Gårdagens ridövning

Tänkte att jag skulle visa en övning som jag värmde upp Vendela med igår. Den är lösgörande i och med att det är sidvärts inblandat via skänkelvikningar. Dessutom så är det stor variation eftersom man rider på både rakt och böjt spår, samt även sidvärtsrörelsen diagonalt. Man hamnar även automatiskt i båda varven.

Svårighetsgraden kan man variera lite, voltens storlek går att anpassa. Samma sak gäller i skänkelvikningarna, hur mycket tvärning man begär har med hästens utbildningsnivå att göra. Själva övningen rids på sä sätt att man kommer in på kortsidan, gör en hörnpassering och sedan en volt. Direkt ur volten så gör man sedan en skänkelvikning längs diagonalen.

Viktigt är att verkligen forma hästen för innerskänkeln i volten. Den innersidan är ju den som blir yttersida sedan i skänkelvikningen och många hästar har, precis som Vendela, en tendens till att glida ut med ytterbogen. Volten är alltså en extra check för att få koll på den blivande yttersidan. Viktigt också att man ser till att det verkligen är runt skänkeln hästen är formad, att förböja halsen genom att rida med för mycket innerhand snarare stjälper än hjälper sen i skänkelvikningarna.

Vill man förenkla lite (jag värmde ju somsagt upp med denna, så detta gjorde jag o början) så gör man en halvcirkel istället för kortsida med hörnpasseringar i början. Sedan så krävde jag dock rak häst och ordentliga hörn, men det var ungefär en kvart in i uppvärmningen. Vendela tycker att det är sådär med skänkelvikningar, men detta fungerade bra. Jag berömde henne mycket när hon gjorde något bra för att hålla hennes självförtroende uppe. Om det krånglar för er i sidvärtsrörelsen - var noga med att välja ut något ni vill ha.

Om hästen både förböjer sig, tappar ytterbog och tappar bjudning samtidigt så är det svårt att rätta till allt på en gång. Välj då något att fokusera på (förslagsvis takten, bjudningen, eftersom det är det första steget på utbildningsskalan), så att du kan berömma den för det sedan. Annars är det lätt att det blir på tok för svårt, och då blir det inte ett dugg roligt, varken för dig eller hästen.

Kom ihåg att dressyr ska vara roligt, och att man för att komma någonstans hela tiden ska hålla sig på gränsen till sin förmåga. Om ni väljer att göra övningen tidigt i ridpasset, som jag gjorde, så får ni räkna med att hästen kanske inte gör sina finaste skänkelvikningar på en gång. Låt det ta lite tid, och låt övningen hjälpa er att bli bättre! :)







Kommentarer
Postat av: Jorunn Lavonius

Skulle vara kul om ni la upp flera ridövningar i denna kategori, riktigt inspirerande! :)

2012-01-26 @ 18:25:59
URL: http://ridsportfinland.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback