Pepp inför tävling

Vi fick önskemål av en läsare att skriva ett pepp-inlägg inför tävling. Om man inte tävlat på ett tag så är det klart att det är pirrigt att komma ut på banorna igen! Här kommer därför lite smått och gott som kan vara avgörande för att tävlingen ska bli så lyckad så möjligt. 

Egentligen så handlar en lyckad tävling om tre saker: Ha koll, ha tid, ha kul!

Fixa så mycket så möjligt redan dagen innan
Fyll hönätet och häng in det i transporten, smörj alla saker och ställ fram så att det bara är att haffa när ni väl ska packa in. Tvätta och knoppa hästen så att den är ren och fin. Se till att helt enkelt ha så mycket så möjligt gjort dagen innan, lämna bara det allra nödvändigaste till själva tävlingsdagen. (TIPS - Vill du inte att knopparna ska bli fula och gå upp? Om du inte gör Flyingeknoppar, fläta bara dagen innan och rulla knopparna dagen efter)



Kolla anläggningsskiss
Dom flesta klubbar har sin anläggningsskiss ute på nätet, titta på den. På så sätt får du en överblick av hur tävlingsområdet ser ut lite grann och kan känna dig tryggare väl på plats. Dessutom slipper du ödsla tio minuter och stressa upp dig för att du inte hittar seketariatet.

Ha gott om tid
Tänker du att du behöver en timme på dig att lasta ur och rida fram? Ta en halvtimme (eller ännu mer) extra, då hinner du lugnt gå på toa när du kommer fram och om din häst är nervös så hinner ni gå runt och undersöka tävlingsplatsen. Ont om tid skapar stress, och en tävlingssituation är nog stressig om man inte är van - låt inte tidsbrist ställa till det!

Koll på banan/dressyrprogrammet

Om du ska hoppa, se till att gå banan nogrant. När det känns som att du kan den, gå en gång till eller i alla fall i huvudet. Om du går banan tillsammans med andra, ta åt dig av tips men stäng samtidigt av öronen lite grann. Sålla lite helt enkelt, vissa människor hanterar sin nervositet genom att prata gärnet. Kan vara jobbigt när du vill fokusera på ditt. 

Är fallet dressyr så se till att kunna programmet ordentligt innan! Träna hemma, spring på gräsmattan, eller kolla på youtube när andra rider det. 



Titta på några innan
Startar du tidigt kan detta vara svårt, men så länge det är möjligt så är det alltid skönt att ha hunnit titta på två-tre ryttare innan man går för att lasta ur hästen. Då hinner du dessutom memorera banan/programmet lite extra!

Tid att värma upp
Se till att du verkligen hinner skritta fram hästen så länge den behöver, den har ju stått still i en transport på ditvägen. 

Medhjälpare
Självklart är det optimala at ha med sig någon som hjälper en med saker och ting. Se då till att den personen vet vad den ska göra, så at det inte blir missförstånd väl på plats. Om du vet att du brukar bli törstig - se till att ha en fylld vattenflaska och att medhjälparen sitter så att du lätt kan vinka dit honom/henne när du vill dricka. Se till att vara ute i god tid när du vill ha hjälp, börja inte fråga runt dagen innan!



Störs inte av andra på framridningen
Alla är nervösa, och folk gör fel ibland. Så ser livet ut. Låt inte hela din framridning förstöras av den där tjejen med långa flätan som rider ivägen för dig hela tiden. Hon gör det inte med flit, även om det känns så, vi lovar! Sedan är det också så att vissa hästar och ponnyer har en fantastisk utrstrålning och vissa ryttare har helt otroligt snygga grejer. Men det är faktiskt prestationen som räknas, du har lika stor rätt som alla andra att vara där och tävla!



Fråga funktionärerna
Dom är där för att hjälpa dig och kommer att svara, eller se till att du får svar. Bli inte irriterad om inte just den du frågar kan svara, man har olika uppgifter som funktionär. Tävlingsledaren är den som har koll på allting runt själva tävlingen och överdomaren är den som har koll på olika regler kring själva tävlandet.

Dåså, om det är något annat ni undrar så är det bara att fråga, vi svarar på allt vi vet! Annars så säger Tävlingsduon lycka till! :D



Kommentarer
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Riktigt bra och läsvärt inlägg, tack! :D

2011-07-18 @ 01:43:16
URL: http://lizzylover.blogg.se/
Postat av: Julia

Tack! Riktigt bra inlägg :)

2011-07-18 @ 11:28:47
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: malin

Jättebra skrivet verkligen! :)

2011-07-19 @ 02:38:44
URL: http://justmallan.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback