Ridövning - "avrastning"

Under kursen jag var på i helgen var det inte bara uppsuttna träningar vi hade, utan vi hade en teorilektion också. Den handlade om tränings- och tävlingsupplägg där bl.a. fick en del bra övningar med oss hem. Tänkte att jag kunde dela med mig av dem då alla är väldigt nyttiga.

Den här övningens syfte är att få hästen rikigt lösgjord. Passar bra att rida om hästen kanske dagen innan gått i skogen eller tagit det lite lugnare och för att helt enkelt komma tillbaka till trim igen.

1. Börja med att värma upp ridpasset som vanligt, med att skritta fram länge samt låta hästens kropp få komma igång och bli varm. Ha inte för mycket krav i början utan låt hästen gå låg i formen och framme för skänkeln.

2. Gör övning A där du går på en åttvolt över travserien. Bommarna i mitten är upphöjda för att hästen verkligen ska få trampa på och använda bakbenen. Under tiden på åttvolten så ska du göra tempoväxlingar, med så lite hand som möjligt.

3. Galoppera. Hitta balansen i galoppen, kanske korta upp hästen lite mer och få den på bakbenen. Om hästen är tillräckligt start, jobba lite i förvänd galopp. Annars är tempoväxlingar och att flytta hästen alltid bra.

4. Övning B som också är travbommar. Här kan det vara lite klurigare att få till det, då hästen verkligen måste lyssna och runda sig runt innerskänkeln. Som ni ser på skissen nedan är avståndet kortare här än på A, och det är just för att man kommer in lite långsammare för att "hinna med" att svänga.

5. Övning C som är galoppbommar upphöjda på ena sidan. Hästen ska inte öka tempot under serien utan bara flyta på. Den här övningen är superbra då den både stärker hästen samt aktiverar galoppen.





Kommentarer
Postat av: Julia

Riktigt bra övningar!

2011-09-21 @ 15:17:37
URL: http://ohjuliet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback