Mitt svar på travarfrågan

Det var några som ville veta mitt svar på frågan om jag skulle kunna tänka mig att köpa en travare. Döda mig inte nu, men mitt svar är nej. Självklart så ska man som några av er skrev "utgå från individen och inte rasen" men eftersom jag ska tävla i dressyr så gör jag det automatiskt svårare för mig själv genom att köpa en travare (en varmblodig eller kallblodig). 

Däremot så tror jag absolut inte att dom inte kan bli bra ridhästar. Det var två travare med på våra hopptävlingar senast, och visst syntes det på galoppen att det var travhästar, men dom hoppade minsann lika felfritt som alla andra. Det tycker jag är riktigt härligt att se, för då ligger det en massa arbete bakom hästen! Det finns ju inget roligare när man jobbar med sin häst och det blir resultat som alla kan se. 

Jag tror stenhårt på att travare (ursäkta om det låter nedvärderande, men jag orkar inte skriva varmblod och kallblod hela tiden, ni förstår ändå hoppas jag! ;D) kan bli riktigt bra och trevliga hästar. Läste någonstans att dom har stor fördel i att dom är så mycket hanterade av olika människor redan från början, så att ofta är det trygga hästar som är enkla att hålla på med. Bara en sån sak är ju toppen!

Det jag däremot har väldigt svårt för är alla dessa personer som ska påpeka att "travare är minsann lika bra som alla andra hästar". Dessa känner ni säkert igen, dom kluddrade ner "Stallväggen" i Min-Häst tidningarna konstant, i varje Min Häst så var det med MINST en insändare om "sluta klaga på travare" till slut så skickade någon in typ "när klagade någon egentligen på travare senast!?". 

För så är det, ingen klagar och alla försvarar. Och det är så tröttsamt! Jag köper inte en travare för att jag vill tävla i dressyr, helst framgångsrikt, och då känner jag att jag får det så mycket lättare med en häst med bättre grundförutsättningar. Läs nu, ni som hetsade upp er lite, GRUNDförutsättningar. Dvs, dom gångarter hästen föds med bland annat. 

Sedan tror jag att det går att ändra mycket på en häst, eller rättare sagt; jag VET att det går att ändra väldigt mycket på en häst. Jag har jobbat mycket med alla ponnyer jag haft, och lyckats bra enligt mitt tycke (haha, vad jag är ödmjuk va? :D) Nejmen helt seriöst, jag har OCKSÅ sett travaren som går LA:4 dressyr, men anledningen till att jag sett den är ju för att den är ett undantag. 

Den visar absolut att allt går om man vill, och jag beundrar ryttarinnans jobb! Men, somsagt är den ett undantag, och när jag köper min nästa häst så vill jag göra det lätt för mig och köpa en häst med bättre förutsättningar för den sport jag vill hålla på med än vad en travare från början har. 

Jag klagar aldrig på travare, men jag klagar på alla som påstår att dom är lika bra som andra hästar. För så är det inte. Oj herregud, vad sitter jag och skriver!? Är inte alla hästar lika bra!? Aaaah shiiit, kasta er på kommentarsknappen nu! 

Eller? Stopp och galopp, läs klart först. En travare KAN BLI en riktigt bra ridhäst, om man är kunnig och väljer att lägga ner massa jobb på hästen. Men om man inbillar Fia, 14 år, som gått på ridskola 6 år och nu precis ska köpa häst, att det går lika bra med en travare så är man ju dum i huvet. Om Fia inte vet vilket arbete det krävs, utan förväntar sig att få en fullärd ridhäst så blir det ju en katastrof. För både henne och hästen! Det är också det jag har i åtanke när jag tar ställning i detta. 

Detta är alltså mitt svar, och en skaplig förklaring. Bara att kommentera, jag står för allt jag skriver alltid! 





Kommentarer
Postat av: Jessica

Till en viss del har du rätt, men man kan köpa en bra ridtravare, som redan är utbildad. Även om det är väldigt få av ridtravarna som har den underbara galoppen, men man kan få den! Foderhästen jag hade i närmare två år, som knappt kunde hålla galoppen, iallafall inte i form, kunde innan han åkte från mig samla galoppen som vilken dressyrhäst som helst. Min häst, som jag har haft i tre månader är det mycket jobb kvar med, men det var det jag var ute efter, jobb! Men jag förstår dig, eftersom du har jobbat väldigt mycket med dina ponnys, så kan det kanske vara skönt att slippa börja från början, igen. Jag satsar på dressyren, och min häst kan ha det som krävs. Han är dock aldrig startad, så jag vet ju inte hur han beter sig. Travare har ju framför allt traven, men man kan få den där underbara galoppen, men det tar en massa tid. Blod, svett och tårar. Men så kan det ju vara med vilken ras som helst. Alla halvblod har inte perfekta gångarter. :-)

2011-08-17 @ 17:12:00
URL: http://dalaryttarna.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Stopp och galopp, log lite när jag såg det ;) Passar ju bra på en hästblogg ;)



Jag svarade ju ja på den frågan, men jag skulle vara rädd att jag red hästen fel och så, sen så tänker jag ju satsa på hoppning så en travare är ju inte bästa hästen jag kan köpa då. Jag har inget emot travhästar, men om man vill komma någonstans i t. ex. hoppningen så är kanske inte travare det bästa köpet.



När jag letar efter min första häst, så kommer jag nog inte att leta efter travare. :)

2011-08-18 @ 00:05:02
URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: malin

haha freddi... skön!

2011-08-19 @ 11:36:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback