och jag var lite trött på honom också. Jag vet hur han kan gå och nöjer mig verkligen inte med lite bakut-hopp och sega travsteg. 

Använt spöet för att förstärka innerskänkeln och Bingo blev såhäääär glad! Ni får ha överseende med sitsen idag, det GÅR inte att se snygg ut när hästen gör såhär stup i kvarten:


Första ridövningen

Jag börjar med att inviga den nya kategorin på en gång med en övning som jag tyckte var riktigt bra. Det är nämligen dagens framridnings/hoppnings övning som jag tyckte var nyttig och bra. Den ser ut som på bilden nedan, dock med sockerbitar på sidorna av bommarna men glömde rita dit det. Om man vill går det ju bra med bara bommar också.

Vi började men att bara komma på bågen med fem, lite tillbaka jämna galoppsprång på 17,5a metrarna. Det gäller att hästen lyssnar på ryttaren och inte rinner iväg efter första eller andra hindret. När det känns bra och hästen väntar kan man börja reglera lite, kanske ta fem mellan de två första bommarna och sex mellan de sista. Helst ska man ha färre språng först och sen ta tillbaka hästen och lägga till fler, utan att behöva dra eller bråka.När man känner att man klarar av övningen bra kan man försvåra det genom att lägga en 20 m volt mitt emellan, där man ökar galoppen. Sen ska man korta igen när man kommer till bommar. T.ex. om man kommer på fem galoppsprång mellan de första, ökar galoppen på volten, tar tillbaka hästen och rider sex språng mellan de sista. Om vill göra det ännu svårare kan man ju ta 5-7, 5-8 eller hur man nu vill. Jag gillar dessutom att flytta hästen i bågen till exempel, för att göra det lite mer tekniskt. Det går alltså att göra sina egna varianter av övningen, men här är i alla fall en "grundövning".Ny kategori!

Jag har skapat en ny kategori som heter ridövningar. Där kommer vi lägga upp olika övningar som är nyttiga och som vi tycker är bra. Både dressyr, markarbete och hoppning. Fick lite önskemål från er läsare om mer sånt här så då passar det ju bra att samla dem på ett ställe. 

Det är även bra för vår egen del att kunna gå tillbaka och få inspsiration vad man kan göra för övningar. Helst ska vi försöka göra lite snygga illustrationer till också, så de blir enklare att förtså. Låter det som en bra idé? :DTräningen inställd

Fick nyss reda på att träningen är inställd :( Verkligen olägligt då det hade varit bra att träna inför tävlingen på söndag. Vi kommer dock hoppa ändå några stycken så det ska bli kul.

Torsdag eftermiddag

Blev inget stan efter skolan, så hann en sväng till till trafikskolan innan jag kom hem. Nu har jag tagit tag i tråkiga saker som plugg, jättejobbigt med skönt att ha det gjort. Som jag skrev lite hastigt i morse har jag träning för Daniel ikväll. Jag är riktigt taggad faktiskt, har inte hoppat sedan förra träningen för två veckor sedan. 

Som jag även nämnde ska jag försöka få någon att fota. Det är fint väder här nu och träningen är ute, så det borde bli bra! :D

Styrkor och svagheter med min sits

Styrkor
* bra hållning
* bra blick
* snygg till tävling
* mjuk ridning (enligt protokoll från många olika domare)
* sitter stilla
* inverkar främst med sätet

Svagheter
* hamnar snett till höger
* tippar vänsterhanden
* börjat få ostadiga underskänklar (pga att jag är lång på ponnyerna)
* lätt att hamna i "robotläge", där jag sitter som en docka på hästen
* lätt att bli stel i axlarna
* armbågarna vill gärna peta ut, framförallt vänster
* hälarna pekar oftast uppåt (även är är det längden som spelar in)

Vendela är inte bra

Vendela kommer inte att träna i helgen. Hon känns inte bra, det är inte som det ska med henne. Hon måste åka tillbaka till veterinär. Antingen så blir hon friskförklarad (vilket jag tvivlar enormt på!) eller också så kommer hon behöva behandlas en gång till. 

Jag återkommer, inte i högform för att skriva ett riktigt bra och utförligt inlägg right now känner jag. Dessutom så ska jag vara ledig i eftermiddag eftersom jag och mamsen ska ut på äventyr. Så dags att jobba på lite i skolan nu! 

Efter senaste veterinärvisiten
God morgon!

Hej! Egentligen har jag har sovmorgon idag, men har faktiskt valt att vakna tidigt och åka ner en sväng till körskolan och plugga. Det gäller ju att hålla i med teorin, även fast själva körningen är mycket roligare!

Jag slutar rätt tidigt idag, då jag bara har två lektioner. Har en del grejer att göra på stan efter skolan idag och tyvärr har jag inte hunnit tidsinställa något för dagen. Jag orkar inte ta med mig datorn till skolan, så kommer inte uppdatera förrän jag kommer hem. 

Dagens ridplaner är hoppträning för Daniel ikväll. Ska bli riktigt kul faktiskt och jag hoppas att någon kan fota så ni får se lite också ;D

Uppmärksamhet i tidningen
Ni är så duktiga

Måste bara säga att det är himla kul att ni blivit bättre på att kommentera. Statistiken ökar ju sakta men säkert och det är så roligt när kommentarerna också gör det. Det blir mycket enklare att hitta tid till bloggningen när vi får respons på det vi skriver, eftersom det faktiskt är väldigt tajt med tid i vår vardag. Men som sagt, tack för alla snälla och fina kommentarer vi får! :D

Det är okej att känna

Onsdag 7e september

Slutar vid två idag men har körlektion efter så kommer inte kunna åka till stallet förrän efter fyra i alla fall. Har tänkt rida ut eftersom jag har träning både i morgon och på fredag. Jag tror jag har blivit en riktigt ridbane-tönt för om jag skulle få välja skulle jag nog rida på banan varje dag, haha! Man kan ju rida så varierande även fast det är på samma ställe - och det är ju så kul! Men självklart förstår jag ju att hästarna vill ha lite mer variation än så, så jag brukar klämma in minst tre uteritter varje vecka ändå ;)Helgens träningsplaner

I helgen så ska jag träna en massa, gud vad jag har saknat det! 

Lördagkväll så blir det Bingo som får äta en sen kvällsmat, för han ska träna 19.30-20.00. Och sen på söndag så ska jag träna både honom och Vendela. Jag känner att jag vill träna Vendela för att få hjälp att komma vidare + ett utlåtande från Karin Öljemark vad hon tycker om Vendela och hur hon ser ut liksom. Det är så svårt att själv avgöra hur hästen känns och sådär. 

Bingo får gå en träning till på söndagen, det klarar han nu. Behöver hjälp att komma vidare med hans utveckling också. Tycker att jag lyckas ganska bra när jag rider honom, han svarar som jag vill på mitt arbete och det känns som att jag varken gör det för lätt eller svårt för honom, utan lyckas lägga ribban bra. Men jag känner ändå att jag behöver tränar-hjälp, så att vi kan komma vidare ännu mer. Jag vill få honom ännu mer självgående, och det är ju min stora svaghet som ryttare, så det krävs mycket hjälp för att nå målet. 

Men som jag skrev i början - jag ser verkligen fram emot att få träna igen! Ska försöka fixa andra dagens tider så att vi kan ta med Vendela på en gång, hon har inget emot att vänta i transporten, bara det finns mat att käka. Ibland är hon allt bra okomplicerad, min ponny. Min onsdag

Kan förtälja att övningskörar-kursen var seg, dessutom så trodde jag att det var via den som man fick sitt körkortstillstånd. Men icke sa nicke - det ska tydligen beställas via internet! Vafaaan, nu måste jag göra båda det + syntest innan jag kan sätta mig bakom ratten. Irriterad tjej här kan jag säga. 

Annars har det inte hänt så mycket intressant i mitt liv idag faktiskt, eller också så har det det. Beror så mycket på vad man lägger vikt och sätter värde på. Men denna blogg är ju främst hästinriktad och eftersom jag befunnit mig på flera km avstånd till stallet hela dagen så kan jag inte påstå att det hänt mycket. Issa var ju snäll och tog hand om lillsessan :)

Idag har jag bara tagit det lugnt faktiskt. Gick på stan själv en timme efter vi slutat och sedan var ju kursen tre timmar lång. Kom hem, åt mat. Såg idol och början av SATC The Movie på 11:an. Insåg återigen (gör det varje gång jag segar mig en hel dag!) att det är många som lever ett sånt liv. Känns så himla konstigt att tänka på för mig. För det första så vill jag röra på mig, valde dock bort att jogga idag eftersom jag känner att mina knän protesterar lite och behövde en day off, och för det andra så saknar jag hästarna och gemenskapen i stallet!

Stallet är verkligen en härlig plats att vara på (en sann nörds ord, lyssna och ta till er nu ;D) Nej men helt seriöst, det ÄR rena fritidsgården där nere och jag tycker att det är så mysigt. Det är ju en stor del av mitt liv, en plats jag älskar och verkligen trivs att vara på! Att vara utan en dag såhär utan att göra något "speciellt" känns så konstigt, det är samma visa varje gång. Ställer mig frågan; hur klarar sig folk utan detta? 

Men folks fråga till mig är ju istället "hur klarar du att åka dit varje dag?" så det är kluvet. Men jag älskar verkligen min tillvaro där, det är en del av mig nu, går inte att plocka bort. Jag tror mamma när hon säger att man blir fast för livet. Pauser i all ära, men fast tror jag faktiskt att man är som hästtjej! 

Tittut!Söta Artie ville ge er en liten hälsning idag :DFina, underbara Artie!

Som jag skrev tidigare idag hade jag träning för Karin med gruppen i eftermiddag. Vi var bara fyra stycken som var med, så det var rätt skönt. Det var ingen speciell övning idag, utan det var mest induviduell ridning med hjälp från Karin. Man skulle alltså lägga upp passet efter vad man själv kände att man behövde träna på.

Jag började med att rida fram Artie låg och med långa steg. Lät honom verkligen höja ryggen och jobba med baken, flyttade honom osv. Red även i lätt sits med mycket stöd handen för att få honom riktigt rund och fin. Höll alltså ett stadigt stöd och ändrade steglängden några steg.

På senare tid har jag jobbat med att få Artie låg och länga ut sina steg, efter att vi för några månader sedan jobbat mycket med att korta upp honom. Nu är han fin i båda delarna så det börjar bli dags att sätta ihop det till ett. Alltså kunna reglera honom lite hela tiden. Jobbade alltså på det idag - och han var så fin!

Det känns verkligen som om vi börjar hitta varandra nu. Även när jag krävde mer och tog upp honom i formen var han helt avspänd och jobbade på fint med baken och ryggen. Galoppen som är vår svårighet gick också toppen. Även om han går något bättre i traven så vet jag hur jag ska rida i galoppen nu för att få fram det jag vill. Det är så kul när man känner att vi går framåt hela tiden och utvecklas tillsammans :D

Artie med låg form och långa steg


Korta och höga steg
Är det verkligen så stor skillnad?

När jag jobbade i söndags på ridskolesidan så slog en tanke mig. Det är så enkelt på den sidan, ALLA hästarna äter Krafft Grund och mineraler, fast i olika mängd. Inget specialfoder hit eller dit, bara det som behövs liksom. Ridskolehästarnas lunch-hö ger man direkt från hövagnen, dvs dom har inga påsar utan man uppskattar på ett ungefär hur mycket dom ska ha. 

Och dessa hästar presterar superbra ändå! Dom går ju två-tre gånger om dagen med olika ryttare. Det finns även stjärnor bland dessa hästar, fina Sune som alltid lyfter upp ponnydressyrlaget med säkra prestationer och så Mikesch som fick 61 % i MSV med Karin i somras. 

Alla ridskolehästar går dessutom tillsammans i en stoor hage, i en flock blandat ston och valacker. Visst för att någon gör sig illa ibland, men så ofta är det faktiskt inte. Och dom ser ut att ha det så mysigt när dom är så många, det är härligt att se när vissa ligger och andra håller vakt osv. Dom verkar leva ett härligt hästliv faktiskt. Det har ju varit sånna disskusioner om hur ridskolehästar har det, men jag är säker på att våra på Katrineholms RF har det jättebra!

Det jag kom att tänka på är hur mycket "skit" det istället är på privatsidan. Nästan alla hästar (nästan!) har egna hinkar med specialfoder, oljor och pulver hit och dit. Min häst har också en hink, så jag ska då inte komma och säga något. Men tanken slog mig bara, att det är sån skillnad. Privathästarna går definitivt inte alla tillsammans i en stor flock, det kommer aldrig att hända. 

Och återigen så ska jag inte säga något, Vendela har en hagkompis, Lucy, och det räcker så gott. Min häst är drottning av Trolldal tycker hon själv och dom som kommer i hennes väg ska utrotas. Därför vill jag inte ha henne med fler hästar, skaderisken är så hög. Och det är ju så alla med egen häst tänker, klart man inte vill ha skador! Vem vill det liksom? 

Men trots allt så kan jag inte låta bli att tycka att ridskolehästarnas tillvaro i hagen ser mycket mysigare ut än Vendelas. Dock så går 5 privatvalacker (bla Artie) ihop och busar och har det roligt, så alla har det ju inte som min häst. 

Men jag tror också att det är så mycket noja kring våra hästar, dom blir som våra bäbisar som ska tas om hand. Och det får inte hända dom något. Dom ska ha det bästa av det bästa fodret och höpåsarna ska vara exkt på hektot. Nu överdrev jag lite, men ni fattar grejen. Egentligen så borde man chilla ner lite runt hästarna. Men jag tror att det är svårt också, man är ju så van att ha det på detta viset. 

Jag har alltså ingen ritkig åsikt i detta, men det är en tanke som tål att tänkas på faktiskt. 

Bingo går i stora, kuperade hagar och njuter av livet
Planering för de kommande veckorna

Tänkte att jag kunde berätta lite om hur de tre kommande veckorna kommer att se ut för mig tränings- och tävlingsmässigt.

Tors 8 sep - Träning för Daniel
Fre 9 sep - Träning för Karin
Sön 11 sep - Tävling på hemmaplan, 100 cm + debut 110 cm

Lör 17 sep - Åka till Västerås för helgkurs hos Louise Haaga
Sön 18 sep - Louise Haaga, hem på eftermiddagen

Tors 22 sep - Träning för Daniel
Fre 23 sep - Träning för Karin
Sön 25 sep - Antagligen tävling i Norrköping, 100 cm + 110 cm


Ännu mera Kingsland

Många andra bloggare har redan lagt upp delar av Kingslands vinterkollektion. Men trots det tänkte jag lägga ut mina favoriter, som jag mer än gärna skulle vilja bära i vinter. Själv tycker jag om nästan allt från hemsidan, haha, men valde ut några stycken som var lite extra favoriter ;)

Film på Sofie och Artie

I söndags red ju Sofie ett pass på Artie och här kommer två små filmer på dem tillsammans.Tisdag 6e september

Jag har precis bytt om och gjort mig klar för att gå ner och käka lite frukost innan jag åker vidare till skolan. Har sovmorgon idag igen, så börjar vid halv 10. Dock slutar jag inte förrän kvart i fyra, men alltid skönt att få sova ut lite extra.

Som ni kanske kommer ihåg från i våras red jag i en dressyrgrupp en gång varannan vecka utöver mina vanliga dressyrträningar. Jag har nu sagt upp den platsen men har några gångers uppsägningstid, så ska träna i den gruppen idag. Det blir alltså dressyr på schemat för Karin, så det blir säkert superbra.

Nu måste jag börja med min frukost, vi hörs :)

Gutenmorgen

Nu så draggar jag och min snygga mac till skolan!

Heldag idag, halv nio till kvart i fyra. Franska sista lektionen. Ingen tycker om det! Efter det så ska jag och mamma till trafikskolan för att gå den där kursen som man går innan man får börja övningsköra. Issa är snäll och tar hand om Vendela åt mig idag, tack för det! Eftersom kursen är tre timmar lång så fanns det inte tid varken före eller efter för mig att åka till stallet. 

Känns som att jag ligger efter, jag har aldrig ens startat en bil (haha!) Men jag fyller inte 18 förrän den 25:e mars nästa år, så jag får satsa på lite nu. Har dock hört att det är teorin som är värst och tar längst tid, för att man hellre kör. Gäller att ligga i nu, Issa är ju duktig som ni kanske vet :)

Har en bra ide på ett läsvärt inlägg idag också, blir nog tid till att skriva det i skolan sen! :)

Regnigt värre

Som Freddi redan berättat trotsade vi vädret och red ut idag. Det spöregnade hela eftermiddagen och vi övervägde verkligen att vara två soffpotatisar och rida i ridhuset, trots att vi planerat att rida i skogen. Men som gamla Morjanå-veteraner gav vi oss ändå ut i regnet och det blev en riktigt lyckad ridtur.

Artie var ovanligt pigg idag och pinnade på så glatt. Såklart babblade jag och Freddi hela ridturen vilket vi alltid brukar göra när vi rider ut. Det hör liksom till en bra ridtur att ha en riktigt pratstund ;)

Eftersom det spöregnade typ hela turen fanns det aldrig något tillfälle att ta bilder med mobilen :(
Härlig uteritt i regnet <3

Idag så red jag och Issa ut på Grandini och Artie. Grandini gick faktiskt riktigt bra idag, han är så härlig. Precis lagom. Johanna och hennes Mia hängde med ett tag också, var en riktigt mysig ridtur (trots att det lite halvt öste ner regn) med härligt snack. Jag älskar mina kompisar! 

Grandini längst till vänster, Maja som rider och tävlar honom i hoppning! :)Bilder från igår

Sofie red ju Artie igår så nu har jag fått tag på lite bilder också! Om ni undrar varför han har huva på sig så är det för att han är så känslig för flugorna. Har därför börjat testa med luva om det blir bättre av det. Jag tog min bruna så det smälter in lite mer, för jag kan inte riktigt bestämma mig om ja tycker han passar i det eller inte. Så nu undrar jag, vad tycker ni? Passar han i en flughuva när han rids?

Tycker du Artie passar i flughuva?


Lilla Jenny

När jag satt och kollade igenom lite bilder förut hittade jag några bilder som jag helt glömt bort. Den första är från sista gången jag red Jenny och de andra från när hon precis skulle åka till sitt nya hem. Jag tycker hon ser så liten och söt ut, lilla gumman. Känns som om det var evigheter sedan jag hade henne men den 11e september har det faktiskt "bara" gått ett år. 

Saknar henne såklart, men egentligen tror jag jag mer saknar tiden vi hade tillsammans innan alla skador och sånt. Kan i alla fall berätta att hon har super där hon bor nu och lever livet som pensionär. Så det känns väldigt bra att hon fick en toppenhem tillslut :)
Bästa Bingo

Igår så handlade det mest om Bingo, han var stjärnan. Jag hjälpte till en aning själv då såklart, men han kändes verkligen kanonfin. Kristinas första kommentar var "Hmm, jag vet ju att du inte gillar att byta saker.. Men jag har bytt ut allt!" 

Haha, jag fick rida i hans gamla Prestige-sadel (Lucky Dressage heter den, kunde lika gärna hetat Freddis Dressage Lucky istället, för jag älskar den verkligen!) Och han fick ha det tredelade bettet och en engelsk nosgrimma utan aachen-rem. Och gissa vad? Han funkade så toppenbra på detta!

Dels så kommer jag åt honom mycket bättre i denna sadel. Det är ju en ponnymodell och dom har verkligen lyckats anpassa den så att man hamnar nära med underskänkeln även fast den inte ligger i ultimat läge. Dom flesta ponnydressyrryttarna är ju faktiskt rätt långa på sina ponnyer, precis som jag. Så det är ju bara toppen med en sadel som kan funka ändå. 

Bingo kan ju egentligen inte "ha" denna sadel, men alternativet var längre sporrar på träning osv. Så Kristinas åsikt är att han inte tar skada av att gå med den sadeln 40 minuter varje vecka när jag ska rida. Han har ju andra sadlar resten av dagarna. 

I våras när jag red på detta träns så kändes han så himla avknäppt. Gapade, vek in nacken och gav 0 % stöd. Idag var stödet där, samtidigt som han var superlydig, precis som han var då. Det tredelade ger lite skarpare verkan på honom känns det som, han tjafsar inte om vi ska stanna eller inte, utan gör jag en förhållning för halt så tvärstannar han lika lydigt som Vendela. Helt ärligt så trodde jag förra året att det skulle vara omöjligt att uppnå p Bingo. Men där ser man! 

Såhär ser en riktigt lydig Bingo ut - jag tar inte ens i tyglarna och han tvärstannar. Teamwork!
Måndags sovmorgon

Jag har haft turen och fått ett rätt bra schema det här året. Jag slutar relativt tidigt tre dagar i veckan och lika ofta sovmorgon. Så idag börjar jag vid halv 11 vilket aldrig sitter fel! Ganska skönt faktiskt att börja veckan med en liten mjukstart, av någon anledning sover man aldrig ut helgerna fast det är då man borde.

Hade tänkt åka ner till trafikskolan nu på morgonen och träna lite körteori, men sov ut iställer och åker dit efter skolan. Ska ändå dit tillsammans med min kompis Johanna då, mycket roligare än att göra det själv.

Tyvärr slutar jag sent idag och det är mycket som ska hinnas med. Jag har en en del hemuppgifter, ska rida, ner till trafikskolan plus att jag gärna skulle vilja hinna med att övningsköra. Får se hur mycket jag hinner med, finns inte direkt något jag kan välja bort... Det får helt enkelt lösa sig. Är det bara jag som ibland önskar att dygnet var 3-4 timmar längre? ;)

Idol ikväll

Åh jag är så glaad, för ikväll börjar Idol!! En av de få positva sakerna med hösten måste ju vara alla bra tv-program som kommer igång. Hör liksom till att sätta sig framför tv:n på kvällen när det blir mörkt och kolla på Idol. Jag har verkligen saknat det! Ska ni se det? :D

Söndag

Eftersom Sofie kom igår har jag varit upptagen hela dagen idag. Hon åkte hem för ungefär två timmar sedan och nu försöker jag plugga lite på en design-uppgift till skolan.

Jag red inte själv idag, utan Sofie fick testa på Artie eftersom hon aldrig ridit honom förut. Det verkade gå bra för från marken såg det superfint ut. Själv tycker jag det är ganska kul att se någon annan sitta upp på min häst och höra vad de tycker om honom. Särskilt Artie som inte är så "känslig" när det gäller att byta ryttare. Han tar helt enkelt inte så hårt om någon ber om något han inte känner igen, utan han försöker bara göra så gott han kan :D

Jag tog massa bilder, men från Sofie mobil. Det blev lite bråttom när hon skulle till tåget så vi hann tyvärr aldrig lägga upp bilderna :( Men ska fixa dem så ni får se Artie under någon annan ryttare än mig ;)När hästen skadar sig

Hela min hästvår var på dom allra flesta sätt helt fantastisk. Den var kantad av tävlingar med båda hästarna och vi nådde tillsammans stora framgångar också. Det var lite som en payback till mig för allt slit jag lagt ner under hösten och vintern, alla träningar och timmar på hästryggen som lönade sig i fina resultat. Allt som har med hästar och framgång har inte bara med tävlingar att göra heller. 

Både Vendela och Bingo var runda och fina i kroppen och gick för små lätta hjälper, i topptrimm båda två. Men så hände något i början av sommaren, plötsligt ville ingen av hästarna samarbeta riktigt längre. Dom presterade under sin nivå båda två och var inte sig själva.

Som ni vet så har ju båda hästarna varit borta från tävlandet och tränandet under sommaren och fram till nu. Som tur är så hade ingen av dom dragit på sig (förhoppningsvis!!) relativt milda åkommor som inte ska vara alltför svåra att bli av med. Men man vet verkligen aldrig, och det är det jag vill säga nu. 

Man vet aldrig med hästar. Dom är djur, som gör sig illa i hagen, trampar snett när man är ute i skogen eller får en sten i skon ibland. Det är läskigt hur snabbt det ändras från ena dagen till den andra. Vendela var i absolut toppform innan meetinget, hon var så fin att rida och en riktig stjärna. Fredagen skulle vi tävla, på tisdagen kändes hon konstig i högervarvet - snacka om total helomvändning. 

För att inte tala om min fina Nico. Har talat mycket om honom nu på senaste känner jag, han finns med mig jämt och ständigt. Min älskade häst som klockan ett på dagen den 20 november sprang runt i hagen och busade med sina kompisar och lätt klippte hinder på 130. Men sen vid insläppet klockan fem så kunde han inte längre gå, bara hoppa på tre ben. Att hoppa ett enda hinder var otänkbart. 

Detta är det allra bästa exemplet på hur illa det faktiskt kan gå med hästar, saker som vi människor inte kan göra något åt. Jag lärde mig verkligen något av det som hände Nico. Jag lärde mig att det kan hända mig också. Jag är otroligt bortskämd med friska, sunda ponnyer. Jag trodde aldrig att det skulle hända min häst något. Men sen hände det, och då hände det ordentligt. 

Så nu när det hände Vendela och Bingo så var jag beredd. Jag visste att det kunde hända mig också, och det var faktiskt skönt. Båda hästarna blev skadade "av sig själva" det hade inte med mig att göra. Och sånt rår man inte på, det är ingen ide att gräma sig över var man kunde gjort annorlunda. 

När hästen skadar sig så är det lätt att fastna i "om inte"-tankar. Här kommer lite tips på hur jag tänker;

* Blicka framåt, ta för givet att hästen blir frisk (det är tillåtet det också). Det gör det lättare att hitta motivationen til att åka till stallet och ta hand om den + orka eventuell konvalecensridning.

* Tänk aldrig "om jag inte hade..", "om jag bara hade.." osv. Det drar dig bara djupare ner i det svarta hålet, och där gör du ju knappast någon nytta! Din häst finns kvar och behöver din hjälp för att bli frisk - hjälp den. 

* Låter kanske klyschigt, men se skadeperioden lite som en chans att komma närmre din häst. Ta dig tid till att borsta den extra osv. Om dina kompisar ändå ska rida, kan du ju pyssla med hästen undertiden och sedan cykla hem med dom istället för ensam. 

* Det drabbar alla någon gång, det kan både jag och Issa intyga. Gud har inte valt just dig att vara dum mot, även om det känns så. 

* Om det finns möjlighet så kan du ju se det som en chans att prova lite andra hästar också, om du har tid att rida lite extra.

Livet med häst är så mycket mer än att gå runt i tävlingskläder Här får ni lite skäll!

Stort cred till er som kommenterar så mycket! Det är jättekul att mötas med alla nya, glada kommentarer när man loggar in. Försöker svara så gott jag kan också, tycker det är jättekul att "prata" med er läsare - ni är toppen!

Dock så är det inte alla som kommenterar, ni är väldigt många som inte ger respons på det ni läser. Skittråkigt för oss rent ut sagt - kommentarerna är ju er chans att säga till oss vad som är bra eller dåligt och vad ni vill läsa mer om. Se det som en chans att påverka!

Vi älskar verkligen när någon läsare kommer med egna förslag på vad ni vill att vi ska skriva om/ta kort på/filma. Det blir så mycket lättare och roligare att fixa någon som tar kort eller sätta sig en timme (för det är vad det tar, tro inget annat) och få ihop ett långt inlägg som är både intressant och roligt att läsa, med ett ämne vi inte redan läst om på någon annan hästblogg, om man känner att det man gör det för att ni vill läsa om det. Om man känner att ni kommer att läsa och uppskatta det vi skriver, kanska motargumentera och starta en disskusion. Och det blir såå mycket roligare att blogga då!

För det tar TID att blogga, en massa tid, kraft och energi ligger bakom en blogg som denna. Det är roligt att blogga, det är ju därför vi gör det. Men om ni vill att vi ska orka fortsätta nu när det blir mörkare, skolan tar i på allvar, och hästarna ska ridas och tränas inför alla tävlingar, så måste ni visa det aliihop. Ni är några som gör det, och det är mycket för er skull (och för vårt samarbete med kuriren) som vi bloggar på även när vi inte har tid. 

Men alltså, till er andra; Släng upp en kommentar då och då, om ni tycker något är bra eller dåligt! Eller bara vill säga hej. Allt uppskattas, var inte rädda för oss. Vi älskar er ändå! :D

Alla vill ha cash..

.. så nu hovar jag in! 

Min tur att jobba i stallet idag :) Detta inlägg är INTE tidsinställt haha, men det var faktiskt inte så jobbigt att gå upp. Hade en toppenkväll igår med Issa, Sofie, Janni och Kanonkula Kanongulan. Den senare är min familjs supersnygga lilla gula bil. Gul, liten bil = respekt! 

Mycket skratt som alltid när vi brudar träffas och gör något tillsammans! Men idag så var det alltså tidig morgon som gällde för mig, så det blev inte allför sent igår. Idag så får Vendela vila, ska nog blistra henne i morgon med det där linimentet. Skulle göras en veckas uppehåll och sedan fyra dagar igen. Men Bingo kommer ju in, så ridning står det på schemat ändå! :)Shiiit, dags att cykla till jobbet nu! Eller ja, stallet blir nog mer naturligt att säga ;)Ändrat datum

Av någon anledning kunde inte arrangören för finalen av div 2 ha den, så nu är datumet ändrat till den 6e novemer och på hemmaplan. Det kommer bli kul, div 3-finalen gick ju hemma som ni kanske kommer ihåg. Vi får väl hoppas att det går lika bra denna gång som sist!

Lite synd tycker jag bara att tävlingen blir så sent, annars skulle den ha varit den 16e oktober. Men egentligen spelar det ju ingen roll, bara lite tråkigt att vänta så länge från andra till sista omgången. Dock kommer jag inte ens vara med i andra omgången (kommer skriva senare varför) så för mig blir det ju väääldigt lång väntan till nästa omgång. Tur att jag har andra tävlingar emellan! :)

BTS Nyköping

Haha sämst bilder, men tänkte ni kunde få se några bilder från tävlingen utöver de uppsuttna bilderna.Sista svängen till stallet

Nu ska jag bara hjälpa till att ta in privathästarna från hagen, sen är min första arbetsdag avklarad! Känns bra :D

Sofie kommer idag!

Idag kommer en av mina närmsta och bästa vänner till Katrineholm och hem till mig, nämligen Sofie. Hon har varit med en del i bloggen tidigare, så ni känner säkert igen henne. Ska bli jättekul i alla fall, hon bor ju i Stockholm så vi träffas ganska sällan. Men vi försöker göra det så ofta vi kan och göra det mesta av det när vi väl ses :D

Jag kommer alltså vara rätt upptagen resten av dagen, men kom gärna med förslag vad jag kan blogga om senare så jag har massor att skriva sen!

Goda nyheter x2

Fyfaaan vad skönt att kunna leverera lite glatt nu känner jag! Varit så mycket trista saker runt ponnyerna nu så att var och vart annat inlägg har fått rubriker som ":(" "Dåliga nyheter" osv. Nu är det höst och vindarna börjar kanske blåsa lite åt vårt håll igen, vi har kämpat i lite motvind nu ett tag. 

Idag får ni inte glömma att hålla tummarna för vårt div 2 lag i ponnydressyr! Tyvärr så blev dom bara tre till denna omgång, eftersom Bingo och Thereses ponny Twiggy varit sjuka. 

Pratade iaf med Kristina i förrgår och hon sa att Bingo känns bättre nu! Så imorgon så kommer han in till Trolldal så att jag kan känna lite på honom och se hur han känns. Veterinären hade inte hittat några ljud alls på lungorna på honom och alla prover var fina så vi får hoppas att han är fit for fight igen! Förhoppningsvis så kan han nog gå andra omgången av div 2, som är den 1:a oktober. Om en vecka så ska han gå en träning för Karin Öljemark iallafall och det ska bli kul!

Vackra Bingo


Igår så provade jag även att galoppera med Vendela. Kände att hon ju ändå ska galopperas egentligen och är hon frisk är hon ju frisk och är hon inte det så spelar det itne så stor roll om hon har galopperat några varv heller. Lika bra att prova henne lite så att man kan åka tillbaka och behandla henne så fort så möjligt om det inte är bra, istället för att jogga runt i en vecka innan man upptäcker att hon inte kan galoppera ordentligt när hon har ont. 

Jobbade henne mest i skritt, och det gick bra. Hon var dock svår att få avspänd i huvet igår, men hon är som hon är. Gick bra ibland och jag stod lite i lätt sits i alla gångarter (inkl. skritten hahaha!) för att få upp ryggen på henne lite extra. Hon svarade stundtals riktigt bra på det, så det får jag vara nöjd med. 

Hon känns iallafall INTE som hon gjort förut, där det var sån skillnad på varven. Hon känns nästan bättre i högervarvet än vänstervarvet nu, med undantag för galoppen. Men det är inte alls den där spända paniken i högervarvet, hon har bara lite svårare att forma igenom där. Galoppen var för första gången på länge rund i högern, inte sådär kantiga språng som inte går att följa med sätet ordentligt. 

Så jag håller alla tummar och tår så hårt att dom blir blåa nu för att hon faktiskt börjar likna något som kan kallas bra igen. Det skulle vara så härligt att ha henne tillbaka med flaggan i topp!

Stalljobb

Vet ni, att nu är det så att jag har fått jobb i stallet ca en helgdag i månaden. Ska alltså fodra, släppa ut hästar, mocka och lite övrig hästskötsel idag. Kommer bli tufft att gå upp eftersom jag ska vara i stallet vid 7 (det här är tidsinställt) men annars tycker jag det ska bli ganska kul. Eller kul och kul, men skönt att få lite extra pengar. I år har jag nämligen många roliga planer med mina vänner och då passar ju alltid lite extrajobb bra.

Jag har tänkt rida Artie när jag är klar med det mesta av jobbet, till runt tolv. Sen runt tre får jag åka tillbaka och ta in de sista hästarna som ska in.

Dagens ridpass - Artie

Idag provade jag att rida lite lätt på banan, bara för att känna hur han kändes efter att ha tagit det lugnt några dagar. Gjorde några basic-övningar och jobbade med övergångar, tempoväxlingar och att flytta honom i sidled. Det märkes ju att han inte gått på banan på ett tag men annars var han faktiskt fin. Han tyckte nog det var lite kul att få komma tillbaka till vanligt arbete igen.

Det låg en vattenmatta fylld med vatten på banan också så hoppade över den för att träna lite titthinder. Första språnget gjorde han ett stort språng med resten galopperade han bara ett litet större galoppsprång. Det brukar inte vara något problem med Artie och tittiga hinder, men det är ju lika bra att träna när det fanns tillgängligt.

Vendela 1/9

Igår så gick inte Vendela lika bra som i förrgår, men det var lite blåsigt och småregn. Hon är ju som hon är, speciellt nu när vi går mot kallare tider. Om jag itne nämnt det så är min häst inte så mycket för detta med höst och vinter förstår ni.. ;)

Men jag gjorde lite skänkelvikningar ändå, hon svarade dock med mycket spänning så vi gick ifrån det jobbet efter ett tag. Känna av dagsformen var det ja. Gjorde istället lite olika raka och böjda spår med volter och linjer. Vill ha henne lika eftergiven oavsett vilket spår vi går på. 

Provade även att jogga henne lite grann, gick också bra. Mycket lättare att få ett ordentligt stöd med sug i när man travar henne. Gick mest på böjda spår och kände av varven. Tyckte nästan hon kändes bättre i höger än vänster nu, men det är ju bara ett gott tecken! 

Ska rida henne ett pass inomhus i helgen hade jag tänkt och se om hon kan spänna av lite mer igen. Ska skritta ut någon tur också, kan hon behöva. Gäller att passa på innan det fryser på, tiden går för fort när man har roligt..

Snart ser det ut såhär, bara att passa på att njuta av solen nu!
Skön torsdag

Mina torsdagar är riktigt sköna i skolan, har först sovmorgon till kvart i 10 och sen slutar jag vid 1. Jag har alltså bara två lektioner så det uppskattas!

Har varit hemma ett tag nu, men tänkte att det är lika bra att ta tag i de skolarbeten man fått hem innan jag åker till stallet. Freddi slutar vid kvart i 4, så när hon kommit hem tänkte jag åka ut tillsammans med henn. Mycket roligare att cykla med sällskap dessutom.

Som jag skrev igår får Artie ta det lugnt idag och mest röra lite på sig.

Vendela 31/8

Det gick verkligen toppenbra att rida Vendela igår! Min första tanke var "hon är ju på mycket bättre humör idag", men ändrade mig fort. Det var ju JAG som var på mycket bättre humör. Var en fin höstkväll med sol över stora utebanan, kunde samtala lite med folk som red förbi också och sådär. 

Vendela jobbade på toppen i sin skritt, fast vi fick fastna lite på volten för att verkligen få ut bakdelen där. Hon är ju arbetsvillig, men hon blev lite väl nonchalant mot min sidförande vänsterskänkel. Väljer att inte ha sporrar nu under igångsättningen, utan sparar lite på det. Funkar ju bra utan också, omväxling är aldrig fel :) 

Fick idag ut det jag ville; toppenfina skänkelvikningar längs hela diagonalen i båda varven. La upp passet precis så som jag beskrev i mitt inlägg för några dagar sedan. Det ger verkligen resultat på Vendela! Avslutade med att skritta henne i låg form på stora böjda spår, och försökta flytta henne utan att hon spände sig och kröp upp i formen. Var jättesvårt, hon blir ju spänd i sina skänkelvikningar + försöker flyta iväg framåt för att slippa flytta. När jag då tar en bromsande förhållning och tvingar henne lite åt sidan så svarar hon med att krypa upp med nacken och spänna sig. 

Där har vi alltså en del kvar, ska jobba vidare med det idag hade jag tänkt! Det är ju lite detta jag har tänkt ägna mig åt nu under igångsättningen; problem som kommer redan i basic skrittövningar. Svårt att "hinna" med sånna problem i vardagsträningen tycker jag. Då är det mer högerslutor som ska finslipas inför tävling, fast problemet med dom kommer redan här, hon går emot den sidförande skänkeln.. 

En annan sak som jag tror intresserar er är att Vendela kändes precis som vanligt idag! Visserligen skrittar vi bara, men hon har ett jämnt sug i båda tyglarna och känns mjuk och fin i båda varven. Jag hoppas verkligen att detta gör henne susen och att hon är tillbaka i fullt arbete inom en treveckors-period. Man ska verkligen inte ropa hej ännu, men det känns bra just nu. Ibland får man leva i nuet!!

Fina, vackra, älskade häst <3 Denna bild är lycka, vår debut i LA:P1 och ett elitkval på en gång, gud så glad och nöjd jag var här. För att inte tala om hur stolt jag var!!
Dagens fråga


Vad tycker ni om våra små videobloggar?Free Questionnaires