Gjort jobbet helt själv?

Något som stör mig är folk som sitter på en fin ponny och påstår att dom "gjort jobbet helt själva". Jaha, ja det är ju bedårande, men för det mesta (obs - inte alltid!!) så är det faktiskt inte sant. 

Allra värst är ju "Pålle hade gått FEI innan jag fick honom, men jag har verkligen fått göra jobbet själv sedan" Alla som köper en häst får jobba, alla som äger en häst får jobba, alla som ens rider jobbar. Ridning handlar om att jobba med hästen!

Så om nu Pålle gått FEI innan, så satt det alltså någon där innan och utblidade honom upp dit, och sedan kvalade in där på tävlingar också. Räknas inte den personens arbete? Självklart utvecklas man hela tiden, Pålle kanske går FEI ännu bättre nu med nuvarande ryttare, för att han utvecklats tillsammans med denna. Men att nuvarande ryttaren skulle gjort jobbet själv tycker jag är ren bullshit.

Visst för att hästar, framför allt ponnyer, kan vara felridna högt upp i klasserna och ändå casha in på stadig form och bra gång. Men hallå, då har man ändå ett mycket bättre utgångsläge, på en ponny som redan är utbildad och rutinerad. Jag är så trött på folk som ska ha hela äran för sina och sin ponnys framgångar. 

Min egen häst är ett utmärkt exempel. Jag kan stolt säga att jag utbildat henne själv, hon har i min ägo börjat kunna göra korrekta skolor bland annat och lärt sig en mängd andra saker. Men jag har då inte gjort hela jobbet själv!

När Anna Runosson köpte Cavendish 2006 så gick ponnyn inte att rida ens på en volt, hon bokstavligen skenade i trav. Hon var tvungen att ridas på åttvolt för att det ens skulle gå att rida henne. Sedan jobbade Runossons vidare och när jag provred henne i januari 2009 så gick det absolut att rida på volt och fyrkantspår utan att det blev någon katastrof. 

Jag vet även att dom utveckalde henne mycket från marken, att hon var skygg och spänd hela tiden. När jag hörde dom prata om henne och hur hon varit så visste jag att dom hade lagt ner en massa tid och energi på att förbättra henne. 

Så att påstå att jag gjort hela jobbet med Vendela är ren lögn, jag tog vid där Runossons slutade och fortsatte sedan. När jag och Vendela går skiljda vägar sedan så tänker jag se till att hon hamnar hos någon som utvecklar henne vidare på det som jag tillsammans med förra ägarna har byggt upp, en riktigt himla duktig dressyrponny!

Det jag vill säga med detta är att det ligger tid, pengar, kraft och en jävla massa arbete bakom dom flesta tävlingshästar. Det är värt att komma ihåg.







Kommentarer
Postat av: Elvira

SV:Haha oj sorry att jag var otydlig,menade hur det gick för er :D

2011-06-22 @ 19:14:38
URL: http://sjoibissie.blogg.se/
Postat av: Julia

Jag håller helt klart med dig på den punkten! Bra skrivet. När jag köpte Hans var han endast 5 år och bara inriden och lite tränad. Det har verkligen varit en berg och dalbana för oss, men nu har han blivit så duktig. Jag har iprincip tränat honom själv men självklart med en hel del hjälp från min duktiga tränare. Det är verkligen inget jag försöker dölja och det tycker jag ingen borde göra! Jag har verkligen kämpat för att få mig en fin dressyrponny, för vi hade inte pengar till att köpa en klar tävlingshäst. Nu när jag har uppnått det målet blir jag så stolt över honom! :)

2011-06-22 @ 19:39:45
URL: http://juliaawest.blogg.se/
Postat av: Karro Grape

Jag tycker det är så himla löjligt när folk håller på sådär och påstår att de gjort ALLT JOBB själva! För det är faktiskt skillnad på att göra allt jobb och att utbila och utveckla! Jag skulle aldrig kunna säga att jag har gjort allt jobb med Dandy, för han kunde redan allt och lite till! Jag skulle heller inte kunna säga att jag har gjort allt jobb med Frida, för hon kan faktiskt också redan allt (även om det satt rätt långt inne när jag tog över henne då hon inte tränat på den nivån på två år..). Inte ens med lilla Musse kan jag säga att jag har gjort jobbet själv, för han kunde faktiskt både skritta, trava och galoppera på både volt och fyrkant, och det är ju trotsallt grundJOBBet.

Och oavsett om hästen har startat Fei eller är utbildad Fei så kan den rörelserna. Det klart att man alltid kan vidareutveckal rörelserna också, men jobbet har trots allt nog någon annan gjort!

Vart lite rörigt nu, men jag tro du fattar grejen haha! :D

2011-06-22 @ 19:55:33
URL: http://karrodandy.blogg.se/
Postat av: Adina

Mycket bra skrivet! Men sen i skrift kan det nog lätt också förvrängas vad man egentligen vill ha sagt :) Man kan nog lätt råka få fel mening. Jag tror alltså inte att folk försöker lura andra människor att tro att de har gjort allting helt själv - men det kanske kan råkas låta så.. :)

2011-06-22 @ 20:05:52
URL: http://adinis.blogg.se/
Postat av: Julia

Word.

2011-06-22 @ 22:37:51
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Helt rätt!

Det är skillnad på att göra hela jobbet själv och att vidare utbilda och utveckla vidare upp i klasserna :)

Tycker att du verkligen har gjort ett toppenjobb med Vendela, hon är sååå fin nu!!! :D

2011-06-23 @ 08:47:01
URL: http://lvdressyr.blogg.se/
Postat av: julia

håller helt klart med dig!

helt rätt skrivit.

2011-06-23 @ 09:44:54
URL: http://dressageponys.blogg.se/
Postat av: Frida Fransson

Jag håller verkligen med dig! Jag stör mig också på sånna :/ Du har skrivit det på ett bra sätt! :)

2011-06-25 @ 11:30:51
URL: http://dressyrteam.blogg.se/
Postat av: Johanna

Bra inlägg :)Jag själv är väldigt glad att någon annan red in min ponny och utbildade henne för jag själv hade inte kunskap att göra allt själv från grunden. har aldrig hävdat att jag gjort jobbet själv.

Idag utvecklas både ponnyn och jag och vi siktar mot nya mål, saker som ingen av oss har uppnått tidigare :)

Sen ser jag det ockå som att vi har gjort en resa tillsammans. Början var allt annat än lätt men vi får ordning på det och det blir bra i slutändan tror jag :)



Fast lite avundsjuk blir jag innerst inne när någon köper en FEI ponny och sen några månader senare börjar tävla och plocka rosetter. Okej skäms lite för det men jaja hoppas att jag kommer till den nivån någon gång också :)

2011-06-25 @ 18:03:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback