Första dressyrtävlingen

Hej Nora, vad kul att du ska tävla dressyr! 

Tråkigt bara att höra att hästen är stel och hård i munnen, men det är det många hästar som är, tyvärr. Men dags att göra det bästa av sitationen istället för att hänga läpp! 

Nåväl, du har alltså mest dig själv att tänka på, eftersom det bara är dig själv du kan förbereda om du inte hinner träna med hästen innan. Men för det mesta så brukar hästarna vara snälla inne på dressyrbanan (om dom varit på en dressyrbana förut) så då är det ju ingen fara. Spring programmet hemma på gräsmattan, det gör jag! Kolla även på youtube, sök på "dressyr lc1" för att se någon annan rida programmet. 

Bra om du har någon före dig som du kan titta på också :)

Viktigt att tänka på rent allmänt vid dressyr:

Ha ren och prydlig klädsel/utrustning
Man måste inte kuta och köpa kavaj och hela kitet redan från början, det räcker gott och väl med att se till att ridbyxorna är nytvättade och tröjan ren. Smörj hästens saker så att dom också är rena och fina. Om du har vita risbyxor är det smart att strunta i att smörja själva sitsen på sadeln. Annars kan det hända att din rumpa ändrar färg en aning.. ;) Så lite så möjligt som flaxar, se till att stoppa in ev. långa stigläder, aachen-remmar osv. Dressyr är trots allt en prydlig sport!


Se till att du kan programmet utan och innan
En felridning är bara onödig, men jag får också hjärnsläpp ibland.. ;D Men det är skillnad på att vara nervös och att inte ens kunna det från början. Om du känner dig osäker på någon väg eller så på framridningen så kan du fråga någon som finns till hands. Kanske kan du skriva ut programmet och be någon förälder finnas till hands med det så att du lätt kan fråga om du glömmer? Jag har faktiskt frågat motståndare ibland om jag verkligen rört till det, och dom svarar alltid trevligt också.

Om något går snett - fortsätt med dina vägar
Vägrar hästen tex galoppera, som Bingo gjorde med mig i Gripen, så fortsätter du bara göra volten som kommer efter och försöker få hästen att galoppera. Kastar sig hästen för en blomma eller något så är det bara att låtsas som inget och rida vidare, inte göra så stor affär av det. Om hästen fattar fel galopp så bryter du av och rättar den, fortsätt INTE i fel galopp. Om hästen galopperar där det ska vara trav så bryter du bara av så fort så möjligt, rider vidare och låtsas som inget.
Så då väl till själva programmet, jag har inte ridit LC1 så jättemånga gånger men några tips sitter jag ju på så det delar jag med mig av! 

*se till att lägga övergångarna (dom du gör övermedellinjen i serpentinbågarna) på rätt ställe, inte för tidigt och inte för sent

*få serpentinerna jämna genom att rida så att du kommer ut mellan dom bokstäver som är längs långsidan. Sedan jag kom på detta knep brukar jag få beröm för mina "jämna bågar" :D 

*se till att ha helt lång tygel i fria skritten, inte bara halvlång

*utnyttja dom böjda spår programmet erbjuder (tex serpentinbågarna) till att forma hästen lite extra, speciellt om den nu är stel av sig

*var nogrann med att rida ända ut till andra väggen om volten ska vara 20 meter stor, men du ska bara vara ute vid väggen i två steg precis vid bokstaven, då är din volt lagom stor!

*när du rider in och gör halten på medellinjen, se till att hästen står så stilla det går. Ett vanligt fel som många gör är att lägga halten för tidigt, snegla så att du ser vart du ska göra den, hasten ska ha X under magen. Domaren sitter nämligen så att han/hon ser om du gör halten sen eller tidig, det gäller att vara exakt!

Sist, men absolut inte minst;

Domare gillar bättre en glad tävlande än en sur och sammanbiten - LE när du rider in och upp på medellinjen i början och slutet! Även om korvhästen Bingo försöker dra mig ur sadeln ibland så ler jag som en tok och låtsas att det är det bästa han någonsin gjort..! 






Detta inlägg vad jätteroligt att skriva, så det är bara att fråga igen i en kommentar om det är något annat du undrar över, något jag missat, eller om jag var otydlig någonstans! 

KRAM och LYCKA TILL! :D Kom ihåg att jag inte är född med alla dessa erfarenheter, utan detta vet jag efter all rutin jag har skaffat mig genom åren. Alla börjar vi någonstans, kom ihåg det!!





Kommentarer
Postat av: Nora

Tack så jätte mycket:) men hur långt innan ska man rida fram? :) Kram Nora :)

2011-09-23 @ 18:47:01
Postat av: Jessica

Vilekt bra inlägg!! Det här behövde jag verkligen!:D

2011-09-23 @ 19:22:14
URL: http://dalaryttarna.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Det här inlägget borde jag ha läst tidigare ;)



För det första, så såg jag säkert väldigt sur ut när jag red och sen så hade jag bara halvlånga tyglar i fria skritten, först hade jag hellånga, men sen kom jag på att det var fel (fast det inte var det) så då kortade jag dom lite :/

2011-10-06 @ 23:31:30
URL: http://lizzylover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback