Att kombinera skola och ridning

Har för mig att vi redan skrivit om detta tidigare, eller i alla fall tänkt skriva om det. Om vi redan gjort det tänkte jag att vi kunde göra ett till och lite nya uppdateringar och tankar.

Som ni kanske redan vet går jag mitt tredje år på teknikprogrammet, vilket är en linje med väldigt mycket plugg. Det är mycket matte och fysik, så det kräver ju sin tid. Särskilt om man har lite ambitioner och satsar på högre betyg. Om man sedan har hästar och ridning som intresse, kan det vara väldigt svårt att få tiden att räcka till. Inte nog med att man ska sköta om hästen, oftast tränar man ju i veckorna och har tävlingar på helgerna. Dessutom vill man hinna träffa sina vänner, ha lite extra tid framför datorn samt kanske bara lite slapptid för att ta det lugnt? Sedan har ju flera av oss, precis som jag, ett extra jobb för att casha in lite på sidan om.

Ja, det är ju mycket som ska hinnas med. Ibland undrar man varför dygnet bara har 24 timmar, själv skulle jag mer än gärna ta emot 2-3 extra timmar om dagen. Men tyvärr går ju inte det, så istället för att hänga läpp är det bara att tag i saker och göra det bästa av det.

För att få det att fungera tror jag man måste hitta sin egna teknik som är anpassad till sig själv. Jag har två punkter som är extra viktiga för mig, som gör att mina vardag fungerar. För det första krävs det planering. Ingen nyhet direkt, men så är det. Min kalender är en av mina närmsta vänner, hänger med på de flesta ställena. Där skriver jag upp så fort det är någonting jag ska göra. För mig blir det som en trygghet, för då slipper jag hålla koll på allt i huvudet.

Men en kalender ska man ju inte ha bara för att ha, utan det ska användas. Alltså använd den som ett hjälpmedel för att planera. Ska du hoppträna och plugga samma dag? Skriv dit båda två, vilken tid och hur länge. Jag brukar nästan alltid göra så, även om det kan tyckas lite töntigt att skriva upp tid för pluggning. Men för mig fungerar det verkligen, då vet jag att jag SKA plugga då och då gör jag det.

Det andra som krävs att det ska fungera är självdiciplin. Det säger ju sig själv ganska bra egentligen. Man måste kunna ta tag i saker, kunna ta tag i sig själv och faktiskt göra saker. Mindre annat mer verkstad helt enkelt. Om man inte gör det man ska är det ingen ide att planera och då faller ju hela grejen. Man måste helt enkelt bara lära sig att när det väl gäller, gäller det också! Inte tänka senare, "den får framtids-Isabelle göra". Man är fortfarande samma person veckan efter, jag lovar, och det är minst lika jobbigt att göra uppgiften då.

Skulle vara intressant att höra era historier, hur ni gör? Hur fungerar er vardag? Skjuter ni upp allt till sista minuten eller är ni, som jag, planerartypen?







Kommentarer
Postat av: Lovisa

Jag är absolut som du! Planerare till 100% ;) Får panik om jag inte har stenkoll på allt och hänger med!

2011-10-20 @ 19:17:02
URL: http://lvdressyr.blogg.se/
Postat av: Anonym

2011-10-21 @ 09:29:56
URL: http://rngren
Postat av: Moa

Jag har alltid ett schema för mina hästar och då brukar jag lägga pluggandet den dagen då dem inte tränar eller efter träningar. Precis som dig har jag också kompisar och jobb med i mitt schema om veckorna :)

2011-10-21 @ 09:31:52
URL: http://moathorngren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback