Är det verkligen så stor skillnad?

När jag jobbade i söndags på ridskolesidan så slog en tanke mig. Det är så enkelt på den sidan, ALLA hästarna äter Krafft Grund och mineraler, fast i olika mängd. Inget specialfoder hit eller dit, bara det som behövs liksom. Ridskolehästarnas lunch-hö ger man direkt från hövagnen, dvs dom har inga påsar utan man uppskattar på ett ungefär hur mycket dom ska ha. 

Och dessa hästar presterar superbra ändå! Dom går ju två-tre gånger om dagen med olika ryttare. Det finns även stjärnor bland dessa hästar, fina Sune som alltid lyfter upp ponnydressyrlaget med säkra prestationer och så Mikesch som fick 61 % i MSV med Karin i somras. 

Alla ridskolehästar går dessutom tillsammans i en stoor hage, i en flock blandat ston och valacker. Visst för att någon gör sig illa ibland, men så ofta är det faktiskt inte. Och dom ser ut att ha det så mysigt när dom är så många, det är härligt att se när vissa ligger och andra håller vakt osv. Dom verkar leva ett härligt hästliv faktiskt. Det har ju varit sånna disskusioner om hur ridskolehästar har det, men jag är säker på att våra på Katrineholms RF har det jättebra!

Det jag kom att tänka på är hur mycket "skit" det istället är på privatsidan. Nästan alla hästar (nästan!) har egna hinkar med specialfoder, oljor och pulver hit och dit. Min häst har också en hink, så jag ska då inte komma och säga något. Men tanken slog mig bara, att det är sån skillnad. Privathästarna går definitivt inte alla tillsammans i en stor flock, det kommer aldrig att hända. 

Och återigen så ska jag inte säga något, Vendela har en hagkompis, Lucy, och det räcker så gott. Min häst är drottning av Trolldal tycker hon själv och dom som kommer i hennes väg ska utrotas. Därför vill jag inte ha henne med fler hästar, skaderisken är så hög. Och det är ju så alla med egen häst tänker, klart man inte vill ha skador! Vem vill det liksom? 

Men trots allt så kan jag inte låta bli att tycka att ridskolehästarnas tillvaro i hagen ser mycket mysigare ut än Vendelas. Dock så går 5 privatvalacker (bla Artie) ihop och busar och har det roligt, så alla har det ju inte som min häst. 

Men jag tror också att det är så mycket noja kring våra hästar, dom blir som våra bäbisar som ska tas om hand. Och det får inte hända dom något. Dom ska ha det bästa av det bästa fodret och höpåsarna ska vara exkt på hektot. Nu överdrev jag lite, men ni fattar grejen. Egentligen så borde man chilla ner lite runt hästarna. Men jag tror att det är svårt också, man är ju så van att ha det på detta viset. 

Jag har alltså ingen ritkig åsikt i detta, men det är en tanke som tål att tänkas på faktiskt. 

Bingo går i stora, kuperade hagar och njuter av livet




Kommentarer
Postat av: Karro Grape

Håller verkligen med dig, även om mina hästar har gått ensama i paddock när de stått på Hogsta så ser det så mycket mysigare ut när hästarna går i flock!

På Hogsta är det ju väldigt blandat - vissa släpper sina tävlingshästar (tillomed en som går Grand prix) i hage med kompisar, medan andra bara vågar låta sina skogsmullar gå ensamma i sandpaddock! Jag ser inga fel i något alternativ, men man är egentligen rätt kluven i frågan om hästen ska gå med kompisar i hage eller inte! ;)

2011-09-06 @ 21:10:44
URL: http://karrodandy.blogg.se/
Postat av: kristina

Bra reflektion!

Hästar är ju flockdjur och det måste man på olika sätt ta hänsyn till. Ridskolehästarna har ju ett "flockliv" på annat sätt än privathästarna. Flocken går nästan alltid ut och in på samma gång, de rids i sin grupp - fodras alltid samtidigt m.m. De hanteras ju också av många olika i "människoflocken". Privathästarna hanteras mer individuellt - tas ofta ut och in lite olika, rids lite på olika tider - oftast inte med "sin flock" och pysslas ofta om av en eller några få människor. Det innebär ju att förutsättningarna att ha en lugn "flocktillvaro" där rangordningen och tillvaron är förutsägbar är väldigt olika. Det kan vara en av anledningarna att man oftast måste anpassa tillvaron olika - för att varje "störning" i rutinerna också blir en ökad risk för ex. skador eller oro hos hästarna.

Sen måste ju hästarna "lära sig" detta med stora hagar och flockliv från dom är små - "privathästarna" har nog oftare redan från början blivit mer individuellt hanterade och passade, vilket gör att man måste fortsätta och ta hänsyn till det för att inte få så mycket skador.

2011-09-07 @ 07:15:57
Postat av: Julia

Har också tänkt på detta flertal gånger! Melroose går ju tillsammans med hela flocken, (4 st hihi) i lösdrift. Fast på vintern står hon inne på natten, eftersom hon tappar så i hull och de andra är mycket lättfödda.



Men iaf, jag kan själv erkänna att jag är ganska "fjollig" med kraftfodret till Melroose. Grejen är den att jag haft så många olika hästar innan, gått kurser om foder och M är väldigt kräsen. Sen den viktigaste punkten av allt; hon är unghäst. Så eftersom det är så himla viktigt redan från början att hon får i sig det perfekta, så hon får en stark och välmående kropp som växer som den ska! Så lever jag fortfarande kvar där :p



Fast hon är ännu unghäst, så jag är inte super-fjollig ;) Det hon får är: hö, självklart. Sedan betfor, hippo grow, müsli pro, linfröpellets, b-vitamin, kalk och mineraler. (även äpplen och morötter) På vintern får hon lucern vid behov!



Oj, nu blir det en lång och rörig text :p Men, jag vill iaf att M ska ha ett härligt hästliv! Det fodret hon får, behövs. Krafft får hon efter motion. Om vi hade haft en flock på 20 hästar hade hon gått där- utan tvekan! De går i en hage med berg, massvis sv träd, en Bäck osv. Jag tycker iaf att så länge en häst får vara häst, är det okej! Det är ju individuellt. Men har svårt för folk som har "porslinshästar". Men det är ju individuellt som sagt, jag vet tex en häst som absolut inte kunde gå med någon annan. Han rent ut sagt avskyr andra hästar..!! Men älskar människor.

2011-09-07 @ 23:17:12
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Håller med dig :) Det är mycket lättare på ridskolesidan än privatsidan ;)

2011-09-17 @ 21:41:10
URL: http://lizzylover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback