Onsdag - Artie

Eftersom han blev vaccinerad igår tog ja det bara lugnt idag. Veterinären sa att skulle motionridas i ca fem dagar, men han kändes lite konstig när jag kortade tyglarna, så skrittade istället på långa tyglar i 30 min. Kanske inte så konstigt att han är lite stel i halsen, man vet ju själv hur det känns efter man fått en spruta. Så tar det lugnt nu de kommande dagar och kan sedan rida som vanligt till helgen.

Dagens outfit - videobloggHaha alltid lika seriösa :DDagens planer

Kan erkänna att jag igår gick ifrån min egen "ridpolicy", ni vet inlägget jag gjorde om mina ridpass. Jag red rätt planlöst igår, och jag tror det var därför det inte heller blev så roligt som det hade kunnat bli! 

Idag så ska jag alltså bättra mig och bestämma lite mer vad jag vill göra och varför, vad jag får ut utav det. Man kan göra mycket i skritt, och för en häst som Vendela så är det utmärkt att bara tränas i skritt. Hon har ju lite svårt med det, blir gärna spänd och sådär. 

Tror att jag ska prova flytta henne lite idag, lite mer alltså. Lägga energi på att det blir bra, hitta det jämna flytet i skritt och se till att hon inte viker halsen. Några steg till en början och öka succesivt. Nu när ajg skriver detta och gör upp en liten plan så blir jag genast sugen på att åka ut och rida! Det är ofta en positiv bi-effekt med att planera upp passet lite, man blir så taggad på att genomföra sin plan på en gång. 

Samtidigt får man alltid komma ihåg att känna av hästen för dagen, kanske att man gör något helt annat. Ska kompisarna rida ut, och man inte ahr någon tävling inbokad eller så så är det klart man kan hänka på lix! Det är iallafall min filosofi. Att fastna i något när det gäller träning av hästar är sällan bra, man måste vara öppen för förslag hela tiden! :)

Vendela 30/8

Skrittjobbade Tullarullan lite idag. Jag själv var inte i högform, man är ju bara människa och kan (precis som hästarna!) inte alltid vara på topp, även om man gärna vill tro att det är något man styr över själv.
Vendela var lite spänd till en början, men det släppte sen när hon insåg att vi faktiskt skulle arbeta i skritten. Tror hon mest gick och väntade på att jag skulle säga åt henne at galoppera, eftersom det är så det har varit dom senaste två vekorna.

Men idag så gjorde vi lite halter, skänkelvikningar och annat arbete i skritt. Skritt-halt är hennes svåraste övergång, snacka om att hon går emot min högra skänkel och slinker ur eftergiften i högersidan. Lugnande nog så gjorde hon så redan innan hon skadade sig kan jag berätta, det hänger alltså inte ihop med det. 

I övrigt så kändes hon helt som vanligt när jag skrittade. Inget oliksidig eller så. Men det har ju mest varit problem i galoppen, så vi skyndar långsamt. Men även det är ett problem i sig. Vendela har inte tappat konditon eftersom hon motionerats ändå, och hon sprängs ju snart. Att skritta och få arbeta tycker huvudet är roligare än att springa runt planlöst, men det tröttar ju inte ut henne ett dugg. Hon är ju lite halvgalen redan innan (tro det eller ej, men det är hon faktiskt) så nu är det snart kris. Höst/vinter halvåret är ju dessutom inte riktigt hennes grej. 

Får se hur det blir helt enkelt, men jag ska rida henne varje dag nu (ev nån vilodag när det passar) och börja i skritt, sedan trava och sedan galoppera. Känns hon som vanligt så avancerar vi såklart, men jag tar absolut inte ut något i förskott! Är glad att vara tillbaka på ridbanan med henne iallafallm, även om min häst är som hon är :)
Nu är tandställningen borta!
Vaccination

Vid klockan 16 idag ska Artie vaccineras vilket också innebär att jag kommer cykla direkt till stallet efter skolan. Jag slutar kvart i fyra, så därför kommer jag inte hinna hem emellan. Men jag och pappa var nyss i stallet och lämnade av stallkläderna så jag slipper släpa med dem till skolan. Jag hade ändå sovmorgon men insåg inte det förrän jag vaknat den vanliga tiden och kollat på schemat, så hade lite dötid att lägga på sånt.

Jag kommer inte rida idag eftersom hästarna vanligtvis ska ta det lugnt några dagar efter de vaccinerats. Kanske borde passa på och smörja alla grejer sedan tävlingen som fortfarande är helt skitiga? ;) haha får se hur det blir! 

Freddi och Qarlos markarbete

Filmade två korta snuttar med mobilen igår när Freddi markarbetade Qarlos :)


God morgon!

Har lite tid över innan jag ska cykla iväg till skolan, så tänkte bara tacka er läsare för alla fina kommentarer vi fått på sista tiden. Det gör det tio gånger roligare att blogga när vi får feedback från er, så fortsätt så! ♥Skrittur

Efter Arties superfina rundor igår fick han ta det lugnt en tur i skogen. Red tillsammans med Johanna och Freddi, så det var mysigt! :)Små tips för ett bättre ridpass

Givetvis så har jag tagit en massa bra tränarhjälp under det senaste, och det har varit värt väldigt mycket. Just att ha både Karin Ömans och Karin Öljemarks råd i huvudet har varit en superkombination för mig. Men för att man ska kunna utvecklas någorlunda inom en rimlig tid så krävs det väldigt mycket av en själv också. Om man gör som jag och tränar två gånger i månaden (varannan vecka) så är det väldigt många pass som man själv rider. 

Då är det jag som måste ta ansvar för att vi utvecklas och lämnar ridbanan som ett lite bättre ekipage än vad vi var när vi gick in. Detta är självklart jättesvårt, och det krävs en hel del. Eftersom jag ridit så pass mycket själv senaste året och ändå fått mycket beröm från tränare för utvecklingen så blir min tanke att jag ändå måste göra nånting rätt när jag rider själv också. Inte allt såklart, men alltid något! Tänkte dela med mig av lite tips som jag använder mig av när jag rider ett dressyrpass :)

Jobba mot små delmål
Om jag har som "huvudmål" att rida skänkelvikningar längs diagonalen så kan jag kanske inte börja med det så fort jag kortar tyglarna. Troligtvis så har min häst lite svårt för det, annars skulle man ju välja att jobba med nåt annat! Först måste jag förbreda hästen lite, och kanske bara flytta några steg. Ett delmål då tex är att klara tre steg ut från spåret innan nån bog eller så smiter iväg. Då blir det lättare att hitta motivation att orka rida vidare, även fast man inte klarar huvudmålet direkt!

Variera det du gör
Fastna inte på en volt runtrunt och vänta på att hästen ska hamna tex i form av sig själv. Det böjda spåret är jättebra, men det mpste varieras på olika sätt för att det inte ska bli onödigt slitage. Växla tempo vid varje vändpunkt, rid små volter i stora volten, öka och minska volten. Allt för att lösgöra hästen. 

Ha en baktanke
Tänk yt vad det är du vill få ut av ditt ridpass, vad du vill få ut av det du gör just nu. Ett ridpass ska inte innehålla en massa dötid där man travar runt lite planlöst och gör någon skänkelvikning eller öppna här och var. Tänk igenom vad din tränare sa på senaste passet, vad ni gjorde och vad ni behöver träna mer på! 

Ha som mål att berömma hästen
Jag känner alltid efter vad som känns rimligt att begära av hästen jag sitter på. Oftast har man ju en liten bild av vad den kan osv, vad man kan förvänta sig av den. Något jag alltid har som mål är att kunna klappa min häst och säga "duktig" med jämna mellanrum. Det ska vara lagom, alltså inte för lätt eller svårt. När hästen väl klarat sin uppgift en gång så behöver den inte få lika mycket beröm den andra och tredje gången, utan då kanske det är dags att ställa ännu högra krav. Gör hästen något perfekt redan från början så kanske det inte heller är värt att göra det fler gånger. 

Detta är lite hur jag tänker inför ett ridpass för att både jag och hästen ska få ut så mycket så möjligt av det! 


Inte försvunnen

Ni som undrar var jag har hållit hus så kan jag berätta att jag har varit i Norrköping :) Jag och Gustav firade ett år tillsammans där i lördags med lite shopping (utan just shopping dock eftersom ingen köpte något haha), mysig promenad och resturangletande för att sedan avsluta med riktigt god kinamat!  
Idag så kollade vi på friidrott och slöade i soffan innan jag åkte ut till stallet. Där fick Qarlos sig ett eftermiddagspass. Gick kanoners och vi gjorde mycket galopp-trav övergångar för lydnadens och energins skull. Kände att jag satt bättre idag, stilla skänklar på ett annat sätt än tidigare. Känns jättebra, men känner att jag behöver lite hjälp. Ska få det i helgen av Karin har vi bestämt, så det blir toppenbra. Qarlos är rolig att rida, han vill lära sig och han vill göra rätt. Han är på min sida helt enkelt, och kollar man i spegeln så är han en riktigt snygg häst också. Ska se till att han hamnar med på lite ridbilder snart så ni får se!

Ska prova småhoppa Qarlos så smått nu på måndag, är faktiskt lite nervös! Börjar med bommar på marken tror jag, hehe. Men sen så!

På tisdag så ska jag börja skittarbeta min prinsessa! Jag saknar att rida henne. Även om det bara är i skritt så kan jag iaf sätta upp olika saker och småmål jag vill uppnå under ridpasset och sedan berömma henne och jobba med henne mot dom. Mycket roligare än att bara galoppera runt runt! :) Förhoppningsvis mer helande också, nu får hon läka.. <3Lite bilder från idag

Som jag skrev tidigare glömde jag att ta med kameran till tävlingen. Pappa fick  alltså fota och filma med sin mobil i stället, inte i närheten av liak bra men det funkar!

F.v. Matilda Strid, jag, Maja Primdahl och Ida WestmanResultat Nyköping

Förklassen var en 95 cm A:0/A:0, som jag faktiskt var riktigt taggad till. Hade tänkt ta en del snäva svängar beroende på hur Artie kändes inne på banan såklart. På framhoppningen var han till en början spänd men hoppade jättebra de sista sprången. Men inne på banan blev han riktigt spänd igen samtidigt som underlaget inte var det bästa. Dock försökte jag bara rida vidare enligt min plan och fick till mina svängar, så det räckte till en 2:a plats!

Tyvärr glömde jag kameran hemma, men pappa filmade i alla fall med mobilen. Inte det bästa, men bättre än inget va? :)Nästa klass var då lagklassen som gick i 100 cm, där jag var först ut i lagordningen. Jag tog det ganska lugnt med lite kortare svängar (ifall det inte skulle bli någon omhoppning då tiden i grunden räknas). Artie klonkade faktiskt i 2an och 3an men resten gick finfint! Så jag var alltså felfri i grundomgången. De andra som red i laget var Matilda, Ida och Maja. Matilda fick 4 fel men de andra var felfria vilket gjorde att vi gick till omhoppning mot Nyköping.I omhoppningen vågade jag satsa lite mer, även fast jag inte chansade rakt igenom. Var felfri även där, vilket Maja och Ida också var! Vi slutade alltså på noll fel och vann klassen!


Håll tummarna idag!
Att gå vidare till nästa häst

Nico Junior, Sunshine, Cavendish, Starrhult Bingo. Alla har dom en gemensam nämnare; mig. 

Min ponnytid sjunger på sin sista vers, och det är fler ponnyer än en som passerat. Alla har dom varit speciella på sitt sätt, och alla har dom fått min kärlek och ompyssel. Alla dessa ponnyer har lärt mig något och jag har gränslöst älskat dom. Vissa starkare och längre tid än andra, men alla sex har varit så älskade. 

Att byta häst är för mig naturligt, man kan inte ha samma kompis för alltid. Det har jag alltid vetat och varit beredd på, även om min fina vän Nico lämnade mig på helt fel sätt alldeles för tidigt. Jag tror att det inte bara finns en häst per människa, jag tror att det finns flera. Jag förstår dom som hellre har kvar samma ponny än säljer den och går upp i klasserna ett snäpp, men samtidigt så vet jag att det inte har något med om man älskar hästen eller inte att göra. 

Att Vendela ska få ett nytt hem är för mig självklart, jag har varken tid eller pengar att ha henne kvar och tävla vill vi ju båda två. Så när vår tävlingstid tillsammans är slut, är också vår tid tillsammans som ekipage det. Hon älskar att vara tävlingsponny, så det ska hon få vara också. Istället för att skrutta i en hage och få visa vad hon kan då och då när jag har tid, aldrig i livet. Stjärnor som hon ska inte plockas ner, dom måste få skina i all sin glans. 

Det kan verka känslokallt att bara gå vidare från den gamla hästen med en ny. Man hittar helt enkelt en ny häst att älska och ha kul med. Men det tycker jag är helt fel inställning. Det är inget svek mot den gamla hästen att skaffa en ny, eller en till häst. Så länge man är tacksam över tiden man haft tillsammans, och ser till att den gamla får en så ultimat tillvaro så möjligt så är det inte ett dugg fel. 

Hjärtat har plats för flera hästar. När det kommer in en ny, så får den direkt en plats. I mitt hjärta har alla hästar egna rum, och det finns rum till alla nya, det är aldrig någon älskad vän som kommer att bli av med sitt.

Nico


Sulan


Vendela


Bingo


Så fina och olika, och alla har dom lärt mig minst lika mycket som jag lärt dom!Bilder från träningen - del 2


Lite hoppfilmer på Vendela

Jag skryter ju ofta om att min dressyrponny kan hoppa också, tänkte visa några gamla filmer :) Det är svårt att hinna med en hoppkarriär parallellt med dressyrkarriären (som ju inte gått annat än strålande), men hade jag mer tid och pengar så skulle jag hoppa Vendela mer seriöst. Vi båda tycker att det är jättekul på en lagom nivå!Sist med inte minst; Vendela i sitt esse!
Dressyrträningen för Karin

Igår hade jag ju träning för Karin och vi fortsatte jobba på avspänning och lösgjordhet. Vi ville få honom låg i fromen och ta långa steg, men samtidigt vara kvick i haserna. Artie var riktigt, riktigt fin hela passet! Han jobbade på så bra och fint. Jag fick även jobba med att själv spänna av, för så fort jag spänner mig i axlar eller armar känner Artie av det.

Jag fick också stå en del i lätt sits och rida med mycket stöd i handen utan ben. Det låter kanske lite konstigt, men på det här sättet får han lär sig att jobba självmant. Så fort man känner att han tappar så är man där med skänkeln.

Det var så himla kul att träna igår eftersom det gick så bra. Karin verkade riktigt nöjd med Artie och nu är jag taggad inför tävlingen i morgon.
Startlista inför i morgon
Besök från Sthlm

Gissa vem som kommer till lilla Kattne idag?! :DSmakprov från dagens träningArtie var grym på träningen idag för Karin! Har massa fina bilder att lägga upp som Freddi fotade, dock ska jag till stationen nu och möta upp Sofie. Hörs sen :DNya skor på GEfter träningen idag ska Artie bli skodd så han är fit for fight på söndag! Jag tycker alltid det är lika skönt när hästen är nyskodd, det känns liksom bara bra. Håller ni inte med? ;)Dagens fråga

Skrev ju förut om att jag har mycket träningar på gång. För någon vecka sedan hade vi som dagens fråga hur många av er som tränade för instruktör regelbundet. Jag, som kallar mig själv hoppryttare, tränar så klart hoppning för tränare men även lika ofta dressyr.

Oavsett vilken gren ni håller på med skulle det vara intressant att veta i vilken/vilka ni tränar för instruktör (kommentera gärna om ni väljer "annan gren").


I vilken gren tränar du för instruktör regelbundet?

Free online poll

Vendela får byta jobb

Igår så bestämde vi at Vendela ska sluta med galopprogrammet, det funkar inte alls bra för varken knopp eller kropp på den hästen. Hon blir bara kort och spänd i överlinjen och sänkt i ryggen. Hon behöver komma till avspänning och det gör hon verkligen inte vid den typen av arbete. 

Idag så åkte iallafall mamma och hämtade hennes blisterliniment, så nu har hon fått det på frambenen. Förhoppningsvis så upptäcker du hennes kropp att det behövs lite smörjning i kot- och hovlederna. Blistret irriterar huden och ger ökad blodcirkulation nämligen :)

Planen för Vendela är just nu att jag ska skrittarbeta henne en vecka och sedan börja jobba henne avspänt i låg form, långsamt tempo. Så får vi se om det, nu när hon är behandlad och akupunkterad, kan vara lösningen. Känns bra, tror att detta passar Vendela mycket bättre. Ibland så måste man bara våga lite på sig själv, men det var Karin som gav mig en extra knuff idag och tyckte att galoppen inte fungerade. 

Va hoppas att hon är tillbaka snart!
Hårdträning

Igår var det hoppning - idag är det dressyr! Har alltså träning för Karin i eftermiddag efter skolan. Ska bli riktigt kul då att träna är bland det bästa jag vet. Särskilt för Karin som är en grym tränare, haha. Hoppas bara Artie inte har träningsvärk sen hoppningen igår. Dock ska han få ta det lugnt i morgon för att vila upp sig inför tävlingen på söndag. 

Bra träning!

Idag var första hoppträningen på hela sommaren och jag var faktiskt beredd på det värsta. Man vet ju hur mycket man tappar under tiden man inte tränar för någon, särskilt hoppning som är en färskvara. Jag har mest hoppat själv i sommar så som sagt trodde jag det var mycket som behövdes slipas. Till min förvåning var Artie grymt fin och gjorde allt toppen!

Vi började med att värma upp på en volt med ett hinder med galoppbommar före och efter. En simpel övning som är väldigt nyttig. Man skulle helt enkelt ha samma rytm och tempo över hindret som över som på volten. Sedan hoppade vi en del olika linjer och tillslut en bana.

Tidigare har jag haft problem med att länga ut galoppen på Artie utan att han ska bli lång. Kunna ha ett bra bantempo men att han fortfarande väntar och lyssnar på mig utan att springa iväg. Det har verkligen jag och Karin tränat på under alla dressyrträningar och äntligen kan jag verkligen se resultat! Han har blivit så himla reglerbar och välriden. Det är otroligt roligt att rida när man känner att allt slit faktiskt löna sig :D

Hela vår div.2 lag tränade idag och alla hästar verkade vara på topp! Så nu är vi taggade inför söndag!!

Tyvärr glömde jag kameran hemma, dum som jag är så har inget nytt att bjuda på :(


Hoppträning ikväll

Som rubriken lyder är det träning för Daniel på schemat ikväll. Arties skor satt lite löst igår såg jag, men han ska skos i morgon så bara de sitter kvar idag så ;) Var längesen jag hopptränade, så hoppas det går bra!

Hoppträning ikväll

Som rubriken lyder är det träning för Daniel på schemat ikväll. Arties skor satt lite löst igår såg jag, men han ska skos i morgon så bara de sitter kvar idag så ;) Var längesen jag hopptränade, så hoppas det går bra!

Tandläkarbesök

Ska strax börja bege mig mot tandregleringen, förhoppningsvis är det inte många gånger kvar där! Första skoldagen är dessutom avklarad, på ny skola och allt! Var faktiskt riktigt kul att träffa alla kompisar igen och och vi har fått ett bra schema så det här året ska nog allt gå bra.

Har alltså tänkt åka till stallet efter tillsammans med Freddi. Får se vart jag rider, men troligtvis på någon bana för att trimma inför hoppträningen i morgon.

Hoppas tandställningen åker ut snart!
Ska bli organiserad

Idag börjar ju skolan för min del, vilket också betyder fullspäckat schema hela veckorna. Brukar ha fullt upp hela tiden, om det inte är skolan med plugg och prov är det träningar och tävlingar. Som plus på det vill jag umgås med mina vänner samt hinna med körlektioner och resor och annat roligt!

Det är alltså väldigt mycket att hålla koll på hela tiden. Så igår tog jag tag i mig själv och köpte en almanacka. Jag ska helt enkelt bli organiserad, haha! Det ska bli skönt att slippa ha allt i huvudet, särskilt när man måste hålla koll på datum till skoningar och vaccinationer osv. Förr har jag alltid använt kalendern flitigt den första måndagen och sedan låtit det glidit ut i sanden. Men denna gång ska det vara annorlunda, den ska användas hela året!

Använder ni en almanacka av något slag? :)EM

Bara jag som undrar över stämningen hos Schockemöhle efter att Totilas bara blev 5:a i EM? Bara och bara, men för at vara Totilas så är det fiaskovarning, han har ju varit oslagbar i två år nu tillsammans med Edward Gal. 

Har inte hittat EM-ritten ännu, denna får duga så länge.


Självklart så är han fantastisk, men man är inte riktigt van att se Totilas missa. Han sätter alltid allt prickfritt annars, här missförstår han rätt ofta. Missar rejält i bytena och snubblar till i en piaff bland annat. Vet inte hur det såg ut på EM, men här handlar det ju oftast om rena kommunikationmissar. 

Samtidigt så tycker jag att Mathias Rath sitter jättesnyggt och rider mjukt och fint. Att han inte riktigt ridit in sig på hästen ännu är ju inte så jättekonstigt, och det är ju därför det blir missar ibland. Han måste få en ärlig chans tycker jag, innan man bestämmer sig för att man hellre ser Totilas med Edward. Tror att det blir riktigt bra nästa år istället faktiskt. 

Ingen har nog missat att Patrik Kittel och Scandic tog EM-brons! Finally, efter Briar har det varit lite lamt bland svennehästarna, men nu är svenska flaggan tillbaka i toppen :DLongering 23/8

Idag så longerade jag Vendela! Det var första gången jag gjorde det faktiskt, mamma tömkörde henne en del tidigare, men nu var det faktiskt väldigt längesen. 

Pratade med Karin, som tyckte att det var värt att prova och se hur det blev utan sadel och mig på ryggen liksom. Vendela hajade direkt och började överambitiöst trava runt som en tok runt mig. Skritta var för töntar tyckte hon, men till slut så gick det. Att få henne att fatta galopp var inte så värst vidare svårt, haha. 

Sedan så gjorde vi enligt programmet 3 min galopp, 1 min skritt, 3 min andra galoppen, 1 min skritt och sen började vi om. Tre gånger i varje galopp ska hon ha galopperat. Det är riktigt jobbigt för henne mot slutet, då bryter till och med hon av ibland. Men fattar ny på en gång, så det är ingen fara. 

Vendela idag


Ett klipp från idag, min röst blir verkligen hemsk på film haha!
Artie bra igen!

Arties ben så gott som helt bra idag, men jag lät ändå Karin titta på det för att få en extra åsikt. Hon tyckte jag kunde rida som vanligt vilkte betyder att jag kommer kunna vara med på tävlingen på söndag! Känns skönt att det inte blev allt för stort uppehåll i min ridning, nu ska vi bli fit for fight igen! :D

Red ett pass på stora utebanan med mycket grundövningar som övergångar och lite tempoväxlingar. Flyttade även honom mycket i sidled för att få igång bakdelen samt att få honom helt lösgjord och avspänd. Det märktes att han hade en del överskottsenergi men han var ändå riktigt fin. Han var lite piggare än vanligt, men jag försökte använda energin på ett positivt sätt. Det är ju kul när han tycker det är roligt att bli riden :D

Posten på rätt väg!

Läste precis på Ridsport att ett av postens höstteman är just ridsport. Helt rätt tycker jag, mer publicetet är ju det sporten behöver! 

Ska jag posta så får det bli med detta helt enkelt ;)
Sista dagen innan skolan

Idag är sommarlovets sista dag, imorgon börjar skolan som vanligt igen. 2:an på gymnasiet, och jag har valt inriktningen sam-sam (finns ekonomi och kultur också) och ska få en ny klass. Blir säkert bra, annars får det lösa sig ;) Insåg även att det är 10 år sen jag började skolan - herregud! Nu är det bara fyra terminer kvar, känns sjukt.

Karin rider Qarlos idag, dressyr skulle det bli. Toppen att hon kan rida honom också nu i början, jag är ju inte alltid helt haj på detta med storhäst osv. 

Själv så ska jag galoppera Vendela, får se hur hon känns. Oroar mig lite eftersom hennes blisterliniment inte hunnit komma än, och egentligen så skulle hon ju få det redan innan jag började galoppera. Funderar på att sluta och vänta tills det kommer istället, kan ju vara så att hon har ont i frambenen istället eftersom linimentet skulle få hennes kropp att upptäcka att det behövs lite läkning där. 

Jag vet at jag borde sluta oroa mig så mycket för Vendela, det har trots allt bara gått en och en halv vecka sedan behandlingen. Men jag har bara Nico-äventyret i huvudet, där ALLT pekade för att han skulle bli bra igen, helt återställd. Och inget kan förklara varför just han inte blev frisk igen. Det vill jag aldrig vara med om igen, den chocken och den besvikelsen. Bättre att förvänta sig det värsta, då kan jag vara överlycklig om Vendela blir bra igen!

Min ögonsten <3
Dagens ridpass - Qarlos

Riktigt bra stallmöte idag faktiskt! Inte ett enda gnäll blev det, supersmidigt. 

Qarlos gick riktigt brs idag, jag är jättenöjd med honom. Han hade lite mer energi idag eftersom han tagit det lugnt, men det var bara positiv energi. Longerade honom lite innan jag red, precis som planerat. Det är skönt att han är mycket bättre än vad jag är, för jag kan verkligen inte longera! Men han hjälper till lydigt och snällt, så det funkar ändå. 

Gjorde idag övergångar mellan skritt och trav, tränade mycket på att han skulle svara direkt för hjälpen framåt. Han ville gärna vara lite sävlig och promenera några steg innan han travade. Att sitta och gnida med skänkeln var ju ingen vits, så jag provade att använda spöt. Inte hårt och argt, men bestämt bakom skänkeln. Jag fick direkt den reaktion jag ville ha; han hoppade framåt och började genast trava. Massa beröm - och nästa gång behövde jag bara skänkla lite lätt för att han skulle fatta vinken trava direkt ur halt! Ibland är det hjärnan som inte koppar riktigt, då får man hjälpa till på traven (haha vad jag är vitsig..) helt enkelt ;) 

Qarlos bekantade sig även med vårt skrämmande "nät" idag. Ni vet, det där gröna som delar av ridhuset när det är ridskola. Först så tyckte han att det var superläskigt, såklart. Men han är en för nyfiken häst för att fortsätta vara livrädd, och det gick med inte alltför mycket övertalning att få honom att gå fram till det. Red förbi några gånger och lät honom titta lite, sedan fick han stanna och nosa på det också. Självklart kollade han om det var ätbart, och så var det med det. 

Travade förbi nätet i båda varven, och det gick så bra så. Skönt att han ändå är så pass okomplicerad till sin natur ! :)

La upp denna bild jättenyligen, men här ser man ju faktiskt nätet riktigt bra :)

Kort och lugnt pass

Artie ben såg mycket, mycket bättre ut idag, nästan helt bra fakiskt! Så jag vågade på mig ett lugnt pass med skritt och trav i 20 min för att känna på honom. Jag kunde inte känna något annorlunda utan tyckte han kändes som vanligt. Så i morgon hoppas jag att det är ännu bättre så jag kan rida mer ordentligt och förhoppningsvis vara med på tävlingen på lördag :D

Nu cyklar jag mot stallet

Idag ska Qarlos ridas lite, tror att jag longerar några varv först. Han har ju tagit det lugnt i två dagar, så om det finns bus i benen så är det bäst att det inte finns någon Freddi på ryggen liksom ;)

När man rider honom så gäller det att hitta dom lite kortare och högre stegen och inte låta honom bli för låg i formen. Han är alltså helt tvärtom mot Vendela, medan Bingo ligger lite mitt emellan. Han är hursomhelst himla härlig att jobba med eftersom han tycker att det är roligt! 

Dagens fråga

Skrev ju tidigare att det är Stallmöte på Trolldal idag! Vi hade stallmöten i vårt förra stall också, skulle vara kul att veta hur många av er som också har det där ni har era hästar :)


Har ni någonslags "stallmöte" ibland i ert stall?


Free polls
Måndag 22/8

Sommarlovet börjar dra sig mot sitt slut, vilket betyder att mitt allra sista sommarlov snart är över. Känns ju lite konstigt, men på något sätt ska det bli skönt att börja skolan igen och få det här sista året gjort. Dessutom ska det blir skönt med lite rutiner och vardag igen, även fast man inte gör annat än längtar till loven när skolan väl är igång.

Nu ska jag i alla fall ta det lugnt och njuta av de två sista dagarna innan skolan börjar. Sen kommer man vara så otroligt upptagen av läxor, prov, jobb, träningar och tävlingar att man inte kommer hinna med något annat ;)

Stallmöte

Idag så är det dags för stallmöte i vårt stora privatstall på Trolldal. En årlig händelse som alltid skapar stora disskusioner. Vissa bra och nödvändiga, andra motsatsen. 

Är det fler än jag som tycker att det är något med hästmänniskor och att gnälla? Varje gång det är möte så passar man på att gnälla järnet över sin egen och sin hästs situation. Vissa gånger är det pinsamt att ens höra på. Något mer som är väldigt typiskt dessa möten är att dom alltid drar ut på tiden. Och här snackar vi inte några minuter hit ch dit heller.. 

Det värsta är när folk inte sållar ut vad som ska sägas på ett möte inför alla, och vad som faktikst kan tas med stallchefen enskilt lite senare. Det tar både en massa onödig tid och energi. Vi har en stallchef som är bra på att handskas med gnälliga hästägare, vilket är jätteskönt. Hon både lyssnar, men samtidigt säger stopp när någon mupp går aldeles för långt liksom ;)

Men av någon anledning så tycker jag ändå att det brukar vara rätt trevligt på dessa möten också, vi är trots allt ett härligt gäng i stallet just nu och det är roligt att träffas alla samtidigt. Plus att det faktiskt bestäms en hel del bra också, det är inte bara gnäll om onödiga saker! 

När det värsta händer

Tiden läker inte alla sår, men den sätter iallafall på ett plåster.

Nico heter ponnyn som jag hade i fyra år, ponnyn jag växte upp med. Vi gjorde allt möjligt kul tillsammans, framförallt hopptävlade vi. Men vi myste, badade, red på långa uteritter och en massa annat som hör ponnytiden till. Vi red självkart en hel del dressyr också, även fast vi inte tävlade så mycket. 

20 november 2007, när jag var 13 år, så hände det som inte får hända. Dom ringde från stallet och sa att Nico var halt. Det visade sig sedan att han inte ens kunde gå. När dom andra hästarna kom in från hagen så stod han bara och gnäggade, ensam kvar i hagen. 

Jag har aldrig sett en så halt häst, han höll på att gå omkull för varje steg han tog. Först så trodde vi inte att det var så allvarligt, han hade lite patellahakningar, och vóm man backade honom så skulle den nog hoppa rätt igen. Stackars Nico, han hade så ont att han krampade i låret och han vägrade stödja på trakterna, han hoppade på tå med den onda hoven. 

Det visade sig senare att han hade en hovbensfraktur genom hela hoven, vi åkte ju dagen efter och röntgade honom och det var då vi fick se det. Det var hemskt, han skulle inte få vara ute i hagen alls på minst ett halvår. Men så blev det också, och eftersom han inte blev bra så förlängdes boxvilan till 8 månader, som blev till 9. 

När han efter 9 månader i box fortfarande inte var bra så beslutade veterinären att han skulle få gå ut, han kunde inte må så mycket sämre av det. Så det gjorde han, och blev lyckligare än lyckligast! 

Nico blev aldrig bra, utan vi fick lov att fatta beslutet att låta honom somna in. Han fick så ont när marken frös och blev hård, det fanns inte en chans att han inte led. Därför var det så himla lätt att ta det besultet, han hade gjort så mycket för mig, alla omhoppningar vi vunnit och alla höga hinder vi klarat tack vare att han ställt upp så för mig. Nu var det min tur att ställa upp för honom och låta honom gå, det protesterade jag aldrig emot. 

Dagen han åkte var så konstig, jag och mamma borstade honom med tårarna rinnandes. Jag har fortfarande svårt att hålla tårarna tillbaka när jag tänker på det. Det var så hemskt så det går inte att beskriva. Och när jag sedan sa hejdå till honom i transporten, sista gången jag såg honom. 

På något sätt så har jag ändå överlevt, gått vidare. För det har jag gjort, jag kommer aldrig att glömma, men jag ahr gått vidare. Även om jag fortfarande är ledsen ibland så har tre år gjort sitt för själen. 

Men allt detta har också gjort mig så himla medveten, och nu när Vendela inte är bättre så kommer allt tillbaka igen. Alla hemska minnen av veterinärbesök, skakande på huvet när röntgenplåtarna granskas. Hur fruktansvärt grym världen kan vara, hur snabbt livet kan vända. 

Men på något sätt, någonstans, så kommer livet att ordna sig ändå. Det är något jag verkligen tror på, mina ledord. Livet löser sig alltid. Nico lever inte längre, men han har det mycket bättre där han är nu. Det som hände honom är hemskt, och jag vill inte att en enda hästägare ska behöva uppleva det. Men jag upplevde det faktiskt, och jag lever än. 
Kommer sakna utebanorna

Något jag verkligen kommer sakna i vinter är friheten att kunna välja vart man vill rida. På sommaren har man möjligheten att rida på alla ridbanor, ridhuset, tältet och självklart ut i skogen. Särskilt för oss som står på en anläggning där det drivs en ridskola är det väldigt skönt att kunna ta för sig och rida vart man känner för.

På vintern blir det ju lite annorlunda då ridskolan är i full gång och ridhuset bara är ledigt vissa timmar. Ridbanorna blir fulla med snö och alla försöker tränga ihop sig i tältet/ridhuset samtidigt. Haha som tur är finns ju alltid skogen tillgänglig i alla fall!

Inte för att verka otacksam och klaga, utan vi är riktigt lyckliga och glada över vår fina anläggning och den stora tillgång vi har till den. Men guud vad jag kommer sakna sommaren när hösten/vintern börjar smyga sig in. Men men, det gäller väl att se det positivt och ta vara på tiden vi faktiskt har tillgång till alla ridbanor osv ;)

I slutet på mars våras när man kunde börja rida på utebanorna igen :D


Sommaren är ju härligast! :D
Liten update

Arties ben såg mycket bättre ut idag, så det verkar som att det börjar försvinna nu i alla fall. Jag hoppas jag kommer kunna vara med på tävlingen på lördag, skulle vara lite surt att missa första omgången faktiskt! Men såklart går Arties välmående först, det kommer ju fler tävlingar ifall jag blir tvungen att hoppa över den.

Som Freddi skrev gick vi ut på en promenad på förmiddagen och svullnaden verkade gå ner ännu mer då. Så jag tänkte kanske åka ut ikväll igen för en till liten promenad. 

Söndag

Idag så var jag, Issa och vår vän Sofie ute på promenad med Qarlos och Artie :)

Qarlos blev rädd för något precis i början och bockade, men sedan så skötte han sig snäll resten. Han är också riktigt skön att gå med, precis som Vendela. Han stannar när jag gör det och även om han blir lite rädd så häller han sig på mattan och går snällt. Det var nog skönt att han hade Artie framför sig som draghjälp också, det underlättar ju. 

Vendela blev galopperad idag, precis enligt planen. Hon känns ungefär likadan fortfarande. Kanske lite mindre kantig till och med, men det var så lite att det kan vara inbillning. Hon tyckte att det var rätt roligt i vänstervarvet, kunde inte låta bli att göra några volter. Hon blev verkligen glad över att få jobba och frustade nöjt i låg form. 

Lördag

Vi har spenderat dagen i Linköping med en hel del shopping, så jag åkte till stallet på kvällen när vi kom tillbaka. Arties ben var fortfarande lite svullet men han har en liten rispa på benet som ömmar, så troligtvis är det väl det som gör att han är svullen. Kylde ner benet idag igen i 15 min med kallvatten. Freddis mamma hade tidigare sett honom i hagen och då såg det inte svullet ut, så antagligen blir det bättre av rörelse. Så i morgon tänkte jag gå och gå en promenad och se om det blir bättre.

Ponnyerna

Mina stjärnor mår inte bra. 

Vendela känns som helt olika hästar när man galopperar i olika varv, så mamma ska ringa till veterinären imorgon. Vendela känns ju värre nu än vad hon gjorde innan hon blev behandlad. Åandra sidan böjdes hon ju då också, vilket kan ha framkallat en kraftigare reaktion. 

Dessutom så ringde Kristina idag och sa att Bingo fortfarande blir anfådd aldeles för snabbt när hon tömkör. Hon ska också ringa veterinären imorgon och höra om han behöver medicineras eller vad hon ska göra för att han ska bli bättre. 

Finns inte ord för hur tråkigt jag tycker detta är. Småhästarna, ni måste bli bra snart! <3Gårdagens ridpass

Red båda hästarna igår, Qarlos var först ut. Det gick riktigt bra med honom idag också, så jag var inget annat än glad. Jobbade lite på rakt spår idag, red lite på medellinjen, snett igenom, följde fyrkanten och lite sådär. Att fastna på volt är ju aldrig bra, även om jag självklart tog hjälp av det böjda spåret också. 

Han är så positiv till arbete, denna herre. Jag rider ju ett sto och en hingst i vanliga fall, och då måste mina beslut oftast disskuteras en del innan den där under inser att det nog är bäst att göra som jag säger. Fast ponnyer och ponnyer! Qarlos är inte en ponny, utan han gör som jag säger till honom och tycker att det är bra. Han är nöjd med det mesta med andra ord, och då blir ju jag också nöjd. 

Han kämpar på bra för att vara så lite igång, vill orka hålla galoppen och vill göra som jag säger åt honom, fast han inte riktigt pallar. Det är värt väldigt mycket, och det är ju det som gör att jag tror så mycket på honom. Han har stjärnpotencial! <3

Jag skulle ta med kameran, men jag hade visst glömt stänga av den så den var ju urladdad såklart haha. Här kommer alltså gårdagens mobilbilder;


Ville egentligen ta en helkroppsbild på Qarlos, men han går bara efter mig och ställer sig och vill gosa! Kan ju bara inte knuffa bort honom, han är för söt !


Vendela fick sin galopp-träning också. I vänstervarvet (sitt "friska" varv) så har hon jättekul! Ville springa ifatt Sussies häst Geischa, och drog järnet varje långsida 6 varv i ridhuset. Men i höger så vill hon nästan bryta av efter hörnen och hela hon blir kantig och hög i formen. Det är så himla stor skillnad på galopperna så det är inte sant. 

Ska hålla hoppet uppe, men just nu känns det som ljusår ifrån att hon ska dansa in på någon bana och kunna visa vad hon går för..! Men hon försöker verkligen, som den stjärna hon är.

Rätt svar

Tro det eller ej, men detta är faktiskt SANT!

En gammal kompis till mig är sponsrad av Svealand, och detta var någonslags studiebesök som dom fixat åt henne. Hon fick ta med sig två kompisar, och jag var en av dom. Var riktigt roligt, vi gick runt i stallet och ridhuset, Malin berättade en hel del och sedan fick vi kolla när hon red Actrise, som var ny i stallet då (2007). 

Efter att Malin ridit så kom hennes pappa också, och vi fikade vid ridbanan ;) Den ni!

Hade en bra mobilkamera på den tiden


Malin och Actrise
Flippan stod fortfarande hos Malin
Ready for dinner

Det blir tacos med brudarna ikväll, och jag väntar just nu på att pappsen ska käka upp och bli klar så att han kan skjutsa mig bort till Issa, det öser verkligen där ute, så jag är glad att han ställer upp!

Har varit väldigt vågad idag och gjort en ny frilla på mig själv; totally backslick! Haha, det är sjukt ovant utan allt mitt hår, har ju rätt långt hår annars. Känns med andra ord knäppt att det helt plötsligt syns så mycket face haha.

Om sanningen ska fram så är nog egentligen denna look inget för mig, jag både trivs och ser bättre ut som girliegirl. Men kul att prova, jag älskar att prova mig fram med smink och hår ;DSå vad ska vi kalla honom?

Finns ett problem just nu i stallet. Maja (Primdahl förresten, samma Maja som rider SM, vi skrev om henne för några dagar sedan) har en häst som heter Carlo, och kallas för Calle.

Qarlos heter ju pållen vi snackar om. Nu kan jag ju inte kalla honom Qalle, eftersom det då kommer att uppstå en viss förvirrning. Qarlos är ju inte jättelångt, så klart man kan säga det till honom, men Qalle ligger så himla mycket lättare i munnen!

Någon som har något förslag!? :D

Upptagen idag

Vår vän Sofie kommer till Kattne idag och ska stanna över natten. Så ikväll ska vi dra ihop några stycken och käka gott och ha kul. Det blir lite svårt med bloggningen men vi har tidsinställt några inlägg i alla fall.

Vårt härliga gäng! ♥
Ingen ridning

När jag tog in Artie idag såg jag att han var lite svullen på ett bakben. Visade det för Karin som var i stallet och hon tyckte att jag skulle kyla det i avvakta några dagar och se hur det ser ut. Antagligen har han fått smäll på benet och då är det bättre att han får vila än att han rids. Så jag kylde ner det när jag var i stallet förut i 15 min och ska tillbaka i eftermiddag och göra det igen. Tänkte göra samma sak i morgon också och sen se hur benet ser ut.hahah gjorde en superlam film också när jag kylde benet! ;)

It's friday

Nu ska vi börja dra oss åt stallet, både Freddi och jag vaknade tidigt idag så då passar vi på att åka ut tidigt också! Jag är lite osäker på vart jag ska rida, får helt enkelt se när jag kommer ut :)

Sant eller falskt?

Freddi har tagit en fika med Malin Baryard?
Rätt svar kommer imorgon klockan 11.00!Första ridpasset

Idag har jag ridit Qarlos för första gången, och jag är kääär! Jag hade verkligen inga förväntningar alls på honom, visst för att jag självklart sett att det är en fin häst, som matchar mina behov storleksmässigt osv. Dessutom så är han väldigt gullig och snäll. Men ridningen är ju det som fäller avgörandet, så just därför såg jag till att hålla honom lite på avstånd innan jag provat. Farligt annars!

Men han var alltså precis min typ av häst, helt perfekt verkligen! Jag red mest på volt idag, gjorde lite övergångar och halter, lite korta och långa steg. Kände på alla gångarter och sådär, han är helt perfekt för mig verkligen :D:D Trodde verkligen aldrig att jag skulle hitta en storhäst som passade mig, men det gjorde jag ju och det känns verkligen hur härligt somhelst!

Lyckades fånga Qallehästen på några fler bilder idag :D

Ny header!

Vad tycker ni? :D

Förra headern
Torsdag

Alldeles strax ska jag ta och cykla iväg mot Freddi och vidare till stallet. Idag har jag tänkt låta Artie få chilla och busa lite i skogen. Han har gått riktigt bra de senaste dagarna på banan så han ska få lite omväxling och tänka på annat.

Nu verkar vädret vara helt okej faktiskt, men bara för någon timme sedan spöregnade det. Jag hoppas vi inte inte prickar in någon regnskur när vi är mitt i skogen bara, haha. Men men, lite regn skadar väl inte antar jag ;)
Outfit a la TävlingsduonHjälm: Charles Owen
Tröja: New Look
Ridbyxor: Domino
Stövlar: CavalloHjälm: GPA Speedair
Tröja: Bik Bok
Ridbyxor: Back2Back
Stövlar: Mountain Horse


Dagens fråga

Mitt svar är nog (lite förvånande) hoppstövlar. Foten och benet ser så mycket nättare ut i ett par små hoppstövlar med snörning fram. Dressyrstövlarna ser så omoderna och gubbiga ut tycker jag, fast självklart har jag ett par ändå, haha. Dom är ju toppen att rida i + att jag faller för grupptrycket! 


Vad är snyggast?


Free poll


Film från igår

Stora utebanan 17/8

Satte upp en del bomövningar som jag red idag. Dels galoppbommar och sen två bommar med 17,5 meter emellan. Utifrån det jobbade jag också med sidvärtsrörelser som jag gjort ganska mycket den senaste tiden. Artie kändes till mesta del fin och avspänd. Vid något tillfälle ville han slå sig fri i vänster galoppen och inte riktigt flytta ut bakdelen, men jag tog det bara lugnt och red på så löste det sig.

Freddi fotade och filmade lite grann så vi har något nytt att bjuda på ;DInte på topp

Vendela har fortfarande ont i sitt ben, det var stor skillnad på galopperna idag. Tog man in henne på ett böjt spår i högervervet så fick hon panik, slog sig fri och bytte galopp med bakbenen så att det blev kors. Min ponny galopperar aldrig i korsgalopp! Usch, hon betedde sig som att något skrämde henne bakifrån, ungefär som när hon har ett för litet ridtäcke på sig och blir rädd. 

Skär i hjärtat, jag gjorde bara två volter i högervarv för att kolla läget liksom, sen gjorde jag inte fler vill jag lova. Gjorde ju två i vänster också, och då var det min egen häst jag red på igen. Fint och balanserat, precis som det ska vara. Alla tecken på att hon har ont, och jag blir så ledsen. Som tur var fanns Issa på utebanan, kunde peppa mig lite med att det säkert blir bättre senare. Vi ska ju trots allt göra detta i tre veckor liksom. Jag måste ge det lite tid, men jag hade lust att bara bryta ihop. Jag vill ju inte att Vendela ska ha ont! Slutgnällt, imorgon ska jag rida Qarlos och det ser jag fram emot! Karin ska hjälpa mig, så det känns skönt. Hon säger att hon gillar hans arbetsskalle jättemycket, och att han är lättlärd och positiv. Låter som en riktigt rolig häst, så jag väntar med spänning! Ska se om han inte kan fastna på bild också :)

Här är lite bättre bilder på honom, visst är han fin? :D
Heja Maja!

Den här veckan är det ju SM och såklart håller vi alla våra tummar för vår kompis Maja Primdahl som ska starta med sin häst Martell!

Det är riktigt kul att någon från vår lilla hemmaklubb åker och rider en sådan stor tävling, vad jag vet har inte någon gjort det förr! Så nu följer vi dem hela veckan online via Equipe och hoppas att det går super! :D

Mitt svar på travarfrågan

Det var några som ville veta mitt svar på frågan om jag skulle kunna tänka mig att köpa en travare. Döda mig inte nu, men mitt svar är nej. Självklart så ska man som några av er skrev "utgå från individen och inte rasen" men eftersom jag ska tävla i dressyr så gör jag det automatiskt svårare för mig själv genom att köpa en travare (en varmblodig eller kallblodig). 

Däremot så tror jag absolut inte att dom inte kan bli bra ridhästar. Det var två travare med på våra hopptävlingar senast, och visst syntes det på galoppen att det var travhästar, men dom hoppade minsann lika felfritt som alla andra. Det tycker jag är riktigt härligt att se, för då ligger det en massa arbete bakom hästen! Det finns ju inget roligare när man jobbar med sin häst och det blir resultat som alla kan se. 

Jag tror stenhårt på att travare (ursäkta om det låter nedvärderande, men jag orkar inte skriva varmblod och kallblod hela tiden, ni förstår ändå hoppas jag! ;D) kan bli riktigt bra och trevliga hästar. Läste någonstans att dom har stor fördel i att dom är så mycket hanterade av olika människor redan från början, så att ofta är det trygga hästar som är enkla att hålla på med. Bara en sån sak är ju toppen!

Det jag däremot har väldigt svårt för är alla dessa personer som ska påpeka att "travare är minsann lika bra som alla andra hästar". Dessa känner ni säkert igen, dom kluddrade ner "Stallväggen" i Min-Häst tidningarna konstant, i varje Min Häst så var det med MINST en insändare om "sluta klaga på travare" till slut så skickade någon in typ "när klagade någon egentligen på travare senast!?". 

För så är det, ingen klagar och alla försvarar. Och det är så tröttsamt! Jag köper inte en travare för att jag vill tävla i dressyr, helst framgångsrikt, och då känner jag att jag får det så mycket lättare med en häst med bättre grundförutsättningar. Läs nu, ni som hetsade upp er lite, GRUNDförutsättningar. Dvs, dom gångarter hästen föds med bland annat. 

Sedan tror jag att det går att ändra mycket på en häst, eller rättare sagt; jag VET att det går att ändra väldigt mycket på en häst. Jag har jobbat mycket med alla ponnyer jag haft, och lyckats bra enligt mitt tycke (haha, vad jag är ödmjuk va? :D) Nejmen helt seriöst, jag har OCKSÅ sett travaren som går LA:4 dressyr, men anledningen till att jag sett den är ju för att den är ett undantag. 

Den visar absolut att allt går om man vill, och jag beundrar ryttarinnans jobb! Men, somsagt är den ett undantag, och när jag köper min nästa häst så vill jag göra det lätt för mig och köpa en häst med bättre förutsättningar för den sport jag vill hålla på med än vad en travare från början har. 

Jag klagar aldrig på travare, men jag klagar på alla som påstår att dom är lika bra som andra hästar. För så är det inte. Oj herregud, vad sitter jag och skriver!? Är inte alla hästar lika bra!? Aaaah shiiit, kasta er på kommentarsknappen nu! 

Eller? Stopp och galopp, läs klart först. En travare KAN BLI en riktigt bra ridhäst, om man är kunnig och väljer att lägga ner massa jobb på hästen. Men om man inbillar Fia, 14 år, som gått på ridskola 6 år och nu precis ska köpa häst, att det går lika bra med en travare så är man ju dum i huvet. Om Fia inte vet vilket arbete det krävs, utan förväntar sig att få en fullärd ridhäst så blir det ju en katastrof. För både henne och hästen! Det är också det jag har i åtanke när jag tar ställning i detta. 

Detta är alltså mitt svar, och en skaplig förklaring. Bara att kommentera, jag står för allt jag skriver alltid! 

Läget med kusarna

Idag så ska Vendela börja galopperas enligt sitt program! 

"Man kan på goda grunder anta att anpassad träning under konvalescensperioder, för de flesta skador är bättre än vila. Om hästen avslutar sin skadeperiod med samma eller t.o.m. förbättrad muskelstyrka är mycket vunnet. Kanske ökar därmed chansen att undvika problem vid återgång till ordinarie träning." - Åsa Frykman

Detta går ut på att jag ska skritta en minut, sedan galoppera ena galopen tre minuter, sedan skritta en minut igen och sedan ta den andra galoppen. Tre gånger, totalt alltså 18 minuters galopptid. Varannan dag i tre veckor, för att muskulaturen ska få en chans att återhämta sig. Sedan så ska jag rida på som vanligt om allt känns bra och som det ska!Qarlos har jag inte ridit ännu, utan det har Karin gjort. Kollade i förrgår och det gick riktigt bra! Han har stått i 7 veckor, så han har tappat en del i kondition och muskler, men inte värre än att det kan byggas upp. Han var jättesnäll iallafall och gjorde inget dumt. I stallet så är han en gosig och social häst, som verkar lugn och trygg. Ska bli roligt att prova rida honom, vilket jag ska göra imorgon! 

Måste ta lite bilder på honom också känner jag..!

Bingo är anmäld till båda Karin Öljemark-träningarna 10-11 september. Vendela hinner troligtvis inte riktigt igång tills dess, så Bingo får gå istället. Han är ju den som ska tävla mest i höst, som det ser ut just nu iallafall. Ridhuset 16/8

Dagens ridpass fick hamna i ridhuset eftersom att spegeln är där. Det är så smidigt att kunna kolla samtidigt som man rider och se hur det ser ut. Det var bara jag och Karin i hela ridhuset så det var riktigt skönt. Eller Karin var bara där de första 20 minutrarna så jag var själv ganska mycket. Då kan man ta så mycket plats man vill utan att behöva ta hänsyn till någon annan, haha. 

Under tiden Karin var samtidigt i ridhuset hjälpte hon mig lite smått. Jag jobbade med samma övning som på träningen i fredags. Det är riktigt skönt att ha sin tränare i samma stall så man kan diskutera och få småtips utöver träningarna.

Artie var i alla fall superfin. Han börjar få "tillbaka" sina långa steg och jobbade igenom hela kroppen. För er som inte kommer ihåg gick övningen ut på att få honom låg i nacken och höja ryggen, genom att rida skänkelvikning på ett voltspår. Som sagt var han riktigt fin och avslappnad, så det blev massa beröm och klappar idag! 

Fina ArtieEn till bild från Pay&Jumpen i söndags!Dagens fråga

Att träna för tränare är A och O för att komma vidare tycker jag. Ända sedan 2005 så har jag regelbundet tränat för olika tränare i både hoppning och dressyr (from 2009 i princip bara dressyr dock). Att ha någon kunnig person som hjälper och lär en betyder så otroligt mycket, man behöver ju verkligen stöd och hjälp på hästryggen.

Jag tycker inte att träningar bara är för dom som tävlar, att träna kan vara lika kul även fast man inte har några som helst tävlingsambitioner! Fråga min mamma bara, hon älskar verkligen att träna, fast hon hatar att tävla ;)

Tränar du för tränare?FreePollKit.com
Nu åker jag till stallet

Blir nog ett pass på någon bana, antingen ute eller i ridhuset! Vi hörs efter :D

Liten Issa

Hittade en gammal bild från en tävling 2008 på mig och min gamla ponny Jenny. Vi ser så himla små ut tycker jag, känner knappt igen mig. Det är riktgit kul att ha så mycket bilder från när jag var yngre, blir lättare att komma ihåg alla fina minnen man har ;D
Haha

Haha kommer ni ihåg stallet.se? Vi brukade spendera timmar framför det, vi mer eller mindre växte upp där. Dock ser det helt annorlunda ut nu än när vi brukade hänga där, men vi kunde ju inte låta bli att skriva ett tjat-meddelande. Så om ni har stallet.se, gå in och Digga Carte :D
Hiss

Något som är riktigt snyggt enligt mig är marinblå utrustning på kavajer, hjälmar och ridvästar. Jag skulle jättegärna vilja byta ut min utrustning till blåa saker, men känns lite onödigt att behöva sälja av allt jag har nu bara för att byta till en annan färg. Men om jag hade möjligthet hade jag velat göra det. Jag tycker der ser så stilrent och stiligt ut när man har det. Helt enkelt tummen upp för blått! :D

Nytt i stallet

Istället för att ha höpåsarna hängandes på boxdörren har vi nu fått en vagn att hänga höpåsarna på. Både smidigt och bättre för säkerheten. På vintern är det så jobbigt att tränga dit både täcken och höpåsarna på boxen, så det är väldigt praktiskt. Sen är det bättre när hästarna inte kan stanna och käka ur varandras påsar när de är påväg in från hagen, haha. Hur har ni ert stall, hänger ni höpåsarna på boxen? :)

Så här hänger man dem alltså, varje box har ett eget nummer och en egen plats på vagnen. Så hänger man dem där och de som fodrar tar med hela vagnen. Supersmidigt!
Lång skrittur

Artie fick sig ett lugnt pass i skogen idag med bara skritt. Lät honom gå på långa tyglar hela vägen och bara chilla. Han verkade tycka det var superkul, för när jag vände hemåt vände han tillbaka och ville fortsätta en längre runda, haha. Ibland är det skönt att bara ta det lugnt och mysa tillsammans med hästen.

En klassisk mobilbild från hästryggen idag.. ;)
100 cm

90 cm

Hahah om ni höjer upp ljudet lite får ni höra Therese kommentera ritten lite fint också!

Resultat Pay&Jump

Artie gick superfint idag och satte nollan i både 90 och 100 cm. Red fram alldeles för länge då tempot på "tävlingen" var väldigt långsamt, med trots det var han på topp på banan. Har inte hoppat en hel bana på evigheter, men som sagt var det inga problem. Tog några språng igår på banan när jag red för att känna på honom och då gick det inte alls bra. Vi motarbetade varandra så var lite orolig över idag. Men som vanligt när vi kommer in på tävlingsbanan är han grym!

Snälla Freddi fotade när jag hoppade. Therese/Rebecka filmade så det kommer också på bloggen lite senare.


Blev liiiiite stor språng på första, haha
Avslöjande

Jag har tagit mitt första kliv upp mot högre höjder! Säg hej till Qarlos alla kära läsare. Han är 162 cm hög och e: Qalle, ni vet hopphingsten som stod på Flyinge. Han ägs av sin uppfödare Elisabeth och ska ridas av mig och tränar-Karin nu i två veckor till en början :D 

Jag ska göra ett erkännande; innan vi hämtade honom idag så hade jag inte ens sett honom. Och jag har inte ridit honom, haha. To be continued..

Ska fixa bättre bilder också såklart


Om någon undrar så har jag självklart inte glömt bort min prinsessa heller, hon har vila i fyra dagar nu från behandlingen. Det betyder att det blir på onsdag som vi sätter igång med galopp-konvalecensen och förhoppningsvis vägen mot ett tillfrisknande :DNågot på G

Idag inträffar något väldigt spännande! Ni ska få veta vad senare ikväll, för nu måste jag åka, vi skulle var där klockan tre.. :D

Pay & Jump

Ikväll ska jag vara med på en Pay&Jump på hemmaplan, har anmält mig till 90 och 100 cm. Den börjar klockan 18 så jag behöver inte åka ut till stallet förrän i eftermiddag.

Lördag

Hej allihopa! Idag har jag och Freddi spenderat hela dagen hos Janni i Morjanå. Vi åkte ut dit ikväll och hade en grymt rolig kväll med massa bus, bak och film, haha. Jag har verkligen alltid lika kul med dessa filurer!

Till vår förvåning var det riktigt fint väder idag, så vi har till största del befunnit oss i båten och haft kul! Kom nyss hem och ska strax äta, och efter ska jag börja bege mig mot stallet. Tänkte rida Artie på någon bana och fortsätta jobba utifrån igår.

Vill förresten bara tacka så hemskt mycket för att snälla kommentarer! Har sagt det förr, men vi uppskattar det verkligen och tar åt oss av vardenda en. Ni är för gulliga ♥

Dagens fråga

Följer du Tävlingsduon via Bloglovin?


Free QuestionnaireOm inte så är det dags att lägga till oss :D


Ingen tävling idag!

Bingo var också hos veterinären igår nämligen. Han har varit surare än vanligt på senaste, och inte velat jobba ordentligt utan mest drygat sig och sparkat bakut. 

Visade sig att han reagerat på höet, som enligt Kristina är dammigt. Så luftvägarna var svullna, och när han då jobbar så trängs dom ännu mer vilket gör det jobbigt för honom. Speciellt inne i ridhuset. 

Troligtvis så kom det riktiga utslaget på meetinget där han stod inne dag och natt på nytt, dammigt spån + åt hö. Alltså en förklaring till varför det gick som det gick med honom också, varför det plötsligt var så jobbigt för honom med allt. 

Han ska vila utomhus en vecka och sedan ridas somvanligt. Det var för lite för att behandla i nuläget, men om han inte blir bra så ska han få luftrörsvidgande. Isåfall kommer han inte att få tävla något, men det får vi se hur det blir om det blir aktuellt ens :)

Shopping

Något väldigt ovanligt har inträffat! Jag har köpt ridkläder, haha. Två par ridbyxor fick följa med hem idag (på rent modebloggspråk) ;) Även en naturborste från Borstiq, fast den plockade faktiskt mamma på sig. 

Ridbyxorna är från märket Domino, och i stretchig lycra så att dom både är sköna och sitter snyggt. 420 kronor för dom blåa och 535 för dom beiga. Borsten kostade 69 :)

Med Vendela hos veterinären

Jag är jättenöjd med dagens veterinärbesök, veterinären heter Åsa och brukar hålla till i Mantorp i vanliga fall. Just idag var hon dock hos Helena Widell på Flenmo i Flen, så det var dit vi åkte med Vendela. 

Vendela blev longerad, där det konstaterades att det var stor skillnad på galoppen beroende på vilket varv hon var i. Den vänstra var bra, men högra var kantig och flack.  När medhjälparen böjde högerbak sa han direkt "här sitter problemet", för då sa Vendela emot lite och ville inte böja ända upp. 

När hon sedan sprang efteråt så visade hon 2 gradig hälta på högerbak, vänsterbak ua. Jag fick prova känna med handen jag också, och kunde då känna att hon var fylld i knäleden där i högern, så det är den som är problemet. Hon vill inte sätta under sig sitt högerbak och det är därför hela högervarvet krånglat för oss. Åsa sa att det stämde väldigt precis med det jag känt av när jag ridit. 

Så nu fick Vendela behandling för sin inflammation, som tydligen är en typisk "fotbolsskada", drabbar många fotbollsspelare. När det kommer till Vendela så har hon knappast spelat fotboll, snarare halkat under sig med bakbenet (tex om hon springer i hagen och sedan bromsar in kraftigt) och sträckt till sig helt enkelt. Och det var troligtvis detta equiterapeuten kände uppe i ryggen också. 

Nu så ska Vendela vila i fyra dagar och sedan ridas efter ett speciellt konvalecensprogram ett tag. Går mycket ut på att galoppera i lågform. Åsa sa att hon med 95% säkerhet kommer att kännas mycket bättre inom en vecka, så nu håller vi verkligen tummarna!

Vendela fick en massa beröm idag för att hon är så himla snäll och lydig. Alltid roligt att få höra, fast klart hon är väluppfostrad, sådan matte sådan häst..! ;D

Vendela var himla snabb efter att ha fått lugnande innan sticket


Jag och nybehandlad tjej njuter av solen
Det var alltså kortison som Vendela fick i knäleden idag, inget återbesök är bokat utan vi ska följa programmet som vi fick. Först ska hon vila i fyra dagar bara, och gå i hagen precis som vanligt. Jätteskönt att slippa padock och massa vila tycker jag! Träning för Karin 12/8

Som jag skrev tidigare gick träningen för Karin super idag. Efter att inte ha tränat ordentligt på hela sommaren var jag beredd på att det skulle vara mycket som behövdes justeras. Man drar ju tyvärr på sig dåliga ovanor när man ridit själv en tag. Dock till min förvåning fick jag inte ett dugg skäll av Karin, haha, utan det gick riktigt bra. Artie har ju fått chilla rätt mycket i sommar d.v.s mycket vila och sen en hel del skogsridning, vilket såklart har gjort att han inte är precis som när vi åkte innan sommaren. 

Om ni minns i våras så fick vi träna otroligt mycket på att få Artie kvick särskilt i bakbenen, ta korta steg och ha mycket energi uppåt. Nu kan han det. Så idag jobbade vi med att han skulle vara så låg som möjligt och verkligen arbeta igenom ryggen. Som Karin beskrev det hade han nästan glömt bort lite att ta djupa steg och sänka nacken. Vi har tränat så himla mycket på att aktivera osv så han behövde en liten påminnelse hur han skulle göra nu för att länga i stället för att gå uppåt hela tiden. Konsekvensen med detta har blivit att han inte riktigt gått fram till handen och alltså inte jobbat genom hela kroppen. 

Så övningen jag fick göra för att han skulle ta långa steg, sänka nacken och höja ryggen var att gå på ett voltspår och göra skänkelvikning runtom. Med hjälp av skänkelvikningen trampar han på med bakdelen in och under sig. Så hela träningen var baserad på avspänning, både fysiskt och mentalt.

Artie blev riktigt fin och nu ska jag fortsätta arbeta med skänkelvikningar och att flytta honom. Han behöver få gå såhär en period nu för att vi sedan ska kunna gå vidare :)

Tänkte klippa ihop filmerna och sätta musik på det, men valde att inte göra det så hör ni istället vad Karin säger. Kan vara intressant och höra det, dock måste ni nog höja ljudet lite. Första filmen en en bit från skritten, andra från traven och sista från galoppen. Tyvärr blev det ingen film på det allra sista när han var som finast, men men.
haha trött bäbis
Arties halvbror

Fick tips om en länk från snälla Julia om Arties halvbror. Hittade sedan en film på Youtube på den när den tävlar. Tycker det är så intressant att se och läsa om Arties släkt. Den här var rätt lik Artie i kroppen tycker jag, bara något biffigare och kraftigare. Sedan väldigt annorlunda eftersom den är skäck, haha. Däremot på filmen tycker jag deras galopp ser väldigt olika ut, den här verkar vara mycket mera storgalopperad. Men båda ser okomplicerade ut på hinder, så det är ju en likhet.

Hingsten heter C-Dur´s Pacific och är en godkänd hingst. Den är alltså efter samma pappa som Artie, A-dur.

Vad tycker ni, är de lika?


Kort update

Träningen gick toppen! Ska duscha och sånt nu, skriver mer detaljerat sen. Lägger även upp filmer från träningen då :D

Nu börjar min träning för Karin!
Gamla failbilder

Sitter vid Issas dator och checkar bilder, hittade lite häärliga godingar på mig och diverse pållar som jag kan bjuda på!Stackars ponnyer, tänk vad dom är snälla och står ut med mycket. Till och med Vendela som är så långsint har ju förlåtit mig ;)Veterinärbesök

Dagens uteritt gick jättebra, vi hade jättemysigt och pratade hela ridturen!

Imorgon så ska Vendela till veterinären, och då får ni verkligen hålla tummarna kära läsare. Självklart kommer ni få veta hur det gick osv! 

<3
Dagens fråga

Hur gammal är du?
Free Questionnaires

Torsdag

Hej hej! Det är mycket finare väder än igår, vilktet passar bra då jag har tänkt rida ut idag. Solen skiner faktiskt och det är inte kallt, så det känns ju nästan som sommar haha. Innan stallet ska jag åka ner en sväng till stan och möta upp Freddi när hon kommer från jobbet. Vi måste ju fira att det var sista dagen på jobbet för henne! Sen har vi inte heller hunnit träffas sedan jag kom tillbaka förutom en snabbis i stallet igår. När vi inte har träffats på länge brukar vi kunna prata non stop flera timmar, haha ;)

Jag och min fina vän!
Onsdag

Jättekul att några av er svarat på frågan jag ställde i egna kommentarer! 

Jag tänkte informera er om hur träningen med Bingo idag gick, samt visa lite startlista inför lördag. Dock inte nu, idag har nämligen mina föräldrar varit gifta i 20 (eller omdet nu var 25..) år! Så mamma bestämde för två veckor sedan att det skulle firas med lite finmiddag och sådär så jag har dammsugit och hjälpt till med annat. Försökt vara en bra dotter rent allmänt liksom ;)

Tänk vad föräldrarna ändå offrar för att jag ska få ha det så bra, så denna kväll offrar jag helt enkelt så gärna så åt dom! Dom såg så glada ut att det helt klart var värt att ta fram dammsugaren av sig själv.

Imorgon slutar jag sommarjobba också, så det blir lite bättring här!! :D :D

Goodgirl
Ridhuset 10/8

Jag höll min plan med att rida i ridhuset och jobba med sidvärtsrörelser, tempoväxlingar och övergångar. Satte upp en lite övning runt fyrkantspåret där jag flyttade ut bakdelen i varje hörn. På långsidorna gjorde jag skänkelvikningar och på kortsidorna varierade jag tempot. Sedan la jag in lite övergångar här och var samt några volter.

Pratade med Karin också och ska träna för henne på fredag. Det ska bli jättekul har ju inte tränat på länge nu. Dock innebär ju det att jag kommer ha tappat massor och få jobba en hel del! Men det är ju så det är, ridning är ju en färskvara ;)

Regnväder

Nu ööööser regnet ner här i Kattne!!! Herregud vad det regnar, jag som strax hade tänkt åka ut till stallet. Dock har ju vi väldigt tur som står på en anläggning med ridhus, som vi verkligen uppskattar. Men väntar nog ett tag till och ser om vädret lugnar ner sig, så åker jag ut då. Jag har i alla fall tänkt rida i ridhuset och känna lite hur Artie känns. 

Jag tycker det var så himla snällt att både Kicki och Freddi att de red Artie under tiden jag var borta. Jag känner mig nästan lite bortskämd när jag åker iväg i fyra dagar och det bara är att rida på som vanligt när jag kommer tillbaka. Så ett stort tack måste jag bara säga!

Som sagt ska jag känna lite på dagsformen och om allt är som det ska tänkte jag arbeta med sidvärtsrörelser. Gjorde det strax före jag åkte och han blev så otroligt fin av det! Sedan brukar han alltid bli fin av tempoväxlingar och övergångar, ni vet grundläggande övningar som alltid fungerar :)


Dagens fråga

Tänkte köra en hett debatterad fråga idag, vill gärna se hur våra läsare tycker. Kommentera gärna varför, det vore himla kul. Våra egna åsikter avslöjar vi inte ännu :)


Skulle ni kunna köpa ett varmblod? (travare)


Free polls

Nu var väl inte Sulan någon travare, men ändå :)Artie 9/8

Idag så red jag bara Artie, Vendela fick sig en halvtimmes promenad istället. 

Vi fick jobba båda två, fortsatte med tempoväxlingarna från igår. Har ju sett när Issa tränar somsagt, så jag har lite hum om vad jag ska göra för att få det så bra så möjligt. 

Jobbade mycket med raka spår, för att hitta min egen jämnvikt + få honom att bjuda jämt fram till handen och inte vingla på linjen. Super att man kan ha en så bra spegel i ridhuset som vi faktiskt har på Trolldal, det hjälper verkligen. När ingen annan kollar på en så får man göra det själv helt enkelt. 

Gjorde sedan lite avbrott och igångsättningar i alla gångarter. Han vill göra lite som Bingo när man bryter av i galoppen, ta ett stort travsteg för att inte tappa balansen. Det är bättre att få honom att gå in i den lilla traven direkt och balansera upp sig. Det stärker dom tydligen, minns inte riktigt hur. Men det jobbade vi på iallafall, och lyckades riktigt bra :D

Det är så roligt när man är riktigt taggad på att rida, så att man kan lägga upp passet så att man känner att det faktiskt ger något också. Att bara rida runt planlöst är varken kul eller givande. Men idag var det alltså en tanke bakom allt vi gjorde, och det gjorde även att vi kunde nå små "mål" titt som tätt = beröm. 

Nöjt ekipage idag alltså!

Random mysbild på mig och Party
Home

Tjenare mina vänner! Kom hem från min resa i England för någon timme sedan. Hann aldrig berätta för er att jag skulle iväg, men det blev lite ont om tid för bloggning när vi skulle åka. Som ni troligtvis redan märkt var Freddi och hennes mamma så himla snälla och tog hand om och red Artie under tiden jag var borta.

Har saknat mina vänner och Artie otroligt mycket, trots att jag bara varit borta i fyra dagar. Så i morgon tänker jag umgås med mina älskade kompisar och sen såklart rida Artie. Annars får jag se vad dagen bjuder på, tar den som den kommer och sak njuta av sista veckan innan skolan börjar.

I mina öron

Självklart så lyssnar jag på musik när jag cyklar till stallet - annars går det ju inte! Tänkte dela med mig lite av det jag senast lagt in, som inte synts så mycket på listor och sånt ännu. När man hittar en ny riktigt skitbra låt att lyssna på så är det ju ren lycka! Så kanske gör jag någon lycklig iaf, haha :D

Mohombi - In your bed


Nayer feat. Pitbull & Mohombi - Suavemente


Wynter Gordon - Dirty Talk


Britney Spears feat. Niki Minaj & Kesha - Til the world ends


Inna - Sun is up


Haha, satan i gatan vad lång tid detta tog! Förövrigt så är jag inte känd för att ha bra musiksmak hehe.. :D

Janni och jag brukar dock tycka rätt lika - dessutom så delar vi kärleken till Lady Gaga <3


Hahaha, Issa borta och jag ska uppdatera. Vad händer? Massa fakta och onödigt skriveri om mig själv och min musik. Tur att hon kommer tillbaka snart så att det blir lite ordning här va? :DVäggen nästa

Gissa om jag blev glad när jag kom hem trött från jobbet och denna låg och väntade!?Kristina hade beställt en åt sig själv, så beställde hon en åt mig också! Det tackar jag så mycket för, ska fixa en ram och sedan får Bingo också hamna på väggen bland tidigare stjärnor (+ Vendela såklart). Detta är ju dessutom min favoritbild. Issa som fotade den under hemmatävlingarna i slutet av juni. 

Favorit i repris
Tisdag

Idag kommer Isabelle hem, ni kanske har saknat henne lika mycket som jag? :D 

Jag ska nog rida idag också, får se om jag rider Vendela eller om det bara blir Artie idag. Känner inte för att rida Vendela när hon inte känns bra, jag blir på så dåligt och uppgivet humör känner jag. Ett alternativ är ju att få med mamma ut så att vi kan rida en lugn tur i skogen tillsammans eller något. Den som lever får se :D

Vill säga tack för alla kommentarer ocskå, låg ju rejält efter med att svara nu, men har nog fått till det nu. Charmen med att inte ha en gigantisk blogg är ju att man hinner svara på det ni skriver, och det tycker jag faktiskt både är roligt och viktigt. Att få lite kontakt med er läsare är ju jätteroligt :D

Mamma var med Kristina idag till equiterapeuten, eller snarare med Bingos lillebror Dundee. Hur som helst så sa han att vi skulle höra av oss på måndag så kanske han kan titta på Vendela igen. Då kommer vi även ha veterinärens utlåtande och eventuell behandling också. Känns bra att verkligen gå till botten med detta och få Vendela återställd igen. Hon måste ju bli sitt gamla vanliga jag igen <3

5 småsaker om mig

* Jag är besatt av att hästen måste vilat på båda bakhovarna om den är frisk. Står den bara och vilar på samma så får jag för mig att den är halt på det bakbenet och försöker få den att ställa sig och vila på det andra också onnan jag kan rida. 

* Jag har hoppat 135 cm på enstaka hinder och 130 cm bana på hoppträning. Detta när jag var 13, med min 143 cm höga hopponny Nico, det var en stjärna det!

* Jag ville bli beridare fram till förra året, nu vill jag istället satsa på en utbildning och "vanligt yrke" som tex journalist.

*  Jag har alltid haft väldigt höga ambitioner och press på mig själv och mina hästar. På gott och ont.

* Slutade hoppa och började med dressyr för att jag var för höjdrädd, och tanken på att inte kunna vara bäst stod jag inte ut med. Såhär i efterhand så vet jag att jag och mitt psyke passar mycket bättre på en dressyrbana.

Vad många ideer till nya inlägg jag gav mig själv nu också, finns massor jag vill ha sagt! :D Håll utkik senare guys

Jag i lite olika skepnader
Ett inlägg!

Vendela känns inte bra, det är fortfarande problem med högersidan, framförallt i galopp. Känner mig otaggad, vill ju att hon ska må bra! Bara att vänta och se vad veterinären kan göra nu på fredag, väldigt glad att mamma bokade den där tiden ändå. Red Vendela i lördags och då kändes hon lika i båda varven i skritt och trav, men högergaloppen funkade inte. Idag så var hon lite sämre i höger, och galoppen inte alls bra. 

Rider henne lite "light", motionspass på rekomendation av Karin inför veterinärbesöket på fredag. Så tråkigt att det ska vara såhär när Vendela tycker att det är så roligt att vara tillbaka innanför staket och väggar igen. För jobba vill hon, det är bara det att hon inte riktigt kan, det tar emot för henne. Det gör ont i mig när det ska vara så, Vendela som älskar det så mycket <3 Jag vill att hon ska få det tillbaka, att vi ska få det tillbaka!Red Artie idag också eftersom Issa är i England. Sällsynt dålig uppdatering här, men jag har varit iväg på lite annat. Första gången jag startar datorn sedan i fredags nu typ. 

Men tillbaka till Artieparty, det gick riktigt bra med honom. Jag var lite elak idag och pressade honom lite. Jag har ju fotat en del när Issa tränat för Karin - så jag vet ju hur han kan gå. Så jag nöjde mig inte med bekvämläget som han ville hamna i. Tränade mycket på medellinjen, bara rida helt rakt fram. Nyttigt får både mig och honom, jag har rätt svårt med vikten, sitter ofta snett till höger, och Artie blir gärna vinglig om han brister i bjudningen fram till handen. Så detta var till hjälp för oss båda! 

Gjorde även mycket tempoväxklingar i alla gångarter, på både stora volter och längs fyrkanten, både innanför och på spåret. Supernyttigt, och riktigt roligt! Artie svarar jättebra, framförallt i galoppen så klarar han kvartar på volten (en kvarts länga-en kvarts korta osv) nästan helt utan hjälper. Kan min kollega få cred för, har hon verkligen jobbat med att få honom riktigt lydig och stark! 

Var jättekul att rida Artie, red nog ungefär 45 minuter. Får se om jag rider honom imorgon också.. :)

Denna trav är jobbig att klämma fram tycker Artie, men det går med lite övertalning :D
Anmäld till en tävling
Vendelas status

Jag tycker att det gick bra hos equiterapeuten i onsdags. Först så fick Vendela bli klämd och känd på, sedan fick hon på sig ett täcke med magneter som gjorde att alla muskelspänningar släppte. 

Vendulla med magnettäcket


Han hittade en öm punkt i ryggslutet, strax bakom där sadeln ligger. Hon var nämligen också uppdragen i högerbogen, så hela högersidan är det som fått ta lite stryk av detta i ryggen. Det stämmer ju in på vad jag har känt när jag rider också, perfekt i vänster varv och mindre perfekt i höger. 

Hur detta kan ha kommit? Hon har troligtvis rullat sig på en sten i hagen, och fått ont i ryggen. 

Något som var roligt var att Vendela fick en hel del beröm! Ni hästägare vet ju hur nära älsklingshästen ligger hjärtat?! Om någon säger att Vendela är fin så pöser jag av stolthet, haha. Och nu var hon superfin, ovanligt symmetrisk i sin muskulatur (= väldigt jämn på båda sidor) vilket dom tydligen endast blir av helt korrekt ridning. Självklart så blev jag jätteglad av att höra det, jag kämpar ju verkligen på med henne och försöker göra det så bra och varierat så möjligt trots att vi inte kommer ut i skogen så jättejätteofta på vardagarna. Så det känns himla härligt att höra att Vendela mår så bra av mitt arbete!Han sa även att skadorna hon hade helt omöjligt kan ha uppkommit av ridningen, utan detta har hon lyckats med själv. Känns ju också jättebra i hästägarhjärtat kan jag berätta. Känns väldigt bra i största allmänhet, detta förklarar ju en hel del. Bland annat meetinget! Gud vad jag är glad att jag själv kände att hon inte var som vanligt och respekterade det utan att bli arg och förbannad, bara accepterade situationen. Så helt ärligt så känns det faktiskt jättebra att hon inte var helt 100, för det förklarar ju varför hon varit som hon varit, eftersom skadorna ger det utslag som jag känt när jag ridit. 

Så nu har vi gått promenader och egentligen så får jag skritta henne också. Imorgon eller på söndag så ska jag rida henne ett pass och se hur det känns. Equiterapeuten trodde att hon skulle vara mycket bätte eller helt bra, så det återstår att se!

För att vara på den säkra sidan så har vi även bokat tid hos en veterinär nästa vecka. Någon som Karin rekomenderade, dit hon brukar åka med sin häst Sid. Mest som rutinkoll, för att verkligen få henne kollad nu när vi "ändå är igång" liksom. Tanken är ju att vi ska pressa lite till nu under hösten, upp mot FEI-klasserna. Och då vill man ju verkligen känna att man jobbar med en helt frisk häst!

För det är du värd <3Gårdagens ridpass

Igår var första riktigt ridpasset sedan vi flyttade tillbaka till Trolldal. Eftersom det var galet varmt utomhus red jag i ridhuset där det var mycket svalare. Jag tror Artie var rätt glad över att få komma hem till arbetet igen. Det märktes att han tyckte det var så kul att komma in i ridhuset igen.

Jag jobbade mycket med tempoväxlingar samt övergångar hela passet. Avbrotten från galopp är det vi behöver arbeta mest på, då han blir lång och går över hand i övergången. Försökte verkligen rida så mycket som möjligt med sitsen i övergångar och använda så lite hand som möjligt. Artie var riktigt fin hela passet och jobbade på bra från första början.

Det var så skönt att rida vid en spegel igen, då man kan dra så stor nytta av det. Utifrån att kunna se själv hur det ser ut så kan man ändra mycket. Jag har under sommaren blivit liiite för mycket framåtlutande med mitt överliv, men det är så enkelt att kunna reglera det när man har en spegel att kolla i. 

Nytt i garderoben

Fö några dagar sedan var jag i Norrköping med min familj och åkte förbi Avantia Fritid. Jag fick med mig ett par ridbyxor från Back2Back hem. Köpte ett par av samma märke för några veckor sedan, men en annan modell. Efter att de gått sönder efter en veckas användning lämnade vi tillbaka dem för att byta dem till ett par andra. Dock tillverkades inte den modellen längre så därför fick de bli de här som jag köpte nu. Gillade inte dem lika mycket först, men nu är jag riktigt nöjd med dem! ;D

Har tyvärr ingen bild på dem men det kommer, det kommer!
Stallet i eftermiddag

Idag har jag tänkt hänga vid stranden tillsammans med mina vänner. Det är alldeles för varmt för att rida under dagen så tänkte åka ut i eftermiddag i stället. Jag är sugen på att hoppa idag, så får se om det kanske blir så. Annars lär jag markarbeta med bommar.

Hemflyttad till Trolldal

Nu måste vi ursäkta lite för dålig uppdatering, men med det fina vädret, Freddi som jobbar och att njuta av sista veckorna av sommarlovet blir det inte mycket tid över. Vi ska i alla fall bättre oss, men som ni vet blir det mycket enklare om ni ger förslag på vad vi ska skriva om.

I onsdags flyttade Vendela och Artie hem till Trolldal igen, efter att ha stått i Morjanå de senaste veckorna. Stallet var precis nytvättat så nu är allt rent och snyggt. Artie fick även två nya hagkompisar som han släpptes ihop med, Aramis och Beebop. Dock har han varit boxgranne med Aramis sedan vi köpte honom och Beebop har han träffat många gånger när vi tränat. Så ihopsläppet gick helt utan problem, och de ställde sig i liten hög och började gosa. Fördelen med att ha en valack säger jag bara, haha! ;)

Det har varit otroligt roligt i Morjanå dessa veckor tillsammans med Janni och Freddi. Dock kan jag inte låta bli att tycka det är lite skönt att vara hemma igen, tillbaka till alla rutiner. Artie fick ju sig en sommarförälskelse i Vendela i Morjanå när de gick i samma hage, så jag hoppas att det fösvinner mer och mer nu. Det är ganska irriterande när han går och gnäggar efter Vendela - och svarar tillbaka osv. Men jag och Freddi har snackat om det och båda är rätt övertygade om att det borde försvinna med tiden när det inte längre går tillsammans.

Så här såg Artie ut i början av sommaren första dagen i Morjanå


Tävlingssugen

Satt och kollade på massa filmer från i våras från alla tävlingar. Jag blir sååå sugen på att sätta igång med alla träningar och tävlingar igen! Jag tror min första tävling för i höst är den 28 augusti i Nyköping. Det är första omgången av div 2, där jag tror klassen går i 1 meter. Är helt enkelt riktigt taggad för var hösten kommer bjuda på och jag hoppas jag och Artie kommer fortsätta utvecklas i samma takt som i våras.

Det är helt otroligt hur mycket vi har utvecklats som ekipage under den tiden jag har haft Artie. Framför allt har jag som ryttare stärkts och min ridning förbättrats något enormt. Jag ser verkligen fram emot att vidareutvecklas tillsammans med min lilla häst :D

Ganska mycket har hänt under nio månader...!Gårdagens ridpass

Igår hade jag planerat att rida ett lugnt joggingpass på fältet på Artie. Det var nämligen jakt i skogen igår kväll så mina första planer om att rida i skogen föll isär. Men även min andra idé höll inte ihop, då Artie var på helt annat humör. Han var otroligt okoncentrerad, hade överskottsenergi och gnäggade till Vendela som stod i hagen. Jag började att rida som jag tänkt från början, men insåg direkt att det inte gick.

Jag gick istället till ridbanan där han blev mycket mer fokuserad. Inte full koncentration men mycket bättre än på fältet. Han höll på och tittade på grejerna runt banan och försökte spring iväg. Men jag fortsatte jobba på med övergångar och tempoväxlingar och mot slutet blev han ändå fin. Travade av honom länge i låg form så han riktigt slappnade av.

Idag tänkte jag nog ta ett till pass på banan bara för att jobba igenom det som inte riktigt var 100 igår. Dock är det tok för varmt för att rida på dagen, så får vänta tills i em/kväll.

Bingo!

Det var kul att återse min svarte vän idag, och enligt Kristina så var det kärt återseende från båda håll. Bingo tyckte det var helkul att vara tillbaka på dressyrbanan igen, påväg dit så passade han på att göra några skutt i luften av pur glädje. Tur man inte satt på då, haha. 

Började med att skritta och trava runt honom lite, mest för att känna in mig och ställa om min egen ridning. Han är faktiskt ganska mycket mindre än Vendela att rida på, eftersom han rör sig ganska litet, men han är ju dessutom mindre också. (B är 140 och V 147 för er som inte vet) Så vi längde lite läder och fixade sådär, men sen så var vi tillbaka i gamla anor, Bingo och jag. 

Fattade vänster galopp först faktiskt, var elak och la den på rakt spår till och med. Det var ju då han surade ur i Gripen, i båda programmen och vägrade fatta rätt. Ville helt enkelt se hur pass samarbetsvillig han var. Perfekt fattning rakt på hjälpen blev resultatet och så var det med det problemet. Tror att det gjort honom gott att inte göra något på ett tag, fick han också sakna det lite..! ;) 

Han passade på att dra några repor med försök til bocksprång i båda galopperna, men jag ler mest bara nu när han är glad. Är han sur så sparkar han bara bakut, och det är då jag blir irriterad. Glad får man vara, men inte tvär. Bocka fick han dock inte göra heller, vill ju gärna sitta kvar också. Men när han lugnat sig så gick vi ner till trav igen och hade en himla härlig aktion. 

Provade lite tempoväxlingar i både trav och galopp och det gick så bra så, duktig ponny. Han är så härlig, lätt att reglera fram och tillbaka så gott hans register täcker, precis som det ska vara. Dock sa han fuck of någon enstaka gång när han tyckte att det var jobbigt att galoppera, men det är lite typiskt hingst sådär. Man måste lura Bingo till arbete, han får inte fatta att han själv anstränger sig liksom. Fick till lite snygga mellangångarter på slutet när vi fått upp massa tryck också, det jag glömde göra var några halter. 

Men vi kom överrens om att jag ska rida honom 2-3 gånger till innan tävlingen nästa helg, så jag är inte orolig. Han kändes mest pigg och glad, och jag tycker att det ska bli roligt att tävla igen! Förväntar mig inga jätte %, vill mest att Bingo ska tycka att det är roligt, vilja hjälpa till och kännas pigg och framåt, då kommer jag att vara nöjd. 

Snyggvet


Måndag

Idag är det alldeles för varmt för att rida på dagen, så jag tänkte åka ut ikväll i stället. Just nu är jag i Norrköping på mina föräldrars jobb, hängde med hit för vi ska åka vidare till Linköping i eftermiddag. På vägen hit åkte vi förbi Avantia för att kolla om de hade fått in mina nya ridbyxor. Tyvärr tillverkas de inte längre så de hade beställt några liknande. Så nu är jag lite kluven hur jag ska göra, gillar inte dessa lika mycket som de förra. Så nu får jag se vilka jag köper om det blir de här eller om jag hittar några andra.

Artie har vilat de två senaste dagarna pga att jag varit rätt upptagen, men idag ska han ridas :D Ser verkligen fram emot det, jag längtar alltid efter att få rida honom om jag stått över några dagar. Tänkte rida ut i skogen och sen kanske några varv på fältet.

Min finfina kille ♥Div 2 i höst

Laget skulle vara anmält idag, så igår så passade jag och mamma på att anmäla. Ute i god tid som vanligt.. ;) Kan tillägga att alla våra laguppställningar till div 3 var sent inlämnade också. Arrangörerna måste älska Katrineholms RF. 

Det blir samma lag som vi hade i div 3, och jag kommer alltså att rida Bingo!Therese, Elise, Moa och jag
Bingo som gäller

Idag så ska jag rida Bingo för första gången på en månad!

Kristina kommer in med honom till Trolldal, så jag tänkte la känna på lite dressyr. Får se om han minns hur man gör, han har ju mest galopperat för att få upp konditionen den senaste månaden. Har jag tur så har han saknat det lika mycket som Vendela, isåfall så kommer jag att få en trevlig upplevelse! :)

Vi tog självklart tillbaka Vendelas anmälan till tävlingen i Eskilstuna. Hon ska få all tid hon behöver till ev rehabilitering om det visar sig att det behövs! Istället så är nu alltså Bingo anmäld till LB1, så jag får dra på mig tävlingskläderna den 13 augusti ändå. Jag slutar jobba den 12, så en tävling blir peeeerfect att fira in det med! Jag är verkligen jättebortskämd som har två fina ponnyer att tävla på, något jag är väldigt medveten om och tacksam över.