Att rida Vendela

Fick önskemål att göra samma sak som Issa gjort, nämligen skriva ett inlägg om hur hästarna är att rida. Vendela får vara först ut tänkte jag. 

Hon är som dom flesta andra hästar lite olika från dag till dag, men har hon en bra dag så är det en riktig topphäst att sitta på, så härlig att rida. Sånna dagar blir jag så lycklig att hon är min! Hon älskar att arbeta, hon älskar att vara dressyrponny och jobba mycket på ridbana och i ridhus, hur konstigt det än kan låta. Och det skiner igenom när man sitter på henne, hon är aldrig lat eller seg åt det hållet. 

Vendela är en perfektionist (precis som sin matte..) och samtidigt så är hon väldigt osäker när man rider, det allra viktigaste enligt henne är att göra rätt och vara duktig. Känner hon att hon gör fel så blir hon spänd och stressad, det känns när man sitter på henne. Hon älskar beröm, när man klappar på henne så rundar hon alltid av halsen lite till, släpper till lite extra i formen liksom. 

Hon är nuförtiden en välriden ponny, väldigt lydig för mjuka hjälper och med en härlig egen motor. På tävling så gör hon verkligen allt för mig. Det går inte alltid bra, för det är inte alltid hon gör rätt, men hon blir så väldigt oroad när hon missar och märker det själv, tex om det blir galoppinslag i en mellantrav så går Vendelas värld under litegrann. Hon är en utmärkt tävlingshäst alltså, när hon inte missar och blir spänd. 

Det krävs mycket hjärna för att rida den här hästen, hon är väldigt tydlig med vilka hon accepterar och inte, misstänksam mot det mesta. Man måste tänka åt henne hela tiden, och ge rätt signaler så att hon förstår vad hon ska göra. 

Vendela är en väldigt utvecklingsbar häst tack vare sin goda inställning till arbete. Det är därför vi har kunnat göra ett så pass omfattande arbete så snabbt ändå, för att hon är så snäll och säger "ja" till det mesta. Hon är framförallt aldrig någonsin sur eller dum när jag rider. Hon har knappt ens slagit mot skänkel faktiskt, en otroligt arbetsvillig ponny alla dagar alla gånger. 

Självklart så har hon som jag nämne bra och sämre dagar, eftersom hon är en häst. En sämre dag så är hon inte lika mjuk i någon sida, och blir gärna spänd när man försöker forma igenom henne. Istället för att följa min innerhand och lägga sig runt innerskänkeln så väljer hon att streta emot och spänna sig en massa. Det är verkligen svårt att lösa en sån situtation, och eftersom jag också har bra och dåliga dagar så är det inte alltid vi håller sams ska jag säga!

Fast det är väldigt sällan vi blir osams nuförtiden, det kommer med längre och längre mellanrum. Dessutom har det ju att göra med att vi höjt nivån. Förra året så skulle jag aldrig låtit mig uppröras över att hon inte vill böja sig riktigt i en högeröppna så att säga.. Jag hade varit överlyckig om hon gjort en öppna alls! ;)

Kort och gott så brukar jag säga; kan man rida mjukt och avspänt, så är detta en toppenhäst. Hon kommer aldrig att bli någon läromästare, som oavset vem som sitter på tuffar runt programmet prydligt och fint på ren rutin. Men tillsammans med rätt ryttare så ger hon allt och lite till på tävlingsbanan, så när vår tid är över så ska jag hitta rätt ryttare åt min fina ponny. 

Jättekul när ni kommer med egna förslag på vad ni vill läsa om, det är så mycket roligare att lägga ner tid på ett inlägg som man vet att ni kommer att läsa och tycka är intressant! :)

2011














Kommentarer
Postat av: Adina

Hon verkar verkligen vara en speciell ponny, men på sätt och vis är hon en läromästare - gör du rätt, gör hon rätt. Gör du inte rätt fungerar ingenting. :)

2011-06-28 @ 12:14:25
URL: http://adinis.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Så intressant det var, riktigt bra läsning! :)

Hon känns som en helt underbar ponny, men som sagt har ju alla bra och dåliga dagar. Man kan inte alltid vara bäst!;D



Ser fram emot Bingos inlägg ^^

2011-06-28 @ 15:01:14
URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Något jag kom på nu, (min dator segar så kommer inte till eran startsida där jag kan läsa mer om era hästar ...) är att jag inte vet hur gamla era hästar är? :D Kommer i alla fall inte ihåg det ;)

2011-06-28 @ 15:03:17
URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: Anneli

Anmäl dig till Dagens Blogg!:D

Jag lottar ut 4 nya vinnare imorrn!:)

http://anneliih.blogg.se/2011/june/tisdag-dagens-blogg-3.html#comment

2011-06-28 @ 15:31:02
URL: http://anneliih.blogg.se/
Postat av: Julia

Kul läsning!

2011-06-29 @ 08:40:34
URL: http://ohjuliet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback