"Försiktig med spöet"

Vi har en (för det mesta) ganska vass hoppdomare på våra hemma-tävlingar. Hon är kvick och snabb att säga åt ryttare som inte beter sig korrekt mot sina hästar. Inte alltför sällan har man hört "Nu tar du det lugnt med din ponny, du får inte dra den i munnen sådär" och liknande när ryttare betett sig som as rent ut sagt mot sina stackars ponnyer. 

Något annat hon brukar säga är "nu tar du det lugnt med spöet, det är endast ett hjälpmedel och får under inga omständigheter användas som bestraffning". Detta står i TR, och jag tycker att det är en bra regel, det låter iaf väldigt bra. Klart att man inte ska straffa hästen . Men samtidigt undrar jag lite vad som egentligen är skillnad mellan "hjälpmedel" och "bestraffning"

Men sen så har jag tänkt efter lite på det där. Vissa gånger ryttare som använt spöet blivit varnade så har jag reagerat på att jag tyckt ryttaren gjort rätt. Ibland så ser man ju ekipage som kommer helt rätt på ett hinder, och hästen stannar ändå. Detta är ju förargligt, och ryttaren brukar reagera genom att släppa tyglarna och ge hästen EN smisk på rumpan innan hon/han vänder runt och gör en ny anridning. 

Ibland så blir det ju så att ekipaget återigen kommer helt rätt, både avstånds- och tempomässigt men utan synbar anledning stannar hästen ändå en andra gång på samma hinder. När ryttaren nu ger hästen två smiskar så kommer denna varning. Jag brukar då faktiskt tänka att jag hade gjort likadant. Men samtidigt så är det bättre att dela ut en varning mycket än en för lite. Man väljer ju lite själv hur pass mycket man tar åt sig av domarens varning. Ibland syns det inte från marken hur det verkligen känns på hästryggen. 

Självklart är det toppen att dessa varningar delas ut, man ska då verkligen inte bete sig hur som helst. Om det är riktigt illa så säger hon att ryttaren ska gå till domartornet sedan, och en gång har jag till och med sett en ryttare jagas av överdomaren efter att ha betett sig helt oacceptabelt. Jag tycker att det är grymt bra att det inte kan förekomma dåligt beteende mot hästen ostraffat på våra hemmatävlingar. 

Jag har faktiskt blivir varnad en gång på tävling. "Försiktig med spöet" sa dom till mig på ett meeting 2006 när Nico spang på sidan av ett hinder. Jag kände att han trängde på högerskänkeln och använde spöet på bogen istället. Han ignorerade dock detta och sprang förbi ändå. Sammanlagt blev det fyra slag på bogen, och det kan jag erkänna själv att det är verkligen två för mycket. Dock var det ingen kraft i slagen, på filmen syns det inte ens att jag använder spö överhuvudtaget. Men bättre att domaren är vaken än sitter och sover medan någon stackars häst blir plågad på banan. 

Alltför ofta ser man hästar som är sönderstressade redan innan dom kommer till start. Hästen kommer in med ögonvitorna rullande och spänd andning. Det dröjer inte länge förrän dessa hästar stannar av osäkerhet och får smaka på spö, då är det verkligen toppen med en domare som varnar på en gång! 

Vad tycker ni om detta med att domare varnar ryttare på tävling? Har ni själva blivit varnade någon gång?

Spöet är ett bra hjälpmedel i hanteringen av Bingo, det händer väldigt sällan, men ibland får han något ryck och vill hoppa upp i luften och gnägga och fjanta sig. Då är det en ren säkerhetsfråga att man har med sig ett spö. Men för det mesta är han jättesnäll, som på denna bild!





Kommentarer
Postat av: Julia

Jag tycker det är bra! Har sett så mycket hemskt och för det mesta så har domaren varnat!

2011-11-10 @ 12:20:02
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Jag tycker det är bra med domare som är vakna :)

Själv har jag aldrig blivit varnad, men tävlar ju bara Klubbhoppningar också :p

2011-11-12 @ 15:59:06
URL: http://lizzylover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback