Stöd och utbildningsskalan

Hej på er! 

Vad kul att såpass många tagit er tid och energi att svara på våra frågor om bloggen, det hjälper oss att veta vad vi ska förbättra samt peppar igång oss lite igen. Jag ska göra mitt bästa med uppdateringen, men absolut inte mer (vilket jag gör ibland..)! 

Jobbade på våra hoptävlingar igår, Issa var riktigt grym! Grattis till henne och till Katrineholms lag, så himla roligt när det går bra för hemmalaget. Dom vann ju även div 3 finalen hemma i somras!

Har ridit Vendela idag och igår, två bra pass! Jag tog mig samman och skaffade lite motivation och såg till att lösa problemen. Vi har gått bakåt i utbildningsskalan känns det som, jag har försökt rida samling utan att ha stöd och schwung. Det blir ju inte så bra, men jag såg till att få fint stöd idag. Man kan kontrollera hur mycket stöd man har genom att lätta på handen (föra dom några cm framåt alt länga tyglarna några cm) - följer hästen med framåt-medåt så har du ett bra, avspänt stöd. 

Hästen ska absolut inte dra tyglarna ur händerna på dig, eller hänga i handen. Den ska bara suga i på bettet, lagom så att det känns skönt för dig. Du ska inte bära upp hela hästen i tyglarna, det blir för det första jobbigt för dig. Du sätter dig oftast fel, lutar dig bakåt för att orka med. Dessutom så blir hästen stum i munnen av att hela tiden ha en massa tryck i bettet mot mungiporna. I detta läge är det också svårt att få hästen engagerad i bakbenen.

Denna beskrivning är det läge som Qarlos har en tendens till att hamna i, Vendela är precis tvärtom. Hon är en sån häst som istället kanske inte följer med ner när man lättar, utan isf slår sig fri, ökar takten eller liknande. Det har att göra med att hon isf vid tidpunkten inte är riktigt avspänd och lösgjord genom kroppen, bakifrån och fram. Det handlar främst om lösgjordhet, här får man istället rida fram ett stöd snarare än "ta bort" det, som man får göra på en häst som Qarlos. 

Hoppas att detta kanske kan ha varit till hjälp för någon! Här är hela utbildningsskalan, det är efter den jag och Karin tillsammans utvecklat och utbildat Vendela, alla stegen. Karin från marken som tränare och jag som ryttare på ryggen. Vad stolt jag blir nu! Såhär fina mellantraver (fick en 8 på denna i LA:P1!) har Vendela utvecklat med hjälp av detta!


Och såhär fin samlad trav, massa power och uttryck


Vendelas trav var förut väldigt symaskinaktig - kort och trippig. Hastig i takten, hon gillar ju att springa. Galoppen har alltid varit utöver det vanliga när det gäller hennes gångarter. Men traven har vi själva byggt upp och förbättrat genom hårt arbete. Takten, styrkan, påskjutet. Det är helt annat idag än för ett år sedan tack vare detta! Vill bara uppmuntra er lite extra att kämpa på efter denna skala, man kan inte hoppa över något steg. Allt från början till slut helt enkelt - mycket viktigt!

Där fick ni veta lite mer om hur jag tänker och arbetar kring mina hästars utbildning och utveckling, hur gör ni? Kommentarer
Postat av: Karro Grape

Jag måste erkänna att jag är rätt dålig på det där att följa utbildningsskalan..! VI fick inte lära oss den från början när jag red på ridskola, utan det var först under de sista åren det började pratas om den och då hade man ju redan ett invant "system" som man använde sig av. På vissa hästar har det dock funkat att verkligen följa skalan, medan jag tycker att det på andra inte gör så stor skillnad lixom! ;)

2011-11-07 @ 11:18:34
URL: http://karrodandy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback