Tagga

Qarlos är knoppad och allting smörjt. Tävling på G - LB3 på hemmaplan! Ska bli så kul att tävla med honom igen, startar 08:45 så håll tummarna ni som är vakna ;)

En lättnad

Jag har släppt all press på mig själv, all prestationsångest är borta. Jag får misslyckas precis som alla andra, jag tillåter mig själv att göra det därför att jag vill utvecklas och komma någonvart med min ridning. 

Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men det är absolut något positivt. Jag känner ingen press från mig själv alls längre angående att vi ska lyckas rida dom och dom klasserna innan året är slut eller vinna den och den tävlingen. Självklart har jag lite delmål och milstolpar här och var, men dom tänker jag hålla för mig själv. Det jag kan avslöja är att jag gärna skulle rida godkänt MSV dressyr på Qarlos, MSV C. Sedan hänger allt på om han och jag är friska och hur länge jag får ha honom såklart. Men det är något jag skulle vilja göra, tänkte att något kan jag ju avslöja ;) 

Men annars så är mitt mål att komma så långt så möjligt och ha så kul så möjligt på vägen. Qarlos är min dressyrhäst i första hand, men även en hopphäst som jag tänkt tävla lite på och träna hoppning med eftersom jag tycker att det är så roligt. Han ska även ridas i skogen (när underlaget där funkaaar!!) tillsammans med kompisar och njuta av livet. Jag är jättenöjd just nu och jag är så glad att all press har släppt, jag kan göra vad jag vill med Qarlos utan att känna att något går till spillo eller att jag skulle vara bättre om jag gjorde något annat. 

Jag tror det var ponnytidens tidsbegränsning som satte sig i huvudet på mig. Jag ville så gärna kvala nationellt och rida SM innan detta år var slut att det satt i huvet på mig varje ridpass. Detta gjorde att jag kände att inget fick gå fel; inte en enda detalj. Som ni märker så funkar det inte så värst bra, speciellt inte när man sitter på ett ponnysto. Men Vendela var lika ambitiös som jag, därför funkade det ändå. Men nu är varje träning och ridpass så himla roligt! Klart att jag blir irriterad på Qarlos när han inte gör som jag vill (tävlingsmänniska är man ju fortfarande) men det är inte denna panik som uppstod när det gick fel förut. Träningarna är den största skillnaden som jag känner av just nu. Förut var jag nästan lite nervös innan, undrade hur det skulle gå och blev besviken om det inte funkade toppen redan från början. Nu kan jag bara rida på i avspänt tillstånd och ta till mig Karins undervisning. 

Självklart går det jättebra att rida då också, eftersom jag gör som min tränare säger. Jag litar på att om jag gör som hon säger så löser det sig. Därför är det så roligt att rida! Jag stoppade verkligen mig själv från att njuta och ha riktigt roligt förut. Min rädsla att misslyckas var ofta större än min vilja att utvecklas. Som ni förstår är det inte så lätt att träna och prestera när man hela tiden är rädd för att misslyckas. Men det har släppt nu och jag känner att jag går framåt hela tiden. Tack vare att jag inte låter kraven och pressen ligga över mig och förstöra allt för mig!

Träning för Karin 25 januari

Tränade för Karin idag på Qarlos. Vår dressyrkurva är rakt upp just nu! 

Red fram och fick vara nogrann själv, med min egen sits och inverkan. Jag har fortfarande en lång bit kvar innan jag sitter fulländat i arbetstrav. Dels så måste jag hitta mer stöd i stigbyglarna, låta höfterna följa med Qarlos rörelser samt bära mina egna armar. Min största fiende är att hamna med rak arm! Men det har blivit så mycket bättre nu än vad det varit, så jag kämpar på med det (och det andra)! 

Kniper med knäna för mycket, en vana som satt sig. Måste verkligen träna bort det, men det håller jag också på att kämpa med. Det är mycket snyggare att sitta korrekt och jag älskar att vara snygg när jag rider (that's why I choose dressage) nejmen skämt åsido så är det allvarligt och hämnar min inverkan. Det SKA bort! 

Jättetydligt exempel på när jag kniper med knäna. Här drar jag bak skänkeln, eftersom jag är för lång så har jag ingen häst under underskänkeln om jag bara låter benet hänga. Därför gör jag såhär när jag använder underskänkeln = ovanan är svår att bryta efter att jag gjort det så ofta och så länge!


Såhär ska det se ut! Som ni ser jag kan dock knappt inverka med underskänkeln, men Vendela bjuder fint ändå, eftersom detta är en uppridning.


För att återgå till Qarlos idag så fick jag sedan göra tempoväxlingar, om än små sådana. För två månader sedan önskade jag inget annat än att tiden skulle gå så att han kunde växla tempo lite grann. Nu har det äntligen hänt! Så stolt över hans framsteg, tänk vad han lär sig, vad jag lär honom, vad vi lär oss! 

Red sedan delar ur LB3 under Karins ledning och fick lite tips på hur jag ska rida och planera för att få ut så mycket så möjligt. Karin är så duktig och pålitlig, att jag inte fattade det när jag var yngre (läs: för ett halvår sen). Nu litar jag på allt hon säger, jag har lärt mig att hon alltid har rätt, iallafall under träningarna. Hon är dessutom så himla engagerad i mig, mina hästar och mitt tävlande. Vi känner varandra väl och jag trivs verkligen med henne! 

Fick mycket att jobba på i övergångarna galopp-trav-galopp på kort diagonal (ni som ridid B3 vet vad jag pratar om). Jag vill hasta för mycket + låter Qarlos gå ur ställningen i innersidan. Ska se till att jobba lite med det under framridningen. Måste även lätta så fort han tar en förhållning, annars hänger han sig i handen. I galoppen gäller det att ha koll på vänstersidan, i högervarv mycket ytter och vänstervarv mycket inner och stor frihet på ytter så att han kommer igenom till vänster ordentligt. 

Är så taggad på att träna vidare med Qarlos och bygga upp honom ännu mer! Det är synd att det inte blir så mycket filmer och så från våra träningspass, men på lördag blir det garanterat film! Kanske en och annan bild också :D 

1 månad

Visste ni att idag är det exakt en månad sedan jag red sist? Helt sjukt lång tid för mig, kan inte minnas senast jag hade så långt uppehåll från ridningen. Längtar så otroligt mycket tills jag får rida igen, ska blir så kul! 

Igår var jag faktiskt ute och gick en promenad med Artie. Vi fick sällskap av Freddi och Qarlos så det var riktigt mysigt. Tror vi var ute i ungefär 40 min, så det blev lite motion för mig i alla fall. Första gången på en månad som jag motionerade faktiskt! Väldigt ovant för mig som annars är van att hålla igång varje dag med ridning, cykling osv! 

Jag ångrar ingenting

En fråga har dykt upp sedan i lördags, när Vendela var hos oss och tävlade. Och det många undrar är; tycker jag inte att det var lite jobbigt att se henne med en ny ryttare?

Tänkte att jag skulle skriva det här i bloggen också, kanske många av er som undrar samma sak men inte velat fråga. Men nej, jag tycker inte alls att det är jobbigt, bara jättekul! Ingen tvingade mig att sälja min häst, det beslutet var det bara jag själv som fattade. Inte ens mina föräldrar blandade sig i, utan jag tog det helt själv. Jag hittade det perfekta hemmet åt henne, eller också så hittade hon det åt sig själv eftersom hon är sån, den där ponnyn, haha.

Jag är en enbart lycklig föredetta-ponnyägare som är sååhäääär glad att kunna ta del av deras framgångar tillsammans framöver! Dom är så söta tillsammans förstår ni, världens gulligaste ekipage. Och duktiga också, dom gjorde mig riktigt stolt i lördags. Tänk att dom bara tränat ihop i två månader dessutom, det tar ju betydligt längre tid att lära sig att få ut det bästa ur Vendela, ändå lyckades Emma så bra!

Finaste ponnyn <3


Måndag

Mina föräldrar är irriterade och tycker att jag ska sluta blogga. Tyvärr så borde jag verkligen göra det egentligen, men det kan jag ju bara inte. Jag älskar bloggen på tok för mycket för att lägga ner den, dessutom är den ju inte bara min, utan Issas också! 

Bara för att tiden inte riktigt räcker till så betyder det ju inte att vi måste lägga ner helt och hållet. Jag menar, ni verkar ha accepterat läget för länge sen och då är vi alla okej med att uppdateringen inte är på topp för tillfället! Det kommer ju inte att vara så i all evig tid bara för att det är så nu, det förstår ju både ni och vi. Och så länge vi kan ha det så så tycker jag att det funkar utmärkt! Jag älskar att blogga, känslan av att skriva ett riktigt bra inlägg är sååhääär härlig. Jag försöker hosta upp några när jag har tid med det, vilket blir alltför sällan just nu. 

P.S Qarlos gick jättebra idag!! Toppade passet med superfina, lydiga avbrott från galopp till skritt och fattning till andra galoppen, men enkla byten i tankarna. Han börjar bli starkare nu, allt jobb med lillkillen har börjat löna sig! Han har så lätt att lära, så kul att jag kan få ha honom att träna med :D 

Här får ni en close-up på mig..


.. och en close-up på Qarlos att studera tills nästa gång vi hörs!
Qarlos - söndag

Igår så gick Qarlos så himla bra i ridhuset, jag fattar inte varför jag inte rider så varje dag? Tror att det är rätt vanligt att man någonstans i bakhuvudet vet hur man rider på träning, och vet hur man ska göra för att det ska gå bra, men ändå vill kompensera upp det för att fortare komma dit man vill. Iallafall rider jag för mycket så, hjälper till för mycket och forcera uppvärmningen. Men det finns inga genvägar till en lösgjord häst. Qarlos tar 20 min på sig att bli mjuk och uppvärmd, först då kan jag kräva lite av honom. 

Igår så gav jag honom den tiden och då funkade passet toppen sedan! Red delar ur LB3, som är programmet vi ska tävla på lördag. Det funkar toppen, vissa delar är lite svagare än andra, men det har jag redan räknat med. LB3 är i svåraste laget för Qarlos fortfarande, men det ska bli kul att komma in på banan med honom ändå! 

Norrköping

Idag drog jag och min kära vän Janni till Norrköping för lite shopping. Har varit såå sugen på att inhandla nya kläder under tiden jag legat på sjukhuset och inte kunnat göra någonting! Så i förmiddags åkte vi dit och gick runt i snökaoset. Hittade inte så jättemycket men däremot hade jag otroligt trevligt med Jan-banan! Riktigt lyckat var det, skrattade så jag fick ont i magen haha.

Om ni undrar varför uppdateringen blivit rätt dålig igen beror det på att vi helt enkelt varit upptagna. Igår var det ju tävling hela dagen och idag vet jag att Freddi hade jouren i stallet. Så blir lite svårt att hinna med ibland, men vi försöker så gott vi kan ändå :D

Började snöa rejält när vi kom fram!! Underbara vän vad jag älskar dig ♥


Lördag 21a jan

Jag har spenderat största delen av dagen i stallet idag. Var ju dressyrtävlingar på anläggningen, så hjälpte till att räkna lite poäng och sånt. Fast mest umgicks jag nog med alla härliga människor, känns så himla kul att vara tillbaka. Pratade och hade allmänt trevligt med alla, samtidigt som vi kikade då och då på ekipagen.

Idag tog Malin hand om och red Artie. Har inte fått någon rapport än om hur det gick, men jag hoppas att han skötte sig ;) Han fick sig en puss och en morot idag från mig i alla fall!

 


Säsongsstart

Idag så drog tävlingssäsongen igång så smått! Bingo fick äran att inleda tävlingsåret 2012 och det var han nöjd med, lite väl nöjd. Han hade lite rodeo-uppvisning och sedan tyckte han att han gjort sitt ungefär. Fick aldrig till någon bra känsla varken på framridningen eller banan. Trots det vann vi klassen på 64 %! Var en LC2 och Bingo hade bland annat passa på att bocka lite fint och ilsket mitt i första galoppvolten. Just då, när han gör sånna grejer, älskar jag verkligen honom som mest.. ;) Självklart gick det alldeles utmärkt att galoppera två hela varv sedan under ärevarvet!

LB1 gick såå mycket bättre, här var Bingo med på noterna och inställd på att prestera och göra sitt jobb. Hade fått igenom allt på framridningen mycket bättre, även om det blev några vackra hopp här och var så hade jag en bra känsla som jag var såå nöjd med. Han kändes igenom, "med", framme och gick själv i både skritt, trav och galopp. det är där han är i sin utbildning just nu. 

Väl på banan släppte han i bjudning, men gjorde programmet prickfritt utan hopp eller andra missöden. Han tyckte det var kul och var bara seg liksom. Tyvärr drog det ner poängen rejält och vi fick ett bottennapp på 59%. Första gången jag och Bingo inte får över 60 %, men det gör faktiskt inget just idag. Är så nöjd med att han trots allt presterade och var nöjd och glad! 

Ett kärt återseende blev det eftersom Emma också skulle vara med. För två månader sedan sålde jag min fina Vendela till Emma, och idag gjorde dom sin tävlingsdebut! Det gick hur bra somhelst, dom red samma klasser som vi och fick ihop 62 resp 60 % och var två utanför placering i båda klasserna har jag för mig. Ska bli så kul att följa deras säsong också! Vendela är världens finaste ponny verkligen, och nu får hon chansen att tävla vidare med en ny ryttare. Gissa om jag är stolt och glad?!

Fredag 20e januari

Idag har det varit en riktigt lugn dag för mig. Hade huvudvärk igår kväll så stannade hemma från skolan idag. Fick sova ut ordentligt så mådde mycket bätte då. Var nyss en sväng i stallet och hälsade på Artie. Kicki (Freddis mamma) tog hand om och red ut på honom idag, så var bara en kortis i där.

Nya täcken

Igår beställde vi två nya täcken till Artie, eftersom alla hans är sönder. De busar så mycket i hagen så det känns nästan som om de kommer in med trasiga täcken varannan dag! Jag älskar verkligen att köpa hästprylar, men när det kommer till täcken tycker jag det är riktigt tråkigt. Ännu tråkigare blir det när man vet att de kommer gå sönder efter att de knappt använt dem!

Vi har diskuterat lite i stallet kring det här, för det är ju inte roligt för någon som får sina täcken sönderrivna. Det finns ju saker man kladda på som smakar illa för hästen, som kanske kan få dem att sluta. Har ni samma problem, och hur löser ni det i så fall?Första skoldagen

Idag var första skoldagen för mig sedan jag blev sjuk. Var faktiskt riktigt kul att träffa alla vänner igen och skönt att få komma tillbaka till vardagen lite mer. Hade en ganska kort dag men blev ändå rätt trött, så det ska bli skönt med sovmorgon i morgon. Har dessutom bara två lektioner i morgon, så det passar bra.

Lite senare ska jag åka ner en sväng till stallet och hälsa på Artie. Som jag berättat förut får jag egentligen inte göra så mycket där, men kan nog borsta lite i alla fall. Om Freddi hinner skulle hon även rida Artie, men kan ju bli lite tajt med tid eftersom hon har sin egna häst att rida också.

Ikväll ska jag lägga mig tidigt så jag blir pigg till i morgon! Märks att jag inte är riktigt tillbaka helt än, för jag är verkligen slut efter skoldagen.

Mycket annat idag

Idag så är det hästägarnas tur att träna, Elisabeth på Qarlos och Kristina på Bingo! Ingen träning för mig, jag har körlektion och måste även gå och fixa min körteori så att jag kan börja göra tester hemma. Snart bara två månader kvar till min 18-års dag = dags att ta tag i det på allvar. Eftersom jag ahr så mycket med både skolan och hästarna så kommer det att ta lite extra tid för mig dessutom, eftersom jag har svårt att hinna med. Men SKA klara det innan sommaren!! Detta ska bli en sommar i frihet, där jag kan göra spontanutflykter när jag vill :D 

Ska efter körlektionen + teorifixet räkna lite matte. Min bloggkollega är ett matteproffs förstår ni, och det är inte jag! Även lovat att rida Artie idag, ska bli roligt!

Come on Artie let's go party

Haha

Jaa, vad skulle jag göra utan mina kompisar.. Janni påminde mig om att det inte ens finns LC1 på lördag = jag ska tävla LC2. Kollade upp det (det var mamma som ändrade min anmälan från LA-LC) och det stämde. Härligt, det programmet kan jag ju redan utantill! 

Vilken koll jag har just nu va? Vet inte varför jag är så förvirrad, mycket i huvet, många kurser i skolan nu. Men nu måste jag räkna lite matte, annars går min framtid åt skogen. Eller?

Älskar hur lydigt Bingo stannar för sätet på denna bild, full fokus!


17/1 so far..

.. gick jag upp tio över sju (tio minuter senare än jag "ska" gå upp) och kom tio minuter för sent till skolan. Att jag aldrig lär mig? 

.. insåg jag att det var en ovanligt korkad idé att cykla till skolan. Det är mycket is!
.. har jag en jobbig dag framför mig. Slutar kvart i fyra, med franska av alla ämnen. Jag bloggar för kuriren, men kan skriva öppet att om jag någonsin kommer så högt att jag kan påverka skolpolitiken så ska jag plocka bort språket ur den obligatoriska läroplanen. Finns inga gränser för mitt hat mot det franska språket just nu. En termin kvar, sen ska jag aldrig någonsin öppna en franska-bok igen!
.. hoppas jag att Qarlos får en ny sko, så att jag kan rida honom idag!

.. har jag kommit på att jag inte kan LC1 och ska tävla det på lördag. Hm, dags att sluta plugga program i sista minuten, ska ta tag i det. 

.. serverar Duveholmsgymnasiet fiskgratäng. Undrar om det inte är dags för den rätten att utgå ur matsedeln nu? Har aldrig hört någon säga "jaa vad gott, fiskgratäng!" under mina tio år i skolan. 

.. längtar jag till våren! Cykla utan is, ljudet av snön som smälter, solen värmer och man kan rida ut på härliga skogsturer i solskenet och babbla med Issa. Då ska ävevn bloggen få en härlig vårdesign har vi planerat! 
Du är vad du tänker

Tycker att det är så tråkigt med blogg-trenden som går just nu. Alla tränar, överallt hela tiden. Alltså utöver ridningen, gym, power-walks och jogging hit och dit. Jag börjar känna mig så trött på det. Det ska vara sund livsstil högt och lågt och man ser bilder på frukostar med havregrynsgröt och bär. Ursäkta, men jag gillar pizza till frukost!

Självklart är ridning en sport, vilket gör oss ryttare till idrottare. Att träna utöver ridningen är väldigt viktigt, men jag är lite trött på att alla hela tiden ska skriva om hur mycket dom tränar och hur nyttigt dom äter. Det finns tillräckligt mycket sånt överallt runt mig i samhället ändå. "Ät nyttigt", "Så kommer du i form inför 2012" - dagstidningarnas ständiga rubriker. Måste hästbloggarna ta efter? Självklart så ska man ta hand om sig, att träna är jättebra. Men just denna överexponering! Det ska visas upp hur duktig och hurtig man är, det ska "tas tag i konditionen" överallt. Ska man inte få sitta ner och ta sig en chokladkaka och läsa en hästblogg utan att känna sig som att man bryter mot lagen? 

Jag kör med dubbelmoral nu, och det är för att jag själv skrev lite hurtiga saker om mitt eget joggande i våras. Tror inte att det rör någon i ryggen om jag joggar 30 min eller inte, faktiskt. Det intresserar inte er läsare, iallafall intresserar det inte mig som läsare av andras hästbloggar huruvida bloggaren motionerar eller inte. Jag blir inte ett dugg inspirerad av folk som käkar bär till frukost, oavsett om dom tycker det är gott eller inte. Jag blir snarare irriterad. Det känns som att man ska försöka visa upp någon slags "blogg-fasad" och framstå som en perfekt och fit ryttarbloggare som alltid går på power-walks och gymmar järnet varje dag. 

Vissa kanske lever så, det kan jag tänka mig. Men det känns som att dom flesta faktiskt bara vill framstå som bättre personer, eller snarare det samhället fått dom att tro är bättre personer. Jag är trött på detta ideal, och trött på att läsa om mat hälsa och vikt överallt. Jag vet att det är viktigt, men ge mig lite space hallå! Man måste inte leva på cheesburgare som Egoina heller, vi är ju trotsallt just idrottare. Men, det är skönt med någon som är tvärtom också. Som inte har gymkort och jänför vilka chips istället för proteinshakes som är bäst. 

Jag gillar pizza till frukost, älskar choklad och funderar på att börja jogga igen lite senare eftersom jag vill ha bra resultat på beep-testet senare i vår. Men det skiter ju ni totalt i, så det tänker jag hålla för mig själv. Min egen bekräftelse räcker för mig, och jag känner mig duktig när jag springer. Jag behöver inte eran bekräftelse också. Jag vill inte att ni ska läsa om mina bravader i joggingspåret och sedan skämmas över att ni åt på donken dagen innan. Det är varken mitt eller Issas mål med denna blogg! Det ska vara positivt att läsa och ingen ska behöva känna sig sämre här. Så känner man sig ju hela tiden jämt annars bland alla retuscherade tidningsomslag och fejkade framgångssagor. Tävlingsduon är en sund blogg, och med sund menar vi inte vad som äts, utan vad som tänks. Att tänka sunt är huvudsaken. 

Tack för mig - pose tjohej!
SommarlängtanVid den här årstiden som det är nu känns det nästan omöjligt att de ska kunna bli lika härligt väder som på bilderna ovan. Tänk så grönt och varmt det ser ut! Längtar verkligen till sommaren och alla träningar vi brukar ha på stora utebanan, det är så himla härligt. Dessutom är det ju ett stort plus att det är lättare att få till fina bilder :DQarlos

Jenny utan blogg undrade vad för kontrakt vi skrev på Qarlos. Kan berätta att det var ett fodervärdskontrakt som i första hand gäller t.om 1 juni! Då ska vi ses igen och se hur det funkat osv. I kontraktet står att Elisabeth dels har tillgång att rida Qarlos en gång i veckan (om hon så önskar) och dels ska tillfråga oss i första hand om hon tänker sälja honom. 

I juni är det jag som skriver på det nya fodervärdskontraketet, om så blir fallet. Jag är ju 18 då! 


-

Vissa bilder talar så tydligt

Tre ridpass

Åh hej och hå! Idag blev det lite extra på hästfronten kan jag säga! 

Åkte till stallet vid fyra. Där så hann jag fixa lite med Qarlos och sedan anlände Bingo. Det var full fart i ridhuset, och full fart på bingobenen. Han har knappt gjort något alls senaste veckan eftersom det är så hårt utomhus, så han var laddad. Travade i takt med en shetlandsponny ungefär och jag fick antränga mig för att rida lätt långsamt. 

Efter en halvtimme, och en hel del bocksprång (varav en glad serie, där jag levde farligt!) så klickade det till med världens känsla. Bingo hade så mycket energi, och nu när han la den på arbete så blev det så lyckat. Ett av mina bästa pass någonsin med honom, det har börjat lossna för oss nu och vi klickar igen. Ett tag var vi osams ständigt och det var inte så kul att rida när jag bara fick tvinga honom till att göra massa saker. Nu har jag verkligen hittat hur jag ska göra och när för att det ska bli såhär bra. Är så himla taggad nu när det går så bra med Bingo igen! :D 

Vi bytte förresten klass till helgens tävling. Bytte ut LA1:an mot en LC:1 istället, känns bättre så just nu eftersom vi knappt övat några av LA-rörelserna överhuvudtaget. Lyckas jag med det vi håller på med nu på ett bra sätt så kommer det att vara såå lätt med rörelserna sen istället. Jag skyndar långsamt. Detta är mitt sista år med Bingo, och på ponny överhuvudtaget. Jag känner verkligen ingen press alls, allt är bonus och extra och kul helt enkelt! Hann inte skritta av Bingo förrän lille Herbie slängde av fjärde ridskole-eleven denna vecka på andra sidan ridhuset.. Fick rycka in som dressyrtant och rida honom lite grann. Jätteliten ponny, men rolig att rida. Satt upp, han försökte samma sak med mig (han piper och försöker bocka). Han insåg dock snabbt att det inte var en 8-åring på 30 kg som satt på ryggen, utan en han inte kunde rubba ur fläcken. Efter att ha försökt fara runt i racertampo något varv så förstod han att han var besegrad och uppförde sig. 

Herbie, eller Handsome Herbie som han faktiskt heter egentligen är faktiskt himla trevlig. Jättefin, men pytteliten, men bra gång och energi. Synd att han kommit på att han kan slänga av eleverna, han är så söt och snäll annars! 

Red Herbie en vecka precis när han kom från Irland sommaren 2010, det var riktigt roligt! Han var lika energisk då som idag ;)Slutligen red jag Artie ett kanonpass i ridhuset! Han är så lätt att flytta, både korta och längre sträckor. Reglerbar och framme till handen. Hade jättekul på honom idag, var så givande att rida. Artie var positiv och tyckte att det var kul med lite jobb idag dessutom. han säger dessutom "wtf" typ när jag glömmer mina ytterhjälper, en utmärkt lärare. Hittade det där läget som Karin hann hjälpa mig att hitta förra gången, så att jag hade hans supertrav hela passet idag. Är så nöjd med både Artie och mig själv idag, förstår att Issa älskar att rida sin häst, för jag älskar också att rida honom! 

Hur många hopphästar ser (helt ärligt nu!) ut såhär egentligen?
Söndag 15e januari

Idag tog jag, mamma och pappa en sväng till stallet tillsammans på förmiddagen för att ta hand om Artie. Vi har alldeles för mycket otur i vår familj just nu, då pappa bröt armen dagen efter vi kom hem från sjukhuset! Han brukar annars vara den som står för hästskötseln om inte jag kan, men som ni förstår kan inte han heller mocka nu! Så nu fick mamma det jobbet att mocka medan pappa och jag hjälptes åt med att göra höpåsar. Egentligen får jag ju inte utföra något kroppsarbete, så jag fick mest stå och hålla höpåsarna, haha.

Gick sen och hälsade på Artie i hagen en stund. Gosade och kliade honom, han är så kelig så man kan ju stå där hur länge som helst. Tog några bilder med mobilen lite snabbt, bara för han var så söt ;)Nytt från Hööks

Igår så skulle vi in på Hööks för att köpa täckes-inpregnering, sagt och gjort. 

89 kr gick denna påDock så kom mamma på att vi gav med Vendela hennes transportskydd = Qarlos har inga. Så vi fick köpa ett par åt honom också, han fick dom billigaste med massa spännen. Tycker det är så mycket bättre med många spännen än bara tre stora, det ger en mycket bättre passform tycker jag. Marinblått är dessutom en bra färg på skydden, passar till det mesta! 

399 kr


Sedan så shoppade jag lite för egen del. Har länge velat ha ett par svara ridbyxor i stretch-material. Hittade ett par igår som satt perfekt. Är lite barnslig av mig också, gillar stjärndetaljerna haha. 

499 krRotade självklart i rea-lådan och gjorde självklart ett fynd! Har velat ha ett bling-skärp såå länge för att maxa min tävlings-outfit. Hööks har haft två modeller; en finare för 399 och en fulare för 249. Har velat ha det fina såklart, men så mycket pengar orkade jag inte lägga på ett ridskärp liksom. Meen, med 50% rabatt så gick det an! 

199

Söndagsplaner

Igår så var jag och mina sponsorer, dvs mina kära föräldrar, på ikea och köpte massa möbler till mitt rum, som vi gjort om. Ska visa er före och efter bild sen när vi fått upp allt, stoor skillnad kan jag lova! Det enda som är tråkigt är att mina prisrosetter inte får plats längre, utan kommer att få åka upp på vinden tills jag kommer på något bra sätt att ordna dom.. Om någon har en bra idé så får ni gärna dela med er! 

Ikea-visiten upptog större delen av dagen, vi hann även springa in på Hööks (ska visa det jag köpte i ett annat inlägg). Åkte sedan ut och tog hand om Qarlos, la in nytt spån och pysslade om honom lite. Han hade en lös sko och lite småsår + varm i ett ben. Han hade sprungit runt mycket i hagen, så jag vet ju varför och är inte orolig. Har kontaktat hovslagaren så att vi kan få det åtgärdat så snabbt så möjligt. Gick en havltimme med Qarlos i ridhuset och efter det så var både svullnaden och värmen borta. Ingen större fara! Träffade Issa och Janni lite också innan jag åkte hem, hade bjudit hem Gustav på middag också. 

Idag så blir det ridning av Bingo vid fyra-halv fem. Får se om jag går lite med Qarlos också :) Innan dess så ska vi skruva upp lite hyllor och grejs, så att rummet blir helt klart! 

Jag och Bingo efter vår senaste lokala start - tredje plac i LB1 :D
Freddis finfina fredag

I frredags så tränade jag för Karin på Qarlos och det gick så himla bra. Först tyckte Karin att jag dels "red för mycket" i början, måste låta honom komma igång i låg form först. Fick åtgärda min hjälpgivning ett tag, men sen så fungerade det toppen. Fick sedan rätta till tempot, han blev för snabb för sig själv i takten. Även om han kanske ska ha den takten senare så orkar han inte sätta under sig riktigt ännu, så han får gå i lite lägre takt än så länge för att hinna med att jobba korrekt. 

Fick sedan stå lite i lätt sits i både trav och galopp (som jag gjorde mycket på Vendela, ni som minns) för att hitta nollan själv och verkligen känna när han välvde halsen och ryggen uppåt. Jag har en ovana att spänna mig i rumpan och låren, det sitter kvar sedan jag red Vendela och var lite lång på henne, fick ju kompensera på andra sätt då. Det är jättesvårt att bli av med detta nu, jag gjorde det ju varje dag i nästan ett års tid. Men jag kämpar på och känner mig hoppfull! På kvällen så bjöd Issa på tacokväll, jag och Janni var gäster. Vi gör ofta sånt, jag och mina bästa kompisar. Nu var det (av förklarliga skäl) alldeles för länge sen och det var så himla härligt att äta tacos och skratta tillsammans precis "som vanligt". Som vanligt kan låta lite tråkigt, men vi har alltid roligt, så vårat "vanligt" är verkligen det allra bästa som finns! Att titta på en riktigt bra romantisk komedi, med en riktigt snygg kille i huvudrollen och äta godis och chokladbollar som Janni hade med sig - det är verkligen lycka tillsammans med sina kompisar! 

<3
Lördag 14e januari

Eftersom jag inte får rida på några veckor men ändå vill att Artie ska hållas igång hyfsat, så får har jag bett några av mina vänner att rida honom så länge. Idag red Janni honom ett pass i ridhuset. Jag hjälpte till och gav några tips, brukar alltid bli enklare om ryttaren inte ridit hästen så många gånger förut. Tror Janni bara ridit honom 1-2 gånger och det var i somras, så det var ju ett tag sen.

Jag tyckte i alla fall det såg riktigt bra ut när Janni red. Själv tycker jag det är rätt kul att se andra rida min häst och sen få hjälpa till också. Särskilt eftersom jag känner Artie och vet vad som behöver tränas på när man rider honom. Känns så kul att äntligen få vara i stallet, även om jag inte får rida än. Dock längtar jag ihjäl mig tills jag själv får rida, men får vara tacksam över att bara vara hemma över huvud taget :D

En glad Artie idag :D
Jag fick glatt stå för avskrittningen


Artie - fredag
Tävlingsduon är komplett igen!
Hemma!!!!

Tror ingen är gladare över det än jag! Ska åka ner till stallet en sväng sen också för att hälsa på älskade Artie! Får ju varken rida eller mocka på tre veckor, knappt borsta, men mysa kan man ju alltid. Ikväll kommer Freddi och Janni hit för tacokväll, gud vad jag har saknat dem! Känns bra att äntligen vara hemma, även om jag inte riktigt är tillbaka i min vanliga vardag än. 

Gårdagens hoppträning

Igår så var det alltså hoppträning för Daniel, riktigt annorlunda träning. Vi fick rida fram med tyglarna i kors!

Har ni någonsin försökt rida med tyglarna i kors? Viktigt att händerna är i samma höjd och på rätt sida om mankammen. Försökte cykla med händerna i kors en gång när jag var liten, kom inte ens en meter framåt innan jag ramlade haha. Vi red nästan en timme såhär, hoppade ett sockerbitshinder bland annat. Det man fick ut var att ha hästen mer på hjälperna, i och med att man inte kunde rida som man var van så gjorde man inget reflexmässigt. 

Efter ett tag så började jag komma in lite i att det var ytterhanden som svängde inåt och tvärtom, men när det "krisade" så blev det fel igen, när reflexerna tog över. Bland annat råkade jag ta i fel tygel när Qarlos var påväg rakt mot ett hinder vi inte skulle hoppa. Fick lite panik - och tog i fel tygel igen, så att vi hamnade mitt i haha. Krachade inte ner något, utan Qarlos hann bromsa in (vi galopperade) och förstå att han inte skulle hoppa. Tänk att man rider så mycket "på reflex" ändå! 

Qarlos hade en härlig framåtbjudning hela lektionen, tyvärr blev han lite seg i munnen efter detta. Han blir lätt det om man plockar för mycket med tyglarna. Denna övning innebar ju en hel del plockande och lite dragande åt fel håll, lite för hårt osv. Så det fick jag leva med helt enkelt. 

Hoppade en studs på sex hinder + tre fristående hinder. Hoppade ungefär 1 meter eller så och det gick kanoners. Qarlos fick mycket framåtbjudning i och med studsen, inte det där falska "nu orkar jag inte, så jag rusar istället", utan mer "åh vad kul!". Han älskar verkligen att hoppa, han tycker att det är jättekul och är så positivt inställd till allt. Kanonträning för honom med studsen, måste orka ställa upp en sån själv någon gång! 

Mina senaste dagar

Hej älskade blogg! 

Jag håller med Issa - saknar tiden då vi verkligen kunde lägga ner en massa tid på bloggen och hålla igång hela tiden med massa roliga inlägg! Jag försökte ju lite med bilder och så i helgen, men det är så svårt när man saknar någon som kan fota en när man rider också. Ridbilder är ju det roligaste att bjuda på, utan tvekan. Desto svårare att skaffa, vilket blir många hästbloggars fall. Nya bilder gör bloggen intressant. 

Men vi lyckades bra förra året, dock spelar, som Issa nämnde, fler faktorer in. Kan berätta om min onsdag och torsdag, så att ni ner (och förhoppningsvis förstår) varför jag inte visat mig här på ett tag. 

Onsdag
Åkte till skolan, slutade 13.05. Hade körlektion inbokad 13.35. 14.45 började min ridlektion med Bingo, så jag körde till Trolldal och var där 14.40, bytte om till stallkläder. Red lektion, efter mig red Elisabeth på Qarlos och undertiden mockade jag och fixade hö åt Qarlos och Artie. Åkte sedan hem till mig med henne, där vi skrev kontrakt på Qarlos. Pågick mellan 17-20 (vi åt mat också). 20 var det dags att ta tag i mitt historiaprov som jag hade idag. Jag är inte typen som nöjer mig med G heller, kan tilläggas. Pluggade till 22.30, då jag duschade, och sedan pluggade jag mellan 22.45 till 23.30. Sen somnade jag. 

Torsdag
Åkte till skolan, slutade 15.45. Åkte hem med bussen och var hemma 16.30. 16.50 hade jag slängt i mig lite mat och vi åkte till stallet. Det var jobbmöte + hoppträning. Jag kom hem 21.45 (för en halvtimme sedan) och har då ätit och skrivit detta. Skapligt trött nu.

Jag tror att ingen av er har svårt att förstå att det blir svårt att blogga ordentligt när vissa dagar ser ut sådär. På helgerna är jag i princip alltid borta. Kompisarna ena kvällen och Gustav den andra, så det är inte heller så att jag kan tidsinställa en massa inlägg då. Min bloggmotivation är egentligen på topp och jag har massa roligt att skriva om, jag är varken lat eller trött på bloggen. Jag hinner bara inte alla gånger. 

Men tycker att det är kul att ni vill läsa och hänga med ändå! Det är ju också därför det är så bra att ha en kalasduktig bloggkollega. Issa har ju verkligen gjort sitt jobb idag, när inte jag kunnat vara närvarande. Det finns massa hopp för denna bloggs framtid! :D 

TaggadBlir såå sugen på att rida och komma igång när jag ser den här filmen. Bästa sättet att få motivation och inspiration tycker jag är att kolla på filmer/bilder från tävlingar/träningar på en själv som har gått bra :D Längtar galet tills jag får rida Artie igen, ska bli så otroligt kul!LyckaSitter och kollar igenom alla bilder jag har på datorn och blir så glad över att jag har världens finaste vänner ♥Goda nyheter!

Har nyss fått reda på att jag kommer få åka hem från Uppsala idag eller i morgon. Ska vara på Katrineholms sjukhus något dygn och sedan får jag åka hem! Jag är såå glad, det känns som en stor lättnad! Ska ta det lugnt i tre veckor men sedan ska allt tillbaka till det vanliga. Alltså kommer jag kunna rida som vanligt igen och gå i skolan osv. Kommer få en behandling senare, om någon/några månader för att det inte ska hända igen. Dock är det knappt några biverkningar av den, så det känns riktigt bra. Det innebär att jag inte kommer missa så mycket mer i skolan/ridningen.

Inspiration

Satt och kollade igenom vårt gamla arkiv och blir så förvånad hur engagerade och hur mycket tid vi la ner på bloggen förr! Jag blir riktigt inspirerad att få tillbaka den lika bra som den en gång var. Dock vet jag att både Freddi och jag är så mycket mer upptagna nu än vad vi var då. Okej, jag är ju inte särskilt upptagen NU haha, men i vår vardag har vi alltid mycket att göra.

Men att få igång den till normal uppdatering kan man ju ha som mål i alla fall, för lite har vi ju kommit tillbaka ändå? Längtar tills jag kommer hem så vi kan bjuda på nya bilder och filmer! Eller komma hem och bara få vara i stallet över huvud taget längtar jag till, haha.Nya ridbyxor

Jag har länge varit i behov efter ett par nya vita ridbyxor och jag har glömt berätta att jag faktiskt fick det i julklapp. Om jag minns rätt var det det enda jag fick i hästväg, hade faktiskt inte önskat mig något den är julen. När jag var yngre hade jag alltid en millång önskelista, men helt ärligt har den minskat med åren! 

Men blev riktigt glad över ridbyxorna för har som sagt velat ha ett par rätt länge, men aldrig tagit tag i att köpa några. Skönt när det blir en sak mindre på inköpslistan tycker jag! :D

Jag fick ett par helskodda John Whitaker byxor, men de hann aldrig komma till jul så har inte testat dem ännu. Blev ju massa snack om loggor osv och om det hade gått igenom hade jag inte fått använda dessa. Men som jag förstår det nu är det tillåtet att använda grejer som loggor på? Hade ju varit tråkigt om jag varit tvungen att lämna tillbaka dem, för känns som nästan verenda plagg har en synlig logga nu för tiden! :)

Dagens vill ha

Kollade runt lite på olika sidor och hittade det här schabraket från Kingsland. Tyckte det var riktigt snyggt och skulle mer än gärna ha ett sånt i min schabrak-samling! Tycker det var stilrent men samtidigt inte "tråkigt", så ja tack till det! Dessutom tycker jag Artie passar riktigt bra i färgkombinationen blå, vit & röd, så det passar ju perfekt ;)

Finns att köpa på Sharpman för 599:-

10 januari

Idag så tog jag och mamsen en skrittur på kusarna. Qarlos ville helst gå in i skogen och äta granris och Artie tyckte att det var busdags och ville helst bita Qarlos i rumpestumpen. Gick inte att göra annat än skritta på detta hårda, knöggliga underlag som är just nu. Ligger ungefär en cm snö som lyser upp skogen lite dock, så ska inte bara klaga. 

Igår så red jag (och mamma för den delen) i ridhuset och Qarlos gick finfint. Speciellt med tanke på att han inte gått på två dagar, skönt att han är så pass stabil i skallen att det inte bekommer honom. Han skrittar bara på lite extra glatt under uppvärmningen och det är ju bara positivt - laddar upp med massa positiv energi inför passet! 

Tränade lite ökning och minskning, något som för en månad sen kändes som ett evighetslångt projekt. Men se där, nu kan han göra en liten skillnad i både trav och galopp! Riktigt duktig tycker jag, trivs verkligen med att arbeta ihop med Qarlos, han passar mig bra. Det var ju veligt ett tag med om det verkligen skulle bli honom eller inte, men min första ridkänsla sa ju att jag älskade honom på en gång och den hade rätt denna gång.

Klart att jag visste att det låg mycket arbete framför mig, och visst har jag en massa jobb kvar. Men just nu så är jag inne i en fas där jag känner att jag har roligt på vägen också! Det är inte bara målen som är viktiga och roliga, utan även vägen dit liksom. Så var det inte för någon månad sen, och det gör mig glad att jag tagit mig hit, utvecklats både inom min ridning tekniskt samt mentalt.
Glad att jag kan inse det också, och skriva ut det här så att jag kan kolla tillbaka och minnas! Enbart därför jag tog mig tid till att skriva detta, för charmen med att ha blogg är ju att man kan gå tilbaka och kolla på vad som hände då, hur man tänkte och vad man ville med det man skrev. Jag kan följa hela min personliga utveckling ända sedan december 2008, det om något är roligt faktiskt.

Skulle egentligen vilja skriva ett långt och irriterat inlägg om något som stör mig, som finns överallt i samhället, och även inom ridsporten. Något vi måste få bukt med, och dom större bloggarna gör inte sitt bästa alla gånger. Jag ska skriva detta, håll ut lite till! Jag har inte gjort mitt jobb under lovet förstår ni, och har lite saker att göra.. Buhu. 

Min fina Qarlos <3

April 2011
My love


9 januari

Hej allihop! Har ju jobbat både igår och i förrgår, precis som jag skrev. Mamma har också varit upptagen, så båda hästarna har fått vila båda dagarna nu i helgen. Måste ta tag i det lite bättre nu när skolan börjar, det känns inte så vidare mot Qarlos ben att rida honom tre dagar och sen vila två och sen rida fyra vila två osv. Måste få lite struktur och upplägg på det vi gör.

Jag saknar Issa i stallet, tänk att vi alltid åker ut tillsammans annars, äter mellis ihop, mockar, rider, ja allting! Ni förstår ju att det blir ensamt nu, fast jag har kompisar i stallet. Det har alltid varit en självklarhet att Issa är med, så nu när hon inte är det så blir det så konstigt. Det är nu man verkligen märker hur roligt vi alltid har tillsammans, när man träffas så ofta kan det ibland bli så att man inte värdesätter små skämt och saker så som när man verkligen tvingas sakna någon som jag saknar henne nu. Nu kan jag göra höpåsar hur långsamt jag vill utan att någon säger åt mig att skynda på, och dessutom är det ingen som skrattar åt när jag glömmer fälla upp kragen på tröjan. Det är tomt.


Idag så ska jag rida iallafall, inte pratat med mamma än om hon ska rida. Kan bli så att jag rider båda två annars, båda behöver få göra något nu! Jag hoppas att mamma kan tänka sig att rida ut med mig imorgon, killarna behöver en skogstur :)

Saknar min finaVet faktiskt inte om jag någonsin varit borta från Artie så här pass länge! Saknar honom enormt mycket och jag ser verkligen fram emot att bara få träffa och krama om honom, min lilla bäbis ♥


Hur jag började rida

Många som håller på med ridning började genom involverade föräldrar i sporten, som antingen håller eller höll på med ridning/hästar. Men ingen av mina föräldrar var hästintresserade eller hade någon erfarenhet av hästar.

Några av er kanske undrar hur jag hamnade i det här spåret med hästar eftersom mina föräldrar inte hade någonting med det att göra. Det hela började med att jag hängde med min kompis Johanna (som ni kanske känner igen) till stallet till hennes dåvarande foderponny. Det var alltså hästen Nizze hon red och hade hand om. Jag fick testa på att rida och trots att jag var rädd för djuret tyckte jag det var riktigt roligt och fortsatte följa med några gånger.

Efter ett tag ställde jag mig också i kö till att få börja på ridskola. Jag fick hoppa in i en grupp som redan ridit ett tag eftersom jag redan lärt mig de flesta grunderna osv. När Johanna så småningom skaffade egen häst tog jag över hennes fodervärdsdel på Nizze och red då alltså både honom och på ridskola samtidigt. Jag kommer fortfarande ihåg att jag var väldigt beslutsam om att jag ville bli bra på att rida. Freddi och Johanna hade ju ridit flera år längre än mig, men tror nästan det motiverade mig och gjorde att jag ville bli bättre!

Med tiden blev jag lite bättre och fick även mer erfarenheter med nya hästar osv! Sedan år 2007 fick jag min första ponny och jaaa, resten av historien känner de flesta av er till :D

Jag och finaste Nizze, år 2005/2006 typ?


Har tyvärr inte så mycket bilder på den här datorn och har ju som sagt inte tillgång till den andra, eftersom jag fortfarande är på sjukhuset :)


Snyggt på riktigt

Såg en bild som Emma, Vendelas ägare, lagt ut på facebook. Min forna stjärna ser ut att vara väl omhändertagen och få fortsätta glänsa. Denna outfit passar henne perfekt, såå snyggt att matcha in vita kanten på schabraket med vita boots också. Det hade jag aldrig kommit på själv, men det har jag också börjat med nu! 

Fina Vendela, så snäll och söt ponny <3
7:e januari

Idag jobbade jag i rekordfart och var efter det så trött (tog hand om både Qarlos och Artie också) att jag inte orkade rida utan åkte hem istället. Däckade en timme i soffan innan jag vaknade vrålhungrig, åt och sedan begav mig ner mot stallet igen för att ta in och fodra. 

Sedan var det tävlingsryttarmöte i Katrineholms Ryttarförening, var lite nya ansikten på mötet! Härligt att fler och fler börjar söka sig till vår klubb tycker jag, jag älskar den ju! Vi försöker få ihop en massa lag till allsvenskan, just nu ser det ut att kunna bli div 3 o 2 ponny dressyr och hoppning (jag anmälde intresse, kommer att rida Bingo i dressyren), div 3 o 2 i dressyr och hoppning häst (anmält intresse, denna gång på Qarlos i båda grenarna) 

Dock så måste Qarlos kvala för att få vara med i hopplaget, eftersom han bara är 6 år. Två eller tre felfria 1 meter och sen kan han vara med tror jag. Får se hur det blir, det är jättekul att hoppa, men jag prioriterar dressyren fortfarande. Men somsagt, vill ju komma igång med hopptävlandet - det är ju det jag tränar för! :D 

Just nu så ser det alltså ut att bli mycket kul i vår, tävlingar och inte minst så fyller jag ju äntligen 18 år i mars! Men allt kan ändras hur fort somhelst, jag kommer aldrig att ta något för givet, aldrig. Det kan man inte när det gäller hästar, är hästarna (och jag!!) friska så får man vara glad och nöjd, det har jag lärt mig den hårda vägen. 

Dagen

God kväll! Jättekul att ni var några som ville berätta hur ni gör när ni fått hem en ny häst. Jag älskar att jag och Issa fått möjligheten att han en blogg av den storleken att man kan dra nytta av andras erfarenheter, och att ni läsare är beredda att engagera er och dela med er! Toppen tycker jag, det är det som iallafall jag vill uppnå som bloggare! Ska svara när jag får tid!

Idag så har jag ridit både Qarlos och Bingo, mamma skrittade Artie. Alla tre ridpass har gått bra! Ska visa min och Qarlos senaste övning, men jag hinner inte just nu. Har ju varnat er tidigare för att min livsstil inte går ihop med en blogg egentligen! Dock så har jag tagit nya bilder ute i hagen idag, och dom ska ni få se! 

Ni ska även senare (i samband med ridpasset) få se Qarlos snygga outfit som han hade idag. Riktigt stolt själv faktiskt, till och med min mamma, en sann prylskeptiker, var imponerad av hur stilrent och samtidigt välmatchat det var ;) 

7:e (lördag) så ska jag jobba i stallet och sedan på middag hos min farmor. Får se hur det blir med bloggandet från min sida. Ni får detta så länge! Har redigerat et par andra bilder, lägger självkalrt ut dom om jag får en lucka :) Ha en bra dag!

Hann bara ta några pruttbilder på Artie innan mamma skulle hämta honom dock


Sen kom självklart Qarlos och undrade vad jag sysslade med
Julia har lagt märke till att Qarlos är väldigt ponny-aktig i utseende, och det är han faktiskt


Lite framtidsplanerDen här frågan är faktiskt rätt svår tycker jag, har inga direkta planer! Men just nu känner jag att jag kommer vilja ta ett år ledigt och bara vara hemma, jobba lite och fortsätta satsa på Artie. Få lite pluggmotivation tillbaka, för för tillfället är jag rätt skoltrött.

Senare har jag tänkt plugga vidare, men jag vet inte hundra procent vad. Det lutar ju åt något tekniskt som civilingenjör, men har inte bestämt mig än :)


6:e januari

Idag är det fint, men kallt ute! Tur att jag hängde fram tjockare täcken åt hästarna igår. Visst för att det sökert inte ens är i närheten av så kallt som det var förra året, men -5 är bra mycket kallare än +5 faktiskt. 

Hoppas på att ta några bilder på hästarna ute i hagen idag, om jag har lite tur kanske dom är på bushumör, vem vet? Ska även, lite senare, lägga upp bilderna som jag tog igår. Mamma tog några på mig och Qarlos när vi har box-gos. Dock så verkade inte min fotogeniska sida på topp igår, hmm. Får se om det blev något som duger att visa upp här ;) 

Skulle dock inte sitta fel med lite snö så att bilderna blev såhär fina!
Dock så finns en klar fördel med bristen på snö - Bingo kan komma in! Och det gör han idag, klockan fyra ska jag rida honom. Får se var vi landar, vet att det är ledigt i ridhuset, men han brukar gå bra i tältet. Får se helt enkelt. Dags att börja träna inför hemmatävlingarna nu, ska bli så kul att tävla lite igen! 

Bingo har känts bra när Kristina ridit honom nu senaste månaden. Det var ju somsagt ett tag sen jag red honom, men det ska nog funka ändå. Har jag tur kanske den lille busen saknat mig lite och bjuder till lite extra..? 

Många av er läsare som gillar Bingo har jag märkt, kan inte klandra er. Vissa gör sig bättre på bild än andra helt enkelt ;)
Lära känna i lugn och ro eller träna direkt?

Detta tycker jag är en bra sak att ta upp, det är så himla olika hur man gör!

Det jag snackar om är alltså när man köper en ny häst, hur man gör med träningen. Vissa vill ju lära känna hästen först, kanske i flera månader, innan man kommer igång med tävling och träning. Andra får hem hästen på tisdagen och provar lyckan på tävlingsbanorna redan söndagen. 

Jag är nog mer typen som tränar och tävlar "direkt". Ju snabbare desto bättre! Redan tredje dagen så åkte vi och tränade med Vendela, och Karin var ju med och hjälpte mig när jag satt upp på Qarlos för första gången. Jätteskönt tycker jag, då får jag ju hjälp på en gång och hinner inte lägga mig till med en massa nya ovanor (det räcker så bra med dom gamla..) Mina tränare är så bra och dessutom känner dom ju mig redan, så att jag ser det bara som ett stort + att börja träna så tidigt man bara kan!

Dom som gör tvärtom försvarar det med, ja kort och gott att man vill lära känna hästen först. Det förstår jag inte riktigt. Träning är ju inte till för att man ska komma och visa hur bra man är, utan för att man ska lyckas lära sig något tillsammans med hästen. Det är det aldrig för tidigt för, inte enligt mig iallafall. Jag förstår att det är individuellt, detta är inget inlägg där jag på något sätt vill meja ner er som inte tycker som jag, eller ens få er att ändra er. 

Jag vill däremot ge er min åsikt - och höra eran! :D Hur gör ni/skulle ni göra om ni får en ny häst?

Min coola Nico 2007
Qarlos 5/1

Idag så red jag Qarlos ett pass i ridhuset, mamma red Artie samtidigt. Tog lite bilder på grabbarna innan, ska redigera dom lite senare. Befinner mig hos Janni just nu, har inte kameran här. 

Qarlos gick iallafall riktigt bra idag, fortsatte med övningen som jag gjorde på senaste Karin-träningen; rida upp på medellinjen och lägga en volt vid I, en övergång till skritt/trav vid X och sedan en ny volt i trav/galopp vid G. Kan rita upp den sen! Qarlos tyckte det var lite jobbigt, och jag också. Måste bli bättre på att sitta mer still och låta mig bli buren.

Missade ju träningen denna vecka, så det dröjer ett tag innan jag kan träna igen. Får se om jag kan lyckas trycka in något ändå, känns som att det behövs nu när jag anmält till tävling och allt. Fick till så bra känsla på förra träningen. Men åandra sidan så har jag inte trimmat Qarlos så mycket senaste veckan, tror att det har med det att göra också. Får ge honom några dagar att hitta tillbaka :D

Ovisad bild på mig och Vendela från april förra året!
Torsdag 5 januari

Tack för alla bra förslag om vad jag kan blogga om! Nu har jag några inlägg att skriva de närmsta dagarna, blir toppen! Ska bara berätta att igår var bästa Sofie här och hälsade på och idag väntar jag besök från Madde. Kommer alltså inte blogga om det idag, men har ju några dagar jag ska vara kvar så ;)

Jag mår bättre och bättre för varje dag som går, så det känns jätteskönt. Börjar dock sakna alla där hemma och särskilt Artie otroligt mycket nu. Hade inte orken för att kunna sakna eller längta till något i början, men nu när jag börjar bli som vanligt är det rätt jobbigt att sitta här och längta till stallet och vännerna. Tur som jag har kommer ju mina vänner så ofta de kan och hälsar på, så snälla så!

Jag följer i alla fall slaviskt vår egen blogg nu för att se hur det är med Artie och han har det ju toppen med Freddi och Kicki. Känns skönt att han är i så bra händer och att allt fungerar, men man kan ju inte låta bli att sakna honom ändå ♥

Qarlos och Artie

Lite bilder från igår, jag som fotat Qarlos och Maja Artie :)Inte världens roligaste bilder, får se om jag kan ta några utomhus idag! :) Artie 4/1

Idag så red jag somsagt Artie i ridhuset. Skrittade fram ett tag innan jag kortade tyglarna. Gick på volt och var noga med att inte plocka i tyglarna själv, utan bara driva honom framåt mot handen med benen. Han kändes pigg och glad. Har haft svårt att skritta honom på kort tygel förut, men idag var det inga problem. 

Travade honom sedan i ett ganska friskt tempo. Han kändes så himla fin, jättebra stöd fram till handen verkligen. Vet att Issa jobbat stenhårt för att få honom att ta stöd på bettet ordentligt, och det har hon lyckats med superbra verkligen. Artie kändes toppen redan från början, red på både stora och mindre volter, serpentiner, raka spår och flyttade honom lite. Gjorde även övergångar och var noga med att göra dom "med magen" verkligen. Tränade på det för Karin på Qarlos senast, och det funkade bra på Artie också. 

Galopperade honom sen och det funkade också kanon. Han bjöd på toppen och det var lätt att reglera honom fram och tillbaka och däremellan inte göra något alls, han rullade på helt själv utan problem. Fick fram riktigt bra trav när jag bröt av sedan, passade på att leka in honom på tre spår längs långsidorna, med skolan öppna i tankarna. Artie svarade bara bra och hade lätt för det, det blev mycket beröm. 

Karin hjälpte mig sen mot slutet, när hon fick tio minuters hål mellan två elever. Då fick jag hjälp med hur jag skulle sitta mjukare i rumpan och låta Artie bära mig mer. Då travade han genast ännu bättre! Hittade lite fler lägen och hon berättade hur känslig han är för hur man sitter i sadeln. Eftersom han är så välriden så märks det inte när man gör fel, men däremot blir det såå mycket bättre när man gör rätt istället. Så jag fick göra rätt ett tag innan jag red lätt och la ner honom. 

Så himla nöjd med ridpasset, Issas häst är verkligen jätterolig att rida ska ni veta! Så fin och välriden, massa växlar i både trav och galopp att välja mellan och lätt att både korta och länga. Han är helt toppen! :D 

Artie idag :)
Bra för sena bloggare

Jag antar att jag inte är helt ensam om att gå och lägga mig med datorn i knäet så gott som vareviga jävla natt, fast jag lovat mig själv att stänga av innan. Till och med datorn säger ju ifrån och brummar ilsket när den tycker att det sovdags (vilket alltid är låångt innan jag tycker det). Brukar få ta en stor bok och ha under för att hålla överhettnings-surret borta. Nåväl, min snälla mor köpte mig en laptopbräda/-stöd på IKEA igår!

Den fungerar utmärkt, dels är den inte så hård som en bok för mig att ha i knäet och dels så är ytan datorn ligger på lite "mönstrad" så datorn får bra fäste och glider inte hit och dit! Bra tips för alla er som gillar att ligga uppe hlava nätterna och blogga ;)

Bra investering!
4 januari

Nu får ni hjälpa Issa med ideér till bloggning kära läsare, det är en order från mig! 

Idag så skulle jag tränat för Karin på Bingo, men det var så isigt att han inte kan komma in till Trolldal. Ska ev. rida honom på fredag istället om det smält undan tills dess! Jag har anmält oss till hemmtävlingarna den 21:a januari och Kristina tyckte att han var så fin att han skulle gå både LB:1 och LA:1 denna gång. Spännande, har ju bara ridit LA:1 en gång tidigare på honom! Men vi har så pass många placeringar och fina % bakom oss i LC och LB nu att det blir ett naturligt nästa steg, speciellt eftersom han varit igång under hela året.

Qarlos ska Elisabeth träna på idag (Elisabeth är ju hon som äger honom, hon brukar träna ungefär varannan onsdag). Qarlos har jag också anmält till våra hemmatävlingar faktiskt. Fast det blir helgen efter, den 28:e. Lättaste programmet som fanns var LB:3 och vi bestämde att han får gå det och göra sitt bästa helt enkelt. Ska bli jättekul att komma igång med tävlandet, ska se om jag inte kan försöka mig på att tävla lite hoppning sen också! Och jag då, jag blev inte utan häst idag, trots två missade. Mamma håller på att måla om, så hon tyckte att jag kunde ta Artie idag då istället. Så blir det helt enkelt! Ska bli kul att rida honom, eftersom jag brukar titta och ibland fota lite och så när Issa tränar så vet jag ju ungefär hur jag ska rida, tänka på osv. Får se om min hjärna klarar av att översätta det tillbaka till kroppen också.. ;) Då kan jag dessutom skriva om ridpasset här sen, så får Issa läsa om hur han har det!

Issa och Artie på en träning i somras, jag bakom kameran :)
Ge mig idéer

Som ni kanske försår har jag inte så mycket att göra om dagarna här, utan fördriver mest tiden med att kolla på olika filmer och serier. Ni får därför jättegärna med med olika idéer och förslag på vad jag kan blogga om. Har ju all tid i världen att skriva nu när jag bara ligger här.

Det är lite svårt att komma på något själv, när jag inte ridit på över en vecka och dessutom bara är inomhus hela tiden! Så ge mig inspiration! :D

Freddis hästår 2011 - del 1 av 4

JANUARI

*Bloggade på min egen blogg fkallstrom (som jag haft sen jag var såhär liten!)


*Fick åka och släppa ut Vendela själv, eftersom hon krånglade. Gav med sig efter bara några gånger och var inga problem sedan! Hon fick byta till en hörnbox och bara bo bredvid en valack och trivdes!


*Tävlade en klubbtävling i hoppning, 80 cm


*Jag och Vendela kämpade på med träningen


*Tävlade en lokal LA:1 hemma med Vendela och kom 4 av 3 placerade på 67 %


*Var på ridsportkonferens i Kungsör


*Sista januari red jag ut med Johanna och Mia


FEBRUARI

*Red lektion på storhäst och kom fram till att jag aldrig skulle bli något annat än ponnyryttare livet ut! (fast kunde ju rida Pernilles fina Chino iallafall)


*Vendela blev klippt och friserad - ordning och reda!
*Vi fortsatte att kämpa på med tränandet, börjat lossna en hel del och vi kunde börja med lite skolor och rörelser


*6 februari 2011 föddes bloggen Tävlingsduon - där jag och Issa började blogga tilsammans! 
*Jag såg ut såhär (okej, hästår var det..) 


*Jobbade på våra februari-tävlingar i häärliga -18 grader!


*Kämpade på i kylan


*Läste hästtidningar och nötte på, var på hugget med nya bloggen och fiskade inspiration


*Det var -20 när vi tog dessa bilder i februari 2011


*Vi bakade hemma hos Janni


*Ponnyn Nizze (som vi båda två + våra kompisar Johanna och Janni startade sina ridkarriärer på) fick somna in, 23 år gammal
*Jag återsåg fina Bingo igen, efter långt uppehåll på grund av all snö
*Kämpade på med Vendela i ridhuset, hon började på allvar se riktigt fin ut i kroppen


* Hittade på en massa kul med världens bästa vän och bloggkollega, under sportlovet bodde jag hos henne typ
MARS

*Mitt hår var lååångt och jag var bleeek efter vintern


* Återsåg ridhuset från Bingos rygg


*Red ut i skogen med Issa en del


*Snön började smälta så smått


*Fast vi var ändå glada att vi hade vårt älskade ridhus
*Vendela blev bara finare och finare, och jag var glad åt våren! 


*Tränade båda ponnyerna för Karin Öljemark


*Jag fyllde 17 år 25:e mars!


*Tränade på, Vendela började skritta bättre och bättre utan att takta

*Issa fick nog och klippte Vendelas ben, det behövdes hehe
*Jag och hoppryttarmaja klädde ut oss till varandra på maskeradhopppningen, jag och Vendela hoppade felfritt 70 cm
*Red Bingo


*Vädret blev bättre och bättre och vi tog dessa bilder på hela tävlingsduon för första gången
*Tävlade en lokal LA:1 i Gripen på Vendela och vann på 67%!
*Red Bingo
*Tog bort tandställningen!


*Vi invigde stora utebanan för året (Vendela gick jättedåligt haha)


*Näst sista dagen i mars var nästan all snö borta!


*Porträtt på världens finaste ponnyer
Detta var alltså det jag hann med mellan 1 januari-30 mars 2011! Gick framåt med stormsteg i ridningen, framför allt på Vendela. Började lossna med ridningen och min motivation bara steg och steg i takt med framgångarna. Bloggen gick bara uppåt den också och jag och Issa hade så himla kul med vår nya blogg! 

En fortsättning med April-Juni kommer senare! :D


Läget med mig

Hej på er alla bloggläsare! Ni har kanske märkt att jag varit väldigt frånvarande från bloggen den senaste tiden. Freddi har ju nämnt att de varit iväg och hälsat på mig men inte riktigt förklarat vad hon menar. Det är nämligen så att för ca en vecka sedan fick jag åka akut in till sjukhuset, då jag varit väldigt sjuk som fortsatte hålla i sig. Vi trodde först det var en vanlig magsjuka men det visade sig vara en blödning i hjärnan.

Jag fick flyttas direkt upp till Uppsala och har legat på deras sjukhus sedan dess. Kan meddela att jag mår mycket bättre nu och börjar komma mer och mer på fötter. Idag var som sagt Freddi, Janni och Kicki och hälsade på mig vilket gjorde min dag! Hade så otroligt kul och har inte skrattat så mycket på evigheter! För några dagar sedan var även Johanna, Sofie, Freddi & Janni här, jag blir så otroligt rörd över hur fina vänner jag har ♥
Vill även tacka alla som hört av sig med så fina ord, ni anar inte hur mycket det betyder för mig.

Om ni undrar hur det är med Artie, nu när både jag och mina päron har spenderat den senaste veckan i Uppsala, så är det så att Freddis mamma Kicki har hand om honom. Han har det superbra och jag är så tacksam över att hon tar hand om den lilla busen. Börjar verkligen sakna alla där hemma, både vänner, hästen och alla gamla vanor! Jag kommer stanna över helgen för att sedan få besked om vad som är nästa steg nu.

Saknar min älskade Artie så otroligt mycket ♥
Tankar kring prylberoendet

Pratade med Elin från stallet idag angående utrustning när vi var ute och red. Hur otroligt viktigt det har blivit med alla märkesprylar. För alla. Det är nästan viktigare att ha bra, snygga märken än att rida bra och snyggt. Nu tog jag i, men jag tycker att det gått överstyr. 

"Ridsport är prylsport" sa min pojkvän krasst när jag fixade med varmare täcken åt hästarna i förrgår, och det har han ju rätt i. En häst (framför allt en i tävlingsskick) behöver en hel sjö av prylar. Men frågan är om det ibland är vi själva som tänker "åt" hästarna? Jag tror ärligt inte att Qarlos bryr sig så jättemycket om det är 200 eller 300 gram stoppning i hans täcke, och ännu mindre om det står Eskadron på eller inte. Märkesnördarna försvarar med "kvalitet på grejerna" och annat trams, som bar gäller enstaka fall. Jag har både dyra och billiga grejer - dom pajar lika ofta!

Sa det, att när jag var 13 år så tävlade jag regional LB (första omgången av div 1 i hoppning) i ett par gummiridstövlar! Det blev minsann 0+0 fel, men ärligt så förstår jag att man väljer att investera i bra ridstövlar, mina i gummi var inte så sköna. Men en tankeställare, skulle någon över 10 år komma i ett par sånna stövlar idag? Knappast. Vad är det med hästfolket, var får alla sina pengar ifrån? Ridskoleeleverna kommer med John Whitaker hjälmar och tretornstövlar samt har eget set som hästarna har när dom rider clear round (det tycker jag är supergulligt iof, sätter sin prägel på hästen). Men på min tid som "yngre" var det ingen som gjorde så. Ingen hade ens kommit på tanken. När eskalerade detta egentligen? När bröt pryltrenden ut? När började till och med yngre bry sig. Nu är jag snart 18 år och när jag var 11 ansåg jag att 18 åringar var vuxna (haha?) så att jag bryr mig är inte konstigt. Men ändå, när man är 11 så ska man leka häst utanför stallet, inte köpa John Whitaker-ridbrallor för 800 spänn. Eller så ska man väl det, eftersom alla andra gör det. Nu låter jag fördomsfull mot er yngre läsare kanske, men ni skulle bara veta hur mycket barn jag var när jag var 12!

Detta handlar väl inte bara om ridsporten, utan om samhället i stort. År 2006, när jag var 12, så hade jag knappt sett en plattång, ännu mindre ägt en. Och jag lekte häst och hade kul, tävlade med utsläppt hår dessutom. Uppsättning med donut - vad är det? 

Visst kan man tycka att jag är jättefånig, men jag är väldigt lycklig att jag fick en härlig barndom med en snäll ponny. Visst fanns lite prylpress, absolut. Senskydd och sådär, sadelgjord med magplatta. Men inte den hysteri och framförallt inte dom enorma summorna det rör sig om idag! Nu ska ni inte tro att jag blänger på alla med dyra prylar heller. Jag blänger inte på någon, för ärligt talat - jag bryr mig inte. Jag bryr mig inte om vad folk har för benskydd längre, inte vad dom har för kavaj eller transport. Den enda jag bryr mig om är mig själv. Ser jag något snyggt är det klart jag reagerar "åh vad fint". Men varför gå ut med attityden "hon tror hon är så bra med sin jävla HV-polo tröja"? Nej fyfan så svennigt. Unna dom som vill ha det!

Nu har jag ifrågasatt både det ena och det andra och säkert sagt emot mig själv mitt i allt också. Längesen jag skrev ett inlägg drypande av åsikter och tankar såhär! 

Filmer från hoppträningen


Detta var första rundan (väldigt lång bana som ni ser). Kom helt fel på en massa hinder eftersom jag har jättesvårt för att hitta och se avstånd. Jag tycker mig se ett, rider framåt och sen upptäcker jag att vi hamnar helt fel. Hände något konstigt där när han bryter ut också, haha. Här hade Daniel sagt åt mig att sluta leta efter avstånden och bara låta hindren komma till mig istället, vänta ut som istället för att rida iväg. Funkade utmärkt och det kändes mycket bättre denna gång!TD i media

Kuriren annonserade lite angående bloggen i papperstidningen, alltid bra med lite extra reklam så tack för den! Ska försöka komma igång lite med bloggandet igen, saknar det! 
Dessutom så var det en bild på mig och Vendela i nyårsbilagan också, en ganska söt sådan. Vendela gjorde alltid såhär när jag tränsade; tryckte mulen mot mig i en stor puss! Jag fick även titeln "Hästbloggare" vilket känns skapligt. Just därför jag känner en extra kick till att återuppta det lite igen!
3 januari

Godmorgon kära läsare! 

Idag så ska jag och Janni åka och hälsa på våran älskade Isabelle! Jag har tidsinställt lite kul för er, för vi blir nog borta större delen av dagen. Sedan så ska ju självklart Qarlos ridas och skötas som vanligt, tydligen började ridskolan igår så vi hamnar i tältet! 

En glad och fin tjej med aptit på livet <3
Nytt täcke till Qarlos

Tänkte att jag skulle visa en bild på Qarlos nya innetäcke! Kan verkligen rekomendera det, superbra passform och riktigt mysigt. Vi köpte det på Tradera, fast helt nytt från en butik som reade ut div märkesprylar. Nypriset för täcket är 879 kr, men vi gav 300 för detta! 

Qarlos verkar trivas bra i detta. Innersidan är glatt i bogarna för att motverka skav, vilket är toppen. Han hade börjat få lite skav av sitt förra täcke, men det ser redan mycket bättre ut :D 

Bilden från annonsen


Fast såhär ser det ut egentligen, det är brunt! :)

2 januari

Hejhopp! 

Skönt att träffa Qarlos igen, inte sett honom sen förra året.. Vilket underbart skämt va? Hoppas någon förutom jag skrattade lite ;)

Qarlos har fått två vilodagar nu efter allt tränande (inte jättebra spridning på akvitiveterna, men ibland blir det som det blir) men idag så red jag ut med mamma, Johanna och Elin. Var en mysig ridtur och Qarlos passade på att bocka loss i en uppförsbacke. Själv har man bra balans och satt kvar utan problem, men något omskakad var jag allt! Allt annat flöt på bra, hästarna tyckte att det var skönt att komma ut. Lite hårt i backen bara, så vi fick trava och galoppera där det gick.  

Imorgon så tänkte jag rida ett dressyrpass, för på onsdag så ska Elisabeth rida lektion för Karin på Qarlos. Själv ska jag också träna, fast på lille Bingo!