Dressyren - webbtidning

Administrationen har tagit en rolig form - nu ska vi göra webbtidningar! Min grupp är rätt sportig, så vi har valt att skriva om våra sporter. Detta är vad jag skrivit om dressyren;

Dressyren är en av tre olympiska grenar inom ridsporten, och huvudsyftet med dressyren är att se till att hästen är användbar och skön att sitta på. Dagens klassiska dressyr är ett minne från 1800-talets militära krav på praktisk ridning. Dressyren var från början en stridskonst, ett sätt att försvara sig och sin häst i krig sedan århundraden tillbaka.

Idag så ser tävlingsformen av grenen lite annorlunda ut; kort sagt så går det ut på att ryttare och häst rider ett visst program (beroende på klassens svårighetsgrad) och blir bedömda av en domare. Dels för varje enskilt moment, och sedan även för det allmänna intrycket. Poängskalan som används är 0-10 där 0 motsvarar ”katastrofalt/ej utfört” och 10 ”Utmärkt”. De lättaste dressyrklasserna kallas Dressyrryttartest är mer som en slags introduktion till grenen. Det lättaste dressyrprogrammen för ridhäst är LC-klasserna; LC1 och LC2, och de svåraste är Grand Prix klasserna. Ponnyerna har samma lätta klasser, men sedan finns specialutformade program för dom, där de högsta är FEI-klasserna.

En dressyrtävling går till så att man först rider fram (värmer upp) sin häst på en framridningsbana tillsammans med sina medtävlande. När det sedan är dags att starta så rider man ensam in på tävlingsbanan. Ridbanan är uppbyggd av olika bokstäver som ligger på linjer, så att man vet var man ska rida. Programmet kan man alltså redan innan man kommer till tävlingen. Sedan så utför man rörelserna som finns i programmet så noggrant och korrekt man kan, och blir poängbedömd av domaren.

Efter ritten så får man tillbaka sitt protokoll, så att man kan läsa domarens bedömning och se vilka poäng man fått. Den ryttare med högst poäng vinner dressyrklassen.

Om ni tycker jag kan ändra eller lägga till något, kommentera gärna! Det jag tänkt på är att dom som ska läsa detta är helt lost på hästsport, så därför har jag hoppat över vissa regler osv, för att texten ska bli lite mer läsvänlig.




Kommentarer
Postat av: Linn Jönsson

sv; ja, han är en connemara...

Ja, LillaGrå var allt en lite klippa på 115 cm i mkh ;)

2011-05-12 @ 11:36:30
URL: http://onlykeelane.blogg.se/
Postat av: Linn Jönsson

sv ; e: Kulan Kavat RC ue: Hagens Jaguar RC

Vad är din hingst för ngn ras ? :)

2011-05-12 @ 15:26:16
URL: http://onlykeelane.blogg.se/
Postat av: Klara Dahlstedt

Lite bättre beskrivet än det här reportaget från vår lokala dressyrtävling.. Dog helt när jag läste det, trots att jag är hoppryttare! ;) http://www.partilletidning.se/nyhet_visa.asp?id=370&sidnamn=Sport

2011-05-12 @ 17:22:13
URL: http://klaradahlstedt.blogg.se/
Postat av: Rebecka

SV: Visst är hon ;) Men det är inte min, hon är ridskoleponny :)



Jättefin blogg! Fina bilder :)

2011-05-12 @ 19:27:07
URL: http://thehappylife.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Jätte bra ju :D Då borde ju de som inte kan häst o sådär liksom också förstå bra :D

2011-05-12 @ 20:29:42
URL: http://lvdressyr.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback