Ridövning - lydnad



Den här övningen gjorde jag i helgen hos Louise Haaga, så har förklarat den lite snabbt förut. Den är perfekt att träna på inomhus särksilt nu inför innesäsongen när det blir mycket trängre utrymmen och man måste kunna reglera hästen på ett helt annat sätt.

Övningen går  ut på att man kommer in i linjen där det först är drygt 21 meter mellan hindrena. Bommarna ligger 8,5 meter framför, vilket innebär två galoppsrång. Efter andra hindret är det knappt 17 meter, alltså kort avstånd fram till ett räcke.

Så man ska altså komma över första bommen - 2 galoppsprång - hinder nr 1 - 3 galoppsprång - bom 2 - 2 galoppsprång - hinder nr 2 - 2 galoppsprång - bom 3 - 2 galoppsprång - hinder nr 3.

Vanligtvis brukar man gå på 5 galoppsprång på 21 m och 4 på 17 m, men när man har bommarna lägger man alltså in ett extra språng.

Syftet med övningen är att komma in i lite framåt galopp över de första för att kunna nå fram, och till sista ska man räta upp sig och ta tillbaka. Om hästen inte riktigt tar förhållningarna kan man göra halt innan sista hindret så den verkligen lyssnar. Grejen är den att inte börja bromsa för tidigt utan man måste först låta hästen vara framåt för att sedan ta tillbaka den precis innan hindret.

Övningen liknar lite 17-17 som jag lagt ut tidigare, som går ut på att man ska kunna reglera hästen. Det är helt enkelt viktigt att hästen inte rusar iväg, men samtidigt inte tappa aktiviteten.

Här är film när jag rider övningen hos Louise




Kommentarer
Postat av: Team Nyrk!

SV: Tack så jätt mycket! :D

2011-09-22 @ 15:20:41
URL: http://teamnyrk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback